فهرست مطالب

نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/30
  • تعداد عناوین: 20
|
  • اعظم مصباحیان، مریم افضل خانی *، خدیجه خانزادی صفحات 1-17

    این پژوهش با هدف بررسی و نقد وضعیت موجود آموزش عمومی از دیدگاه صاحب نظران تعلیم و تربیت و برنامه ریزان درسی انجام شد. در این پژوهش به دلیل ماهیت و ویژگی موضوع از روش تحقیق کیفی مبتنی بر مدل پارادایمی گرندد تئوری استفاده شد. شرکت کنندگان در پژوهش را مقالات مرتبط با موضوع پژوهش در بازه زمانی 1390 تا 1400 و متخصصان برنامه درسی و تعلیم و تربیت تشکیل دادند. حجم نمونه با اشباع نظری 21 نمونه (4 مقاله و 17 مشارکت کننده) بود. روش نمونه گیری از نوع گلوله برفی بود. ابزار پژوهش مصاحبه های  نیمه ساختاریافته بود. برای بررسی روایی پژوهش از چهار معیار قابلیت اعتبار، قابلیت انتقال، قابلیت تایید و اطمینان پذیری استفاده شد. همچنین به منظور بررسی قابلیت اعتماد، از درصد توافق بین دوکدگذار استفاده شد که مقدار آن 84/0 حاصل شد. یافته ها نشان داد که مدل پارادایمی آموزش عمومی از دیدگاه صاحبنظران تعلیم و تربیت و برنامه ریزان درسی تحت تاثیر 19 مقوله اصلی، 49 مقوله فرعی و 262 مفهوم باز است. لذا طبق نتایج پیشنهاد می شود که مدیران از تفکر قالبی و نگاه سطحی خارج شده و به جای استفاده از چارچوب های از قبل مشخص شده، چارچوب های تازه ای را در حوزه آموزش عمومی متناسب با نیازهای دنیای جدید ایجاد نمایند. همچنین رویکرد مشارکتی (استفاده از آراء و عقاید کنشگران دخیل در نظام آموزشی) در تبیین سیاست ها به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: آموزش عمومی، تعلیم و تربیت، برنامه ریزی درسی
  • امیر طاهرخانی، سید عباس بی نیاز *، مونا سرحدی صفحات 18-36

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های پیشران و سناریونگاری در توسعه و بهبود صنعت گردشگری ورزشی در ورزش های آبی و ساحلی بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع و CIB می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش، پیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی و سناریونگاری صورت گرفته است. پژوهش در سه مرحله شامل: تعیین شاخص های کلیدی از طریق روش دلفی، شناسایی پیشران های کلیدی از طریق نرم افزار MicMac بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع و تدوین سناریو بر پایه Scenario Wizard مبتنی بر روش CIB انجام گرفته است. جامعه آماری، متخصصان گردشگری و کارشناسان خبره اجرایی، متخصصان حوزه ورزش و مدیریت ورزشی، متخصصان جغرافیا و برنامه ریزی شهری و منطقه ای بودند. نمونه آماری در مرحله اول 30 نفر از متخصصان برنامه ریزی شهری و منطقه ای، متخصصان گردشگری و متخصصان مدیریت ورزشی، در مرحله دوم به صورت هدفمند هیئت 14 نفره و در مرحله سوم به صورت متمرکز 7 نفر انتخاب شدند. نتایج حاصل از پژوهش از میان 35 عامل کلیدی، 14 پیشران حیاتی از جمله: 1- اینترنت 2- تاسیسات زیربنایی 3- مراکز درمانی 4- بندرگاه ها 5- حمل و نقل (عمومی) 6- نمایشگاه های ورزشی 7- جذب سرمایه (بخش خصوصی) 8- مراکز بازتوانی و ماساژ 9- دانشگاه ها 10- تسهیلات 11- جذب حمایت (سرمایه) دولتی 12- معافیت مالیاتی 13- هتل ها و مراکز اقامتی 14- آژانس های مسافرتی را به عنوان عوامل و پیشران های کلیدی توسعه صنعت گردشگری ورزشی در ورزش های آبی و ساحلی مشخص کرد. در نهایت در سناریونویسی 67 درصد وضعیت ها نشان از مطلوبیت و 33 درصد نشان از ثبات و بحران سازمان فضایی صنعت گردشگری داشتند. مطلوب ترین سناریو، سناریوی شماره یک پیشنهاد گردیده که مبتنی بر حفظ، تدوین، افزایش، تعامل، توسعه، رشد کمی و کیفی، افزایش و بهبود شرایط خواهد بود.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، گردشگری ورزشی، تحلیل اثرات متقاطع، CIB، ورزش های آبی و ساحلی، توسعه گردشگری
  • مرضیه فقیه عبدالهی، میترا صدوقی *، اسماعیل کاظم پور صفحات 37-55

    هدف پژوهش حاضر اعتباریابی الگوی آموزش چندبعدی با هدف ارتقاء عملکرد تحصیلی و با تاکید بر ساحت های تربیت اجتماعی- سیاسی، روانشناختی و معنوی- اخلاقی دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه پژوهش را کلیه دبیران دوره متوسطه با تحصیلات مرتبط با گرایش-های مختلف علوم تربیتی، روانشناسی تربیتی، مشاوره، جامعه شناسی علوم سیاسی، الهیات و معارف شاغل در آموزش و پرورش استان مازندران تشکیل دادند که در بازه زمانی 1403-1402 مشغول به فعالیت بودند. بنابراین برای برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و با در نظر گرفتن ریزش 20 درصدی در نهایت حجم نمونه 320 نفر به صورت تصادفی  انتخاب شدند. برای بررسی روایی سازه الگوی پیشنهادی از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم با نرم افزار AMOS24 و جهت بررسی الگوی پارادایمی پژوهش از رویکرد معادلات ساختاری مبتنی بر روش حداقل مجذورات جزئی با نرم افزار PLS-3 استفاده شد و ضرایب رگرسیون اثرات مستقیم برای تمام مسیرهای مدل گزارش گردید. بر اساس یافته های به دست آمده، بار عاملی استاندارد برای تک تک مقوله های اصلی و فرعی هر یک از عوامل آموزش چندبعدی با هدف ارتقاء عملکرد تحصیلی و با تاکید بر ساحت های تربیت اجتماعی- سیاسی، روانشناختی و معنوی- اخلاقی دانش آموزان دوره دوم متوسطه بیشتر از 4/0 و مورد تایید بود. روایی همگرا و روایی واگرای مقیاس های مدل پیشنهادی نیز مناسب بودند. همچنین برازش کلی مدل تایید گردید و مجموع مدل ساختاری و مدل اندازه گیری کیفیت مناسب در تبیین متغیرهای پژوهش داشتند. بنابراین استفاده از الگوی به دست آمده در پژوهش حاضر برای انجام موفقیت آموزش چندبعدی با هدف ارتقاء عملکرد تحصیلی و با تاکید بر ساحت های تربیت اجتماعی- سیاسی، روانشناختی و معنوی- اخلاقی دانش آموزان دوره دوم متوسطه، روشی موثر خواهد بود که از اعتبار بالایی نیز برخوردار است.

    کلیدواژگان: آموزش چندبعدی، تربیت اجتماعی- سیاسی، تربیت روانشناختی، تربیت معنوی- اخلاقی، عملکرد تحصیلی
  • روزیتا خسروی، محمدعلی چیت ساز *، کاظم قجاوند صفحات 56-71

    فقر مشکلی است که برای سالیان متمادی در بین کشورهای مختلف وجود داشته و علیرغم رشد اقتصادی در میان کشورهای توسعه نیافته و یا در حال توسعه همچنان ادامه دارد. یکی از مقوله های مهم اجتماعی که در معرض تاثیر مستقیم و غیرمستقیم مسیر توسعه اقتصادی قرار میگیرد، وضعیت تحصیل یا آموزش، بهداشت و درمان، اشتغال، فقر و درآمد افراد جامعه است. با توجه به اهمیت میزان توسعه یافتگی مناطق مختلف شهر تهران در سال های اخیر و اینکه کدام شاخص های نابرابری اجتماعی و فقر در ارتباط بیشتری با مساله توسعه مناطق مختلف شهر تهران می باشد بااهداف تعیین رابطه بین  میزان توسعه یافتگی در مناطق شهر تهران  با دسترسی بیشتر به خدمات بهداشتی و درمانی برای شهروندان، این تحقیق به صورت کمی و کیفی انجام شد. در بخش کیفی، از روش تحلیل استقرایی، مصاحبه نیمه ساختار یافته با متخصصان با روش دلفی استفاده و در بخش کمی، جامعه آماری شامل شهروندان مختلف شهر تهران که به صورت تصادفی ساده انتخاب و از روش های اسنادی و میدانی (پرسشنامه) استفاده شد و داده های جمع آوری شده مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتد. نتایج نشان می دهد که ازمنظر جامعه شناختی بین توسعه با نابرابری اجتماعی و فقر در شهر تهران رابطه وجود دارد و هرچه میزان توسعه یافتگی در مناطق شهر تهران بیشتر باشد، دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: نابرابری اجتماعی، فقر، خدمات بهداشتی و درمانی، شهر تهران
  • آسیه مهمدی، رشید ذوالفقاری زعفرانی *، مهسا غلام حسین زاده صفحات 72-90

