فهرست مطالب

جغرافیا و آینده پژوهی منطقه ای - سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1403)

نشریه جغرافیا و آینده پژوهی منطقه ای
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد سلیمانی مهرنجانی، امین شهسوار*، نادر عبادی صفحات 1-23

    هدف اصلی پژوهش حاضر، "ادراک سناریوهای توسعه فضایی محدوده جنوبی منطقه 19" و هدف کلان آن، "برقراری انسجام و یکپارچگی با عناصر ساختی منطقه 19" در کلان شهر تهران است. عوامل کلیدی مرتبط با تحول های فضایی در محدوده جنوبی منطقه 19 به تعداد 31 مورد در سه مقیاس محلی، منطقه ای ناحیه ای و ملی فراملی با بررسی منابع مختلف و پس از رایزنی با 30 نفر از متخصصان و کارشناسان، شناسایی شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ماتریس اثرات متقابل می باشد و پردازش آن با استفاده از نرم افزار Micmac صورت گرفته است. فرایند سناریونویسی نیز پس از تعیین نیروهای پیشران اجرا شده است. نتایج نشان می دهد منطقه 19 تهران یکی از نقاط هدف تغییرات شدید کاربری و ایجاد سکونتگاه های پیرامونی به دلیل مهاجرت های روستایی و جابجایی جمعیت درون شهری بوده و برایند آن، ناهنجاری ها در روند توسعه و آشفتگی سیمایی قلمرو مکانی تحقیق بوده است. یافته ها نشان می دهد که منطقه 19 در چند دهه گذشته دارای رشد شدید و همراه با تراکم پایین از نظر توسعه فضایی بوده است. توسعه فضایی محدوده جنوبی منطقه 19 با سه سناریو در آینده روبه رو خواهد شد که عبارتند از الف) سناریوی توسعه فشرده در مرزهای کنونی منطقه، ب) سناریوی توسعه خطی در محورهای اصلی ارتباطی همراه با تراکم پایین و پ) سناریوی توسعه آشفته در تمام جهت های جغرافیایی. سناریوی مطلوب برای منطقه 19 با توجه به ویژگی های اجتماعی فرهنگی، کالبدی محیطی، اقتصادی خدماتی، سیاسی اداری و مدیریتی، توسعه فشرده در مرزهای کنونی منطقه (سناریوی یکم) است و خاستگاه اصلی سیاست های توسعه فضایی منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، ماتریس تاثیر متقابل، برنامه ریزی سناریو، توسعه فضایی، ناحیه پیراشهری
  • سارا فعلی*، فرح حبیب، حسین ذبیحی صفحات 24-42
    در عصر حاضر، چالش های زیست محیطی، ضرورت کاهش محدودیت های زمانی و مکانی آموزش زیست محیطی در شهرها را افزایش داده است و نیاز به چارچوب های آموزشی موثر در این زمینه احساس می شود؛ بنابراین، تحقیق پیش رو به بررسی این سوال پرداخته که مدل مفهومی مولفه زیست محیطی شهر آموزش دهنده در ایران مبتنی بر تجارب جهانی بر پایه چه معیارها و شاخص هایی است، در ادامه، پژوهش حاضر با هدف آینده پژوهی مولفه زیست محیطی در شهرهای آموزش دهنده مبتنی بر تجارب جهانی، به بررسی معیارها و شاخص های موثر در این زمینه پرداخته است. این تحقیق با فلسفه تفسیرگرایانه، رویکرد استقرایی و راهبرد کاربردی، به روش توصیفی-تحلیل محتوا و با بهره گیری از داده های ترکیبی (کیفی-کمی) انجام شده است. جامعه آماری شامل 30 نفر از متخصصان شهرسازی بوده اند که به روش در دسترس انتخاب شده اند. داده ها نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی و با ابزار اسناد و مدارک و پرسشنامه خبرگان گردآوری شده است. یافته های پژوهش، مبتنی بر تحلیل محتوای 10 تجربه موفق جهانی و با استفاده از آزمون فریدمن و معادلات ساختاری، نشان داد که 6 معیار آگاهی ها، نگرش ها، سیاست ها، مهارت ها، رفتارها و تعاملات اجتماعی زیست محیطی، به ترتیب با وزن های 3.71، 3.54، 3.48، 3.45، 3.42 و 3.40، بر توسعه زیست محیطی و ابعاد آن شامل حفاظت از زیست بوم های آبی، استفاده بهینه از منابع طبیعی و انرژی ها، حفاظت از محیط زیست، توسعه سبز شهری، ارتقای سلامت و بهداشت عمومی، حفظ تنوع زیستی و مدیریت پسماند به ترتیب با 29.66، 28.11، 27.44، 23.33، 18.94، 17.36 و 6.70 واحد تاثیرگذار بوده است. نتایج آشکار کرد که اتخاذ رویکردی جامع با بهره گیری از ظرفیت شهر به عنوان بستری برای آموزش زیست محیطی، با تمرکز بر ارتقای آگاهی، مهارت، نگرش و رفتارهای زیست محیطی و همچنین تقویت تعاملات اجتماعی و اصلاح سیاست ها، می تواند زمینه آموزش محیط زیست و دستیابی به توسعه زیست محیطی را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: شهر آموزش دهنده، آموزش زیست محیطی، مولفه زیست محیطی، تجارب جهانی، توسعه زیست محیطی
  • فاطمه علیزاده وندچالی*، رحیم سرور صفحات 43-66
