فهرست مطالب

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/08
  • تعداد عناوین: 39
|
  • برومند صلاحی*، زهرا عبدی، مهناز صابر صفحات 1-17

    امروزه گرم شدن زمین و افزایش دمای سطح زمین به ویژه در شهرهای بزرگ یکی از معضلات زیست محیطی است. هدف از این مقاله تخمین توانایی الگوریتم های Sebal، بهبود یافته تک کانال و پنجره تقسیم در تخمین دمای سطح زمین بر روی داده های تصویر Landsat 8 در تیرماه 1398 و استخراج نقشه های کاربری اراضی در 7 کلاس برای شهرستان تبریز با استفاده از شی گرا می باشد. روش طبقه بندی تطبیق نقشه های دمایی به دست آمده با استفاده از این سه الگوریتم مذکور با نقشه کاربری اراضی و مقایسه الگوریتم ها با یکدیگر از نظر نزدیکی دمای آنها به ایستگاه تبریز از دیگر اهداف این مقاله است. برای تخمین دقت دمای اندازه گیری شده از داده های دمای اندازه گیری شده ایستگاه تبریز در دو سانتی متر بالاتر از زمین (به عنوان نماینده شهرستان تبریز) استفاده شده است. نتایج الگوریتم های سبال، بهبود تک کانال و پنجره اسپلیت بیشترین دما را برای کاربری مرتع خشک و کمترین دما را برای استفاده از پوشش گیاهی نشان داد که نشان دهنده اهمیت پوشش گیاهی در تغییرات دمایی منطقه مورد مطالعه است. مقایسه الگوریتم های مورد مطالعه با دمای اندازه گیری شده در ایستگاه تبریز و انطباق آنها با کاربری های مختلف نشان داد که الگوریتم تک کاناله بهبود یافته با دمای واقعی دمای واقعی سطح زمین در شهرستان تبریز سازگاری بیشتری دارد. نتایج این مطالعه می تواند به برنامه ریزان محیطی که نگران افزایش دمای هوا در شهرها هستند کمک کند تا تصمیمات مناسب تری در خصوص کنترل این پدیده اتخاذ کنند.

  • حبیب شهبازی شیران*، زهرا چراغی، مژگان رستمی، اردشیر جوانمرد زاده صفحات 18-41
    دست ساخته های لرستان، منشاء باورها و اعتقادات مردمانی هستند، که با بیان رمزی و نمادین خویش دست به خلق آثار هنری زده-اند. هنرمندان لرستان به دلیل وجود شرایط جغرافیایی این منطقه، اهمیت خاصی به تجسم حیوانات در آثار هنری خود داشته اند، که نشان از اهمیت و جایگاه ویژه حیوانات در زندگی انسان است. هنر لرستان خواستگاه افکار و عقاید، تخیلات، اساطیر و آئین هاست که در زندگی جوامع بشری در کالبد دست ساخته ها متجلی می شوند. هدف از نوشتار حاضر تحلیل نقوش حیوانی برروی دست ساخته-های لرستان با تاکید بر نقش جغرافیا می باشد. روش این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و استناد به مطالعات کتابخانه ای است و در پی پاسخ گویی به این سوال است که: واکاوی نقوش حیوانی و سیر تکامل آن برروی دست ساخته های لرستان در طی ادوار مختلف چگونه تبیین می شود؟ پژوهش حاضر چهار گروه از دست ساخته های لرستان که شامل: مفرغینه، سنگ نگاره، سنگ قبور و دست بافته می شود، را مورد واکاوی قرار می دهد. این نقوش از منظر بصری به دو روش واقع گرایانه و انتزاعی به تصویر در آمده اند. مردمان این منطقه به دو دلیل نقوش حیوانی را برروی دست ساخته های خود به تصویر می کشیدند؛ نخست مردم براین عقیده بودند که به تصویر کشیدن بخشی از حیواناتی که می توانند برای آن ها خطرناک باشند و همچنین برای مقابله و تسلط بر آن حیوان نقش آن را برروی دست ساخته های خود به تصویر می کشیدند، در مرحله بعد تصویر حیواناتی که از نظر اقتصادی و آئینی حائز اهمیت بوده اند، را به تصویر کشیده اند. نقوش این حیوانات شامل: بزکوهی، اسب، گاو، شیر، قوچ، گوزن، سگ، خروس و پرنده می باشند، که در تمامی ادوار تا به امروز، در اکثر جنبه های مهم زندگی از جمله؛ جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و باورهای مردم این منطقه تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: لرستان، دست ساخته، نقوش حیوانی، شرایط جغرافیایی
  • ناهید شتاب بوشهری*، مریم خواجوی، محمد سجادیان، حمیدرضا قزلسفلو صفحات 42-63

    توسعه گردشگری اسب در استان خوزستان با چالش ها و موانعی روبروست و برنامه ریزی مناسب برای توسعه گردشگری این محدوده بدون شناخت علمی این موانع و تنگناهای موجود در توسعه گردشگری اسب در این منطقه میسر نیست. برای این منظور عوامل مرتبط با موانع توسعه یافتگی گردشگری اسب در استان خوزستان که با توجه به قابلیت های فراوان منطقه یکی از مهم ترین نقاط کشور برای رشد و توسعه این نوع گردشگری می باشد در پژوهش حاضر مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف گذاری کاربردی و از نظر روش شناسی به صورت توصیفی- تحلیلی است. که از نظرات 30 نفر از متخصصین این موضوع با استفاده از روش دلفی شناسایی شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات 18 عامل به عنوان موانع تاثیرگذار توسعه گردشکری اسب در استان خوزستان از مدلسازی تفسیری-ساختاری ISM و سپس با نرم افزار میک مک بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان داد که همه شاخص ها جز متغیرهای پیوندی هست که از قدرت نفوذ و وابستگی بالایی برخوردارند و شاخص های عدم وجود کلینیک های دامپزشکی در مکان برگزاری مسابقات و عدم وجود بازار معتبر منطقه ای و کشورهای همسایه برای مبادله نژادهای اسب اصیل از قدرت نفوذ ضعیف، ولی وابستگی ضعیفی برخوردار است و کمترین تاثیر را از عوامل کلیدی و پیوندی می پذیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری اسب، ISM، استان خوزستان
  • عبدالرحیم هاشمی دیزج*، راضیه داوری کیش، مهدی جعفری، ساناز صفایی صفحات 64-89
    یکی از مهم ترین اهداف کلان اقتصادی کشورها، ایجاد شرایط لازم جهت ارتقاء رشد اقتصادی مستمر و باثبات است که افزایش پیچیدگی اقتصادی به عنوان یکی ازمهم ترین بحث در جهت دستیابی به این هدف می تواند مورد توجه قرار بگیرد. پیچیدگی در اقتصاد به معنای توانایی یک کشور برای تولید سبدی متنوع از محصولات می گردد که در تجارت جهانی در همه جا وجود ندارد. بنابراین افزایش پیچیدگی اقتصادی سبب افزایش تولید کالاهای مولد و ایجاد فرصت های شغلی جدید می گردد و نهایتا منجر به رشد و توسعه اقتصادی می گردد. شکنندگی اقتصادی یکی از متغیرهای اصلی موثر بر پیچیدگی اقتصادی است؛ بنابراین کاهش شکنندگی اقتصادی می تواند بسترهای مناسب را برای کسب دانش و فناوری جدید و تولید کالاهای با فناوری برتر و نهایتا صادرات آنها فراهم نماید. برای کاهش شکنندگی اقتصادی باید اجزای آن یعنی کاهش رکود اقتصادی و فقر، جلوگیری از فرار مغزها و نیروی انسانی و توسعه اقتصادی متوازن مورد بررسی قرار داد. لذا پژوهش حاضر به بررسی تاثیر شکنندگی اقتصادی بر پیچیدگی اقتصادی کشورهای منتخب OPEC طی سال‏های 2021-2006، با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد، مولفه های شکنندگی اقتصادی (رکود اقتصادی و فقر، توسعه اقتصادی نامتوازن و فرار مغزها و نیروی انسانی) تاثیر منفی و معناداری بر پیچیدگی اقتصادی کشورهای مورد بررسی دارد. همچنین نتایج نشان می دهد متغیرهای کنترلی مشروعیت حاکمیت و حقوق بشر و حاکمیت قانون تاثیر مثبت بر پیچیدگی اقتصادی دارند و تاثیر متغیر شکاف بین نخبگان و دولت نیز بر پیچیدگی اقتصادی کشورهای منتخب OPEC منفی است.
    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، شکنندگی، اقتصادی، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • لطیفه خلیلی، فاطمه کاظمیه*، حسین یادآور صفحات 89-113
    اهداف

    حکمروایی خوب یعنی راهبری و مدیریت جامعه به گونه ای سنجیده، درست و کارآمد و در چهارچوب قانون، همراه با پاسخگویی و مسئولیت پذیری که در گرو تعامل شهروندان و نیروهای سیاسی و اجتماعی جامعه مدنی با دولت است مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات حکمروایی خوب در پایداری روستاهای بدوستان غربی شهرستان هریس انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری اطلاعات توصیفی _ پیمایشی بود. جامعه آماری مورد مطالعه، 4828 نفر سرپرستان خانوار در روستاهای احمدآباد، ساخسلو، شاملو، جانقور، شیخ رجب، مرکید، سرای، روستاهای دهستان بدوستان غربی شهرستان هریس بودند. روش نمونه گیری چند مرحله ای بود، بدین منظور روستاهای دهستان بدوستان غربی از نظر تعداد خانوار به سه طبقه تقسیم و از هر طبقه، به نسبت تعداد روستا، هفت روستا به طورتصادفی ساده انتخاب و سپس سرپرستان خانوار با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب و مطالعه شدند. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی مورگان استفاده شد. حجم نمونه سرپرستان خانوار357 بدست آمد. ابزار سنجش پرسشنامه بود. پرسشنامه ها از نظرسنجش روایی و پایایی مورد بررسی قرارگرفت. از ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش پایایی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های استنباطی پژوهش حاکی از آن است که در بررسی شاخص های هشتگانه حکمروایی خوب؛ شاخص توافق جمعی و کارایی و اثر بخشی با میانگین 3/19 در بالاترین وزن و روستای شیخ رجب در شاخص مشارکت و روستای شاملو در شاخص عدالت محوری با میانگین 2/30 پایین ترین وزن را کسب کردند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، حکمروایی خوب، فقر، مدیریت روستا، مشارکت
  • فاطمه کاظمیه*، اسماء عیدی صفحات 132-144

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی پایداری مدیریت منابع آب در بین گندمکاران روستاهای شهرستان مراغه انجام شده است. این پژوهش کاربردی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه کشاورزان گندمکار آبی شهرستان مراغه (240=N). بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه آماری 149 نفر برآورد شده است که نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه و برای ارزیابی پایداری مدیریت منابع آب کشاورزی از رادار استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که بین بکارگیری اقدامات مربوط به مدیریت پایدار منابع آب و نگرش کشاورزان نسبت به مدیریت پایدار منابع آب، عوامل زراعی، اقتصادی، آموزشی- ترویجی، سیاستگذاری و نهادی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. سطح زیر کشت و درآمد. علاوه بر این، بین استفاده کشاورزان از اقدامات مربوط به مدیریت پایدار منابع آب و عضویت در سازمان های روستایی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه که برای بررسی تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته (کاربرد اقدامات مربوط به مدیریت پایدار منابع آب در کشاورزی) استفاده می شود، نشان می دهد که پنج متغیر اقتصادی، آموزشی - ترویجی، اجتماعی و عوامل زراعی و نگرش کشاورزان به مدیریت پایدار منابع آب حدود 63 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند. از دیدگاه گندمکاران آبی شهرستان مراغه، پایداری مدیریت منابع آب کشاورزی با توجه به مجموع امتیازات به دست آمده برای آنها در سطح متوسط ​​ارزیابی می شود.

  • مصطفی عبدالله زاده رودپشتی* صفحات 145-162
    از ویژگی عمده شهرهای بزرگ ایران وجود بافت های فرسوده شهری است که با نگرش بروضعیت و ریسک پذیری بالای این بافت ها و سکونت و معیشت میلیون ها نفر در آنها، لزوم آمادگی برای مقابله با بحران طبیعی از جمله زلزله و نیز انجام اقداماتی برای کاهش تاثیرات بلایای طبیعی را دارد. از این رو اصلاح ساختارشهری در بافت های فرسوده بر مبنای توسعه پایدار و توجه به مسائل مربوط به مدیریت بحران یکی از ضرورتهای نظام مدیریت شهری است. بافت های فرسوده به ویژه در کلانشهرها، تبدیل به یک تهدید و بحران عظیم شده است که نیاز به سرمایه گذاری و حضور موثر بخش خصوصی به منظور بازسازی و نوسازی آن به منظور مقابله با بحران هایی مانند؛ آتش سوزی، زلزله و سایر بلایا، خدمات رسانی در این مناطق را بسیار ضروری می سازد. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر لزوم برنامه ریزی شهری در ساماندهی امنیتی بافت فرسوده شهری از دیدگاه توسعه پایدار در محلات بافت فرسوده منطقه18 شهرداری تهران با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و به صورت پیمایشی می باشد. برای رسیدن به این هدف کلیه ساکنان شهری محدوده مورد مطالعه و کارشناسان مربوطه به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شده اند. از این جامعه تعداد 90 نفر بر اساس روش کوکران به طور تصادفی انتخاب گردیده اند. برای آزمون فرضیات و همچنین اولویت بندی عوامل و گویه هایی که تحت تاثیر ساماندهی بافت فرسوده قرار گرفته اند از آزمونهای آماری نظیر تی استیودنت و رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد اثرات مستقیم و غیر مستقیم مولفه های محیطی، اجتماعی و اقتصادی بر توسعه پایدار شهری تاثیر گذار می باشد و در رسیدن به توسعه پایدار در منطقه مورد مطالعه عوامل و نیروهای درونی در ابعاد محیطی، اجتماعی و اقتصادی موثر هستند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، ساماندهی امنیتی، بافت فرسوده شهری، توسعه پایدار
  • امیر حسینیان راد*، مریم بیرانوندزاده، نسیم نیکنامی صفحات 163-177

