فهرست مطالب
نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 91، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/02/12
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 7-22هدف
هدف از پژوهش حاضر، اثربخشی درمان با اسب بر نشانگ ان کودکان طیف اوتیسم بود.
روشجامعه آماری در این پژوهش شامل کودکان درخودمانده ای می باشد که در مراکز توانبخشی شهر تبریز در سال تحصیلی -98 97 بعنوان اوتیسم تشخیص داده شده بودند. بدین منظور با به کارگیری روش نیمه آزمایشی و طرح پژوهشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه، تعداد 20 کودک در 2 گروه (یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار داده شدند؛ این 2 گروه شامل کودکانی بودند که باتوجه به پرسشنامه ی گیلیام، دارای مشکلات رفتاری تشخیص داده شده بودند؛ گروه آزمایش اول به کمک اسب آموزش داده شدند و گروه کنترل تحت هیچ آموزشی، قرار نگرفتند. در نهایت داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد استفاده از اسب در بهبود مهارت های ارتباطی کودکان با اختلال درخودماندگی موثر نیست. کاربرد اسب با اندازه اثر 0/37 میزان مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال درخودماندگی را افزایش میدهد. روش استفاده از اسب با اندازه اثر 0/38 بر میزان رفتارهای کلیشه ای کودکان با اختلال درخودماندگی موثر است.
نتیجه گیریبا توجه به این که کودکان اتیستیک اغلب تعاملات با اشیاء را بر تعاملات با افراد ترجیح داده و به حضور مخلوقات زنده غیر انسانی پاسخ مثبت نشان می دهند بنابراین تاثیرات مثبت این روش درمانی بر کودکان طیف اوتیسم قابل تبیین است.
کلیدواژگان: درمان با اسب، کودکان اوتیسم، مهارت های ارتباطی، مهارتهای اجتماعی و رفتارهای کلیشه ای -
صفحات 23-36هدف
با عنایت به اهمیت برنامه درسی مهارت آموزی در ارتقای مهارت های اجتماعی و فردی دانش آموزان کم توان ذهنی، هدف پژوهش حاضر تحلیل پدیدارشناسانه ادراک معلمان دانش آموزان با نیازهای ویژه در خصوص برنامه درسی مهارتآموزی برای گروه کم توانان ذهنی به جهت ارائه راهکارهای تربیتی آینده نگرانه بود.
روشاین مطالعه با استفاده از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شده است. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه کیفی نیمه ساختاریافته استفاده و با نمونه گیری هدفمند، پس از انجام نه مصاحبه اشباع داده ها حاصل گردید.
یافته هاتحلیل عمیق دیدگاه های معلمان، موجب شناسایی و دسته بندی هشت مقوله مورد نیاز و مورد تاکید در برنامه های درسی مهارت آموزی از نظر معلمان مشارکت کننده در این تحقیق، شامل مهارت های توانبخشی، مهارت های زندگی، آموزش مفاهیم منطقی- ریاضی، خودکفایی، ارتقای بهداشت و ایمنی، ایجاد نگرش مثبت نسبت به خود و محیط پیرامون، تربیت جنسی و رشد هیجانی- اجتماعی و سی و سه زیرمقوله برای این مقوله های اصلی شد. مقوله های به دست آمده با دسته بندی مهارتهای مورد نیاز در پیشینه مطالعه اشتراکات و افتراقاتی دارد که نشان از تاثیر زمینه و بافت و ادراک معلمان از نیازها دارد.
نتیجه گیریرهیافت ها و پیشنهادهای برگرفته از این مطالعه، بر ضرورت توجه به نظرات معلمان به منظور غنی سازی برنامه درسی مهارت آموزی دانش آموزان کم توان ذهنی در راستای توجه به مداخلات تربیتی صحه گذارده است.
کلیدواژگان: برنامه درسی، مهارت آموزی، دانش آموزان با نیازهای ویژه، کم توان ذهنی -
صفحات 37-48هدف
پژوهش حا ضر با هدف تبیین اختلالات رفتاری کودکان بر اساس سبک های دلبستگی مادران انجام شده است.
