فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 69، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزانه گلکار، مریم بهرامی هیدجی*، علیرضا کاکاوند، محسن منصوبی فر، فاطمه زم صفحات 1-11
    مقدمه

    بهوشیاری، در کاهش سرگشتگی ذهنی و اعتیاد به اینترنت می تواند موثر واقع شود. هدف پژوهش حاضر پیش بینی اعتیاد به اینترنت براساس بهوشیاری با میانجیگری سرگشتگی ذهنی در دانش آموزان متوسطه دوم شهر تهران بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری پژوهش تمام دانش آموزان متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از میان آن ها به روش غیر تصادفی و نمونه گیری در دسترس 200 تن انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "آزمون اعتیاد به اینترنت" (Internet Addiction Test)، "پرسشنامه پنج وجهی بهوشیاری" (Five Facet Mindfulness Questionnaire) و "پرسشنامه سرگشتگی ذهنی" (Mind Wandering Questionnaire) بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. تحلیل داده های جمع اوری شده در نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 26 و آموس نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    بهوشیاری به صورت منفی و معنادار اعتیاد به اینترنت پیش بینی می کند (148/0-=β، 001/0=P). سرگشتگی ذهنی به صورت مثبت و معنادار اعتیاد به اینترنت پیش بینی می کند (393/0=β، 001/0=P). بهوشیاری به صورت منفی و معنادار با میانجیگری سرگشتگی ذهنی اعتیاد به اینترنت پیش بینی می کند (085/0-=β، 001/0=P).

    نتیجه گیری

    بهوشیاری با میانجیگری سرگشتگی ذهنی، اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان متوسطه دوم شهر تهران را پیش بینی می کند. لذا پیشنهاد می شود، مشاوران و روانشناسان سلامت با برگزاری دوره های بهوشیاری برای دانش آموزان مقطع متوسطه موجب کاهش سرگشتگی ذهنی و اعتیاد به اینترنت در آن ها شوند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، بهوشیاری، دانش آموزان، سرگشتگی ذهنی
  • علی ندائی، حسین قمری گیوی*، علی شیخ الاسلامی، اسماعیل صدری صفحات 12-29
    مقدمه

    یکی از دلایل مقاومت بیماران و کارایی ضعیف رویکردهای درمانی، هم ابتلایی اختلال افسردگی و اضطراب است. لذا هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی "درمان شناختی رفتاری" بر دشواری ها در تنظیم هیجان، عدم تحمل بلاتکلیفی و آمیختگی فکر در افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب همبود بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان بودند که با علائم افسردگی و اضطراب همبود به مراکز روانشناسی شهر اصفهان در سال 1399 مراجعه کرده بودند. نمونه ها به روش دسترس از مرکز مشاوره منطقه 5 و 7 شهر اصفهان انتخاب شدند. ابتدا با مصاحبه بالینی طبق DSM-5، "سیاهه افسردگی بک نسخه 2" (Beck Depression Inventory-II) و "سیاهه اضطراب بک" (Beck Anxiety Inventory)، تعداد نمونه ها 32 تن به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در 2 گروه مداخله (16 تن) و کنترل (16 تن) گمارده شدند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس دشواری ها در تنظیم هیجان" (Difficulties in Emotion Regulation Scale)، "مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی" (Intolerance of Uncertainty Scale) و "ابزار آمیختگی فکر" (Thought Fusion Instrument) انجام شد. روایی محتوا و روایی صوری به روش کیفی و پایایی نیز به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ اندازه گیری شد. "درمان شناختی- رفتاری" 10 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه مداخله اجرا شد و گروه کنترل در فهرست انتظار بود. ارزیابی در 3 مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (3 ماه) انجام شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها

    "درمان شناختی -رفتاری" در گروه مداخله سبب بهبود معنادار عدم تحمل بلاتکلیفی، دشواری ها در تنظیم هیجان و آمیختگی فکر در مرحله پس آزمون شد. اما اثربخشی "درمان شناختی رفتاری" فقط بر روی متغیر عدم تحمل بلاتکلیفی تا مرحله پیگیری پایدار بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    اثر درمان "شناختی-رفتاری" تغییرات ماندگارتری بر روی متغیر عدم تحمل بلاتکلیفی نسبت به سایر متغیرها نشان داده است. با توجه به پیش آگهی منفی و پیچیدگی زیاد افسردگی و اضطراب همبود، پیشنهاد می شود برای اثربخشی درازمدت "درمان شناختی رفتاری"، این مداخله درمانی با درمان های مکمل تلفیق و تقویت شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، بلاتکلیفی، آمیختگی فکر، تنظیم هیجان، اضطراب و افسردگی همبود
  • ساره باقری، مجتبی صداقتی فرد* صفحات 30-40
    مقدمه

