فهرست مطالب

رهنمون انقلاب اسلامی - پیاپی 4 (زمستان 1403)

نشریه رهنمون انقلاب اسلامی
پیاپی 4 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد سهیل سرو صفحات 1-30

    روش شناسی یکی از مباحث بااهمیت در مطالعات علمی جهان علمی حاضر است. منطق روش شناسی عموما مبتنی بر معرفت شناسی ارائه داده می شود. تاکنون روش ها و پارادایم های مختلفی دراین باره ارائه شده است. عدم پرداخت به مباحث روش شناسی انحراف از معارف را در هر رشته ای به وجود خواهد آورد. در این تحقیق باهدف دستیابی به روش صحیح مواجه با اندیشه و بیانات آیت الله العظمی خامنه ای سعی شده تا این مسئله بررسی و پاسخ داده شود که با توجه به شرایط و اقتضائات خاص معارف انقلاب اسلامی در میان اندیشه ها و معارف مختلف، چگونگی واکاوی فهم اندیشه ها و بیانات آیت الله العظمی خامنه ای از طریق ارائه یک روش شناسی بررسی شود. این تحقیق با روش اسنادی و از طریق تحلیل عقلی- توصیفی انجام شده است. یافته های مقاله حاضر حاکی از آن است که روش مواجه با اندیشه ها و بیانات آیت الله العظمی خامنه ای می تواند با نوعی دوگانه انگاری در قالب حق و باطل و دوگانه های زیرمجموعه آن ها بررسی بهتری را ارائه خواهد داد. همچنین روش تاملی نیز به عنوان یکی دیگر از  روش های بررسی اندیشه و بیانات آیت الله خامنه ای ارائه داده شده است.

    کلیدواژگان: دوگانه انگاری، روش تاملی، روش اجتهادی- حکمی، آیت الله خامنه ای، معارف انقلاب اسلامی
  • احمد بیگلری * صفحات 31-52

    اکنون و در سال های آغازین سده پانزدهم خورشیدی، بنا به علل و دلایل گوناگون داخلی و خارجی، جایگاه ایران و فرصت ها و تهدیدهای پیش روی آن مساله کلیدی در همه شوون کشور به شمار می رود. کلیدواژه «ایران قوی» که در سال های اخیر از سوی رهبر انقلاب اسلامی بارها مورد تاکید قرار گرفته و در سخنان ایشان از بسامد بالایی برخوردار گشته، می تواند به عنوان یک «راهبرد» اساسی در «اکنون» تاریخی ایران در مواجهه با مساله مزبور، مورد بازخوانی قرار گیرد. از این رو، در نوشتار حاضر می کوشم از منظری نشانه شناسانه، در منظومه بیانات آیت الله خامنه ای و بر مبنای اصول فکری  ایشان، این کلیدواژه و حوزه های معنایی آن را خوانش نمایم. در یک نسبت معنایی می توان نشانه هایی همچون مدیر قوی، ملت قوی، روحیه و اعتمادبه نفس ملی، اقتدار درون زا، اقتصاد مقاومتی، علم، و اخلاق و ایمان را به مثابه کلماتی کلیدی حول میدان معنایی ایران قوی در گفتار رهبر انقلاب دریافت کرد.

    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، اندیشه سیاسی، ایران قوی، نشانه شناسی
  • احمد صبوری نژاد * صفحات 53-76

    نظام های سیاسی دموکراتیک غربی عمدتا پس از جنگ دوم جهانی به عنوان الگویی مطلوب برای اداره کشورهای مختلف با تنوع فرهنگی مختلف به شکل رایجی فراگیر شده اند. پس از سقوط رژیم های توتالیتاریستی در انتهای قرن بیستم حکومت های مبتنی بر ارای مردم و تفکیک قدرت شاه بیت محافل پیگیر مقوله توسعه سیاسی شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و طرح الگوی مردم سالاری دینی و برجسته شدن نقش مردم در در مسایل سیاست داخلی و سیاست خارجی قالب جدیدی برا حکمرانی سیاسی مطرح شد که در مقایسه با دموکراسی غربی از تفاوت های معناداری برخوردار بوده است. الگوی مردم سالاری دینی برامده از پیروزی انقلاب اسلامی در دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی و تبیین ایشان از ان از برجستگی خاصی بهره مند بوده است. در پژوهش حاضر نگارنده به دنبال بررسی دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی در ارتباط با مردم سالاری دینی هستند. از این رو سوال ذیل مطرح می شود مبانی معرفتی الگوی مردم سالاری دینی در دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی چیست؟ در پاسخ به سوال فوق فرضیه ذیل مطرح می شود الگوی مردم سالاری دینی مدنظر رهبر معظم انقلاب اسلامی بر اساس مبانی برقراری عدالت در جامعه، قانون محور، آزادی، رضایت مردم و حق مداری قرار گرفته است. روش پژوهش مقاله حاضر توصیفی- تبیینی و روش جمع آوری منابع اسنادی می باشد.