روش318 نفر از کودکان پیش دبستانی (168 دختر و 150 پسر) از جامعه آماری با حجم 6055 نفر (که شامل مراکز پیش دبستانی تحت نظر اداره آموزش و پرورش شهر اصفهان بود) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه رفتاری کودک آخنباخ- نسخه والدین - و پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شاور که توسط مادران کودکان تکمیل شدند، اطلاعات جمع آوری شد. داده های به دست آمده با آزمون معناداری همبستگی و تحلیل رگرسیون، تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد که سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی مادر با مشکلات برونی سازی و مشکلات درونی سازی همبستگی مثبت و سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا در مادر و مشکلات برونی سازی کودکان همبستگی مثبت داشت. همچنین، نتایج نشان داد که از بین سبکهای دلبستگی مادر، سبک دلبستگی اجتنابی به طور مثبت در پیش بینی مشکلات برونی سازی و درونی سازی کودکان نقش دارد.
نتیجه گیرییافته ها نشان میدهد مادران با سبک دلبستگی ناایمن تاثیر قابل توجهی بر اختلالات رفتاری کودکان دارند.
کلیدواژگان: اختلالات رفتاری، کودکان پیش دبستانی، سبک های دلبستگی -
صفحات 49-66هدف
پژوهش حاضر، با هدف اثر بخشی درمان فیلیال تراپی به همراه بازی های رایانه ای برکاهش میزان علائم اختلال استرس پس از در کودکان -10 8 سال زلزله 1 سانحه 2 دیده استان کرمانشاه بود. فیلیالتراپی نوعی روش بازی درمانی خانواده محور است که از بازی به عنوان وسیله ای برای کمک به والدین و کودکان استفاده میکند تا بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند، روی مشکلات شان کار و روابط شان را قوی تر کنند (اوکانور1997،).
روشاین پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان دارای تشخیص اختلال استرس پس از سانحه ناشی از زلزله و ساکن مناطق مختلف زلزله زده استان کرمانشاه، درنیمه اول سال 1397 بودند. از میان آنها 24 نفر که دارای تشخیص اختلال استرس پس از سانحه بودند، به روش نمونه گیری دردسترس وارد پژوهش شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل، اختصاص یافتند. گروه آزمایش، 8 جلسه فیلیالتراپی همراه با بازی های رایانه ای دریافت کردند؛ در حالی که افراد گروه کنترل، هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه چک لیست اختلال استرس پس از سانحه بود (ودرز، هومن، هوسکا و کین 1994؛ گودرزی، 1382).
یافته هاداده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد، درمان فیلیالتراپی به همراه بازی های رایانه ای درکاهش شدت علائم اختلال استرس پس از سانحه در کودکان مذکور، در تمامی ابعاد به طور معنی داری موثر بوده است (0/05>P).
نتیجه گیریبر اساس پژوهش حاضر، میتوان نتیجه گرفت فیلیالتراپی به همراه بازیهای رایانهای به مثابه یک روش درمانی کمکی و اثربخش برای کاهش علائم اختلال استرس پس از سانحه در این کودکان میباشد. با وجود این، تعمیم این تاثیر به پژوهش های بیشتری نیاز دارد.
کلیدواژگان: فیلیال تراپی، بازی رایانه ای، اختلال استرس پس ازسانحه -
صفحات 67-76هدف
پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه توانمندسازی حسی- حرکتی خانواده محور بر توان خواندن دانش آموزان با نشانگان داون انجام شد.
روشطرح پژوهش، نیمه آزما یشی از نوع پیش- آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان با نشانگان داون شهرستا ن کاشان در سال تحصیلی 1401-1400 بود. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز در دامنه سنی 8 تا 12 سال بود که با روش نمونه گیر ی در دسترس انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات آزمون خواندن و نارساخوانی کرمی نوری و مرادی (1384) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون کواریانس استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد که از لحاظ توان خواندن تفاوت معناداری میان گروه آزما یش و کنترل وجود دارد (0/01>p).
نتیجه گیریدر نتیجه، میتوان برنامه توانمندسازی حسی - حرکتی خانواده محور را به عنوان مداخله ای مناسب جهت بهبود توان خواندن دانش آموزان با نشانگان داون پیشنهاد نمود.