    نگرش به خیانت و صداقت از جمله عوامل موثر بر کیفیت ادراک شده رابطه زناشویی هستند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت ادراک شده رابطه زناشویی براساس نگرش به خیانت و صداقت بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی زنان متاهل در منطقه 15 شهر تهران در سال 1402 بودند. از میان آن ها، 236 تن به روش نمونه گیری در دسترس از سرای محله های منطقه 15 تهران انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس جمعیت شناختی، "سیاهه کیفیت ادراک شده مولفه های رابطه" (Perceived Relationship Quality Components Inventory)، "مقیاس نگرش به خیانت" (Attitudes toward Infidelity Scale) و "سیاهه صداقت" (Honesty Inventory) بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. تحلیل داده های جمع اوری شده در نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    نگرش به خیانت با مولفه های تعهد، اعتماد و عشق متغیر کیفیت ادراک شده رابطه زناشویی همبستگی معکوس و معنادار داشت (05/0>P). صداقت با ابعاد رضایت، صمیمیت، اعتماد، شور جنسی و عشق متغیر کیفیت ادراک شده رابطه زناشویی همبستگی مستقیم و معنادار داشت (05/0>P). نتایج الگوی حاضر نشان داد 16 درصد واریانس کیفیت ادراک شده رابطه زناشویی براساس نگرش به خیانت و صداقت پیش بینی می شود. ضرایب رگرسیون نشان داد که صداقت (01/0˂P، 378/0=β) می تواند واریانس کیفیت ادراک شده رابطه زناشویی را تبیین کند و پیش بینی کننده کیفیت ادراک شده  رابطه زناشویی بود.

    نتیجه گیری

    نگرش به خیانت و صداقت با کیفیت ادراک شده رابطه زناشویی رابطه داشتند و صداقت، کیفیت ادراک شده رابطه زناشویی پیش بینی می کند. لذا پیشنهاد می شود مشاوران و روانشناسان خانواده برای ارتقای کیفیت رابطه زناشویی بر نگرش های افراد به خیانت و میزان صداقت زوجین در رابطه زناشویی در زوج درمانی متمرکز شوند.

    کلیدواژگان: رابطه زناشویی، صداقت، کیفیت ادراک شده، نگرش به خیانت
  • سعید چگنی، جواد کریمی*، محمدرضا وجدیان صفحات 41-52
    مقدمه

    عملکرد تحصیلی پایین یک مسئله شایع در دانش آموزان است. لذا اجرای مداخلات روانشناختی در این گروه از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی "درمان پذیرش و تعهد" بر پایستگی تحصیلی و سرمایه روانشناختی در دانش آموزان با عملکرد تحصیلی پایین بود. 

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری 2 ماه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر بروجرد در سال تحصیلی 1403-1402 بودند که از میان آن ها 30 تن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی ساده گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس پایستگی تحصیلی" (Academic Buoyancy Scale) و "پرسشنامه سرمایه روانشناختی" (Psychological Capital Questionnaire) بود. روایی محتوای ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. پس از اجرای 8 جلسه “درمان پذیرش و تعهد” برای گروه مداخله، داده ها در  نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    "درمان پذیرش و تعهد” در طول زمان بر افزایش پایستگی تحصیلی (01/0=P، 21/27=F) و سرمایه روانشناختی (001/0=P، 44/89=F) گروه مداخله نسبت به کنترل موثر بوده است. 

    نتیجه گیری

    "درمان پذیرش و تعهد” در افزایش پایستگی تحصیلی و سرمایه روانشناختی دانش آموزان با عملکرد تحصیلی پایین موثر بود. پیشنهاد می شود که در جهت افزایش پایستگی و سرمایه روانشناختی، دوره های "درمان پذیرش و تعهد” برای دانش آموزان برگزار شود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، پایستگی تحصیلی، سرمایه روانشناختی، عملکرد تحصیلی پایین.
  • ایمان بهاروند، منصور سودانی*، غلامرضا رجبی، ذبیح الله عباسپور صفحات 53-65
    مقدمه

    نوجوانی به عنوان یک دوره رشد مهم و همراه تغییرات همه جانبه می تواند با مشکلات زیادی همراه باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تدوین "آموزش مبتنی بر توانمندسازی روانشناختی" و اثربخشی آن بر امید تحصیلی و پذیرش و عمل نوجوانان شهر اهواز انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ روش شامل 2 بخش است. بخش اول طراحی مداخله آموزشی و بخش دوم از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل همه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول ناحیه یک شهر اهواز در سال تحصیلی 1403- 1402 بود. از میان آن ها 40 تن به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و به روش تصادفی ساده با استفاده از قرعه کشی در گروه مداخله (20 تن) و کنترل (20 تن) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس امید تحصیلی" (Academic Hope Scale) و "پرسشنامه پذیرش و عمل - نسخه دوم" (Acceptance and Action Questionnaire-II) بود. روایی محتوایی ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه آلفای کرونباخ اندازه گیری شد. پس از اجرای 10 جلسه "آموزش مبتنی بر توانمندسازی روانشناختی" برای گروه مداخله، داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تفاوت معناداری بین عملکرد 2 گروه مداخله و کنترل در نمره امید تحصیلی و پذیرش و عمل در مرحله پس آزمون و پیگیری را نشان داد (001/0> P).

