فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سردار بهرام نیا، صدرالدین ستاری*، اصغر نخستین گلدوست صفحات 1-11
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارائه ی الگوی  مدیریت تجربه در سازمان های آموزشی بود.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر به شیوه ی آمیخته  یا ترکیبی می باشد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل کلیه ی کارشناسان مستندسازی مستقر در ادارات آموزش و پرورش و متخصصان مدیریت آموزشی  به تعداد 24 نفر و در بخش کمی شامل تمامی مدیران آموزشی مدارس دوره دوم متوسطه استان اردبیل به تعداد 265 نفر شاغل در سال تحصیلی 1400/1399بود. روش نمونه گیری  در بخش کیفی از نوع نمونه گیری نظری و هدفمند بود و در بخش کمی به روش نمونه گیری خوشه ای و تصادفی انتخاب شدند. تعداد نمونه در بخش کیفی 19 نفر و در بخش کمی 129 نفر بودند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته و در بخش کمی از طریق پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده های کیفی از تحلیل محتوای کیفی با استفاده از طرح تحقیق سیستماتیک و در بخش کمی آن نیز از آنالیزرهای آمار توصیفی در نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مولفه های  اثرگذاری بر مدیریت تجربه در سازمان آموزشی شامل چالش های راهبردها و پیامدها در رتبه اول  و پس از آن عوامل علی و زمینه ای و شاخص های فرهنگی اجتماعی و مدیریتی و در نهایت پدیده های محوری قرار دارند. 

    نتیجه گیری

    مدیریت تجربه از طرفی  از عوامل علی زمینه ای، پدیده های محوری، فرهنگی و اجتماعی، مدیریتی و راهبردها و پیامدها اثرپذیر است و از سوی دیگر بر مستند سازی تجارب تاثیر گذار می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، الگو، مدیریت تجربه، سازمان های آموزشی، نظریه داده بنیاد
  • حسین بیات، حسن رضایی جمالویی*، مسلم عباسی، مهدی طاهری صفحات 12-24
    هدف
    آسم به عنوان یکی از بیماری های شایع و یکی از جدی ترین مشکلات بهداشتی می تواند مشکلات جسمانی و روانشناختی زیادی به همراه داشته باشد. بنابراین به کارگیری مداخلات روانشناختی در جهت تعدیل همبسته های روانشناختی یک ضرورت اجتماب ناپذیر است. این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر استرس ادراک شده و خودکنترلی دانش آموزان مبتلا به آسم انجام گرفت.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نظر هدف یک پژوهش کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها این پژوهش یک پژوهش نیمه آزمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه نوجوانان مبتلا به آسم شهر شیراز تشکیل می دهند. نمونه پژوهش 30 نفر از دانش آموزان مبتلا به بیماری آسم بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آموزشتنظیم هیجانی (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) گمارده شدند. افراد نمونه پژوهش، قبل و بعد از آموزش تنظیم هیجانی در گروه های آزمایشی و گواه به پرسشنامه استرس ادراک شده (کوهن، 1983) و خودکنترلی (تانجی و همکاران، 2004) پاسخ دادند. آموزش تنظیم هیجان با استفاده از مدل گراتز و همکاران (2006) در گروه آزمایشی اجرا شد؛ و گروه گواه در طول این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش تنظیم هیجانی بر استرس ادراک شده و خودکنترلی نوجوانان مبتلا به آسم موثر است (001/0≥P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش می توان از آموزش تنظیم هیجانی به عنوان برنامه های آموزشی مناسب برای بهبود استرس و مدیریت رفتار و هیجان سود برد.
    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجانی، استرس ادراک شده، خودکنترلی، آسم، نوجوانان
  • محمد دریکوند*، مسلم دانش پایه، ندا نخستین روحی صفحات 25-39
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی روابط ساختاری سازگاری بر پایه تصویر بدنی با نقش میانجی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در دانش آموزان نوجوان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش-آموزان دختر و پسر دوره متوسطه اول شهرستان اندیمشک در سال تحصیلی 1402-1401 بود که تعداد 332 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. ابزارها شامل پرسشنامه روابط چند بعدی بدن - خود کش و همکاران (1997)، پرسشنامه سازگاری سینها و سینک (1993) و پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی گارنفسکی و همکاران (2002) بود. داده ‎های پژوهش با استفاده از روش همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری توسط نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و AMOS بررسی شدند.