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل سازمانی و انسانی بر بهره وری منابع انسانی با نقش میانجی عوامل چابکی (مطالعه موردی: شرکت حفاری شمال) می باشد. در این راستا ضمن مروری بر مفاهیمی همچون منابع انسانی، بهره وری و چابکی، با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری به بررسی تاثیر عوامل سازمانی و انسانی بر بهره وری منابع انسانی با نقش میانجی عوامل چابکی پرداخته شد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه کارکنان شرکت حفاری شمال می باشد. حجم نمونه بر اساس جامعه آماری، با تکیه بر فرمول کوکران 333 نفر نفر تعیین گردید. جهت جمع آوری داده ها در این پژوهش، از پرسشنامه استفاده شده که روایی آن به صورت روایی محتوا توسط خبرگان و روایی سازه و ساختار توسط تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار smart pls و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی در نرم افزار spss تایید شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کلموگروف- اسمیرنوف، جهت تست نرمال و از آزمون تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری جهت بررسی فرضیه ها و اعتبار سنجی مدل استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل انسانی و سازمانی بر چابکی سازمانی اثر گذاشته و از این طریق سبب ارتقا سطح راهبرد چابکی سازمان و در نتیجه ارتقا سطح بهره وری کارکنان می گردد. همچنین نتایج نشان داد محرک های چابکی و چالش های موجود در مدیریت منابع انسانی از طریق راهبرد چابکی بر بهره وری اثر گذارند.

    کلیدواژگان: منابع انسانی -بهره وری منابع انسانی - چابکی
  • مریم آذرافروز، غلامرضا منشئی *، امیر قمرانی صفحات 91-108

    این پژوهش با بررسی تفاوت بین اثربخشی بسته آموزشی درگیری شناختی و بسته آموزش های فراشناخت بر اهمال کاری تحصیلی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی وطرح آن از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو  ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در قسمت کمی شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان کازرون نیم سال اول 1399-1398 بودند که تعداد این افراد 250 نفر بود. روش نمونه گیری جهت مقایسه بسته درگیری شناختی و راهبردهای فراشناختی به صورت هدفمند ابتدا پرسش نامه اهمالکاری تحصیلی (سواری، 1390) روی 250 نفراز دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان کازرون اجرا شد. و از بین کسانی که در اهمالکاری تحصیلی نمره تا 48  به دست آوردند،تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (درگیری شناختی15 نفر- راهبرد فراشناخت 15 نفر) و گروه کنترل 15 نفرگمارده شدند. در مرحله پس آزمون و پیگیری بین میانگین نمرات اهمال کاری تحصیلی در گروه کنترل با گروه آموزش فراشناخت (001/0p<) و بسته آموزش درگیری شناختی (01/0p<) تفاوت معنی داری وجود دارد که نشان می دهد میزان تاثیر آموزش فراشناخت بر کاهش اهمال کاری تحصیلی در پس آزمون و پیگیری به ترتیب برابر با 5/33 و 1/28 درصد حاصل شده است. تاثیر بسته آموزش درگیری شناختی در کاهش اهمال کاری تحصیلی در پس آزمون و پیگیری به ترتیب برابر با 9/69 و 66 درصد حاصل شده است. ضمن معنی داری اثرات هر د وروش آموزشی درگیری شناختی و فراشناخت در کاهش اهمال کاری تحصیلی در مرحله پس آزمون، در هر دو روش آموزشی اهمال کاری تحصیلی در مرحله پیگیری افزایش داشته است، و در مقایسه دو روش آموزشی نیز، در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری، روش آموزشی درگیری شناختی اثربخش تر از آموزش فراشناخت بوده است.

    کلیدواژگان: درگیری شناختی، فراشناخت، آموزش راهبردی، اهمال کاری تحصیلی
  • فائقه رحیمی فتوت، سید عبدالله حجتی *، علی ایمان زاده صفحات 109-124

    این پژوهش با هدف بررسی و تحلیل برنامه درسی تکلیف محور در دوره ابتدایی انجام شد. رویکرد تکلیف محور، با تاکید بر یادگیری فعال، انعطاف پذیری محتوا، و ارتباط با زندگی واقعی، به عنوان یکی از رویکردهای نوین برنامه ریزی درسی شناخته می شود. روش پژوهش از نوع کیفی بود و داده ها از تحلیل محتوای 12 کتاب درسی دوره ابتدایی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 معلم و متخصص حوزه برنامه ریزی درسی گردآوری شد. تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد که منجر به استخراج 150 کد اولیه، 12 مقوله اصلی و در نهایت شناسایی سه تم کلیدی "یادگیری فعال"، "انعطاف پذیری"، و "ارتباط با زندگی واقعی" شد. یافته ها نشان داد که علی رغم ظرفیت بالای برنامه درسی تکلیف محور در ارتقای تفکر انتقادی و خلاقیت دانش آموزان، چالش هایی نظیر کمبود منابع، ضعف زیرساخت ها و آموزش ناکافی معلمان از موانع اجرایی مهم هستند. با این حال، فرصت هایی نظیر امکان بومی سازی و بهره گیری از فناوری های نوین شناسایی شد که می تواند در غلبه بر این چالش ها موثر باشد. نتایج ارزیابی کارشناسان نشان داد که مولفه "راهبردهای یاددهی-یادگیری" با امتیاز میانگین 4.6، بالاترین تایید را کسب کرد، در حالی که مولفه "ارزشیابی" با امتیاز میانگین 4.4 نیازمند بازنگری است. این پژوهش نشان داد که برنامه درسی تکلیف محور، با تقویت زیرساخت های اجرایی و سیاست گذاری های مناسب، می تواند ابزاری کارآمد برای بهبود کیفیت یادگیری در دوره ابتدایی باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی تکلیف محور، یادگیری فعال، انعطاف پذیری محتوا، آموزش ابتدایی، ارزیابی و ارزشیابی
  • عالیه شیخ، محمدمهدی نادری *، حسین فکوری حاجی یار، علی اصغر بیانی، حسن صائمی صفحات 125-139

    تعلیم و تربیت امری پیچیده و یکی از ارکان اساسی فرهنگ بشری است که آن در نظام های آموزشی و پرورشی،امری بدیهی وغیر قابل انکار است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی آراء تربیتی مختومقلی فراغی، ملا احمد نراقی و خواجه نصیر طوسی در اهداف صورت گرفته است. روش انجام آن توصیفی- تحلیلی از نوع مطالعات تطبیقی می باشد. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است و ابزار گردآوری اطلاعات فرم های فیش برداری است، که با مراجعه به منابع معتبر، اطلاعات جمع آوری گردید. جامعه شامل کلیه کتاب ها، پایان نامه ها، مجلات و پژوهش ها و تحقیقات مرتبط با موضوع تحقیق می باشد. نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام شده. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از شیوه های تحلیل کیفی، طبقه بندی و مقایسه استفاده شد. در ادامه شباهت ها و تفاوت های دیدگاه های این سه اندیشمند بزرگ در اهداف تحلیل و بررسی شده است. پس از جمع آوری اطلاعات مشخص شد، بین آراء تربیتی ملا احمد نراقی و خواجه نصیر طوسی و مختومقلی فراغی در اهداف، شباهت ها و تفاوت هایی وجود دارد. هر سه مهمترین و اصلی ترین هدف تعلیم و تربیت را رسیدن فرد و جامعه به سعادت و کمال و قرب الهی می دانند. خواجه عمده ترین آراء تربیتی را اعتدال میان قوای سه گانه آدمی (شهویه، غضبیه و ناطقه) می داند، هر سه صاحب نظر در انتخاب هدف تربیت، بر رسیدن به حقایق تاکید می کنند.

