فهرست مطالب

پژوهش های برنامه و توسعه - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1403)

نشریه پژوهش های برنامه و توسعه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حقیقی*، مهدی روانشادنیا، سعید کاردار صفحات 7-37
    این مقاله برگرفته از یک پژوهش کاربردی- توسعه ‏ای است که با هدف ارائه مدلی مناسب برای تصمیم ‏گیری و اولویت‏ بندی طرح ‏های ناتمام آزادراهی کشور، با توجه به محدودیت منابع مالی، انجام گرفته است. مسئله اساسی پژوهش با این پرسش آغاز می‏ شود که با ابتنا به اسناد فرادستی نظام و شرایط خاص داخلی و خارجی، با چه معیارها و مدل‏ هایی می ‏توان نسبت به اولویت‏ بندی مناسب طرح ‏های ناتمام آزادراهی کشور تصمیم‏ گیری کرد؟ روش پژوهش، تحلیلی- کمی و شیوه جمع ‏آوری اطلاعات در آن، کتابخانه ‏ای و میدانی است؛ به‏ طوری‏ که ابتدا با بررسی اسناد فرادستی و مرور پژوهش‏ های انجام ‏یافته، معیارهای مناسب برای اولویت‏ بندی طرح‏ ها، شناسایی و سپس مجموعه معیارها و زیرمعیارها در یک ماتریس جمع ‏آوری می‏ شوند. در ادامه، ازطریق مصاحبه با خبرگان به ‏روش دلفی و وزن‏ دهی هریک از معیارها، ماتریس موزون معیارها شکل می‏ گیرد. درنهایت با فرموله‏ کردن هریک از معیارهای موزون و تجزیه و تحلیل شبکه ‏ای (ANP) با نرم ‏افزار Super Decision و کاربرد مدل‏ های تصمیم ‏گیری چندمعیاره (MCDM)، سوپرماتریس طرح ‏های اولویت‏ بندی‏ شده آزادراهی کشور نتیجه ‏گیری و برای اجرا آماده می ‏شود. با استفاده از این ماتریس، اولویت هریک از طرح‏ های آزادراهی به‏ صورت تک‏ معیاره یا چندمعیاره تعیین می‏ شود. از دیگر یافته ‏های این پژوهش، امکان طراحی مگاماتریس برای تمامی طرح ‏های عمرانی اولویت ‏بندی‏ شده کشور است.
    کلیدواژگان: طرح‏ های ناتمام آزادراهی کشور، مدل‏ های تصمیم‏ گیری چندمعیاره، تحلیل ‏های شبکه‏ ای
  • زهرا مظفری، مریم قاسمی* صفحات 41-77