    یافته‎ ها: 

    نتایج نشان داد که تصویر بدنی اثر مستقیم و معناداری بر سازگاری دانش آموزان دارد (05/0 <p). همچنین، تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین تصویر بدنی و سازگاری نقش میانجی دارد (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، تصویر بدنی با واسطه گری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان می تواند بر سازگاری دانش آموزان نوجوان اثرگذار باشد. لذا پیشنهاد می شود مداخله های مبتنی بر بهبود تصویر بدن و راهبردهای مثبت تنظیم هیجان برای بهبود سازگاری دانش آموزان نوجوان مورد توجه متخصصان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تصویر بدنی، تنظیم شناختی هیجان، سازگاری، نوجوانان
  • عصمت رادمنش، فریبرز درتاج*، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، حسن اسدزاده دهرایی صفحات 40-50
    هدف 

    پژوهش حاضر تدوین و اعتباریابی بسته آموزشی ذهنیت پویا مبتنی بر نظریه ی باورهای هوشی دوئک و بررسی اثربخشی آن بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان دختر بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه ناحیه 18 آموزش و پرورش شهر تهران در سال تحصیلی 98-99 تشکیل دادند که از این جامعه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 36 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه باورهای هوشی (دوپیرا و مارینه، 2005) و انگیزش تحصیلی (والرند و همکاران، 1992) جمع آوری شدند.گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای بسته آموزشی ذهنیت پویا را دریافت نمود و گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکرد.

    یافته ها

    میزان شاخص روایی محتوا برای تمامی هدف ها در بسته آموزشی بین 9/0 تا 1 و میزان نسبت روایی محتوا برای تمامی هدف ها در پروتکل آموزشی 8/0 تا 1 به دست آمد. همچنین نتایج تحلیل واریانس نشان داد بین میانگین نمرات انگیزش تحصیلی آزمودنی ها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی دار وجود دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد بسته آموزشی ذهنیت پویا از روایی محتوایی قابل قبولی برخوردار است و توانایی ارتقاء انگیزش تحصیلی را دارد. از این رو درمانگران و مربیان می توانند برای ارتقاء انگیزه پیشرفت دانش آموزان از بسته تدوین شده حاضر استفاده نمایند

    کلیدواژگان: ذهنیت پویا، باورهای هوشی، انگیزش تحصیلی، روایی محتوایی
  • عادل زاهد بابلان*، سید محمد سیدکلان صفحات 51-62
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل روایت ابعاد روانشناختی کرونا ویروس بر آموزش مجازی دانش آموزان دوره ابتدایی در شهر اردبیل انجام شده است.

    روش ها

    روش پژوهش کیفی از نوع روایت پژوهی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه والدین، دانش آموزان و آموزگاران مدارس ابتدایی شهر اردبیل در سال تحصیلی1400- 1399 را تشکیل می دادند که از میان آن ها بصورت هدفمند، حدود 17 والدین، 12 آموزگار و مربی و 17 دانش آموز تا کفایت نمونه و اشباع نظری انتخاب شدند و به مصاحبه های محققان پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از مصاحبه ها از تحلیل مضمون استفاده شد که به شیوه عرفی کدگذاری شده اند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از کدگذاری نشان داد 266 مفهوم و 31 مقوله در قالب 5 مضمون (استرس، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری و شکایت جسمانی) طبقه بندی گردیدند.

    نتیجه گیری

    آموزش مجازی برای مخاطبان فوق با ابعاد روانشناختی مختلف اعم از استرس یا فشار روانی همراه بوده است که استرس موجود با اضطراب و افسردگی و در نهایت با علایم پرخاشگری و شکایت جسمانی دانش آموزان و تا حدودی با معلمان گزارش شده است که نیازمند مداخلات روانشناختی از سوی مشاوران مدرسه است.

    کلیدواژگان: ابعاد روان شناختی، مدارس ابتدایی، آموزش مجازی، کوید-19، روایت پژوهی
  • نسرین عصاره، ذبیح پیرانی*، فیروزه زنگنه مطلق صفحات 63-76
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی هم سنجی اثر بخشی آموزش خود دسوزی شناختی و تنظیم هیجان بر خود تنظیمی انگیزشی و کارکرد اجتماعی و انطباقی دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب شهر تهران اجرا شد.