    کلیدواژگان: آراءتربیتی، ملا احمد نراقی، خواجه نصیر طوسی، مختومقلی فراغی
  • کاظم عجرش جارالله النصار، فرانک موسوی *، اسماعیل عبد زید عاشور الکریماوی، نصرالله قشقایی زاده صفحات 140-154

    هدف پژوهش حاضر، ارائه مدل ساختاری استانداردهای اداری برای رهبران آموزشی در مدارس بود. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. در این مرحله ابتدا جامعه آماری که شامل کلیه معلمان استان ذی قار - شهر الرفاعی می باشد، شناسایی شدند که از بین آن ها تعداد 384 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای طبقه ای انتخاب شد. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته که بر اساس داده های بخش کیفی (مدل کیفی برآمده از پژوهش) و همچنین مقایسه تحلیلی با مبانی نظری و پیشینه پژوهشی موضوع طراحی گردیده، جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه از طریق روایی صوری، محتوایی و با تکیه بر نظر متخصصان و همچنین روایی سازه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ از روش موازی انجام شد. جهت تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS انجام شد. بر اساس برآوردهای ارائه شده می‏توان نتیجه گرفت که مدل بررسی شده در جامعه مورد نظر از برازش نسبتا خوب و قابل قبولی برخوردار بوده است. بنابراین، نتایج مدل تحقیق نشان می‏دهد که مدل مورد استفاده تحقیق حاضر از برازش مناسبی برخوردار بود. این پژوهش تاکید دارد که رهبری آموزشی به عنوان یک حوزه مستقل باید با اهداف آموزش وپرورش همخوانی داشته باشد و نقش کلیدی در بهبود کیفیت و بهره وری نظام آموزشی دارد. تدوین استانداردهای اداری مشخص و کارآمد برای رهبران آموزشی ضروری است تا بتوانند به طور موثر در بهبود کیفیت آموزشی نقش ایفا کنند. پیشنهاد می شود که سیاست گذاران و برنامه ریزان آموزشی به این نتایج توجه کرده و در راستای بهبود استانداردها اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: استانداردهای اداری، رهبران آموزشی، مدل ساختاری
  • خلاد حسین عبدالحسن، غلامرضا منشئی *، مریم هاشم حمد، علی مهداد صفحات 155-174

    خودکارآمدی تحصیلی متغیری بسیار مهم برای موفقیت تحصیلی دانشجویان است. این پژوهش با هدف تعیین رابطه آرزوهای شغلی با خودکارآمدی تحصیلی با توجه به نقش تعدیل کننده عدالت آموزشی و خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی در دانشجویان شهر واسط در عراق اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه های شهر واسط در عراق در بهار و تابستان سال 1403 (تابستان سال 2024) بودند. از جامعه آماری مورد اشاره، 250 نفر دانشجو به صورت در دسترس انتخاب و سپس به سه پرسشنامه آرزوهای شغلی (دانزیگر و همکاران، 2008)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (میجلی و همکاران، 2000)، پرسشنامه عدالت آموزشی (گل پرور، 1389) و پرسشنامه خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی (بتز و همکاران، 1996) پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی از طریق نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل گردید. نتایح نشان داد، از هشت مولفه آرزوهای شغلی، عدالت آموزشی فقط رابطه امنیت و ثبات را با خودکارآمدی تحصیلی و خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی نیز فقط رابطه شایستگی فنی و کارکردی را با خودکارآمدی تحصیلی تعدیل می نمایند (05/0>p و 01/0>p). بر اساس یافته های مطالعه حاضر، نقش آرزوهای شغلی و عدالت آموزشی و خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی برای خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان، لازم است در محیط های آکادمیک جهت موفقیت تحصیلی بیشتر دانشجویان مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آرزوهای شغلی، خودکارآمدی تحصیلی، عدالت آموزشی، خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی، دانشجویان
  • ربابه رحیمی، رقیه وحدت *، مریم سامری صفحات 175-195

    هدف از این پژوهش مدل یابی معادلات ساختاری اخلاق حرفه ای بر اساس مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی و تعهد سازمانی با میانجی گری بدبینی اجتماعی بود. پژوهش حاضر بنیادی، غیرآزمایشی، توصیفی پیمایشی به لحاظ بررسی روابط از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری دبیران مقطع متوسطه شهر اورمیه در سال تحصیلی 1401-1400 بودند (2670 نفر). حجم نمونه به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، با فرمول کوکران 400 نفر تعیین شد. داده های پژوهش با پرسشنامه های، اخلاق حرفه ای (قنبرپور و همکاران، 1398)، مسئولیت پذیری اجتماعی (کارول، 1991)، شفافیت سازمانی (راولینز، 2008)، تعهد سازمانی (آلن و مایر، 1990) و بدبینی اجتماعی (افشانی و کبریایی، 1399) به دست آمده و با نرم افزارهای (SPSS V. 28) و (Lisrel V. 10) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی و تعهد سازمانی بر بدبینی اجتماعی اثر مستقیم، منفی و معنادار دارند. مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی و تعهد سازمانی بر اخلاق حرفه ای اثر مستقیم، مثبت و معنادار دارند و بدبینی اجتماعی بر اخلاق حرفه ای اثر مستقیم، منفی و معنادار دارد. مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی و تعهد سازمانی بر اخلاق حرفه ای با میانجی گری بدبینی اجتماعی اثر غیرمستقیم، مثبت و معنادار دارند. مسئولین امر باید با بررسی خواسته های بحق معلمان با ایجاد فضایی توام با شفافیت باعث شوند میزان تعهد معلمان و مسئولیت پذیری آن ها در زمینه تدریس توسعه یابد و آن ها را برای رسیدن به موفقیت و پیشرفت در امر شغلی و از طرف دیگر جامعه را در رسیدن به امر موفقیت و پیشرفت علمی کمک نمایند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی، تعهد سازمانی، بدبینی اجتماعی
  • اعظم جعفری، محمدرضا شمشیری *، زهره سعادتمند صفحات 196-209

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ساحت آموزشی و پرورشی و تعیین مولفه های تربیتی آن بر اساس الگوی تربیتی تساهل و تسامح طراحی شده مبتنی بر قرآن و نهج البلاغه انجام شده است. مطالعه با روش کیفی به شیوه نظریه داده بنیاد در راستای طراحی مدل شکل گرفت. حوزه پژوهش کلیه آیات قرآن و فرازهای نهج البلاغه شامل نامه ها، خطبه ها، حکمت ها و...بوده است. واکاوی حوزه پژوهش با توجه به کلمات کلیدی و کلمات تکرار شده مرتبط؛ با تاکید بر کلید واژه های مناسب فارسی و عربی چون تساهل، تسامح، سهله و سمحه، التسهیل، التیسیر والتساهل، السهوله، آسانی، چشم پوشی، نرمی، مدارا کردن و نرم خویی و... به صورت تدریجی انجام و تا سر حد اشباع ادامه یافت. جهت بررسی پیشینه نظری و پژوهشی از روش کتابخانه ای و ابزار فیش برداری استفاده و با تکیه بر معیارهای اعتماد پذیری، باور پذیری و اطمینان پذیری تحقق معیارهای جایگزین روایی و پایایی تضمین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش گلیزری (کد گذاری باز، انتخابی و نظری) انجام گرفت. یافته ها الگوی تربیتی تساهل و تسامح را با ساحت های تربیتی چهارگانه اعتقادی و عبادی؛ آموزشی و پرورشی؛ مناسبات اجتماعی و اخلاق فردی برای ربوبی شدن انسان و تربیت شدن او به نرم خویی معرفی نمود. بر اساس یافته ها مولفه های ساحت آموزشی و پرورشی شامل پند گویی مدارا محور، نصیحت نرم با داستان، انعطاف در روش های تربیتی، تلطیف محیط تربیتی، معرفی الگوی نرم خو و تعلیم محبت محور می تواند رهنامه ای نو برای تبدیل مدرسه به مکانی دوست داشتنی با زمزمه محبتی باشد.

