فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 101 (امرداد 1403)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 101 (امرداد 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرجس نجاری*، بهروز بهبودیان صفحات 7-29

    این مقاله به بررسی مساله پناهندگان و پناهجویان در حقوق بین الملل و نقش حقوق عمومی اقتصادی در حمایت از پناهندگان می پردازد. در اعلامیه جهانی حقوق بشر، کنوانسیون 1951، پروتکل 1967 و دیگر اسناد معتبر بین المللی و منطقه ای بر حق پناهندگی تصریح شده ولی نظام عام حمایت از حقوق پناهندگان، همان کنوانسیون 1951 ژنو و پروتکل اصلاحی آن است. از طرف دیگر حقوق عمومی اقتصادی، قواعدی حقوقی با ماهیت عمومی، خصوصی و حتی کیفری را در اجتماع (اعم از ملی و بین المللی) و حوزه های اقتصاد خرد و کلان وضع می نماید. حقوق اقتصادی در بسیاری از موارد وفق تعهدات عام شمول بین المللی و قوانین داخلی است. بنابراین، هدف مقاله حاضر، بررسی نقش حقوق عمومی اقتصادی در حمایت از پناهجویان و پناهندگان است. روش تحقیق توصیفی -تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است. یافته ها نشان می دهد، حمایت از پناهجویان و پناهندگان یکی از موضوعات مهم در اسناد بین المللی است. همچنین نتایج حاکی از آن است، از آنجائیکه موضوع پناهندگان، موضوع جهانی است و بسیاری از کشورها درگیر آن هستند حقوق عمومی اقتصادی نیز حقوق پناهندگان را مدنظر قرار داده است، چون بخشی از نیازهای پناهندگان، اقتصادی است در نتیجه دولت های طرف میثاق حق هر فرد را به رهایی از گرسنگی به رسمیت شناخته و به منظور تامین این حق، تدابیر مقتضی را چه بصورت انفرادی و چه در قالب همکاری های بین المللی اتخاذ خواهند کرد.

    کلیدواژگان: حقوق عمومی اقتصادی، حمایت، پناهجویان، پناهندگان
  • پرویز رضا میرلطفی، سیامک شهرکی *، زهرا قیاسی صفحات 31-51

    جوامع بشری این روزها همواره به دنبال تربیت شهروندان ایده آل هستند و کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. تربیت شهروندان ایده آل موضوعی بسیار گسترده و پیچیده است که در همه ابعاد جامعه باید در نظر گرفته شود. بطورکلی شهروندی یعنی آماده شدن افراد برای پذیرش مسئولیت ها و تعهدات در جامعه؛ این امر زمانی به نتیجه می رسد که شهروندان از ابتدا در بنیان خانواده و پس از آن در مدرسه که ستون اصلی آموزش و پرورش در ایران هست، به خوبی تربیت شده باشند. آموزش و پرورش ایران با موانع و کاستی های بسیاری مواجه است، به همین منظور برای تربیت شهروندانی ایده آل که به شهروندانی جهانی و دیجیتال نیز تبدیل شوند باید برنامه های درسی، کلاس های فوق برنامه، اردوهای آموزشی مناسب با هر قشر و فرهنگ و همچنین تامین فناوری های به روز همچون اینترنت، کامپیوتر و گوشی های هوشمند را در نظر بگیرد تا افراد بتوانند خود را برای ورود به عرصه جهانی و ملی آماده سازند. در این مقاله که شیوه گردآوری داده ها  و اطلاعات از مقالات، کتاب ها و نوشته های به روز و کتابخانه ای بوده است، نشان داده شده که آموزش و پرورش در تربیت شهروند ایده آل نقش به سزایی داشته است. نهایتا در بخش یافته ها مشخص می گردد که یک شهروند ایده آل چگونه می تواند در توسعه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران نقش مفیدی ایفا نماید.

    کلیدواژگان: موانع آموزش و پرورش، تربیت، شهروند ایده آل، توسعه اجتماعی- فرهنگی
  • مرتضی علویان، احسان رهام *، پرستو کاکاوند صفحات 53-76