    روش ها

    نمونه آماری شامل 81 نفر بود که به روش نمونه در دسترس انتخاب و در قالب سه گروه آزمایش اول (28نفر)، آزمایش دوم (25نفر) و گواه (28نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. این پژوهش از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه می باشد. برای سنجش از سه پرسشنامه استاندارد خودتنظیمی انگیزشی، کارکردهای اجتماعی و انطباقی و اضطراب بک استفاده شد. متغیرهای مستقل نیز در قالب دو پروتکل آموزشی تدوین و در گروه آزمایش اول و دوم اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چندگروهی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش خود دلسوزی شناختی بر خود تنظیمی انگیزشی دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب اثر بخشی ندارد (05/0<p)، آموزش خود دلسوزی شناختی بر کارکرد اجتماعی و انطباقی، دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب اثر بخشی دارد (01/0>p)، آموزش تنظیم هیجان بر خود تنظیمی انگیزشی دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب اثر بخشی دارد (01/0<p)، آموزش تنظیم هیجان بر کارکرد اجتماعی و انطباقی، دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب اثر بخشی دارد (01/0<p)، آموزش تنظیم هیجان بر خود تنظیمی انگیزشی دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب نسبت به آموزش خود دلسوزی شناختی اثربخشی بیشتری دارد (01/0 >p) و بین میزان اثربخشی آموزش خود دلسوزی شناختی و تنظیم هیجان بر کارکرد اجتماعی و انطباقی دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب تفاوت معناداری وجود ندارد  (05/0> P).

    نتیجه گیری

     می توان از دو روش آموزش خوددلسوزی شناختی و تنظیم هیجان برای ارتقای  خود تنظیمی انگیزشی و کارکرد اجتماعی و انطباقی دانش آموزان مبتلا به اضطراب  استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خود دلسوزی شناختی، تنظیم هیجان، خود تنظیمی انگیزشی، کارکرد اجتماعی و انطباقی، اضطراب
  • عیسی عیسی زاده نظیف، محسن رستمی مال خلیفه*، محمدحسن بهزادی، حمید رسولی صفحات 77-87
    هدف
    هدف اصلی پژوهش مقایسه آموزش ریاضی از طریق قصه گویی در مدارس ابتدایی ایران و آذربایجان است.
    روش ها
    نوع تحقیق، کاربردی و روش تحقیق، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی شهرهای باکو کشور آذربایجان و اردبیل کشور ایران در سال تحصیلی 1402-1401 بود که از روش نمونه گیری خوشه ای جهت نمونه برداری استفاده شد که در هر گروه آزمایش و گواه تعداد 30 دانش آموز قرار داشتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از تجزیه وتحلیل داده ها از طریق آزمون های کلموگروف اسمیرنوف و T دونمونه ای مستقل نشان داد که که قصه گویی تاثیرات معناداری بر یادگیری ریاضی دارد.
    نتیجه گیری
     با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که آموزش ریاضی از طریق قصه گویی، مداخله ای موثر و کارآمدی برای دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، قصه گویی، ابتدایی، ایران و آذربایجان
  • میرنادر میری، نادر حاجلو*، سجاد بشرپور، محمد نریمانی صفحات 88-100
    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش میانجی هیجان خواهی در رابطه بین ابعاد چشم انداز زمانی با اعتیاد به بازی های ویدئویی-رایانه ای در دانش آموزان پسر بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر متوسطه دوره اول تهران در سال 98- 1397 بوده و حجم نمونه شامل 405 دانش آموز بود که از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه های مقیاس اعتیاد به بازی های ویدئویی-رایانه ای آنیوتاورن، چشم انداز زمانی زیمباردو و بوید و هیجان خواهی آرنت بدست آمده و با استفاده از همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد که گذشته مثبت، گذشته منفی، حال لذت گرا و آینده نگری بر هیجان خواهی (به ترتیب با 143/0، 286/0، 246/0 و 198/0) و اعتیاد به بازی های ویدئویی-رایانه ای (به ترتیب با 236/0-، 197/0، 135/0 و 152/0-) و از سوی دیگر، هیجان خواهی بر اعتیاد به بازی های ویدئویی- رایانه ای (285/0) تاثیرگذار  است. با توجه به یافته ها می توان گفت که هیجان خواهی نقش میانجی (جزئی) در رابطه بین گذشته مثبت، گذشته منفی، حال لذت گرا و آینده نگری با اعتیاد به بازی های ویدئویی- رایانه ای دارد.

