فهرست مطالب
نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/08/11
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 7-20هدف
هدف این پژوهش مطالعه اثربخشی تقویت تفکیکی رفتار ناهمساز و حمایت اجتماعی بر رفتارهای مشکل ساز اختلال کمبود توجه - بیش فعالی همبود با اضطراب جدایی بود.
روشپژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح تک آزمودنی مدل ABA بود که روی یک دانش آموز پسر 8 ساله با نشانه های اختلال کمبود توجه - بیش فعالی و اضطراب جدایی انجام شد. این دانش آموز به مدت 20 روز برنامه تقویت تفکیکی رفتارهای ناهمساز و حمایت اجتماعی را دریافت کرد. سپس تعداد رفتارهای مشکل ساز هدف در سه مرحله خط پایه اول، مرحله آزمایشی و خط پایه دوم به شکل نمودار ترسیم و روند تغییرات به صورت بصری تجزیه و تحلیل شد.
یافته هایافته ها نشان داد رفتارهای مشکل ساز در مرحله آزمایشی نسبت به خط پایه اول که هیچ مداخله ای صورت نگرفته بود، کاهش پیدا کرد و این کاهش در خط پایه دوم که مداخله های قطع شده بود، همچنان ادامه داشت. نمره پرسشنامه کانرز نسخه معلم قبل از آزمایش 84 بود که بعد از آزمایش 43 شد و نمره پرسشنامه اضطراب جدایی نسخه والدین قبل از آزمایش 82 و بعد از آزمایش 51 شد. همچنین سه رفتار مشکل ساز هدف شامل دریافت تذکر نشستن، انجام ندادن یا ناقص بودن تمرین، نیاز به حضور مادر در مدرسه به دلیل اضطراب جدایی در مرحله خط پایه دوم کاهش پیدا کرد.
نتیجه گیریبه نظر می رسد روش تقویت تفکیکی رفتارهای ناهمساز به دلیل عدم وجود تنبیه و محروم سازی موجب کاهش تنش در دانش آموز شده و در کنار برنامه حمایت اجتماعی توانسته است نشانه های اصلی اختلال کمبود توجه - بیش فعالی و اضطراب جدایی را برطرف کند. پیشنهاد می شود در صورت عدم وجود رفتارهای خطرناک، روش های تقویتی بر روش های تنبیهی اصلاح رفتار اولویت داشته باشد و حمایت اجتماعی مناسب برای مبتلایان به نشانه های اختلال کمبود توجه - بیش فعالی و اضطراب جدایی فراهم شود.
کلیدواژگان: تقویت تفکیکی رفتار ناهمساز، حمایت اجتماعی، کمبودتوجه - بیش فعالی، اضطراب جدایی -
صفحات 21-36زمینه و هدف
کارآمدی نظام آموزش و پرورش در هر جامعه ای در گرو توجه به برنامه های جامع آموزشی کلیه کودکان از جمله کودکان استثنایی و ارائه آموزش موثر به آنها است. استفاده از برنامه های آموزشی مناسب می تواند این گروه از دانش آموزان را برای رسیدن به اهداف مطلوب آموزشی یاری دهد. پژوهش حاضر با هدف کلی تاثیر آموزش به روش یادگیری فاصله دار بر یادگیری، یاد داری و علاقه به درس ریاضی دانش آموزان دخترکم توان ذهنی آموزش پذیر پایه سوم ابتدایی آموزشگاه استثنایی امیر ابراهیمی فخار شهر اراک در سال تحصیلی 98-1397صورت پذیرفته است. مواد و
روشاین پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی است و برای رسیدن به هدف ازروش شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. شرکت کنندگان در پژوهش 28 نفر از دانش آموزان دختر کم توان ذهنی آموزش پذیر پایه سوم ابتدایی اراک بودند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل آزمون یادگیری و یادداری درس ریاضی و پرسشنامه علاقه به درس هارتر(2005) بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها:روش آماری عبارت بود از شاخص های آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تحلیل کوواریانس که با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 به دست آمده است.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد که تاثیر آموزش به روش یادگیری فاصله دار بر میزان یادگیری، یادداری و علاقه به درس ریاضی دانش آموزان دختر کم توان ذهنی آموزش پذیر شهر اراک معنادار است.
