فهرست مطالب
فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 80 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/10/11
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-11
این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی عوامل موثر بر خودتوسعه ای رهبری مدیران شرکت های دانش بنیان شهر تهران انجام شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوردی داده ها آمیخته از نوع اکتشافی متوالی است. مشارکت کنندگان بخش کیفی خبرگان، نخبگان و متخصصان در زمینه موضوع مورد پژوهش بودند که به روش نمونه گیری هدفمند در دسترس تعداد 15 نفر انتخاب شد. جامعه آماری بخش کمی را مدیران شرکت های دانش بنیان شهر تهران تشکیل دادند که تعداد آن ها در سال 1401 برابر 1716 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران 314 نفر انتخاب شدند و در نهایت 216 پرسشنامه جمع آوری شد. داده های کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند و داده های کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. برای اطمینان از روایی و پایایی داده های کیفی از چهار معیار ارائه شده استفاده شد و جهت بررسی روایی و پایایی بخش کمی پژوهش نیز از روایی صوری و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که میزان آن برای پرسشنامه پژوهش 78/0، به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از کدگذاری سه مرحله ای و در بخش کمی از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، میانه و کم ترین و بیشترین) و آمار استنباطی (تحلیل عاملی تاییدی یا تحلیل عاملی مرتبه اول به وسیله نرم افزارهای SPSS-23 و Amos 24.0 استفاده شد. طبق یافته های بخش کیفی عوامل موثر بر خودتوسعه ای رهبری شامل عوامل فردی، سازمانی و محیطی هستند که هر کدام شامل مواردی می شوند. همچنین طبق یافته های بخش کمی تمام عوامل شناسایی شده، مورد تایید قرار گرفتند.
کلیدواژگان: خودتوسعه ای رهبری، شرکت دانش بنیان، مدیران دانش بنیان، شهر تهران. -
صفحات 12-19
هدف از این پژوهش شناسایی و رتبه بندی ابعاد شبکه سازی کارآفرینانه کسب وکارهای زنان کارآفرین بود. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها کیفی بوده که در آن داده های مورد نیاز از طریق انجام مطالعات کتابخانه ای و همچنین استفاده از روش میدانی یعنی از طریق انجام مصاحبه با خبرگان دانشگاهی در رشته های مدیریت و کارآفرینی جمع آوری گردیدند. در انتخاب مصاحبه شوندگان از شیوه نمونه گیری هدفمند و از روش گلوله برفی استفاده گردید. ملاک تعیین تعداد خبرگان رسیدن به اجماع نظری بود که بر این اساس 20 خبره انتخاب شدند. در فرآیند پژوهش ابتدا مبانی نظری، پیشینه ها، مدل ها و تحقیقات مختلف در حوزه شبکه سازی کارآفرینانه مورد بررسی قرار گرفت و مولفه های موثر بر شبکه سازی کارآفرینانه شناسائی گردید و پس از آن با استفاده از روش دلفی فازی غربال شدند. نتایج نشان دهنده 7 بعد و 83 مولفه بود که حفظ شبکه با وزن 0.244 در رتبه اول، ساختار شبکه با وزن 0.208 در رتبه دوم، قابلیت ارتباطی شبکه با وزن 0.152 در رتبه سوم، آموزش شبکه با وزن 0.135 در رتبه چهارم، منابع شبکه با وزن 0.121 در رتبه پنجم و نوع شبکه با وزن 0.085 در رتبه ششم و یادگیری شبکه با وزن 0.056 در رتبه هفتم اهمیت قرار دارد. لذا پیشنهاد می گردد زنان کارآفرین جهت ورود به شبکه به بهبود شبکه های تجاری بپردازند که راه بسیار سریع تری برای رشد شبکه کارآفرینانه برای کسب و کار محسوب می شود.