    شهر خرم آباد به عنوان مرکز استان لرستان با روند توسعه بی برنامه و افزایش جمعیت شهرنشین بدون توجه به مولفه های اساسی زیست پذیری شهری مواجه شده است و در ابعاد مختلف زیست شهری (کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) با چالش هایی مواجه است، به گونه ای که موجب نارضایتی برخی شهروندان شده است، در این راستا، پژوهش حاضر با هدف؛ میزان رضایت شهروندان از وضعیت زیست پذیری شهری خرم آباد، تدوین شده است. در این پژوهش نیز سعی شده موضوع زیست پذیری شهری با توجه به شاخص های اقتصادی، فرهنگی، کالبدی- محیطی، سلامت و بهداشت، حمل و نقل، آموزشی و خدماتی از نقطه نظر شهروندان و میزان رضایت آنان بررسی شود تا بتوان به نسبت نتایج به دست آمده جهت تصممیات و برنامه های آینده گام هایی موثر برداشت. برای بررسی میزان رضایت مندی ساکنان شهر خرم آباد از شاخص های زیست پذیری از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که میانگین نظرات پاسخگویان در ارتباط با میزان رضایت مندی از شاخصهای (اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، کالبدی- محیطی، سلامت و بهداشت، حمل و نقل، آموزشی و خدماتی) در شهر خرم آباد کمتر از مقدار میانگین می باشد و همچنین با توجه به معناداری برآورد شده ادعا نمود که میزان رضایت مندی ساکنان شهر خرم آباد از شاخصهای مذکور پایین تر از حد متوسط می باشد.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، رضایتمندی، خرم آباد
  • الهامه عبادی، فریبا اسفندیاری درآباد*، صیاد اصغری، رئوف مصطفی زاده صفحات 178-185
    فرسایش خاک جزو مهم ترین فرایندهای ژئومورفولوژیکی سطح زمین به شمار می رود که با دخالت انسان آهنگ پرشتابی به خود گرفته است. این فرایند باعث خسارت های متعدد نظیر از بین رفتن خاک های حاصلخیز، تخریب زیرساخت ها و پر شدن سدها می شود. در ارزیابی فرسایش خاک می بایست فاکتورهای متعددی به صورت ترکیبی و یکپارچه استفاده شوند. در این رابطه، در حوضه های فاقد آمار یا با آمار محدود می توان از مجموعه ای از شاخص های ژئومورفولوژیکی در ترکیب با سایر شاخص ها استفاده کرده و پتانسیل فرسایش را مورد ارزیابی قرار داد. در پژوهش حاضر پتانسیل فرسایش حوضه آبریز فیروزآبادچای واقع در استان اردبیل مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این رابطه از تعداد 13 شاخص عمدتا ژئومورفولوژیکی استفاده شد. به منظور ترکیب و روی هم گذاری لایه ها از منطق فازی در بستر سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده گردید. نتایج نشان دهنده پتانسیل بالای فرسایش خاک در سطح حوضه آبریز فیروزآباد می-باشد. عوامل متعددی در فرسایش پذیری خاک های حوضه موثرند که در این زمینه می توان به رخنمون وسیع سازندهای آبرفتی کواترنری، مارن های ژیپس دار، لاهار و خاکسترهای آتشفشانی، پوشش گیاهی ضعیف، غلبه شیب های تند، تراکم زهکشی بالا و وجود آبراهه های متعدد، مقادیر بالای عدد ناهمواری و دامنه های طولانی اشاره نمود. در پهنه هایی از حوضه مطالعاتی که چندین فاکتور موثر بر فرسایش از شرایط مساعدی برخوردارند میزان فرسایش تشدید شده است. در این رابطه، می توان به زیرحوضه های مرکزی حوضه مطالعاتی اشاره نمود که به دلیل وجود سازندهای آبرفتی و مارنی، پوشش گیاهی ضعیف، شیب زیاد، تراکم زهکشی بالا و چندین عامل دیگر جزو پهنه های بحرانی حوضه به شمار می روند.
    کلیدواژگان: فرسایش، ژئومورفولوژی، GIS، منطق فازی، حوضه فیروزآبادچای اردبیل
  • خدیجه جوان*، سحر مهرران صفحات 186-204

    دمای سطح زمین LST عاملی مهم در مباحث گرمایش جهانی و تغییر اقلیم است. فعالیت های طبیعت و انسان-ساخت به ویژه تغییرات در پوشش زمین، تاثیر چشمگیری بر دمای سطح می گذارد. هدف از این پژوهش، تخمین دمای سطح زمین با به کارگیری روش پنجره مجزا در شهرستان تبریز و تعیین رابطه آن با تغییرات کاربری اراضی می باشد. بدین سبب تصاویر OLI و TIRS لندست 8 در سال های 2013 و 2019 استفاده شده و پس از انجام مراحل مختلف پیش-پردازش، شاخص پوشش گیاهی NDVI ، شاخص توسعه شهری NDBI ، شاخص استخراج آب MNDWI و دمای سطح زمین با استفاده از باندهای چندطیفی و حرارتی برآورد شد. نقشه های کاربری زمین نیز با بهره گیری از روش طبقه بندی شی گرا تهیه گردید و سپس ضرایب ارزیابی صحت به دست آمد. نتایج این پژوهش آشکار کرد که بیشترین تغییرات کاربری اراضی در بخش مرتع به چشم می خورد که در دوره 7 ساله بخش عمده ای از آن به کاربری ارتباطی و شهری تغییر یافته است. همچنین نتایج حاصل نشان دهنده همبستگی معکوس بین دمای سطح زمین و شاخص NDVI است و حداکثر دما در مناطقی رخ می دهد که با فقر پوشش گیاهی مواجه بوده اند. بنابراین با توجه به جایگاه پوشش گیاهی در متعادل کردن شرایط دمایی، ضرورت و لزوم حفاظت از پوشش گیاهی آشکار می شود. با توجه به اهمیت بالای منطقه، نتایج حاصله می تواند در برنامه ریزی توسعه و لزوم توجه به پیامدهای به دست آمده از تغییرات کاربری اراضی و نیز ضرورت به کارگیری داده های سنجش از دور در برنامه ریزی محیطی حائز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، کاربری اراضی، روش پنجره مجزا، لندست 8، شهرستان تبریز
  • حسن جعفرزاده* صفحات 205-222

    سازماندهی سیاسی فضا در چارچوب حوزه بندی انتخاباتی نقش موثری در روند و چگونگی کارکرد نظام های انتخاباتی، الگوی رای دهی، پیروزی نامزدها و جناح های سیاسی و در نهایت حاکم شدن اراده ملی ایفا می کند. روند رو به رشد تنش ها میان قلمروهای سیاسی - اداری در درون حوزه های انتخابیه این مساله را مطرح می سازد که این تنش ها مبتنی بر چه بنیادهایی است و از چه ساز و کاری تبعیت می کند. در این راستا با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای حوزه های انتخابیه مجلس شورای اسلامی در استان فارس به عنوان یکی از وسیع ترین و پرجمعیت ترین استان های کشور مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که عواملی مانند تسهیم نامتناسب جمعیتی حوزه های انتخابیه، افزایش واحدهای سیاسی- اداری درون حوزه های انتخابیه، زادبوم محوری و رقابت های محلی میان قلمروهای سیاسی - اداری مبتنی بر پیروزی کاندیدای بومی و نقش آفرینی جغرافیای قدرت و حمایت در جهت تغییر مرزهای سیاسی - اداری و تاثیر بر نتایج انتخاباتی از مهمترین مولفه های تنش زا در چارچوب حوزه های انتخابیه بوده است.

    کلیدواژگان: انتخابات، حوزه بندی انتخاباتی، تقسیمات کشوری، تنش، استان فارس
  • موسی عابدینی*، مرتضی قراچورلو، ابوذر صادقی صفحات 223-245

    تحقیق حاضر با عنایت به اهمیت مسئله فرسایش خاک به خصوص در حوضه های کوهستانی کشور به منظور ارزیابی وضعیت فرسایش خاک در حوضه آبخیز تاجیار واقع در شمال غرب کشور صورت گرفت. در این راستا با استفاده از مدل های تجربی MPSIAC و EPM و با بهره گیری از قابلیت های سامانه اطلاعات جغرافیایی سعی گردید تا میزان فرسایش و رسوب دهی در حوضه مورد مطالعه برآورد گردد. داده های مورد استفاده شامل نقشه ها، تصاویر ماهواره ای، آمار ایستگاه های هواشناسی و هیدرومتری بود. نتایج به دست آمده نشان داد که تفاوت های قابل توجهی میان دو مدل مذکور از لحاظ مقدار فرسایش و رسوب برآوردی وجود دارد به طوری که میزان رسوب کل در مدل MPSIAC، برابر با 99342/76 تن درسال و در مدل EPM، برابر با 16089/37 تن در سال برآورد گردید و نشان داد که حوضه مورد مطالعه با اعمال روش MPSIAC در کلاس فرسایشی متوسط و با به کارگیری مدل EPM در کلاس فرسایشی کم قرار دارد. در نهایت نتایج تحقیق نشان داد که مدل MPSIAC به لحاظ دخیل کردن عوامل بیشتر و تاثیر دهی توامان عوامل از یک سو و دقت بیشتر جداول امتیاز دهی و معادلات مربوطه از سوی دیگر از کارایی بهتری نسبت به مدل EPM برخوردار می باشد. با این حال کالیبره کردن مدل مزبور در جهت کاهش خطاها و پیش بینی دقیق تر می تواند به نتایج بهتر و قابل اعتمادتری بینجامد

    کلیدواژگان: حوضه آبخیز تاجیار، فرسایش، مدل های فرسایش، MPSIAC، EPM
  • حسین رضا شهبازی* صفحات 246-267
    توسعه پایدار روستایی فرایندی است که بهبود شرایط محیط روستا، توام با بهبود زندگی روستاییان را ضمن حفاظت از محیط زیست روستا در نظر دارد. در توسه پایدار روستایی پرداختن به جایگاه و نقش مدیریت روستایی از الزامات توسعه است. هدف تحقیق حاضر تحلیل و رتبه بندی شاخص های موثر انتخاب دهیار در راستای توسعه پایدار است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی - تحلیلی می باشد، در گام نخست از مطالعات کتابخانه ای - اسنادی و سپس در ادامه کار جهت دستیابی به اهداف تحقیق مطالعه ی میدانی صورت گرفته است. ابزار گردآوری پژوهش نیز پرسشنامه (5 گزینه ای لیکرت) می باشد. جامعه آماری شامل 312 نفر از ساکنین روستایی را تشکیل می دهد. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه نیز از نرم افزار 16spss (آزمون فریدمن و نیز T تک نمونه ای) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد از دیدگاه خانوارها و ساکنین از میان عوامل موثر بر انتخاب دهیاری، متغیرهای رشته تحصلی (20/6)، روابط عمومی بالا (75/5) و سن (70/5) در بین سایر متغیرها پر رنگ تر می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه پایدار، مدیریت روستایی، دهیاری، خرارود
  • ارسطو یاری حصار*، مهدی فیض الله پور، ندا کنعانی صفحات 268-289

    تغییر کاربری اراضی در نتیجه رشد سریع نواحی شهری باعث افزایش دمای سطح زمین در نواحی مرکزی شهر و حومه آن می گردد. بنابراین بررسی دمای سطح زمین در تحلیل نوسانات دمایی و به حداقل رساندن تاثیرات آن، امری حیاتی می باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثرات تغییر کاربری اراضی (LULC) بر روی شاخص LST در منطقه آببر و روستای کوهکن با استفاده از تکنیک های ترکیبی سنجش از دور و GIS می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که از سال 2013 تا 2023 زمین کشاورزی با افزایش 72/21 درصدی مواجه شده است این در حالیست که حدود 89/15 درصد از مناطق زمین بایر کاهش یافته و به کاربری زمین کشاورزی تبدیل شده است. همچنین میزان دمای سطح زمین در نواحی مرکزی شهر آببر و روستای کوهکن نسبت به نواحی زراعتی مقادیر بالایی را نشان می دهد. مقادیر LST با شاخص NDVI و NDLI رابطه عکس داشته و با پهنه های ساخته شده یا زمین های بایر دارای رابطه مستقیم می باشد. به عبارتی بین شاخص NDBI و LST همبستگی مثبت برقرار بوده و بین LST با NDVI و NDLI، همبستگی منفی مشاهده شده است. بیشترین همبستگی به میزان 75/0 بین شاخص LST و NDBI در سال 2013 مشاهده شد. کمترین همبستگی به میزان 71/0- نیز بین دو شاخص LST و NDVI در سال 2013 مشاهده شد. کمترین مقادیر R2 نیز به میزان 28/0 متعلق به دو شاخص LST و NDVI در سال 2023 بوده است.

    کلیدواژگان: NDBI، NDVI، NDLI، LST، شهر آببر
  • امیر حسینیان راد*، حکمت امیری، مریم بیرانوندزاده صفحات 290-311
    مراکز فرهنگی در شهرها از اهمیت ویژه ای برخوردارند و به دلیل بازدید زیاد شهروندان، باید مورد توجه برنامه ریزان شهری قرار بگیرند. مکان قرارگیری مراکز فرهنگی و چگونگی پراکندگی آنها در سطح شهرها، بر میزان استفاده شهروندان از این مراکز تاثیر می گذارد. در دهه های اخیر، سامانه اطلاعات جغرافیایی به عنوان یک فناوری رایانه محور، توجه بسیاری از متخصصان رشته های مختلف را به خود جلب کرده است. این فناوری حتی توانسته است در زمینه مکان یابی خدمات شهری در نقاط مختلف کشور نقش موثری ایفا نماید و پژوهش های متعددی به همین منظور انجام شود. شهر خرم آباد در مرکز استان لرستان، توزیع مناسبی از مراکز فرهنگی ندارد. هدف این تحقیق، بررسی وضعیت فعلی مراکز فرهنگی شهر خرم آباد از نظر مکان یابی و شناسایی مکان های مناسب برای ساخت مراکز فرهنگی جدید است. روش تحقیق به این صورت است که ابتدا عوامل موثر در مکان یابی مراکز فرهنگی شناسایی می شوند. سپس، این عوامل در قالب لایه های اطلاعاتی تهیه می شوند و وزن دهی می شوند. در نهایت، مکان های مناسب برای ساخت مراکز فرهنگی با جمع بندی وزن های لایه های اطلاعاتی تعیین می شوند.. تمامی مراحل فوق با استفاده از نرم افزار Arc GIS انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مراکز فرهنگی در شهر خرم آباد به طور مناسبی توزیع نشده اند. با استفاده از قابلیت های فناوری اطلاعات جغرافیایی و در نظر گرفتن عوامل موثر در مکان یابی مراکز فرهنگی، می توان مکان های مناسبی برای ساخت مراکز فرهنگی جدید تعیین کرد.
    کلیدواژگان: مراکز فرهنگی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، خرم آباد، کاربری اراضی
  • رخساره اسدی کرم*، طاهره اسدی کرم صفحات 312-332

    فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یک فناوری جدید به سرعت توسعه یافته و با غلبه بر محدودیتهای زمانی و مکانی، به عنوان محور و کلید توسعه از آن یاد میشود. آنچه ممکن است سبب ناکارآمدی این فناوری شود، مقوله توزیع نابرابر آن در سطح مناطق است که پژوهشگران از آن تحت عنوان «شکاف دیجیتال» یاد می کنند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و رتبه بندی شهرستانهای استان کرمان از لحاظ دسترسی به شاخص فن آوری اطلاعات و ارتباطات صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری پژوهش 23 شهرستان استان کرمان در سال 1399 و شاخص های مورد استفاده 19 شاخص بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات است. از روش آنتروپی شانون به منظور وزن دهی شاخص ها و روش هایVIKOR ،TOPSIS ،SAW ،MORRIS به منظور رتبه بندی شهرستان های استان کرمان به لحاظ برخورداری از شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات در استان کرمان به صورت متوازن توزیع نشده و تفاوت آشکاری بین شهرستان های این استان از نظر دسترسی به این شاخص ها ملاحظه می شود. نتیجه حاصل از رتبه بندی نهایی با استفاده از روش میانگین رتبه ها نشان می دهد که از لحاظ دسترسی به شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرستان کرمان با امتیاز (616/0) در رتبه اول وشهرستان ارزوئیه با امتیاز (023/0) در رتبه آخر قرار گرفته اند. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات متناسب با جمعیت در سطح استان توزیع نشده است. نهایتا جهت توزیع متعادل شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات یک اولویت بندی میان شهرستان های استان جهت برنامه ریزی و تخصیص بودجه ارائه شده است.

    کلیدواژگان: شکاف دیجیتال، فناوری اطلاعات و ارتباطات، شهرستانهای استان کرمان
  • مهسا بهنام* صفحات 333-357

    هدف پژوهش:

     در دنیای معماری و شهرسازی معاصر، تعامل معماری با فرهنگ ،هویت و تاریخ یک منطقه به عنوان یک موضوع حائز اهمیت مورد بررسی قرار می گیرد. جزیره کیش،به عنوان یکی از مناطق توریستی و معتبر در خلیج فارس و خاورمیانه ، نیز دارای فرهنگی چشم گیر و متنوع است که در دهه های اخیر مورد توجه قرار گرفته است . این جزیره از طریق ایجاد ارتباط میان رشد و توسعه اقتصادی و حفاظت از طبیعت و محیط زیست می تواند مقوله فرهنگ و هویت را در حوزه خلیج فارس برجسته تر نماید. در این پژوهش به بررسی مولفه های فرهنگ و هویت در معماری بومی در جزیره کیش و ارتباط معماری بومی با فرهنگ و محیط طبیعی می پرداخته شده است.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق پژوهش به صورت توصیفی - تحلیلی است، که بخش توصیفی پژوهش، برمبنای مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است و بخش تحلیلی با استناد بر خروجی های حاصل از مبانی نظری به صورت میدانی در جزیره کیش انجام شده است..