نتیجه گیریبر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت که چنانچه معلمان دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر از آموزش به روش یادگیری فاصله دار استفاده نمایند می توانند میزان یادگیری، یادداری و علاقه به درس ریاضی را در دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر افزایش دهند.
کلیدواژگان: آموزش به روش یادگیری فاصله دار، یادگیری، یادداری، علاقه به درس، دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش -
صفحات 37-51هدف
هدف از پژوهش حاضر، شناسایی رابطه خودکار آمدی تحصیلی، عزت نفس و حمایت اجتماعی خانواده با تاب آوری تحصیلی در دانش آموزان تیزهوش بود.
روشاین پژوهش با استفاده از روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمام دانش آموزان تیزهوش دختر دوره دوم متوسطه (پایه دهم و یازدهم) شهر تهران در سال تحصیلی (1402-1401) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 181 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش به مقیاس خودکارآمدی تحصیلی (جینکز و مورگان، 1999)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده خانواده (پروسیدانو و هلر، 1983)، سیاهه تاب آوری تحصیلی (ساموئلز، 2004) و مقیاس عزت نفس (روزنبرگ، 1965) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم افزار 24SPSS تحلیل شدند.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد خودکارآمدی تحصیلی، عزت نفس و حمایت اجتماعی خانواده رابطه مثبت و معنی داری با تاب آوری تحصیلی دارند. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد 58 درصد از واریانس تاب آوری تحصیلی دانش آموزان تیزهوش بر اساس متغیرهای خودکارآمدی تحصیلی، عزت نفس و حمایت اجتماعی خانواده قابل پیش بینی است که از این میان عزت نفس با واریانس 38/0، بیشترین سهم را در پیش بینی متغیر تاب آوری تحصیلی دارد. بر این اساس، خودکارآمدی تحصیلی، عزت نفس و حمایت اجتماعی خانواده در قالب یک الگوی پیش بین، تاب آوری تحصیلی دانش آموزان تیزهوش را پیش بینی می کنند.
نتیجه گیریبا توجه به این یافته، لازم است در ایجاد و تقویت تاب آوری تحصیلی دانش آموزان تیزهوش مجموعه ای از عوامل درون فردی (خودکارآمدی تحصیلی و عزت نفس) را در کنار عوامل برون فردی (حمایت اجتماعی خانواده) در نظر داشت و با فراهم ساختن بستری برای پرورش و ایجاد این عوامل و پاسخ به نیازهای روانی یادگیرندگان، تاب آوری آنها را در فرایند تحصیل افزایش داد.
کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، عزت نفس، حمایت اجتماعی خانواده -
صفحات 52-62هدف
این پژوهش، بررسی اثربخشی نظام ارتباطی مبتنی بر تبادل تصاویر (PECS) بر زبان دریافتی و بیانی کودکان با اختلال طیف اتیسم است. روش این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، آزمایشی با طرح تک آزمودنی AB است.
روشپژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، آزمایشی با طرح تک آزمودنیAB است که شامل دو مرحله خط پایه (A) و مداخله (B) است. بسته مداخله در این پژوهش نظام ارتباطی مبتنی بر تبادل تصاویر (PECS) بود که در شش مرحله به شرکت کنندگان ارائه شد. جامعه آماری پژوهش عبارت است از تمام کودکان با اختلال طیف اتیسم با عملکرد متوسط 6 تا 8 سال که در مدارس استثنایی شهر مشهد در سال تحصیلی 1401-1402 مشغول به تحصیل بودند. نمونه این پژوهش (که با روش نمونه گیری هدفمند به دست آمده است) عبارتند از 5 کودک طیف اتیسم که با استفاده از جدول مشاهده های تشخیصی اتیسم (ADOS) به عنوان مبتلا به اختلال طیف اتیسم تشخیص قطعی داده شده اند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس های زبان بیانی و دریافتی آزمون رشد نیوشا استفاده شده است.