    نتیجه گیری

    ابعاد مختلف چشم انداز زمانی هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم از طریق هیجان خواهی بر اعتیاد به بازی های ویدئویی- رایانه ای تاثیر دارد. بر این اساس، با تغییر و یا تقویت نگرش افراد نسبت تجربیات شان در ابعاد مختلف زمانی می توان میزان اعتیاد به بازی های ویدئویی-رایانه ای را در بین آنها کاهش داد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های ویدئویی-رایانه ای، چشم انداز زمانی، هیجان خواهی
  • علی شیخ الاسلامی*، نسترن سیداسماعیلی قمی صفحات 101-111
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های هوش اخلاقی بر همدلی دانش آموزان پسر زورگو انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش به شیوه ی آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر در حال تحصیل در دوره ی متوسطه ی دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می دادند. برای انتخاب نمونه ابتدا با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای از میان نواحی آموزش و پرورش شهر اردبیل یک ناحیه انتخاب شد. سپس از بین مدارس پسرانه ی دوره ی متوسطه ی دوم این ناحیه، دو مدرسه انتخاب شد، پرسشنامه ی زورگویی بین دانش آموزان این مدارس توزیع گردید، و در نهایت 40 دانش آموز با بیشترین نمره در پرسشنامه ی زورگویی، انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 11 جلسه آموزش مهارت های هوش اخلاقی بوربا (2005) را دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس همدلی اساسی جولیف و فارینگتون (2006) و پرسشنامه ی زورگو/قربانی اولویوس (1986) استفاده شد. داده ها با روش آماری کوواریانس تک متغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که دانش آموزان زورگو گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان زورگو گروه کنترل در پس آزمون به طور معناداری همدلی بیشتری داشتند (01/0>P).
    نتیجه گیری
    بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های هوش اخلاقی در افزایش همدلی دانش آموزان زورگو اثربخش بوده و می‏تواند قابل کاربست توسط روانشناسان و مشاوران مدارس باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های هوش اخلاقی، همدلی، دانش آموزان پسر زورگو
  • نغمه نیکبخت، مولود کیخسروانی*، عزت دیره، علی پولادی ریشهری صفحات 112-123
    هدف
    پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی مبتنی برحافظه آینده نگر و برنامه تنظیم هیجان برکاهش مشکلات رفتاری دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی است.
    روش ها
      این پژوهش از طرح شبه آزمایشی پیش آزمون پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دچار اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بوشهر در سال تحصیلی 99-1398 بود. از میان آن ها به روش نمونه گیری در دسترس 45 نفر که ویژگی های لازم بر اساس پرسشنامه فرم کوتاه و تجدیدنظر شده مقیاس درجه بندی کانرز والدین (1960) و ملاک های ویرایش پنجم کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی را داشتند فهرست شدند و سپس در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارش شدند. برای سنجش مشکلات رفتاری از آزمون پرسشنامه فرم کوتاه و تجدیدنظر شده مقیاس درجه بندی کانرز والدین (1960)  استفاده شد. گروه آزمایش توانبخشی شناختی به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای (هر هفته دو جلسه) و گروه آزمایش تنظیم هیجان  نیز تحت آموزشی برنامه آموزشی تنظیم هیجان در 18 جلسه 60 دقیقه ای (هر هفته دو جلسه)  و به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند. داده های حاصل از پژوهش با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
      یافته ها نشان داد برنامه های آموزشی توانبخشی شناختی و تنظیم هیجان موجب بهبود مشکلات رفتاری دانش آموزان شده است و این تاثیر در مرحله پیگیری دو ماهه پایدار ماند (05/0˂P).
    نتیجه گیری
      با توجه به یافته های به دست آمده از مطالعه حاضر می توان نتیجه گیری کرد که این دو برنامه آموزشی آموزش می تواند به عنوان یک روش مداخله ای در بهبود مشکلات رفتاری دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی استفاده شود.
    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، تنظیم هیجان، مشکلات رفتاری، اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی
|
  • Sardar Bahramnia, Sadraddin Sattari *, Asghar Nakhostin Goldoost Pages 1-11
    Aims

    The purpose of this research was to present the model of experience management in educational organizations.

