فهرست مطالب

نشریه غرب آسیا
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • ابوذر رضائی*، سید علی منوری صفحات 1-32

     روابط ژئوپلیتیک خاورمیانه پس از کشف ذخایر عظیم گاز در مناطق انحصاری-اقتصادی رژیم اسرائیل، قبرس و مصر، مدیترانه شرقی را به یکی از مناطق مهم انرژی تبدیل ساخت. شکل گیری اتحاد سه گانه بین آن کشورها و سپس مجمع گاز منطقه ای مدیترانه شرقی بین کشورهای صادر کننده و مصرف کننده باعث آن شد که نه تنها همکاری انرژی منطقه ای، بلکه ثبات اقتصادی و سیاسی منطقه چالش برانگیز خاورمیانه با وجود خطوط متعدد درگیری به بحث روز محافل سیاسی و امنیتی تبدیل شود. عمده تحولات انرژی منطقه ای پس از کشف گاز در مدیترانه شرقی متاثر از تحولات گازی رژیم اسرائیل است. این مقاله با مطالعه امنیت انرژی از منظر مکتب کپنهاگ با روش توصیفی-تحلیلی از تحولات گاز مدیترانه شرقی به دنبال پاسخ به این سوال است که، رژیم اسرائیل چگونه از اهرم گاز به توسعه امنیت منطقه ای خود در مدیترانه شرقی پرداخته است؟ و نقش آن بر معادلات امنیت انرژی ایران در چیست؟ و فرضیه مطرح آن است که، کشف گاز در اسرائیل به توسعه روابط اقتصادی، سیاسی و امنیتی کشورهای حوزه مدیترانه شرقی و سپس بر روند شکل بندی های اقتصادی، سیاسی و امنیتی منطقه خاورمیانه تاثیر گذاشته است.

    کلیدواژگان: مدیترانه شرقی، مجمع گاز منطقه ای، رژیم اسرائیل، خاورمیانه، امنیت انرژی
  • سید امیر نیاکویی*، فریده امانی صفحات 33-58
    سیاست خارجی آمریکا در قبال اسراییل در دوران بایدن متاثر از عوامل مختلفی است. از یک سو اتحاد استراتژیک و کلان این دو بازیگر تداوم یافته و وقایعی چون 7 اکتبر و مقابله با تهدیدات ایران، آنرا عمق بیشتری داده است. از سوی دیگر سیاست کلان ایالات متحده در زمینه کاهش تعهدات و درگیری در خاورمیانه و سیاست موازنه فراساحلی نیز بر روابط آمریکا و اسراییل و به طور کلی بر روابط بازیگران در خاورمیانه تاثیر گذارده است. پرسش اصلی این پژوهش این است که «رویکرد سیاست خارجی بایدن در قبال خاورمیانه و مشخصا اسرائیل چگونه امنیت ملی ایران را متاثر کرده است؟» یافته های پژوهش حاکی از آن است که «بایدن با اتخاذ رویکرد موازنه فراساحلی در خاورمیانه، افزایش نقش آفرینی اسرائیل و همچنین گروه-های نیابتی همسو با منافع تهران در خاورمیانه را در پی داشته است. این سیاست زمینه گسترش تنش و نزاع بین ایران و اسراییل را فراهم آورده است». همچنین، بین سیاست حمایتی آمریکا در قبال اسرائیل و تهدید محیط امنیتی ایران ارتباط وجود دارد و اتحاد کشورهای عربی و اسراییل در چارچوب پیمان ابراهیم، واقعه 7 اکتبر و گسترش نزاع در منطقه خاورمیانه همگی امنیت ملی ایران را تحت تاثیر قرار داده اند. در این پژوهش از روش تحلیلی توصیفی استفاده شده و روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، اسرائیل، امنیت ملی ایران، موازنه فراساحلی، اتحاد استراتژیک
  • رضا دهقانی*، علی درزلو صفحات 59-93
    کریدور زنگه زور که جمهوری خودمختار نخجوان را به خاک اصلی جمهوری آذربایجان متصل می کند، در واقع برهم زننده ژئوپلیتیک منطقه قفقاز به نفع آذربایجان و ترکیه است و در عوض ارمنستان و ایران را در تنگنا و تهدید ژئوپلیتیکی قرار می دهد. درخصوص نحوه احداث، نقاط ترانزیتی و محل قرارگیری این کریدور گمانه زنی های بسیاری وجود دارد، به نحوی که منجر به مداخله روسیه، فرانسه و در مواردی نیز آمریکا در این موضوع شده است. با بهره برداری احتمالی از این کریدور، دگرگونی های بزرگی هم در روابط منطقه ای کشورها و هم در روابط فرا منطقه ای رخ خواهد داد که همین امرممکن است موجب بازتولید بحران های تازه و واگرایی و همگرایی بین کشورهای منطقه شود که در نتیجه آن چهره منطقه به کلی دستخوش دگرگونی شود. پرسشی که در این نوشتار مطرح است، آن است که کریدور زنگه زور چه اثری بر ژئوپلیتیک منطقه و روابط بین کشور های منطقه می گذارد؟روش تحقیق در این مقاله روش « توصیفی و تحلیلی» است که اساس آن استدلال منطقی بر پایه سلسله علت و معلول است. یافته های پژوهش نشان می دهد که موقعیت استراتژیک قفقاز و همسایگی با روسیه و پیوندهای هنجاری کشورهای منطقه با آذربایجان و ارمنستان سبب شده است تا کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای برای کسب منافع به کنشگری در قضیه کریدور زنگه زور پرداخته و به فراخور توانایی خود به ایفای نقش بپردازند.
