فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار - پیاپی 32 (بهار 1403)

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 32 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن ناظم بکایی، محدثه اشرفیان رهقی * صفحات 1-15

    رشد جهانی بازارها، تمایل شرکت ها به حضور در بازارهای جهانی را افزایش داده است و اغلب آن ها بر صادرات به بازارهای خارجی متمایل شده اند. این موضوع باعث شده است تا شرکت ها دریابند که صرف نظر از کشور، اندازه یا نوع صنعت، مشارکت کردن در بازارهای جهانی یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر قابلیت های بازاریابی بر عملکرد مخاطره آمیز صادراتی با نقش میانجی استراتژی رقابتی و ارتباطات بازاریابی می باشد. این پژوهش از نظر ماهیت یا روش گردآوری داده ها از نوع توصیفی و از شاخه همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. این پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شرکت‏های صادراتی کوچک و متوسط استان تهران در نظر گرفته شده است. پژوهش بر اساس یک فرضیه اصلی و 8  فرضیه فرعی شکل گرفته است که در نهایت فرضیه اصلی و پنج فرضیه فرعی تائید و سه فرضیه فرعی رد شد.

    کلیدواژگان: قابلیت های بازاریابی، عملکردمخاطره آمیزصادراتی، استراتژی رقابتی، ارتباطات بازاریابی، تلاطم فناورانه
  • شبنم بالازاده قره باغی*، فاطمه صراف، رسول برادران حسن زاده، سمیه فرهادی، آرش طوسی صفحات 17-28

    فناوری بلاکچین به عنوان یک پدیده نظهور در حوزه مالی توانسته است موج جدیدی از تحولات اقتصادی و بانکی را رقم بزند در همین راستا؛ در این مقاله، محقق با استفاده از تحلیل مضمون و روش تاپسیس، به شناسایی و اولویت بندی فرصت ها و تهدیدات از طریق مصاحبه با 10 نفر از خبرگان دانشگاهی که نسبت به حوزه ی فناوری مالی و بلاکچین دارای اطلاعات و تخصص هستند، می پردازد. به همین منظور، با انجام مصاحبه ها با افراد خبره 21 مضمون پایه به همراه 3 مضمون سازمان دهنده شامل فرصت ها و چالش های ساختاری، قانونی و مالی شناسایی شد که بر اساس استنتاج محقق دسته بندی شدند. در گام دوم اقدام به اولویت بندی یافته های تحقیق پرداختند که نتایج نشان داد در بخش فرصت ها به ترتیب کاهش واسطه گری مالی، اجرای هوشمند مدیریت مالی بانکی، کمک به احراز هویت مشتریان، یکپارچگی و افزایش سطح دسترسی، ایمن سازی اطلاعات، اتصال به شبکه های مالی دنیا، کارآمدسازی مالی، تسهیل و تسریع مبادلات، امکان ثبت اطلاعات خودکار و کاهش نقدینگی و در بخش چالش ها به ترتیب شامل فرار مالیاتی در عرصه بانکی، عدم حاکمیت دولتی بر آن، پولشویی، ضعف در شفاف سازی مالی، عدم تاثیرپذیری از مقررات جدید، عدم نظارت قانونی، ضعف در پشتوانه مالی و اقتصادی، امکان قانون گریزی، عدم ترازبندی مالی مطلوب، امکان هک اطلاعات و عدم اعتماد عمومی مردم می باشد.

    کلیدواژگان: فرصت - تهدید - بلاکچین - بانکداری - مضامین
  • مهدیس تقوی، فرزانه بیگ زاده عباسی*، فلور بیک زاده عباسی صفحات 29-35