    کلیدواژگان: برابری و مشارکت، مردم سالاری دینی، دموکراسی، آیت الله خامنه ای
  • مجتبی غفاری* صفحات 77-100
    اهداف و آرمان ها در هر انقلابی جهت حرکت را تعیین و انگیزه برای حرکت را ایجاد می کنند. از نگاه تمدنی و در فرآیند تحقق اهداف انقلاب اسلامی، تحقق جامعه اسلامی، منوط به تحقق آرمان های اسلامی است. در این مقاله نظامی منسجم از آرمان های اقتصادی برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، با روش تحلیل مضمون ارایه شده است. مطابق نتایج، از مجموع 154 فیش، 14 مضمون فراگیر، شامل: جایگاه اهداف و آرمان ها، آرمان ها و انقلاب اسلامی، آرمان ها و مسئولان، آرمان ها و جوانان و دانشجویان، آرمان ها و دشمنان، روش تعیین آرمان ها و اهداف، ساختار نظام اهداف و آرمان ها، حیات طیبه، هدف عدالت اجتماعی مولفه حیات طیبه، هدف رشد تولید و ثروت، نسبت عدالت و رشد تولید و ثروت، هدف رفاه مادی، هدف امنیت اقتصادی، هدف استقلال اقتصادی استخراج شد. یافته ها نشان می دهد آرمان ها باید از مبانی استخراج شوند. همچنین آرمان ها دارای مراتب مختلف نهایی، میانی و مقدمی هستند. همچنین در تنظیم آرمان ها باید دوگان های فردی، اجتماعی؛ دنیوی، اخروی و مادی، معنوی در نظر گرفته شود. مطابق نتایج، آرمان نهایی عبارت است است از سعادت فردی و اجتماعی در دنیا و آخرت و آرمان میانی تحقق حیات طیبه است. آرمان های مقدمی اجتماعی در نظام اقتصادی هم عبارتند از عدالت، رفاه مادی، رشد اقتصادی، امنیت اقتصادی و استقلال اقتصادی. در بعد فردی عمل به تکلیف در راستای رسیدن به سعادت فردی اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: نظام آرمان ها، اهداف، آیت الله خامنه ای، نظام اقتصادی
  • محسن پاک آیین * صفحات 101-122

    کشورهای شرقی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره مطرح بوده اند و از زاویه مسایل و منافع اقتصادی و سیاسی از اهمیت برخورداراند. نخبگان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قالب راهبرد نگاه به شرق جهت موازنه سازی با غرب و فروش سوخت های فسیلی و واردات فناوری و کالاهای مصرفی سیاست های مختلفی را طرح کرده اند. انچه در دولت های مختلف در تعامل با شرق همواره مطرح بوده است فروش نفت و واردات کالا در شرایط تحریمی بوده است. با پیروزی انقلاب اسلامی امام خمینی (ره) از شرق و نحوه تعامل با ان معنای خاصی را مدنظر داشت. در دوره پس از جنگ هشت ساله تحمیلی شرق در قالب تعاملی راهبردی مدنظر قرار گرفت. در ادبیات امامین انقلاب مفهوم شرق از محتوای خاصی برخوردار است و به کشورهایی گفته می شود که در جغرافیای خاصی حضور دارند. سوال پژوهش این است که رویکرد امامین انقلاب اسلامی در ارتباط با مفهوم شرق و اتخاذ راهبرد در تعامل با ان چگونه است؟ در پاسخ به سوال فوق فرضیه ذیل مطرح می شود که رویکرد امامین انقلاب نسبت به شرق کشورهایی را که در برابر غرب مستقل تر هستند دربرمی گیرد و این کشورها در اولویت تعاملات سیاست خارجی قرار می گیرند. روش پژوهش در مقاله حاضر توصیفی- تبیینی و روش جمع اوری مطالب اسنادی است.