    Methods

    The present research method is mixed or combined. The statistical population of the research in the qualitative part includes all the documentation experts based in the education departments and educational management specialists in the number of 24 people and in the quantitative part includes all the educational directors of the secondary schools of Ardabil province in the number of 265 people working in the academic year of  2019-2020. The sampling method in the qualitative part was theoretical and purposive sampling, and in the quantitative part, they were selected by cluster and random sampling. The number of samples in the qualitative section was 19 and in the quantitative section was 129. The data collection tool was used in the qualitative part through semi-structured interviews and in the quantitative part through researcher-made questionnaires. Qualitative data analysis was done using qualitative content analysis using a systematic research plan, and in its quantitative part, descriptive statistics analyzers were used in SPSS software.

    Results

    The results showed that the influencing factors on experience management in the educational organization, including the challenges of strategies and consequences, are in the first place, followed by causal and contextual factors, cultural, social and managerial indicators, and finally, central phenomena.

    Conclusion

    On the one hand, experience management is effective from contextual causal factors, central, cultural and social, managerial phenomena, strategies and consequences, and on the other hand, it has an impact on documenting experiences.

    Keywords: Knowledge Management, Pattern, Experience Management, Educational Organizations, Foundation Data Theory
  • Hossein Bayat, Hasan Rezaei Jamalouei *, Moslem Abbasi, Mehdi Taheri Pages 12-24
    objective
    Asthma, as one of the common diseases and one of the most serious health problems, can cause many physical and psychological problems. Therefore, the use of psychological interventions to adjust psychological correlations is an inevitable necessity. This research was conducted with the aim of the effectiveness of emotion regulation training on perceived stress and self-control of students with asthma.
    Methods
    In terms of the purpose of this research, it is an applied research and in terms of data collection, this research is a semi-experimental research. The statistical population of this research consists of all adolescents with asthma in Shiraz. The research sample was 30 students with asthma who were selected by purposeful sampling and randomly assigned to the emotional regulation training group (15 people) and the control group (15 people). The research sample answered the perceived stress questionnaire (Cohen, 1983) and self-control (Tanji et al., 2004) before and after the emotional regulation training in the experimental and control groups. Emotion regulation training was implemented using Gratz et al.'s (2006) model in the experimental group; And the control group did not receive any intervention during this period. The collected data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    The results of multivariate covariance analysis showed that emotional regulation training is effective on perceived stress and self-control of adolescents with asthma (P≥0.001).
    Conclusion
    Based on the results of this research, it is possible to benefit from emotional regulation training as suitable educational programs to improve stress and manage behavior and emotions.
    Keywords: Emotional Regulation Training, Perceived Stress, Self-Control, Asthma, Adolescents
  • Mohammad Derikvand *, Moslem Danesh Paye, Neda Nokhostin Ruhi Pages 25-39
    Introduction

    the purpose of this study was to investigate the structural relation of adjustment based on body image with mediating body image role of cognitive emotion regulation strategies in adolescent students.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. The population of the study consisted of all high school students in Andimeshk in the academic year of 2022-2023 that number of 332 was selected by random cluster sampling method. The instruments included The Multidimensional Body- Self Relations questionnaire Cash et al (1997), the adjustment questionnaire Sinha and Singh (1993), and the emotional regulation strategies questionnaire Garnefski (2002). Research data using Pearson correlation and structural equation modeling by SPSS 24 and Amos24 are investigated.

    Results

    The results showed that body image has a direct and significant effect on students' adjustment ( p < 0.05 ). also, cognitive emotion regulation has a mediating role in the relationship between body image and adjustment ( p < 0.05).

    Conclusion

    according to research findings, body image by mediating cognitive emotion regulation strategies can influence the adjustment of adolescent students. Therefore it is suggested that interventions based on body image improvement and positive emotion regulation strategies for improving the adaptation of adolescent students are considered

    Keywords: Body Image, Cognitive Emotion Regulation, Adjustment, Adolescent
  • Esmat Radmanesh, Fariborz Dortaj *, Esmaeil Sadipour, Ali Delavar, Hasan Asadzadeh Pages 40-50
    Objective

    The aim of this study was to Compilation and Validation of Dynamic Mindset instrucational Package based on Inteligence Believes theory of Dweck and determining of its Effectiveness on Academic Motivation of Female Students.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest and follow-up with the control group. The statistical population of the present study consisted of all female high school students in the 18th district of Tehran in the academic year of 2020- 21. From this statistical population, 36 students were selected by simple random sampling and were randomly replaced in tow experimental and control groups (N= 18). Data were collected using the inteligence Beliefs Questionnaire (Dupira & Marineh, 2005) and academic motivation (Vallerand et al., 1992).The experimental group received a dynamic mindset training package in 8 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any training.