کلیدواژگان: توانبخشی حسی- حرکتی، مداخله خانواده محور، نشانگان داون، توان خواندن -
صفحات 77-95هدف
با افزایش مبتلایان به اختلال اتیسم انواع مداخلات جهت بهبود شرایط این افراد روبه فزونی است. مطالعه نظا ممند حاضر با هدف مطالعه مداخلات هنری با تمرکز بر اختلالات طیف اتیسم است.
روشبررسی مقالات مربوط به سالهای 1380 تا 1400 در مجلات داخلی و خارجی، رساله ها، پایاننامهه ا و کتاب های تالیفی داخلی است و در نهایت شانزده پژوهش با توجه به مدل «کت» تجزیه و تحلیل شد.
یافته هانتایج نشان داد که مداخلات هنری مرتبط با افراد طیف اتیسم مداخله ای حمایتی- تسکینی، شامل: موسیقی، حرکات ریتمیک، نمایش، نقاشی و سفال است. بیشترین درصد پژوهش ها به موسیقی درمانی و کمترین به سفال درمانی تعلق دارد. این کودکان در اوایل دوره قادر به استفاده صحیح از ابزارهای هنری و بیان احساسات نبودند و در پایان، این مهم محقق میشود. درمانگر نقش تسهیل کننده و یاریگر دارد. اهداف مداخلات هنری، به عنوان بستر و زمینه درمان، در تمامی پژوهش ها همراستا با نتایج در دو حوزه اصلی: بهبود مهارت های ارتباطی - اجتماعی و کاهش مشکلات رفتاری کلیشه ای، محدود و تکراری است.
نتیجه گیریبا توجه به شواهد توصیفی محدود در شرح ویژگی های شرکت کنندگان، درمانگران و فضای انجام کار، تحقیقات مبسوط روند انجام مداخلات هنری با افراد طیف اتیسم توصیه میشود.
کلیدواژگان: مدل «کت»، هنردرمانی، اتیسم، مداخلات هنری، مرور نظام مند -
صفحات 97-109هدف
سینما به بازنمایی واقعیتهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی میپردازد. تحلیل گفتمان بارویکرد لاکلا وموفه نیز واقعیتهای زبانی را با توجه به مولفه هایی همچون ایدئولوژی، اجتماع، فرهنگ و سیاست بازنمایی میکند. بازنمایی معلولیت در رسانه از این حیث حائز اهمیت است که رسانه در ایجاد نگرش و تغییر نگرش به معلولیت نقش مهمی ایفا میکند. هدف پژوهش حاضر این است که نشان دهد عناصر اجتماعی معلولیت چگونه در فیلم میم مثل مادر تقویت یا بازتولید شده است و چه نظام معنایی پیرامون معلولیت در این فیلم شکل گرفته است.
روشفیلم میم مثل مادر در دوسطح متنی و نمایشی با ابزارهای مفهومی و روش شناختی لاکلا و موفه مورد بررسی قرار گرفت. سپس داده های کامل فیلم با استفاده از مولفه های گفتمانی مطرحشده در نظریه آنها مورد توصیف وتحلیل قرار گرفتند.
یافته هادر این پژوهش به سه مفصل بندی و سه نظم گفتمانی دست یافته شد. مفصل بندی شخصیت مادر حول دال مرکزی مادران گی، شخصیت پدر حول دال مرکزی خودمحوری و شخصیت فرد معلول حول دال مرکزی آگاهی از ناتوانی است. نظم گفتمانی عقلانی، عاطفی، خشونت بار سه نظم گفتمان مسلط در این فیلم بوده است.
بحث و نتیجه گیریگفتمان عاطفی در این فیلم در مورد معلولیت برجسته سازی شده، نظم گفتمانی عقلا نیت طرد و نظم گفتمانی خشونت بار به حاشیه رانده شده است
کلیدواژگان: معلولیت، تحلیل گفتمان، بازنمایی، فیلم میم مثل مادر، مفصلبندی -
صفحات 111-122هدف
هدف پژوهش، مقایسه اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر پاسخ به مداخله و مداخله ی یکپارچگی حسی_حرکتی بر ضربآهنگ شناختی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری بود.