    به ‏دلیل ماهیت پایداری و پیچیدگی سیستم گردشگری و اثرپذیری بالای آن از روندها، اتفاق‏ ها و تغییرات محیط پیرامون، شناسایی مهم ترین مولفه های موثر بر توسعه پایدار گردشگری روستایی شهرستان نیشابور با رویکرد آینده نگاری ضروری است. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل 60 نفر از متخصصان و کارشناسان ارشد گردشگری روستایی است. در این مطالعه، 66 پیشران در چارچوب تحلیل محیطی PESTEL در سه سطح محلی، ملی و بین‏ المللی شناسایی شده ‏اند. از مجموع 66 پیشران، 16 پیشران به‏ عنوان نیروهای محرک در شش بعد شناسایی شدند. در بین عوامل سیاسی، تحریم‏ های اقتصادی و سیاسی با میانگین اثرگذاری 4.68، در بین عوامل اقتصادی، نرخ بالای تورم و رکود اقتصادی طولانی‏ مدت با 4.93، در بین عوامل اجتماعی، امنیت در مقاصد گردشگری روستایی با 4.70، در بین عوامل تکنولوژیک، ارتقاء کمیت و کیفیت دسترسی به ICT و امکانات مخابراتی با 4.57، در بین عوامل محیطی، اتخاذ سیاست‏ های محیطی مناسب در مقاصد گردشگری روستایی با تاکید بر گردشگری پایدار با 4.97 و در بین عوامل قانونی، توجه ویژه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به روستاهای مقصد/هدف گردشگری با 4.73 به‏ عنوان مهمترین پیشران‏ های موثر بر توسعه پایدار گردشگری روستایی شناسایی شدند. بی‏شک موفقیت در دستیابی به اهداف همه‏ جانبه گردشگری پایدار روستایی شهرستان نیشابور در آینده، وابسته به تعامل موثر بین پیشران ‏های کلیدی به‏ صورت سیستماتیک است تا تعادل و پایداری طولانی‏ مدت را در همه ابعاد و سطوح تضمین کند.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، مقاصد گردشگری روستایی، اثرگذاری و عدم قطعیت، تحلیل محیطی PESTEL، شهرستان نیشابور
  • حسین صمصامی مزرعه آخوند، عطیه دوبرادران* صفحات 79-114
    رشد نقدینگی در سال های اخیر، روندی به شدت افزایشی داشته است. نقش بانک ها در فرآیند خلق پول ازطریق اعطای اعتبارات بانکی، ازجمله عوامل موثر در این زمینه بوده که نتیجه چنین عملکردی، ناترازی در شبکه بانکی از محل سپرده های جدید را به همراه خواهد داشت؛ لذا، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی فرآیند خلق پول از هیچ در سیستم بانکی ایران است. براساس این تئوری، بانک ها قادر خواهند بود باتوجه به فرصت های سودآوری ای که دراختیارشان قرار می گیرد، کل مقدار وام را از هیچ خلق کنند و سپس به دنبال تامین ذخایر خود باشند. به منظور بررسی فرآیند مذکور، بااستفاده از رویکرد داده های پانلی، اطلاعات مربوط به 18 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1400-1393 جمع آوری و ازطریق دو روش، اثبات جهت علیت از تسهیلات اعطایی بانک ها به حجم سپرده های بانکی مورد بررسی قرار گرفت. در روش اول، دو تابع بااستفاده از روش تخمین GLS برآورد شد؛ در تابع اول، با تخمین رابطه عرضه تسهیلات، جهت علیت از سپرده های بانکی به تسهیلات اعطایی مورد تایید قرار گرفت و در تابع دوم، به منظور بررسی خلق پول از هیچ، علیت از تسهیلات به سپرده ها اثبات شد. در روش دوم نیز، ابتدا با انجام آزمون VAR تعداد وقفه بهینه بین دو متغیر تعیین شد و سپس با انجام آزمون علیت گرنجر، این ارتباط دوطرفه تایید شده است.
    کلیدواژگان: خلق پول از هیچ، تسهیلات بانکی، سپرده های بانکی، خلق نقدینگی، حسابداری بانکی، پانل دیتا
  • عطاءالله هرندی*، مرتضی هادیزاده صفحات 115-147

    بودجه بندی دولتی نقشی حیاتی در تحقق اهداف اقتصادی و اجتماعی کشورها دارد. با گسترش فناوری های نوین، به ویژه هوش مصنوعی، امکانات جدیدی برای بهبود فرآیندهای مالی و بودجه ای فراهم شده است. هوش مصنوعی، با قابلیت های پیشرفته در تجزیه و تحلیل داده ها و پیش بینی نیازها، می تواند در تخصیص منابع به افزایش دقت و کارآمدی کمک کند. این تکنولوژی ها نه‏ تنها باعث تحول در فرآیندهای موجود هستند؛ بلکه می توانند شفافیت و پاسخگویی در امور مالی دولتی را هم به‏طور قابل توجهی بهبود ببخشند. هدف این مطالعه به دو بخش تقسیم می‏شود: اول، ارزیابی کارآیی استفاده از فناوری های هوش مصنوعی مانند شبکه های عصبی و الگوریتم های ژنتیکی در بهینه سازی تخصیص منابع بودجه بندی دولتی؛ دوم، تعیین تاثیر این تکنولوژی ها بر شفافیت و پاسخگویی فرآیندهای بودجه بندی به‏ منظور افزایش مشارکت و اعتماد عمومی. این مطالعه از روش ترکیبی استفاده کرده است. تجزیه و تحلیل داده ها ازطریق مدل سازی سناریو و شبیه سازی های مختلف بااستفاده از نرم افزار مولتی پل انجام شده است. همچنین، مصاحبه ها و پرسشنامه هایی با خبرگان در حوزه های مرتبط ترتیب داده شده تا از چالش ها و فرصت های موجود درک بهتری به ‏دست آید. یافته ها نشان می دهد که استفاده از هوش مصنوعی می تواند به ‏طور قابل توجهی در افزایش دقت، شفافیت و کارآیی بودجه بندی دولتی موثر باشد. هوش مصنوعی این امکان را فراهم می آورد که سیاست گذاران بتوانند تخصیص منابع را براساس داده هایی دقیق تر و پیش بینی های بهینه تنظیم کنند.