یافته هانشان می دهد که میانگین نمر ه های زبان بیانی و دریافتی کودکان 6 تا 8 ساله با اختلال طیف اتیسم، در پس آزمون اول نسبت به خط پایه افزایش داشته است. این روند افزایشی در فرایند اجرای برنامه آموزش نظام ارتباطی مبتنی بر تبادل تصویر استمرار داشته است.
کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، PECS، نظام ارتباطی مبتنی بر تبادل تصویر، زبان بیانی و دریافتی -
صفحات 63-77هدف
هدف این پژوهش، بررسی تاثیر توان بخشی شناختی رایانه ای بر مهارت های کلامی دانش آموزان با نقص ویژه یادگیری ریاضی بود.
روشاین پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دوماهه بود. از میان دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی با نقص ویژه یادگیری ریاضی شهر اهواز به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 40 نفر انتخاب و پس از همتاسازی با جایگزینی تصادفی در گروه های آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 12 جلسه ای 50 تا 60 دقیقه ای برنامه آموزش نرم افزار توان بخشی شناختی کاپیتان لاگ (نسخه 2018) را به شیوه انفرادی دریافت کردند در حالی که به گروه گواه این برنامه آموزشی ارائه نشد. به منظور سنجش مهارت ها کلامی دانش آموزان از آزمون رشد زبان (TOLD) استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده از راه آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری با استفاده از نسخه بیست و چهارم نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده اند.
یافته هاتوان بخشی شناختی رایانه ای باعث شد که توانایی آزمودنی های گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پیگیری در مقایسه با گروه گواه، در اکثریت مهارت های کلامی از جمله واژگان تصویری، واژگان ربطی، واژگان شفاهی، درک دستوری، تقلید جمله، تکمیل دستوری، تمایزگذاری کلمه و تحلیل واجی افزایش پیدا کرد (05/0>p)، ولی بین توانایی تولید کلمه گروه های آزمایش و گواه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0<p).
نتیجه گیرییافته ها نشان می دهد که برنامه توان بخشی شناختی رایانه ای بر رشد مهارت های کلامی دانش آموزان با نقص ویژه یادگیری ریاضی موثر است و می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مناسب استفاده شود.
کلیدواژگان: توان بخشی شناختی رایانه ای، مهارت های کلامی، دانش آموزان، نقص ویژه یادگیری ریاضی -
صفحات 78-90هدف
این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روش های بازی درمانی شناختی - رفتاری و آموزش مبتنی بر دقت بر توجه انتخابی و حافظه کاری کودکان دیرآموز دوره اول ابتدایی انجام شد. دیرآموزان آن دسته از دانش آموزانی به شمار می آیند که نسبت به همسالان خود توانایی شناختی کمتری دارند و می توانند با کمک های تحصیلی مناسب به سطوح تحصیلی خوبی برسند.
روشپژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل است. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان دیرآموز دوره اول ابتدایی شهرستان هندیجان در سال تحصیلی 1402-1403 است. نمونه آماری این پژوهش شامل 45 نفر از دانش آموزان دیرآموز پسر دوره اول ابتدایی است که به روش تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و گواه (15) قرار گرفتند. گروه های آزمایش در 16 جلسه تحت بازی درمانی شناختی - رفتاری و آموزش مبتنی بر دقت قرار گرفتند و گروه کنترل تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش، ماتریس پیشرونده ریون رنگی، آزمون حافظه کاری وکسلر، آزمون توجه انتخابی، مداخله های بازی درمانی شناختی - رفتاری و آموزش مبتنی بر دقت بود. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد.
یافته هانتایج نشان داد که بازی درمانی شناختی - رفتاری و آموزش مبتنی بر دقت بر حافظه کاری و توجه انتخابی در کودکان دیرآموز دوره اول ابتدایی تاثیر مثبت و معنی داری دارد (001/0 <p). همچنین، نتایج مقایسه دو روش مداخله نشان داد که میزان تاثیر آنها بر حافظه کاری و توجه انتخابی تفاوت معنی داری ندارد (05/0 >p).