    کلیدواژگان: قرآن مجید، نهج البلاغه تساهل و تسامح، ساحت تربیتی
  • الهام پزشگی، احمد عابدی *، زهره رئیسی، شیدا جبل عاملی صفحات 210-235

    در این پژوهش، هدف ساخت چک لیست ها جهت کشف و طراحی و تدوین بازی ها و فعالیت های استعداد هنر تجسمی و موسیقی جهت پرورش در کودکان6-4 سال بر اساس هرم رشد استعداد پیرتو بود. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی و روش مورد استفاده برای این تحقیق، روش تحلیل مضمون به روش براون و کلارک (2006) بود. پس از بررسی متون و استخراج کدها و تجزیه و تحلیل آن ها برای هریک از استعداد های هنر تجسمی و موسیقی در کودکان، 2 موضوع شامل کشف و پرورش استعداد، انتخاب شدند. مضامین رشد استعداد هنر تجسمی در کودکان شامل35 تم اصلی و 96 تم فرعی و مضامین رشد استعداد موسیقی شامل 20 تم اصلی و 68 تم فرعی بودند. رشد استعداد هنرتجسمی و موسیقی بر اساس هرم رشد استعداد پیرتو در کودکان پیش دبستان از مولفه های کاربردی و اعتبار لازم در جهت کشف ابزار و بازی ها و فعالیت های استعداد کودکان برخوردار است. استفاده از هرم رشد استعداد پیرتو برای کشف و پرورش استعدادهای هنر تجسمی و موسیقی کودکان، نه تنها به شناسایی و توسعه توانمندی های خاص کمک می کند، بلکه باعث رشد کلی مهارت های اجتماعی، خلاقیت، و اعتماد به نفس آن ها نیز می شود. این فرایند، به کودکان کمک می کند تا به طور طبیعی و با لذت به دنیای هنر و موسیقی وارد شوند و زمینه ساز توسعه استعدادهای آن ها در مراحل بعدی زندگی باشد. از این رو پیشنهاد می شود این بسته، برای والدین و مربیان آموزشگاه ها در جهت شناسایی و پرورش استعداد هنر تجسمی کودک مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استعداد هنر تجسمی، استعداد موسیقی، هرم رشد استعداد پیرتو، کودکان پیش دبستانی
  • ایرج غلامی زرندی، امین نیکپور *، شهین شرفی، شیوا مداحیان، زهرا شکوه صفحات 236-258

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی شایستگی های مدیران حرفه ای مبتنی بر مدیریت در مکتب حاج قاسم سلیمانی  در اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان صورت گرفته. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کیفی (تحلیل مضمون)، مصاحبه با 19خبره در مبحث شایستگی های مدیران حرفه ای انجام شد،جامعه آماری در بخش کمی شامل کلیه مدیران و کارشناسان اداره کل آموزش وپرورش استان کرمان، به تعداد نفر 1048 می باشد که از این تعداد 428 نفر،به شیوه ی نمونه گیری تصادفی سیستماتیک مدنظر قرار گرفتند. برای شناسایی ابعاد و مولفه های شایستگی های مدیران حرفه ای مبتنی بر مدیریت در مکتب حاج قاسم سلیمانی  مصاحبه های مفصل و عمیقی با خبرگان اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان انجام شد. در بخش کمی پژوهش به منظور بررسی اعتبار الگوی تحقیق از پرسشنامه 89 سوالی براساس طیف5 درجه ای لیکرت استفاده شده است. روایی پرسش نامه (شایستگی های مدیران حرفه ای) برابر با (969/0) و پایایی آن برابر با (753/0) محاسبه گردید. داده های حاصل از تحقیق در بخش کیفی بوسیله نرم افزار NVIVO ویراست 11 مورد تحلیل قرار گرفتند و در بخش کمی به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش آمار توصیفی (انواع شاخص ها، جداول و نمودارهای آماری) و آمار استنباطی نرم افزارهای SPSS ویراست 23، SMART PLS ویراست 3/3 و Expert Choice ویراست 11 مورد تحلیل قرار گرفت. و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد مفاهیم استخراج شده مربوط به الگوی شایستگی های مدیران حرفه ای مبتنی بر مدیریت در مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی در اداره کل آموزش وپرورش استان کرمان شامل 78 کد اولیه،26 مضمون پایه و 9 مضمون سازمان دهنده می باشد.

    کلیدواژگان: اداره کل آموزش و پرورش، شایسته سالاری، مدیران حرفه ای
  • فاطمه رضایی، عماد یوسفی *، لیلا خواجه پور صفحات 259-276

    یادگیری خودتنظیم به عنوان رفتار خود مهارگری فعال، هدف گرا با مفهومی انگیزشی و شناختی برای انجام و تکمیل تکالیف تحصیلی توسط یک دانش آموز تعریف می شود. هدف از پژوهش برازندگی مدل پیشنهادی رابطه علی راهبردهای خودتنظیمی و مهارت حل مسئله با سازگاری تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه با واسطه گری جهت گیری هدف دانش آموزان بود. پژوهش حاضر، یک پژوهش همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. در این پژوهش جامعه آماری عبارت است از تمامی دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر تهران که در سال تحصیلی1402-1401 مشغول به تحصیل بودند. تعداد 250 نفر از دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر تهران بود که به روش نمونه گیری خوشه انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، پرسشنامه حل مسئله هپنر و پترسون، پرسشنامه سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1984)، پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه و پرسشنامه ی تجدیدنظر شده جهت گیری هدف پیشرفت به دست آمد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 24 و AMOS نسخه 20 استفاده شد. نتایج نشان داد راهبردهای خودتنظیمی بر سازگاری تحصیلی (83/5 = t و 48/0=β)، احساس تعلق (68/3 = t و 30/0=β) اثر مستقیم دارد. مهارت حل مسئله بر سازگاری تحصیلی (98/4 = t و 42/0=β) و احساس تعلق (00/2 = t و 15/0=β) اثر مستقیم دارد. می توان نتیجه گرفت مدل پیشنهادی رابطه علی راهبردهای خودتنظیمی و مهارت حل مسئله با سازگاری تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه با واسطه گری جهت گیری هدف دانش آموزان از برازش برخوردار بود.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی، حل مسئله، سازگاری تحصیلی، احساس تعلق، جهت گیری هدف
  • کاظم سلوکی، میترا صدوقی *، سمیرا پالی صفحات 277-294

    هدف پژوهش حاضر اعتباریابی الگوی توانمندسازی مدیران نظام آموزشی با هدف ارتقا امنیت اجتماعی در مناطق گردشگری بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه پژوهش را کلیه مدیران نظام آموزشی اعم از مدیران مدارس و مدیران آموزش و پرورش استان مازندران تشکیل دادند که در بازه زمانی 1403-1402 مشغول به فعالیت بودند. بنابراین برای برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و با در نظر گرفتن ریزش 20 درصدی در نهایت حجم نمونه 320 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای بررسی روایی سازه الگوی پیشنهادی از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم با نرم افزار AMOS24 و جهت بررسی الگوی پارادایمی پژوهش از رویکرد معادلات ساختاری مبتنی بر روش حداقل مجذورات جزئی با نرم افزار PLS-3 استفاده شد و ضرایب رگرسیون اثرات مستقیم برای تمام مسیرهای مدل گزارش گردید. بر اساس یافته های به دست آمده، بار عاملی استاندارد برای تک تک مقوله های اصلی و فرعی هر یک از عوامل مندسازی مدیران نظام آموزشی با هدف ارتقا امنیت اجتماعی در مناطق گردشگری بیشتر از 4/0 و مورد تایید بود. روایی همگرا و روایی واگرای مقیاس های مدل پیشنهادی نیز مناسب بودند. همچنین برازش کلی مدل تایید گردید و مجموع مدل ساختاری و مدل اندازه گیری کیفیت مناسب در تبیین متغیرهای پژوهش داشتند. بنابراین استفاده از الگوی به دست آمده در پژوهش حاضر برای مندسازی مدیران نظام آموزشی با هدف ارتقا امنیت اجتماعی در مناطق گردشگری، روشی موثر خواهد بود که از اعتبار بالایی نیز برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، امنیت اجتماعی، توانمندسازی، مدیران نظام آموزشی، مناطق گردشگری
  • میثم خوش بختیان، عطاءالله ابطحی *، غلامرضا توکلی، علی اکبر رضایی صفحات 295-317

    پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی توسعه فرهنگی متناسب با انقلاب صنعتی چهارم صورت گرفت. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی، از لحاظ زمان مقطعی و از لحاظ نوع داده ها آمیخته (ترکیبی) از نوع اکتشافی متوالی در دو بخش کیفی از نوع فراترکیب و در بخش کمی توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری در بخش کیفی سندکاوی و مشارکت کنندگان شامل خبرگان سازمان های دولتی ایران و همچنین خبرگان و اساتید دانشگاه بود. حجم نمونه طبق اصل اشباع 20 نفر و در بخش کمی با استفاده از محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری 335 نفر تعیین شد. شیوه نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی غیرتصادفی سهمیه ای بود. برای جمع آوری داده در بخش کیفی از دو روش الف) سندکاوی از نوع فراترکیب (سنتزپژوهی) مبتنی بر مرور نظام مند و ب) مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد؛ ضرایب پایایی در این بخش از روش درون موضوعی دو کدگذاری و روایی محتوایی و در بخش کمی با تکیه بر دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفته است. در این راستا از آزمون هایی همچون تی تک نمونه و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و smartPLS استفاده شده است. همچنین برای بررسی اولویت مولفه ها از AHP فازی بهره گرفته شده است. نتایج نشان داد توسعه فرهنگی متناسب با انقلاب صنعتی چهارم شامل 6 مولفه ساختار سازمانی، تفکر راهبردی، نوآوری، افراد، رهبری و سیستم های فنی است. همچنین از میان مولفه ها، سیستم های فنی در اولویت اول قرار دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه فرهنگی، انقلاب صنعتی چهارم، سازمان های دولتی
  • فائضه مختاری، یحیی دادش کریمی *، غلامرضا رحیمی صفحات 318-330