    این تحقیق با هدف ارائه مدلی ترکیبی از ذینفعان اکوسیستم نوآوری و ارتباطات بین آنها انجام شده است. پس از بررسی مقالات و متون مربوطه در ابتدا پنج ذینفع در این حوزه شناسایی شد که شامل کارآفرینان، دولت ها، سرمایه گذاران، دانشگاه ها و شرکتها می باشند. مدل ارائه شده، ذینفعان یک اکوسیستم را نشان می دهد که با یکدیگر در تعامل می باشند. این مدل جهت توسعه نوآوری که نتیجه آن می تواند سبب خلق ارزش برای مشتریان داخلی (کارکنان) و مشتریان خارجی کسب و کارهای نوپا باشد، طراحی شده است. سپس ارتباط بین این ذینفعان از لحاظ منابع مالی (M) و دانش (K) مشخص شد. منابع مالی از طرف کمیته مالی به دانشگاه ها و کسب و کارها و کارآفرینان و از طرف دولتها به کسب و کار ها انتقال می یابد و همچنین انتقال دانش از دانشگاه به کارآفرینان و دولتها انجام می شود. با توجه به اینکه اکوسیستم نوآوری بعنوان یک سیستم باز عمل می نماید، از عوامل محیطی چون عوامل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی تاثیر می پذیرد. انتظار می رود این اکوسیستم با خلق ارزش بتواند رضایت مشتریان داخلی (کارکنان) و مشتریان خارجی این کسب و کار را جلب نماید و این کسب و کار بتواند برای بلند مدت به فعالیت خود ادامه دهد. در این مرحله از چرخه عمر شرکت، بطور معمول کارآفرین این کسب و کار را واگذار می نماید و سراغ ایده ایی جدید می رود و اکوسیستم نوآوری جدیدی شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه اکوسیستم نوآوری، تامین کنندگان مالی، کارآفرینان، کسب وکار ها، دانشگاه ها، دولت ها
  • نیما اصانلو، محمدرضا پورعلی*، محمود صمدی لرگانی، محمدعلی نسیمی صفحات 37-50

    به دلیل اینکه شرکتها در محیطی کاملا رقابتی و متغیر فعالیت می کنند، به طور مداوم و مستمر در جستجوی شیوه های جدید و قابل اتکاء برای پاسخگویی به نیاز تصمیم گیرندگان می باشند. برای رفع این گونه نیازها، سیستم اطلاعاتی حسابداری باید با تغییرات تطبیق داشته باشد. جو سازمانی به مثابه بستری است که سیستم حسابداری در آن فعالیت می کند و نقش بسزایی بالاخص در کارکرد این نظام اطلاعاتی دارد. از این رو در این پژوهش در پی ارائه الگوی کیفیت گزارشگری مالی با تاکید بر ابعاد جو سازمانی و نقش میانجی سلامت مالی به عنوان متغیر تعدیلگر هستیم. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه ساسمن و سام دیپ برای متغیر ابعاد جو سازمانی و گالوپ برای سلامت مالی و پرسشنامه محقق ساخته کیفیت گزارشگری مالی جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، مدیران مالی شاغل در شرکت های بورسی است که دفاتر مرکزی آن ها مستقر در تهران می باشند، که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و فرمول کوکران 202 نفر می باشند. در این پژوهش با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس  از تحلیل عاملی اکتشافی بهره گرفته شده و در ادامه به کمک نرم افزار پی ال اس به تجزیه و تحلیل فرضیات پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه ابعاد وضوح و روشنی اهداف، وضوح و روشنی نقش، رضایت و توافق بر روی رویه ها و اثربخشی ارتباطات با کیفیت گزارشگری مالی مثبت و معنادار است. اما رابطه رضایت از پاداش با کیفیت گزارشگری مالی منفی است.

    کلیدواژگان: ابعاد جو سازمانی، کیفیت گزارشگری مالی، سلامت مالی، وضوح و روشنی اهداف، وضوح و روشنی نقش
  • سید ضیاءالدین پیشنماز محمدی، محمدرضا ناهیدی امیرخیز*، احسان شافعی، منیره دیزجی صفحات 51-62

    استمرار رشد و توسعه اقتصادی در دهه های اخیر، دولت ها را با چالش های برقراری شرایط مناسب زیست محیطی و کاهش آلاینده ها روبرو ساخته است. از این جهت بررسی ریشه ای فاکتورهای تاثیر گذار بر توسعه و آلودگی در اثر سرمایه گذاری ها با توسعه بخش بانکی و تسهیلات مربوطه حائز اهمیت می باشد. در این پژوهش تاثیر توسعه بخش بانکی و تامین تسهیلات مورد نیاز جامعه بر میزان آلاینده دی اکسید کربن در ایران طی دوره زمانی 1363 تا 1402 با استفاده از مدل تصحیح خطای برداری مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های توابع واکنش ضربه ای تعمیم یافته در مدل نشان می دهد که تاثیر متغیرهای قراردادهای جعاله، سلف، مضاربه؛ تسهیلات اعطایی بانک ها و عرضه پول بر انتشار دی اکسید کربن مثبت است. دوره تاثیر این متغیرها بر انتشار دی اکسید کربن بین 2 تا 3 سال بوده و بعد از آن این تاثیر کاهش می یابد. مطابق یافته ها، افزایش تسهیلات و قراردادهای اعتباری و بانکی سبب افزایش تولید ملی و به تبع آن افزایش انتشار آلاینده ها می شود.