کلیدواژگان: موفقیت، کسب و کار، اقتصاد، کارآفرینی، توسعه -
صفحات 20-31
رشد فراگیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، تاثیر بسیار زیادی بر صنعت بانکداری داشته است. ارائه خدمات بانکی به مشتریان از طریق تلفن همراه یکی از جدیدترین این فناوری هاست. شواهد نشان می دهد میزان استفاده از همراه بانک میان مشتریان بانک ها در حال گسترش است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارزیابی عوامل موثر بر پذیرش همراه بانک سپه با مدل پذیرش فناوری3 و رویکرد معادلات ساختاری انجام شد. مبنای روش تحقیق توصیفی از نوع آزمون همبستگی، که جامعه آماری مشتریان بانک سپه تعیین شدند. همچنین برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ساخته محقق که پایایی آن 89/0 حسب آلفای کرونباخ استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش مشاهده شد که هنجاری ذهنی بر سودمندی درک شده تاثیر دارد اثر بخشی بر سودمندی درک شده تاثیر دارد. لذت درک شده بر سهولت استفاده درک شده تاثیر دارد هنجاری ذهنی با نقش میانجی داوطلبانه بر قصد رفتار تاثیر دارد لذت درک شده با نقش میانجی سهولت استفاده درک شده بر سودمندی درک شده تاثیر دارد. سهولت درک شده و سودمندی درک شده بر قصد رفتار تاثیر دارد در نهایت قصد رفتار بر رفتار استفاده تاثیر دارد.
کلیدواژگان: قصد رفتار، رفتار استفاده، همراه بانک، صنعت بانکداری، فناوری اطلاعات -
صفحات 32-42
پایداری عملکرد یک شرکت، برای موفقیت بلند مدت آن ضروری است. پیشرفت های تکنولوژی در دهه ی اخیر عملکرد اکثر سازمان ها را تغییر داده است. در این بین فناوری های صنعت 4.0 فرصت ها و چالش هایی برای پایداری شرکت ها از جمله شرکت های کوچک و متوسط، ایجاد کرده است. محیط پویا و رقابتی صنایع امروز، موجب شده است که شرکت های کوچک و متوسط به فراتر از منابع خود بیندیشند و برای بهره برداری از فرصت های فناوری های جدید، تمام تلاش خود را برای بهبود قابلیت ها و عملکرد خود انجام دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کلان داده بر عملکرد پایدار با میانجی گری قابلیت توسعه محصول جدید و قابلیت تولید مجدد انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شرکت های کوچک و متوسط فعال شهرک صنعتی سپیدرود رشت در نظر گرفته شده است. داده ها از 48 شرکت از طریق پرسشنامه طیف لیکرت 5 گزینه ای جمع آوری شد. با استفاده از روش حداقل مربعات جزئی مدل سازی معادلات ساختاری، فرضیه های پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آماری پژوهش نشان داد که کلان داده بر قابلیت توسعه محصول جدید و قابلیت تولید مجدد به طور مستقیم موثر است و بیشترین تاثیر را بر قابلیت تولید مجدد دارد. از طرفی نتایج نشان داد که قابلیت توسعه محصول جدید بر خلاف قابلیت تولید مجدد به طور مستقیم بر عملکرد پایدار شرکت موثر نیست. همچنین کلان داده بر عملکرد پایدار شرکت به طور مستقیم، تاثیر ندارد. اما نقش میانجی قابلیت تولید مجدد در ارتباط با کلان داده و عملکرد پایدار شرکت تایید شد.
