فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، پاییز 1403)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید ادیب* صفحات 5-33
    بی تردید آموزش و به ویژه ارائه شیوه های نوین و تاثیرگذار آن از مهم ترین ضرورت ها و دغدغه های هر کشوری در جهان نوین است. هدف از این مقاله این است که برخلاف آنچه به نظر می آید که شعر، ادبیات و ریاضیات بسیار دور از هم و بی ارتباط هستند، اما به اشکال مختلف ارتباط ذوقی با هم دارند. نام بسیاری از مشاهیر ریاضی هر عصر را می توان در آثار منظوم و منثور جست وجو کرد. شاعران از واژه ها، علائم و نمادها و ابزار ریاضیات و هندسه در اشعار خود بهره برده اند. بخش عمده ای از ادبیات (مانند امثال وحکم) نیز شامل مضامین عددی مانند ماه، تاریخ، عروض و معما است. در نام گذاری قالب ها و صنایع ادبی دیگر همچون قالب مثلث (3ضلعی) و مربع (4ضلعی) نیز اعداد نقش برجسته ای دارند. در طول تاریخ رفاقت و صمیمیت شعر و ریاضیات دستخوش فراز و فرودهایی شده است. در این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی ضمن مروری بر نزول و صعود این رفاقت، به هستی شناسی، چرایی ها و شباهت های شعر و ریاضیات پرداخته و با ارائه نمونه هایی نشان می دهیم که چگونه شعر و ریاضیات هریک می توانند به نحوی موثر و نفوذپذیر به مفهوم و ملموس سازی یکدیگر کمک کنند. از همکاری این دو زبان می توان در آموزش نیز بهره مند شد.
    کلیدواژگان: شعر، ریاضیات، نمادگذاری، تابع
  • الهام پرویزی*، صبا صندانی، حسنی سادات دولت آبادی صفحات 35-61
    بازخورد احساسی و یا امکان اشتراک عاطفی با هر پدیده ای در اطراف انسان، می تواند القاکننده زنده بودن آن باشد. قابلیت تعامل انسان با فضای پیرامونی همواره حائز اهمیت بوده؛ زیرا تحقق آن کیفیت زیست انسان را افزایش خواهد داد. از طرفی دیگر، زنده انگاری فضا در حوزه فضای همدلانه نیز مطرح می شود و کارکرد نورون های آینه ای مغز در فضاها و قابلیت تخیل زنده انگاری انسان در قبال آن، امکان اشتراک احساس را فراهم می آورد. باتوجه به اهمیت فضاهای زنده و تعامل انسان با آن، این مقاله در پی تدوین تفاوت ها و تشابه های این دو نگاه است تا در نهایت مدل مفهومی و کاربردی برآمده از این دو نظریه بتواند در طراحی فضای زنده راهگشا باشد. نوع تحقیق، کیفی و به شیوه توصیفی تحلیلی است که با بررسی ویژگی های اصلی فضای زنده در «آزمون آینه خویشتن» الکساندر و «فضای همدلانه» به شیوه استدلال استقرایی و تحلیل منطقی به مقایسه این دو نگرش می پردازد. یافته ها نشان داد که فضای زنده در نظریه همدلی می تواند طیفی از احساس خوب و بد را منعکس کند؛ اما در آزمون آینه خویشتن فضاهایی با احساس خوب، بیشتر زنده هستند و کیفیت حضور فطری انسان را فراهم می کنند. شباهت ها و تفاوت های این دو دیدگاه می تواند دید خوبی از تعریف فضای زنده به ما دهد. این پژوهش می تواند به طراحی فضاهایی کمک کند که نه تنها پاسخگوی نیازهای کاربردی انسان ها باشند، بلکه جنبه های عاطفی و احساسی زندگی آنان را نیز مدنظر قرار دهند. باتوجه به ویژگی های احساسی و تجربی فضا، طراحی محیط های همدلانه و زنده می تواند تاثیرات مثبت تری بر روان انسان ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: آزمون آینه خویشتن، زنده انگاری فضا، فضای زنده، فضای همدلانه
  • رضا پارسامقدم* صفحات 63-99