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که معماری بومی جزیره کیش به طور چشمگیری تحت تاثیر شرایط اقلیمی، اجتماعی و فرهنگی منطقه است. استفاده از مصالح محلی، طراحی های خاص برای تهویه طبیعی، و بهره گیری از فرم های سنتی، از جمله ویژگی های برجسته معماری بومی کیش هستند. همچنین، عناصر فرهنگی مانند نقش های تزئینی، رنگ های طبیعی، و الگوهای سنتی در بناها مشاهده می شود.

    نتیجه پژوهش

    بازشناخت و حفظ مولفه های فرهنگی و هویتی در معماری بومی کیش می تواند به توسعه پایدار و حفظ هویت فرهنگی منطقه کمک کند. بهره گیری از این مولفه ها در طراحی های معاصر، نه تنها به زیبایی و کارایی بناها می افزاید، بلکه به تقویت حس تعلق و هویت بومی در میان ساکنان نیز منجر می شود. این پژوهش می تواند به عنوان الگویی برای سایر مناطق با معماری بومی خاص مورد استفاده قرار گیرد..

    کلیدواژگان: معماری بومی، فرهنگ، هویت، جزیره کیش
  • حسین نظم فر*، داود وفاداری کمارعلیا صفحات 358-381
    مناظر و فضاهای سبز شهری به ویژه پارک های شهری از مهم ترین فضاهای شهری محسوب می شوند لذا بررسی مسایل مربوط به این اماکن دارای اهمیت می باشد بر همین اساس هدف از تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر در مراجعه شهروندان به پارک های شهری می باشد. برای به دست آوردن اطلاعات و داده های مورد نیاز از منابع کتابخانه ای، پرسشنامه و مصاحبه بهره گرفته شده که 385 نفر در بخش پرسشنامه و 12 نفر در بخش مصاحبه شرکت نمودند و برای بررسی داده های حاصل از آن ها به ترتیب از میانگین امتیازی و نرم افزار اطلس تی آی استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که استراحت و گذراندن اوقات فراغت از مهم ترین دلایل مراجعه شهروندان به پارک های شهری محسوب می شوند و در مقابل قرارگیری در اجتماع کم اهمیت ترین دلیل برای مراجعه به این اماکن شناخته شد. به طور کلی می توان بیان نمود شهروندان برای رهایی از روزمرگی های موجود در زندگی شهری و به دست آوردن آسایش به پارک های شهری مراجعه می نمایند که طراحان و برنامه ریزان شهری باید این موارد را در طراحی ها و برنامه ریزی هایشان در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: فضاهای شهری، مناظر شهری، فضاهای سبز شهری، بازدید
  • وحید صادقی، سید محمدحسین حسینی* صفحات 382-403

    ایران سرزمین دیرپا در جغرافیای سیاسی است، دیرپایی قدمتی کهن برای ایران خلق کرده است که تمدن نام دارد. تمدن سرزمینی/ دریایی ایران جغرافیای اتصال اقوام، تجار، سیاست، کوچ زیستان و فضا بوده است که هر دم فضا را به سمت شادزیستی و نوآوری می کشانده است تا بدین روز که ایرانی، توسعه گرا و تکنسین محور می شود. پرسش مقاله این است که وجود چنین تمدن سرزمینی دریایی کهن آیا دال بر راه توسعه از این طریق است و خلق چنین فضایی گردشگرپذیر و موسیقی گرا می تواند ایران کنونی را به منطقه و نسبتا به جهان/غرب وصل کند؟ پس تمدن دریایی گردشگرپذیر و موسیقی دوست به ادعای این نوشتار می تواند تمدن صلح گرای ایرانی را برقرار سازد. نویسه ماهیتی کیفی تحلیلی دارد که در پی بیان ارائه استراتژی صلح جغرافیایی را دارد. استراتژی تمدن دریایی متکی به گردشگری و موسیقی و یا بهتر بگوییم "تمدن دریایی گردشگری و موسیقی" در این مقاله که راهبرد است بر مبنای یک مفهوم به اسم جغرافیای بدن شکل گرفته است و دیگر نظریات و مفاهیم و مقولات لازم آورده شده است که یافته ها بر روی آن سوار هستند. پس از بنیان های نظری، استنتاج های برداشتی مقاله بیان شده تا اینکه مقاله خاتمه/یافته است.

    کلیدواژگان: تمدن دریایی گردشگری و موسیقی ایران، صلح منطقه ای و جهانی، موقعیت و جهت جغرافیایی کشور ایران
  • سهیلا عبدی، فاطمه کاظمیه*، حسین راحلی صفحات 404-424
    مطالعه حاضر با استفاده از روش شناسی توصیفی- پیمایشی، درصدد پاسخگویی به این سوال اساسی است که بر اساس ابعاد و شاخص های موثر در توسعه پایدار گردشگری روستایی، روستاهای هدف استان آذربایجان غربی از چه سطحی از پایداری اقتصادی برخوردارند؟ به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از دو روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) استفاده شد. در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه به صورت میدانی و با نظرخواهی از مردم محلی (سرپرستان خانوار) به ارزیابی و اندازه گیری پیشرفت به سوی پایداری اقتصادی گردشگری در روستاهای هدف استان آذربایجان غربی (شامل 4 روستای سهولان در شهرستان مهاباد، نصرت آباد در شهرستان تکاب، باغچه جوق در شهرستان ماکو و حسنلو در شهرستان نقده) به وسیله رادار پایداری پرداخته شد. سرپرستان خانوارها در چهار روستای هدف گردشگری استان آذربایجان غربی 1160 نفر می باشد. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی مورگان استفاده شد و حجم نمونه سرپرستان خانوار 290 بدست آمد. به منظور انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که وضعیت شاخص های مورد مطالعه در بین روستاهای مختلف یکسان نبوده، بطوریکه شاخص عدالت و رفاه اقتصادی بیشترین میزان میانگین از 50/3 در روستای باغچه جوق تا 15/3 در روستای نصرت اباد متغیر است و از نظر شاخص ثبات اقتصادی بیشترین میزان میانگین با 16/3 در روستای سهولان تا 99/2 در روستای حسنلو متغیر است.
    کلیدواژگان: توسعه، پایداری اقتصادی، روستاهای هدف، گردشگری
  • محمدحسن یزدانی*، ژیلا فرزانه سادات زارنجی، رسول عباسی تقی دیزج صفحات 425-444
    به دنبال افزایش جمعیت شهرها و توسعه زندگی شهرنشینی، شهرها همواره با انواع مشکلات کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی مواجه بوده اند. در عصر حاضر رفع این معضلات به مهم ترین چالش های برنامه ریزان شهری تبدیل شده است. در این راستا برنامه ریزی با رویکرد زیست پذیری شهری می تواند ظرفیت های لازم را برای مقابله با این معضلات ایجاد نماید. در این میان محلات اسکان غیررسمی را می توان بخش های فراموش شده و برنامه ریزی نشده ای درمقایسه با سایر محلات شهری دانست که به لحاظ زیست پذیری بسیارشکننده می باشند. از این رو، هدف پژوهش حاضر، سنجش سکونتگاه های غیررسمی شهراردبیل بر مبنای شاخص های زیست پذیری شهری و اولویت بندی آن ها جهت برنامه ریزی آتی انجام گرفته است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی- تحلیلی است. داده های مورد نیاز از طریق روش های میدانی گردآوری شده اند. جامعه آماری تحقیق منطبق بر محلات 15 گانه سکونتگاه های غیررسمی شهر اردبیل می باشد. جهت سنجش میزان زیست پذیری در محلات هذف، شاخص های مربوطه با استفاده از روش آنتروپی وزن دهی و محلات هدف با بهره گیری از تکنیک های تصمیم گیری رتبه بندی و برای دست یابی به اولویت بندی نهایی از تکنیک ادغامی کپ لند استفاده شد. بر اساس مولفه های به کاررفته در پژوهش حاضر و نتایج حاصل از پیاده سازی تکنیک های مختلف تصمیم گیری، محله سلمان آباد در رتبه نخست و محله ایران آباد با کسب کمترین امتیاز در رتبه آخر به لحاظ زیست پذیری قرار گرفتند. لذا برنامه ریزی جهت ارتقای شاخص های زیست پذیری متناسب با نقاط ضعف و قوت و اولویت هر محله ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، سکونتگاه های غیررسمی، شهراردبیل
  • موسی عابدینی*، امیرحسام پاسبان، طیبه بابایی اولم صفحات 445-459

    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین تغییرات کاربری اراضی با دمای سطح زمین در شهرستان پارس آباد در استان اردبیل با استفاده از سامانه گوگل ارث انجین می باشد. در این راستا ابتدا در محیط برنامه نویسی گوگل ارث انجین با فراخوانی داده های ماهواره سنتینل 2 و سنتینل 1 نقشه کاربری اراضی شهرستان پارس آباد تهیه شد و در مرحله بعد جهت اعتبارسنجی با استفاده از ضریب کاپا میزان درستی و دقت کلی آن انجام شد. در گام بعدی در جهت بررسی آئروسل های شهرستان مورد مطالعه از داده های ماهواره سنتینل 5 استفاده شد و روند روزانه آن را با استفاده از روش رگرسیونی و چولگی طی بازه زمانی سال های (2018-2023) محاسبه شد. در گام بعد نقشه تراکم آلودگی شهرستان مورد مطالعه ترسیم و با فراخوانی داده های ماهواره MODIS اقدام به تهیه نقشه آنومالی دما و میانگین دمایی طی بازه زمانی سال های (2018-2023) شد و روند LST شب و نمودار نیم رخ جزیره حرارتی LST شب در بازه زمانی مذکور در ماه های تابستان (ژوئیه) با میانگین 297 کلوین و مقادیر حداقل در ماه های زمستان (ژانویه) با میانگین 270 کلوین مشاهده می شود. در نهایت با استخراج داده های نقشه های تراکم آئروسل های شهر با میانگین دمایی در محیط نرم افزار ArcMAP همبستگی بین این دو پدیده با روش رگرسیون خطی ساده پرداخته شد. نتایج نشان داد به جز بین این دو پدیده رابطه معکوسی بر قرار بوده است. هم چنین میزان آئروسل های روزانه از اواسط سال 2021 میلادی روند افزایشی به خود گرفته و چولگی منفی آن نشان از افزایش آلودگی ها در نواحی داخل شهری در سال های اخیر داشته است. نقشه تراکم آلودگی نیز نشان داد در نواحی داخل شهری و جاده های بین شهری مقدار آئروسل به صورت چشم گیری افزایش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: تغییرات حرارت، کاربری اراضی، MODIS، پوشش گیاهی، شهرستان پارس آباد
  • بهمن خسروی پور*، مسلم سواری، سیدجعفر نجات صفحات 460-484

    با توجه به اهمیت چالش تغییرات اقلیمی و به تبع آن طیف وسیع آسیب های ناشی از آن، بررسی دقیق و موشکافانه ی مدل های آموزش تغییرات اقلیمی برای نهادینه سازی آموزش به عنوان یکی از موثرترین راهکارهای مقابله با این بحران، بسیار حائز اهمیت است. در دهه اخیر مدل های مختلفی اینگونه آموزش ها را مورد بررسی قرار داده اند که با توجه به تنوع مولفه های این مدل ها، طبقه بندی این مولفه ها جهت کاهش پراکندگی و همچنین استقرار تفکر سیستمی نسبی ضروری به نظر می رسد. از این رو براساس نتایج این مقاله و با استناد به منابع کتابخانه ای و اینترنتی و بر مبنای ادبیات نظری موضوع، می توان گفت که در تمام مدل ها دو مولفه دانش و رفتار با مصادیق گوناگون نقش کلیدی دارند. مولفه دانش به عنوان نیروی محرکه ی اغلب مدل ها با مصادیقی نظیر دانش محتوایی، اطلاع رسانی، عوامل شناختی، درک شرایط و آگاهی، حضور دارد. از طرفی از مولفه رفتار به عنوان خروجی و هدف نهایی اغلب مدل ها تحت عنوان رفتار و اقدام یاد شده است. در طیف مدل های مورد بررسی از آستانه دانش تا آستانه رفتار، مولفه های بینابینی در ابعادی چون، بعد فردی، بعد اجتماعی و بعد سیاسی حضور دارند که موجب ارتباط و پیوستگی موثر بین مولفه ها و در نهایت هم افزایی اثر موج آموزشی می شوند. برای مولفه های بعد فردی، مصادیقی نظیر امیدواری، نگرانی، مهارت های تفکر، انگیزه، سبک ها و رفتارهای شخصی و هویت را می توان نام برد. از طرفی در اغلب مدل ها، بعد اجتماعی با مولفه هایی مانند درگیر کردن، هنجارهای اجتماعی، ارزش ها، مشارکت و جامعه شناخته شده است. بعد سیاسی نیز دارای مصادیقی همچون جهت گیری های سیاسی، جهان بینی، جهت گیری آینده و عدالت است.

    کلیدواژگان: آموزش تغییرات اقلیمی، سازگاری، مدل آموزش تغییرات اقلیمی، مولفه های مدل
  • زهرا سلطانی* صفحات 485-497
    کشاورزی ارگانیک یک نظام مدیریت تولید است که منجر به توسعه پایدار در کشاورزی و اطمینان از تولید مواد غذایی سالم و بی ضرر می گردد. به بیان دیگر کشاورزی ارگانیک، نگرش علمی و نوین به کشاورزی سنتی است که اجداد ما به آن عمل می نمودند. نگرش مثبت کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک، اهمیت زیادی در حفاظت از محیط زیست، بهبود کیفیت محصولات و دستیابی به بازارهای پرسود دارد. این نگرش می تواند الهام بخش برای استفاده بیشتر از روش های ارگانیک و تحولات سازنده در کشاورزی باشد که درنهایت به بهبود مستمر و توسعه پایدار کشاورزی منجر می شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک در دهستان صیدون جنوبی می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نوع و ماهیت، توصیفی - تحلیلی می باشد. نتایج تحقیق نشان داده است. نشان داد که گویه های حمایت سازمان ها (میانگین 4.2) و دولت (میانگین 4.3) در بعد حمایتی-آموزشی و مدیریت موثر (میانگین 4.4) در بعد مدیریتی، اهمیت بالایی دارند. همچنین چالش های اقتصادی نظیر گرانی محصولات (میانگین 3.5) و کمبود تقاضا (میانگین 4.1) بیشترین تاثیر را بر نگرش کشاورزان دارند. نتایج می توانند به تدوین سیاست های پشتیبانی از این نوع کشاورزی و تحقق اهداف محیطی و اقتصادی در منطقه کمک کنند.
    کلیدواژگان: کشاورزان، کشاورزی ارگانیک، بهبود محیط زیست، دهستان صیدون جنوبی
  • سید محمد حسینی*، فرحناز خرم آبادی، سعید ذوالفقارزاده صفحات 498-517
    هدف اصلی پژوهش حاضر، اقلیم شناسی مناطق خشک و نیمه خشک در ایران مرکزی با استفاده از روش های آماری تحلیل-عاملی و تحلیل خوشه ای است. بدین منظور، از داده های 13 متغیراقلیمی در 14 ایستگاه سینوپتیک در بازه زمانی 44 ساله از سال 1355 تا 1398شمسی استفاده شد و ماتریسی به ابعاد 14×13 که سطرها؛ عناصر اقلیمی و ستون ها؛ تعداد ایستگاه ها هستند، ایجاد گردید. جهت تعمیم داده های ایستگاهی به پهنه ای نیز، شبکه ای با یاخته های km 15×15 در ایران مرکزی تشکیل شد و ماتریسی با ابعاد 14×446 که سطرها؛ یاخته های رقومی و ستون ها؛ تعداد ایستگاه ها را نشان می دهد، به دست آمد که مبنای محاسبات در تحلیل عاملی با چرخش واریماکس و تحلیل خوشه ای با ادغام وارد، بوده است. نتایج حاصل از ارتباط سنجی ارتفاع با متغیرهای اقلیمی حاکی از این است که در ایران مرکزی، رابطه مستقیم و معنی داری بین این دو عامل برقرار است اما به علت تاثیر عوامل محلی و کلان مقیاس اقلیمی، این ارتباط در سرتاسر پهنه یکسان نیست و گاها لانه گزینی اقلیمی را به وجود می آورد. همچنین نتایج نشان داد که 4 عامل اصلی و اثرگذار که اقلیم ایران مرکزی را می سازند به ترتیب عبارتند از: بارش، دما، رطوبت و توفان گردوخاک. این عوامل، 2/86% از رفتاراقلیمی این پهنه را تبیین می کنند. بارش با 35%، مهمترین عنصراقلیمی اثرگذار در این پهنه است که غالبا در مناطق سردکوهستانی و ارتفاعات حاکمیت دارد. دما با 3/27% در بیابان های مرکزی و کناره های کویرلوت در کاشان، خوروبیابانک، بم و لار نقش آفرین است. رطوبت با 3/15% در بخش هایی از مناطق گرم ومرطوب جنوبی در بافت، آباده و داران اصفهان موثر است. توفان های گردوخاک با 8/8%، کم ترین عامل اثرگذار در اقلیم ایران مرکزی است که به صورت پراکنده در خوروبیابانک، بافق، یزد و کاشان رخنمون بیشتری دارد. همچنین با انجام تحلیل خوشه ای، 4 ناحیه اقلیمی متمایز در ایران مرکزی تحت عنوان ناحیه بارشی؛ ناحیه سردکوهستانی؛ ناحیه گرم وخشک؛ احیه بسیارگرم وخشک بادی شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی، مناطق خشک و نیمه خشک، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، ایران مرکزی
  • بهمن خسروی پور*، مسعود برادران، امینه لطفیان صفحات 518-533

