فهرست مطالب
نشریه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/04/16
- تعداد عناوین: 7
-
صفحات 1-10
گوشت طیور به عنوان منابع اصلی پروتئین های حیوانی، اسیدهای آمینه ضروری، مواد معدنی و ویتامین ها در نظر گرفته می شوند، با این حال آلودگی گوشت طیور به فلزات سنگین می تواند صدمات جبران ناپذیری به مصرف کنندگان وارد کند. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی سرب، آرسنیک و کادمیوم در گوشت طیور عرضه شده در شهرستان تهران می باشد. تعداد 45 نمونه گوشت سینه شامل 15 نمونه گوشت مرغ، 15 نمونه گوشت بوقلمون و 15 نمونه گوشت بلدرچین به صورت تصادفی ساده از مراکز عرضه این محصول در شهرستان تهران نمونه گیری و پس از انتقال به آزمایشگاه توسط دستگاه جذب اتمی میزان فلزات سنگین آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین فلزات سنگین در 15 نمونه گوشت بلدرچین برای کادمیوم 04/00، آرسنیک 07/00 و سرب 108/ 0، در گوشت مرغ برای کادمیوم 748/00، آرسنیک 43/00و سرب 717/0 در گوشت بوقلمون برای کادمیوم 569/00، آرسنیک 08/00 و سرب 184/1 میلی گرم بر کیلوگرم بود. آنالیزهای آماری نشان داد که بین میزان فلزات سنگین با نوع ماده غذایی اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0p<). نتایج نشان داد غلظت فلزات سنگین در تمام نمونه ها از استاندارد ملی فراتر بود و لذا می تواند سبب مخاطراتی برای مصرف کنندگان شود.
کلیدواژگان: سرب، کادمیوم، آرسنیک، موادغذایی، گوشت -
صفحات 11-30
هدف از این تحقیق، بررسی کاربرد عصاره های الکلی صمغ کندر و ریشه شیرین بیان به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی بر کاهش تشکیل آکریل آمید و اکسیداسیون چربی ها در همبرگر گوشت گوساله ی سرخ شده به روش سطحی بود. عصاره های صمغ کندر و ریشه شیرین بیان به طور جداگانه در سطوح 1، 5/1 و 2% وزنی/وزنی به فرمولاسیون همبرگر اضافه شدند و نمونه حاوی ترکیب این دو عصاره (با نسبت 1:1) نیز آماده سازی شد. سپس، نمونه های تهیه شده در دمای C° 170 به مدت 8 دقیقه سرخ گردیدند. نتایج به دست آمده بیان کرد که عصاره های الکلی صمغ کندر و ریشه شیرین بیان اثر معنی داری بر pH همبرگر نداشتند. افزودن عصاره های صمغ کندر و شیرین بیان (در سطح 2%)، موجب کاهش معنی دار تشکیل آکریل آمید نسبت به نمونه شاهد، به ترتیب تا 95/32% و 87/49% گردید (05/0>p). با افزایش غلظت عصاره های صمغ کندر و شیرین بیان، فرآیند اکسیداسیون کاهش یافت، به طوری که اندیس های پراکسید، آنیزیدین، اندیس تیوباربیتوریک اسید (TBA) و توتوکس نمونه های تیمار شده به طور معنی داری کمتر از نمونه شاهد بود (05/0>p). عصاره ریشه شیرین بیان در سطح 2%، بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی را نسبت به سایر نمونه ها داشت و نمونه ترکیبی و نمونه حاوی 5/1% عصاره ریشه شیرین بیان در رتبه بعدی قرار گرفتند. ارزیابی حسی نشان داد که عصاره های صمغ کندر و ریشه شیرین بیان بر بافت و رنگ همبرگر تاثیری نداشتند، درحالی که با افزایش غلظت عصاره شیرین بیان در فرمولاسیون، امتیازات عطر و طعم و پذیرش کلی به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p).