    در ایران و شهر موردمطالعه یعنی ساری، بی توجهی به رابطه متقابل حمل ونقل عمومی و توسعه شهری، منجر به توسعه ای نابسامان شده است. هدف اصلی این پژوهش امکان سنجی تحقق الگوی توسعه TOD در ساری با استفاده از رویکرد آینده پژوهی است. این پژوهش از روش کمی برای رسیدن به هدف استفاده کرده است. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات در این پژوهش از روش های مطالعات اسنادی، کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه است که میان 50 نفر از متخصصین در زمینه برنامه ریزی شهری و حمل ونقل به روش نمونه گیری خوشه ای، توزیع گردیده است. جهت تحلیل اطلاعات نیز از تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل های آماری و تکنیک سوآت استفاده شده است. ابتدا چهار ایستگاه اتوبوس بلوار کشاورز، بلوار پاسداران، بلوار آزادی، بلوار امام رضا در شهر ساری انتخاب شده اند. بر اساس معیارهای توسعه مبتنی بر حمل ونقل عمومی این چهار ایستگاه موردقیاس گرفته اند و با کمک روش AHP ایستگاه اتوبوس بلوار امام رضا به عنوان بهترین ایستگاه برای توسعه مبتنی بر حمل ونقل عمومی انتخاب شده است. سپس سوات تحلیلی برای آن تدوین و بر اساس رویکرد آینده پژوهی کیفی، نسبت به ارائه سناریوها اقدام گردید. از نقاط مثبت این ایستگاه می توان به تراکم مناسب مسکونی، وجود ایستگاه های اتوبوس متنوع در محدوده 800 متری و پتانسیل افزایش تراکم اشاره کرد. نقاط ضعف این ایستگاه شامل کمبود پارکینگ در اطراف ایستگاه سواری، کمبود کاربری فضای سبز و عدم جداسازی معابر پیاده و سواره اشاره کرد. از مهم ترین راهبردهای آن نیز می توان به هوشمند سازی سیستم حمل ونقل عمومی، توزیع و جانمایی مناسب کاربری ها و ارتقای کیفیت حمل ونقل عمومی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی یکپارچه، برنامه ریزی شهری، کاربری زمین، حمل ونقل عمومی، TOD، آینده پژوهی، منطقه شهری ساری
  • مجتبی عطارزاده* صفحات 67-86
    ارتباط تنگاتنگ امنیت با توسعه گردشگری در مناطق برخوردار از جاذبه های طبیعی و تاریخی، مقوله ای انکارناپذیر است. استان ایلام با دارا بودن جاذبه های طبیعی و جنگل های انبوه زاگرس غربی و وجود منابع آبی بسیار فراوان و همچنین برخورداری از اقلیم توریسم مساعد گردشگری و وجود جاذبه های تاریخی فراوان از جمله قلعه ها، معابد، آتشکده ها و برج ها، آینده روشنی برای توسعه گردشگری این منطقه را نوید می دهد. به رغم وفور چنین جاذبه هایی در آن منطقه، به نظر می رسد احساس فقدان امنیت لازم در گردشگران، سبب عدم اقبال کافی در انتخاب آن به عنوان مقصد سفر گردیده است. پژوهش توسعه ای-کاربردی حاضر با روش توصیفی- تحلیلی با هدف آینده پژوهی و پاسخگویی به سوال اصلی «چرا به رغم وجود جاذبه های فراوان گردشگری و امنیت نسبتا کافی، رغبت گردشگران به انتخاب ایلام به عنوان مقصد سفر، به فراوانی جاذبه های آن نیست؟» و به منظور آزمون صحت فرضیه «وجود عواملی اجتماعی-سیاسی منجر به احساس عدم امنیت مانع از ترسیم تصویر روشنی از ایلام، سبب حذف این استان از انگاره های انتخاب گردشگران گردیده است»، اقدام به گردآوری داده ها به صورت اسنادی و کتابخانه ای نموده است. یافته های این پژوهش گواه آن است که اهتمام به شناسایی و رفع مخاطرات سیاسی، اجتماعی و محیطی در این استان مرزی، بهبود تصویر ذهنی گردشگران و رغبت آنان به انتخاب ایلام به عنوان مقصد سفر و در نتیجه، شکوفایی صنعت گردشگری منطقه در آینده را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: گردشگری، احساس امنیت، ادراک منفی، تصویر ذهنی، ایلام
  • نگین فلاح حقیقی*، زینب شریفی، حامین احمدی صفحات 87-109
    یکی از اهداف اساسی توسعه، کاهش نابرابری است و پیش نیاز هرگونه اقدام جهت کاهش نابرابری، شناسایی مولفه های اثرگذار بر توسعه است. استان یزد استانی با نابرابری فضایی می باشد؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر آینده نگاری مولفه های اثرگذار بر توسعه استان یزد بود. این پژوهش مطالعه ای پیمایشی توصیفی-تحلیلی بود. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی و پایایی آن به ترتیب از طریق اعتبار محتوایی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. جامعه آماری شامل 280 نفر از مدیران ارشد و اجرایی مرتبط با امور توسعه استان، نخبگان کسب و کار، کارآفرینان و کارفرمایان آگاه به مسائل توسعه استان و دانشجویان و دانش آموختگان رشته های توسعه بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 163 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. تحلیل داد ه ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد بین وضعیت موجود و مطلوب مولفه های اثرگذار بر توسعه استان یزد تفاوت معناداری وجود دارد. بیشترین و کمترین این شکاف به ترتیب در مولفه های علمی و فناوری و مولفه اجتماعی بوده است. رتبه بندی مولفه های مختلف اثرگذار بر توسعه استان یزد گویای آن بود که مهم‎ترین مولفه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و فناوری، اداری و مدیریتی اثرگذار بر توسعه استان یزد به ترتیب شامل بیکاری، میزان مهاجرپذیری، تاثیر اتباع خارجی بر فرهنگ کار در درازمدت، پرورش نیروی انسانی ماهر و دلسردی نیروی کار ماهر بوده است. افزون بر این، مدل مهم‎ترین مولفه های اثرگذار بر توسعه استان یزد ارائه شد. در نهایت، این نتایج می تواند راهگشای سیاست گذاران استان یزد برای برنامه ریزی دقیق تر در گام برداشتن به سمت توسعه استان باشد.
    کلیدواژگان: استان یزد، توسعه، وضعیت مطلوب، آینده نگاری، وضعیت موجود
  • سعید ملکی، زری حسنی*، پریا خوشنود مقدم صفحات 110-124