کلیدواژگان: کلان داده، قابلیت پویا، عملکرد پایدار -
صفحات 43-50
امروزه تمامی سازمان ها به نوعی در معرض تحولات فناوری اطلاعات قرار دارند و جلوه های کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در کلیه حوزه های زنجیره تامین آشکار است. این پژوهش به بررسی تاثیر میل به همکاری و زیرساخت تکنولوژی شرکای زنجیره تامین بر اشتراک اطلاعات با مطالعه موردی کارخانه های لبنیات و با استفاده از سیستم استنتاج فازی می پردازد. پژوهش حاضر کمی و پیمایشی باهدف کاربردی انجام گرفته است و بر اساس مدل مفهومی در نظر گرفته شده با شاخص های کیفی و مبهم، با استفاده از توابع عضویت فازی به صورت کمی درآمده و پس از اعمال استنتاج فازی نتیجه فازی حاصله نیز به صورت کمی دی فاز شده است. در تحلیل فازی این پژوهش از نرم افزار متلب استفاده شده است و قوانین استنتاج آن نیز با 28 قاعده حاصل از نظر خبرگان تعیین شده است. روش ارزش دهی به شاخص های هر متغیر کیفی در این پژوهش با استفاده از پرسش نامه های تایید شده در پژوهش های معتبر می باشد که بر اساس فرمول کوکران به تعداد 100 پرسش نامه در شرکت های تولیدی شهرک صنعتی شهرکرد توزیع شده است، به دست آمده است.
کلیدواژگان: زنجیره تامین، همکاری، اشتراک اطلاعات، تکنولوژی، سیستم استنتاج فازی. -
صفحات 51-67
پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی کارآفرینی دیجیتال در صنعت حمل و نقل بار جاده ای ایران از روش پژوهش علم طراحی استفاده می کند. این پژوهش برحسب هدف، بنیادی-کاربردی برحسب نوع داده، آمیخته(کیفی-کمی) از نوع اکتشافی؛ برحسب زمان گرداوری داده، مقطعی و برحسب روش گرداوری داده ها و یا ماهیت و روش پژوهش، پیمایشی بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل 20نفر از خبرگان و متخصصین حوزه کارآفرینی دیجیتال و صنعت حمل و نقل بار جاده ای بودند که بااستفاده از اشباع نظری انتخاب شدند. در بخش کمی بااستفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ای، 170نفر از کارکنان صنعت مربوطه به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی و پایایی آن مورد بررسی و تایید قرارگرفت. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کیفی از کدگذاری و مرور سیستماتیک ادبیات و نرم افزار maxqda استفاده شد. در بخش کمی از آزمون تی تک نمونه ای و مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و Lisrel استفاده شد. جهت ارزیابی و آزمون، الگوی طراحی شده در شرکتی در صنعت حمل و نقل بار جاده ای مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی ها نشان داد مولفه های کارآفرینی دیجیتال در صنعت حمل و نقل بار جاده ای ایران شامل مولفه های ساختاری، فنی و توسعه ای است. همچنین عوامل اثرگذار، پیامدها، بسترها، تسهیل کننده ها، موانع و راهبردها در این الگو ارائه شد. همچنین نتایح نشان داد الگوی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است و تمامی عوامل شناسایی شده در وضعیت بالاتر از میانگین هستند.
کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی دیجیتال، صنعت حمل و نقل بار جاده ای، علم طراحی -
صفحات 68-78
فناوری اطلاعات به سرعت در حال تغییردادن زمینه های مختلف بازاریابی است. به دلیل فرصت هایی که فناوری های دیجیتال نوین در اختیار شرکت ها و کاربران قرار می دهند، روند قابل توجهی برای انتقال کمپین های تبلیغاتی از رسانه های سنتی به دیجیتال و شبکه های رسانه های اجتماعی وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، تحلیل کتاب سنجی و مصورسازی مطالعات جهانی حوزه کمپین های تبلیغاتی در جهت شناسایی سیر تحول استفاده از رسانه ها در طراحی کمپین های تبلیغاتی از سنتی به دیجیتال بر اساس نسل های بازاریابی است. این پژوهش با استفاده از نرم افزار VOSviewer و تکنیک های تجزیه وتحلیل عملکرد، نقشه برداری علمی و تحلیل شبکه انجام شده است. باتوجه به نتایج به دست آمده، در طی سال های مختلف، روند انتشار مقاله در حوزه کمپین های تبلیغاتی مخصوصا بعد از همه گیری کوئید-19 در سال 2019 صعودی بوده است. نقشه راه پژوهش های این حوزه نشان داد که از سال 2010 تا 2013، کمپین های تبلیغاتی با محوریت مفاهیم تبلیغات آنلاین، وب سایت، تجارت الکترونیکی، حرکت به سمت بازاریابی دیجیتالی یا بازاریابی نسل چهارم آغاز کرده اند و از سال 2013 تا 2021 کلیدواژه هایی مانند سئو، تبلیغات موتور جستجو، ضبط ویدئویی و اینفلوئنسر نشانگر ادامه کاربرد فناوری های دیجیتال در طراحی کمپین های تبلیغاتی است و از طرف دیگر مفاهیمی همچون بهینه سازی، داده کاوی، کلان داده، یادگیری ماشین نشانگر اهمیت یافتن کاربرد هوش مصنوعی در طراحی کمپین ها است. از سال 2021 به بعد، مفاهیمی همچون تبلیغات رسانه های اجتماعی، شبکه اجتماعی، اعتماد، بازاریابی تجربی نشانگر آغاز طراحی کمپین های تبلیغاتی بر اساس بازاریابی نسل پنجم یا همان بازاریابی انسان به انسان است.