    در طی قرن اخیر که در آن تمامی تلاش ها بر پایه اقتصاد دانش محور است، توجه به سرمایه های فکری و بحث مدیریت دانش در تمامی سازمان ها به خصوص سازمان های دانش محور از جمله سازمان جهاد کشاورزی مطرح است و پرداختن به آن حائز اهمیت است، بطوری که در سراسر جهان مطالعات و پژوهش های کثیری در این زمینه انجام گرفته شده است، زیرا مدیریت دانش همانند اهرمی است برای کسب مزیت رقابتی در بین سازمان ها، همچنین شیوه ای است برای بهره وری، بهبود عملکرد و کاهش هزینه ها و نهایتا بهینه سازی دانش سازمان برای افزایش عملکرد. در این مقاله تلاش شده است تا عوامل موثر بر فرآیند مدیریت دانش در سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، از دیدگاه کارشناسان بخش ترویج مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس نتایج، بین دیدگاه مروجان در زمینه برخی متغیرهای موثر بر فرآیند مدیریت دانش بر حسب سن و سطح تحصیلات تفاوت آماری معنی داری وجود داشت، اما بر حسب وضعیت استخدامی، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. همچنین بر اساس نتایج تحلیل عاملی، متغیرهای موثر بر فرآیند مدیریت دانش به پنج عامل: توانمندسازی منابع انسانی، سیاست گذاری، زیرساخت فنی، برنامه ریزی و اجرایی (تخصصی- مهارتی) تقسیم شده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سازمان جهاد کشاورزی، کارشناسان ترویج
  • رحمن باباخانی، عطا غفاری گیلانده*، علیرضا محمدی صفحات 534-561

    زندگی موهبتی است که انسان ها در طول عمر خویش از آن بهره مند می شوند. قرن حاضر شاهد تغییرات چشمگیری در مورد دیدگاه آدمی نسبت به زندگی بوده است. در این قرن، تنها حفظ زندگی به شکل معمول مطلوب نبوده، بلکه ارتقای کیفیت زندگی در زمینه های متعدد، تلاش جوامع تلقی می شود. داشتن کیفیت زندگی مطلوب، همواره آرزوی بشر بوده و هست. کیفیت زندگی امروزه در زمره مهم ترین عواملی است که به عنوان یک سد در راه رشد و ترقی جوامع و سازمان ها وجود دارد. بنابراین باید با شناخت وضع کیفیت زندگی موجود و ریشه ها و علل وجودی آن ها، تصمیمات لازم را برای ارتقای آن اتخاذ نمود؛ در این راستا، هدف تحقیق حاضر بررسی بعد عینی و معیار های کالبدی کیفیت زندگی و زیست شهروندان در شهر قم و رتبه بندی مناطق شهر با دو معیار: «سرانه ی کاربری های هفت گانه ی پشتیبان سکونت» و «فاصله دسترسی به این کاربری ها» می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از جهت ماهیت، تحلیلی است. جامعه مورد بررسی در این پژوهش، مناطق هشت گانه شهر قم می باشد که برای تجزیه و تحلیل داده ها از امکانات داده پردازی در محیط نرم افزارArcGIS ، فرایند تحلیل سلسله مراتبیAHP و اخذ نظرات کارشناسانه در فرایند مقایسه دوبدویی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد مناطق 1 و 7 و 4 به ترتیب دارای رتبه های 1 و 2و 3 و پایین ترین رتبه نیز مربوط به منطقه 8 است. مطابق نتایج تحقیق، ایجاد خدمات بیشتر، بخصوص جانمائی مناسب کاربری ها به منظور سهولت دسترسی ساکنان به خدمات پشتیبان سکونت ازجمله درمانی، آموزشی، مذهبی، فرهنگی، تجاری، ورزشی، پارک و فضای سبز می تواند باعث کاهش مشکلات شهروندان، افزایش سطح رضایت مندی و ارتقای کیفیت زندگی آنان گردد.

    کلیدواژگان: معیارهای کالبدی، کاربری های پشتیبان سکونت، مناطق هشت گانه، رتبه بندی، شهر قم
  • ریاض مرعی، سعید ملکی* صفحات 562-577
    عوامل طبیعی نقش اصلی را در شکل گیری و تعیین جهات توسعه نواحی سکونتگاهی دارند. شهرهای استان خوزستان نیز متاثر از عوامل طبیعی بود ه اند. در واقع، جهت یافتگی شهرهای خوزستان به طور مستقیم متاثر از عوامل طبیعی بوده است. در این تحقیق به تشریح مهم ترین عوامل طبیعی موثر در جهت یافتگی و توسعه فیزیکی شهرهای استان خوزستان پرداخته شده است. در این تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است و داده های تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و تصاویر ماهواره ای بدست آمده است. بر اساس نتایج بدست آمده، رودخانه های استان خوزستان سبب شده اند تا شهرهای مختلفی در امتداد آن ها شکل گیرند و در آن امتداد توسعه یابند. خط ساحلی جنوب استان خوزستان سبب شده است تا شهرهای مهمی در کنار آن استقرار یابند. تالاب های استان خوزستان در استقرار و توسعه شهرهای غربی و شرقی استان نقش مستقیمی داشته اند. ریگزارهای استان خوزستان به عنوان یک مانع محدودکننده از پیشروی نواحی سکونتگاهی به سمت آن مناطق جلوگیری کرده است. همچنین مورفولوژی جلگه خوزستان نیز به عنوان مهم ترین عامل استقرار و توسعه شهرهای استان خوزستان موثر بوده است. با توجه به موارد مذکور می توان نتیجه گرفت که عامل اصلی در استقرا، توسعه و جهات توسعه شهرهای خوزستان، عوامل طبیعی بوده است.
    کلیدواژگان: عوامل طبیعی، توسعه شهری، استان خوزستان
  • برزین ضرغامی، ارسطو یاری حصار*، خدیجه ابراهیمی صفحات 577-592

    بسیاری از برنامه ریزان و سیاستگذاران توسعه از فعالیت های گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه پایدار یاد می کنند. این در حالیست که رویکرد چرخه تکامل حیات مقاصد گردشگری می تواند چارچوب مناسبی را به منظور درک مناسبات حاکم بر فعالیت های مقاصد گردشگری و برنامه ریزی تحول آنها به منظور نیل به گردشگری پایدار فراهم نماید. این پژوهش می کوشد ضمن معرفی مدل تلفیقی آلن-باتلر (چرخه حیات گردشگری پایدار)، روستاهای هدف گردشگری استان آذربایجان شرقی و اردبیل را از منظر تکامل چرخه حیات گردشگری پایدار مورد ارزیابی قرار دهد. این بررسی از نوع مطالعات کاربردی بوده و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش تحلیلی-توصیفی انجام گرفته است. و برای تجزیه و تحلیل آنها از مدل چرخه حیات گردشگری آلن باتلر استفاده شده است. حجم جامعه نمونه در این تحقیق تعداد 176 خانوار برآورد شده است و گزینش جامعه میزبان برای پرسشگری با روش تصادفی سیستماتیک و گزینش جامعه گردشگر و بازدیدکننده به روش تصادفی ساده می باشد.. نتایج این بررسی نشان می دهد که مقاصد هدف گردشگری غالبا در مراحل اولیه سیکل گردشگری قرار گرفته اندو هنوز با ویژگی های مقاصد دارای ثبات و پایدار فاصله قابل توجهی دارند. اگرچه دو روستای مقصد اونار و کندوان با روندی بهتر در مرحله توسعه قرار گرفته اند. پیشنهاد اصلی برای روستاهای واقع در مرحله مداخله و درگیری بر مشارکت جامعه محلی و گسترش زیرساختهای گردشگری معطوف شده و برای روستاهای واقع در مرحله توسعه نیز تنوع و ارتقا کیفی خدمات از جمله راهکارهای پیشنهادی است.

    کلیدواژگان: چرخه حیات توریسم، مقاصد گردشگری، سنجش پایداری، اردبیل
  • مجید گودرزی* صفحات 593-608
    پژوهش حاضر باهدف سنجش تطبیقی وضعیت سرزندگی شهری در محلات منطقه 2 کلانشهر اهواز انجام گرفته است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و ازنظر روش بررسی از نوع تحقیقات توصیفی - تحلیلی و از حیث روش گردآوری اطلاعات نیز جز تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی شهروندان ساکن در نواحی چهارگانه منطقه 2 شهر اهواز تشکیل می دهند که تعداد آن ها 107274 نفر است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 382 نفر تعیین گردید که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس یک طرفه و به وسیله نرم افزار SPSS صورت گرفته است. نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که میانگین شاخص اجتماعی سرزندگی شهری برابر با 37/3 و میانگین شاخص های اقتصادی و کالبدی - فضایی نیز به ترتیب 88/2 و 82/2 بوده است. درنتیجه می توان گفت که منطقه دو شهر اهواز ازلحاظ شاخص اجتماعی سرزندگی در وضعیت نسبتا مطلوب و ازلحاظ شاخص های اقتصادی و کالبدی - فضایی سرزندگی در وضعیت نسبتا نامطلوبی قرار دارد. در ادامه نیز نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که بین نواحی چهارگانه خدمات شهری منطقه دو شهر اهواز از حیث برخورداری از شاخص های سرزندگی شهری تفاوت معناداری وجود دارد. مقایسه میانگین های به دست آمده نیز نشان دهنده آن است که نواحی یک (شامل کیان آباد و خیابان های غربی کیانپارس) و دو (محله امانیه) این منطقه رتبه های اول و دوم و نواحی چهار (کیانشهر و زردشت) و سه (خیابان های شرقی کیانپارس و کوی سیدخلف) نیز به ترتیب رتبه های سوم و چهارم را ازنظر تمامی شاخص های سرزندگی شهری (اجتماعی، اقتصادی و کالبدی- فضایی) به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: سرزندگی شهری، شاخص اجتماعی، شاخص اقتصادی، شاخص کالبدی- فضایی، کلانشهر اهواز
  • علیرضا موقری* صفحات 609-625

    در این پژوهش به منظور آشکارسازی تغییرات احتمالی اقلیم، سری زمانی دمای میانگین سالانه ایستگاه سینوپتیک ارومیه طی دوره آماری 2017-1951 مورد مطالعه قرار گرفت. برای یافتن مدل تغییرات و پیش بینی رفتار سری زمانی از مدل پیش بینی باکس- جنکینز (مدل تلفیقی اتو رگرسیو و میانگین متحرک) استفاده شد. بعد از برازش مدل های مختلف، برای انتخاب مدل بهینه به سنجش میزان R2، معیار اطلاع آکاییک (AIC)، خطای استاندارد رگرسیون (SEE) و معیار شوارتز- بیزین (BIC) پرداخته شد. نتایج نشان داد که مدل سری زمانی (1,0) ARIMA (2,2) دارای نتایج بهتری در مقایسه با دیگر مدل ها بوده و روند تغییرات سری زمانی این مدل خطای کمتری دارد. پس از انتخاب بهترین مدل، با استفاده از آن مقادیر دمای میانگین سالانه برای 13 سال آینده پیش بینی گردید. پیش بینی دما با استفاده از این مدل با برازش خوبی انجام پذیرفت و همبستگی مقادیر واقعی و برازش داده شده در حدود 82 درصد بود. پس از اطمینان از صحت پیش بینی به تخمین سری زمانی تا سال 2030 پرداخته شد. پیش بینی مدل حاکی از آهنگ ملایم افزایش دما در سال های آینده با یک روند خطی رو به بالا است. مطالعه گردش عمومی جو منطقه نیز با استفاده از ترسیم و تحلیل نقشه های تفاضل برای پارامترهای ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال، چرخندگی نسبی تراز 500 هکتوپاسکال، سرعت قائم جو (امگا) و دمای هوای سطح زمین حاکی از تقویت پایداری جو و همچنین افزایش دمای هوای شهر ارومیه به میزان 4/0 درجه سلسیوس نسبت به گذشته است که نتایج حاصل از مدل باکس- جنکینز را تایید می کند.