    نتیجه گیری

    "آموزش مبتنی بر توانمندسازی روانشناختی"یک آموزش موثر برای افزایش امید تحصیلی و پذیرش و عمل نوجوانان است. لذا، اجرای چنین جلسات آموزشی برای نوجوانان توسط مسئولان آموزش و پرورش، مراکز مشاوره و مدیران همه سازمان های مرتبط با نوجوانان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: توانمندی سازی روانشناختی، امید تحصیلی، پذیرش و عمل، نوجوانان
  • مژده باقرزاده، سهیلا مظلوم واجاری*، فاطمه جعفرآقائی صفحات 66-80
    مقدمه

    اضطراب سلامت از عوامل اصلی موثر بر سلامت روان پرستاران است. هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی پریشانی روانشناختی و مقابله با موقعیت های تنش زا، اضطراب سلامت در پرستاران با نقش میانجی فرسودگی شغلی بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه پژوهش پرستاران شاغل در بیمارستان دکتر پیروز در لاهیجان در سال 1402 بود که تعداد 200 تن از آن ها (27مرد و 173 زن) به روش نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس انتخاب شدند. ابزار های جمع آوری داده ها شامل: پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس پریشانی روانشناختی کسلر "(Kessler Distress Psychological Scale)، "سیاهه مقابله با موقعیت های تنش زا" (Coping Inventory for Stressful Situations)، "سیاهه اضطراب سلامت" (Health Anxiety Inventory) و "پرسشنامه فرسودگی شغلی" (Maslach Burnout Questionnaire) بودند را بصورت کامل تکمیل کردند. نسبت روایی محتوای ابزار ها و پایایی به روش محاسبه همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ انجام شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 و اسمارت پی ال اس نسخه  3 تحلیل شدند.

    یافته ها

    پریشانی روانشناختی با اضطراب سلامت همبستگی معنادار مستقیم و مثبت داشت (59/0= β، 330/8=t، 01/0=P). مقابله با موقعیت های تنش زا، با اضطراب سلامت همبستگی معنادارغیرمستقیم و منفی داشت (25/0-= β، 167/2-=t، 01/0=P). پریشانی روانشناختی با فرسودگی شغلی همبستگی معنادار مستقیم و مثبت داشت (71/0= β، 86/17=t، 01/0=P). مقابله با موقعیت های تنش زا با فرسودگی شغلی همبستگی معنادار غیرمستقیم و منفی داشت (14/0-= β، 158/3-=t، 05/0=P). فرسودگی شغلی با اضطراب سلامت همبستگی معنادار مستقیم و مثبت داشت (24/0= β، 57/3=t، 001/0=P). پریشانی روانشناختی (23/0=β) با میانجیگری فرسودگی شغلی با اضطراب سلامتی همبستگی معنا دار مستقیم و مثبت داشت. همچنین مقابله با موقعیت های تنش زا،  (169/0-/0= β) با میانجیگری فرسودگی شغلی با اضطراب سلامتی همبستگی معنادار غیر مستقیم و منفی داشت.

    نتیجه گیری

    پریشانی روانشناختی به صورت معنادار مستقیم ومثبت  و مقابله با موقعیت های تنش زا به صورت معنا دار مستقیم ومنفی، به واسطه فرسودگی شغلی سبب افزایش نمره اضطراب سلامتی در پرستاران می شود. پیشنهاد می شود، مدیران بیمارستان ها اقدامات حمایتی لازم در راستای ارتقاء سلامت روان پرستاران شاغل در بیمارستان ها را با برگزاری کارگاه های آموزشی درزمینه  فرسودگی شغلی و اضطراب سلامت فراهم آورند.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، فرسودگی، پریشانی روانشناختی، پرستاران
  • محبوبه ایزدی، سیمین بشردوست*، مینا مجتبایی صفحات 81-92
    مقدمه

    معنا در زندگی با بهبود و تاثیرگذاری بر مقابله افراد در مواجه با بحران های زندگی موجب خودشفقت ورزی و مواجهه موثر با عوامل تنش زا همچون اضطراب مرگ می شود. هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی ساختاری پیش بینی اضطراب مرگ براساس معنا در زندگی با میانجیگری خودشفقت ورزی در کارمندان میانسال دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کارمندان 50 تا 65 سال دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در سال 1401-1402 بود که از میان آن ها به روش غیر تصادفی و در دسترس 308 تن انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس اضطراب مرگ تمپلر" (Templer Death Anxiety Scale)، "پرسشنامه معنا در زندگی" (Meaning in Life Questionnaire) و "مقیاس خودشفقت ورزی" (Self-Compassion Scale) بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. تحلیل داده های جمع اوری شده در نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 26 و آموس نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    معنا در زندگی به صورت منفی و معنادار اضطراب مرگ را در کارمندان میانسال در سطح 01/0 پیش بینی می کند. خودشفقت ورزی به صورت منفی و معنادار اضطراب مرگ را در کارمندان میانسال در سطح 01/0 پیش بینی می کند. معنا در زندگی به صورت منفی و معنادار با میانجیگری خودشفقت ورزی اضطراب مرگ را در کارمندان میانسال در سطح 01/0 پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    معنا در زندگی با میانجیگری خودشفقت ورزی، اضطراب مرگ در کارمندان میانسال را پیش بینی می کند. لذا پیشنهاد می شود، مشاوران و روانشناسان سلامت با برگزاری دوره های معنادرمانی و خودشفقت ورزی برای کارمندان میانسال موجب کاهش اضطراب مرگ در آن ها شوند.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، خودشفقت ورزی، کارمندان میانسال، معنا در زندگی
  • محمود موذن، مجتبی صداقتی فرد* صفحات 93-104
    مقدمه

