فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 31 (بهار 1403)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 31 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • باقر ادبی فیروزجائی*، سید شمس الدین حسینی صفحات 9-34
    نظام بازنشستگی نیروهای مسلح همانند اغلب صندوق های بازنشستگی کشور از ساختار  DB-PAYG تبعیت می کند. در این ساختار، زمانی که نسبت پشتیبانی (نسبت شاغلان به نسبت بازنشستگان) از 6 کمتر شود، عملا صندوق با کسری مالی مواجه می شود. با توجه به کمتر از 1 بودن نسبت مذکور در صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح، کسری مالی آن مشهود است. علاوه بر این عوامل دیگری نظیر عوامل اقتصادی (افزایش تورم)، عوامل قانونی (نظیر قانون بازنشستگی پیش از موعد) و ساختاری (بدهی دولت به صندوق)، کارکرد نظام بازنشستگی نیروهای مسلح را تحت الشعاع قرار گرفته است. از این رو هدف اصلی این مطالعه شناسایی و اولویت بندی راهکارهای اصلاح نظام بازنشستگی نیروهای مسلح است. برای دستیابی به هدف تحقیق از روش تحلیلی-توصیفی-پیمایشی استفاده شده است بدین صورت که ابتدا با استفاده از بررسی مطالعات نظری، پیشینه پژوهش و بررسی کارکرد صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح چالش های اساسی نظام بازنشستگی نیروهای مسلح  و به تبع آن راهکارهای سیاستی متناظر با آنها در 5 محور اصلاحات پارامتریک، ساختاری، اقتصادی، نظام آماری و اطلاعاتی و قانونی احصاء گردید و نهایتا در قالب پرسشنامه ای مشتمل بر 25 سوال تنظیم گردید و پس از تایید روایی و پایایی آن، پرسشنامه میان ده نفر از خبرگان این حوزه توزیع شد و به وسیله نرم افزار SPSS مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.نتایج نشان می دهد اولا مهمترین راهکار برای اصلاح نظام بازنشستگی نیروهای مسلح مربوط به اصلاحات قانونی است و پس از آن اصلاحات ساختاری، اقتصادی، نظام آماری و پارامتریک به ترتیب در جایگاه بعدی قرار دارند. ثانیا در پایان راهکارهای عملیاتی، اصلاح نظام بازنشستگی نیروهای مسلح  به تفکیک پنج حوزه احصاء شده در رویکرد پیمانه ای یا مقیاسی (از سطح مصوبات هیات مدیره ساتا تا مصوبات مجلس شورای اسلامی) از سطح پیاده سازی و بهینه سازی الگوی موجود تا اصلاحات پارادایم نظام بازنشستگی، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نظام بازنشستگی نیروهای مسلح، نسبت پشتیبانی، رویکرد مقیاسی
  • امین عالی، رویا آل عمران*، سیما اسکندری سبزی صفحات 35-56
    بخش صنعت نظامی به دلیل راهبردی بودن آن و نقش حیاتی که در ایجاد امنیت کشورها دارد بسیار حائز اهمیت است. این صنعت بر بخش های مختلف اقتصاد و بالاخص رشد اقتصادی کشورها تاثیر گذار بوده و به تبع آن بر جایگاه اقتصادی آنها در سطح جهانی نیز موثر است. از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش صنایع نظامی در رژیم های مختلف رشد اقتصادی در ایران با استفاده از داده های 1970 تا 2021 و با بهره گیری از مدل تغییر رژیمی مارکوف می باشد.نتایج تحقیق حاکی از آن است که در یک مدل بهینه متشکل از دو رژیم با رشد اقتصادی پایین (رژیم صفر - 4.2%) و رشد اقتصادی بالا (رژیم یک - 6%) تولیدات صنایع نظامی اثر مثبتی بر رشد اقتصادی دارد اما این اثر تنها در رژیم یک معنادار است. همچنین، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و صادرات، تنها در دوره هایی که رشد اقتصادی بالاتر است بر روند رشد تاثیرگذارند؛ اما آموزش در هر دو رژیم، تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی دارد و اندازه دولت در هر دو رژیم و نرخ تورم تنها در رژیم یک موجب تضعیف رشد اقتصادی می گردند. علاوه بر این، یافته های تحقیق حاکی از آن است که احتمال پایداری و ماندن در رژیم با رشد اقتصادی پایین در دوره های آتی بیشتر از رژیم با رشد اقتصادی بالاتر می باشد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، تولیدات صنایع نظامی، مدل تغییر رژیمی مارکوف
  • مهدی گلدانی* صفحات 57-78
    امنیت یک مفهوم چند بعدیست که گرچه فهم اولیه آن آسان بوده و همه درک ابتدایی از آن دارند، اما زمانی که صحبت از اندازه گیری و مدلسازی امنیت می شود، همین چند بعدی بودن و پیچیدگی ذاتی مفهوم امنیت، مانع بکارگیری آن در مدلسازی های کمی می گردد. در این مقاله برای فهم و بکارگیری امنیت در مدل های کمی از مفهوم «نیاز» استفاده گردیده که به واقع با امنیت دو روی یک سکه می باشند. به بیان دیگر همواره نبود امنیت در یک حوزه با به خطر افتادن نیازهای فرد یا جامعه در آن حوزه مصادف بوده است. این پژوهش به بررسی مفهوم تناظر نیاز- امنیت و طبقه بندی ابعاد مختلف امنیت براساس هرم سلسله مراتب نیاز مازلو می پردازد. برای این منظور، ابتدا مفاهیم امنیت و نیاز براساس هرم سلسله مراتب نیاز مورد بررسی قرار گرفته و سپس ابعاد مختلف امنیت در هر حوزه شناسایی شده اند. سپس با استفاده از مدل داده های ترکیبی، تاثیر متغیرهایی همچون، نیازهای اساسی، رفاه و فرصت های شغلی بر امنیت، در کشورهای کمتر توسعه یافته در سال های 2008-2023 مورد بررسی قرار می گیرد.نتایج نشان می دهند به دلیل سطح توسعه این کشورها، نیازهای اساسی و رفاه باعث افزایش امنیت شده ولی فرصت های رشد در آینده می تواند بر امنیت تاثیر منفی داشته باشد.
    کلیدواژگان: امنیت، هرم مازلو، کشورهای کمتر توسعه یافته، مدل داده های ترکیبی، نیاز
  • محمدحسین صفی یاری*، صادق عبدی صفحات 79-103