کلیدواژگان: کمپین های تبلیغاتی، نسل های بازاریابی، رسانه ها، فناوری های دیجیتال نوین، تحلیل کتاب سنجی -
صفحات 79-87
رشد روزافزون فناوری های دیجیتالی و خدمات الکترونیکی نقش بسیار زیادی در ارتقاء سطح رفاه اجتماعی و بهبود سبک زندگی افراد در جوامع مختلف داشته است. در همین راستا، صنعت بانکداری نیز با گسترش این فناوری ها گام های زیادی را برای دستیابی به خدمات بانکداری الکترونیکی برداشته است. هرچند توسعه خدمات الکترونیکی همواره مستلزم صرف هزینه های زیادی می باشد اما گاهی اوقات استفاده از این خدمات با استقبال مشتریان مواجه نشده و یا با تاخیر زیاد اتفاق می افتد. بنابراین شناسایی و تقویت مولفه های موثر بر اقبال مشتریان به فناوری های الکترونیکی می تواند ترویج استفاده از این خدمات را تسریع ببخشد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی مولفه های موثر بر تمایل مشتریان به استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی بوده و از نظرات خبرگان بانک شهر به عنوان مطالعه موردی استفاده شده است. روش تحقیق حاضر از نوع ترکیبی-اکتشافی بوده که در آن از هر دو نوع داده کیفی و کمی استفاده می شود. لذا پس از بررسی ادبیات تحقیق و استخراج مولفه های بالقوه، این عوامل با روش دلفی برای صنعت بانکداری الکترونیکی بومی شده اند. سپس این مولفه ها با استفاده از نظرات 12 نفر از خبرگان بانکداری الکترونیکی و رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره دیمتل ارزیابی و رتبه بندی شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که نیازها و سودمندی های مشتریان دو مولفه مهم در اقبال مشتریان به استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی می باشد. همچنین عوامل ریسک زمانی، ذخیره زمانی و چهار عامل دانش موجود، اعلام خدمات، علم کافی، و ریسک مالی مشتریان بیشترین تاثیر را در اقبال مشتریان به خدمات بانکداری الکترونیکی نشان می دهند.