روشروش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری دانش آموزان دارای اختلال نارساخوانی پایه اول، دوم و سوم ابتدایی مراجعه کننده به مرکز اختلالات یادگیری آموزش و پرورش شهر سمنان در سال تحصیلی -1401 1400 بودند. تعداد 45 دانش آموز 8 تا 10 ساله با نارساخوانی به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه های آزمایش مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت مداخله قرار گرفتند. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. دروه پیگیری پس از گذشت 3 ماه انجام شد. ابزار سنجش چک لیست نشانه های ضرب آهنگ شناختی کند (SCT) بود. داده ها با استفاده از روش آنوای دو عاملی آمیخته توسط نرم افزار -26SPSS تجزیه و تحلیل شد.
یافته هایافته ها نشان داد نمره ضرب آهنگ شناختی کند بین گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معناداری دارد (0/05>P). بر اساس نتایج، هر دو مداخله اثربخش بوده، پایداری اثر داشتند، اما میزان تاثیر آموزشی مبتنی بر پاسخ به مداخله بیشتر از گروه مداخله ی یکپارچگی حسی و حرکتی بود.
نتیجه گیریمداخله آموزشی مبتنی بر پاسخ به مداخله و مداخله ی یکپارچگی حسی_حرکتی میتوانند به عنوان مداخله ای سودمند برای کمک به دانش آموزان دارای اختلال نارساخوانی و ضرب آهنگ شناختی کند در مدارس ابتدایی و مراکز مشکلات یادگیری استفاده شوند.
کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر پاسخ به مداخله، مداخله ی یکپارچگی حسی، حرکتی، ضرب آهنگ شناختی کند، اختلال یادگیری -
صفحات 123-134هدف
هدف ا ز پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای ذهنیسازی در رابطه سبک دلبستگی و رویدادهای آسیب زا در نوجوانان با نشانه های نافرمانی مقابله ای می باشد.
روشپژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. در این تحقیق جامعه آماری، کلیه نوجوانان پسر که در سال -1400 1401 در مدارس شهر ارومیه مشغول به تحصیل بودند می باشد. تعداد نمونه 384 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های عملکرد تاملی فوناگی، سبک های دلبستگی هازن و شیور و رویدادهای آسیب زا احمدی و سیاهه رفتاری نوجوان اخنباخ پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری، رگرسیون چندگانه، و همبستگی پیرسون و نرم- افزار SPSS نسخه 26 و LISREL نسخه 8.8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هاتحلیل داده ها نشان داد ذهنی سازی در رابطه سبک های دلبستگی و رویدادهای آسیب زا در نوجوانان با نشانه های نافرمانی مقابل های نقش واسطه ای دارد. ضریب اثر مستقیم ذهنی سازی در سبک دلبستگی و رویدادهای آسیب زا بر نشانه های نافرمانی مقابله ای 0/54 و آماره تی آن 7/95 می باشد که در سطح 0/001 معنادار و همچنین ضریب اثر غیر مستقیم 0/38 می باشد که در سطح 0/001 معنادار است. و نیز اثر کلی 0/91 است که در سطح 0/001 معنادار می باشد. و تمامی مسیرها از معناداری و مدل از برازش مناسبی برخوردار میباشد.
نتیجه گیرینتایج این پژوهش نشان داد ذهنی سازی نقش واسطه ای بین سبک های دلبستگی و رویدادهای آسیب زا در نشانه های نافرمانی مقابله ای دارد.
کلیدواژگان: ذهنی سازی، سبک دلبستگی، رویدادهای آسیب زا، نافرمانی مقابله ای -
صفحات 135-148هدف
بررسی اثربخشی هنر درمانی با تکیه بر نقاشی درمانی در کاهش نشانه های اختلال اضطراب جدایی، ترس از مدرسه و اختلال نافرمانی مقابله ای دانشآموزان دختر شهرستان رفسنجان در سال -1401 1400 بود.
روشاین مطالعه از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. در این مطالعه جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان دختر دوره اول ابتدایی بود که 30 دانشآموز بصورت تصادفی با نشانه های اضطراب جدایی، ترس از مدرسه و نافرمانی مقابلهای انتخاب و در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) جای داده شدند. گروه آزمایش به صورت گروهی 11 جلسه 45 دقیقه ای تحت مداخله قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. تمامی شرکت کنندگان در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به وسیله پرسشنامه علائم مرضی کودک و ترس از مدرسه تحت ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS تحلیل شد.