نتیجه گیریبازی درمانی شناختی - رفتاری و آموزش مبتنی بر دقت باعث بهبود حافظه کاری و توجه انتخابی کودکان دیرآموز دوره اول ابتدایی شد. پیشنهاد می شود که این روش ها برای سایر کودکان نیز استفاده شود.
کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی-رفتاری، آموزش مبتنی بر دقت، حافظه فعال، توجه انتخابی -
صفحات 91-100هدف
دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی اغلب مشکلات عمده را در مهارت های حل مسئله نشان می دهند که پیامد های جدی برای عملکرد تحصیلی و اجتماعی آن ها دارد. لذا تلاش های رو به رشدی برای بهبود این مهارت صورت گرفته است و پژوهش حاضر نیز با هدف اثر بخشی آموزش هوش هیجانی بر حل مسئله دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.
روشپژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه چهارم و پنجم ابتدایی مبتلا اختلال نقص توجه/بیش فعالی شهر تهران بودند و نمونه پژوهش حاضر از بین دانش آموزان مراجعه کننده به مراکز مشاوره آوای رهایی و کسری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند، آزمودنی های گروه آزمایشی برنامه آموزش هوش هیجانی را به مدت 10 جلسه دریافت کردند و آزمودنی های گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. تمامی آزمودنی ها قبل و بعد از آموزش با استفاده از پرسشنامه حل مسئله هپنر و پترسون مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته هاپس از برگزاری جلسات آموزش هوش هیجانی، افزایش معناداری در نمره حل مسئله دانش آموزان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی مشاهده شد.
نتیجه گیریبرنامه آموزش هوش هیجانی مداخله ای موثر برای بهبود مهارت حل مسئله در دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی است.
کلیدواژگان: حل مسئله، هوش هیجانی، دانش آموزان، اختلال نقص توجه، بیش فعالی -
صفحات 101-114هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تکرار ناکلمات بر شدت لکنت، حافظه واجی و سازگاری روان شناختی کودکان مبتلا به لکنت زبان انجام شد.
روشاین پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان مبتلا به لکنت زبان مراجعه کننده به مراکز اختلال های یادگیری شهر سنندج در سال 1402 بودند که از میان آنان 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به گونه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس هر دو گروه قبل و بعد از اجرای مداخله برای گروه آزمایش به پرسشنامه شدت لکنت رایلی (2009)، پرسشنامه هوش کودکان وکسلر نسخه 10 و پرسشنامه سازگاری دخانچی (1396) پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش در 16 جلسه 30 دقیقه ای و هر هفته سه جلسه برنامه آموزش ناکلمات را دریافت کردند و گروه کنترل در این مدت مداخله ای را دریافت نکرد.
یافته هانتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که تکرار ناکلمات، شدت لکنت، حافظه واجی و سازگاری روان شناختی آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل را به گونه معناداری بهبود بخشیده است (01/0>P).
نتیجه گیریاستفاده از آموزش ناکلمات می تواند به عنوان یک روش درمانی موثر بر بهبود لکنت زبان کودکان استفاده شود.