    از جمله مسائلی که در شهر فردیس مشهود است و طرح بازآفرینی جامع و آینده محوری را برای آن می طلبد، وجود بافت فرسوده و سکونتگاه غیررسمی است که با توجه به تعداد جمعیت آن، از تراکم فیزیکی قابل توجهی برخوردار است. جامعه آماری پژوهش، ساکنان شهر فردیس است و برای تعیین حجم نمونه، تعداد 30 نفر از کارشناسان و متخصصان به ترتیب الف) برای تدقیق پیشران ها با استفاده از روش دلفی، ب) تکمیل ماتریس اثرات متقاطع و ورود آن به نرم افزار Micmac و پ) تعیین سطح اهمیت و عدم قطعیت عوامل کلیدی برگزیده شدند. روش دلفی فرایندی ساختار یافته برای جمع آوری و طبقه بندی دانش موجود در نزد متخصصان است. در تحلیل اثرات متقاطع، روابط متقابل در میان خرده سیستم های گوناگون بررسی می شود. بر اساس داده های نرم افزار، مسئله مالکیت با امتیاز 73 به عنوان اثرگذارترین و آشفتگی سیما و منظر با امتیاز 77 به منزله اثرپذیریت نیروهای پیشران مشخص شدند. عوامل کلیدی تحقیق برای ایجاد منطق سناریو عبارت اند از مسئله مالکیت، عدم تطبیق با طرح های توسعه شهری، فقدان نظارت شهرداری، سطح اقتصادی پایین، اتخاذ تصمیم های غیراصولی، فقدان تجانس در میان پارسل های موجود، عدم نگرش جامع به منطقه، ارگانیکی بودن بافت، نبود طرح منسجم توسعه بافت. با توجه به سطح اهمیت بازآفرینی برای بافت ناکارآمد شهر فردیس و نظر به رویکرد آینده پژوهی در پژوهش، سه سناریو با محوریت مسئله مالکیت، سطح اقتصادی پایین و نبود طرح منسجم توسعه بافت تدوین می شود که در این میان سناریوی 1 به عنوان مطلوب ترین و سناریوی 3 به عنوان بحرانی ترین مورد برای محدوده مطالعاتی در شهر فردیس موردتوجه است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بافت ناکارآمد، بازآفرینی شهری، شهر فردیس
  • ایوب منوچهری میاندوآب* صفحات 125-142