کلیدواژگان: فن اورهای دیجیتال، خدمات الکترونیکی، پذیرش فن آوری، بانکداری الکترونیکی -
صفحات 88-98
امروزه یکی از الزامات و مقدم ترین سیاست ها در سازمان های تحقیقاتی آمادگی برای تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی است. تجاری سازی فعالیتی چند بعدی است که مستلزم نگرشی نظام مند می باشد که در آن ذی نفعان، کارکردها، شرایط محیطی و سایر عوامل تاثیرگذار در فرایند تجاری سازی مورد توجه واقع شوند. موسسات تحقیقات کشاورزی هم علاوه بر تولید، انتقال و ترویج دانش رسالت تبدیل و بهره برداری از دانش یا همان تجاری سازی را بعهده دارند. ولی اغلب درک روشنی از اهمیت و ضرورت تجاری سازی در بین دست اندرکاران پژوهش های کشاورزی وجود ندارد و تاکنون فرایند، ساختار سازمانی و تشکیلاتی و سازوکارهای اجرایی منسجمی در قالب یک الگوی مقتضی برای تجاری سازی پژوهش های کشاورزی تعریف نشده است. بر این اساس مقاله فعلی به شناسایی شاخص ها و الزامات موثر بر اکوسیستم تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی کشاورزی می پردازد. این پژوهش با مرور نظام مند 39 مقاله مرتبط با هدف پژوهش از بین 325 مقاله اولیه انجام شده است. روایی پژوهش بر طبق معیارهای ورود به بررسی برگزاری جلسات با اعضای تیم پژوهش، استفاده از یک متخصص و ممیزی کل فرایند برای اجماع نظری تایید شد. پایایی نیز از طریق برنامه مهارت های ارزیابی انتقادی تایید گردید. اکوسیستم تجاریسازی پژوهشهای کشاورزی را می توان به سه مقوله (تمایل و توان تجاری سازی، راهبری تجاری سازی و نوآوری و بازاریابی) کلاسه بندی نمود. با شناسایی این عوامل می توان در بر طرف نمودن چالش های تجاری سازی و افزایش نرخ بهره برداری از تحقیقات و افزایش بازده اقتصادی استفاده نمود.
کلیدواژگان: دانش تجاری سازی، اکوسیستم، فراترکیب، دستاوردهای پژوهشی، کشاورزی. -
صفحات 99-106
هدف پژوهش حاضر، احصاء چالش های توسعه اقتصاد دیجیتال در استان مازندران و ارائه توصیه های سیاستی به تصمیم گیرندگان و سیاستگذاران این منطقه می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات توصیفی و از نوع پیمایشی بوده است. این پژوهش یک مطالعه موردی است که در بازه زمانی اسفندماه 1400 تا دی ماه 1401 انجام شده است و در آن ضمن مطالعات کتابخانه ای، از نشست های تخصصی با 35 نفر از خبرگان این حوزه در راستای هدف تحقیق استفاده شده و به شناسایی چالش ها و ارائه توصیه های سیاستی می پردازد. چالش های شناسایی شده، در چهار دسته چالش های زیرساختی، چالش های سرمایه انسانی، چالش های نهادی و چالش های تامین مالی تقسیم شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد ایجاد بسترهای حقوقی لازم برای مبارزه با جرائم الکترونیکی برای اعتمادسازی، فراهم نمون ابزارهای قانونی و تسهیلاتی لازم به منظور حمایت و تقویت بخش خصوصی، تشکیل کمیته توسعه اقتصاد دیجیتال با محوریت استانداری، گسترش فرهنگ صحیح فعالیت در بستر دیجیتال از طریق مدارس، دانشگاه ها و رسانه های عمومی، توسعه شرکت های Solution Provider و ایجاد پروژه های هوشمند کسب وکار در راه تقویت بنیاد اقتصادی و پیشرفت علمی از مهم ترین پیشنهادهای ارائه شده می باشد
کلیدواژگان: اقتصاد دیجیتال، استان مازندران، کالاها و خدمات دیجیتال، بسترهای ارتباطات و فناوری اطلاعات
-
Pages 1-11
This study aimed to identify and evaluate the factors influencing leadership self-development among managers of knowledge-based companies in Tehran. The research is applied in nature and employs a mixed sequential exploratory design for data collection. In the qualitative phase, participants consisted of experts, professionals, and specialists in the field, selected through purposive sampling, with a total of 15 individuals. The statistical population for the quantitative phase included managers from knowledge-based companies in Tehran, totaling 1,716 in 2022. A sample of 314 managers was selected using random sampling and Cochran’s formula, with 216 valid questionnaires collected. Qualitative data were gathered through semi-structured interviews, while quantitative data were collected using a researcher-developed questionnaire. To ensure the validity and reliability of the qualitative data, the criteria outlined by Guba and Lincoln were applied. For the quantitative part, face validity and Cronbach's alpha coefficient were used to assess validity and reliability, yielding a Cronbach's alpha of 0.78 for the research instrument. The qualitative data were analyzed using the three-step coding method of Strauss and Corbin, while descriptive statistics (mean, standard deviation, median, minimum, and maximum) and inferential statistics (confirmatory factor analysis) were applied to the quantitative data using SPSS-23 and Amos 24.0 software. The qualitative findings revealed that the factors influencing leadership self-development encompass individual, organizational, and environmental factors, each with several sub-components. The quantitative findings confirmed all the identified factors.