    نگرش به طلاق و توجیه روابط فرا زناشویی از جمله عوامل موثر بر رضایت زناشویی هستند. هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی ساختاری پیش بینی رضایت زناشویی براساس نگرش به طلاق با میانجیگری توجیه روابط فرا زناشویی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار در سال تحصیلی نیمسال دوم 1402-1401 بودند که از میان آن ها، 246 تن به روش غیرتصادفی و در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس رضایت زناشویی انریچ" (ENRICH Marital Satisfaction Scale)، "مقیاس نگرش به طلاق" (Attitudes toward Divorce Scale)، "پرسشنامه توجیه روابط فرا زناشویی" (Justifications for Extramarital Relationships Questionnaire) بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. تحلیل داده های جمع اوری شده در نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 26 و آموس نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    رضایت زناشویی براساس نگرش مثبت (300/0-=β، 001/0>P) و منفی (549/0=β، 001/0>P) به طلاق در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار پیش بینی می شود. رضایت زناشویی براساس توجیه روابط فرا زناشویی (523/0-=β، 001/0>P) در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار پیش بینی می شود. نگرش مثبت به طلاق (200/0-=β، 001/0=P) و نگرش منفی به طلاق (191/0=β، 001/0>P) با میانجیگری توجیه روابط فرا زناشویی، رضایت زناشویی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    رضایت زناشویی براساس نگرش مثبت و منفی به طلاق با میانجیگری توجیه روابط فرا زناشویی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار پیش بینی می شود. لذا پیشنهاد می شود، مشاوران و روانشناسان خانواده بر نگرش های زوجین به طلاق در رابطه زناشویی در زوج درمانی متمرکز شوند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، روابط فرازناشویی، طلاق
  • محمد هرنگ زا، نادر حاجلو*، محمد نریمانی، سجاد بشرپور صفحات 105-118
    مقدمه

    اعتیاد به بازی های آنلاین بر سلامت جسمی و روانی نوجوانان تاثیر منفی می گذارد. علائم اعتیاد به بازی های آنلاین در نوجوانان در سنین مدرسه قابل مشاهده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی بدرفتاری روانشناختی دوران کودکی و اعتیاد به بازی های آنلاین با نقش میانجیگری پذیرش و عمل انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان (نوجوانان) دختر و پسر دوره اول متوسطه آموزش و پرورش شهرستان بستک هرمزگان بود که در سال تحصیلی 1401-1400 به تحصیل اشتغال داشتند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای تعداد 337 تن به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس اعتیاد به بازی های آنلاین "(Online Game Addiction Scale)،" سیاهه بدرفتاری روانشناختی "(Psychological Maltreatment Inventory)  و" پرسشنامه پذیرش و عمل- 2 "(Acceptance and Action Questionnaire-II) بود. روایی محتوایی ابزارها با روش کیفی و پایایی با روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 20 و نرم افزار آموس نسخه 20 تحلیل شد.

    یافته ها

    عدم پاسخ گویی هیجانی، طرد کردن/ترساندن، غیراخلاقی/صادقانه نبودن، پرتوقع/انعطاف ناپذیری، منزوی سازی به ترتیب از مولفه های " سیاهه بدرفتاری روانشناختی "با مقدار ضریب 48/0، 41/0، 28/0، 31/0 و 35/0 به صورت مستقیم با اعتیاد به بازی های آنلاین همبستگی مثبت معناداری دارند (001/0<P). همچنین، عدم پاسخ گویی هیجانی، طرد کردن/ترساندن، پرتوقع/انعطاف ناپذیری و منزوی سازی به ترتیب از مولفه های" سیاهه بدرفتاری روانشناختی " با مقدار ضریب 16/0، 19/0، 11/0 و 23/0 با میانجیگری پذیرش و عمل به صورت غیرمستقیم با اعتیاد به بازی های آنلاین همبستگی مثبت معناداری دارند (001/0< P).