    Results

    The content validity index for all objectives in the training package was between 0/9 to1, and the content validity ratio for all objectives in the educational protocol was 0/8 to 1/1. Also, the results of analysis of variance showed that there was a significant difference between the mean scores of academic motivation of the subjects in the pre-test, post-test and follow-up stages (P <0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the dynamic mindest training package has acceptable content validity and has the ability to promote academic motivation. Therefore, therapists and educators can use the current package to enhance students' progress in addition to the previous methods

    Keywords: Dynamic Mindset, Inteligence Believes, Academic Motivation, Content Validity
  • Adel Zahed Babolan *, Seyyed Mohammad Seyyedkalan Pages 51-62

    Objective The aim of this study was to investigate the psychological dimensions of coronavirus on virtual education of primary school students in Ardabil.Methods The method of qualitative research was narrative research. The statistical population of the study consisted of all parents, students and primary school teachers in Ardabil in the academic year 2020-2021, among which purposefully, about 17 parents, 12 teachers and 17 students to sample adequacy and theoretical satiety were selected and responded to the researchers' interviews. Conventionally coded thematic analysis was used to analyze the information obtained from the interviews.Results The results of coding showed that 266 concepts and 31 categories were classified into 5 themes (stress, depression, anxiety, aggression and physical complaints).Conclusion Accordingly, e-learning for the above audiences has been associated with various psychological dimensions, including stress or psychological pressure, and the existing stress has been reported with anxiety and depression, and finally with symptoms of aggression and physical complaints of students and to some extent with teachers. Psychology by school counselors.

    Keywords: Psychological Dimensions, Elementary Schools, Virtual Education, Covid 19, Narrative Research
  • Nasrin Asareh, Zabih Pirani *, Firoozeh Zangeneh Motlagh Pages 63-76
    Objective

    The aim study was conducted with the aim of evaluating the effectiveness of cognitive self-compassion and emotion regulation training on motivational self-regulation and social and adaptive functioning of female students with anxiety in Tehran.

    Methods

    The statistical sample consisted of 81 people who were selected by available sampling method and were examined in the form of three groups: the first experiment (28 people), the second experiment (25 people) and the control group (28 people). This research is a type of semi-experimental research in the form of a pre-test and post-test design with a control group. Three standard questionnaires of motivational self-regulation, social and adaptive functions and Beck's anxiety were used to measure. Independent variables were developed in the form of two educational protocols and implemented in the first and second experimental groups. Multigroup covariance analysis was used to analyze the data.

    Results

     The results showed that cognitive self-compassion training has no effect on the motivational self-regulation of female students with anxiety (P < 0.05), cognitive self-compassion training has an effect on the social and adaptive function of female students with anxiety (P 0.01) >), emotion regulation training is effective on motivational self-regulation of female students with anxiety (P<0.01), emotion regulation training is effective on social and adaptive functioning of female students with anxiety (P<0.01) Emotion regulation training on motivational self-regulation of female students with anxiety is more effective than cognitive self-compassion training (P>0.01) and between the effectiveness of cognitive self-compassion training and emotion regulation on the social and adaptive functioning of female students with anxiety. There is no significant difference between anxiety (P>0.05).

    Conclusion

     Two methods of teaching cognitive self-compassion and emotion regulation can be used to improve motivational self-regulation and social and adaptive functioning of students with anxiety

    Keywords: Cognitive Self-Compassion, Emotion Regulation, Motivational Self-Regulation, Social, Adaptive Function, Anxiety
  • Eisa Eisazadeh Nazif, Mohsen Rostamy *, Mohammad Hasan Behzadi, Hamid Rasouli Pages 77-87
    Objective
     The main purpose of the research is to compare mathematics education through storytelling in elementary schools in Iran and Azerbaijan.
    Methods
    The type of research is applied and the research method is quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. Data collection has been done by library and field method. The statistical population of this research was all fourth grade students in the cities of Baku, Azerbaijan and Ardabil, Iran in the academic year of 1401-1402.
    Results
    The results obtained from data analysis through Kolmogorov Smirnov and independent two-sample T tests showed that storytelling has significant effects on math learning.
    Conclusion
    According to the results of the present study, it can be said that teaching mathematics through storytelling is an effective and efficient intervention for students.
    Keywords: Mathematics Education, Storytelling, Primary, Iran, Azerbaijan
  • Mirnader Miri, Nader Hajloo *, Sajjad Basharpoor, Mohammad Narimani Pages 88-100
    Objective

    The purpose of the present study is to investigate the mediation role of sensation-seeking in the relationship between time perspective with video-computer games Addiction in high school boy students.