    کلیدواژگان: ارومیه، تغییرات زمانی، مدل سازی، ARIMA، دمای سالانه
  • بهروز سبحانی*، قدیر دل آرا صفحات 626-637
    تغییرات ناگهانی دمای هوا تعادل زیستی هر محلی را می تواند دگرگون سازد لذا در این پژوهش سعی شده است با رویکرد محیطی به گردشی این پدیده مورد بررسی قرار بگیرد. در راستای تحقق این هدف ابتدا داده های آماری مربوط به پارامتر متوسط دمای روزانه (2009-2021) از سازمان هوا شناسی کل برای شهرستان نیر دریافت گردید. با استفاده از صدک 99% حد آستانه فرین دمای حد اکثر مشخص گردید سپس برای روز های فرین مقدار فشار تراز دریا از سایت نووا استخراج شد و بر روی این پارامتر الگو بندی با روش خوشه ای سلسله مراتبی Ward بر پایه فاصله اقلیدسی انجام گرفت. در نتیجه دو الگوی بزرگ مشخص شدند و یک روز نماینده از هر الگو مورد تحلیل سینوپتیکی قرار گرفت. برای این امر از داده های NCEP-NCAR جهت ترسیم نقشه های همدیدی در محیط نرم افزار گردس استفاده شد. نتایج نشان داد سامانه های کم فشار حرارتی که از سمت جنوب شرق و جنوب غرب وارد ایران شدند کل پهنه جغرافیایی ایران و بخصوص منطقه مورد مطالعه را تحت پوشش خود قرار داده اند و جوی ناپایدار به ارمغان آورده اند. در این هنگام هوای گرم عرض های جنوبی که توسط کانال ناوه غرب ایران به سمت شمال غرب ایران جریان یافته اند توسط بلاکینگ فراز مانع واقع در نیمه غربی ایران مسدود شده اند. وضعیت آنومالی دمای هوا نشان داد در روز مورد بررسی تغییرات دما تا 4 درجه سانتی گراد نسبت به طول هفته افزایش یافته است. نقشه های زمینگرد دما و فرارفت دمای تراز 500 هکتوپاسکال نیز نشان دادند که منشا حرکت موج گرما از سمت شمال شرق آفریقا بوده و به سمت منطقه مورد مطالعه کشیده شده اند و در منطقه مورد مطالعه همگرایی امواج گرما رخ داده و بر میزان دما افزوده شده است.
    کلیدواژگان: امواج گرما، تحلیل سینوپتیک، صدک، تحلیل خوشه ای، شهرستان نیر
  • افسانه بنازاده، مهسا فاطمی، کورش رضائی مقدم* صفحات 638-657

    کارآفرینی به عنوان کلید حل مشکلات و کاهش موانع توسعه انسانی به موضوع مهمی در میان متخصصان توسعه اجتماعی و اقتصادی تبدیل شده است. در سال های اخیر به منظور توسعه کارآفرینی کشور تلاش های زیادی صورت گرفته است، اما رشد پایدار و مناسبی در این زمینه مشاهده نشده است. از این رو، برای بروز و رشد کارآفرینی در کشور، اتخاذ رویکرد اکوسیستم ، که به معنای در نظر گرفتن سامانه تعاملی بین موجودیت ها و محیط آن ها است، یک رویکرد موثر محسوب می گردد. هدف از این مقاله، معرفی ابعاد، مدل ها و عناصر سازنده یک اکوسیستم کارآفرینی فناورانه است. این پژوهش به روش مروری و مطالعه پیشینه نگاشته ها صورت گرفت. نتایج بررسی مدل های اکوسیستم کارآفرینی، وجوه تفاوت و تشابه هایی را نشان داد که می تواند در راه اندازی و احتمال موفقیت کسب وکارها تاثیر بسزایی داشته باشد. بر اساس نتایج به ترتیب سامانه ی حمایتی، نیروی انسانی، نیافتن تامین مالی، بازار های در دسترس، زیرساخت ها، بسترهای اجتماعی، چارچوب قانونی، شبکه های کارآفرینی، دانشگاه تحقیقاتی و مشاوران و منتورها از عوامل تاثیرگذار در مدل های اکوسیستم کارآفرینی هستند. بررسی مدل های اکوسیستم کسب وکار نشان داد که 9 مولفه محیط اقتصادی، وضعیت محیطی، نگاه جامع به همه اجزاء اکوسیستم کارآفرینی، رویکرد سامانه ای، اکوسیستم کارآفرینی دانش بنیان، حمایت آموزشی و مالی دولت، شبکه های کارآفرین، زیست بوم کارآفرینی و دانشگاه به عنوان کاتالیست از عناصر سازنده و مورد تاکید در مدل های اکوسیستم کارآفرینی هستند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اکوسیستم، کسب وکار، فرهنگ، بازار
  • موسی عابدینی*، رقیه فتحی جوکندان، امیرحسام پاسبان صفحات 658-672
    فرسایش خاک پدیده ای اجتناب ناپذیر است که به طور جدی منابع آب و خاک را تهدید می کند و تابع عوامل مختلفی است که بر اساس شرایط خاص هر منطقه ممکن است یک یا چند عامل در تشدید آن موثر باشد لذا بررسی فرسایش خاک ارزیابی متغیرها و پارامترهای تاثیر گذار بر آن ضروری می باشد. هدف از این پژوهش برآورد فرسایش و رسوب از طریق ارزیابی متغیرهای تاثیرگذار در حوضه آبریز کرگانرود با استفاده از روش EPM می باشد. بنابراین در این پژوهش از مطالعات کتابخانه ای، میدانی همچنین جهت برآورد مدل کمی برآورد فرسایش و رسوب از نرم افزار ArcGIS استفاده شده است. با توجه به آن که در فرسایش خاک پارامترهای متعددی به صورت سیستمی تاثیر دارند و شناخت آن ها به عنوان فاکتورهای موثر بر میزان فرسایش و رسوب دارای اهمیت زیادی است لذا از بین روش های متعدد برآورد فرسایش و رسوب، مدل EPM، به دلیل مطابقت با شرایط آب و هوایی ایران، به عنوان تکنیک منتخب مورد استفاده قرار گرفته و پارامترهای محیطی در قالب این مدل قرار داده شده اند. نتایج حاکی از آن است که حوضه مورد مطالعه از نظر شدت فرسایش در طبقه چهار، یعنی فرسایش کم قرار گرفته است. میزان فرسایش کل و رسوب کل حوضه به ترتیب 68/239997 و 3/206396 مترمکعب در سال برآورد شد.
    کلیدواژگان: فرسایش، رسوبدهی، مدل EPM، حوضه کرگانرود
  • مهسا جهانی، مهسا فاطمی* صفحات 673-683
    بازاریابی تعاملی در عصر اینترنت، شکلی متفاوت به خود گرفته و کاربران می توانند در قالب یک آگهی یا از طریق پست الکترونیکی یا نرم افزارهای کاربردی تعاملی به تجارت بپردازند. امروزه، نقش تجارت الکترونیک، به عنوان یکی از مولفه های اصلی اقتصاد دیجیتال در توسعه اقتصادی کشورها محسوب شده و تاثیرگذاری آن بر اقتصاد جهان غیرقابل چشم پوشی است. طی سال های اخیر در کشور ما نیز استفاده از فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی در بازارها افزایش چشم گیری داشته است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی و تحلیل تمایل اعضای شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری استان سیستان و بلوچستان نسبت به تجارت الکترونیک انجام گرفت. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 162 نفر از اعضای شرکت های دانش بنیان در استان سیستان و بلوچستان بود که با استفاده از فن پیمایش و روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بود که روایی صوری آن توسط اساتید دانشگاه شیراز تایید شد. به منظور پایایی پرسشنامه نیز یک مطالعه راهنما در یک نمونه 30 نفره خارج از نمونه اصلی، از اعضای شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری استان فارس صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که اعضای شرکت های دانش بنیان، تمایل و نگرش مثبتی نسبت به شیوه تجارت الکترونیک دارند. از سوی دیگر همجنین، سواد افراد نسبت به رایانه و اینترنت در وضعیت مطلوبی قرار دارد. لذا، بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود تا دوره هایی کاربردی به منظور ارتقای سطح آگاهی صاحبان کسب وکار از قوانین تدوین شده مربوط به تجارت الکترونیک برگزار شود. همچنین، با افزایش امنیت و حفظ حریم خصوصی، کارآفرینان صاحب ایده، تمایل بیشتری نسبت به راه اندازی کسب وکار الکترونیک خواهند داشت.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، تمایل، ریسک پذیری، خلاقیت، هنجار ذهنی
  • سجاد بازوند* صفحات 684-702
    هدف این پژوهش ارزیابی زیست پذیری و تاب آوری معیشتی روستاییان دربرابر مخاطرات طبیعی با تاکید بر خشکسالی در مناطق روستایی شهرستان پلدختر است. این پژوهش از نظر هدف به عنوان یک پژوهش کاربردی است که از نظر شیوه اجرا به صورت توصیفی- تحلیلی انجام گردیده است. جامعه آماری تحقیق را خانوارهای روستاهای شهرستان پلدختر تشکیل داده است که بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395 برابر با 7358 خانوار بوده است. به منظور مشخص نمودن تعداد نمونه از فرمول کوکران استفاده گردیده است که بر طبق آن تعداد 365 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شد. به منظور تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. به منظور بررسی وضعیت شاخص های زیست پذیری در برابر خشکسالی در روستاهای شهرستان پلدختر از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج نشان داد که شاخص اقتصادی با میانگین 779/2 و شاخص کالبدی با میانگین 937/2 در وضعیت نامطلوب، شاخص زیست محیطی با میانگین 103/3 و شاخص اجتماعی با میانگین 103/3 در وضعیت مطلوب قرار دارند. به منظور بررسی وضعیت شاخص های تاب آوری در برابر خشکسالی در روستاهای شهرستان پلدختر از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج نشان داد که شاخص امنیت شغلی با میانگین 885/2، شاخص پویایی و تنوع اقتصادی با میانگین 913/2، شاخص رفاه اقتصادی با میانگین 901/2 و شاخص بیمه با میانگین 894/2 در وضعیت نامطلوب قرار دارند. به منظور بررسی اثرات زیست پذیری سکونتگاه های روستایی بر تاب آوری معیشتی روستاییان دربرابر خشکسالی از تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که بعد اجتماعی با مقدار ضریب بتای 365/0، بعد اقتصادی با مقدار ضریب بتای 312/0، بعد کالبدی با مقدار ضریب بتای 276/0 و بعد زیست محیطی با مقدار ضریب بتای 210/0 بر تاب آوری معیشتی روستاییان دربرابر خشکسالی به ترتیب بیشترین تاثیر را دارند.
    کلیدواژگان: _ زیست پذیری، _ تاب آوری معیشتی، خشکسالی، مناطق روستایی، _ شهرستان پلدختر
  • مریم سیدنظری، فاطمه کاظمیه* صفحات 703-721

    کشاورزی نقش اساسی و تعیین کننده ای در سرنوشت جامعه روستایی ایران دارد و نمی توان انتظار داشت بدون داشتن راه حلی استوار و منطقی برای کشاورزی به توسعه روستایی رسید. جامعه آماری این پژوهش، تمامی افراد روستای گمند شهرستان هریس می باشد که 891 نفر جمعیت معادل 251 خانوار می باشد. نتایج نشان داد که از بین نقاط قوت «رونق فعالیت های دامداری و تولید محصولات لبنی به دلیل برخورداری از مراتع غنی در پیرامون روستا» و با وزنی برابر با 40/4 و «توپوگرافی نسبتا مناسب و دسترسی آسان به معابر اصلی و جاده تبریز-اهر» با وزنی برابر 36/4 مهم ترین نقاط قوت و از بین نقاط ضعف «ضعف مشارکت مردم» با وزنی برابر با 74/4 و «پایین بودن سطح درآمد روستاییان» با وزنی بربر 52/4 مهم ترین نقاط ضعف جهت توسعه پایدار روستایی در روستای گمند از دیدگاه کشاورزان شناخته شد ند. همچنین از بین فرصت ها «فرصت های اشتغال غیر کشاورزی موجود در روستا» با وزنی برابر 54/4 و «وجود دهیاری و شورای اسلامی متعهد و کارآمد در روستا» با وزنی برابر 48/4 مهم ترین فرصت ها و از بین تهدیدها « نبود فرصت های شغلی در روستا و مهاجرت جوانان از روستا برای دستیابی به درآمد بیشتر» با وزنی برابر با 70/4 و «ناپایداری قوانین و سیاست های کشور» با وزنی برابر 62/4 مهم ترین تهدیدها جهت توسعه پایدار روستایی در روستای گمند از دیدگاه کشاورزان شناخته شد ند. نتایج حاصل از ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی و خارجی نشان داد که با توجه به امتیاز نهایی کلی به دست آمده برای عوامل داخلی و خارجی راهبردهای توسعه پایدار روستایی روستای گمند، راهبردهای بازنگری می باشد.

    کلیدواژگان: کشاورزی، توسعه پایدار روستایی، روستای گمند، SWOT
  • سید محمدحسین حسینی*، وحید صادقی صفحات 722-781

    درون ایران فضاهایی وجود دارد که مملو از مکان های انرژی هستند. هیچ مکانی درون فضای کشوری بدون توانمندی و پتانسیل نیست و سطح زمین به مانند درون آن و جملگی کره زمین، منابع و منبع انرژی هستند. شیراز و پهنای گسترده فارس، همواره یادآور گردشگری و حافظ خوانی به شمار رفته اند، به همین خاطر در این مقاله به مکانی از این حوزه وسیع اشاره شده است که جغرافیای انرژی شمرده می شود. جغرافیا به مطالعه و بررسی منابع انرژی و روند تکامل فضاهای جغرافیایی می پردازد. مطالعه طیف درجازدگی تا توسعه فضا، برعهده علوم جغرافیایی به شمار می رود. از این رو مشاهدات نشان می دهند نورآباد فارس جایی که آفتاب در سرزمین پهناور آن غروب نمی کند، منابع انرژی جغرافیایی گوناگونی دارد که در صورت مدیریت درست در وقت کم آبی، خیل جمعیت و غیره می تواند فرمولی برای ثروت اندوزی انسان ساکن در این فضا و توسعه محیط اجتماعی شود. دولت های محلی نورآباد فارس، کارشناس و حرفه ای نبودند و انرژی و منابع را فرآوری و محیط بانی نکردند. با این حال فرصت بازساخت کافی ست تا ظرفیت ها برای نسل های آتی حفظ و پایدار بمانند. نتایج تحقیق نشان می دهد جاذبه های گردشگری، نورآباد فارس را جغرافیای انرژی کرده است که در این میان 32 مکان گردشگری در صورت بسترسازی و اصلاحات گردشگری بنیاد از سوی قلمروداران (حاکمان و کارگزاران و مردم)، میزان گردشگر و سرمایه گذار خارجی بیشتری را در مقیاس استانی، ملی و حتی بین المللی جذب می کند که رشد و توسعه اقتصادی و شرایط زندگی بهتری را برای شهروندان فراهم می-آورد.

    کلیدواژگان: جغرافیای بدن، گردشگری، جغرافیای انرژی، نورآباد فارس
  • مهناز عامری* صفحات 782-806
    رشد جمعیت و گسترش فیزیکی در شهرهای ایران به خصوص شهر اهواز روندی رو به افزایش دارد. الگوی گسترش شهری در شهر اهواز نیز به تبع جریان سریع شهرنشینی در ایران در چندین سال گذشته تحت تاثیر روند شهرنشینی، گسترش جمعیت و افزایش مهاجرت به سمت و سویی جدید رفته به گونه ای که طرح جامع نتوانسته است الگویی مناسب برای گسترش این شهر ارائه دهد. بنابراین یکی از مهم ترین مسائلی که در برابر توسعه این شهر قرار دارد، مکان توسعه آتی آن است و در این راستا پارامترهای طبیعی از عوامل اصلی و تعیین کننده جهات توسعه ی فیزیکی شهر اهواز محسوب می شوند. بنابراین هدف این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی معیارهای طبیعی جهت پهنه بندی مناطق مستعد توسعه ی فیزیکی شهر اهواز است. یافته های پژوهش نشان داد که در بین معیار های اصلی پژوهش، بر اساس مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی، از نگاه کارشناسان پژوهش، معیار ژئومورفولوژیکی و پس از آن معیار مخاطرات طبیعی در اولویت اول و دوم قرار گرفته است و کارشناسان پژوهش، معیار "ژئومورفولوژیکی" و " مخاطرات طبیعی " را به عنوان دو تا از معیارهای اصلی طبیعی اثرگذار در توسعه فیزیکی آینده شهر اهواز انتخاب کرده اند. معیارهای هیدرولوژیکی، اکولوژیکی و دسترسی به ترتیب در اولویت سوم تا پنجم از نظر کارشناسان و صاحب نظران این امر می-باشند.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، توسعه فیزیکی، عوامل طبیعی، ژئومورفولوژی، شهر اهواز
|
  • Bromand Salahi *, Zahra Abdu, Mahnaz Saber Pages 1-17

    Today, global warming, increasing the Land Surface Temperature, especially in big cities, is one of the environmental problems. The purpose of this article is to estimate the ability of Sebal, improved single-channel and Split window algorithms in estimating Land Surface Temperature on Landsat 8 image data in July 2019 and extracting Land Use maps in 7 classes for Tabriz County using an object-oriented classification method. Matching the temperature maps obtained by using these three mentioned algorithms with the Land Use map and comparing the algorithms with each other in terms of the proximity of their temperature to the Tabriz station is another goal of this article. To estimate the accuracy of the measured temperature, the data of the measured temperature of the Tabriz station at two centimeters above the land (as a representative of Tabriz County) has been used. The results of Sebal, improved single-channel, and Split window algorithms showed the highest temperature for dry pasture use and the lowest temperature for vegetation use, which indicates the importance of vegetation cover in the temperature changes of the studied area. A comparison of the studied algorithms with the temperature measured in the Tabriz station and their adaptation to different uses showed that the improved single-channel algorithm is more consistent with the actual temperature of the actual Land Surface Temperature in Tabriz County. The results of this study can help environmental planners concerned about the increase in air temperature in cities to make more appropriate decisions regarding the control of this phenomenon.