    به دنبال حمله عربستان به یمن در فروردین ماه سال1394، بحران میان ریاض و صنعا به اوج خود رسید. کشور یمن به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی خود، حاکمیت بر خلیج عدن و پیشینه تاریخی در منطقه غرب آسیا از اهمیت بالایی برخوردار است. از سوی دیگر ارتباط ایران با تحولات چند دهه اخیر منطقه بویژه رخداد های سال های اخیر در یمن، مسئله ای قابل کتمان نیست و به همین دلیل در سال های اخیر تلاش همه جانبه محور سعودی- صهیونیستی- آمریکایی بر این مسئله قرار داشته که مانع تحقق پیروزی نهایی در یمن شوند. هدف این نوشتار که با روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده و از اسناد، مقاله ها و فصلنامه های امنیتی و کتب امنیتی و سیاسی جهت گردآوری اطلاعات استفاده شده این است که به بررسی جنبه های مختلف این بحران پرداخته و در نظر دارد که به این فرضیه بپردازد که تلاش ائتلاف عبری، عربی، غربی برای مهار و درهم شکستن، نقش آفرینی جبهه یمن در عملیات طوفان الاقصی از زمان اعلام این موضوع توسط عبدالملک الحوثی رئیس جنبش انصارالله در رد هر نوع تجاوز رژیم صهیونیستی ضدملت فلسطین به عنصر مهمی در معادلات درگیری فعلی تبدیل شده چراکه نیروهای مسلح یمن، از طریق مجموعه عملیات ها در دریای سرخ و تنگه باب المندب به یک بازیگر اساسی مبدل گردیده و این بدان معناست که نه تنها ائتلاف مذکور نتوانسته اراده مقاومت را تضعیف نماید بلکه این مقاومت است که توانسته در عملیات طوفان الاقصی به یاری مردم مظلوم غزه بشتابد.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، جمهوری یمن، تنگه باب المندب، طوفان الاقصی، غزه
  • امین کریم پور علی آباد، ماه روشن شیردل * صفحات 77-96

    در هر نظام دادرسی، قاضی دادگاه موظف است که برای صدور رای مقتضی، تمام قوانین و مقررات موضوعه را با دقت اعمال نماید تا از وقوع اشتباه در صدور رای جلوگیری گردد، اما با این وجود، درصدی از آرای صادره از محاکم کشوری، نادرست می باشد که برای رفع آنها راهکارهایی متناسب با سیستم دادرسی از قبیل تجدیدنظرخواهی، پیش بینی گردیده است از این رو مقاله حاضر تلاش دارد تا با بهره گیری از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و رجوع به اسناد حقوقی به این سوال پاسخ دهد که تجدیدنظرخواهی در قانون آئین دادرسی مدنی ایران و فرانسه چگونه مطرح شده است؟ در پاسخ این فرضیه طرح شده است که «به نظر می رسد که باتوجه به اینکه تجدیدنظرخواهی در فقه اسلامی به رسمیت شناخته شده است پذیرش آن در حقوق ایران به شکلی که در نظام حقوقی فرانسه است مغایرت نداشته باشد با این تفاوت که تمامی شرایط شکلی تجدیدنظرخواهی در ایران بصورت یکجا مطرح شده درحالیکه در حقوق فرانسه تشریفات شکلی پژوهش خواهی برای کلیه مراحل پژوهش یعنی مرحله پژوهش اصلی و پژوهش تبعی بصورت تک تک بیان شده است» نتیجه گیری مقاله نشان می دهد که، تجدیدنظرخواهی در حقوق فرانسه به مثابه یکی از طرق عادی شکایت نسبت به رای دادگاه های نخستین، پیش بینی و پذیرفته شده و نحوه و مراحل آن در فرایند آئین دادرسی مدنی و کیفری در قوانین این کشور به صراحت بیان شده است.

    کلیدواژگان: تجدیدنظرخواهی، آئین دادرسی، ایران، فرانسه
  • کوهسار محمدی پور * صفحات 97-118

    پیرامون خلیج فارس را هشت کشور که به ترتیب طول ساحل بیشتر شامل کشورهای جمهوری اسلامی ایران، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر، کویت، بحرین، عراق و کشور عمان در بر گرفته است. به علت وجود این خلیج خدادادی که به خلیج فارس مشهور است این کشورهای منطقه از فقر دور افتاده و حتی بعضی از آنها به ثروتمندترین کشورها تبدیل شده اند که این ثروت شامل انرژی های فسیلی نفت و گاز می باشد که منطقه را از شرایط عادی خارج کرده است. و به منطقه ژئوپلیتیکی تبدیل کرده است و دخالت قدرت های بزرگ در این منطقه کاملا مشاهده می شود. و وجود این شرایط می طلبد که این کشورها به جای واگرایی و جنگ و ستیز با هم به همگرایی بپیوندند و برای حفظ امنیت منابع و استقلال خودشان باید به یک امنیت دسته جمعی رسیده و با ایجاد سازمانی با هم شرایط را به نفع خویش تغییر دهند. هدف کلی تحقیق، کم کردن تنش بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی می باشد. روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی _ تحلیلی است. نتیجه اصلی که از این تحقیق حاصل می گردد این است که تا زمانی کشورهای جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی یکدیگر را دشمن هم بدانند هیچ اتحادی و سازمانی بین تمام کشورهای منطقه خلیج فارس به وجود نمی آید.