    کلیدواژگان: امامین انقلاب، نگاه به شرق، جمهوری اسلامی ایران، تحریم های غرب، نظام سلطه، فروش سوخت های فسیلی، دولت های پس از انقلاب
  • میثم قهرمان * صفحات 123-144

    با دوران مدرن سوبژکتیویته در مرکز تاملات فلسفی قرار گرفت و براین اساس، تامل فلسفی معطوف به کشف قواعد درست اندیشیدن و ساخت دستگاه های شناختی شد. در قرن بیستم تحولی مهم در مفهوم سوژگی رخ داد که می توان آن را گذار از «سوبژکتیویته» به «سوژه شدن»  نامید. در این گذار، حقیقت های مبتنی بر اعماق معرفتی (سوژه ی حقوقی/گفتمانی) جای خود را به حقیقت گویی هایی می دهند که محصول مراقبت سوژه ها از خود و به تبع آن، اعمال قدرت آن هاست. به عبارتی، سوژه های حقوقی/گفتمانی جای خود را به سوژه های اتیکال یا اخلاقی می دهند؛ سوژه هایی که به تعبیر فوکو به مثابه ی روشنفکرانی خاص، دغدغه خود را داشته و مدام در ساخت حقیقت به گونه ای جمعی مشارکت می کنند. در این مقاله با محوریت این پرسش که آیا رد پای چنین سوژه شدن فرد مسلمان را می توان در اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای یافت؟ در پی آزمون این فرضیه هستیم که آتش به اختیار، رویکرد جهادی و انقلابی و روحیه مقاومت گرایانه، نمودهایی از مفاهیمی هستند که پای سوژه شدن فرد مسلمان را در اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای باز می کنند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که آتش به اختیار، رویکرد مقاومت گرایانه، جهادی و انقلابی محصول نسبتی است که میان آزادی و عدالت در اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای برقرار می شود؛ در این نسبت است که فرد مسلمان به مثابه سوژه ظهور و بروز می یابد. بدین معنا که با نیرویی که سوژه ها از نسبت درون ماندگار آزادی و عدالت اسلامی می گیرند هم می بایست به مثابه ی روشنفکرانی خاص از خود مراقبت کنند و هم با اعمال قدرت ضمن پیشبرد هم زمان آزادی و عدالت اسلامی، در ساخت حقیقت به گونه ای جمعی مشارکت نمایند.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای، سوژه شدن، فردیت مسلمان، آزادی، عدالت
|
  • Mohammad Soheilsarv Pages 1-30

    Methodology is one of the most important topics in scientific studies in the current scientific world. Methodological logic is generally presented based on epistemology. So far, various methods and paradigms have been presented in this regard. Failure to pay attention to methodological topics will lead to deviation from education in any discipline. In this research, with the aim of achieving the correct method of dealing with the thoughts and statements of Grand Ayatollah Khamenei, an attempt has been made to examine and answer this question, according to the specific conditions and requirements of Islamic Revolution education among different ideas and education, how to analyze and understand the ideas and The statements of Grand Ayatollah Khamenei should be analyzed by presenting a methodology. This research was done with documentary method and through rational-descriptive analysis. The findings of the present article indicate that the method of dealing with the thoughts and statements of Ayatollah Ayatollah Khamenei can provide a better investigation with a kind of dualism in the form of right and wrong and their subgroup dualities. Also, the reflection method is presented as another method of examining the thoughts and statements of Ayatollah Khamenei.

    Keywords: Dualism, Reflection Method, Ijtihad-Wisdom Method, Ayatollah Khamenei, Islamic Revolution Education
  • Ahmad Biglari * Pages 31-52

    Now and in the early years of the 15th solar century, due to various internal and external reasons, the position of Iran and the opportunities and threats facing it are considered a key issue in all affairs of the country. The key word "Strong Iran" which has been emphasized many times by the Leader of the Islamic Revolution in recent years and has enjoyed a high frequency in his speeches, in Iran's historical "now" in facing the said issue, it can be reread as a basic "strategy". Therefore, in the present article, I try to read this keyword and its semantic fields from a semiotic point of view, in the statements of Ayatollah Khamenei and based on his intellectual principles. In a semantic relationship, signs such as strong manager, strong nation, national spirit and self-confidence, endogenous authority, resistance economy, science, and ethics and faith can be received as key words around the semantic field of Strong Iran in Ayatollah Khamenei's speech.

    Keywords: Ayatollah Khamenei, Political Thought, Strong Iran, Semiotics
  • Ahmad Saboorinezhad * Pages 53-76

    Western democratic political systems, mainly after the Second World War, have become widespread as a good model for governing different countries with different cultural diversity. After the fall of totalitarian regimes at the end of the 20th century, governments based on people's votes and the separation of power of main circles became the category of political development. After the victory of the Islamic revolution and the design of the model of religious democracy and the prominence of the role of the people in domestic and foreign policy issues, a new form of political governance was proposed, which has significant differences compared to Western democracy. The model of religious democracy that emerged from the victory of the Islamic Revolution in the view of the Supreme Leader of the Islamic Revolution and his explanation of it has benefited from a special prominence. In the present study, the author seek to examine the views of the Supreme Leader of the Islamic Revolution in relation to religious democracy. Therefore, the following question is raised: What are the epistemic bases of the model of religious democracy in the view of the Supreme Leader of the Islamic Revolution? In response to the above question, the following hypothesis is proposed: the model of religious democracy considered by the Supreme Leader of the Islamic Revolution is based on the principles of establishing justice in society, law-oriented, freedom, people's satisfaction and justice. The research method of this article is descriptive-explanatory and the method of collecting documentary sources.