    تعالی سرمایه انسانی چارچوبی فراگیر از ارزش های محوری، معیار ها و شاخص های مدیریت منابع انسانی است. این چارچوب به مدیران منابع انسانی سازمان کمک می کند تا با ارزیابی مستمر فعالیت ها، رویه ها، فرآیند ها و نتایج منابع انسانی شان، نقاط قوت و حوزه های بهبود (مسائل و مشکلات) خود را شناسایی کرده و برای بهبود آن ها، برنامه ریزی کنند. بر این اساس پژوهش حاضر به دنبال تعیین نقش تعالی سرمایه انسانی بر بهبود عملکرد کارکنان در قوه قضائیه است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی است. برای نمونه گیری از فرمول کوکران استفاده شده بر اساس آن حجم نمونه پژوهش 175 نفر انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه راهبردهای تعالی سرمایه انسانی انجمن مدیریت منابع انسانی ایران با پایایی 869/0 و پرسشنامه عملکرد کارکنان استیفن کندری با پایایی 901/0 استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، آزمون رگرسیون خطی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که تعالی سرمایه انسانی بر بهبود عملکرد کارکنان تاثیر دارد، همچنین رهبری سرمایه انسانی و استراتژی های سرمایه انسانی موجب بهبود عملکرد کارکنان قوه قضائیه می شود.

    کلیدواژگان: تعالی سرمایه انسانی، عملکرد کارکنان، قوه قضائیه، منابع انسانی
  • جلال حمدالله مرحب الاسدی، زهره آقاکثیری *، موفق عبدالعزیز سلیف، سید مجید عبداللهی صفحات 331-348

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتباربخشی الگوی عدالت آموزشی برای آموزش و پرورش عراق انجام شد. پژوهش حاضر بر حسب هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ شیوه جمع آوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان آموزش و پرورش کشور عراق به تعداد 1122345 نفر بوده است. از این تعداد مطابق با جدول کرجسی و مورگان (1970) تعداد 384 نفر برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر خوشه ای بود. ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور بررسی روایی ابزار سنجش از دو روش اعتبار محتوا(روایی صوری) و اعتبار سازه(رویکرد تحلیل عاملی تاییدی) استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از رویکرد تحلیل عامل تاییدی اعتبار با نرم افزار Amos استفاده شد. یافته ها نشان داد تحلیل عامل تاییدی مقوله عدالت در حوزه دانش آموزان، والدین، معلمین و مدیران بیانگر این بود که مفاهیم اولیه «دانش آموزان» با ضریب مسیر 98/. و «معلمان » با ضریب مسیر52/. «مدیران»  با ضریب مسیر 35/.  و «والدین» با ضریب مسیر 92/. دارای همبستگی قوی با عامل «عدالت در حوزه منابع انسانی» هستند و شاخص هایی قوی جهت اندازه گیری آن محسوب می شوند. همچنین مقادیر P برای کلیه مفاهیم اولیه این عامل کوچک تر از 5/. بوده که نشان دهنده ارتباط معنی دار هر مقوله با عامل اصلی مرتبه بالاتر از خود می باشد. می توان نتیجه گرفت برای ایجاد عدالت اجتمکاعی پرداختن به شاخص ها و متغیرهای مورد بحث این پژوهش ضروری است و لذا برنامه ریزان باید بدان ها توجه جدی نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، عدالت آموزشی، آموزش و پرورش کشور عراق
  • نرگس کوسیایی *، یحیی صفی خانی، فریده خواجه پور، شهین عبدالمالکی صفحات 349-363

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر روش های تدریس تعاملی مبتنی بر فناوری بر افزایش درک مفهومی دانش آموزان و تحلیل چالش ها و فرصت های ناشی از این رویکرد آموزشی انجام شد. این مطالعه به روش کیفی انجام شده و داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 24 معلم و متخصص آموزشی در شهر تهران جمع آوری شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شده و فرایند گردآوری داده ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافته است. داده های گردآوری شده با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و نرم افزار NVivo تحلیل شده اند. در این فرایند، کدگذاری باز، محوری، و انتخابی به کار گرفته شده است تا الگوهای اصلی مرتبط با موضوع پژوهش استخراج شود. نتایج پژوهش نشان داد که فناوری های تعاملی در آموزش، دسترسی آسان تر به منابع یادگیری، افزایش انگیزه دانش آموزان، تقویت تعاملات آموزشی، و بهبود درک مفهومی را تسهیل می کنند. همچنین، فناوری موجب افزایش مهارت های شناختی و اجتماعی در دانش آموزان شده است. با این حال، چالش هایی همچون محدودیت های زیرساختی، کمبود دانش و مهارت معلمان، و مشکلات انضباطی در کلاس های مجازی به عنوان موانع اصلی شناسایی شدند. استفاده از روش های تدریس تعاملی مبتنی بر فناوری، درک مفهومی دانش آموزان را ارتقا داده و یادگیری را به فرایندی پویا و جذاب تبدیل کرده است. بااین حال، برای اجرای موفق این روش ها، لازم است که زیرساخت های آموزشی تقویت شوند، معلمان آموزش های لازم را دریافت کنند، و راهکارهایی برای مدیریت چالش های اجرایی تدوین شود.

    کلیدواژگان: تدریس تعاملی، فناوری آموزشی، درک مفهومی، آموزش دیجیتال، یادگیری تعاملی، مهارت های شناختی، چالش های آموزشی
|
  • Azam Mesbahian, Maryam Afzalkhani *, Khadijeh Khanzadi Pages 1-17

    This study aimed to examine and critique the current state of general education from the perspective of education experts and curriculum planners. Due to the nature and characteristics of the subject, the qualitative research method based on the grounded theory paradigm model was employed. The participants included articles related to the research topic published between 2011 and 2021, as well as curriculum and education specialists. The sample size, determined by theoretical saturation, consisted of 21 cases (4 articles and 17 participants). The sampling method was snowball sampling, and semi-structured interviews were used as the research tool. To ensure research validity, four criteria—credibility, transferability, confirmability, and dependability—were applied. Additionally, inter-coder agreement was used to assess reliability, yielding a value of 0.84. The findings indicated that the paradigmatic model for general education, as perceived by education experts and curriculum planners, is influenced by 19 main categories, 49 subcategories, and 262 open codes. Based on the results, it is recommended that managers move away from stereotypical and superficial thinking. Instead of using predefined frameworks, they should develop new frameworks for general education tailored to the needs of the modern world. Furthermore, a participatory approach (utilizing the views and opinions of actors involved in the education system) should be employed in policy formulation.

    Keywords: General Education, Education, Curriculum Planning
  • Amir Taherkhani, Sayed Abbas Biniaz *, Mona Sarhadi Pages 18-36

    The present study aimed to identify the key drivers and develop scenarios for enhancing the sport tourism industry in aquatic and beach sports using the Cross-Impact Balance (CIB) analysis method. This applied study adopted an exploratory survey methodology, utilizing a future study and scenario planning approach. The research was conducted in three stages: identifying key indicators through the Delphi method, determining key drivers using MicMac software based on cross-impact analysis, and developing scenarios using Scenario Wizard software rooted in the CIB method. The statistical population included tourism experts, executive professionals, sports and sports management specialists, and urban and regional planning experts. The sample consisted of 30 specialists in urban and regional planning, tourism, and sports management in the first stage, a 14-member expert panel selected purposefully in the second stage, and a focused group of 7 participants in the third stage. The findings identified 14 critical drivers from 35 key factors, including: (1) Internet, (2) Infrastructure facilities, (3) Medical centers, (4) Ports, (5) Public transportation, (6) Sports exhibitions, (7) Private sector investment, (8) Rehabilitation and massage centers, (9) Universities, (10) Facilities, (11) Governmental financial support, (12) Tax exemptions, (13) Hotels and accommodations, and (14) Travel agencies. These factors were recognized as key drivers for developing the sport tourism industry in aquatic and beach sports. In the scenario planning phase, 67% of the scenarios indicated desirability, while 33% reflected stability and crisis within the spatial organization of the tourism industry. The most favorable scenario, Scenario 1, was recommended, emphasizing preservation, drafting, expansion, interaction, development, quantitative and qualitative growth, and improvement of conditions.