یافته هانتایج نشان داد علائم اضطراب جدایی، ترس از مدرسه و نافرمانی مقابلهای به طور معناداری کاهش یافته است (0/001>P).
نتیجه گیرینقاشی درمانی باعث کاهش نشانه های اضطراب جدایی، ترس از مدرسه و نافرمانی مقابلهای میشود و بر مقبولیت و استفاده بیشتر از مداخله نقاشی درمانی برای ترس و اضطراب و نافرمانی اشاره دارد.
کلیدواژگان: : نقاشی درمانی، اضطراب جدایی، ترس از مدرسه، نافرمانی مقابله ای
-
Pages 7-22Objective
The present study aimed to study the effectiveness of equine-assisted therapy (EAT) on the symptoms of children with Autism spectrum disorders.
MethodThe study population included children who were diagnosed as autistic in a rehabilitation center in Tabriz City, Iran during 2017-2018. For this purpose, using a quasiexperimental research design with pre-test and posttest and a control group, 20 children were randomly assigned into two groups (one experimental group and one control group). These two groups of children had been diagnosed with behavioral problems using Gilliam Autism Rating Scale (GARS). The experimental group was trained by horses and the control group did not receive any training. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
ResultsThe results showed that EAT was not effective to improve the communication skills of children with Autism disorder; however, it increased the social skills of children with Autism disorder with an effect of 0.37. EAT influenced the stereotyped behaviors of children with an effect of 0.38.
ConclusionDue to the fact that autistic children often prefer interactions with objects over interactions with people and respond positively to the presence of non-human living creatures. the positive effects of this treatment on children with autism spectrum can be explained.
Keywords: Equine-Assisted Therapy (EAT), Autistic Children, Communication Skills, Social Skills, Stereotyped Behaviors -
Pages 23-36Objective
Considering the importance of skill training curriculum in improving the social and individual skills of intellectually disabled students, the aim of the present study was to phenomenological analyze the perception of teachers of students with special needs regarding the skills training curriculum for the mentally disabled group in order to provide future-oriented educational solutions.
MethodThis study was conducted using qualitative approach and phenomenological method. In order to collect data, semi-structured qualitative interviews were used and with targeted sampling, data saturation was obtained after conducting nine interviews.
ResultIn-depth analysis of teachers' views led to the identification and categorization of eight categories needed and emphasized in skill training curricula from the point of view of teachers participating in this research, including rehabilitation skills, life skills, teaching logical-mathematical concepts, selfsufficiency, health promotion and Safety, creating a positive attitude towards oneself and the surrounding environment, sexual education and social-emotional development and thirty-three subcategories were the main categories. The categories obtained by categorizing the required skills in the background of the study have commonalities and differences that show the effect of the background and context and the teachers' perception of the needs.
ConclusionThe approaches and suggestions derived from this study have confirmed the necessity of paying attention to the opinions of teachers in order to enrich the curriculum of learning skills of mentally retarded students in order to pay attention to educational interventions.
Keywords: Curriculum, Skills Training, Students With Special Needs, Intellectual Disability -
Pages 37-48Objective
The present study was conducted with the aim of explaining children's behavioral disorders based on mothers' attachment styles.
MethodOverall, 318 pre-school children (168 girls and 150 boys) were selected from the statistical society (which included the preschool centers of Isfahan City) by cluster random sampling. The required data were collected using the Achenbach' child behavior questionnaire (CBCL) – parents' version- and the Hazen and Shavar Attachment Styles Questionnaire. Data were analyzed by means of correlation and regression analysis.
ResultsThe results showed that mothers' avoidant insecure attachment style was positively correlated with externalizing problems and internalizing problems while their ambivalent insecure attachment style and externalizing problems were positively correlated. Among the mothers' attachment styles, avoidant insecure attachment style had a positive role in predicting externalizing and internalizing problems in children.
ConclusionThe findings showed that mothers with insecure attachment style have a significant effect on the development of behavioral disorders in children.
Keywords: Behavioral Disorders, Pre-School Children, Attachment Styles -
Pages 49-66Objective
The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of filial therapy along with computer games on reducing the symptoms of post-traumatic stress disorder in children aged 8-10 years affected by the earthquake in Kermanshah Province. Filial therapy is a kind of familycentered play therapy, which uses play as a primary tool to help parents and children communicate, work on their problems, and build a stronger relationship (O’Connor, 1997).