    Keywords: Equality, Participation, Religious Democracy, Democracy, Supreme Leader Position
  • Mojtaba Ghafari * Pages 77-100
    Goals and ideals in any revolution determine the direction of movement and create the motivation for movement. From a civilizational point of view and in the process of realizing the goals of the Islamic Revolution, the realization of the Islamic society depends on the realization of Islamic ideals. In this article, a coherent system of economic ideals taken from the statements of the Supreme Leader of the Islamic Revolution is presented with the method of thematic analysis. According to the results, out of a total of 154 sheets, 14 comprehensive themes, including: the place of goals and ideals, ideals and the Islamic Revolution, ideals and leaders, ideals and youth and students, ideals and enemies, the method of determining ideals and goals, the structure of the goals and ideals system, Hayat Tayyaba, the goal of social justice, the component of Hayat Tayyaba, the goal of growth of production and wealth, the ratio of justice and growth of production and wealth, the goal of material well-being, the goal of economic security, and the goal of economic independence were extracted. The findings show that ideals should be derived from the basics. Also, ideals have different levels of final, intermediate and preliminary. Also, in setting ideals, individual and social dualities should be considered; worldly, otherworldly and material, spiritual. According to the results, the ultimate goal is personal and social happiness in this world and the hereafter, and the intermediate goal is the realization of a virtuous life. The primary social ideals in the economic system include justice, material well-being, economic growth, economic security, and economic independence. In the individual dimension, it is important to do the task in order to achieve personal happiness.
    Keywords: System Of Ideals, Goals, Ayatollah Khamenei, Economic System
  • Mohsen Pak Ayin * Pages 101-122

    Eastern countries have always been prominent in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran and are important from the perspective of economic and political interests. The elites of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran have proposed various policies in the form of the strategy of looking to the East to balance with the West and sell fossil fuels and import technology and consumer goods. What has always been discussed in various governments in the interaction with the East is the sale of oil and the import of goods under embargo conditions. With the victory of the Islamic Revolution of Imam Khomeini from the East and the way of interacting with it, it had a special meaning. In the period after the eight-year war, the imposition of the East was considered in a strategic interactive format. In the literature of the imams of the revolution, the concept of the East has a special content and it is said that countries are present in a certain geography. The research question is, what is the approach of the Leaders of the Islamic Revolution in relation to the concept of the East and adopting a strategy in interacting with it? In response to the above question, the following hypothesis is proposed that the approach of the Leaders of the Revolution towards the East includes countries that are more independent from the West, and these countries are prioritized in foreign policy interactions. The research method in this article is descriptive-explanatory and the method of collecting documentary materials.

    Keywords: Leaders Of The Revolution, Looking To The East, Islamic Republic Of Iran, Western Sanctions, Dominance System, Sale Of Fossil Fuels, Post-Revolution Governments
  • Meisam Ghahreman * Pages 123-144

    With the modern era, subjectivity was placed in the center of philosophical reflections, and therefore, the goal of philosophical reflection became to discover the rules of correct thinking and to build epistemic systems. In the 20th century, an important development occurred in the concept of subjectivity, which can be called the transition from "subjectivity" to "subjectification". In this transition, the truths based on epistemic depth (legal/discursive subject) give way to truth-telling that is the product of the subjects' self-care and exercise of their power. In other words, legal/discourse subjects give way to ethical subjects; Subjects who, in Foucault's interpretation, as specific intellectuals, have their own concerns and constantly participate in the construction of truth in a collective way. In this article, focusing on the question, can traces of such subjectification of the Muslim person be found in the political thought of Ayatollah Khamenei? We are looking for the test of this hypothesis that fire at will, jihadist, revolutionary and resistanceist approach are concepts that provide the possibility of speaking about the subjectification of the Muslim person in the political thought of Ayatollah Khamenei. The findings of the research indicate that fire at will, the resistanceist, jihadist and revolutionary approach is the product of the relationship between freedom and justice in the political thought of Ayatollah Khamenei. It is in this relationship that the Muslim person emerges as a subject. This means that with the force that the subjects get from the immanent relationship of Islamic freedom and justice, they will take care of themselves as specific intellectuals. And, by exercising power while simultaneously promoting Islamic freedom and justice, they also participate in building the truth in a collective way.

    Keywords: Political Thought Of Ayatollah Khamenei, Subjectification, Muslim Individuality, Freedom, Justice