    Keywords: Tourism Industry, Sport Tourism, Cross-Impact Analysis, CIB, Aquatic, Beach Sports
  • Marziyeh Faghih Abdollahi, Mitra Sadoughi *, Esmaeil Kazempour Pages 37-55

    The present study aimed to validate a multidimensional education model designed to enhance academic performance, emphasizing social-political, psychological, and spiritual-moral development in secondary school students. This research employed a correlational design using structural equation modeling (SEM). The study population included all secondary school teachers in Mazandaran Province with academic backgrounds in various educational disciplines, educational psychology, counseling, sociology, political science, theology, and Islamic studies who were active in the academic year 2023–2024. To estimate the sample size, Cochran's formula was used, and considering a 20% attrition rate, the final sample consisted of 320 participants selected randomly. To assess the construct validity of the proposed model, first-order and second-order confirmatory factor analyses were conducted using AMOS24 software. Additionally, the paradigmatic model of the study was analyzed using structural equation modeling with a partial least squares approach (PLS-3 software). Regression coefficients for direct effects were reported for all model pathways. Based on the findings, the standardized factor loadings for each primary and secondary dimension of the multidimensional education model aimed at enhancing academic performance with emphasis on social-political, psychological, and spiritual-moral development exceeded 0.40, confirming their validity. The convergent and divergent validity of the proposed model's scales was also appropriate. Furthermore, the overall model fit was confirmed, demonstrating that both the structural and measurement models effectively explained the study variables. Thus, implementing the model developed in this research for multidimensional education to enhance academic performance, with an emphasis on social-political, psychological, and spiritual-moral development in secondary school students, is an effective and highly valid approach.

    Keywords: Multidimensional Education, Socio-Political Education, Psychological Education, Spiritual-Moral Education, Academic Performance
  • Rozita Khosravi, Mohammadali Chitsaz *, Kazem Ghojavand Pages 56-71

    Poverty has been a persistent issue across various countries for many years. Despite economic growth in underdeveloped or developing countries, poverty continues to prevail. One of the critical social factors directly and indirectly influenced by the trajectory of economic development includes the state of education, healthcare, employment, poverty, and income of individuals in a society. Considering the significance of development levels in different areas of Tehran in recent years and identifying which indicators of social inequality and poverty are more closely related to the issue of development in these areas, this research was conducted with the objective of determining the relationship between the degree of development in Tehran's regions and citizens' access to healthcare services. This study employed both quantitative and qualitative approaches. The qualitative part used inductive analysis and semi-structured interviews with experts through the Delphi method. The quantitative part involved a statistical population of various Tehran residents, selected through simple random sampling. Data were collected using documentary and field methods (questionnaires) and were subsequently analyzed. The results indicate that from a sociological perspective, there is a relationship between development, social inequality, and poverty in Tehran. Regions with higher levels of development provide better access to healthcare services.

    Keywords: Social Inequality, Poverty, Health Care Services, Tehran City
  • Asieh Mohmedi, Rashid Zolfaghari Zaferani *, Mahsa Gholamhoseynzadeh Pages 72-90

    The aim of the present study is to investigate the impact of organizational and human factors on human resource productivity with the mediating role of agility factors (case study: North Drilling Company). In this regard, the concepts of human resources, productivity, and agility were reviewed, and the structural equation modeling (SEM) method was employed to examine the impact of organizational and human factors on human resource productivity with the mediating role of agility factors. The study population includes all employees of the North Drilling Company. The sample size was determined to be 333 individuals using Cochran's formula based on the statistical population. A questionnaire was used for data collection, whose validity was confirmed through content validity by experts, and construct validity and structure were verified through confirmatory factor analysis (CFA) using SmartPLS software. The reliability was assessed and confirmed using Cronbach's alpha coefficient and composite reliability (CR) in SPSS software. For data analysis, the Kolmogorov-Smirnov test was used to check normality, and CFA and SEM were employed to test hypotheses and validate the model. The results indicated that human and organizational factors influence organizational agility, which in turn enhances the level of organizational agility strategies and, consequently, improves employee productivity. Furthermore, the findings revealed that agility drivers and challenges in human resource management influence productivity through agility strategies.

    Keywords: Human Resources - Productivity Of Human Resources – Agility
  • Maryam Azarafrooz, Gholamreza Manshaei *, Amir Ghamarani Pages 91-108

    This study examines the differences in the effectiveness of a cognitive engagement training package versus a metacognitive strategy training package on academic procrastination among female students at Farhangian University. The research employed a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group and a two-month follow-up period. The statistical population included all female students at Farhangian University in Kazeroon during the first semester of the 2019-2020 academic year, totaling 250 individuals. To compare the cognitive engagement and metacognitive strategy training packages, a purposive sampling method was used. Initially, the Academic Procrastination Questionnaire (Savari, 2011) was administered to 250 female students at Farhangian University in Kazeroon. From those scoring up to 48 on the academic procrastination scale, 45 individuals were purposively selected and randomly assigned to two experimental groups (15 in the cognitive engagement group and 15 in the metacognitive strategy group) and a control group (15 participants). In the posttest and follow-up stages, a significant difference was observed between the mean scores of academic procrastination in the control group compared to the metacognitive strategy training group (p < .001) and the cognitive engagement training group (p < .01). The impact of metacognitive training on reducing academic procrastination in the posttest and follow-up stages was 33.5% and 28.1%, respectively. The cognitive engagement training package reduced academic procrastination by 69.9% in the posttest and 66% in the follow-up stage. While both cognitive engagement and metacognitive training methods significantly reduced academic procrastination in the posttest phase, an increase in procrastination was observed during the follow-up phase in both groups. Comparing the two methods, cognitive engagement training was more effective than metacognitive strategy training in both the posttest and follow-up stages.

    Keywords: Cognitive Engagement, Metacognition, Strategic Education, Academic Procrastination
  • Faeqeh Rahimi Fotowat, Seyyed Abdollah Hojjati *, Ali Imanzadeh Pages 109-124

    This study aimed to examine and analyze the task-based curriculum in primary education. The task-based approach, which emphasizes active learning, content flexibility, and real-world connections, is recognized as one of the modern curriculum planning approaches. The research method was qualitative, and data were collected through content analysis of 12 primary education textbooks and semi-structured interviews with 15 teachers and curriculum planning experts. Data analysis was conducted in three stages: open coding, axial coding, and selective coding, resulting in the extraction of 150 initial codes, 12 main categories, and ultimately the identification of three key themes: "active learning," "flexibility," and "real-world connections." The findings revealed that despite the high potential of the task-based curriculum in promoting students' critical thinking and creativity, challenges such as a lack of resources, inadequate infrastructure, and insufficient teacher training were significant implementation barriers. However, opportunities such as the potential for localization and the use of modern technologies were identified, which could be effective in overcoming these challenges. Expert evaluations indicated that the component "teaching-learning strategies" received the highest approval with an average score of 4.6, while the "assessment" component, with an average score of 4.4, required revision. This study concluded that the task-based curriculum, with enhanced execution infrastructure and appropriate policy-making, can be an effective tool for improving learning quality in primary education.

    Keywords: Task-Based Curriculum, Active Learning, Content Flexibility, Primary Education, Assessment, Evaluation
  • Aliyeh Sheykh, Mohammadmehdi Naderi *, Hosein Fakouri Hajiyari, Aliasghar Bayani, Hasan Saemi Pages 125-139

    Education is a complex endeavor and one of the fundamental pillars of human culture, evident and undeniable within educational systems. The present study aims to investigate the educational views of Makhtumkuli Faraghi, Molla Ahmad Naraqi, and Khwaja Nasir al-Din Tusi with a focus on their objectives. The research method is descriptive-analytical and belongs to the category of comparative studies. Data collection was conducted using library research, and data recording forms were utilized as tools for gathering information. Information was collected through reference to credible sources. The population includes all books, theses, journals, and studies related to the research topic. Sampling was performed purposively. Qualitative analysis, classification, and comparison methods were employed for data analysis. Subsequently, the similarities and differences in the perspectives of these three prominent thinkers regarding educational objectives were analyzed and evaluated. After data collection, it was found that there are similarities and differences in the educational perspectives of Molla Ahmad Naraqi, Khwaja Nasir al-Din Tusi, and Makhtumkuli Faraghi regarding objectives. All three regard achieving individual and societal prosperity, perfection, and proximity to God as the primary and most significant goal of education. Khwaja emphasizes the balance between the three human faculties (desire, anger, and intellect) as the cornerstone of his educational views. All three emphasize attaining truth as a central aim in selecting educational objectives.