    در جهان معاصر با پیشرفت سریع علم و تکنولوژی، سیستم برنامه ریزی شهری نیز با دگرگونی هایی مواجه شده است. آثار آن ها می تواند جهت پیشرفت شهر چالش برانگیز باشد. برنامه ریزی شهری که قبلا مبتنی بر سیستم سنتی بوده است. امروزه به نظر می رسد از توازن و پاسخگویی لازم جهت اصلاح و حل مشکل بافت های فرسوده برخوردار نیست؛ بنابراین رویکرد آینده پژوهی به برنامه ریزان کمک می کند تا آینده را بهتر دیده و از پیامدهای منفی به ویژه در بافت های قدیمی تا حد امکان جلوگیری نماید. آینده پژوهی بافت های فرسوده به منظور ارتقاء سطح زندگی و رونق شهری در سال های آتی ضروری به نظر می رسد. این پژوهش از نظر ماهیت از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ داده از نوع تحقیقات کمی محسوب می شود که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. گردآوری داده ها از نظرات متخصصین و کارشناسان در قالب فرم های نظرسنجی، تهیه و برای تجزیه وتحلیل داده ها از تکنیک آینده پژوهی استفاده شده است. ابزار تجزیه وتحلیل داده ها در این پژوهش نیز نرم افزار Micmac بوده است. هدف اصلی این تحقیق دستیابی به سناریوهای پیش روی بافت قدیمی کلان شهر ارومیه در افق 1420 است. مهم ترین عوامل کلیدی و پیشران در رابطه با آینده پژوهی بافت فرسوده در بافت قدیم شهر ارومیه شناسایی گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد 13 عامل کلیدی در آینده بافت قدیمی شهر ارومیه تاثیرگذار خواهد بود؛ و سپس با توجه به عوامل کلیدی شناخته شده سناریوها در چهار حالت (سفید، خاکستری، نارنجی و سیاه) برای بافت قدیمی پیش بینی شده است.

    کلیدواژگان: بافت، فرسوده، پایدار، آینده پژوهی، ارومیه
|
  • Mohammad Soleimani Mehrnejani, Amin Shahsavar *, Nader Ebadi Gharebaba Pages 1-23

    The main goal of the current research is to "perceive the spatial development scenarios of the southern area of the 19th district" and its macro goal is to "establish coherence and integration with the structural elements of the 19th region" in Tehran megalopolis. The key factors related to the spatial changes in the southern range of the 19th district were identified as 31 cases in three local, regional-areal and national-transnational scales by examining various sources and after consulting with 30 experts. The research tool is the Cross Impact Matrix questionnaire and its analysis has been done using Micmac software. The scenario writing process has also been implemented after determining the driving forces. The results show that the 19th district of Tehran is one of the target points of severe land use changes and the creation of peripheral settlements due to rural migrations and the displacement of the inner-city population, and consequently, the anomalies in the development process and the visual disturbance. The findings show that the 19th district has had strong growth and low density in terms of spatial development in the past few decades. The spatial development of the southern range of the 19th district will face three scenarios in the future, which are a) intensive development scenario in the current ranges of the district, b) linear development scenario in the main communication roads with low density and c) chaotic development scenario in all geographical directions. The optimal scenario for the 19th district is intensive development in the current ranges of the district (scenario 1) according to the social-cultural, physical-environmental, economic-service, political-administrative and management characteristics, and it’s the main origin of spatial development policies of the region.