    امروزه، تمامی جنبه های زندگی بشر تحت تاثیر انرژی های مختلف به ویژه نفت و گاز می باشد. یکی از کشورهای مهم در این حوزه روسیه می باشد. بررسی جزییات اقتصاد انرژی روسیه و میزان تجارت نفت و گاز آن می تواند برای کشور ایران جهت رقابت و افزایش سهم خود در بازار انرژی مفید باشد. با توجه به جنگ اخیر روسیه و اوکراین این موضوع اهمیت بیشتری پیدا کرده است. روسیه بخش عمده ای از انرژی اتحادیه اروپا به ویژه گاز آن ها را فراهم می کرده است اما در نتیجه جنگ، این تجارت دچار تغییراتی شده است. این پژوهش ابتدا زوایای مختلف انرژی روسیه را مورد مطالعه قرار می دهد و دلایل اهمیت این کشور در این زمینه ارائه خواهد شد. سپس، به طور کامل جنبه های مختلف جنگ روسیه و اوکراین و نتایج به وقوع پیوسته و همچنین اثرات احتمالی آینده آن بررسی شده است. این پژوهش، جهت بهبود نقش ایران در بازار انرژی از یک مدل هوش مصنوعی به نام پرسپترون چند لایه (MLP) استفاده کرده تا صادرات نفت و گاز ایران را پیش بینی نموده و مدلی دقیق برای این منظور ارائه دهد.داده های مربوطه به صورت فصلی از سال 1369 تا 1401 جمع آوری شده و نتایج نشان می دهد که مدل MLP با دقت بالایی قادر به پیش بینی آینده صادرات ایران می باشد. بر اساس مقادیر پیش بینی شده، انتظار می رود که طی سال های آینده میزان صادرات نفت ایران افزایش ولی مقدار صادرات گاز کشور کاهش یابد.