    Keywords: Land Surface Temperature, Land Use, Object-Oriented Classification, Tabriz County
  • Habib Shahbazishiran *, Zahra Cherach, Mozhgan Rostami, Ardashir Javanmardzadeh Pages 18-41
    Handicrafts of Lorestan are the origin of beliefs and beliefs of people, who have started to create works of art with their symbolic and symbolic expression. Due to the geographical conditions of this region, the artists of Lorestan have attached special importance to the visualization of animals in their works of art, which shows the importance and special place of animals in human life. The art of Lorestan is the birthplace of thoughts and ideas, imaginations, myths and rituals that are manifested in the life of human societies in the bodies of man-made objects. The purpose of this article is to analyze the animal motifs on Lorestan handicrafts with an emphasis on the role of geography. The method of this research is descriptive-analytical and referring to library studies, and it seeks to answer the question: How do you explain the analysis of animal motifs and their evolution on the handicrafts of Lorestan during different periods? be The present study analyzes four groups of Lorestan handicrafts, which include: bronze, stone carving, tombstone, and handwoven. From a visual point of view, these motifs are depicted in realistic and abstract ways. The people of this region depicted animal motifs on their handicrafts for two reasons; First, people were of the opinion that depicting a part of animals that can be dangerous for them, and also to deal with and dominate that animal, they depicted its role on their handiwork, in the next stage. They have depicted the image of animals that were important from the point of view of economy and ritual. The motifs of these animals include: goat, horse, cow, lion, ram, deer, dog, rooster and bird, which in all periods until today, in most important aspects of life, including; Geographical, economic, cultural, political, social and beliefs.
    Keywords: Lorestan, Handmade, Animal Motifs, Geographical Conditions
  • Nahid Shetabbohshehri *, Maryam Khajavi, Mohammad Sajjadian, Hamidreza Qazlesflo Pages 42-63

    The development of tourism in Khuzestan province is facing challenges and problems, and proper planning for the development of tourism in this region is not possible without knowing this scientific region and the bottlenecks in the development of tourism in this region. For this purpose, the factors related to the development of horse tourism in Khuzestan province, which is one of the most important parts of the country for the growth and development of this type of tourism, due to the capabilities of many regions, have been investigated in the present research. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology. Which has been identified from the opinions of 30 experts on this subject using the Delphi method. In order to analyze and analyze the information, 18 factors have been taken from ISM interpretive-structural modeling and then using Mic-Mac software. The research results showed that all the indicators are linked parts that have a high power of influence and dependence, and the indicators of the presence of medical clinics in the place of the competitions and the absence of a valid regional and neighboring market for the exchange of purebred horse breeds are of weak power, but dependence. It is weak and receives the least influence from key and connected factors.

    Keywords: Tourism, Horse Tourism, ISM, Khuzestan Province
  • Abdulrahim Hashemi Dizaj *, Razieh Davari Khish, Mahdi Jafari, Sanaz Safaei Pages 64-89
    One of the most important macroeconomic goals of countries is to create the necessary conditions to promote continuous and stable economic growth, and the increase in economic complexity can be considered as one of the most important discussions in order to achieve this goal. Complexity in the economy implies a country's ability to produce a diverse basket of products that are not ubiquitous in global trade. Therefore, the increase in economic complexity causes an increase in the production of productive goods and the creation of new job opportunities, and ultimately leads to economic growth and development. Economic fragility is one of the main variables affecting economic complexity; Therefore, reducing economic fragility can provide suitable platforms for acquiring new knowledge and technology and producing goods with superior technology and finally exporting them. To reduce economic fragility, its components, i.e. reduction of recession and poverty, prevention of brain drain and labor force, and balanced economic development should be examined. Therefore, the current study examines the effect of economic fragility on the economic complexity of selected OPEC countries during the 2006-2021, using the Generalized Method of Moments (GMM). The results show that the components of economic fragility (recession and poverty, prevention of brain drain and labor force, and balanced economic development) have a negative and significant impact on the economic complexity of the studied countries. Also, the results show that the control variables of State Legitimacy and Human Rights have a positive effect on economic complexity, and the variable effect of the Factionalized Elites is negative on the economic complexity of selected OPEC countries
    Keywords: Economic Complexity, Economic Fragility, Generalized Method Of Moments (GMM)
  • Latefe Khalili, Fatemeh Kazemiyeh *, Hossein Yadavar Pages 89-113
    Objectives

    Good governance means leading and managing society in a measured, correct and efficient manner and within the framework of the law, along with accountability and responsibility that depends on the interaction of citizens and political and social forces of civil society with the government. The present study aims to evaluate the effects of governance. It has been done well in the sustainability of the villages of the western Bedoustan of Herris County.

    Materials and methods

    This study was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population studied was 4,828 heads of households in the villages of Ahmedabad, Sakhsalo, Shamlo, Jangour, Sheikh Rajab, Merkid, Sarai, villages of the western Badostan dehistan of Heris city. The sampling method was multi-stage, for this purpose, the villages of Badostan Gharbi were divided into three classes in terms of the number of households, and seven villages were randomly selected from each class, in proportion to the number of villages, and then the heads of the households were selected using the sampling method. They were selected and studied using a stratified method with proportional assignment. To determine the sample size, the Krejci Morgan table was used. The sample size of household heads was 357. The measurement tool was a questionnaire. Questionnaires were examined in terms of validity and reliability. Cronbach's alpha coefficient was used to measure reliability.

    Findings

    The inferential findings of the research indicate that in examining the eight indicators of good governance; The index of collective agreement and efficiency and effectiveness with an average of 3.19 got the highest weight, and the village of Sheikh Rajab got the lowest weight in the index of participation and the village of Shamlou in the index of central justice with an average of 2.30.

    Keywords: Good Governance, Participation, Poverty, Sustainable Development, Village Management
  • Fatemeh Kazemiyeh *, Asma Eidi Pages 132-144

    The present study aims to evaluate the sustainability of water resources management among wheat farmers in the villages of Maragheh City in Iran. This study is applied research conducted using a survey method. The statistical population includes all irrigated wheat farmers in Maragheh City (N=240). According to Krejcie and Morgan's table, the statistical sample size is estimated to be 149. The samples are selected using the stratified sampling method. A correlation test and a multiple regression analysis are used to analyze the data and the Radar is used to assess the sustainability of agricultural water resources management. The results indicate that there is a direct and significant relationship between the farmers' application of measures related to sustainable water resources management and their attitudes toward sustainable water resources management, agronomic, economic, educational-extensional, policy-making, and institutional factors, the area under cultivation, and income. Moreover, there is an inverse and significant relationship between the farmers' application of measures related to sustainable water resources management and membership in rural organizations. The results of multiple regression analysis, which is used to investigate the effects of the independent variable on the dependent variable (the application of measures related to sustainable water resources management in agriculture) show that five variables of economic, educational-extensional, social, and agronomic factors and farmers' attitudes toward sustainable water resources management explain about 63% of the variance of the dependent variable. From the perspective of irrigated wheat farmers in Maragheh City, the sustainability of agricultural water resources management is evaluated to be at a moderate level according to the total scores obtained for them.

    Keywords: Agriculture, Development, Management, Sustainability, Water Scarcity Crisis
  • Mostafa Abdoullahi * Pages 145-162
    One of the main characteristics of Iran's big cities is the existence of dilapidated urban tissues, which, with the view of the condition and high risk-taking of these tissues and the residence and livelihood of millions of people in them, the need to prepare to deal with natural crises, Therefore, reforming the urban structure in worn-out structures based on sustainable development and paying attention to issues related to crisis management is one of the necessities of the urban management system. Dilapidated structures, especially in metropolises, have become a huge threat and crisis, which requires investment and the effective presence of the private sector in order to rebuild and modernize it in order to deal with crises such as; Fires, earthquakes and other disasters make it very necessary to provide services in these areas. Based on this, the main goal of the current research is the need for urban planning in the security organization of the worn-out urban fabric from the perspective of sustainable development in the worn-out fabric neighborhoods of the 18th district of Tehran Municipality using descriptive-analytical methods and in the form of a survey. To achieve this goal, all urban residents of the study area and relevant experts have been considered as statistical population. From this community, 90 people were randomly selected based on Cochran's method. Statistical tests such as Student's t test, regression and path analysis were used to test the hypotheses and also prioritize the factors and objects that are under the influence of organizing worn out tissue. The results of the research show that the direct and indirect effects of environmental, social and economic components have an impact on sustainable urban development, and internal factors and forces in environmental, social and economic dimensions are effective in achieving sustainable development in the studied area.
    Keywords: Urban Planning, Security Organization, Worn-Out Urban Fabric, Sustainable Development
  • Amir Hoseinian Rad *, Maryam Beyranvandzadeh, Nasim Niknami Pages 163-177

     Khorramabad, as the capital of Lorestan province, has been facing unplanned development and population growth without considering the fundamental components of urban sustainability. It encounters various challenges in different dimensions of urban life (physical, economic, social, and environmental) that have led to dissatisfaction among some citizens. This research aims to assess the level of citizen satisfaction with the urban sustainability status in Khorramabad. The study investigates urban Livability in terms of economic, cultural, physical-environmental, health, transportation, educational, and service indicators from the perspective of citizens and their satisfaction levels. To evaluate the satisfaction of Khorramabad residents with Livability indicators, a single-sample t-test was employed. The research findings indicate that the average opinions of respondents regarding satisfaction with indicators (social, economic, cultural, physical-environmental, health, transportation, educational, and service) in Khorramabad are lower than the average level. Furthermore, based on the significance levels estimated, it is claimed that the satisfaction of Khorramabad residents with these indicators is below average.

    Keywords: Livability, Satisfaction, Khorramabad City
  • Elhameh Ebadi, Fariba Esfandyari *, Sayyad Asgari, Raoof Mostafazadeh Pages 178-185
    Soil erosion is one of the most important geomorphological processes on the earth's surface, which has accelerated due to human intervention. This process causes many damages such as loss of fertile soils, destruction of infrastructure and filling of dams. In the assessment of soil erosion, several factors should be used in a combined and integrated manner. In this regard, in basins without data or with limited data, a set of geomorphological indicators can be used in combination with other indicators and the erosion potential can be evaluated. In the current research, the erosion potential of Firouzabadchay catchment area located in Ardabil province has been evaluated. In this regard, 13 indicators, mainly geomorphological, were used. In order to combine and overlapped the layers, fuzzy logic was used in the context of the geographic information system (GIS). The results show the high potential of soil erosion in the surface of the Firozabad catchment area. Several factors are effective in the erodibility of the basin's soils, which in this context can be the wide outcrop of Quaternary alluvial formations, gypsum marls, lahar and volcanic ash, weak vegetation, predominance of steep slopes, high drainage density, existence of numerous streams, high values of roughness number and long slopes. In zones of the study basin where several factors affecting erosion have favorable conditions, the rate of erosion has intensified. In this regard, we can mention the central sub-basins of the study basin, which are among the critical areas of the basin due to the presence of alluvial and marl formations, weak vegetation, high slope, high drainage density and several other factors.
    Keywords: Erosion, Geomorphology, GIS, Fuzzy Logic, Firouzabadchay Catchment
  • Khadijeh Javan *, Sahar Mehrran Pages 186-204

    Land surface temperature (LST) is an important factor in the study of global warming and climate change. Natural and man-made activities, especially land use and land cover changes, have a significant effect on land surface temperature. The purpose of this study is to estimate the surface temperature using Split window algorithm in Tabriz and determine its relationship with land use changes. For this purpose, OLI and TIRS images of Landsat 8 in 2013 and 2019 were used and after performing various pre-processing stages, vegetation index (NDVI), water extraction index (MNDWI), urban development index (NDBI) and land surface temperature were estimated using multispectral and thermal bands. Land use maps were prepared using object-oriented classification method in eCognition software and then accuracy assessment coefficients were extracted. The results of this study showed that the most land use changes are observed in rangeland use, which in the 7-year period, most of it has changed to road and urban land use. The results also show a negative correlation between NDVI and surface temperature and the highest temperature occurs in areas with poor vegetation. Therefore, considering the role of vegetation in modulating temperature conditions, the need for vegetation protection seems necessary.

    Keywords: Land Use Changes, Land Surface Temperature, Split Window Algorithm, Landsat 8, Tabriz
  • Hassan Jafarzadeh * Pages 205-222

    The political organization of the space in the structure of electoral zoning plays an effective role in the process and functioning of electoral systems, the voting pattern, the victory of candidates and political factions, and ultimately the national. The growing trend of tensions in constituencies and between the political-administrative realms of the administrative divisions raises the issue of what foundations these tensions are based on and what mechanism they follow. In this regard, by using the descriptive-analytical method and by using the library resources, the constituencies of the Islamic Council in Fars province, as one of the largest and most populated provinces in the country, were investigated and analyzed. The results of the research showed that factors such as the disproportionate population distribution of the constituencies, the increase of political-administrative units within the constituencies, hometown-oriented and local competitions between the political-administrative territories based on the victory of the native candidate and the role played by the geography of power and support in the direction of change Political-administrative boundaries and the impact on election results have been one of the most important components of tension in the framework of constituencies.

    Keywords: Elections, Electoral Zoning, Administrtive Divisions, Tension, Fars Province
  • Mousa Abedini *, Mortaza Grachrlo, Aboozar Sadeghi Pages 223-245

    This research performed for assessment of erosion condition of the Tajyar catchment located in NW of Iran with regard to the importance of soil erosion, especially in mountainous catchments. In this way, it was tried to estimate erosion and sediment yield rates using EPM and MPSIAC models based on ability of geographic information system (GIS). Data used involved maps, satellite photos, statistic of weather and water gage stations. Results indicated that it was considerable differences between the models with point of estimated erosion and sediment yield, so that estimated total sediment yield is equal to 99342/76 ton per year in MPSIAC model and 16089/37 ton per year in EPM model, it showed that studied catchment is placed in medium erosion class using MPSIAC model and in low erosion class using EPM model. Finally, it concluded that MPSIAC model has better efficiency than EPM model because involving more factors, joining influence of factors in hand and more accuracy of pointing tables and related equations in other hand. However calibration of MPSIAC model in order reduction of errors and more accurate prediction can give more good and trusty results

    Keywords: Erosion, Erosion Models, EPM, MPSIAC, Tajiyar Catchment
  • Hosseinreza Shahbazi * Pages 246-267
    Sustainable rural development is a process that aims to improve the conditions of the village environment along with improving the life of the villagers while protecting the village environment. In sustainable rural development, addressing the position and role of rural management is one of the requirements of development. The aim of the current research is to analyze and rank the effective indicators of village selection in the direction of sustainable development. The research method of this research is descriptive-analytical, in the first step of library-documentary studies and then in the continuation of the work to achieve the research goals, field study has been done.The research collection tool is also a questionnaire (5-point Likert). The statistical population consists of 312 rural residents. 16spss software (Friedman test and one-sample T) was also used to analyze the questionnaire data. The findings show that from the point of view of households and residents, among the factors influencing the choice of rural assistant, the variables of educational field (6.20), high public relations (5.75) and age (5.70) are among the most important variables. It is more.
    Keywords: Development, Sustainable Development, Rural Management, Rural, Kharroud
  • Arastoo Yari Hesar *, Mehdi Feyzolahpour, Neda Kanani Pages 268-289

    Land use change as a result of the rapid growth of urban areas causes an increase in the temperature of the ground surface in the central areas of the city and its suburbs. Therefore, checking the temperature of the earth's surface is vital in analyzing temperature fluctuations and minimizing its effects. The purpose of this research is to investigate the effects of land use change (LULC) on the LST index in Abbar region and Kohkan village using the combined techniques of remote sensing and GIS. The results of this research show that from 2013 to 2023, agricultural land has increased by 72.21%, while about 89.15% of barren land areas have decreased and turned into agricultural land use. Also, the temperature of the ground surface in the central areas of Abbar city and Kohkan village shows high values compared to the agricultural areas. LST values have an inverse relationship with NDVI and NDLI index and have a direct relationship with built-up areas or barren lands. In other words, there is a positive correlation between NDBI index and LST, and a negative correlation has been observed between LST and NDVI and NDLI. The highest correlation of 0.75 between LST index and NDBI was observed in 2013. The lowest correlation of -0.71 was observed between LST and NDVI in 2013. The lowest R2 values of 0.28 belonged to two LST and NDVI indices in 2023.