Keywords: Leadership Self-Development, Knowledge-Based Company, Knowledge-Based Managers, Tehran City -
Pages 12-19
The purpose of this research was to identify and rank the dimensions of entrepreneurial networking of women entrepreneurs' businesses. This research was applied in terms of objective and qualitative in terms of data collection method, and the research data was collected through library studies as well as field method, i.e. through interviews with university experts in the fields of management and entrepreneurship. The interviewees were selected by purposeful sampling and snowball method. The criterion for determining the number of experts was to reach a theoretical consensus, based on which 20 experts were selected. In the research process, theoretical bases, backgrounds, models and various researches in the field of entrepreneurial networking were investigated and the effective components on entrepreneurial networking were identified and then they were screened by the fuzzy Delphi method. The results showed 7 dimensions and 83 components among which network maintaining ranked first with a weight of 0.244, network structure with a weight of 0.208 and network communication capability with a weight of 0.152 were in second and third places. Network training with a weight of 0.135, network resources with a weight of 0.121 and network type with a weight of 0.085 ranked fourth, fifth and sixth. Network learning stood in the seventh rank of importance with a weight 0.056. Therefore, it is suggested that entrepreneur women improve business networks in order to enter the network, which is considered a much faster way to grow the entrepreneurial network for business.
Keywords: Business, Success, Economy, Development, Entrepreneurship -
Pages 20-31
The inclusive growth of information and communication technology has had a significant impact on the banking industry. Providing banking services to customers through mobile phones is one of the latest technologies. Evidence suggests that using mobile-bank among the customers of banks is expanding. The aim of this study was to evaluate the factors affecting the acceptance of Sepah Bank with the technology acceptance model 3 and the structural equation approach. The basis of the descriptive research method was correlation test, in which the statistical population of Sepah Bank customers was determined. Also, a researcher-made questionnaire with a reliability of 0.89 according to Cronbach's alpha was used to collect data. Based on the research findings, it was observed that mental norm has an effect on perceived utility. Effectiveness has an effect on perceived utility. Perceived pleasure affects perceived ease of use. Mental normality with the role of voluntary mediator affects the intention of behavior Perceived pleasure with the role of mediator Perceived ease of use affects perceived usefulness. Perceived ease and perceived usefulness affect behavioral intent. Ultimately, behavioral intent influences usage behavior Therefore, the factors affecting the acceptance of Sepah Bank with the technology acceptance model 3 require research because the examination of these factors will help bank managers to respond to the needs of customers by improving the provision of banking services and move towards acquiring more resources by reducing costs. Use your marketing strategies to improve the quality of mobile banking.