    نتیجه گیری

    بدرفتاری روانشناختی دوران کودکی به صورت مستقیم و غیرمستقیم با میانجیگری پذیرش و عمل با اعتیاد به بازی های آنلاین همبستگی معناداری دارند. لذا به مسئولین آموزش و پرورش پیشنهاد می شود به منظور کاهش اعتیاد به بازی های آنلاین دوره های آموزشی شیوه های ارتباطی صحیح والدین با فرزندان ویژه والدین و دوره های آموزشی راهبردهای مطلوب شناختی در هنگام رویدادهای تنش زا ویژه دانش آموزان اجرا شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های آنلاین، بدرفتاری روانشناختی دوران کودکی، پذیرش و عمل، نوجوانان
  • فهیمه محمدی زنجیره، بهنام طالبی*، اسدالله خدیوی صفحات 119-128
    مقدمه

    امروزه عملکرد شغلی به عنوان یک مزیت رقابتی، مهم و کلیدی می باشد که می تواند تحت تاثیر عوامل متعددی قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی "مقیاس عملکرد شغلی" در کارکنان مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت شهرهای تبریز و ارومیه انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع روش شناسی است. عبارت ها بر اساس شرح وظایف شغلی عمومی و اختصاصی به کار گرفته شده در مراکز بهداشتی و درمانی صنعت نفت، مبانی نظری عملکرد شغلی در سازمان های بهداشتی و درمانی و نیز فرم ارزشیابی سالانه عملکرد کارکنان در مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت شهرهای تبریز و ارومیه طراحی شد.روایی محتوا به روش شاخص روایی محتوا Waltz & Basel و نسبت روایی محتوا بوسیله نظرات 16 تن از مدرسین رشته های مدیریت دانشگاه علوم پزشکی شهرهای تبریز و ارومیه سنجیده شد. روایی سازه، به روش تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی، روایی همگرا و واگرا، روی 145 تن به روش تصادفی طبقه ای نسبی بر اساس سهم کادر درمان و کادر غیردرمانی شهرهای تبریز و ارومیه بررسی شد. پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ و پایایی ترکیبی  روی 35 تن از کارکنان کادر پزشکی در مراکز بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی شهرهای تبریز و ارومیه محاسبه گردید. تحلیل داده ها در نرم افزار پی ال اس نسخه 3 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج شاخص روایی محتوایی نشان داد که 6 عبارت به دلیل مقدار شاخص روایی محتوایی کمتر از 79 درصد یا نسبت روایی محتوایی کمتر از 49/0 حذف شدند. همچنین یافته های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نشان داد که مقیاس 20 عبارت و یک عامل دارد. نتایج روایی همگرا 79/0 و روایی واگرا 71/0 را نشان داد. در نهایت، پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ 78/0 و پایایی ترکیبی  89/0 محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    "مقیاس عملکرد شغلی" با 20 عبارت و تک عاملی طراحی و روانسنجی شد. پیشنهاد می گردد از ابزار طراحی شده در سنجش عملکرد شغلی در کارکنان مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: صنعت نفت، طراحی ابزار، مقیاس عملکرد شغلی، مراکز بهداشت و درمان
|
  • Farzaneh Golkar, Maryam Bahrami*, Alireza Kakavand, Mohsen Mansoobifar, Fatemeh Zam Pages 1-11
    Introduction

    Mindfulness can be effective in reducing mind wandering and internet addiction. The present study aimed to predict Internet addiction based on mindfulness with the mediation of mind wandering in students of the second secondary school in Tehran.

    Methods

    The research method is descriptive-correlation. The statistical population of the research was all the secondary school students in Tehran in the academic year 2021-2022, from which 200 were selected by non-random sampling method. Research instruments included the demographic questionnaire, "Internet Addiction Test", "Five Facet Mindfulness Questionnaire" and "Mind Wandering Questionnaire". The validity of the instruments was measured using content validity using a qualitative method and reliability using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The collected data were analyzed in SPSS .26 and Amos. 24.

    Results

    The mindfulness negatively and significantly predicts Internet addiction (β=-0.148, P=0.001). Mind wandering positively and significantly predicts Internet addiction (β=0.393, P=0.001). Mindfulness negatively and significantly predicts Internet addiction through the mediation of mind wandering (β=-0.085, P=0.001).

    Conclusions

    Mindfulness, with the mediation of mind wandering, predicts Internet addiction in high school students in Tehran. Therefore, it is suggested that health counselors and psychologists reduce their mind wandering and internet addiction by holding mindfulness courses for high school students.

    Keywords: Internet Addiction, Mindfulness, Students, Mind Wandering
  • Ali Nedaei, Hoseyn Ghamri*, Ali Sheykholeslami, Esmaeil Sadri Pages 12-29
    Introduction

    One of the reasons for patients' resistance and the poor effectiveness of treatment approaches is the comorbidity of depression and anxiety disorder. Therefore, the purpose of the present study was to determine the effectiveness of "Cognitive Behavioral Therapy" on difficulties in emotion regulation, intolerance of uncertainty and thought fusion in people suffering from comorbid depression and anxiety.

    Methods

    The present research was semi-experimental with a pre-test, post-test design with a control group. The statistical population of this research included all the people who had referred to psychological centers in Isfahan city with comorbid symptoms of depression and anxiety in 2019. The samples were selected by convenience method from the counseling center of the 5th and 7th regions of Isfahan city. After passing a clinical interview according to DSM-5 and completing the "Beck Depression Inventory, Version 2" and "Beck Anxiety Inventory", finally, 32 people were eligible for the study. The samples were randomly assigned to intervention (16 people) and control (16 people) groups. Data collection was Done with demographic questionnaire, "Difficulties in Emotion Regulation Scale", "Intolerance of Uncertainty Scale" and "Thought Fusion Instrument". Content validity and face validity were measured by qualitative method and reliability was also measured by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. "Cognitive Behavioral Therapy" was implemented for 10 sessions of 90 minutes for the intervention group and the control group was on the waiting list. The data was analyzed with SPSS .21.