    Keywords: Educational Views, Molla Ahmad Naraqi, Khwaja Nasir Al-Din Tusi, Makhtumkuli Faraghi
  • Kadhim Ajrash Jarullah Al-Nasaar, Faranak Mosavi *, Ismael Abd Zaid Ashour Alkareemawi, Nasrolah Ghashghaeizadeh Pages 140-154

    The aim of the present study was to provide a structural model of administrative standards for educational leaders in schools. The research method employed in this study was correlational and used structural equation modeling (SEM). In the first stage, the statistical population included all teachers in Dhi Qar province, specifically in Al-Rifai city. From this population, 384 individuals were selected using a multi-stage stratified random sampling method. The required data were collected using a researcher-developed questionnaire, designed based on qualitative data (a qualitative model derived from research) and analytical comparisons with theoretical foundations and the research literature. The validity of the questionnaire was confirmed through face and content validity, relying on expert opinions, as well as construct validity through exploratory factor analysis. Reliability was assessed using Cronbach's alpha via the parallel method. Data analysis was conducted using structural equation modeling with the PLS software. Based on the provided estimates, it can be concluded that the examined model demonstrated relatively good and acceptable fit within the target population. Therefore, the research model's results indicate that the model used in the current study had appropriate fit. This study emphasizes that educational leadership, as an independent domain, must align with the goals of education and play a key role in improving the quality and productivity of the educational system. Developing clear and effective administrative standards for educational leaders is essential to enable them to play a significant role in enhancing educational quality. It is recommended that policymakers and educational planners consider these results and take steps toward improving these standards.

    Keywords: Administrative Standards, Educational Leaders, Structural Model
  • Khallad Hussein Abdalhassan, Gholamreza Manshaee *, Maryam Hashim Hamad, Ali Mahdad Pages 155-174

    Academic self-efficacy is a crucial variable for the academic success of students. This study aimed to determine the relationship between career aspirations and academic self-efficacy, considering the moderating roles of educational justice and career decision-making self-efficacy among students in Wasit City, Iraq. The research employed a correlational design, and the statistical population consisted of students enrolled in universities in Wasit City, Iraq, during the spring and summer of 1403 (summer of 2024). From this population, 250 students were selected through convenience sampling and subsequently responded to three questionnaires: the Career Aspirations Questionnaire (Danziger et al., 2008), the Academic Self-Efficacy Questionnaire (Midgley et al., 2000), the Educational Justice Questionnaire (Golparvar, 2010), and the Career Decision-Making Self-Efficacy Questionnaire (Betz et al., 1996). The research data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and hierarchical regression analysis through SPSS version 26. The results indicated that among the eight components of career aspirations, educational justice only moderated the relationship between security and stability with academic self-efficacy, and career decision-making self-efficacy only moderated the relationship between technical and functional competence with academic self-efficacy (p < 0.05 and p < 0.01). Based on the findings of the present study, the roles of career aspirations, educational justice, and career decision-making self-efficacy should be considered in academic environments to enhance students' academic success.

    Keywords: Career Aspirations, Academic Self-Efficacy, Educational Justice, Career Decision-Making Self-Efficacy, Students
  • Robabeh Rahimi, Roghayeh Vahdat *, Maryam Sameri Pages 175-195

    The aim of this study was to model structural equations of professional ethics based on social responsibility, organizational transparency, and organizational commitment, with the mediating role of social cynicism. This research was fundamental, non-experimental, descriptive-survey, and correlational in terms of examining relationships through structural equations. The statistical population included high school teachers in Urmia during the 2021–2022 academic year (N = 2,670). Using a multistage cluster random sampling method, the sample size was determined to be 400 participants based on Cochran's formula. The research data were collected through the following questionnaires: Professional Ethics (Qanbarpour et al., 2019), Social Responsibility (Carroll, 1991), Organizational Transparency (Rawlins, 2008), Organizational Commitment (Allen & Meyer, 1990), and Social Cynicism (Afshani & Kobraei, 2020). The data were analyzed using SPSS V. 28 and Lisrel V. 10 software. Results indicated that social responsibility, organizational transparency, and organizational commitment have a direct, negative, and significant effect on social cynicism. Additionally, social responsibility, organizational transparency, and organizational commitment have a direct, positive, and significant effect on professional ethics. Social cynicism has a direct, negative, and significant effect on professional ethics. Moreover, social responsibility, organizational transparency, and organizational commitment have an indirect, positive, and significant effect on professional ethics through the mediating role of social cynicism. Authorities should address the legitimate demands of teachers by fostering a transparent environment, which could enhance teachers' commitment and responsibility in teaching. This, in turn, could contribute to their professional success while also advancing societal scientific success.

    Keywords: Professional Ethics, Social Responsibility, Organizational Transparency, Organizational Commitment, Social Cynicism
  • Azam Jafari, Mohammadreza Shamshiri *, Zohreh Saadatmand Pages 196-209

    This study aims to identify the educational and developmental realm and determine its educational components based on the model of tolerance and forbearance derived from the Quran and Nahj al-Balagha. The study was conducted using a qualitative approach, employing the grounded theory methodology for model design. The research domain included all verses of the Quran and sections of Nahj al-Balagha, including letters, sermons, proverbs, and more. The analysis of the research domain was carried out gradually based on keywords and recurring words related to the topic, with a focus on appropriate Persian and Arabic keywords such as tasāhul (tolerance), tasāmuh (forbearance), sahla (ease), samha (leniency), al-tasīr (facilitation), al-tasāhul (tolerance), al-suhūlah (simplicity), āsnī (ease), ‘afw (forgiveness), līn (gentleness), mudārā (tact), and soft-heartedness. This process continued until theoretical saturation was reached. For reviewing theoretical and research backgrounds, a library-based method and note-taking tool were employed, ensuring the fulfillment of alternative validity and reliability criteria based on trustworthiness, credibility, and dependability. Data analysis was conducted using the Glaserian method (open, selective, and theoretical coding). The findings presented the model of tolerance and forbearance in the educational and developmental realm, incorporating four educational domains: faith and worship, education and development, social relations, and individual ethics, all aimed at the nurturing and development of humanity. Based on the findings, the educational and developmental components of this model include: advice with a focus on tolerance, gentle counsel through storytelling, flexibility in educational methods, nurturing the educational environment, introducing a model of gentleness, and teaching with love. These components can serve as a new guide to transform schools into beloved places, fostering an atmosphere of affection.

    Keywords: Educational Field, Holy Quran, Nahj Al-Balagha Tolerance, Tolerance
  • Elham Pezeshgi, Ahmad Abedi *, Zohreh Raeisi, Sheida Jabalameli Pages 210-235

    The aim of this study was to create checklists for discovering, designing, and developing activities and games related to visual art and music talent in children aged 4-6 years, based on Piirto's Talent Development Pyramid. This research is qualitative in nature, and the method used for analysis was thematic analysis as described by Braun and Clarke (2006). After reviewing the literature and extracting codes and analyzing them for each area of visual art and music talent in children, two themes were selected: discovery and development of talent. The themes related to visual art talent development in children included 35 main themes and 96 sub-themes, while those related to music talent development included 20 main themes and 68 sub-themes. The development of visual art and music talent, based on Piirto's Talent Development Pyramid, in preschool children, provides practical components and necessary validity for the discovery of tools, games, and activities aimed at nurturing children's talents. Utilizing Piirto's Talent Development Pyramid to discover and foster children's visual art and music talents not only helps in identifying and developing specific abilities but also promotes the overall growth of their social skills, creativity, and self-confidence. This process aids children in entering the world of art and music naturally and with enjoyment, laying the foundation for their talent development in later stages of life. Therefore, it is recommended that this package be used by parents and educators in training centers to identify and nurture children's visual art talents.

    Keywords: Visual Art Talent, Music Talent, Piirto's Talent Development Pyramid, Preschool Children
  • Iraj Gholami Zarandi, Amin Nikpour *, Shahin Sharafi, Shiva Madahian, Zahra Shokooh Pages 236-258

    The present study aimed to design a competency model for professional managers based on the management philosophy of Martyr Haj Qasem Soleimani in the General Department of Education, Kerman Province. This research utilized a qualitative methodology (thematic analysis) and conducted interviews with 19 experts on the topic of professional managerial competencies. The quantitative statistical population included all managers and experts in the General Department of Education in Kerman Province, totaling 1,048 individuals, of whom 428 were selected using systematic random sampling. To identify the dimensions and components of professional managerial competencies inspired by the management philosophy of Martyr Haj Qasem Soleimani, in-depth and comprehensive interviews were conducted with experts in the General Department of Education in Kerman Province. In the quantitative phase of the study, an 89-item questionnaire based on a 5-point Likert scale was employed to validate the research model. The validity of the questionnaire (professional managerial competencies) was calculated at 0.969, and its reliability was determined to be 0.753. Data from the qualitative phase were analyzed using NVivo version 11, while the quantitative data were analyzed using descriptive statistics (various indices, tables, and statistical charts) and inferential statistics through SPSS version 23, SMART PLS version 3.3, and Expert Choice version 11. The significance level was set at 0.05. The findings indicated that the concepts extracted for the competency model of professional managers based on the management philosophy of Martyr Haj Qasem Soleimani in the General Department of Education, Kerman Province, include 78 initial codes, 26 basic themes, and 9 organizing themes.