MethodThe research method was based on a quasiexperimental method with a pretest-posttest design and follow-up with a control group. The statistical population included all children diagnosed with post-traumatic stress disorder residing in different earthquake-stricken areas of Kermanshah Province in the first half of 2018. Among them, 24 people diagnosed with post-traumatic stress disorder were entered into the study using available sampling method and were randomly assigned to the experimental and control groups. In the experimental group, the patients received eight sessions of filial therapy along with computer games, while the control group patients did not receive any intervention. The research instrument included a checklist questionnaire on posttraumatic stress disorder (Wooders, Hooman, Hoska and Kane 1994; Goodarzi 2003).
ResultsThe data were analyzed using multivariate analysis of variance. The results showed that filial therapy along with computer games was significantly effective on reducing the severity of symptoms of post-traumatic stress disorder in these children in all dimensions (P<0.05).
ConclusionBased on the present study findings, it can be concluded that filial therapy along with computer games is an adjunctive and effective therapeutic method to reduce the symptoms of post-traumatic stress disorder in children with post-traumatic stress disorder. However, generalization of this effect requires further research.
Keywords: Filial Therapy, Computer Games, Post-Traumatic Stress Disorder -
Pages 67-76Objective
The aim of this study was to determine the effectiveness of the family-oriented sensorymotor empowerment program on the reading ability of students with Down syndrome.
MethodThe research design was a quasi-experimental pre-testpost-test with a control group. The statistical population included all students with Down syndrome in Kashan City in the academic year of 2021-2022. The research sample consisted of 30 students in the age range of 8-12 years, who were selected by available sampling method and assigned to experimental and control groups (each consisted of 15 children). The data collection tool was Kormi Nouri and Moradi's reading and dyslexia test (2004). Covariance test was used to analyze the data.
ResultsThe results showed a substantial difference between the experimental and control groups in terms of reading ability (p<0.01).
ConclusionBased on the research results, we suggest the family-oriented sensory-motor empowerment program as a suitable intervention to improve the reading ability of students with Down syndrome.
Keywords: Sensory-Motor Rehabilitation, Familyoriented Intervention, Down Syndrome, Reading Ability -
Pages 77-95Objective
With the increasing number of individuals diagnized with autism spectrum disorder (ASD), various interventions have been developed to improved their condition. This systematic review aimed to investigate art intervantions for ASD.
Methodanalyze relavant articles from domestic and foreign journals, theses, dissertations, and domestic books published between 2001 and 2021. Sixteen studies were analyzed using the “COAT” model.
Resultsshowed art interventions with individuals with ASD is a supportive and therapeutic including music therapy, rhythmic movements, drama, painting and pottery. The majority of studies focused on music therapy, while the least were on pottery therapy. These children were initially unable to properly use their artistic tools and express their emotions, but in the end, they were able to do so. Art therapist play a faciliative and supportive role. The goals of art interventions are consistent with the results in two main areas: improving communication and social skills and reducing behavioral problems such as stereotyped, limited and repetitive behaviours.
ConclusionBased on limited descriptive evidence of participant characteristics, art therapists, and workspace, extensive research is recommended on the process of art therapy with individuals with ASD .
Keywords: COAT, Model, Art Therapy, Autism, Art Interventions, Systematic Review -
Pages 97-109Objective
Cinema represents political, social and cultural realities. The discourse analysis of Laklau and Moufee also represents the realities of the linguistic text according to components such as ideology, society, culture and politics. The representation of disability in the media is important in the sense that the media plays an important role in creating and changing attitudes towards disability. The aim of the research is to show how the social elements of disability have been reinforced or reproduced in the movie "Mime Like Mother" and what meaning system has been formed around disability in the society.
MethodThe film "Mime Like Mother" was analyzed at two levels of text and performance with the conceptual and methodological tools of Lacla and Mouffe. Then the complete data of the film were described and analyzed using the discourse components proposed in their theory.
ResultsThree articulations (articulation of the character of the mother, the character of the father, and the character of the disabled person) and three discourse orders (rational, emotional, violent discourse) were achieved.