    پیدایش و صورت بندی نظری روایت گفتمانی «تمدن ایرانی» به مثابه لحظات آغازین تولد و پیدایش روایت گفتمانی (درجه صفر) ناظر به هسته های سامان بخش نظام دانش-قدرت است که منجر به شکل گیری بنیادهای نظری «تمدن ایرانی» شده است. با شناسایی و تحلیل درجه صفر این روایت گفتمانی، لحظات آغازین و یکدست این روایت (لحظاتی که فاقد تمایز و تفکیک هستند) آشکار می شوند. این تحلیل، مشابه رویکردی است که فوکو در تاریخ جنون به کار می گیرد. در پی این فرایند، نظم گفتمانی جدیدی شکل می گیرد که نتیجه مستقیم انباشت و تراکم گزاره ها پیرامون این روایت گفتمانی است. مراد از این انباشت و تراکم، به طور مشخص انباشت گزاره های نژادگرایانه [آریایی]، عرب ستیزانه و باستان گرایانه است؛ گزاره هایی که حسرت بازگشت به شکوه و عظمت ازدست رفته ایران باستان را به مثابه دال های مرکزی روایت گفتمانی «تمدن ایرانی» برجسته می سازند. این انباشت و تراکم، بنیان های نظری و تئوریک «تمدن ایرانی» را شکل داده و در چارچوبی دیرینه شناسانه، به صورت «روایت گفتمانی تمدن ایرانی» تکوین یافته است. انباشت این گزاره ها حول محور روایت گفتمانی تمدن ایرانی، نظم گفتمانی جدید پدید آورد که تا پیش از آن در درجه صفر این روایت وجود نداشت. این نظم گفتمانی با صورت بندی دوگانه ای از آریایی [ایرانی] و سامی [عربی] به مثابه بنیان نظری تمدن ایرانی، زمینه را برای شکل گیری روایت گفتمانی تمدن ایرانی فراهم کرد. در این چارچوب گفتمانی، «موفقیت در تمدن سازی» به جوامع آریایی نسبت داده شد، درحالی که «انحطاط تمدنی» به اختلاط یا آمیزش نژاد آریایی با نژادهای دیگر، به ویژه سامی، منتسب گردید. منازعات هویتی پیرامون دوگانه آریایی سامی، زمینه شکل گیری این صورت بندی گفتمانی را فراهم آورد. در نهایت، به واسطه انباشت و تراکم گزاره ها حول این دوگانه، روایت گفتمانی تمدن ایرانی در تاریخ نگاری معاصر ایران به گفتمانی هژمونیک بدل شد و به طور مداوم بازتولید و تداوم یافت.
    کلیدواژگان: تمدن ایرانی، صورت بندی گفتمانی، باستان گرایی، عرب ستیزی، دوگانه آریایی سامی
  • داوود رحیمی، مجتبی آخوندی* صفحات 101-132

    بنای علوم جدید بر فلسفه های مطلق و بنیادین یا به تعبیری ساخت فلسفه های مضاف، رویکردی است که جامعه علمی غرب در دهه های اخیر به دنبال آن است؛ به نحوی که برتری و تفوق علمی خود را تا حدی مدیون امتدادبخشی آن فلسفه های مطلق در علوم جدید می داند. در این میان، پیتر وینچ از جمله افرادی است که توانسته با این امتدادبخشی با تاکید بر حوزه جامعه شناسی، این دانش را را فلسفه مند نماید. پرسش اصلی این مقاله این است که مبانی معرفتی پیتر وینچ در ارتباطات بین فرهنگی چیست؟ روش استفاده شده از نوع کیفی، با رویکرد تفسیری و با نگاه تحلیلی انتقادی است. به عقیده وینچ از آنجا که قواعد لاجرم اجتماعی اند، برای فهم کنش دیگران و فرهنگ های گوناگون باید قواعد حاکم بر آن را درک کرد. او معتقد است فرازبان و فراقاعده ای که دربرگیرنده تمامی قواعد باشد وجود ندارد. وینچ معیارهای عقلانیت را برخاسته از صورت های زندگی متکثر و بافت اجتماعی می داند و معیارهای عقلانیت را نیز متکثر و غیرقابل قیاس می داند. وینچ قائل است هر فرهنگی فقط معیارهای ارزیابی عقلانی خاص خود را دارد که تخطی از قواعد، عقلانیت را زائل می کند. از نظر او معیارها و قواعد تا به سطح اجتماعی ارتقاء نیابند، معیار محسوب نمی شوند. در واقع تاکید وینچ بر قواعد اجتماعی و انکار زبان خصوصی و رد عقلانیت فرافرهنگی است.