    Results

    “Cognitive-Behavioral Therapy” in the intervention group caused a significant improvement in the intolerance of uncertainty, difficulties in regulating emotions and mixing thoughts in the post-exam stage. However, the effectiveness of “Cognitive-Behavioral Therapy” was stable only on the uncertainty intolerance variable until the follow-up stage (P<0.05).

    Conclusions

    The effect of "Cognitive Behavioral Therapy" has shown more lasting changes on the uncertainty intolerance variable than other variables. Considering the negative prognosis and the high complexity of  comorbid depression and anxiety, it is suggested that this intervention be combined and strengthened with complementary therapy for the long-term effectiveness of this intervention on other correlates of this disorder.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Uncertainty, Thought Fusion, Emotional Regulation, Comorbid Depression, Anxiety
  • Sareh Bagheri, Mojtaba Sedaghatifard* Pages 30-40
    Introduction

    Attitude towards infidelity and honesty are among the factors affecting the perceived quality of marital relationship. The present study aimed to predict the perceived quality of marital relationship based on the attitude towards infidelity and honesty.

    Methods

    The research method was descriptive correlation type. The statistical population of the present study included all married women in the 15th district of Tehran in 2023. Among them, 236 people were selected by the convenience sampling method from the neighborhood houses of the 15th district of Tehran. The research tools included demographic scale, "Perceived Relationship Quality Components Inventory", "Attitudes towards Infidelity Scale" and "Honesty Inventory". The validity of the instruments was measured using content validity using a qualitative method and reliability using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The collected data were analyzed in SPSS.26.

    Results

    The attitude towards infidelity had a significant inverse correlation with the commitment, trust and love components of the perceived quality of marital relationship (P<0.05). Honesty had a significant direct correlation with satisfaction, intimacy, trust, sexual passion and love components of the “Perceived Relationship Quality Components Inventory” (P<0.05). The results of the present model showed that 16% of the variance of perceived quality of marital relationship is predicted based on the attitude towards infidelity and honesty. The regression coefficients showed that honesty (P<0.01, β=0.378) can explain the variance of the perceived quality of marital relationship and was a predictor of the perceived quality of marital relationship.

    Conclusions

    The attitude towards infidelity and honesty were related to the perceived quality of marital relationship, and honesty predicts the perceived quality of marital relationship. Therefore, it is suggested that family counselors and psychologists focus on people's attitudes towards infidelity and the level of honesty of couples in marital relationship in couple therapy to improve the quality of marital relationship.

    Keywords: Marital Relationship, Honesty, Perceived Quality, Attitude Towards Infidelity
  • Saeed Chegeni, Javad Karimi*, Mohammadreza Vajdian Pages 41-52
    Introduction

    Low academic performance is a common problem among students. Therefore, the implementation of psychological interventions in this group is of great importance. The aim of the present study was to determine the effectiveness of "Acceptance and Commitment Therapy" on academic buoyancy and psychological capital in students with low academic performance. 

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up design of 2 months with a control group. The statistical population included all female students of the second secondary level of Borujerd city in the academic year of 2023-2024, among them, 30 people were selected by cconvenience sampling method and assigned to the intervention and control groups by simple random assignment. The research instruments included demographic questionnaire, “Academic Buoyancy Scale” and “Psychological Capital Questionnaire". Content validity of instruments was measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. After 8 sessions of " Acceptance and Commitment Therapy" for the intervention group, the data were analyzed in SPSS.22. 

    Results

    " Acceptance and Commitment Therapy” over time has been effective in increasing academic consistency (P=0.01, F=27.21) and psychological capital (P=0.01, F=89.44) in students. 

    Conclusions

    "Acceptance and Commitment Therapy" was effective in increasing academic persistence and psychological capital of students with low academic performance. It is suggested that in order to increase academic buoyancy and psychological capital, "Acceptance and Commitment Therapy" courses for knowledge Students will be held.

    Keywords: Therapy Of Acceptance, Commitment, Academic Buoyancy, Psychological Capital, Low Academic Performance
  • Iman Baharvand, Mansour Sodani*, Gholamreza Rajabi, Zabihollah Abbaspour Pages 53-65
    Introduction

    Adolescence, as an important growth period and accompanied by all-round changes, can be associated with many problems. Therefore, the current research was conducted with the aim of developing "Education Based on Psychological Empowerment" and its effectiveness on academic hope and acceptance and action of adolescents.