کلیدواژگان: همبرگر، آکریل آمید، اکسیداسیون، صمغ کندر، ریشه شیرین بیان -
صفحات 31-44
سویه های انتروباکتر کلوآکه با داشتن عوامل حدت مختلف و مقاومت آنتی بیوتیکی چندگانه، عمدتا به عنوان یک پاتوژن فرصت طلب در ایجاد عفونت های بیمارستانی محسوب می شوند. این مطالعه بر روی 65 جدایه انتروباکتر کلوآکه صورت گرفت، مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های مورد بررسی و فراوانی ژن های بتالاکتامازهای وسیع الطیف به روش فنوتیپی مطابق دستورالعمل2018 CLSI با استفاده از روش دیسک ترکیبی و ژنوتیپی، در حضور پرایمرهای اختصاصی بررسی شد. از 65 جدایه انتروباکتر کلوآکه 25 ایزوله (26/38 درصد) در بررسی فنوتیپی مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف تشخیص داده شدند که فراوانی ژن های blaCTX-M، blaTEM و blaSHV به ترتیب 28 درصد، 32 درصد و 10 درصد گزارش گردید. در تجزیه وتحلیل آماری بین مقاومت به آنتی بیوتیک های مورد بررسی و ژن های bla ارتباط آماری معنی داری مشاهده نگردید. مطالعه حاضر حاکی از آن است که سویه های انتروباکتر کلوآکه مولد ESBL از شیوع نسبتا بالایی برخوردارند. افزایش میزان این گونه ها غالبا ناشی از تجویز غیرمنطقی آنتی بیوتیک ها است که رفع این مشکل مستلزم به کارگیری عوامل ضدمیکروبی جدید و محدود نمودن استفاده غیرضروری از عوامل ضدمیکروبی و افزایش بهره گیری از ابزارهای کنترل عفونت می باشد
کلیدواژگان: انتروباکتر کلوآکه، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، مقاومت آنتی بیوتیکی -
صفحات 45-64
آبزیان یکی از مهم ترین موادغذایی موجود در سفره غذایی مردم دنیا و بخصوص ایران می باشد. افزایش عمر انبارمانی ماهی ها یکی از مهم ترین چالش های امروزه محققان صنعت غذایی می باشد. در این مطالعه اثر عصاره چای سبز و گیاه کلپوره بر روی تغییرات کیفی و میکروبی ماهی کپور طی 20 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه ابتدا عصاره برگ چای سبز و گیاه کلپوره با استفاده از اولتراسوند استخراج و در سه غلظت 1، 5/1 و 2 درصد حجمی/حجمی تحت آزمون سنجش قدرت آنتی اکسیدانی (تعیین فنول کل و DPPH) و میکروبی قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون های سنجش قدرت آنتی اکسیدانی و میکروبی نشان داد که عصاره با غلظت 2 درصد بیشترین قدرت آنتی اکسیدانی و خاصیت ضدمیکروبی را نسبت به سایر عصاره های حاصل دارد. در ادامه از عصاره حاصل از روش اولتراسوند چهار غلظت 0، 1، 5/1 و 2 درصد (حجمی/حجمی) تهیه و به ماهی کپور اضافه شد. ماهی در مدت 20 روز و هر 5 روز یک بار تحت آزمون های TVC، TVB-N، عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و pH قرار گرفت. در پایان روز 20، نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصاره میزان پارامتری های pH، عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، ازت پایه فرار کل و شمارش کلی باکتری کاهش معنی داری را نسبت به نمونه شاهد و غلظت های پایین تر نشان است (05/0<p). به طوری که در پایان مطالعه ماهی های تیمار شده با 2 درصد عصاره بهترین عملکرد کیفی و میکروبی را نشان دادند. لذا این مطالعه استفاده از عصاره چای سبز و کلپوره را برای نگهداری ماهی کپور مناسب می داند.
کلیدواژگان: چای سبز، کلپوره، ماهی کپور، نگهداری -
صفحات 65-75
نانوتکنولوژی به عنوان یک فناوری جدید و امیدوارکننده در بسیاری از زمینه ها ازجمله پزشکی، کشاورزی و صنایع غذایی معرفی شده است. برای صنایع غذایی، فناوری نانو به عنوان یک فناوری نوظهور در زمینه فرآوری، ایمنی و بسته بندی موادغذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. به عنوان مثال، نانوتکنولوژی در فرآوری موادغذایی برای افزایش کیفیت کلی غذا ازجمله طعم، مزه، قابلیت جذب و افزایش عمر مفید محصول کمک می کند. با افزایش زمان ماندگاری و افزایش کیفیت بسته های خوراکی با استفاده از فناوری لایه نازک، فاسد شدن موادغذایی به تاخیر می افتد. با توجه به ایمنی موادغذایی، نانوتکنولوژی برای شناسایی عوامل بیماری زا و سموم در محصولات غذایی استفاده می شود. ازنظر بسته بندی، فناوری نانو با جلوگیری از تجزیه و از بین رفتن مواد مغذی، ایمنی و درنتیجه ماندگاری طولانی تر موادغذایی را تضمین می کند. بسته بندی فعال علاوه بر محافظت در برابر شرایط محیطی، نقش مهمی در حفظ موادغذایی دارد. علاوه بر این، فناوری نانو به طور گسترده در بسته بندی موادغذایی به عنوان یک ضدمیکروب و برای تولید بسته بندی هوشمند استفاده می شود. بااین حال، نانوذرات ممکن است خطر سمیت بالقوه ای برای سلامت انسان داشته باشند؛ بنابراین، ایجاد یک سیستم نظارتی کافی برای مدیریت خطرات بالقوه مرتبط با کاربردهای فناوری نانو توصیه می شود. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی توصیه می کند که از دستورالعمل های تست استاندارد برای ارزیابی خطر نانومواد برای ایمنی شیمیایی استفاده شود. این بررسی، استفاده از فناوری نانو در فراوری، ایمنی و بسته بندی موادغذایی را پوشش می دهد.