    کلیدواژگان: عقلانیت، تفسیرگرایان، ارتباطات بین فرهنگی، مبانی معرفتی
  • مریم آزادی*، غلامرضا آذری، مریم ایرجی صفحات 133-171

    شناخت رفتارهای اجتماعی، توان فهم افراد و امکان تعامل مشترک را مهیامی سازد، اما گاهی با اعمال ترفندهای فریبکارانه از طرف مقابل، این شناخت دست خوش تغییرمیگردد. تحلیل پدیده اجتماعی فریب با نگاه میان رشته ای امکان فهم بهتر و توانایی بررسی آن را فراهم می سازد. در این مقاله با واکاوی لایه های پنهان متن در یک بستراجتماعی در سطح دو دبیرستان دخترانه شهر تهران، نقش ایدئولوژی فریب در عادی سازی گفتمان مورد بررسی قرارگرفت. مقاله پیش رو حول محور دوهدف اصلی سازمان یافته است:1. تحلیل تکثر گفتمانی شکل گرفته در گفتمان فریب در چارچوب نظری گفتمان انتقادی میشل فوکو 2. بررسی تاثیرعناصر ایدئولوژی و قدرت در شکل گیری گفتمان فریب. بنابراین، ضمن اتخاذ رویکردی کاربردی، کامنت های 233 دانش آموز دبیرستانی 15 تا 17 سال درخصوص فریبکاری مجازی در بستر شبکه های آموزش مجازی که داوطلب ارائه نظرات شان بودند؛ جمع آوری گردید و به تحلیل آنها ازنقطه نظر نقش و تاثیرگذاری عناصر، ایدئولوژی و قدرت در چارچوب نظری فوکو اقدام شد. یافته های مقاله بیانگر آن است که گفتمان فریب با پشتوانه قدرت در فضای مجازی، همانند یک نهاد ایدئولوژیک، دانش آموزان فریبکار را به منظور دست یابی به یک موفقیت کاذب تحصیلی به همراهی متقاعد کرده است و در نهایت طی یک فرایند ایدئولوژیک، این گفتمان با تولید و بازتولید ایدئولوژی غالب به ابزار فریبکاران و صاحبان قدرت برای رنگ باختن وظیفه شناسی تحصیلی و تسلط مولفه فریبکاری تبدیل می شود. با توجه به این نتیجه به نظرمی رسد تلاش های مداخله ای وآموزشی برای افزایش تعهداخلاقی فراگیران درکاهش رفتارهای فریبکارانه آن ها اثربخش است. این یافته ها اطلاعات ارزشمندی برای دست اندرکاران آموزشی که هدف شان کاهش فریبکاری در محیط های علمی است، فراهم می آورد و تلویحات مهمی جهت آموزش اخلاقی فراگیران دربردارد.

    کلیدواژگان: گفتمان انتقادی، میشل فوکو، ایدئولوژی، قدرت، وظیفه شناسی تحصیلی و فریبکاری تحصیلی
  • فائزه طاهری سرمد*، جمال الدین هنرور صفحات 173-205
    معماری مساجد تاریخی ایرانی، به هویتی تداوم یافته در طول زمان دست یافته و با تغییر الگوهای فرهنگی و گرایش به مدرنیسم دچار گسست در هویت کالبدی شده اند. مساجد در شهر کرمانشاه از دوره قاجار تا پهلوی منطبق بر سنت گرایی و در دوره معاصر با ویژگی های مدرنیسم ساخته شده اند. هدف این پژوهش شناسایی گونه های مساجد کرمانشاه و بررسی تاثیر تغییر الگوهای فرهنگی بر معماری آنان می باشد. گردآوری اطلاعات میدانی و اسنادی و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. با مطالعه مساجد سنتی 8 مسجد دوره ی قاجار و 4 مسجد دوره ی پهلوی قابل بررسی می باشند. با توجه به تنوع گونه ها 7 مسجد انتخاب و بررسی شد. نتایج نشان داد که گونه های مساجد مجموعه ای از کنش های فرهنگی است که از طریق بازنمایی در کالبد، مفاهیم را منتقل می کنند. مساجد قاجار عموما دارای شبستان و از سه الگوی مساجد شبستانی حیاط دار، مساجد حیاط مرکزی دار دارای حجره و ایوان و مساجد حیاط مرکزی دار دارای حجره تبعیت می کنند. این تنوع در سبک، در دوره پهلوی کمتر شده و در این دوره مساجد شبستانی با حیاط مرکزی دارای حجره و ایوان و مساجد برونگرا مشاهده گردید. بسیاری از عناصر مساجد ازجمله ورودی، صحن، شبستان، محراب، مناره و... در مساجد دوره قاجار و پهلوی دیده شد که نشان دهنده حضور سنت گرایی در معماری این مساجد بوده است. تنوع فضاها و رنگ در تزئینات دوره پهلوی کم شده و مساجد به شیوه برونگرا ساخته شده اند. مساجد معاصر برونگرا و به چهار گونه سنتی (محلی)، سنتی یا مرسوم، کلاسیک نوین اسلامی، معاصر یا مدرن التقاطی مشاهده گردید که در تمام این گونه ها حضور مدرنیست مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: مساجد سنتی، مساجد شبستانی، مساجد حیاط دار مرکزی، مساجد معاصر، مساجد التقاطی
|
  • Majid Adib * Pages 5-33
    Undoubtedly, education and especially providing new and effective methods in education is one of the most important needs and concerns of any country in the contemporary world. The purpose of this paper is to show that, contrary to the fact that apparent poetry, literature and mathematics are very far from each other and unrelated, they have taste connections in different ways. In this paper, taking into account a descriptive-analytical method, while reviewing the rise and fall of this bond, the author discusses the ontology, reasons and similarities of poetry and mathematics. Also, by presenting examples, an attempt is made to show how poetry and mathematics can, to some extent, be effective and permeable in understanding and scrutinizing each other. The findings indicate that it is possible to benefit from the collaboration between of these two fields ​​in education at high schools and colleges.