    کلیدواژگان: عوامل ژئوپلیتیکی، امنیت دسته جمعی، منطقه خلیج فارس
  • فرشاد دمشناس صفحات 119-139

    تابعیت یکی از اصطلاحات مهم حقوقی است که در یکی دو قرن گذشته، وارد سیستم حقوقی ایران شده است. تابعیت عبارت است از رابطه سیاسی، حقوقی، اجتماعی و معنوی که میان یک شخص حقیقی و یا حقوقی و یک دولت وجود داشته و یا ایجاد گردیده، که هم دولت و هم اشخاص را دارای حقوق و تکالیف در قبال یکدیگر می سازد. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز، در اصول 41 و 42 در مورد اینکه تابعیت ایران حق مسلم هر شهروند ایرانی است، مورد تاکید قرار گرفته است. بسیاری از قواعد مندرج در قانون تابعیت ایران مندرج در قانون مدنی، متناسب با وضعیت و شرایط فردی و اجتماعی در زمان تصویب این قوانین در ایران وضع شده اند و قانونگذار مناسب ترین راه حل را برای معضلات آن روز در نظر گرفته باشد. در این پژوهش در پی آن هستیم تا محدودیت هایی را که در زمینه کسب تابعیت یا خروج از تابعیت ایران در حقوق وجود دارد مورد بررسی قرار دهیم. یافته ها نشان می دهد: حضور اتباع خارجی فراوانی در ایران و همچنین حضور ایرانیان بسیاری در خارج از کشور و ازدواج اتباع ایرانی و غیرایرانی موضوع تابعیت را در حقوق ایران با چالش های جدیدی روبرو ساخته و اجرای اصل تعدد تابعیت را در مواردی موجه ساخته است.

    کلیدواژگان: تابعیت، حق تابعیت، ایران، حقوق ایران، وضعیت تابعیت
|
  • Narges Najari *, Behrouz Behbodian Pages 7-29

    This article examines the issue of refugees and asylum seekers in international law and the role of general economic law in protecting refugees. In the Universal Declaration of Human Rights, the 1951 Convention, the 1967 Protocol, and other valid international and regional documents, the right to asylum is specified, but the general system of protecting the rights of refugees is the same as the 1951 Geneva Convention and its amendment protocol. On the other hand, general economic law establishes legal rules of public, private and even criminal nature in society (both national and international) and micro and macroeconomic fields. In many cases, economic rights are in accordance with general international obligations and domestic laws. Therefore, the purpose of this article is to examine the role of general economic rights in the protection of asylum seekers and refugees. Descriptive-analytical research method was done using library resources. The findings show that the protection of asylum seekers and refugees is one of the important issues in international documents. Also, the results indicate that, since the issue of refugees is a global issue and many countries are involved in it, general economic law has also considered the rights of refugees, because part of the needs of refugees is economic, as a result of the governments that are parties to the Covenant Each person will be recognized as free from hunger and in order to secure this right, they will take appropriate measures either individually or in the form of international cooperation.

    Keywords: General Economic Rights, Protection, Asylum Seekers, Refugee
  • Parviz R. Mirlotfi, Siamak Shahraki *, Zahra Qiyasi Pages 31-51

    These days, human societies always seek to educate ideal citizens, and Iran is no exception to this rule. Education of ideal citizens is a very broad and complex issue that should be considered in all aspects of society. In general, citizenship means preparing people to accept responsibilities and obligations in society; This comes to a conclusion when the citizens are well educated from the beginning in the family and then in the school, which is the main pillar of education in Iran. Iran's education is facing many obstacles and shortcomings, for this purpose, in order to train ideal citizens who will become global and digital citizens, there must be curriculum, extracurricular classes, and training camps suitable for every class. and culture as well as the provision of up-to-date technologies such as the Internet, computers and smartphones, so that people can prepare themselves to enter the global and national arena. In this article, the method of collecting data and information was from articles, books and up-to-date library writings, it has been shown that education has played a significant role in raising an ideal citizen. Finally, in the findings section, it is clear how an ideal citizen can play a useful role in the political, social and cultural development of Iran.