کلیدواژگان: تکرار ناکلمات، شدت لکنت، حافظه واجی، سازگاری -
صفحات 115-124
در این تحقیق، به «ویژگی های روانسنجی نسخه پنجم مقیاس های هوشی وکسلر کودکان در دانش آموزان با نقص توجه - بیش فعالی/ تکانشی» پرداخته شده و سوال اصلی تحقیق بدین ترتیب مطرح می شود که آیا نسخه پنجم مقیاس های هوشی وکسلر کودکان در دانش آموزان با نقص توجه - بیش فعالی/ تکانشی از ویژگی های روان سنجی مطلوب برخوردار است؟ روش تحقیق، در حیطه مطالعات روان سنجی جای گرفته که زیرمجموعه روش پژوهش روش شناختی است. جامعه تحقیق را تمامی دانش آموزان با نقص توجه - بیش فعالی / تکانشی که در دوره ابتدایی (کلاس اول، دوم و سوم) در سال تحصیلی 1401مشغول به تحصیل می باشند و به عنوان دانش آموزان با نقص توجه - بیش فعالی/ تکانشی در مراکز خصوصی و دولتی تحت پوشش خدمات آموزشی- درمانی قرار دارند، تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در دسترس تعداد 250 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، نسخه پنجم مقیاس های هوشی وکسلر کودکان می باشد که دارای روایی و اعتبار مطلوبی می باشد. برای بررسی ضرایب اعتبار، از دو روش آلفا کرانباخ و دو نیمه کردن جهت بررسی تجانس درونی و روش آزمون- بازآزمون برای محاسبه ضریب ثبات استفاده شده است. همچنین، از روش تحلیل عامل سلسله مراتبی متعامد برای بررسی روایی سازه و از روش ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون برای بررسی ارتباط بین مقیاس هوشی وکسلر و مقیاس هوشی استانفورد- بینه برای محاسبه روایی ملاکی از نوع همزمان استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که نسخه پنجم مقیاس های هوشی وکسلر کودکان برای دانش آموزان با نقص توجه - بیش فعالی/ تکانشی دارای روایی و اعتبار مطلوبی است و می توان از ابزار مذکور برای گروه بالینی دانش آموزان با نقص توجه - بیش فعالی/ تکانشی که در حیطه افراد استثنایی جای می گیرند، استفاده به عمل آورد.
کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، نسخه پنجم، مقیاس های هوشی وکسلر کودکان، دانش آموزان، نقص توجه - بیش فعالی، تکانشی -
صفحات 125-141هدف
این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر انزوای اجتماعی، درماندگی روان شناختی و دلزدگی تحصیلی کودکان با اختلال یادگیری انجام شد.
روشروش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش کودکان با اختلال یادگیری شهر دزفول در سال 1402 بودند. حجم نمونه پژوهش شامل 30 نفر از این کودکان بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را هشت جلسه 90 دقیقه ای هفتگی دریافت نمودند. پرسش نامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل انزوای اجتماعی، درماندگی روان شناختی و دلزدگی تحصیلی بود. داده ها با تحلیل کوواریانس تک متغیره، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هانتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و گواه از نظر انزوای اجتماعی، درماندگی روان شناختی و دلزدگی تحصیلی تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>p). به عبارت دیگر درمان مبتنی بر شفقت باعث بهبود انزوای اجتماعی، درماندگی روان شناختی و دلزدگی تحصیلی شد.
نتیجه گیریمنطبق با یافته های این پژوهش می توان مداخله مبتنی بر شفقت را به عنوان یک روش کارا جهت کاهش انزوای اجتماعی، درماندگی روان شناختی و دلزدگی تحصیلی کودکان با اختلال یادگیری پیشنهاد داد.
کلیدواژگان: درماندگی روان شناختی، اختلال یادگیری، انزوای اجتماعی، دلزدگی تحصیلی، شفقت درمانی
-
Pages 7-20Objective
The research aimed to investigate the effectiveness of differential reinforcement of incompatible (DRI) behaviors and social support (SS) on the problematic symptoms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) with comorbid Separation Anxiety Disorder (SAD).
MethodThis is a quasi-experimental study with a single-subject design of the ABA model, which was conducted on an 8-year-old boy with symptoms of ADHD and SAD. The boy received a program of DRI behaviors and SS for 20 days. Then the number of problematic behaviors (receiving reminders to sit down, not doing or incomplete assignments, feeling uncomfortable and needing mother to be at school) in the three steps (first baseline, experimental phase and second baseline) was drawn in a diagram and the process of changes was visually analyzed.
ResultsThe research findings showed that the problematic behaviors decreased in the experimental phase as compared to the first baseline, where no intervention had taken; this decrease continued in the second baseline, where the interventions were stopped. Also the score of the Connors questionnaire of the teachers' version was 84 before the experiment, which decreased to 43 after the experiment. Moreover, the score of the separation anxiety questionnaire of the parents' version was 82 before the experiment, which increased to 51 after the experiment.
