فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1402)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی کریمی صفحات 11-36

    علوم انسانی مجموعه دانش هایی است که به شناخت انسان و توصیف، تبیین و تفسیر پدیده های فردی و اجتماعی و جهت بخشی به افعال و انفعالات انسانی می پردازند. علوم انسانی موجود براساس مبانی غیرالاهی و از منابع غیردینی شکل گرفته است و در رساندن انسان به سعادت، به ویژه در جوامع اسلامی توفیق چندانی نداشته است؛ ازاین رو تولید علوم انسانی اسلامی به ویژه علوم انسانی قرآن بنیان ضروری است. تولید علوم انسانی بر مبانی خاصاستوار است که باید مستدل شود. یکی از آن مبانی اساسی امکان تولید علوم انسانی قرآن بنیان است. این نوشته به هدف زمینه سازی تولید علوم انسانی قرآن بنیان، مسئله «امکان علوم انسانی قرآن بنیان» را به روش توصیفی-تحلیلی پژوهش می کند.

    یافته های تحقیق: 

    1. ادله نشان می دهد، اولا علوم انسانی جزء قلمرو قرآن است؛ ثانیا، قرآن کارایی بیانی لازم برای تولید علوم انسانی را دارد؛ 2. روش های برون متنی مانند «روش انتظار بشر از قرآن» و «روش درونگری» و «بسط تجربه تاریخی قرآن» نارسا بوده و نمی توان با استفاده از آنها قلمرو قرآن را حداقلی نشان داد و علوم انسانی را خارج از حیطه قرآن شمرد؛ 3. زبان قرآن عرفی یا رمزی و یا صرف هنجاری نیست که نتواند کارایی لازم برای تولید علوم انسانی قرآن بنیان را داشته باشد.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، قرآن بنیان، جامعیت قرآن، معرفت بخشی گزاره های قرآن
  • محمد پزشگی* صفحات 37-56

    مسئله نهادهای سیاسی و مدنی برای حکمت متعالیه آن است که چگونه می توان آن را تبیین کرد که با هستی شناسی آن حکمت منطبق باشد. ازاین رو هدف مقاله حاضر تبیین نهادهای مزبور براساس آموزه هستی شناختی حکمت متعالیه است. مدعای این مقاله آن است که نهادهای مورد بحث برگرفته از حقیقت وجودی «خود» است و ازاین رو پدیده ای معنادار می باشد و می توان آن را از منظر هستی شناختی تبیین کرد. در مقابل این ادعا نظریه های مکاتب ساخت گرایی اجتماعی قرار دارند که معتقد هستند که نهادهای سیاسی و مدنی پدیده هایی زبانی و برساختی هستند. برای بررسی مدعای فوق در این مقاله از روش اسنادی و تحلیل متون حکمت متعالیه استفاده شده است و نتیجه حاصل از این نوشته تبیین هستی شناختی نهاد سیاسی و مدنی و نشان دادن امتداد حکمت متعالیه در علم سیاست است. از دستاوردهای این مقاله می توان در نظریه پردازی سیاسی و فلسفه علم سیاست و فلسفه علوم اجتماعی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، خود، نهادهای سیاسی و مدنی، علم سیاست، برساخت گرایی اجتماعی
  • نجمه کیخا * صفحات 57-70

    اگر حکمرانی را خروج از نگاه تک بعدی به دولت به عنوان مهم ترین عنصر در سیاست و ورود به عرصه تعامل بهتر دولت و جامعه بدانیم، به این معنا خواهد بود که حکمرانی بیش از پرداختن به ساختارها بر فرایندها متمرکز است. تمرکز بر فرایندها با توجه بیشتر به مردم و جامعه همراه است و می کوشد جریان سیاست را از سطح جامعه به سمت ساختارهای سیاسی و قانون گذاری به حرکت درآورد. بحث از تعاون و همکاری، پرورش فضایل اجتماعی، تشکل یابی و توجه به رضایت اجتماعی از عناصر مهم حکمرانی در این بخش هستند که قدرت جامعه درمقابل دولت را افزایش می دهند. فارابی اندیشمندی است که تحقق مدینه فاضله را بدون تعاون اجتماعی و بدون تقویت فضایل اجتماعی میسر نمی داند و حتی می توان گفت ضمن توجه به قدرت یابی جامعه، تشکیل جامعه قوی را بدون ایجاد یک دولت قوی میسر نمی داند. ازاین حیث گزینه مطلوبی در فلسفه سیاسی اسلامی برای سنجش نسبت حکمرانی و فلسفه سیاسی محسوب می شود. پژوهش حاضر می کوشد چگونگی ارتباط فلسفه سیاسی و حکمرانی را در آرای فارابی به بحث نهد.