    Keywords: Future Study, Cross Impact Matrix, Scenario Planning, Spatial Development, Peri-Urban Area
  • Sara Feli *, Farah Habib, Hossein Zabihi Pages 24-42
    In the present era, environmental challenges have increased the necessity of reducing the temporal and spatial limitations of environmental education in cities, and the need for effective educational frameworks in this field is felt. In this regard, the current  Futures Studies research examines the criteria and indicators important in the conceptual model of the environmental component of the educating city in Iran which is based on global experiences, further, the present research aims to analyze effective criteria and indicators in the environmental component in the educating cities with the use of global experiences. This research is conducted with an interpretive philosophy, an inductive approach, and an applied strategy, employing a descriptive-content analysis method and utilizing mixed methods design (qualitative-quantitative). The statistical population consists of 30 urban planning experts selected through a convenience sampling method. The data has been collected through library and field studies and data collection tools of documents and expert questionnaires. The findings of the research, based on the content analysis of 10 successful global experiences and using the Friedman test and structural equations, showed that 6 criteria of awareness, attitudes, policies, skills, behaviors and social-environmental interactions, with weights of 3.71 and 3.54, 3.48, 3.45, 3.42 and 3.40, respectively, on environmental development and its dimensions, including protection of aquatic ecosystems, optimal use of natural resources and energies, environmental protection, urban green development, promotion of public health, preservation of biodiversity and waste management have been effective with 29.66, 28.11, 27.44, 23.33, 18.94, 17.36 and 6.70 units respectively. The results reveal that adopting a comprehensive approach by utilizing the city’s capacity as a platform for environmental education, focusing on enhancing awareness, skills, attitudes, and behaviors, as well as strengthening social interactions and reforming policies, can create a conducive environment for environmental education and achieve environmental development.
    Keywords: Educating City, Environmental Education, Criteria Of The Environmental Component, Global Experiences, Environmental Development
  • Fatemeh Alizadeh Vandchali *, Rahim Sarvar Pages 43-66
    In Iran, specifically in Sari, neglecting the mutual relationship between public transportation and urban development has led to uneven development. The main objective of this study is to assess the possibility of implementing the TOD development model in Sari with future studies approach. This study uses a quantitative method to achieve its goal. Documentary, library, and field study methods were used to collect data. The data collection tool in this study was a questionnaire distributed among 50 experts in urban and transportation planning using cluster sampling. Hierarchical analysis, statistical analysis, and SWOT techniques were used to analyze the data. Initially, four bus stations on Keshavarz Boulevard, Pasdaran Boulevard, Azadi Boulevard, and Imam Reza Boulevard in Sari were selected. Based on public transportation-based development criteria, these four stations were compared, and using the AHP method, the Imam Reza Boulevard bus station was selected as the best station for public transportation-based development. Then, a SWOT analysis was conducted for it and the scenarios were developed based on a qualitative futures studies approach. The positive aspects of this station include suitable residential density, diverse bus stations within an 800-meter range, and the potential for increased density. Its weaknesses include a lack of parking around the station, a lack of green space, and the absence of pedestrian and vehicular separation. Its most important strategies include smartening the public transportation system, appropriate distribution and deployment of land uses, and improving the quality of public transportation.
    Keywords: Integrated Planning, Urban Planning, Land Use, Public Transportation, TOD, Future Studies, Urban Region Of Sari
  • Mojtaba Attarzadeh * Pages 67-86
    The close relationship between security and tourism development in areas with natural and historical attractions is an undeniable category. Ilam province has a bright future for the development of tourism due to its natural attractions and the dense forests of Western Zagros and the presence of abundant water resources, as well as the favorable tourism climate and the presence of many historical attractions such as castles, temples, fire temples and towers. Despite the abundance of such attractions in that region, it seems that the feeling of lack of necessary security among tourists has caused a lack of chance to choose it as a travel destination. The present developmental-applied research with a descriptive-analytical method aims at answering the main question "Why is not the desire of tourists to choose Ilam as a travel destination due to the abundance of its attractions, despite the existence of many tourist attractions and relatively sufficient security?" In order to test the validity of the hypothesis "the existence of socio-political factors leading to a feeling of insecurity, prevents the drawing of a clear picture of Ilam, and has caused this province to be removed from the choice of tourists", data has been collected in the form of documents and libraries. This research proves that attention to identifying and eliminating political, social and environmental risks in this border province will improve the mental image of tourists and their willingness to choose Ilam as a travel destination, and as a result, the tourism industry of the region will flourish in the future.
    Keywords: Tourism, Sense Of Security, Negative Perception, Mental Image, Ilam
  • Negin Fallah Haghighi *, Zeinab Sharifi, Hamin Ahmadi Pages 87-109
    One of the basic objectives of development is reducing inequality and the prerequisite for any action to reduce inequality is to identify the components affecting development. In Iran, Yazd is a province with spatial inequality. Hence, this study aimed at future studies of the factors affecting the development of Yazd province. This research was a survey descriptive-analytical study. Data were collected using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed through content validity and calculating Cronbach's alpha coefficient, respectively. The statistical population included 280 senior and executive managers related to the development affairs of the province; business elites, entrepreneurs and employers aware of the development issues of Yazd province; students and graduates of development majors, 163 of whom were selected as a sample based on Krejcie and Morgan table. Data were analysed using SPSS software. The results revealed that there was a significant difference between the current and desired conditions of components affecting the development of Yazd province. The largest and smallest gap was in the scientific and technological and social components, respectively. The findings indicated that the most important economic, social, cultural, scientific and technological, administrative and managerial components affecting the development of Yazd province include unemployment, immigration rate, the influence of foreign nationals on the work culture over a long time, the preparation of skilled workforce and discouragement of skilled workforce, respectively. Furthermore, the model of the most important components affecting the development of Yazd province was presented. Ultimately, these results can pave the way for the provincial policymakers in taking steps towards achieving the development of Yazd province.
    Keywords: Yazd Province, Development, Desired Situation, Future Studies, Current Situation
  • Saeed Maleki, Zari Hassani *, Parya Khoshnoud Moghadam Pages 110-124