کلیدواژگان: نانوفناوری، موادغذایی، فراوری، ایمنی، بسته بندی -
صفحات 76-89
اهمیت کشت و زرع در آیات متعدد قران و روایات دینی مورد تاکید فراوان گرفته است. بر طبق آیات و روایات کشاورزی، یک تلاش مستمر، برای انسان به شمار می رود. از سویی، انسان با تلاش و کار، به صورت مستقیم و غیرمستقیم موجبات آسایش خود را فراهم آورده است؛ و همچنین آرامش را هم با کسب و کار حلال می توان به دست آورد. مسائل اخلاقی برآمده از کشاورزی همانند، مداخله انسان در مسیر طبیعت، تاثیرات پاره ای از اعمال کشاورزی به مثابه یک فعالیت ذاتی انسان، وظایف عملی انسان ها در برابر طبیعت و محصولات کشاورزی، شامل مواردی چون مصرف بهینه و حفظ و نگهداری آب وهوای سالم و زمین حاصلخیز می گردد. به دلیل نگرانی عمومی از ناسالم بودن غذا، تهدید سلامت افراد و تخریب منابع طبیعی، کشاورزی ارگانیک که بر تولید محصولات سبز تاکید دارد، کانون توجه قرار گرفته است. در اسلام تاکید بر غذای پاک و طیب و تولید کشاورزی، با احترام به طبیعت و حفظ کامل تمامیت طبیعت، در واقع همان کشاورزی ارگانیک است که با ملاحظات اخلاق زیستی و سلامت انسان و دام در سال های اخیر مطرح گردیده است. لذا احیا و انجام کشاورزی ارگانیک، ضرورتی اخلاقی و انسانی برای کل دنیا و بشریت می باشد.
کلیدواژگان: کشاورزی، تولیدات ارگانیک، انسان، اسلام، اخلاق -
صفحات 90-97
با گسترش استفاده از مواد فسیلی، آلودگی مواد غذایی به هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons: PAHs)ا به یک تهدید سلامتی در سراسر دنیا تبدیل شده به نحوی که بسیاری از مراجع نظارتی برای آنها حدود مجاز تعیین نموده اند. امروزه اندازه گیری این آلاینده ها در مواد غذایی یکی از زمینه های مهم تحقیقاتی به شمار می آید. در این پژوهش، پوشش نانوکامپوزیت ZnO /MWCNTs بر روی سیم استیل ساخته شد و به عنوان یک پوشش فیبر میکرو استخراج فاز جامد فضای فوقانی جدید (HS-SPME) برای استخراج مقادیر ناچیز آلاینده های زیست محیطی بررسی شد. مشخصات نانوکامپوزیت تهیه شده با استفاده از طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد ارزیابی قرار گرفت. پارامترهای موثر بر HS-SPME هیدروکربن ها (به عنوان مثال ، دما و زمان استخراج ، دما و زمان واجذب و غلظت نمک) با استفاده از روش یک متغیر در هر زمان، بررسی و بهینه سازی شدند. این پوشش برای اندازه گیری 4 PAHs شامل نفتالن، فلورن، آنتراسن و فنانترن در نمونه آب قلیان به دست آمده از تنباکوهای مختلف مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده در این کار نشان می دهد که نانوکامپوزیت تهیه شده می تواند ماده پوششی امیدوار کننده ای برای کاربردهای آینده SPME و تکنیک های تهیه نمونه مربوطه باشد. این روش در محدوده غلظت 1 تا 20 میکروگرم بر لیتر برای 4 PAHs مورد نظر خطی و انحراف استاندارد نسبی روش زیر 9 درصد بوده و حداقل تعیین مقدار به طور کلی حدود 3/0 میکروگرم بر لیتر به دست آمد.