ConclusionThe research results showed that what has been represented in this film about disability is based on three existing discourses; while the emotional discourse is highlighted, the rationality of rejection and the violent discourse are marginalized.
Keywords: Disability, Discourse Analysis, Representation, Mime Like Mother Film, Articulation -
Pages 111-122Purpose
The purpose of the present research was to compare the effectiveness of educational program based on response to intervention and sensory-motor integration intervention on the cognitive rhythm of students with learning disabilities.
MethodThe research method was semi-experimental with a pre-test/post-test design with a control group and a follow-up period. of the research population included students with dyslexia in the first, second and third grades of elementary school who referred to the learning disorders center in Semnan City in the academic year 2021-2022. Overall, 45 students with dyslexia (aged 8-10 years) were selected through purposive sampling and randomly replaced in three groups of 15 (two experimental groups and one control group). The experimental groups were subjected to intervention for eight sessions of 60 minutes. The control group did not receive any intervention. Follow-up was done after three months. The measuring tool was slow cognitive rhythm (SCT) symptoms checklist. The data were analyzed using the mixed two-factor ANOVA method by SPSS-26 software.
FindingsThe findings showed a significant difference between the experimental and control groups in the SCT score (P<0.05). According to the results, both interventions were effective and had a stable effect, but the educational impact based on the response to intervention was more than that of the sensorymotor integration intervention.
ConclusionEducational intervention based on response to intervention and sensory-motor integration intervention can be used as a beneficial approach to help students with dyslexia and slow cognitive rhythm in elementary schools and centers for learning problems.
Keywords: Training Based On Response To Intervention, Sensory-Motor Integration Intervention, Slow Cognitive Rhythm, Learning Disorder -
Pages 123-134Objectives
The purpose of this study is to investigate the mediating role of mentalization in the relationship between attachment style and traumatic events in adolescents with signs of confrontational disobedience.
MethodThe statistical population of the current correlational description research was male teenagers who were studying in Urmia City schools in 2021-2022. The sample (n=384) was selected by staged cluster sampling method. The participated responded to Fonagy's reflection performance questionnaire, Hazen and Shiver's attachment styles, Ahmadi's traumatic events and Achenbach's adolescent behavior list. The data were analyzed using structural equation analysis, multiple regression, and Pearson’s correlation using the SPSS-26 and the LISREL-8.8 software.
FindingsData analysis showed that mentalization plays a mediating role in the relationship between attachment styles and traumatic events in adolescents with signs of confrontational disobedience. The coefficient of direct effect of mentalization in attachment style and traumatic events on the signs of confrontational disobedience was 0.54 and its t-statistic was 7.95, which was significant at the level of 0.001. Also the coefficient of indirect effect was 0.38, which was significant at the 0.001 level. The overall effect was 0.91, which was significant at the 0.001 level.
ConclusionThis research showed that mentalization plays a mediating role between attachment styles and traumatic events in adolescents with the signs of confrontational disobedience
Keywords: Mentalization, Attachment Style, Traumatic Events, Oppositional Defiant Disorder -
Pages 135-148Objective
investigating the effectiveness of art therapy with reliance on painting therapy in alleviating the symptoms of separation anxiety disorder, school phobia, and oppositional defiant disorder in female students in Rafsanjan, Iran in 2021-2022.
Methodthis is a quasi-experimental method with a pretest and posttest outline with a control group. In this study, the statistical population included 30 female first-graders with symptoms of separation anxiety, scolion phobia, and oppositional defiant disorder who were chosen and put to the test randomly in two groups of 15 for test and control. The test group was intervened collectively for eleven 45-minute sessions, while the control group remained in the waiting list. All of the participants in pretest and posttest were evaluated via Pediatric Symptom Checklist as well as school phobia checklist. The data were analyzed with descriptive statistics as well as covariance analysis in SPSS.
Resultsthe results demonstrated that the symptoms of separation anxiety disorder, school phobia, as well as oppositional defiant disorder have decreased meaningfully (P<0.001).
Conclusionpainting therapy will lead to a decline in the symptoms of separation anxiety disorder, school phobia, and oppositional defiant disorder and implies the acceptability and a more widespread use of painting when encountering fear, anxiety, and disobedience.
Keywords: Art Therapy, Painting Therapy, Separationanxiety, School Refusal, Oppositional Defiant Disorder