    کلیدواژگان: نفت و گاز، جنگ روسیه و اوکراین، هوش مصنوعی، شبکه عصبی MLP
  • محمد مهدی*، سید حسن حسینی، محمدحسین نوروزی صفحات 105-124

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی مطلوب راه اندازی صندوق آتیه کارکنان ارتش با رویکرد سرمایه گذاری در اوراق بهادار انجام شد. مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی-توسعه ای و از نظر شیوه گردآوری داده ها یک پژوهش توصیفی است. برای دستیابی به هدف از طرح پژوهش کیفی با رویکردی اکتشافی استفاده شد. جامعه مشارکت کنندگان بخش کیفی شامل اساتید دانشگاهی و مدیران ارشد سرمایه گذاری در بازارهای مالی است که 10 نفر به شیوه نمونه گیری نظری انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی نیز از کارکنان مالی و صندوق آتیه ارتش بودند که با فرمول کوکران نمونه ای به حجم 384 نفر با روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیم ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی مصاحبه براساس چهار معیار اعتبارپذیری، انتقال پذیری، تاییدپذیری و اطمینان پذیری تایید شد. پایایی تحلیل کیفی با محاسبه ضریب هولستی به میزان 676/0 و ضریب کاپا 639/0 مطلوب برآورد گردید. در بخش کمی نیز از روایی صوری، محتوایی، همگرا و واگر استفاده گردید. پایایی نیز با برآورد آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و ضریب رو ارزیابی و تایید شد. تحلیل داده ها در بخش کیفی با روش گراندد تئوری و در بخش کمی با روش حداقل مربعات جزئی انجام شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ثبت و مدیریت صندوق؛ قوانین و مقررات و پشتیبانی و تامین منابع روان شناختی بر راه اندازی صندوق آتیه کارکنان ارتش تاثیر می گذارند. در این رابطه تامین منابع مالی صندوق نقش زمینه ای دارد و مدیریت ریسک نیز نقش مداخله گر دارد. عوامل راهبردی شامل سرمایه گذاری در اوراق بهادار است که به بهره وری اقتصادی ارتش، تنوع منابع مالی و افزایش توان رقابتی منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: صندوق آتیه کارکنان ارتش، سرمایه گذاری در اوراق بهادار، رویکرد آمیخته
  • قاسم پالوج*، سید فخرالدین فخرحسینی، محمدعلی رستگار، احمد تشکینی صفحات 125-146

    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی تاثیر سیاست‏ پولی و بهره وری کل عوامل تولید بر بخش صنعت اقتصاد ایران می باشد. از این رو با توجه به اقتصاد ایران یک مدل مناسب تعادل عمومی پویای تصادفی کینزین جدید با فرض تفکیک اقتصاد به دو بخش صنعت و سایر بخش های اقتصادی، طراحی شده است. داده های مورد استفاده، شامل داده های فصلی سال های 1379 تا 1401 و جدول داده - ستانده سال 1395 بانک مرکزی می باشد. با مقداردهی برخی پارامترها از مطالعات گذشته و برآورد تعدادی از آن ها، متغیرها شبیه سازی شده با داده های واقعی مقایسه و اعتبار مدل ارزیابی گردید.نتایج حاصل از شبیه ‏سازی مدل حاکی از آن است که تکانه بهره‏ وری کل عوامل تولید بخش صنعت (و همچنین تکانه بهره وری کل عوامل تولید سایر بخش ها)، دارای اثرات فزاینده بر تولید کل، تولید بخش صنعت، تولید سایر بخش ها، مصرف و اثر کاهنده بر تورم در اقتصاد بوده است. علاوه بر این تکانه رشد نقدینگی، تولید کل و ارزش افزوده بخش صنعت و ارزش افزوده سایر بخش های اقتصاد را افزایش خواهد داد و موجب رشد تورم، مصرف و اشتغال می گردد.