    Keywords: Meritocracy, Professional Managers, Haj Qasem Soleimani, General Department Of Education
  • Fatemeh Rezayi, Emad Yusefi *, Leila Khajepoor Pages 259-276

    Self-regulated learning is defined as an active, goal-directed self-control behavior with both motivational and cognitive components to accomplish and complete academic tasks by a student. The purpose of the present study was to test the proposed model of the causal relationship between self-regulation strategies, problem-solving skills, academic adjustment, and school belonging, with the mediation of students' goal orientation. This study was a correlational research of the path analysis type. The statistical population consisted of all middle school students in Tehran who were studying in the academic year 2023-2024. A total of 250 middle school students from Tehran were selected using cluster sampling. Data were collected using the Self-Regulated Learning Strategies Questionnaire, the Heppner and Peterson Problem-Solving Inventory, the Baker and Siryak (1984) Academic Adjustment Questionnaire, the School Belongingness Questionnaire, and the Revised Achievement Goal Orientation Questionnaire. Data analysis was conducted using SPSS version 24 and AMOS version 20. The results revealed significant direct and indirect effects of self-regulation strategies and problem-solving skills on academic adjustment and school belonging, with goal orientation serving as a significant mediator. These findings suggest that fostering self-regulation and problem-solving abilities, while emphasizing the importance of goal orientation, can enhance students' academic adaptation and sense of belonging to school. The study highlights the importance of these psychological and cognitive factors in promoting academic success and overall student well-being.

    Keywords: Self-Regulation, Problem Solving, Academic Adjustment, Sense Of Belonging, Goal Orientation
  • Kazem Solouki, Mitra Sadoughi *, Samira Pali Pages 277-294

    The present study aimed to validate an empowerment model for educational system managers to enhance social security in tourist areas. This study was correlational in nature, utilizing structural equation modeling. The study population consisted of all educational system managers, including school principals and education administrators in Mazandaran province, who were active during the 2024-2025 academic year. To estimate the sample size, Cochran's formula was used, and after accounting for a 20% dropout rate, the final sample size of 320 participants was randomly selected. For evaluating the construct validity of the proposed model, first- and second-order confirmatory factor analyses were conducted using AMOS 24 software. To examine the paradigm model of the study, structural equation modeling based on Partial Least Squares (PLS-3) was employed, and the direct effect regression coefficients for all model pathways were reported. According to the results, the standardized factor loadings for each primary and secondary category of the empowerment factors for educational managers aimed at enhancing social security in tourist areas were greater than 0.40 and were confirmed. The convergent and discriminant validity of the scales in the proposed model were also satisfactory. Additionally, the overall model fit was confirmed, and both the structural and measurement models demonstrated adequate quality in explaining the research variables. Therefore, the use of the model derived from this study for empowering educational managers to enhance social security in tourist areas is an effective method with high validity.

    Keywords: Accreditation, Social Security, Empowerment, Educational System Managers, Tourism Areas
  • Meisam Khoshbakhtian, Ataollah Abtahi *, Gholamreza Tavakoli, Ali Akbar Rezaei Pages 295-317

    The present study aimed to provide a cultural development model aligned with the Fourth Industrial Revolution. The research was applied in terms of its purpose, cross-sectional regarding time, and of a mixed-methods nature (sequential exploratory) conducted in two qualitative and quantitative phases. The qualitative phase was a meta-synthesis, while the quantitative phase was descriptive-correlational. The statistical population in the qualitative phase included document analysis and experts from public organizations in Iran as well as academic scholars. The sample size was determined to be 20 individuals in the qualitative phase, based on the principle of saturation, and 335 individuals in the quantitative phase, using sample size calculations for structural equation modeling. Sampling was purposive in the qualitative phase and non-random quota sampling in the quantitative phase. In the qualitative phase, data collection utilized two

    methods

    (a) meta-synthesis (research synthesis) based on a systematic review and (b) semi-structured interviews. Reliability in this phase was ensured through intracoder reliability, and content validity was assessed. In the quantitative phase, descriptive and inferential statistical analyses were applied. Tests such as one-sample t-tests and structural equation modeling using SPSS and SmartPLS software were employed. Additionally, fuzzy AHP was used to prioritize the components. The results indicated that cultural development aligned with the Fourth Industrial Revolution includes six components: organizational structure, strategic thinking, innovation, individuals, leadership, and technical systems. Among these components, technical systems were identified as the top priority.

    Keywords: Development, Cultural Development, Fourth Industrial Revolution, Government Organizations
  • Faezah Mokhtari, Yahya Dadash Karimi *, Gholamreza Rahimi Pages 318-330

    Human capital excellence is a comprehensive framework of core values, criteria, and indicators for human resource management. This framework helps human resource managers within organizations to continuously evaluate activities, procedures, processes, and outcomes of their human resources, identifying strengths and areas for improvement (issues and problems), and planning for their enhancement. Therefore, the present study aims to determine the role of human capital excellence in improving employee performance in the Judiciary. The research method is descriptive-correlational. Cochran’s formula was used for sampling, and based on this, the sample size consisted of 175 individuals. Data were collected using the Human Capital Excellence Strategies questionnaire from the Iranian Human Resource Management Association (with a reliability of 0.869) and the Employee Performance questionnaire by Stephen Kendrey (with a reliability of 0.901). The data were analyzed using the Kolmogorov-Smirnov test and linear regression analysis. The results showed that human capital excellence has an impact on improving employee performance, and that human capital leadership and human capital strategies contribute to enhancing employee performance in the Judiciary.

    Keywords: Human Capital Excellence, Employee Performance, Judiciary, Organization's Human
  • Jalal Hamdolalah Marhab Al Asadi, Zohreh Aghakasiri *, Movafagh Abdol Aziz Selif, Seyyed Majid Abdellahi Pages 331-348

    The present study aimed to design and validate an educational equity model for the education system of Iraq. This research, based on its objective, is categorized as applied research and is descriptive-survey in terms of data collection methodology. The statistical population consisted of all schoolteachers in Iraq, totaling 1,122,345 individuals. From this population, based on Krejcie and Morgan's table (1970), a sample size of 384 participants was selected. The sampling method employed was cluster sampling. A researcher-designed questionnaire was utilized as the data collection tool. To examine the validity of the measurement tool, two methods were used: content validity (face validity) and construct validity (confirmatory factor analysis approach). Data analysis was performed using the confirmatory factor analysis approach with Amos software. The findings revealed that confirmatory factor analysis of the equity category in the domains of students, parents, teachers, and administrators indicated that the primary concept of "students" had a path coefficient of 0.98, "teachers" had a path coefficient of 0.52, "administrators" had a path coefficient of 0.35, and "parents" had a path coefficient of 0.92. These concepts exhibited strong correlations with the factor "equity in human resources," making them strong indicators for measuring this factor. Additionally, the p-values for all primary concepts within this factor were less than 0.05, signifying a significant relationship between each category and its higher-order factor. It can be concluded that addressing the indicators and variables discussed in this study is essential for achieving social equity, and planners must pay serious attention to them.

    Keywords: Education, Education System Of Iraq, Educational Equity
  • Narges Kosiayi *, Yahya Safikhani, Farideh Khajehpour, Shahin Abdolmaleki Pages 349-363

    This study aims to examine the impact of technology-based interactive teaching methods on enhancing students' conceptual understanding and to analyze the challenges and opportunities associated with this educational approach. This research was conducted using a qualitative approach, with data collected through semi-structured interviews with 24 teachers and educational experts in Tehran. Participants were selected through purposive sampling, and data collection continued until theoretical saturation was achieved. The collected data were analyzed using qualitative content analysis with NVivo software. Open, axial, and selective coding techniques were applied to identify key patterns related to the research topic. The findings revealed that interactive technologies in education facilitate easier access to learning resources, increase student motivation, enhance educational interactions, and improve conceptual understanding. Additionally, technology contributed to the development of cognitive and social skills among students. However, several challenges were identified, including infrastructural limitations, lack of teacher knowledge and skills, and disciplinary issues in virtual classrooms. Technology-based interactive teaching methods have significantly improved students' conceptual understanding and transformed learning into a dynamic and engaging process. However, for successful implementation, educational infrastructure needs to be strengthened, teachers require proper training, and strategies must be developed to manage the associated challenges.

    Keywords: Interactive Teaching, Educational Technology, Conceptual Understanding, Digital Education, Cognitive Skills, Educational Challenge, Interactive Learning