    Keywords: Poetry, Mathematics, Symbolization, Function
  • Elham Parvizi *, Saba Sendani, Hosnasadat Dolatabadi Pages 35-61
    Emotional feedback or the possibility of emotional sharing with every phenomenon around a person can be an indicator his liveliness. The ability of humans to interact with their surroundings has always been of great importance because its realization increases the quality of human life. In Christopher Alexander's theories, the degree of aliveness of space and the perception of it through emotion is considered important. On the other hand, the animation of space is also discussed in the empathetic domain, and the function of the mirror neurons of the brain in architectural spaces and the ability of human beings to imagine vividness in relation to it, enables them share the emotion. Given the importance of living space and human interaction with it, this research seeks to find the differences and similarities of these two perspectives so that ultimately the conceptual and practical model derived from these two theories can help design living spaces. This research is qualitative and descriptive-analytical type, which compares these two attitudes by examining the main features of living space in Alexander's "Self-Mirror Test" and "Empathetic Architecture" through inductive reasoning and logical analysis. The findings show that a living space in empathy theory can reflect a range of good and bad feelings, but in the mirror self-test, spaces with good feelings are more alive and provide the quality of innate human presence. This research can assist in designing spaces that not only meet the practical needs of individuals but also take into account the emotional and affective aspects of their lives. Considering the emotional and experiential characteristics of space, the design of empathetic and vibrant environments can have more positive effects on human psychology.
    Keywords: Self-Mirror Test, Space Biography, Living Space, Empathetic Architecture
  • Reza Parsamoghadam * Pages 63-99
    The central question of this paper is to investigate the historical conditions that enabled the emergence and formation of the discourse surrounding "Iranian civilization." In other words, what specific historical circumstances could facilitate the emergence of this particular form of discursive narrative (as opposed to others), and through which accumulations and concentrations of discourse has this new discursive system been produced and sustained up to the present moment? In this regard, the issue will be examined as an initial moment in the birth and development of discursive narratives (zero degree), focusing on the organizing cores of the knowledge-power system that led to the establishment of the theoretical foundations of "Iranian civilization." This analysis will be framed within Michel Foucault's archaeological methodology. By identifying and analyzing this zero-degree discourse, the initial and homogeneous moments of this narrative can be revealed, which are characterized by a lack of differentiation. This approach is reminiscent of Foucault's methodology in History of Madness. Following this process, a new discursive order emerges as a direct result of the accumulation and concentration of propositions surrounding this discourse. Specifically, this accumulation pertains to racially charged [Aryan], anti-Arab, and antiquarian propositions that emphasize a longing for a return to the lost grandeur and magnificence of ancient Iran as central signifiers within the discourse of "Iranian civilization. The concentration of these propositions around the narrative has generated a new discursive order that did not exist at zero degree. This discursive order is characterized by a dualistic formulation of Aryan [Iranian] and Semitic [Arab] as the theoretical foundation for Iranian civilization, thereby laying the groundwork for the emergence of this narrative. Prior to the emergence and hegemonization of Aryan nationalist and anti-Arab discourses—dominant within Iranian romantic nationalism that mourned for lost greatness—such a discursive order based on an Aryan-Semite dichotomy did not exist. This dichotomy later became established as a theoretical foundation for "Iranian civilization," specifically within contemporary narratives about Iranian civilization.