    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، بهره وری کل عوامل تولید، سیاست پولی، بخش صنعت
|
  • Bagher Adabi Firouzjaee *, Seyyed Shamseddin Hosseini Pages 9-34
    The pension system of the armed forces, like most of the country's pension funds, follows the DB-PAYG structure. In this structure, when the support ratio (the ratio of employees to the ratio of retirees) becomes less than 6, the fund actually faces a financial deficit. Due to the mentioned ratio being less than 1 in the this Pension Fund, its financial deficit is obvious. In addition to, other factors such as economic factors (high inflation), legal factors (early retirement law) and structural factors (government debt to the fund), the functioning of the armed forces pension system, has been overshadowed. Therefore, the main purpose of this study is to identify and prioritize the solutions for reforming the pension system of the armed forces.To achieve the purpose of the research, the analytical-descriptive-survey method has been used. At first, theoretical and experimental studies and the function of the armed force Pension Fund are investigated. The basic challenges of the pension system and according to that, the policy solutions corresponding to them in the 5 axes of parametric, structural, economic, statistical and informational and legal reforms were calculated. then it was prepared in the form of a questionnaire containing 25 questions and after validating it (by experts) and Its reliability (through Cronbach's alpha), the questionnaire was distributed among ten experts in this field and analyzed by SPSS software.The results show that, the most important solution for reforming the armed forces pension system is related to legal reforms, and after that structural, economic, statistical and parametric reforms are in the next place respectively. Finally, operational solutions for reforming the armed forces pension system presented separately in five statistical areas in a scale approach (from the level of approvals of the fund Board of Directors to the approvals of the Islamic Council), from the level of implementation and optimization of the existing model to the reforms of the pension system paradigm.
    Keywords: Armed Forces Pension System, Support Ratio, Scale Approach
  • Amin Ali, Roya Aleemran *, Sima Eskandari Sabzi Pages 35-56
    The military industry sector is very important because of its strategic nature and the vital role it plays in creating the security of countries. This industry affects different sectors through different channels on the economic position of countries and their economic growth. Hence, the main goal of the current research is to investigate the role of military industries in different regimes of economic growth in Iran with using data from 1970 to 2021 and applying Markov regime switching models. The results of the research indicate that in an optimal model consisting of two regimes with low economic growth (regime zero) and high economic growth (regime one), the production of military industries has a positive effect on economic growth in Iran, but this effect is significant only in regime one. Moreover, foreign direct investment and export also affect the growth process only in the periods when the economic growth is higher, but education in both regimes has a positive effect on economic growth. Finally, the government size in both regimes and the inflation rate only in the regime one weakens economic growth. In addition, the findings of the research indicate that the probability of staying in the regime with low economic growth in the coming periods is higher than the regime with higher economic growth.
    Keywords: Economic Growth, Military Products, Markov Regime Switching Model
  • Mahdi Goldani * Pages 57-78
    Security is a multidimensional concept that, while initially easy to grasp and universally understood at a basic level, becomes challenging to quantify and model due to its inherent complexity and multidimensionality. In this paper, the concept of "needs" is employed to understand and apply security in quantitative models, essentially treating security as two sides of the same coin. In other words, the absence of security in a domain has always been equivalent to endangering the needs of individuals or society in that domain. This research explores the concept of the needs-security correspondence and categorizes various dimensions of security based on Maslow's hierarchy of needs. To achieve this, the concepts of security and needs are examined based on Maslow's hierarchy, and different dimensions of security in each domain are identified. Then, using a regression model, the impact of various variables on security is examined for less developed countries. The results indicate that due to the level of development in these countries, basic needs and welfare enhance security, but future growth opportunities may have a negative impact on security.
    Keywords: Security, Maslow's Hierarchy, Less Developed Countries, Regression Model
  • Mohammadhossein Safiyari*, Sadegh Abdi Pages 79-103