    Keywords: Obstacles To Education, Education, Ideal Citizen, Socio-Cultural Development
  • Morteza Alavian, Ehsan Roham *, Parastoo Kakavand Pages 53-76

    Following the Saudi attack on Yemen in April 2014, the crisis between Riyadh and Sanaa reached its peak. Due to its geopolitical position, sovereignty over the Gulf of Aden, and historical background, Yemen is of great importance in the West Asian region. On the other hand, Iran's relationship with the developments of the last few decades in the region, especially the events of recent years in Yemen, is not an issue that can be hidden, and for this reason, in recent years, the Saudi-Zionist-American axis has made an all-out effort to prevent the realization of the final victory in Yemen. The purpose of this article, which was written with a descriptive-analytical method and used security documents, articles, quarterly magazines and security and political books to gather information, is to examine the various aspects of this crisis and intends to deal with the hypothesis that the effort The Hebrew, Arab, and Western coalition to contain and crush the role of the Yemeni front in the Al-Aqsa storm operation has become an important element in the equations of the current conflict since the announcement of this issue by Abdul Malik al-Houthi, the head of the Ansarullah movement, in rejecting any type of aggression by the Zionist regime against the Palestinian nation, because The Yemeni armed forces have become a major player through the series of operations in the Red Sea and the Bab al-Mandab strait, and this means that not only has the mentioned coalition not been able to weaken the will of the resistance, but it is the resistance that has been able to help in the Al-Aqsa storm operation. The oppressed people of Gaza hurry up.

    Keywords: West Asia Region, Republic Of Yemen, Bab-Al-Mandab Strait, Al-Aqsa Storm, Gaza
  • Amin K. Aliabad *, Mahroshan Shirdel Pages 77-96

    In any judicial system, the court judge is obliged to carefully apply all relevant laws and regulations in order to issue an appropriate verdict, in order to prevent the occurrence of mistakes in issuing the verdict, but nevertheless, a percentage of the votes issued by the country's courts are incorrect. To solve them, solutions appropriate to the judicial system, such as appeals, have been provided. Therefore, this article tries to answer the question of appeals in the Code of Ethics by using the descriptive-analytical research method and referring to legal documents. How has the civil proceedings between Iran and France been discussed? In response to this hypothesis, it has been proposed that "it seems that considering that appeal is recognized in Islamic jurisprudence, its acceptance in Iranian law is not inconsistent with the French legal system, with the difference that all formal conditions of appeal in "Iran has been presented in one place, while in French law, formal research procedures for all stages of research, i.e. the main research stage and secondary research, have been stated individually." The conclusion of the article shows that appeals in French law are similar One of the usual ways of complaining about the verdict of the first courts is foreseen and accepted, and its manner and steps in the process of civil and criminal procedure are clearly stated in the laws of this country.

    Keywords: Appeal, Procedure, Iran, France
  • Kohsar Mohammadipour * Pages 97-118

    The Persian Gulf is surrounded by eight countries, including the countries of the Islamic Republic of Iran, the United Arab Emirates, Saudi Arabia, Qatar, Kuwait, Bahrain, Iraq, and Oman.  Due to the existence of this Gulf of God, which is known as the Persian Gulf, these countries in the region are far away from poverty and some of them have even become the richest countries, which wealth includes the fossil energy of oil and gas, which has taken the region out of normal conditions.  And it has become a geopolitical region and the interference of great powers in this region is fully seen.  And the existence of these conditions requires that these countries join together to converge instead of diverging and fighting, and to maintain the security of their resources and independence, they must reach a collective security and change the conditions to their advantage by creating an organization together.

    Keywords: Geopolitical Factors, Collective Security, Persian Gulf Region
  • Farshad Damshenas Pages 119-139

    Citizenship is one of the important legal terms that entered the Iranian legal system in the last one or two centuries. Citizenship is a political, legal, social and spiritual relationship that existed or was created between a natural or legal person and a government, which makes both the government and individuals have rights and obligations towards each other. In the Constitution of the Islamic Republic of Iran, principles 41 and 42 emphasize that Iranian citizenship is the inalienable right of every Iranian citizen. Many of the rules included in Iran's citizenship law included in the civil law have been established in accordance with the individual and social conditions at the time these laws were approved in Iran, and the legislator considered the most suitable solution for the problems of that day. In this research, we seek to examine the legal restrictions in the field of acquiring or withdrawing Iranian citizenship. The findings show: the presence of many foreign nationals in Iran, as well as the presence of many Iranians abroad and the marriage of Iranian and non-Iranian nationals has made the issue of citizenship in Iranian law face new challenges and the implementation of the principle of multiple citizenship is justified in some cases. made.

    Keywords: Citizenship, The Right To Citizenship, Iran, Iran's Law, Citizenship Status