    کلیدواژگان: توسعه بخش بانکی، تامین مالی اسلامی، آلودگی محیط زیست، مدل تصحیح خطای برداری (VECM)
  • سید هاشم پورآذرسا، عقیل فرهنگیان *، احمد غورقانلو، داود مصطفی زاده صفحات 63-74

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر استقلال کمیته حسابرسی بر رابطه بین افشای محیط زیست و ارزش شرکت در شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش باهدف کمک به سرمایه‏ گذاران در اتخاذ تصمیم مناسب برای تخصیص بهینه سرمایه در بازار سرمایه کمک کرده و موجب افزایش شفافیت محیط تصمیم گیری می شود. جامعه آماری این پژوهش متشکل از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه ای متشکل از 114 شرکت فعال در صنایع مختلف طی سال‏های 1395 لغایت 1401 است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که بین استقلال کمیته حسابرسی، افشای محیط زیست و ارزش شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هر اندازه استقلال کمیته حسابرسی بالاتر باشد، بهبود افشای محیط زیست و نهایتا افزایش ارزش شرکت را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: افشای زیست محیطی، ارزش شرکت، حاکمیت شرکتی، استقلال کمیته حسابرسی
|
  • Mohsen Nazem Bokaei, Mohaddaseh Ashrafian Rahaghi * Pages 1-15

    The growth of global markets has increased the presence of companies in the world market and they have leaned on foreign markets. This issue has caused companies to realize that, regardless of the industry, size or type of industry, participation in global markets is not a choice, but a necessity. The aim of the current research is to investigate the capabilities of evaluating risky performance with the mediating role of competitive strategy and marketing. This is in terms of the nature or method of compilations of the descriptive type and from the correlation branch and based on structural modeling. This research is applied research in terms of its purpose. The statistical population of the research is small and medium production companies in Tehran province. The research is based on one main hypothesis and 8 sub-hypotheses, and finally the main hypothesis and five sub-hypotheses were confirmed and three sub-hypotheses were rejected.

    Keywords: Marketing Capabilities, Export Risk Performance, Competitive Strategy, Marketing Communication, Technological Turbulence
  • Shabnam Balazadeh Gharebaghi*, Fatemeh Sarraf, Rasoul Baradaran Hasanzadeh, Somayeh Farhadi, Arash Tousi Pages 17-28

    Blockchain is a phenomenon in the field of financial technology that will shape economic and banking developments in this direction. In this article, the researcher has identified and prioritized opportunities and goals by using theme analysis and TOPSIS method through interviews with 10 experts from the university who have information and expertise in the field of financial technology and blockchain. pays for this purpose, by conducting interviews with news people, 21 basic themes along with 3 organizing themes including opportunities and structural, legal and financial challenges were identified, which were categorized based on the researcher's conclusion. In the second step, he prioritized the findings of the research, which results show that in the field of opportunities, with the help of reducing financial costs, intelligent implementation of bank financial management, authentication, integration and increasing the level of access, security, connection to the financial networks of the world, financial efficiency, and speeding up exchanges, the possibility of automatic information registration and reducing liquidity, and in the challenges section, respectively, include tax evasion in banking, lack of government control over it, money laundering, weakness in financial transparency, non-acceptance of new laws, lack of legal supervision, weakness in The financial and economic support is the possibility of evading the law, the lack of optimal financial balance, the possibility of information hacking, and the lack of public trust.