    Keywords: Iranian Civilization, Discursive Formation, Aryan Race, Antiquarianism, Anti-Arabism, Aryan-Semite Dichotomy
  • Davood Rahimi Sojasi, Mojtaba Akhoondi * Pages 101-132

    The foundation of modern sciences on absolute and fundamental philosophies, or in other words, the construction of supplementary philosophies, represents an approach that the scientific community in the West has pursued in recent decades. This pursuit is such that it attributes part of its scientific superiority and dominance to the extension of those absolute philosophies into new sciences. Among those who have successfully engaged with this extension, emphasizing the field of sociology, is Peter Winch, who has managed to philosophically enrich this discipline. The main question of this research is: What are Peter Winch's epistemological foundations in intercultural communication? The method employed in this study is qualitative, with an interpretive approach and an analytical-critical perspective. According to Winch, since rules are inherently social, understanding the actions of others and various cultures requires the comprehension of governing rules. He also asserts that there is no meta-language or meta-rule encompassing all. Winch views rationality standards as arising from diverse life forms and social contexts, thus considering rationality standards to be multiple and non-comparable. He argues that each culture possesses its own specific rational evaluation criteria, where deviation from these rules undermines rationality. In his view, standards and rules do not qualify as criteria until they are elevated to a social level. Essentially, Winch emphasizes social rules while denying private language and rejecting transcultural rationality. He believes that to understand human actions and diverse cultures, one must recognize the governing social rules. He contends that there is no overarching meta-language or meta-rule that encompasses all rules, and that rationality standards depend on varied life forms and social contexts. This implies that rationality cannot be uniformly assessed across different cultures; each culture has its unique criteria for rational evaluation. Deviating from these rules can lead to a loss of rationality. Therefore, Winch underscores the importance of social rules and rejects private language and transcultural rationality, asserting that standards and rules are only recognized as such when elevated to a social level.

    Keywords: Intercultural Communication, Interpretivists, Epistemological Foundations, Rationality
  • Maryam Azadi *, Gholamreza Azari, Maryam Iraji Pages 133-171

    Understanding social behaviors enables to understand and facilitates mutual interaction; yet sometimes deceptive tactics by the counterpart alter this understanding. Analyzing the phenomenon of deception from an interdisciplinary perspective provides better comprehension and the ability to scrutinize it. This study investigates the hidden layers of text in a social context at two girls' high schools in Tehran, examining the role of deceptive ideology in normalizing the discourse. The research is organized around two main objectives 1. Analyzing the discursive diversity formed in the deception discourse within Michel Foucault's critical discourse framework. 2. Examining the impact of ideological and power elements in shaping the deception discourse. Using an applied approach, comments from 233 high school students aged 15 to 17 about virtual cheating in exams, assignments, and educational activities in virtual education networks were collected and analyzed regarding the role and impact of ideological and power elements within Michel Foucault's theoretical framework. Findings indicate that deception discourse, supported by power in the virtual space, acts as an ideological institution, convincing students to collaborate in achieving false academic success. This process turns the discourse into a tool for deceivers, undermining academic integrity and promoting cheating. Interventions and educational efforts to increase ethical commitment among learners appear effective in reducing deceptive behaviors. These findings provide valuable insights for educational stakeholders aiming to reduce cheating in academic environments and have significant implications for ethical education.

    Keywords: Critical Discourse, Michel Foucault, Ideology, Power, Academic Integrity, Academic Cheating
  • Faezeh Taheri Sarmad *, Jamaleddin Honarvar Pages 173-205
    During the Qajar to Pahlavi period , mosques with special and beautiful decorative features were built in Kermanshah , and during the Islamic Republic , many mosques were built in Kermanshah due to the existing needs , and in the Islamic Republic period , many mosques were built in Kermanshah according to the existing needs . This study seeks to classify the characteristics of mosques in Kermanshah according to their physical and spatial characteristics . This research seeks to answer two questions : What are the elements of the Qajar , Pahlavi and Islamic Republic mosques of Kermanshah ? How Qajar , Pahlavi and Islamic Republic mosques of Kermanshah are physically and spatially divided ? The method of data collection is field and documentary (library) and the research method is descriptive-analytical . According to the study of the building , 9 mosques related to the Qajar period , 3 cases related to the Pahlavi period and 7 cases of Islamic Republic mosques were selected from the studied mosques . In this research , their characteristics will be categorized and identified . The results show that Qajar mosques in Kermanshah generally have a nave and from three models of courtyard mosques with courtyards , central courtyard mosques with rooms and porches , central courtyard mosques with rooms and in the Pahlavi period nave mosques with central courtyards with rooms and porches And extroverted mosques were observed and many elements of mosques were seen in them .In addition, various decorations such as tiling , brickwork and solar and Islamic designs were observed in traditional mosques in Kermanshah in the Qajar period mosques
    Keywords: Mosque, Islamic Republic, Kermanshah, Typology, Comparative Study