    Among the issues that are evident in Fardis City and require a comprehensive and future-oriented regeneration plan is the existence of worn-out texture and settlements, which have a significant physical density considering their population. The statistical population of the research is the residents of Fardis City, and to determine the sample size, 30 experts and specialists were selected, respectively, for a) specifying the reasons using the Delphi method, b) completing the cross-impacts matrix and entering it into the MicMac software, and c) determining the level of importance and uncertainty of key factors. The Delphi method is a structured process for collecting and classifying the knowledge available to experts. In cross-impact analysis, the interrelationships among various subsystems are examined. Based on the data, the ownership issue with a score of 73 was identified as the most effective and the disturbance of the image and landscape with a score of 77 was identified as the most susceptible driving force. Key factors include ownership issues, non-compliance with urban development plans, lack of municipal oversight, low economic level, unprincipled decision-making, lack of homogeneity among existing parcels, lack of a comprehensive attitude to the region, organic nature of the texture, and lack of a coherent texture development plan. Considering the importance of regeneration for the inefficient urban texture of Fardis and considering the future studies approach in the research, three scenarios are developed focusing on the ownership issue, low economic level, and lack of a coherent urban development plan. Based on the results, scenario 1 is considered the most desirable and scenario 3 is considered the worst for the area under study in Fardis.

    Keywords: Future Studies, Inefficient Texture, Urban Regeneration, Fardis City
  • Ayoub Manouchehri Miandoab * Pages 125-142

    In the contemporary world, with the rapid advances in science and technology, the urban planning system has also faced changes. Urban planning which was previously based on the traditional system, seems not to have the necessary balance and responsiveness to correct and solve the problem of worn-out tissues anymore. Therefore, the future research approach helps planners to see the future better and prevent negative consequences, especially in old fabrics. Future studies on worn-out tissues seem necessary in order to improve the standard of living and urban prosperity in the coming years. In terms of its nature, this research is considered to be applied research and in terms of data, it is quantitative research, which was carried out by descriptive-analytical method. Collecting data from the opinions of specialists and experts in the form of survey forms, and using prospective research techniques for data analysis, the data analysis tool in this research was Micmac software. The main goal of this research is to achieve the scenarios facing the old fabric of the Urmia metropolis by 1420. The most important driving factors were identified in relation to future research on worn-out fabric in Urmia. The results of this research show that 13 key factors will be influential in the future of the old fabric of Urmia city, then, according to the known key factors, the scenarios are predicted in four modes (white, grey, orange and black) for the old texture.

    Keywords: Texture, Worn-Out, Sustainable, Future Research, Urmia