    Today, all aspects of human life are influenced by various forms of energy, especially oil and gas. So, competition among countries in the field of energy has reached its highest level. One of the significant and influential countries in this field is Russia. Examining the details of Russia's energy economy and the extent of their oil and gas trade can be useful for increasing Iran’s share in the energy market. Given the recent war between Russia and Ukraine, this matter has become even more crucial. Russia supplied a significant portion of the energy to the European Union, especially in the form of gas. Consequently, the war has brought about changes in this trade. This research explores various aspects of Russia's energy and presents the reasons for the importance of this country. Then, it thoroughly examines the different aspects of the Russia-Ukraine war, the ongoing results, and potential future effects.This research utilizes an artificial intelligence model, Multilayer Perceptron (MLP) to predict the future of Iran's oil and gas exports, aiming to enhance the role of Iran in the world energy market. The applied data, has been collected on a season basis from 1990 to 2022. The findings indicate that the MLP model has accurately predicted the future of Iran's exports. Furthermore, the results of MLP prediction presents that the amount of Iran’s oil export will increase in the near future, but the amount of Gas export will decrease in the next three years.

    Keywords: Oil, Gas, Russia-Ukraine War, Artificial Intelligence, MLP Neural Networks
  • Mohammad Mehdi *, Sayyed Hassan Hosseini, Mohammadhossein Norouzi Pages 105-124

    The objective of the present paper was to propose a new optimal model for the endowment of a future fund for the personals of the army via investment in securities. The current study can be classified as applied-developmental in terms of its goals, and as descriptive research in terms of method of data collection. To achieve its objectives, the paper relied on a qualitative research design with an exploratory approach. The community of participants in the qualitative section included university professors and senior investment managers active in the financial market; 10 of whom were selected through theoretical sampling. The statistical population for the quantitative segment encompassed a small portion of the financial staff and the army future fund, out of whom a sample size of 384 people was gathered using the Cochran formula. The methodology for data collection consisted of conducting semi-structured interviews and researcher-designed questionnaires. The validity of the interview was confirmed across the four criteria of validity, transferability, confirmability and reliability. Reliability of the qualitative analysis was estimated to be 0.676 through the calculation of the Holstein coefficient, and 0.639 through the calculation of the Kappa coefficient. Regarding the quantitative aspect, formal, content, convergent and divergent validity were all taken into consideration. Reliability was also evaluated and confirmed through the estimation of Cronbach's alpha, as well as combined reliability and Rho coefficients. Data analysis in the qualitative segment relied on the grounded theory method and, the quantitative aspect utilized the partial least squares method.The findings of the research indicate that the factors influencing the establishment of a future fund for army personal include: registration and management of the fund; laws and regulations; And the provision of psychological resources. In this regard, providing financial resources for the fund has a background role whilst risk management obtains an interventionist role. Finally, strategic factors that lead towards increasing competitiveness of the fund include: investing in securities that contribute to the economic efficiency of the army and the diversification of financial resources.

    Keywords: Future Fund Of Army Employees, Investing In Securities, Mixed Approach
  • Ghasem Palouj *, Seyyed Fakhredin Fakhre Hosseini, Mohammadali Rastgar, Ahmad Tashkini Pages 125-146

    The main objective of this paper is to examine the influence of monetary policy and total factor productivity on the industrial sector of Iran. By assuming the Iranian economy and the division of the economy into two sectors (namely, the industrial and other economic sectors), and drawing on the seasonal data between the years 2000-2022 and the Central Bank's Input-output table for 2016, the paper adopts a suitable dynamic stochastic general equilibrium model based on the regional New Keynesian framework. After assigning values to some parameters obtained in previous studies and deriving an estimation regarding some of them, the variables were simulated and compared with real data to validate the model. The results of the model simulation indicate that the total factor productivity shock of the industry sector's (as well as the total factor productivity shock of other sectors) has increasing effects on total production, production of the industry sector, production of other sectors, consumption and has had a reducing effect on inflation in the economy. Also, the shock of liquidity growth will cause the growth of total production, industrial sector production and other sectors production and will increase consumption, employment and inflation.

    Keywords: DSGE Model, Total Factor Productivity, Monetary Policy, Industry Sector