    کلیدواژگان: بودجه بندی، بودجه بندی هوشمند، هوش مصنوعی، آینده ‏پژوهی
  • رضا فاضلیان* صفحات 149-182
    مسئله سرمایه ‏گذاری خارجی، جذب و رونق آن باتوجه به ضرورتی که برای رشد و توسعه اقتصادی دارد، همواره یکی از مسائلی بوده که دغدغه سیاست ‏گذاران و دولت‏ مردان ایران بوده است. در این راستا، دولت‏ های مختلف بدون توجه لازم به قابلیت محیط اجرایی، اقدام به تصویب قوانین جدید، تزریق سرمایه ‏های فیزیکی و انسانی فراوان در بخش عمومی و ترسیم اهداف و چشم‏ اندازهای آرمانی می‏ کنند که این موضوع نه ‏تنها دستاورد قابل‏ ملاحظه ‏ای به‏ همراه نداشته؛ بلکه ازطریق تحمیل وظایف طاقت‏ فرسا بر محیط اجرایی، ظرفیت آن را مستهلک کرده است. بدین‏ منظور مطالعه حاضر بااستفاده از رویکردی نوین؛ یعنی انطباق رفت و برگشتی مسئله‏ محور (پدیا) نشان می‏ دهد که نامناسب ‏بودن پارادایم دولت نسبت به مسئله سرمایه ‏گذاری خارجی و تاکید بر راه‏ حل‏ محوری، تمرکز بر به‏ کارگیری بهترین سرمش‏ های تجربه ‏شده در کشورهای دیگر، عدم درک مشترک بوروکرات‏ ها از ظرفیت دولت، عدم توجه به بافت محلی و چگونگی تعامل بازیگران حاضر در عرصه کنش و عدم توجه اصلاح گران به ساختارهای اختیار، از مهم‏ترین دلایل ریشه ‏ای قابلیت اجرایی ضعیف در حوزه سرمایه‏ گذاری خارجی هستند. براساس نتایج حاصله، دولت باید مسئله‏ محور باشد و از راه‏ حل ‏محوری اجتناب کند و هنگام سیاست‏ گذاری به بافت محلی و کنشگران حاضر در عرصه کنش، توجه اساسی داشته باشد. لذا این مقاله، ضرورت به ‏کارگیری راه کارهای مختلف هنگام رویارویی با چالش‏ های مختلف را برجسته می‏ سازد و به سیاست‏ گذاران پیشنهاد می ‏دهد هنگام تنظیم دستور کارهای سیاستی به توانایی محیط اجرایی نیز توجهی اساسی داشته و تنظیم و تدوین سیاست‏ ها بر این مبنا باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه‏ گذاری خارجی، توانمندسازی دولت، دام قابلیت، رویکرد پدیا
  • عباس صادقی، علیرضا ایرج پور*، رضا احتشام راثی صفحات 183-223
    باتوجه به تاثیر احتمالی ‏ای که فناوری بلاک‏ چین بر روی صنعت بانکداری می گذارد، بررسی تاثیر این فناوری بر الگوهای کسب وکار صنعت بانکداری که معرف چگونگی ایجاد، ارائه و کسب ارزش در این صنعت است، اهمیت زیادی خواهد داشت. هدف کلی این مقاله، ارائه الگوی ارزش فناوری بلاک‏ چین مبتنی بر فین‏تک ها در کسب وکارهای مالی و بانکی است. تحقیق برحسب هدف کاربردی و ازنظر ماهیت، از نوع آمیخته اکتشافی است. در این تحقیق، از فراترکیب برای شناسایی عوامل، از دلفی فازی برای ارزیابی، غربال و بومی سازی مدل و از تکنیک دیمتل برای تحلیل روابط و تاثیرات آن ها بهره برده شده است. جامعه موردمطالعه شامل 73 مقاله از 849 مقاله (1395 تا 1402 مقالات داخلی و 2016 تا 2023 مقالات خارجی) با مرور نظام مند انتخاب و با روش تحلیل محتوا کدگذاری شده ‏اند. در ادامه، 7 بعد، 23 مولفه و 102 شاخص با کمک 17 خبره اعتبارسنجی و بومی سازی و در مرحله نهایی، ابعاد و مولفه ها با کمک خبرگان اولویت بندی و الگوی نهایی استخراج شده است. نتایج نشان داد که استفاده از فناوری بلاک ‏چین مبتنی بر فین‏تک ها، قابلیت ایجاد ارزش در ابعاد نوآوری و فناوری، شفافیت، امنیت، کیفیت، سرعت، مدل های کسب وکار و همکاری برای کسب وکارهای مالی و بانکی را دارا بوده و به آن‏ها قابلیت استراتژیک بخشیده است.
    کلیدواژگان: بلاک‏چین، برنامه های مالی، فین‏تک، کسب وکار، ارزش، بانکی
|
  • Hossein Haghighi *, Mehdi Ravanshadnia, Saeid Kardar Pages 7-37
    By considering financial resource constraints, this article, stems from applied-developmental research, conducted to develop a suitable decision-making model for prioritizing the country's unfinished freeway projects. The main question of the research is: given the existing system documents and the specific internal and external conditions, what criteria and models can effectively guide decisions on prioritizing the country's incomplete freeway projects? The research employs an analytical-quantitative approach, with data gathered through both library research and field studies. Initially, relevant criteria for prioritization are identified by reviewing existing documents and previous studies, and these criteria, along with their sub-criteria, are compiled into a matrix. Expert interviews using the Delphi method are then conducted to assign weights to each criterion, resulting in a weighted criteria matrix. Finally, by applying network analysis (ANP) with Super Decision software and multi-criteria decision-making models (MCDM), a supermatrix of prioritized freeway projects is generated and prepared for implementation. This matrix enables the determination of project priorities using either single or multiple criteria. Additionally, the research identifies the potential to create a megamatrix that prioritizes all construction projects across the country.
    Keywords: Unfinished Freeway Projects Of The Country, Multi-Criteria Decision-Making Models, Network Analysis, Infrastructure Projects
  • Zahra Mozaffari, Maryam Ghasemi * Pages 41-77