    Keywords: Opportunity, Threat, Blockchain, Banking, Themes
  • Mahdis Taghavi, Farzaneh Bikzadeh Abbasi *, Felor Beikzadeh Abbasi Pages 29-35

    This research aims to present a combined model of the stakeholders of the innovation ecosystem and the communication between them. After reviewing relevant articles and texts, five stakeholders were initially identified in this field, which including entrepreneurs, governments, investors, universities, and companies. The proposed model shows the stakeholders of an ecosystem interacting with each other. This model is designed to develop innovation that can result in value creation for internal customers (employees) and external customers of start-up businesses. Then relationship between these stakeholders was determined in terms of financial resources (M) and knowledge (K) resources. Financial resources are transferred from the financial committee to universities, businesses, and entrepreneurs, and from governments to businesses. and knowledge is also transferred from universities to entrepreneurs and governments. Considering that the innovation ecosystem operates as an open system, it is affected by environmental factors such as cultural, economic, and social factors. It is expected that this ecosystem to be able to create value and satisfy the internal (employees) and external customers of this business, and this business can continue its activity for a long time. At this stage of the company's life cycle, the entrepreneur typically hands over the business and moves on to a new idea, and a new innovation ecosystem is formed.

    Keywords: Development Of Innovation Ecosystem, Financial Providers, Entrepreneurs, Businesses, Universities, Governments
  • Nima Osanlou, Mohammadreza Pourali*, Mahmood Samadi Larghani, Mohammadali Nasimi Pages 37-50

    Because companies operate in a completely competitive and changing environment, they are constantly searching for new and reliable ways to meet the needs of decision makers. To meet such needs, the accounting information system must adapt to the changes. Organizational atmosphere is like a platform in which the accounting system operates and plays a significant role especially in the functioning of this information system. Therefore, in this research, we seek to provide a quality model of financial reporting with an emphasis on the dimensions of the organizational atmosphere and the mediating role of financial health as a moderating variable. Research data has been collected using Sussman and Sam Deep questionnaire for organizational climate dimensions variable and Gallup for financial health and researcher-made financial reporting quality questionnaire. The statistical population of this research is the financial managers working in listed companies whose head offices are located in Tehran, who are 202 people using the purposeful sampling method and Cochran's formula. In this research, using SPSS software, exploratory factor analysis was used, and further, with the help of PLS software, hypotheses were analyzed. The results of the research show that the relationship between the dimensions of clarity and clarity of goals, clarity and clarity of role, satisfaction and agreement on procedures and the effectiveness of communication with the quality of financial reporting is positive and significant. But the relationship between reward satisfaction and financial reporting quality is negative.  

    Keywords: Dimensions Of Organizational Atmosphere, Quality Of Financial Reporting, Financial Health, Clarity, Clarity Of Goals, Clarity Of Role
  • Seyed Ziya, Addin Pishnamaz Mohammadi*, Mohammadreza Nahidi Amirkhiz, Ehsan Shafeie, Monireh Dizaji Pages 51-62

    The continuation of economic growth and development in recent decades has made governments face the challenges of establishing suitable environmental conditions and reducing pollutants. For this reason, it is important to investigate the root factors affecting the development and pollution due to investments with the development of the banking sector and related facilities. In this research, the impact of the development of the banking sector and the provision of facilities needed by the society on the amount of carbon dioxide pollutant in Iran during the period of 1984 to 2023 has been investigated using the vector error correction model. The findings of the generalized shock reaction functions in the model show that the effect of the variables of Joaleh, Salaf, Mudarabah contracts; The facilities granted by banks and money supply have a positive effect on carbon dioxide emissions. The period of effect of these variables on carbon dioxide emission is between 2 to 3 years and after that this effect decreases. According to the findings, the increase in credit and banking facilities and contracts causes an increase in national production and, as a result, an increase in the emission of pollutants.

    Keywords: Banking Sector Development, Islamic Financing, Environmental Pollution, Vector Error Correction Model(VECM)
  • Seyed Hashem Pourazarsa, Aghil Farhangian*, Ahmad Ghorghanlo, Davod Mostafazadeh Pages 63-74

    The aim of this research is to investigate the impact of audit committee independence on the relationship between environmental disclosure and firm value in companies listed on the Tehran Stock Exchange. This research aims to assist investors in making appropriate decisions for optimal capital allocation in the capital market and enhance decision-making transparency. The population of this research consists of companies listed on the Tehran Stock Exchange, and the sample consists of 114 active companies in various industries during the years 2016 to 2022. Multiple regression analysis was used to test the research hypotheses. The findings of the research indicate that there is a positive and significant relationship between audit committee independence, environmental disclosure, and firm value. The higher the level of audit committee independence, the improvement in environmental disclosure and ultimately an increase in firm value.

    Keywords: Environmental Disclosure, Company Valu, Corporate Governance, Independence Of The Audit Committee