کلیدواژگان: نانوذرات اکسید روی، نانولوله کربنی چند جداره، نانوکامپوزیت، روش میکرو استخراج فضای فوقانی، کروماتوگرافی گازی
-
Pages 1-10
poultry meat is considered as the main sources of animal proteins, essential amino acids, minerals and vitamins, however, contamination of poultry meat with heavy metals can cause irreparable damage to consumers. In this regard, the aim of the present study is to evaluate lead, arsenic and cadmium in poultry meat offered in Tehran city. The number of 45 samples of breast meat, including 15 samples of chicken meat, 15 samples of turkey meat and 15 samples of quail meat, were randomly sampled from the supply centers of this product in Tehran, and after being transferred to the laboratory, the number of heavy metals was determined by the atomic absorption device. Were measured. The results showed that the average heavy metals in 15 samples of quail meat were 0.04 cadmium, 0.07 arsenic and 0.108 lead, in chicken meat 0.748 cadmium, 0.43 arsenic and 0.717 lead in turkey meat for Cadmium was 0.569, arsenic was 0.08 and lead was 1.184 mg/kg. Statistical analyzes showed that there is a significant difference between the number of heavy metals and the type of food (p<0.05). The results showed that the concentration of heavy metals in all samples exceeded the national standard, and therefore it.
Keywords: Lead, Cadmium, Arsenic, Food, Meat -
Pages 11-30
The objective of this study was to investigate the utilization of Boswellia serrata gum (BSG) and Glycyrrhiza glabra root (GGR) alcohol extracts as natural antioxidants for retarding acrylamide formation and lipid oxidation in shallow fried beef hamburger. BSG and GGR extracts separately were added to hamburger formulation at 1.0, 1.5 and 2.0% (w/w) levels and the sample with combination of these extracts (1.0% BSG and 1.0% GGR) also was prepared. Then, the prepared samples were fried at 170°C for 8 min. The obtained results revealed that BSG and GGR alcohol extracts hadn’t significant effect on pH of hamburger. BSG and GGR extracts addition (at 2.0% level) respectively reduced the acrylamide formation by 32.95% and 49.87% compared to the control, significantly (p<0.05). By increasing the concentration of BSG and GGR extracts, the oxidation process decreased, so that the peroxide, anisidine, TBA and Totox values of treated samples significantly were lower than control (p<0.05). GGR extract at 2.0% level had the highest antioxidant activity than other samples, and the combined sample and sample with 1.5% GGR extract were at the second place. The sensory evaluation showed that BSG and GGR extracts didn’t affect the hamburger’s texture and color, while, by increasing the GGR extract concentration in formulation, the flavor and overall acceptability scores significantly were decreased (p<0.05).
Keywords: Hamburger, Acrylamide, Oxidation, Boswellia Serrata Gum, Glycyrrhiza Glabra Root -
Pages 31-44
Enterobacter cloacae strains, with having different virulence factors and multiple antibiotic resistances, are mainly considered as an opportunistic pathogen in nosocomial infections. The aim of this study was to determine the antibiotic resistance pattern of Enterobacter aerogenes isolates isolated from urinary tract infections in Shahrekord city and to detect broad-spectrum beta-lactamase (SHV-CTX, TEM) genes in these strains. In this study, 65 Enterobacter cloacae strains were studied. The antibiotic resistance of the isolates and the frequency of broad-spectrum beta-lactamase genes were studied phenotypically according to CLSI by instructions using a combined disk and genotypic method in the presence of specific primers. Out of 65 isolates of Enterobacter cloacae, 25 isolates (38.26%) were found to produce ESBLs in the phenotypic study, and the frequency of blaCTX-M, blaTEM and blaSHV genes was reported as 28%, 32% and 10%, respectively. In the statistical analysis, no significant statistical relationship was observed between resistance to the antibiotics and bla genes. The present study indicates high prevalence ESBLs producing Enterobacter cloacae strains. The present study suggests that ESBL producing Enterobacter cloacae isolates have a high prevalence. The increase in the number of these species is often due to the irrational administration of antibiotics, which requires the use of new antimicrobial agents and limiting the unnecessary use of antimicrobial agents and increasing the use of infection control tools.