    Keywords: NDBI, NDVI, NDLI, LST, Abbar City
  • Amir Hoseinian Rad *, Hekmat Amiri, Maryam Beyranvandzadeh Pages 290-311
    Cultural centers in cities are of special importance and due to the large number of visits by citizens; they should be given the attention of urban planners. The location of cultural centers and how they are scattered in cities affect the amount of citizens' use of these centers. In recent decades, geographic information system as a computer-based technology has attracted the attention of many specialists in various fields. This technology has even been able to play an effective role in locating urban services in different parts of the country and numerous researches have been conducted for this purpose. Khorramabad city in the center of Lorestan province does not have a proper distribution of cultural centers. The purpose of this research is to investigate the current state of cultural centers in Khorramabad city in terms of locating and identifying suitable places for building new cultural centers. The research method is that first the effective factors in locating cultural centers are identified. Then, these factors are prepared in the form of information layers and weighted. Finally, suitable places for the construction of cultural centers are determined by summing up the weights of the information layers.. All the above steps have been done using Arc GIS software. The research results show that the cultural centers in Khorram Abad city are not properly distributed. By using the capabilities of geographic information technology and considering the effective factors in the location of cultural centers, it is possible to determine suitable places for the construction of new cultural centers.
    Keywords: Cultural Centers, Geographic Information System, Khorramabad, Land Use
  • Rokhsareh Asadi Korom *, Tahereh Asadi Karam Pages 312-332

    Information and communication technology as a new technology developed rapidly and by overcoming time and space limitations, it is mentioned as the axis and key of development. What may cause the ineffectiveness of this technology is its unequal distribution at the regional level, which researchers refer to as the "digital divide". The present study was conducted with the aim of evaluating and ranking the cities of Kerman province in terms of access to information and communication technology index.The research method is descriptive-analytical and applied. The statistical population of the research is 23 cities of Kerman province in 2020 and the indicators used are 19 indicators of the information and communication technology sector. Shannon's entropy method has been used in order to weight indices and VIKOR, TOPSIS, SAW, MORRIS methods have been used in order to rank the cities of Kerman province in terms of information and communication technology indicators. Data analysis was done using spss software. The findings of the research show that information and communication technology indicators in Kerman province are not distributed in a balanced way and there is an obvious difference between the cities of this province in terms of access to these indicators. The result of the final ranking using the average ranking method shows that in terms of access to information and communication technology indicators, Kerman city ranks first with a score of (0.616) and Orzoia ranks first with a score of (0.023). They are placed last. Also, the findings of the research show that information and communication technology indicators are not distributed according to the population in the province. Finally, for the balanced distribution of information and communication technology indicators, a prioritization among the cities of the province has been presented for planning and budget allocation.

    Keywords: Digital Divide, Information, Communication Technology, Cities Of Kerman Province
  • Mahsa Behnam * Pages 333-357
    Introduction and Objective

    In the world of contemporary architecture and urban planning, the interaction of architecture with culture, identity, and history of a region is an important subject of study. Kish Island, as one of the prominent tourist destinations in the Persian Gulf and the Middle East, possesses a remarkable and diverse culture that has gained attention in recent decades. Through the interplay of economic growth, environmental conservation, and nature preservation, the island can highlight the issues of culture and identity in the Persian Gulf region. This research focuses on examining the cultural and identity components in indigenous architecture on Kish Island and the relationship between indigenous architecture, culture, and the natural environment.

    Method

    The research methodology is descriptive-analytical, where the descriptive part is based on library studies, and the analytical part is conducted field-wise on Kish Island, relying on the outputs of theoretical foundations.

    Results

    The research findings indicate that the indigenous architecture of Kish Island is significantly influenced by the climatic, social, and cultural conditions of the region. The use of local materials, specific designs for natural ventilation, and the incorporation of traditional forms are among the prominent features of Kish's indigenous architecture. Additionally, cultural elements such as decorative motifs, natural colors, and traditional patterns can be observed in the buildings.

    Conclusion

    Recognizing and preserving the cultural and identity components in Kish's indigenous architecture can contribute to sustainable development and the preservation of the region's cultural identity. Incorporating these components into contemporary designs not only enhances the beauty and functionality of the buildings but also strengthens the sense of belonging and indigenous identity among the residents. This research can serve as a model for other regions with distinctive indigenous architecture

    Keywords: Local Architecture, Culture, Identity, Kish Island
  • Hossein Nazmfar *, Davood Vafadari Komarolya Pages 358-381
    Landscapes and urban green spaces, especially urban parks, are considered to be one of the most important urban spaces, so it is important to investigate the issues related to these places. Accordingly, the purpose of this research is to investigate the factors influencing citizens' visit to urban parks. To obtain the required information and data, library sources, questionnaires and interviews were used, 385 people participated in the questionnaire section and 12 people participated in the interview section. Atlas.ti software was used. The results showed that resting and spending free time are considered to be the most important reasons for citizens to visit city parks, and being in the community was the least important reason for visiting these places. In general, it can be said that citizens refer to urban parks to get rid of the daily routines in urban life and to get comfort, and urban designers and planners should consider these things in their designs and plans.
    Keywords: Urban Spaces, Urban Landscapes, Urban Green Spaces, Visit
  • Vahid Sadeghi, Seyed Mohamadhossein Hosseini * Pages 382-403

    Iran is a long standing land in political geography, long standing has created an ancient age for Iran which is called civilization. The land/sea civilization of Iran has been the geography of the connection of tribes, traders, politics, nomadic life and space, which has always drawn the space towards happiness and innovation until today, when Iran becomes developmentalist and technician-oriented. . The question of the article is, does the existence of such an ancient maritime land civilization indicate the way of development in this way, and the creation of such a touristic and music-oriented atmosphere can connect current Iran to the region and relatively to the world/west? So, according to the claim of this article, the touristic and music-loving marine civilization can establish the peaceful Iranian civilization. The text has a qualitative nature of analysis that follows the presentation of the geographic peace strategy. The strategy of marine civilization based on tourism and music, or rather "marine civilization of tourism and music" in this article, which is a strategy, is based on a concept called body geography, and other ideas, concepts, and necessary categories are given that have been found. are riding on it. After the theoretical foundations, the conclusions of the article are stated until the article is concluded.

    Keywords: Iran', S Maritime Civilization, Tourism, Music, Regional, Global Peace, Location, Geographical Direction Of Iran
  • Sohyla Abdi, Fatemeh Kazemiyeh *, Hossein Raheli Pages 404-424
    The present study, using descriptive-survey methodology, seeks to answer the basic question that based on the dimensions and effective indicators in the sustainable development of rural tourism, the level of economic stability of the target villages of West Azerbaijan province? In order to collect the required data, two methods were used: documentary and field (questionnaire). In this study, using a field questionnaire and consulting local people (heads of households) to assess and measure progress towards economic sustainability of tourism in the target villages of West Azerbaijan province (including 4 villages Saholan in Mahabad, Nusratabad in the city Takab, Baghche Jogh in Mako city and Hasanlu in Naghadeh city) were covered by barometer and stability radar. The number of heads of households in the four tourist target villages of West Azerbaijan province is 1160 people. Krejcie Morgan table was used to determine the sample size. The sample size of 290 household heads was obtained. In order to select the statistical sample, the proportional stratified sampling method was used. The results showed that the status of the studied indicators is not the same among different villages, so that the index of justice and economic welfare has the highest average rate from 3.50 in Baghcheh Jogh village to 3.15 in Nosratabad village and in terms of index Economic stability of the highest average varies from 3.16 in Saholan village to 2.99 in Hasanlu village.
    Keywords: Development, Economic Sustainability, Target Villages, Tourism
  • Mohammadhasan Yazdani *, Zhila Farzaneh, Rasoul Abbasi Taghi Dizaj Pages 425-444
    Following the increase in the population of cities and the development of urban life, cities have always faced all kinds of physical, social, economic, and environmental problems. In today's era, solving these problems has become the most important challenge for urban planners. In this regard, planning with the approach of urban livability can create the necessary capacities to deal with these problems. Meanwhile, informal settlements can be considered forgotten and unplanned parts compared to other urban areas, which are very fragile in terms of livability. Therefore, the aim of this research is to measure the informal settlements of Ardabil city based on urban livability indicators and to prioritize them for future planning. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The required data have been collected through field methods. The statistical population of the research corresponds to the 15 informal settlements of Ardabil city. In order to measure the level of livability in the removal areas, the relevant indicators were used using the weighting entropy method, and the target areas were ranked using decision-making techniques, and the Cape Land integration technique was used to achieve the final prioritization. Based on the components used in the present research and the results of the implementation of various decision-making techniques, Salman Abad neighborhood ranked first and Iran Abad neighborhood ranked last in terms of livability with the lowest score. Therefore, it is necessary to plan to improve livability indicators according to the strengths and weaknesses and priorities of each neighborhood.
    Keywords: Livability, Informal Settlements, Ardabil City
  • Mousa Abedini *, Amirhesam Pasban, Tayebe Babaee Olam Pages 445-459

     the purpose of this research is to investigate the relationship between land use changes and ground surface temperature in Parsabad city in Ardabil province using Google Earth Engine system. In this regard, the land use map of Parsabad city was prepared by calling the data of Sentinel 2 and Sentinel 1 satellites in the Google Earth Engine programming environment, and in the next step, its correctness and overall accuracy were validated using the Kappa coefficient. In the next step, the data of Sentinel 5 satellite was used to investigate the aerosols of the studied city, and its daily trend was calculated using the regression and skewness method during the period of 2023-2018. In the next step, the pollution density map of the studied city was drawn and by calling MODIS satellite data, temperature anomaly map and average temperature during the time period of (2018-2023) were prepared, and the night LST trend and the night LST thermal island profile chart in the mentioned time period In the summer months (July) with an average of 297 Kelvin, and minimum values are observed in the winter months (January) with an average of 270 Kelvin. Finally, by extracting the data of city aerosol density maps with average temperature in ArcMAP software environment, the correlation between these two phenomena was analyzed by simple linear regression method. The results showed that there was an inverse relationship between these two phenomena. Also, the amount of daily aerosols has been increasing since the middle of 2021 and its negative skewness has shown the increase of pollution in the inner city areas in recent years.

    Keywords: Temperature Changing, Land Use, MODIS, Vegetation, Parsabad City
  • Bahman Khosravipour *, Moslem Savari, Seyyed Jafar Nejat Pages 460-484

    Considering the importance of the challenge of climate change and the wide range of damages caused by it, a detailed and scrutinizing study of climate change education models for the institutionalization of education as one of the most effective ways to deal with this crisis is very important. It is important. In the last decade, various models of such education have been examined, and considering the diversity of the components of these models, the classification of these components is considered necessary to reduce dispersion and also to establish relative systemic thinking. It arrives Therefore, based on the results of this article and citing library and internet sources and based on the theoretical literature of the subject, it can be said that in all models, the two components of knowledge and behavior play a key role with various examples. The knowledge component is present as the driving force of most models with examples such as content knowledge, information, cognitive factors, understanding of conditions and awareness. On the other hand, the behavior component as the output and final goal of most models is referred to as behavior and action. In the range of investigated models, from the threshold of knowledge to the threshold of behavior, intermediate components are present in dimensions such as individual dimension, social dimension, and political dimension, which cause effective connection and continuity between the components and ultimately synergize the effect of the educational wave. they become For the components of the individual dimension, examples such as hope, worry, thinking skills, motivation, personal styles and behaviors, and identity can be mentioned. On the other hand, in most models, the social dimension is known with components such as involvement, social norms, values, participation and society. The political dimension also has examples such as political orientations, worldview, future orientation and justice.

    Keywords: Climate Change Education, Adaptation, Climate Change Education Model, Model Components
  • Zahra Soltani * Pages 485-497
    As a production management system, organic farming leads to sustainable development in agriculture and ensures healthy and harmless food production. In other words, organic farming is a scientific and modern approach to traditional agriculture that human ancestors practiced. Farmers’ positive attitude towards organic farming is essential in protecting the environment, improving the quality of products, and reaching profitable markets. This attitude can inspire more use of organic methods and constructive changes in agriculture, ultimately leading to continuous agricultural improvement and sustainable development. The present study aims to investigate the factors affecting farmers’ attitudes towards organic farming in the South Seydun Rural District. The applied study employed a descriptive-analytical research method. The results showed that the items “support of organizations” (with a mean of 4.2) and “support of the government” (with a mean of 4.3) in the supportive-educational dimension, and items “effective management” (with a mean of 4.4) in the managerial element have significant effects on the farmers attitudes. Also, economic challenges such as “products’ high prices” (with a mean of 3.5), and “no demand for products” (with a mean of 4.1) have the most significant effect on the farmers’ attitudes towards organic farming. The results can help develop policies to support this type of agriculture and achieve the region’s environmental and economic objectives.
    Keywords: Farmers, Organic Farming, Environmental Improvement, South Seydun Rural District
  • Sayyed Mohammad Hosseini *, Farahnaz Khoramabadi, Saeed Zolfagharzadeh Pages 498-517
    For this purpose, the data of 13 climatic variables in 14 synoptic stations in a period of 44 years (from 1977 to 2020) used and a 13x14 matrix (rows; climatic elements and columns; number of stations) was created. In order to generalize the station data to the area, a grid with 15x15 km pixel was formed in central Iran and a matrix with dimensions of 446x15 (rows; digital pixel and columns; number of stations) It was found that the basis of the calculations will be factor analysis with varimax rotation and cluster analysis with Ward integration. The results of measuring the relationship between altitude and climatic variables indicate that in Central Iran, there is a direct and significant relationship between these two factors. However, due to the influence of local and macro-scale climatic factors, this relationship is not the same throughout the area and sometimes creates climatic nesting. In addition, the results showed that the 4 main and effective factors that make the climate of central Iran are: precipitation, temperature, humidity and dust storm. These factors explain 86.2 percent of the climatic behavior of this area. So that the rainfall with 35 percent is the most important climatic element in this area, which often dominates in cold mountainous regions and high altitudes. The temperature is 27.3 percent in the central deserts and the sides of Lut desert in Kashan, Khourbiabanak, Lar and Bam. Humidity is effective with 15.3 percent in parts of hot and humid southern areas in Baft, Abadeh and even cold and humid northern areas in Daran, Isfahan. Dust storms with 8.8 percent are the least effective factor in the climate of central Iran, which are scattered in Khourbiabanak, Bafaq, Yazd, and Kashan
    Keywords: Climatology, Arid, Semi-Arid Regions, Factor Analysis, Cluster Analysis, Central Iran
  • Rahman Babakhani, Ata Gaffari Ghiandeh *, Alireza Mohammadi Pages 534-561

    Life is a gift that people enjoy throughout their lifetime. The current century has seen significant changes in the way people view life. In this century, it is not only desirable to preserve life in the usual way, but to improve the quality of life in many fields is considered the effort of societies. Having a good quality of life has always been and is a human desire. Today, the quality of life is among the most important factors that exist as a barrier to the growth and development of societies and organizations. Therefore, by knowing the existing quality of life and its roots and causes, necessary decisions should be made to improve it; In this regard, the aim of the present research is to examine the objective dimension and physical criteria of the quality of life and lifestyle of the citizens in Qom city and to rank the city's regions with two criteria: "per capita of the seven uses that support residence" and " the access distance to these users. This research is applied in terms of purpose and analytical in nature. The community under investigation in this research is the eight regions of Qom city, where data processing facilities in ArcGIS software environment, AHP hierarchical analysis process and obtaining expert opinions in binary comparison process were used for data analysis. The findings show that regions 1, 7, and 4 have ranks 1, 2, and 3, respectively, and the lowest rank belongs to region 8. According to the results of the research, creating more services, especially suitable locations for users in order to facilitate residents' access to residential support services, including medical, educational, religious, cultural, commercial, sports, parks and green spaces, can reduce the problems of citizens, increase level of satisfaction and improvement of their quality of life.