    کلیدواژگان: کریدور زنگه زور، ایران، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ژئوپلیتیک، پان تورانیسم، رقابت
  • علیرضا بیگی*، محمد العطار، محمدرضا دهشیری صفحات 94-134
    امروزه رویکردهای نوین کشورها در صحنه دیپلماسی اقتصادی، همکاری های دو یا چندجانبه بین المللی است. جمهوری اسلامی ایران با داشتن 15 کشور همسایه فرصت های ارزشمندی برای پیشبرد دیپلماسی اقتصادی در اختیار دارد. یکی از این همسایگان بحرین است. کشورهای بحرین و ایران به علت برخورداری از ویژگی های ویژه ژئواستراتژیکی در منطقه خلیج فارس ظرفیت قابل توجهی برای تعاملات اقتصادی و تبادلات بازرگانی با همدیگر دارند. این در حالی است که در دهه های اخیر به دلیل اختلافات سیاسی میان منامه و تهران، این ظرفیت ها مغفول ماند. با توجه به توافق ریاض و تهران در زمستان 1401 جهت برقراری مجدد روابط سیاسی و اقتصادی، مقامات منامه و تهران نیز در بهار 1402 جهت حل اختلافات و برقراری مجدد روابط گردهم آمدند که منجر به تصمیم جهت بازگشایی مجدد سفارت های دو کشور گردید. ازاین رو نویسندگان پژوهش حاضر که که از کشورهای ایران و بحرین هستند، ضمن گردآوری تجربیات بازرگانان و فعالان اقتصادی دو کشور تا دستیابی به اشباع اطلاعات، با بهره گیری از تکنیک SWOT موسوم به «سوات» به دنبال پاسخ دادن به سوال «راهکارهای تقویت همکاری های اقتصادی ایران و بحرین چیست؟» هستند. نویسندگان از رهیافت تبیین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید با هدف ارائه راهبردهای همکاری های اقتصادی دو کشور به نگارش این پژوهش پرداخته اند. فرضیه پژوهش از این قرار است که دو کشور مزبور جهت تقویت همکاری های اقتصادی خود می بایست به اقدامات مقابل بپردازند: بررسی مزیت های رقابتی در تمام حوزه ها، تاسیس اتاق بازرگانی مشترک، اجرای توافقنامه همکاری تجاری دهه 80، برگزاری نمایشگاه های مشترک، آغاز همکاری های اقتصادی دانش بنیان، تقویت اشتراکات و کاهش اختلافات، تمرکز بر فعالیت های بازرگانی، خدماتی و عمرانی و توسعه تعامل بخش های خصوصی.