    Methods

    The method of this study was descriptive-correlational. The statistical population of the study was all boy students of the first grade of high school in Tehran in the academic year 2018-2019 and the sample size consisted of 405 students who were selected through multistage cluster random sampling.  The data were collected using video-computer games Addiction scale of Anuthawarn, time perspective scale of Zimbardo and sensation-seeking scale of Arnett. Data were analyzed using Pearson correlation, regression and path analysis.

    Results

    The results showed that positive past, negative past, hedonistic present and future orientation (respectively with 0/143, 0/286, 0/246, 0/198) affect on sensation-seeking and (respectively with -0/236, 0/197, 0/135, -0/152) affect on video-computer games Addiction, on the other hand, sensation-seeking (0/285) affect on video-computer games Addiction. According to the findings, it can be said that sensation-seeking mediates the relationship between positive past, negative past, hedonistic present and future orientation with video-computer games Addiction.

    Conclusion

    Different dimensions of time perspective have an affect on video-computer games Addiction both directly and indirectly through sensation-seeking. Thus, changing or reinforcing people's attitudes toward their experiences in different dimensions of time can reduce the level of video-game addiction among them.

    Keywords: Video-Computer Games Addiction, Time Perspective, Sensation Seeking
  • Ali Sheykholeslami *, Nastaran Seyedesmaili Ghomi Pages 101-111
    Objective
    The purpose of this study was to investigate effectiveness ethical intelligence skills training on empathy in bullying male students.
    Methods
    The research method was experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of study included male students are studying in the secondary school of Ardabil city in the academic year 2018-2019. To select the sample, first, using a cluster random sampling method, an area was selected from the education districts of Ardabil. Then, two schools were selected from the boys' secondary schools in this area, a bullying questionnaire was distributed among the students of these schools, and finally 40 students with the highest score in the bullying questionnaire were selected and randomly divided into two experimental groups (20 people) and the control group (20 people) were replaced. The experimental group received 11 sessions of moral intelligence skills training. Data were collected using the Basic Empathy Scale of Juliff and Farrington Scale (2006) and the Bullying/Victim Olvius Questionnaire (1986). Data were analyzed by multivariable co-variance test.
    Results
    The results showed that bullying students in the experimental group were significantly more empathy than the control group in the post-test (P<0/01).
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that teaching moral intelligence skills is effective in increasing bullying students' empathy.
    Keywords: Ethical Intelligence Skills, Empathy, Bullying Male Students
  • Naghmeh Nikbakht, Moloud Keykhosrrovani *, Ezat Deyreh, Ali Pooladi Rishehri Pages 112-123
    Objective
    The aim of this study was to examine Comparison of the effectiveness of cognitive rehabilitation program based on prospective memory and emotion regulation program on behavioral problems a of students with attention deficit hyperactivity disorder.
    Methods
    This study was semi-experimental pre-test, post-test, and follow-up with control and experimental group. The statistical population consisted of chidren with ADHD who had been referred by the schools to the counseling Center of Boushehr provinces in 2019-2020 school year. Of these, using convenience sampling and considering the requirements of the research project based on Conner's Parents Rating Scale (CPRS, 1960) and the fifth Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder (DSM-5), 45 students were selected and assigned to two experimental group and a control group. Conner's Parents Rating Scale (CPRS, 1960) were utilized. The cognitive rehabilitation experimental group received 8 sessions (60 minutes each) of group training and emotion regulation experimental group received 18 sessions (60 minutes each). For statistical data analysis, variance analysis with repeated measures is used.
    Results
    Findings showed that cognitive rehabilitation and emotion regulation training have a significant effect on on behavioral problems of students with attention deficit hyperactivity disorder and this effect remains unchanged in the two-month follow-up phase.
    Conclusion
    Finally, we may conclude that cognitive rehabilitation and emotion regulation training, as an effective and functional intervention, could be used to improve inhibition and attention performance of students with attention deficit hyperactivity disorder.
    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Emotion Regulation, Executive Functions, ADHD