    کلیدواژگان: جامعه قوی، حکمرانی، فلسفه سیاسی اسلامی، تعاون، تعقل، تمثیل
  • مهدی سپهری*، جواد محمودزاده صفحات 71-84

    مفهوم وجوب (ضرورت) در منطق یکی از مواد قضایاست و نسبت محمول با موضوع را نشان می دهد و بسته به اینکه طرفین قضیه، اموری حقیقی یا اعتباری باشند، وجوب نیز حقیقی یا اعتباری می شود. وجوب اعتباری بر خلاف وجوب حقیقی صرفا در نفس اعتبارکننده تحقق دارد. علامه طباطبایی به نحو ابتکاری، مفهوم وجوب اعتباری را از عالم حقیقت به عالم اعتبار وارد می کنند و به عنوان یکی از مبادی کنش قرار داده و با عنایت به اقسام وجوب حقیقی، وجوب اعتباری را نیز به اطلاقی و تقییدی تقسیم می کنند. وجوب تقییدی به معنای وجود قید یا قیود در مسیر جعل وجوب بر یک فعل است. این قیود، صور افعالی اند که با قوای متعدد نفس تناسب دارند، چرا که هر قوه ای کمال خاص خود و صورت آن را می طلبد. وجوب اطلاقی در یک فعل، به معنای نبود قید و عدم توجه به صور مزاحم با آن فعلست و سبب می شود آن فعل با اصطکاک کمتری ایجاب و ایجاد شود. لذا وجوب یک فعل ممکن است مطلق و یا مقید باشد و در صورت تقید نیز ممکن است مقید به یک قید و یا ده ها قید قرار بگیرد. ریشه این اطلاق و تقیید در نهایت به توجه نفس و شدت و ضعف آن بر می گردد.

    کلیدواژگان: وجوب، اطلاقی، تقییدی، کنش، علامه طباطبایی
  • محمد عجمین*، مسعود آذربایجانی صفحات 85-106

    پژوهش حاضر با هدف بررسی روش های به کاررفته در علم مشاوره و ارزیابی آن انجام شده است. در این پژوهش، متون روش تحقیقی علم مشاوره بررسی و روش های پژوهش احصا شده و سپس ارزیابی بنایی و مبنایی برای هریک از روش ها صورت پذیرفته است. در این پژوهش، از روش کیفی تحلیل محتوا برای شناسایی روش های به کاررفته در علم مشاوره و از روش فلسفی برای ارزیابی آن ها استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد روش های غیرپژوهشی مستند به مبنای فلسفی خاصی نبوده و برای استخراج گزاره های علم مفید نیستند. روش های پژوهشی مستند به سه رویکرد اثبات گرایی، تفسیری و پراگماتیستی به سه روش کمی، کیفی و ترکیبی تقسیم می شود که هرکدام روش های پژوهش متعددی دارند. به صورت کلی هیچ یک از این روش ها از نگاه اسلامی نمی تواند یقین کامل را به دست دهد، اما هرکدام با توجه به رعایت قوانین حاکم بر روش تجربی از نگاه فلسفه اسلامی می توانند سطوحی از اطمینان را کسب کنند. در روش های کمی، روش آزمایشی، در روش های کیفی، روش توافقی و در روش های ترکیبی روش مثلث بندی بیشترین اعتبار را دارند.