    کلیدواژگان: ایران، بحرین، بازرگانی، دیپلماسی اقتصادی، سوات
  • مصطفی عاقلی*، قاسم یوسف زی، ماندانا تیشه یار صفحات 135-165
    افغانستان از 2001- 2021 یک تجربه ی تازه ی دولت سازی را تجربه کرد. در این دوران حکومت افغانستان با شرکای بین المللی و عمدتا غربی خود کوشید که یک دولت لیبرالی در افغانستان روی کار آورد. با این که از 2001- 2003 امیدهای زیادی برای شکل گیری یک دولت مدرن وجود داشت، مگر از 2003 آهسته آهسته ناامیدی به کارایی دولت نمایان شد؛ به این دلیل که از 2003 بدین سو، ناامنی شدت می گرفت. برخی دلیل ناامنی را ناتوانی رهبران سیاسی در مدیریت کشور دانسته اند؛ برخی بر نقش منفی همسایگان انگشت گذاشته اند؛ و برخی دیگر نیز از بازی بزرگ سخن گفته اند. هدف مقاله ی کنونی تبیین این مسئله است. از این رو، پرسش اصلی در این پژوهش آن است که رقابت روسیه و امریکا در سه بعد سیاسی، نظامی- امنیتی و اقتصادی چگونه بر امنیت افغانستان تاثیر گذاشته است؟ فرضیه ی پژوهش این است که این دو قدرت با توجه به موارد اختلاف بر سر حضور امریکا در افغانستان، مساله ی طالبان و صلح افغانستان، انتقال انرژی از مسیر افغانستان و دموکراسی سازی امریکایی، سیاست تقابلی را در افغانستان دنبال کرده اند که منجر به کاهش امنیت در افغانستان شده است. این مقاله با روش کیفی، با استفاده از داده های کتاب خانه ای به این نتیجه دست یافته است که رقابت روسیه و امریکا در افغانستان در سه زمینه ی یادشده سبب شده است که هردو کشور به دنبال موازنه سازی و تحدید نفوذ یک دیگر برآمده و بازی پیچیده ی چندسطحی را در افغانستان دنبال نمایند. این موضوع امنیت نسبی کشور را صدمه زده و گفت وگوهای صلح را بی نتیجه ساخته است. چرا که همسویی منافع گروه های داخلی (چه احزاب سیاسی، چه بخشی از دولت و چه طالبان) با این دو کشور، زمینه ساز پیچیده شدن سیاست گذاری امنیتی و اقدام برای تامین امنیت شده است.
    کلیدواژگان: ریالیسم ساختاری، موازنه قدرت، امنیت، روسیه، امریکا، طالبان، افغانستان
|
  • Abozar Rezaei *, Seyed Ali Monavari Pages 1-32

     The geopolitical relations of the Middle East turned the Eastern Mediterranean into one of the important energy regions after the discovery of huge gas reserves in the exclusive economic zones of Israel, Cyprus and Egypt. The formation of the tripartite alliance between those countries and then the Eastern Mediterranean Regional Gas Forum between exporting and consuming countries caused not only regional energy cooperation, but also the economic and political stability of the challenging region of the Middle East despite the many lines of conflict to be discussed in political circles. And become security. Major developments in regional energy after the discovery of gas in the Eastern Mediterranean are affected by Israel's gas developments. This article, by studying energy security from the perspective of the Copenhagen school, with a descriptive-analytical method of Eastern Mediterranean gas developments, seeks to answer the question that, how has Israel developed its regional security in the Eastern Mediterranean by leveraging gas? And what is its role on Iran's energy security equations? And the proposed hypothesis is that, the discovery of gas in Israel has affected the development of the economic, political and security relations of the Eastern Mediterranean countries and then the process of the economic, political and security formations of the Middle East region.

    Keywords: Eastern Mediterranean, Regional Gas Forum, Israel, Middle East, Energy Security
  • Seyed Amir Niakoee *, FARIDEH AMANI Pages 33-58
    American foreign policy towards Israel during the Biden era is affected by various factors. On the one hand, the strategic and macro alliance of these two actors has continued, and events such as October 7 and confronting Iran's threats have given it more depth. On the other hand, the macro policy of the United States in the field of reducing commitments and conflicts in the Middle East and the offshore balance policy has also affected the relations between the United States and Israel and in general the relations between actors in the Middle East. The main question of this research is "How has Biden's foreign policy approach towards the Middle East and especially Israel affected Iran's national security?" The findings of the research indicate that "by adopting the offshore balancing approach in the Middle East, Biden has sought to increase the role of Israel as well as proxy groups aligned with Tehran's interests in the Middle East." This policy has provided the basis for the expansion of tension and conflict between Iran and Israel. Also, there is a connection between America's support policy towards Israel and the threat to Iran's security environment, and the alliance of Arab countries and Israel within the framework of the Abraham Pact, the October 7 incident and the spread of conflict in the Middle East region have all affected Iran's national security. In this research, a descriptive analytical method is used and the method of collecting information is a library.