    Keywords: Physical Criteria, Residential Support Uses, Eight Regions, Ranking, Qom City
  • Reyaz Mare, Saeed Maleki * Pages 562-577
    Natural factors play the main role in the formation and determining the development directions of residential areas. The cities of Khuzestan province have also been affected by natural factors. In fact, the location of the cities of Khuzestan has been directly affected by natural factors. In this research, the most important natural factors affecting the physical development of cities in Khuzestan province have been explained. In this research, a descriptive-analytical method has been used, and research data has been obtained through library studies and satellite images. According to the obtained results, the rivers of Khuzestan province have caused various cities to form along them and to develop in that stretch. The southern coastline of Khuzestan province has caused important cities to be established next to it. The wetlands of Khuzestan province have played a direct role in the establishment and development of the western and eastern cities of the province. The ridges of Khuzestan province have prevented the advancement of residential areas towards those areas as a limiting obstacle. Also, the morphology of the Khuzestan plain has been effective as the most important factor in the establishment and development of the cities of Khuzestan province. According to the mentioned cases, it can be concluded that the main factor in the induction, development and development directions of the cities of Khuzestan were natural factors.
    Keywords: Natural Factors, Urban Development, Khuzestan Province
  • Barzin Zarghami, Arastoo Yari Hesar *, Khadijeh Ebrahimi Pages 577-592

    Ardabil and East Azarbaijan provinces are among the provinces where a significant part of their population and economy are mixed with villages and villagers, and from this point of view, there are many similarities between their historical, socio-cultural, economic and environmental aspects. The rural areas of these provinces, despite their very high natural, economic, social and cultural capabilities, face widespread deprivation, cultural poverty and rural emigration. Meanwhile, the tourism sector has the necessary potential capacities for rural revitalization in the investigated provinces. It is worth pondering that the planning system governing tourism activities in these provinces lacks a specific approach. For this reason, the main problem of the upcoming research is to identify the place of rural tourism in the target villages of tourism in Ardabil and East Azarbaijan provinces in the life cycle of tourism and develop a suitable methodology for planning their development. The present research has been conducted as a comparative study and in a descriptive-analytical method. The area studied in this research includes the villages of Zenuzagh, Kandavan and Ashtabin in East Azarbaijan province and the villages of Gazaj, Alvars and Oonar in Ardabil province. To determine the sample size, Cochran was used first and the size of the sample population is estimated to be 175 households. The method of selecting data from the local community is systematic random and from tourists randomly.According to the results obtained from this model, the studied villages are in different stages of sustainability. The available information shows that the villages of the study area are at the average sustainability level from the point of view of tourism, and the ecosystem welfare index and the human welfare index are also at an average level.

    Keywords: Touristm Destinations, Rural Tourism, Sustainability Assessment, Battler
  • Majid Goodarzi * Pages 593-608
    The purpose of this study is Compretive assessing of urban vitality status in neighborhoods of region 2 Ahvaz metropolis. This research in terms of purpose is Applied-developmental and in terms of review method is Descriptive-analytical research and in terms of data collection methods is retail survey research. Statistical community of this study Composed All citizen’s resident in the four districts of the region 4 in Ahvaz city, their number is 107274 people. Sample size was determined Using the Cochran's formula is 382 people, which selected by stratified random sampling method. Data analysis done in two levels of descriptive and inferential statistics Using one-sample t-test and one-way Anova and by SPSS software. The results of one-sample t-test show that: Average social index of urban vitality has been 3.37 and Average economic and physical-spatial indicators respectively equal to 2.88 and 2.82. As a result, we can say that region 2 of Ahvaz city In terms of social indicator has been in relatively favorable condition and In terms of economic and physical-spatial indicators in relatively unfavorable condition. In the following the results of one-way Anova test show that: Between four areas in region 2 of Ahvaz city there is a significant difference In terms of having urban vitality indicators. Comparison Averages obtained showed, In terms of all urban vitality indicators, have earned District 1 (Including Kianabad and Western streets of Kianpars) and District 2 (Amaniyeh neighborhood), First and second ranks and District 4 (Including Kianshahr and Zardosht) and District 3 (Eastern streets of Kianpars and Seyed Khalf neighborhood), respectively Third and fourth ranks.
    Keywords: Urban Vitality, Social Index, Economic Index, Physical-Spatial Index, Ahvaz Metropolis
  • Alireza Movaghari * Pages 609-625

    In this research, in order to reveal possible climate changes, the time series of annual average temperature of Urmia synoptic station during the statistical period of 1951-2017 was studied. Box-Jenkins prediction model (integrated auto-regressive and moving average model) was used to find the change model and predict the behavior of the time series. After fitting different models, R2, Akaike information criterion (AIC), regression standard error (SEE) and the Schwartz-Bayesin criterion (BIC) were measured to select the optimal model. The results showed that the time series model ARIMA (2,2) (1,0) has better results compared to other models and the trend of time series changes of this model has less error. After choosing the best model, the average annual temperature values for the next 13 years were predicted using it. The temperature prediction was done using this model with a good fit and the correlation between the actual and fitted values was around 82%. After ensuring the correctness of the forecast, the time series until 2030 was estimated. The forecast of the model indicates a mild temperature increase in the coming years with an upward linear trend. The study of the general circulation of the atmosphere of the region by drawing and analyzing the difference maps for the parameters of geopotential height of 500 hpa, relative rotation of 500 hpa, vertical velocity of the atmosphere (Omega) and air temperature on the surface of the earth indicates the strengthening of the stability of the atmosphere as well as the increase in temperature. The air of Urmia city is 0.4 degrees Celsius compared to the past, which confirms the results of the Box-Jenkins model.

    Keywords: Urmia, Temporal Changes, Modeling, ARIMA, Annual Temperature
  • Behrooz Sobhani *, Ghadir Delara Pages 626-637
    Environmental changes The environmental environment of any environment can be changed. In case of achieving this goal, first the average daily statistics (2021-2009) were received from the General Meteorological Organization for Nair city. The maximum limit is determined by using 99% of Frein's threshold limit, then for Frein's days, the sea level pressure value was extracted from the Nova site, and on this model, patterning was done with Ward's hierarchical clustering method based on Euclidean distance. As a result, two major patterns were identified and one representative day of each pattern was included in the synoptic analysis. For this, NCEP-NCAR data were used to draw synoptic maps in the software environment. The results showed that the thermal low pressure systems that entered Iran from the south-east and south-west sides covered the entire geographical area of Iran and especially the studied area and brought an unstable atmosphere. At this time, the warm air from the southern latitudes that flowed through the Naveh channel in the west of Iran towards the northwest of Iran was blocked by the blocking barrier located in the western half of Iran. The anomalous state of air temperature showed that on the investigated day, temperature changes increased by 4 degrees Celsius compared to the length of the week. Geodetic maps of temperature and temperature advection at the level of 500 hectopascals also show that the origin of heat movement is from the north-east of Africa and has been drawn towards the study area, and heat convergence has occurred in the study area and has added to the temperature.
    Keywords: Heat Waves, Synoptic Analysis, Percentage, Cluster Analysis, Nair City
  • Afsaneh Banazadeh, Mahsa Fatemi, Kurosh Rezaei-Moghaddam * Pages 638-657
  • Mousa Abedini *, Rogayyeh Fathi Jokandan, Amirhesam Pasban Pages 658-672
    Soil erosion is inevitable phenomenon that seriously threatens soil and water resources; and is a function of several factors, which are based on certain conditions of each region; one or more agents may be effective in its intensifications. So the study of soil erosion, assessment of variables, and affective parameters is essential.In the method study of a library-based research studies, the field, and the use of quantitative models to estimate erosion and sediment, ARC GIS software is used. Considering that in soil erosion, several parameters systematically are effective and recognizing them as affecting factors on the rate of erosion and sediment is very important. So among the various methods of estimating erosion and sediment, EPM method is used as a selected techniques and Environmental Parameters in its model due to conforming weather condition in Iran.The result suggests that the study basin of severity of erosion is in class four –the low erosion-. The rate of total erosion and sediment of basin is respectively estimated by 239997.68 and 206396.3 cubic meters per year.
    Keywords: Erosion, Sedimentation, EPM Method, Karganroud Basin
  • Mahsa Jahani, Mahsa Fatemi * Pages 673-683
    Interactive marketing in the age of the Internet has taken a different form and users can do business in the form of an advertisement or through electronic mail or interactive applications. Today, the role of e-commerce is considered as one of the main components of the digital economy in the economic development of countries, and its impact on the world economy is undeniable. During the recent years in our country, the use of information technology and electronic commerce in the markets has increased significantly. Therefore, the present research was carried out with the aim of feasibility and analysis of the desire of members of knowledge-based companies of Science and Technology Park of Sistan and Baluchistan province towards electronic commerce. The sample studied in this research was 162 members of knowledge-based companies in Sistan and Baluchistan province, who were selected using survey technique and stratified random sampling method. The data collection tool was a questionnaire whose face validity was confirmed by the professors of Shiraz University. In order to ensure the reliability of the questionnaire, a guide study was conducted in a sample of 30 people outside of the main sample, members of knowledge-based companies in Fars Science and Technology Park. The results showed that members of knowledge-based companies have a positive desire and attitude towards electronic commerce. On the other hand, on the other hand, people's literacy towards computers and the Internet is in a good state. Therefore, based on the findings of the research, it is suggested that practical courses be held in order to raise the level of awareness of business owners about the developed laws related to e-commerce. Also, with increased security and privacy, entrepreneurs with ideas will be more inclined to start e-businesses.
    Keywords: E-Commerce, Tendency, Risk-Taking, Creativity, Subjective Norms
  • Sajjad Bazvand * Pages 684-702
    The aim of this research is to evaluate the viability and livelihood resilience of villagers against natural hazards with an emphasis on drought in the rural areas of Poldakhter city.This research is an applied research in terms of its purpose,which was carried out in a descriptive-analytical way.,which according to the general census of population and housing in 2015 was equal to 7358 households.In order to determine the number of samples, Cochran's formula was used,according to which 365 households were selected as samples.In order to analyze the research findings,sample t-test and multivariate regression analysis were used.In order to check the status of livability indicators against drought in the villages of Poldakhter city,a sample T-Tech test has been used.The results showed that economic index with an average of 2.779 and physical index with an average of 2.937 are in unfavorable condition,environmental index with an average of 3.103 and social index with an average of 3.103 are in favorable condition.In order to check the status of resilience indicators against drought in the villages of Poldakhter city,a sample t-tech test has been used.The results showed that job security index with an average of 2.885, economic dynamism and diversity index with an average of 2.913,economic welfare index with an average of 2.901 and insurance index with an average of 2.894 are in an unfavorable situation.Multivariate regression analysis has been used in order to investigate the effects of the livability of rural settlements on the livelihood resilience of villagers against drought.The obtained results showed that the social dimension with a beta coefficient of 0.365,the economic dimension with a beta coefficient of 0.312, the physical dimension with a beta coefficient of 0.276 and the environmental dimension with a beta coefficient of 0.210 on the The livelihoods of villagers against drought have the greatest impact respectively.
    Keywords: _ Livability, Livelihood Resilience, Drought, _ Rural Areas, _ Poldakhter County
  • Maryam Seyednazari, Fatemeh Kazemiyeh * Pages 703-721

    Agriculture has a fundamental and decisive role in the fate of the rural society of Iran, and it cannot be expected to achieve rural development without having a stable and logical solution for agriculture. The statistical population of this research is all the people of Gomand village in Haris city, there are 891 people, equivalent to 251 households. The results showed that among the strengths, boom of livestock activities and production of dairy products due to having rich pastures around the village with a weight equal to 4.40 and relatively suitable topography and easy access to the main roads and Tabriz-Ahar road with a weight equal to 4.36 are the most important strengths, and among the weaknesses, weakness of people's participation With a weight of 4.74, and the low income level of the villagers With a weight equal to 4.52 are the most important weaknesses point for sustainable rural development in Gomand village was recognized from the farmers' point of view. Also, among the opportunities, non-agricultural employment opportunities in the village with a weight of 4.54, and The existence of a committed and efficient villager and Islamic council in the village with a weight of 4.48 are the most important opportunities, and among the threats, the lack of job opportunities in the village and the migration of young people from the village to obtain more income. With a weight of 4.70, and Instability of laws and policies of the country with a weight of 4.62 are the most important threats to sustainable rural development in Gomand village was recognized from the farmers' point of view. The results of the evaluation matrices of internal and external factors showed that according to the overall final score obtained for internal and external factors, the sustainable development strategies of Gomand village are revision strategies.

    Keywords: Agriculture, Sustainable Rural Development, Gumand Village, SWOT
  • Seyed Mohamadhossein Hosseini *, Vahid Sadeghi Pages 722-781

    Inside Iran, there are spaces that are full of energy places. There is no place in the space of a country without capabilities and potential, and the surface of the earth, like its interior, and the entire globe, are resources and sources of energy. Shiraz and the wide expanse of Fars have always been considered as a reminder of tourism and memorization, that's why in this article, a place from this vast field is mentioned, which is considered the geography of energy. Geography studies and examines energy sources and the process of evolution of geographical spaces. The study of the spectrum from space to the development of space is the responsibility of geographical sciences. Therefore, the observations show that Noorabad Fars, where the sun does not set in its vast land, has various geographical energy sources that can be a formula for wealth if properly managed in times of water scarcity, overcrowding, etc. The cultivation of human beings living in this space and the development of the social environment. The local governments of Noorabad, Fars, were not experts and professionals, and did not process energy and resources and protect the environment. However, the opportunity to rebuild is enough to preserve the capacities for future generations. The results of the research show that tourism attractions have made Noorabad, Fars, a geography of energy, among which 32 tourist places in the form of infrastructure and tourism reforms by the owners (rulers, brokers and people), the amount of tourists and investors. It attracts more foreigners on a provincial, national and even international scale, which provides economic growth and development and better living conditions for citizens.

    Keywords: Body Geography, Tourism, Energy Geography, Nourabad, Fars
  • Mahnaz Ameri * Pages 782-806
    The population growth and physical development in Iranian cities, especially Ahvaz, has an increasing trend. The pattern of urban expansion in Ahvaz city has also moved in a new direction due to the rapid urbanization in Iran in the past several years under the influence of the urbanization process, population expansion and increase in immigration, so that the master plan has not been able to provide a suitable model for the expansion of this city to give. Therefore, one of the most important issues facing the development of this city is the location of its future development, and in this regard, natural parameters are considered to be the main factors that determine the directions of the physical development of Ahvaz city. Therefore, the purpose of this research is to identify and prioritize the natural criteria for zoning areas prone to physical development in Ahvaz city. The findings of the research showed that among the main criteria of the research, based on the fuzzy hierarchical analysis model, from the perspective of the research experts, the geomorphological criterion and then the natural hazards criterion are ranked first and second, and the research experts "Geomorphological" and "natural hazards" have been chosen as two of the main effective natural criteria in the future physical development of Ahvaz city. According to experts, hydrological, ecological and accessibility criteria are the third to fifth priority respectively
    Keywords: Urban Development, Physical Development, Natural Factors, Geomorphology, Ahvaz City