ConclusionIt seems that the method of DRI&SS has been able to reduce the main symptoms of ADHD and SAD. Therefore, it can be said that because there was no punishment or time-out in the reinforcements and supporting methods, it can reduce the tension in children suffering from ADHD comorbid with SAD, as well as the symptoms.
Keywords: : Differential Reinforcement Incompatible Behavior, Social Support, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Separation Anxiety Disorder -
Pages 21-36Background and Aim
The efficiency of the education system in any society depends on paying attention to the comprehensive educational programs of all children, including exceptional children, and providing effective education to them. The use of appropriate educational programs can help this group of students to achieve the desired educational goals. The aim of this study was to evaluate the effect of distance learning method on learning, memorizing and interest in math lesson in mentally retard educable female students in the third grade of elementary school in the exceptional school of Amir Ebrahimi Fakhar, Arak, in the academic year of 1397- 98.
Materials and MethodsThis research is an applied research and to achieve the goal, a quasi-experimental method with pre-test and post-test design was used with the control group. Participants in the study were 28 female students with learning disabilities and educable who were learning in the third grade of Arak primary school and were randomly assigned to two experimental and control groups. After the pre-test, the experimental group was trained in mathematics by distance learning method and the control group was trained mathematics by conventional method. The tools used in this study included a math learning and memorizing test and Harter interest in studying questionnaire (2005). Data analysis method The statistical method was descriptive statistics and variance analysis test with repeated measurements and covariance analysis test which were obtained using SPSS software version 22.
ResultsThe research findings showed that the effect of learning by distance teaching method on the amount of learning, memorizing and interest in mathematics for female students with learning disabilities in Arak city is significant.
ConclusionBased on the findings of this study, it can be said that if teachers of educable mentally retarded students teach by distance learning methods, they can enhance learning, memorizing and interest in mathematics in mentally retarded students.
Keywords: Teaching By Spaced Learning Method, Learning, Memorizing, Lesson Interest, Educable Mentally Disabled Students -
Pages 37-51Objective
The present research aimed to identify the relationship between academic self-efficacy, self-esteem, family social support and academic resilience in gifted students.
MethodsThe research method was descriptive-correlation. The research population included all gifted female students in the second year of high school (10th and 11th grades) in Tehran in the academic year) 2022-2023(. Overall, 181 people were selected as sample members using available sampling method. The participants responded to the Student Efficacy Scale (MJSES) (Jinks & Morgan, 1999), the perceived social support-family scale (Procidano & Heller, 1983), the academic resilience inventory (Samuels, 2004) and the self-esteem scale (Rosenberg, 1965). Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and regression statistical tests in SPSS24 software.
ResultsThe findings showed that academic self-efficacy, self-esteem and social support of the family have a positive and significant relationship with academic resilience. Also the regression analysis results revealed that almost 58% of the variance of academic resilience of gifted students was accounted for by the variables of academic self-efficacy, self-esteem and social support of the family. It is predicted that among these, self-esteem with a variance of 0.38 has the largest contribution in predicting the variable of academic resilience.
ConclusionIt can be concluded that academic self-efficacy, self-esteem and family social support predict the academic resilience of gifted students in the form of a predictive model. Accordingly, it is necessary to pay attention to a set of intrapersonal factors (academic self-efficacy and self-esteem) along with extra personal factors (family social support) in creating academic resilience of gifted students. Finally, their resilience in the learning process can be increased by providing a platform for nurturing and creating these factors and responding to the psychological needs of learners.
Keywords: Academic Resilience, Academic Self-Efficacy, Self-Esteem, Family Social Support -
Pages 52-62
The purpose of this research is to investigate the effectiveness of the picture exchange communication system (PECS) on the receptive and expressive language components of children with autism spectrum disorder. The method of this research is practical in terms of purpose and in terms of data collection, it is an experiment with AB single-subject design. The statistical population of the research consists of all children with autism spectrum disorder with average functioning of 6 to 8 years old who were studying in the special schools of Mashhad in the academic year 1401-1402. The sample of this research, which was obtained by the purposeful sampling method, consists of 5 children with autism spectrum disorder who were definitively diagnosed with autism spectrum disorder using the ADOS test. In order to collect data, expressive and receptive language tests of Nyusha Development Test have been used. The findings indicate that the mean verbal and receptive language scores of 6 to 8-year-old children with autism spectrum disorder have increased in the first post-test compared to the baseline. This increasing trend has continued in the process of implementing the training program of the communication system based on image exchange.