Keywords: Behavioral Intention, Usage Behavior, Bank Companion, Banking Industry, Information Technology -
Pages 32-42
The sustainability of a firm's performance is very essential for its long-term success. Technological advances in the last few decades have changed the performance of most organizations. Meanwhile, Industry 4.0 technologies have created opportunities and challenges for firm sustainability, including small and medium-sized ones. The dynamic and competitive environment of today's industries has caused small and medium-sized firms to think beyond their resources and to take advantage of the opportunities of new technologies, do their best to improve their capabilities and performance. The current research was conducted with the aim of investigating the impact of big data on sustainability firm performance with the mediation of new product development capability and remanufacturing capability. The statistical population of the study is small and medium-sized firms active in Sepidrood industrial Town. Data were collected from 48 firms through a questionnaire and hypotheses were analyzed using Partial least squares regression, equation modeling method (SEM). The statistical results of the research showed that big data has a direct effect on the new product development capability and remanufacturing capability and it has the greatest impact on remanufacturing. The new product development capability does not directly affect the sustainability firm performance unlike remanufacturing capability. Also, the direct effect of big data on the sustainability firm performance was not confirmed. But the mediating role of remanufacturing capability in connection with big data and sustainability firm performance was confirmed.
Keywords: Big Data, Dynamic Capability, Sustainability Performance -
Pages 43-50
Today, all organizations are somehow exposed to information technology developments, and the effects of information and communication technology application are obvious in all areas of the supply chain. This research examines the effect of cooperation willingness and technology infrastructure of supply chain partners on information sharing with a case study of dairy factories and using fuzzy inference system. The current quantitative and survey research has been carried out with an applied purpose, and based on the conceptual model considered with qualitative and vague indicators, it has been quantified using fuzzy membership functions, and after applying fuzzy inference, the resulting fuzzy result has been quantitatively de-phased. In the fuzzy analysis of this research, MATLAB software was used, and its inference rules were determined with 28 rules obtained from the opinion of experts. The method of valuing the indicators of each qualitative variable in this research is obtained by using questionnaires approved in reliable researches, based on Cochran's formula, 100 questionnaires were distributed in the manufacturing companies of Shahrekord Industrial Town.
Keywords: Supply Chain, Cooperation, Information Sharing, Technology, Fuzzy Inference System -
Pages 51-67
The present research uses the research method of design science with the aim of designing a digital entrepreneurship framework in Iran's road freight transportation industry. This research is fundamental-applied in terms of data type, mixed (qualitative-quantitative) in exploratory type; according to the time of data collection, it was cross-sectional and according to the method of data collection or the nature and method of the research, it was a survey. The statistical society of the qualitative part of the research included 20 experts and specialists in the field of digital entrepreneurship and related industry, who were selected using theoretical saturation. In the quantitative part, using Cochran's formula and cluster sampling method, 170 employees of relevant industry were selected as samples. Semi-structured interview and researcher-made questionnaire were used to collect data, and its validity and reliability were checked and confirmed. Coding and systematic review of literature and Maxqda software were used to analyze the data in the qualitative part. In the quantitative part, one-sample t-test and structural equation modeling and SPSS and Lisrel software were used. In order to evaluate and test, the designed framework was studied in a company in related industry. results showed that the components of digital entrepreneurship in Iran's road freight transportation industry include structural, technical and developmental components Also, the affecting factors, consequences, platforms, facilitators, obstacles and strategies were presented in this framework. Also, the results showed that the research model has a good fit and all the identified factors are in a higher than average condition.
Keywords: Entrepreneurship, Digital Entrepreneurship, Road Freight Industry, Design Science -
Pages 68-78
Information technology is rapidly changing various fields of marketing. Due to the opportunities that new digital technologies provide to companies and users, there is a significant trend to transfer advertising campaigns from traditional media to digital and social media networks. The aim of the current research is to bibliometric analyze and illustrate global studies in the field of advertising campaigns in order to identify the evolution of the use of media in advertising campaigns designing from traditional to digital based on marketing generations. This research was done using VOSviewer software and performance analysis techniques, scientific mapping and network analysis. According to the obtained results, during different years, the trend of publishing articles in the field of advertising campaigns, especially after the COVID-19 pandemic in 2019, has been upward. The research roadmap in this field showed that from 2010 to 2013, advertising campaigns centered on the concepts of online advertising, website, e-commerce, moving towards digital marketing or fourth generation marketing, and from 2013 to 2021 Keywords such as SEO, search engine advertising, video recording, and influencer indicate the continued use of digital technologies in the design of advertising campaigns, and on the other hand, concepts such as optimization, data mining, big data, and machine learning indicate the importance of using artificial intelligence in the design of campaigns. From 2021 onwards, concepts such as social media advertising, social network, trust, experiential marketing indicate the beginning of the design of advertising campaigns based on fifth generation marketing or human-to-human marketing.