    کلیدواژگان: روش شناسی، مشاوره، فلسفه اسلامی، روش کمی، روش کیفی، روش ترکیبی
  • وحید مقدم* صفحات 107-130

    یکی از رویکردهای مغفول در اسلامی سازی علوم انسانی که می تواند به اتحاد علوم انسانی اسلامی نیز منجر شود، توجه به تاریخ تحولات نظم های اجتماعی و تلاش برای تبیین آنها است. در این تحول هم انسان اجتماعی ذومراتب  و هم قواعد ناظر به تعاملات انسانی یعنی نهادها متحول می شوند. فهم چیستی انسان و چگونگی تغییر وی در علوم انسانی انتزاعی (مانند فلسفه) و انضمامی (مانند مردم شناسی) و فهم چگونگی تعامل انسان ها با یکدیگر در علوم اجتماعی و با رویکردهای مختلفی مانند نهادگرایی بررسی می شود. مقاله حاضر با گرفتن الگو از آثار داگلاس نورث، نوبلیست برجسته اقتصاد نهادی، که در طول زندگی خود کم و بیش چنین مسیری را پیموده، برای توضیح تحولات اجتماعی به صورت عام و تحولات اقتصادی به صورت خاص، نیاز به ارائه یک چهارچوب مفهومی را توضیح می دهد که در آن، نظم اجتماعی به دو مولفه درهم تنیده انسان انتزاعی-انضمامی در مراتب مختلف آن، و ساختار نهادی چندلایه (با لایه های نهادی فراتاسیسی، تاسیسی، میانی و خرد) تفکیک شده و استدلال می شود باید برای هرکدام از این سه مولفه یعنی انسان، ساختار نهادی و نظم اجتماعی (انسان در ساختار نهادی) و نیز تحول آنها دست به نظریه پردازی زد. درنهایت مطالعات موردی، به کاربردی کردن این چهارچوب نظری و تعدیل و اصلاح آن کمک می کند. امید می رود مطالعات لازم برای ساخت چنین چهارچوبی بتواند زمینه را برای توسعه اسلامی عمده در علوم مختلف انسانی و اجتماعی فراهم کند.

    کلیدواژگان: روش شناسی علوم انسانی-اسلامی، انسان ذومراتب، نظم اجتماعی، ساختار نهادی، اتحاد علوم انسانی اسلامی، داگلاس نورث
|
  • Mostafa Karimi Pages 11-36

    Humanities is a collection of knowledge that deals with Knowing human and describes, explains and interprets individual and social phenomena and gives direction to human actions and inactions. The existing human sciences have been formed based on non-divine foundations and from non-religious sources and have not been very successful in bringing people to happiness, especially in Islamic societies; Therefore, it is necessary to produce Islamic humanities, especially Quran-based humanities. The production of human sciences is based on certain foundations that must be substantiated. One of those fundamentals is the possibility of producing Quran-based human sciences. This article researches the problem of "possibility of Quran-based humanities" in a descriptive-analytical way with the aim of establishing the context for the production of Quran-based humanities.

    Research findings

    1. The evidence shows that, firstly, humanities are part of the Qur'an's domain; Secondly, the Qur'an has the necessary expression efficiency for the production of human sciences; 2. Extratextual methods such as "the method of human expectation from the Qur'an" and "the method of introspection" and "expanding the historical experience of the Qur'an" are insufficient and cannot be used to minimize the scope of the Qur'an and consider human sciences outside the scope of the Qur'an; 3. The language of the Qur'an is not customary or coded or merely normative, which cannot have the necessary efficiency for the production of human sciences based on the Qur'an.

    Keywords: Humanities, Quran-Based, The Completeness Of The Quran, Knowledge Sharing
  • Mohammad Pezeshki* Pages 37-56

    The problem of political and civil institutions for transcendental wisdom is how to explain it in a way that is consistent with the ontology of that wisdom. Therefore, the purpose of this article is to explain the aforementioned institutions based on the ontological doctrine of transcendental wisdom. The claim of this article is that the institutions under discussion are derived from the existential truth of "self" and hence it is a meaningful phenomenon and can be explained from an ontological perspective. Against this claim are the theories of social constructionist schools, which believe that political and civil institutions are linguistic and constructed phenomena. To investigate the above claims in this article, the document method and the analysis of transcendental wisdom texts have been used, and the result of this writing is the ontological explanation of the political and civil institution and showing the extension of transcendental wisdom in political science. The achievements of this article can be used in political theorizing and philosophy of political science and philosophy of social sciences.