    Considering the stable and complex nature of the tourism system and its high impact on the trends, events and changes of the surrounding environment, it is necessary to identify the most important components affecting the sustainable development of rural tourism in Neyshabur city with a forward-looking approach. The population used in this study includes 60 experts and senior experts in rural tourism. In this study, 66 drivers were identified in the framework of PESTEL environmental analysis at three local, national and international levels. Of 66 drivers, 16 drivers were identified as driving forces in six dimensions. In this regard, the most important drivers affecting the sustainable development of rural tourism were identified as follow: of all the political factors, economic and political sanctions with an average effect of 4.68, of all  the economic factors, the high rate of inflation and long-term economic recession with 4.93, of all  the social factors, security in rural tourism destinations with an average effect of 4.70, of all  the technological factors, improving the quantity and quality of access to ICT and telecommunication facilities with an average effect of 4.57, of all  the environmental factors, adopting a policy Suitable environmental factors in rural tourism destinations with emphasis on sustainable tourism were identified with an average effect of 4.97 and among the legal factors, the special attention of the cultural heritage and tourism organization to the villages of the tourism destination/goal with an average effect of 4.73. Finally, it can be concluded that the success in achieving the all-round goals of the future of sustainable rural tourism in Neyshabur depends on the effective interaction between key factors and drivers. By using the identified factors and taking into account their priority level and their effectiveness on each other, it is possible to formulate, prioritize and implement solutions to maintain the favorable situation or to turn the unfavorable situation into favorable in different dimensions.

    Keywords: Sustainable Tourism, Rural Tourism Destinations, Impact, Uncertainty, Environmental Analysis (PESTEL), Neyshabur County
  • Hosein Samsami, Atiyeh Dobaradaran * Pages 79-114
    The growth of liquidity in recent years has increased sharply, with banks playing a significant role in this process through the creation of money via bank credits. This practice has led to imbalances in the banking network due to the location of new deposits. In this study, we intend to examine the process of money creation from nothing within the Iranian banking system. According to this theory, banks can create the entire amount of loans from nothing, based on the profitable opportunities available to them, and then seek to secure their reserves. To gain an insight regarding this process, the study garnered data from 18 banks listed on the Tehran Stock Exchange over the period from 2014 to 2022, using a panel data approach. The study employed two methods to explore the causal relationship between bank loans and deposit volumes. In the first method, two functions were estimated using the GLS estimation technique. The first function confirmed the causality from bank deposits to granted loans by estimating the relationship between deposit supply and loan provision. The second function, aimed at investigating money creation from nothing, established causality from loans to deposits. The second method involved performing a VAR test to determine the optimal number of lags between the two variables. Following this, the Granger causality test was applied, confirming the existence of a two-way relationship between loans and deposits.
    Keywords: Creating Money Out Of Nothing, Bank Facilities, Bank Deposits, Creating Liquidity, Bank Accounting, Data Panel
  • Ata Harandi *, Morteza Hadizadeh Pages 115-147
    Introduction