Keywords: Autism Spectrum Disorder, PECS, Communication System Based On Image Exchange, Expressive, Receptive Language -
Pages 63-77Objective
The aim of this study was to investigate the effectiveness of computerized cognitive rehabilitation on verbal skills of students with specific mathematical learning disorder.
MethodThis is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group and a two-month follow-up. Among the fourth grade male students with specific mathematical learning disorder in Ahvaz, 40 people were selected by simple random sampling method and after matching with random replacement, they were divided into experimental (n=20) and control (n=20) groups. The subjects in the experimental group received the Captain's Log cognitive rehabilitation software Training Program (version 2018) individually through for 12 sessions of 50 to 60 minutes and the control group did not. To collect the research data, the Test of Language Development (TOLD) were used. The data were analyzed with multivariate analysis of covariance (MANCOVA) test using the 24th version of SPSS.
ResultsComputerized cognitive rehabilitation caused the test group's ability to improve in the post-test and follow-up stages compared to the control group, in the majority of verbal skills, including visual vocabulary, relational vocabulary, oral vocabulary, grammatical understanding, sentence imitation, grammatical completion, word discrimination and phonological analysis increased (p<0.05); However, no significant difference was observed between the word production ability of the experimental and control groups in the post-test and follow-up stages (p>0.05).
ConclusionThe results showed that computerized cognitive rehabilitation program can be used as an appropriate method for development of verbal skills among the students with specific mathematical learning disorder.
Keywords: Computerized Cognitive Rehabilitation, Verbal Skills, Specific Mathematical Learning Disorder -
Pages 78-90Objective
This research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of cognitive-behavioral game therapy methods and accuracy-based training on the selective attention and active memory of late-learning children in the first year of elementary school. Late-learners are those students who have less cognitive ability than their peers and can achieve good academic levels with appropriate academic aids.
MethodThe current research is a quasi-experimental type with pre-test and post-test in two experimental and control groups. The statistical population includes all late-learning students of the first year of elementary school in Handijan City in the academic year 1402-1403. The statistical sample of the research includes 45 late-learning male students of the first year of elementary school who were randomly assigned to two experimental (30) and control (15) groups. The experimental group underwent cognitive-behavioral game therapy and accuracy-based training in 16 sessions, and the control group did not receive any intervention until the end of the study. The research tools were Raven's progressive matrix, Wechsler's working memory test, selective attention test, cognitive-behavioral game therapy interventions and accuracy-based training. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics methods.
ResultsThe results showed that cognitive-behavioral game therapy and accuracy-based training have a positive and significant effect on active memory and selective attention in late-learning children of the first grade of elementary school (P<0.001). Also comparison of the two intervention methods revealed no significant difference in their effect on active memory and selective attention (P>0.05).
ConclusionCognitive-behavioral game therapy and accuracy-based training improved the active memory and selective attention of late-learning children in the first year of elementary school. Accordingly, we suggest the use of these methods for other children, too.
Keywords: Cognitive-Bahavioral Game Therapy, Accuracy-Based Training, Active Memory, Selective Attention -
Pages 91-100Objective
Students with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) often exhibit significant difficulties in problem-solving skills, which have serious consequences for their academic and social functioning. Therefore, efforts have been made to enhance these skills, and the current research aims to investigate the effectiveness of emotional intelligence training on the problem-solving skills of students with ADHD.
MethodThis research employed a semi-experimental design with pre-test and post-test measures, including a control group. The population consisted of all fourth and fifth-grade male students with ADHD in Tehran. The participants were selected from those attending counseling centers ava rhaie And kasra using convenience sampling and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received a 10-session emotional intelligence training program, while the control group received no intervention. All participants were assessed using the Heppner and Peterson Problem-Solving Questionnaire before and after the training.
ResultsFollowing the emotional intelligence training sessions, a significant improvement was observed in the problem-solving scores of students with ADHD.