    Keywords: United States, Israel, Iran's National Security, Offshore Balancing, Strategic Alliance
  • Reza Dehghani *, Ali Darzloo Pages 59-93
    The Zangezur Corridor, connecting the self-governing Republic of Nakhchivan to the mainland of the Republic of Azerbaijan, aims to disrupt the geopolitical balance in the Caucasus region in favor of Azerbaijan and Turkey, while placing Armenia and Iran under geopolitical pressure and threats. Various speculations exist regarding the construction methods, transit points, and the location of this corridor, leading to interventions by Russia, France, and at times, the United States. The potential exploitation of this corridor is expected to bring about significant transformations in both regional and transregional relations, possibly leading to the emergence of new crises and shifts in alignment among regional countries, ultimately reshaping the entire face of the region. This paper explores the factors influencing the involvement of different actors in this project, the interests they seek to gain from their interventions, and the impact the Zangezur Corridor has on the geopolitical dynamics of the region and the relationships between regional countries.The research method employed in this article is the Causal research method. Findings indicate that the strategic position of the Caucasus, its proximity to Russia, and the normative ties of regional countries with Azerbaijan and Armenia have prompted both regional and transregional actors to engage in this issue to pursue their respective interests and leverage their capabilities.
    Keywords: Zangezur Corridor, Iran, Armenia, Republic Of Azerbaijan, Geopolitics, Pan-Turanism, Competition
  • Beygi Alireza *, Mohammad Al-Attar, Mohammadreza Dehshiri Pages 94-134
    Nowadays, the new approaches of countries in the economic diplomacy scene are international bilateral or multilateral cooperation. With 15 neighboring countries, the Islamic Republic of Iran has valuable opportunities to promote economic diplomacy. One of these neighbors is Bahrain. The countries of Bahrain and Iran have a significant capacity for economic interactions and trade exchanges with each other due to their special geostrategic features in the Persian Gulf region. This is despite the fact that in recent decades, due to political differences between Manama and Tehran, these capacities were neglected. According to the agreement between Riyadh and Tehran in the winter of 1401 to re-establish political and economic relations, the officials of Manama and Tehran also met in the spring of 1402 to resolve differences and re-establish relations, which led to the decision to reopen the embassies of the two countries. Therefore, the authors of the present study, who are from Iran and Bahrain, while collecting the experiences of businessmen and economic activists of the two countries until reaching the saturation of information, by using the SWOT technique known as "Swat", seek to answer the question that "Strengthening strategies What is the economic cooperation between Iran and Bahrain? are The authors have written this research from the approach of explaining the strengths, weaknesses, opportunities and threats with the aim of presenting the economic cooperation strategies of the two countries. The hypothesis of the research is that in order to strengthen their economic cooperation, the two mentioned countries should take opposite measures: examining competitive advantages in all areas, establishing a joint chamber of commerce, implementing the 80s commercial cooperation agreement, holding joint exhibitions, starting knowledge-based economic cooperation, Strengthening commonalities and reducing differences, focusing on commercial, service and construction activities and developing the interaction of private sectors.
    Keywords: Iran, Bahrain, Trade, Economic Diplomacy, SWOT
  • Mustafa Aqeli *, Qasim Yousofzai, Mandana Tishehyar Pages 135-165
    Afghanistan experienced a new experience of state-building from 2001-2021. During this period, the Afghan government, with its international and mainly Western partners, tried to establish a liberal state in Afghanistan. Although there were high hopes for the formation of a modern state from 2001-2003, since 2003, disappointment in the efficiency of the state has slowly emerged; because since 2003, insecurity has been intensifying. Some have considered the reason for insecurity to be the inability of political leaders to manage the country; some have pointed to the negative role of neighbors; and others have spoken of the Great Game. The purpose of the current article is to explain this issue. Therefore, the main question in this research is how has the competition between Russia and the United States in the three dimensions of politics, military-security, and economy affected the security of Afghanistan? The research hypothesis is that these two powers, considering the differences over the US presence in Afghanistan, the issue of the Taliban and Afghan peace, the transfer of energy through Afghanistan, and American democratization, have pursued a confrontational policy in Afghanistan, which has led to a decrease in security in Afghanistan. This article, using a qualitative method and library data, has reached the conclusion that the competition between Russia and the US in Afghanistan in the three aforementioned areas has caused both countries to seek to balance and limit each other's influence and pursue a complex multi-level game in Afghanistan. This has damaged the country's relative security and rendered peace talks fruitless. Because the alignment of interests of domestic groups (whether political parties, part of the government, or the Taliban) with these two countries has complicated security policymaking and measures to ensure security.
    Keywords: Structural Realism, Balance Of Power, Security, Russia, America, Taliban, Afghanistan