    Keywords: Transcendental Wisdom, Self, Political, Civil Institutions, Political Science, Social Constructionism
  • Najmeh Keikha * Pages 57-70

    If we consider governance as leaving the one-dimensional view of the government as the most important element in politics and entering the field of better interaction between the government and society, it will mean that governance is more focused on processes than on structures. Focusing on processes is associated with more attention to people and society and tries to move the flow of politics from the level of society to political and legislative structures. Discussing cooperation and cooperation, fostering social virtues, organizing and paying attention to social satisfaction are important elements of governance in this sector that increase the power of society against the government. Farabi is a thinker who believes that the realization of utopia is not possible without social cooperation and without strengthening social virtues, and it can even be said that while paying attention to the empowerment of the society, the formation of a strong society is not possible without the creation of a strong government. Therefore, it is considered a desirable option in Islamic political philosophy to measure the relationship between governance and political philosophy. The present study tries to discuss the relationship between political philosophy and governance in Farabi's views.

    Keywords: Strong Society, Governance, Islamic Political Philosophy, Cooperation, Reasoning, Allegory
  • Mahdi Sepehri*, Javad Mahmoodzadeh Pages 71-84

    The concept of obligation and necessity in the science of logic is one of the ingredients of judgments and shows the relationship between the predicate and the subject, and depending on whether the parties to the case are real or creditable, the obligation also becomes real or creditable. True necessity is one of the second philosophical concepts and it is divided into two categories: applicative and restrictive. But the credit obligation is realized only in the authentic self. In an innovative way, Allameh Tabatabaei introduced the concept of credit obligation from the world of truth to the world of credit and put it as one of the stages of the hindrance of action, and according to the types of real obligation, credit obligation is also divided into applicative and restrictive. Restrictive obligation means the existence of restrictions or constraints in the way of falsification of an obligation on a verb. These restrictions are forms of soft verbs with other powers, because each power requires its own perfection and its form. Applicative necessity in a verb means the absence of adverbs and the lack of attention to disturbing forms with that verb and causes that verb to be required and created with less friction. Therefore, the obligation of a verb may be absolute or binding, and in case of binding, it may be bound by one adverb or dozens of adverbs. The root of this application and restriction ultimately comes back to the attention of the soul and its intensity and weaknes.

    Keywords: Allame Tabatabai, Obligatin, Restriction
  • Mohammad Ajamein*, Masood Azarbayjani Pages 85-106

    The aim of this study was to investigate the methods used in counseling and its evaluation. In this research, the texts of the research method in the science of counseling were examined and the methods used in this science were examined, and then the method and approach of Islamic philosophy were evaluated with a philosophical view. Therefore, in this study, the hermeneutic method and content analysis were used to identify the methods used in science and the philosophical method was used to evaluate the methods. The findings showed that non-research methods are not documented on a specific philosophical basis and are not useful for extracting science propositions. Research methods based on positivist, interpretive and pragmatist approaches are divided into three methods quantitative, qualitative and mixed, each of which has several research methods. In general, none of these methods from the Islamic point of view can provide complete certainty, but each of them can gain some level of confidence according to the rules governing the empirical method from the Islamic point of view. In quantitative methods the experimental method, in qualitative methods the Consensual Research and in the mixed methods the Triangulation Design have the most validity.

    Keywords: Methodology, Counseling, Islamic Philosophy, Quantitative Method, Qualitative Method, Mixed Method
  • Vahid Moghadam* Pages 107-130

    One of the neglected approaches in the Islamization of humanities, which can lead to the unification of Islamic humanities, is to the history of social order changes and try to explain them. In these changes, both the hierarchical social being and the rules governing human interactions, i.e. institutions, change. Understanding the essence of humanity and how it changes in abstract human sciences (such as philosophy) and concrete humanities (such as anthropology), as well as understanding how humans interact with each other in social sciences, is examined by various approaches such as institutional economics. Drawing inspiration from the works of Douglas North, one of the most prominent institutional economists, who has more or less followed such a path during his life, this article explains the need to provide a conceptual framework to explain social changes in general and economic changes in particular. In this framework, social order is divided into two intertwined components: abstract-concrete human in its different levels, and multi-layered institutional structure (including meta-constitutional, constitutional, meso and, micro institutional layers) and argues that theoretical elaboration should be made for each of these three components including human, institutional structure, and social order (human within the institutional structure), as well as their changes. Ultimately, case studies help to apply and modify this theoretical framework.  It hoped that the studies necessary to build such a framework can provide the basis for significant Islamic development in various humanities and social sciences.

    Keywords: Islamic Humanities Methodology, Multi-Dimensional Human Being, Social Order, Institutional Structure, Unity Of Islamic Humanities, Douglass North