    Methods

    The current research consists of 2 parts in terms of method. The first part was to design the educational intervention and the second part was semi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up plan with the control group. The statistical population of the present study included all the male students of the first secondary level in the first district of Ahvaz city in the academic year of 2023-2024. Among them, 40 people were selected by the convenience non-random sampling method and were replaced by a simple random method using lottery in the intervention group (20 people) and the control group (20 people). The research tools included demographic questionnaire, "Academic Hope Scale" and "Acceptance and Action Questionnaire-II". The content validity of the instruments was measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha. After conducting 10 sessions of "Education Based on Psychological Empowerment" for the intervention group, the data were analyzed in SPSS .23.

    Results

    The findings showed a significant difference between the performance of the intervention and control groups in the score academic hope and acceptance and action in the post-test and follow-up phase (P<0.001).

    Conclusions

    "Education Based on Psychological Empowerment" is an effective training to increase the academic hope and acceptance and action of adolescents. Therefore, the implementation of such education sessions for adolescents is recommended by education officials, counseling centers and managers of all organizations related to adolescents.

    Keywords: Psychological Empowerment, Academic Hope, Acceptance, Action, Adolescents
  • Mozhdeh Bagher Zadeh, Soheila Mazloum Vajari*, Fatemeh Jafaraghaee Pages 66-80
    Introduction

    Health anxiety is one of the main factors affecting the mental health of nurses. The aim of the present study was to determine the correlation between psychological distress and Coping with stressful situations, health anxiety in nurses with the mediating role of job burnout.

    Methods

    The present research method is descriptive-correlation type. The research population was nurses working in Dr. Pirouz Hospital in Lahijan in 2023, 200 of them (27 men and 173 women) were selected by non-random and convenience sampling method. Data collection instruments include: demographic data questionnaire, "Kessler Distress Psychological Scale", "Coping Inventory for Stressful Situations", "Health Anxiety Inventory" and "Job Burnout Questionnaire" were completely completed. The content validity ratio of the instruments and reliability was done by calculating internal consistency by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed in SPSS .22 and Smart PLS. 3.

    Results

    Psychological distress was correlated directly and positively with health anxiety (β=0.59, t=8.330, P=0.01). Coping with stressful situations with health anxiety had an indirect and negative significant correlation (β=-0.25, t=-2.167, P=0.01). Psychological distress was correlated directly and positively with burnout (β=0.71, t=17.86, P=0.01). Coping with stressful situations with burnout had an indirect and negative significant correlation (β=-0.14, t=-3.158, P=0.05). Job burnout was directly and positively correlated with health anxiety (β=0.24, t=3.57, P=0.001). Psychological distress (β=0.23) correlated directly and positively with health anxiety by mediating burnout. Also, coping with stressful situations (β=-0.169) with the mediation of burnout was correlated indirectly and negatively with health anxiety.

    Conclusions

    Psychological distress in a direct and positive manner and Coping with stressful situations in a direct and negative manner, due to burnout increases the health anxiety score in nurses. It is suggested that hospital managers provide the necessary support measures to promote the mental health of nurses working in hospitals by holding workshops on burnout and health anxiety.

    Keywords: Health Anxiety, Burnout, Psychological Distress, Nurses
  • Mahboobeh Izadi, Simin Bashardoust*, Mina Mojtabaie Pages 81-92
    Introduction

    Meaning in life by improving and affecting people's coping in the face of life crises, causes self-compassion and effective confrontation with stressors such as death anxiety. The present study aimed to formulate a structural model for predicting death anxiety based on meaning in life with the mediation of self-compassion in middle-aged employees of Islamic Azad University Science and Research Branch.

    Methods

    The research method was descriptive correlation type. The statistical population of this research was made up 50 to 65-year-old employees of Islamic Azad University Science and Research Branch in 2023-2024, from whom 308 were selected in a non-random and convenience method. The research instruments included demographic questionnaire, "Templer Death Anxiety Scale", "Meaning in Life Questionnaire" and "Self-Compassion Scale". The validity of the instruments was measured using content validity using a qualitative method and reliability using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The collected data were analyzed in SPSS.26 and AMOS.24.

    Results

    Meaning in life negatively and significantly predicts death anxiety in middle-aged employees at the 0.01 level. Self-compassion negatively and significantly predicts death anxiety in middle-aged employees at the 0.01 level. Meaning in life negatively and significantly predicts death anxiety in middle-aged employees with the mediation of self-compassion at the 0.01 level.

    Conclusions

    Meaning in life predicts death anxiety in middle-aged employees through the mediation of self-compassion. Therefore, it is suggested that health counselors and psychologists reduce their death anxiety by holding meaning therapy and self-compassion courses for middle-aged employees.

    Keywords: Death Anxiety, Self-Compassion, Middle-Aged Employees, Meaning In Life
  • Mahmood Moazzen, Mojtaba Sedaghatifard* Pages 93-104
    Introduction

    Attitude towards divorce and justification of extramarital relations are among the factors affecting marital satisfaction. The present study aimed to formulate a structural model for predicting marital satisfaction based on the attitude towards divorce with the mediation of the justification of extramarital relationships in the students of the Islamic Azad University of Garmsar Branch.