Keywords: Enterobacter Cloacae, Esbls, Antibiotic Resistance -
Pages 45-64
Aquatic is one of the most important food items in the food table of the people of the world and especially in Iran. Increasing the shelf life of fish is one of the most important challenges faced by food industry researchers today. In this study, the effects of green tea extract and Germanders extract on microbial and qualitative changes of carp were monitored for 20 days at 4°C. In this study, extracts of green tea leaves and tuberose plants were extracted by ultrasound. At three concentrations of 1, 1.5 and 2 volumes / volumes, an antioxidant strength (total phenol and DPPH) and microbial. The results of antioxidant and microbial strength tests showed that extract with 2% concentration had the most antioxidant and antimicrobial properties compared to other extracts. Four concentrations of zero, 1, 1.5 and 2% (v/v) were prepared from the extracts from the ultrasound method and added to the carp. The fish were subjected to TVB-N, TVC, peroxide number, thiobarbituric acid and pH tests for 20 days and every 5 days. At the end of the day, 20 results showed that with increasing concentrations of extract, pH, peroxide, thiobarbituric acid, total ester and total bacterial count decreased significantly, compared to the control and lower concentrations (P<0/05). At the end of the study, the treated fish with 2% extract showed the best quality and microbial yield. Therefore, this study considers the use of green tea extract and Germanders extract for keeping carp.
Keywords: Green Tea, Teucrium Polium L., Carp Fish, Storage -
Pages 65-75
Nanotechnology is a novel and promising technology that has been introduced into many fields, including medicine, agriculture, and the food industry. For the food industry, nanotechnology is of great interest as an emerging technology in the area of food processing, safety, and packaging. With regard to food safety, nanotechnology is utilized to detect pathogens and toxins in food products and to strengthen barrier properties. Nanotechnologies for packaging ensure food safety and lead to extended shelf lives, through the prevention of decomposition and nutrient loss. Apart from providing protection against environmental conditions, active packaging also plays a crucial role in preserving food. Additionally, nanotechnology is widely used in food packaging as an antimicrobial and to produce intelligent packaging. However, nanoparticles may have a potential toxicity risk to human health. Therefore, establishing an adequate regulatory system to manage the potential risks associated with nanotechnology applications is recommended. The Organization of Economic Co-operation and Development recommended the standard test guidelines be used for the hazard assessment of nanomaterials for chemical safety. This review covered nanotechnology in food safety and packaging concerns.
Keywords: Nanotechnology, Food, Processing, Safety, Packaging -
Pages 76-89
The Quran and religious teachings underscore the significance of agriculture and farming as a continuous human endeavor. Through effort and work, humans have been granted the means of comfort and sustenance, with halal business promoting peace. Ethical considerations in agriculture encompass human intervention in nature, the impact of agricultural practices, and the responsibility towards maintaining a healthy environment and fertile land for sustainable production and consumption. With growing public awareness of health risks associated with conventional food production and environmental degradation, organic agriculture has garnered significant attention for its focus on sustainable and eco-friendly practices. In Islam, the importance of clean and Halal food production aligns with the principles of organic agriculture, emphasizing ethical considerations for human and animal health as well as environmental preservation. Therefore, the revival and promotion of organic agriculture is not only an ethical imperative but also a crucial necessity for global sustainability and the well-being of humanity.
Keywords: Agriculture, Organic Production, Islam, Human, Ethics -
Pages 90-97
With the expansion Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs), the contamination of food with these pollutants has become a health threat all over the world in such a way that many regulatory authorities have set permissible limits for them. Today, the measurement of these pollutants in food is one of the important research fields. In this research, ZnO/MWCNTs nanocomposite coating was fabricated on stainless steel and investigated as a new upper space solid phase microextraction (HS-SPME) fiber coating for extracting small amounts of environmental pollutants. The characteristics of the prepared nanocomposite were evaluated using Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and scanning electron microscopy (SEM). The parameters affecting the HS-SPME of hydrocarbons (for example, extraction temperature, extraction time, desorption temperature, desorption time, and salt concentration) were investigated and optimized using the method of one variable at a time. The coating was used to measure 4 PAHs including naphthalene, fluorene, anthracene and phenanthrene in hookah water samples obtained from different tobaccos. The results show that the prepared nanocomposite can be a promising coating material for future applications of SPME and related sample preparation techniques. This method was linear in the concentration range of 1 to 20 μg/liter for the 4 PAHs, and the RSD% of the method was less than 9%, and the LOQ were generally around 0.3 μg/liter.
Keywords: Zinc Oxide Nanoparticles, Multi-Walled Carbon Nanotube, Nanocomposite, Head Space Solid Phase Microextraction, Gas Chromatography