    Government budgeting is of great significance in assisting countries to achieve the economic and social objectives. With the expansion of modern technologies, especially artificial intelligence, new opportunities have emerged to improve financial and budgetary processes. With its advanced capabilities in data analysis and needs forecasting, AI can help increase accuracy and efficiency in resource allocation. These technologies not only transform existing processes but can also make a significant improvement in transparency and accountability in government financial affairs.

    Objective

    The objective of this study is twofold: first, to evaluate the efficiency of using artificial intelligence technologies such as neural networks and genetic algorithms in optimizing the allocation of government budgeting resources. Second, to determine the impact of these technologies on the transparency and accountability of budgeting processes to enhance public participation and trust.

    Method

    The study employs a mixed-method approach. Data analysis is conducted through scenario modeling and and the Multipol software. Additionally, interviews and questionnaires with experts in related fields have been organized to provide our audience with a better understanding of the existing challenges and opportunities.

    Result

    Findings indicate that the use of artificial intelligence can significantly increase accuracy, transparency, and efficiency in government budgeting. Artificial intelligence enables policymakers to adjust resource allocation based on more accurate data and optimized forecasts.

    Keywords: Budgeting, Smart Budgeting, Artificial Intelligence, Futurology
  • Reza Fazelian * Pages 149-182
    The issue of foreign investment and its importance for economic growth and development has long been a concern for policymakers in Iran. To address this, various governments have enacted new laws, invested substantial physical and human capital into the public sector, and set ambitious goals and visions. However, these efforts often overlook the capacity of the executive environment, leading to minimal achievements. Instead, these initiatives have overburdened the executive system, draining its resources.This study, using a new approach called Problem-Driven Iterative Adaptation (PDIA), highlights several key issues undermining the government's ability to attract foreign investment. These include the government's inappropriate paradigm regarding foreign investment, an overemphasis on centralized solutions, a reliance on practices from other countries without adapting them to local conditions, bureaucrats' lack of a shared understanding of the government's capacity, insufficient attention to the local context and the interactions of key actors, and reformers' disregard for existing authority structures.The findings suggest that the government need to espouse a problem-oriented approach rather than a solution-oriented one. It is crucial to consider the local context and the key players involved when formulating policies. This article underscores the need for policymakers to tailor their strategies to the specific challenges they face and to align policy agendas with the actual capacity of the executive environment.
    Keywords: Foreign Investment, Building State Capability, Capability Trap, PDIA Approach
  • Abbas Sadeghi, Alireza Irajpour *, Reza Ehtsham Rathi Pages 183-223
    Given the potential impact of blockchain technology on the banking industry, it is crucial to explore how this technology influences business models within the sector. This understanding can provide valuable insights into how value is created, delivered, and captured in banking. The main objective of this article is to present a blockchain technology framework as applied to fintech in the financial and banking sectors. This study employs metacomposition to identify key factors, the fuzzy Delphi method to evaluate, refine, and localize the model, and the Dimetal technique to analyze relationships and effects. The research involved a systematic review of 849 articles (ranging from 1395 to 1402 in the Iranian calendar for domestic articles, and from 2016 to 2023 for international articles), from which 73 articles were selected and analyzed using content analysis. Subsequently, 7 dimensions, 23 components, and 102 indicators were validated and localized with the assistance of 17 experts. In the final stage, these dimensions and components were prioritized with expert input, leading to the extraction of the final framework. The results indicate that fintech-driven blockchain technology enhances value creation in the dimensions of innovation and technology, transparency, security, quality, speed, business models, and collaboration, providing strategic capabilities to financial and banking businesses.
    Keywords: Blockchain, Financial Programs, Fintech, Business, Value, Banking