Keywords: Advertising Campaigns, Marketing Generations, Media, New Digital Technologies, Bibliometric Analysis -
Pages 79-87
The increasing growth of digital technologies and electronic services has played an essential role in improving the lifestyle of people in different societies. In this regard, the banking industry has tried to achieve electronic banking services with the expansion of these technologies. Although the development of electronic services always requires spending a lot of money, sometimes the use of these services is not accepted by customers or happens with a long delay. Therefore, identifying and strengthening the factors that affect the customers' interest in electronic technologies can accelerate the promotion of the use of these services. This study aims to analyze the factors affecting customers' willingness to use electronic services The research method is a mixed-exploratory type. After reviewing the research literature, the extracted components have been customized for the electronic banking industry based on the opinions of 12 banking industry experts using the Delphi method. Then these components were evaluated using the DEMATEL approach. The results of the research show that the needs and benefits of customers are two important components in customers' willingness to use electronic banking services. Also, the factors of time risk, time-saving, and four factors of available knowledge, service announcement, sufficient knowledge, and financial risk of customers show the greatest effect on customers' favor for electronic banking services.
Keywords: Digital Technologies, Electronic Services, Technology Adoption, Electronic Banking -
Pages 88-98
Today, one of the requirements and foremost policies in research organizations is preparation for commercialization of research achievements. Commercialization is a multi-dimensional activity that requires a systematic approach in which stakeholders, functions, environmental conditions and other influencing factors in the commercialization process are considered. In addition to producing, transferring and promoting knowledge, agricultural research institutes are responsible for the mission of converting and exploiting knowledge, or commercialization. According to the relatively new approach of universities and domestic research institutes to the commercialization category, in many cases there is no clear understanding of the importance and necessity of commercialization among those engaged in agricultural research, and so far the process, organizational and organizational structure, and coherent executive mechanisms in the form of a model The requirement for the commercialization of agricultural research has not been defined. Based on this, the current article identifies the indicators and requirements affecting the commercialization ecosystem of agricultural research achievements. This research has been conducted through Sandelowski and Barso's metacombination method with a systematic review of 36 articles related to the purpose of the research out of 325 primary articles. The validity of the research was confirmed according to the entry criteria of holding meetings with the members of the research team, using an expert and auditing the entire process for theoretical consensus. Reliability was also confirmed through the critical evaluation skills program. The agricultural research commercialization ecosystem can be classified into three categories (willingness and ability to commercialize, commercialization leadership, and innovation and marketing).
Keywords: Knowledge Of Commercialization, Ecosystem, Hybridization, Research Achievements, Agriculture -
Pages 99-106
The purpose of this research is to estimate the challenges of digital economy development in Mazandaran province and to provide policy recommendations to the decision makers and policy makers of this region. The present research was applied in terms of purpose and descriptive and survey in terms of the method of collecting data and information. This research is a case study that was conducted in the period of March 1400 to January 1401 and in it, in addition to library studies, specialized meetings with 35 experts in this field were used in line with the purpose of the research and to identify challenges and provide policy recommendations. will pay. The identified challenges are divided into four categories: infrastructural challenges, human capital challenges, institutional challenges, and financing challenges. The findings of the research show that creating the necessary legal frameworks to fight against electronic crimes to build trust, providing examples of legal tools and facilities necessary to support and strengthen the private sector, forming a digital economy development committee centered on the governorate, spreading the correct culture of activity in the digital platform through schools , universities and public media, the development of Solution Provider companies and the creation of smart business projects in the way of strengthening the economic foundation and scientific progress are among the most important suggestions.
Keywords: Digital Economy, Mazandaran Province, Digital Goods, Services, Communication, Information Technology Platforms