    Methods

    The research method was descriptive correlation. The statistical population of the present study included all married students of the Islamic Azad University of Garmsar Branch in the academic year of the second semester of 2022-2023, and among them, 246 were selected by non-random and convenience sampling method. The research instruments included demographic questionnaire, "ENRICH Marital Satisfaction Scale", "Attitudes towards Divorce Scale", and "Justifications for Extramarital Relationships Questionnaire". The validity of the instruments was measured using content validity using a qualitative method and reliability using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The collected data were analyzed in SPSS .26 and Amos v.24.

    Results

    Marital satisfaction is predicted based on positive (β=-0.300, P<0.001) and negative (β=0.549, P<0.001) attitude towards divorce in students of Islamic Azad University of Garmsar Branch. Marital satisfaction is predicted based on the justification of extramarital relationships (β=-0.523, P<0.001) in the students of Islamic Azad University of Garmsar branch. Positive attitude towards divorce (β=-0.200, P=0.001) and negative attitude towards divorce (β=0.191, P<0.001) predict marital satisfaction through the mediation of extramarital relationship justification.

    Conclusions

    The marital satisfaction is predicted based on positive and negative attitudes towards divorce with the mediation of justification of extramarital relationships in the students of Islamic Azad University of Garmsar Branch. Therefore, it is suggested that family counselors and psychologists focus on couples' attitudes towards divorce in marital relationship in couple therapy.

    Keywords: Marital Satisfaction, Extramarital Relations, Divorce
  • Mohammad Herangza, Nader Hajloo*, Mohammad Narimani, Nader Basharpoor Pages 105-118
    Introduction

    Online gaming addiction has a negative effect on the physical and mental health of teenagers. The symptoms of online game addiction can be seen in school-age teenagers. The present study was conducted with the aim of determining the correlation between childhood psychological maltreatment and online game addiction with the mediating role of acceptance and action.

    Methods

    The research method is descriptive-correlation type. The statistical population included all male and female students (teenagers) of the first year of secondary education in Bastak Hormozgan city, who were studying in the academic year of 1400-1401, and 350 people were selected as a sample using a multi-stage cluster random sampling method. Data collection tools included demographic questionnaire, "Online Game Addiction Scale", " Psychological Maltreatment Inventory" and "Acceptance and Action Questionnaire-II". Content validity of instruments was measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed with SPSS. 20 and AMOS .20 software.

    Results

    Emotional unresponsiveness, rejection/intimidation, unethical/not being honest, high expectations/inflexibility, isolation from the components of “Assisted Maltreatment Inventory” respectively with coefficient values of 0.48, 0.41, 0.28, 0.31 and 0.35 They have a significant positive correlation directly with addiction to online games (P < 0.001). Also, emotional unresponsiveness, rejection/intimidation, high expectations/inflexibility, and isolation from the components of “Assisted Maltreatment Inventory” respectively, with coefficient values of 0.16, 0.19, 0.11, and 0.23 with the mediation of acceptance and action as Indirectly, they have a significant positive correlation with addiction to online games (P<0.001).

    Conclusions

    Childhood psychological maltreatment directly and indirectly with the mediation of acceptance and action have a significant correlation with online game addiction. Therefore, in order to reduce the online games addiction, it is suggested to the education officials to implement training courses on the correct communication methods of parents with their children, and training courses on optimal cognitive strategies during stressful events for students.

    Keywords: Online Game Addiction, Childhood Psychological Maltreatment, Acceptance, Action, Adolescents
  • Fahimeh Mohammadi Zanjireh, Behnam Talebi*, Asadollah Khadivi Pages 119-128
    Introduction

    Today, job performance is an important and key competitive advantage that can be affected by many factors. The current research was conducted with the aim of developing and psychometrics of "Job Performance Scale" among employees of oil industry health and medical centers in Tabriz and Urmia.

    Methods

    The current research is of methodological type. The items were developed based on the description of general and specific job duties used in health and medical centers of oil industry, the theoretical foundations of job performance health and medical centers organizations, as well as the annual performance evaluation form of employees in the oil industry health and medical centers in Tabriz and Urmia was designed.Content validity was measured using the Waltz & Basel content validity index and the content validity ratio by the opinions of 16 lecturers of management courses at the University of Medical Sciences in Tabriz and Urmia. Construct validity wasinvestigated by exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, convergent validity and divergent validity, on 145 people using a stratified relative random method based on the share of medical and non-medical staff in Tabriz and Urmia cities. Reliability was calculated using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient and composite reliability on 35 medical staff in the health and medical centers of the University of Medical Sciences in Tabriz and Urmia. Data analysis was done in PLS. 3.

    Results

    The results of the content validity index showed that 6 terms were removed due to the value of the content validity index less than 79% or the content validity ratio less than 0.49. Also, the findings of exploratory and confirmatory factor analysis showed that the scale has 20 terms and one factor. The results showed convergent validity of 0.79 and divergent validity of 0.71. Finally, reliability was calculated using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient of 0.78 and combined reliability of 0.89.

    Conclusions

    "Job Performance Scale" with 20 items and single factor was developed and psychometrically evaluated. It is suggested to use the developed instrument to measure the job performance of employees of health and medical centers in the oil industry.

    Keywords: Oil Industry, Instrument Development, Job Performance Scale, Health, Care Centers