ConclusionThe emotional intelligence training program proved to be an effective intervention for improving problem-solving skills in students with attention deficit/hyperactivity disorder.
Keywords: Problem-Solving, Emotional Intelligence, Students, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (ADHD) -
Pages 101-114Objective
The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of repeating non-words on phonological memory, severity of stuttering and adaptation of children with stuttering.
MethodThis was a semi-experimental research of pre-test-post-test type with a control node. The statistical population of this study included all children with stuttering who referred to learning disorders centers in Sanandaj in 1402, and 30 of them were selected by available sampling and randomly divided into two experimental and control groups. Became then both groups before and after the implementation of the intervention for the experimental group responded to Riley's Stuttering Severity Questionnaire (2009), Wechsler Children's Intelligence Questionnaire version 10 and Dakhanchi Adaptation Questionnaire (2016). Then, the experimental group received the non-word training program in 16 30-minute sessions and three sessions per week, and the control group did not receive any intervention during this period.
FindingsThe results of multivariate covariance analysis showed that repetition of non-words, severity of stuttering, phonological memory and psychological adjustment of subjects in the experimental group significantly improved compared to the control group (P<0.01).
ConclusionThe use of non-word training can be used as an effective treatment method to improve children's stuttering.
Keywords: Repetition Of Non-Words, Severity Of Stuttering, Phonological Memory, Psychological Adaptation -
Pages 115-124
In this research, the "psychometric Properties of the fifth version of Wechsler's intelligence scales (WISC-V) for children in students with attention deficit-hyperactivity/impulsivity" have been discussed and the main question of the research is whether the fifth version of the scale Does the Wechsler IQ of children have desirable psychometric properties in students with attention deficit-hyperactivity disorder/impulsivity? The research method is in the field of psychological studies, which is a subset of the methodological research method. The research population is all the students with attention deficit/hyperactivity/impulsivity who are busy studying in the primary period (first, second and third grade) in the academic year of 1401 and as students with attention deficit - Hyperactivity/impulsivity in private and government centers are covered by educational-therapeutic services, and 250 of them were selected as the sample size using the available targeted sampling method. The measurement Instrument is the fifth version of Wechsler's intelligence scales for children, which has good validity and reliability. To check the reliability coefficients, two methods of Cronbach's alpha and two halves were used to check the internal consistency and the test-retest method was used to calculate the stability coefficient. Also, the orthogonal hierarchical factor analysis method was used to check the construct validity and the Pearson moment correlation coefficient method was used to check the relationship between the Wechsler IQ scale and the Stanford-Binet IQ scale to calculate the simultaneous criterion validity. The findings of the research showed that the fifth version of the Wechsler intelligence scales for children for students with attention deficit-hyperactivity disorder/impulsivity has Optimal validity and reliability, and it can be used for the clinical group of students with deficits. Attention - hyperactivity/impulsivity that is in the domain of exceptional people, use it.
Keywords: Psychometric Characteristics, Fifth Edition, Wechsler Intelligence Scales For Children, Students, Attention Deficit-Hyperactivity, Impulsivity -
Pages 125-141Objective
The purpose of this study was to the effectiveness of compassion-based therapy on social isolation, psychological disturbance and academic boredom of children with learning disabilities.
MethodThe research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the study was children with learning disabilities in Dezful city in 2023. The sample size of the study included 30 of these children, who were selected by available sampling method and according to the study entry and exit criteria. The experimental group received eight 90-minute weekly sessions of the educational intervention. The questionnaires used in this research included social isolation, psychological disturbance and academic boredom. Data were analyzed by univariate analysis of covariance using SPSS version 22 software.
ResultsThe findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of social isolation, psychological disturbance and academic boredom (p<0.001). In other words, compassion-based therapy improved social isolation, psychological disturbance, and academic burnout.
ConclusionAccording to the findings of the present study, compassion-based intervention can be suggested as an effective method to increase social isolation, psychological disturbance, and academic boredom in children with learning disabilities.
Keywords: Compassion-Based Therapy, Social Isolation, Psychological Disturbance, Academic Boredom, Learning Disabilities