فهرست مطالب

پژوهشنامه متون ادبی دوره عراقی
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیرا اوقانی، علی محمد موذنی*، هادی کرامتی صفحات 1-22

    مسئولیت‎پذیری به معنای پذیرش نقش خود در تجربیات، نقش مهمی در نوع برخورد انسان با خود و جامعه دارد. مسئولیت پذیری موضوعی مرتبط با تمامی حوزه های زندگی است و از نظر پژوهشی موضوعی بین رشته ای است که با وجود این که اغلب به نظر می رسد، موضوع مسئولیت پذیری مربوط به حوزه روان شناسی است این موضوع در حوزه های مختلف از جمله علوم دینی، عرفانی، ادبی و اجتماعی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله موضوع مسئولیت پذیری از دو دیدگاه روان شناسی و ادبی-عرفانی مورد پژوهش قرار گرفته است. در این پژوهش، مسئولیت پذیری از دیدگاه روان شناسی در مکتب آلفرد آدلر و از دیدگاه ادبی- عرفانی در مکتب مولانا بررسی شده است. مولانا و آدلر انسان را در برخورد با مشکلات دارای مسئولیت می دانند و هر دو مخالف تفکر قربانی بودن انسان هستند. مولانا و آدلر هر دو ریشه مشکلات را در درون انسان جستجو می کنند و مشکلات بیرونی را بازتابی از درون انسان می بینند و بر این باور هستند که انسان برای حل مشکلات بیرونی خویش ابتدا باید به حل مشکلات درونی خود بپردازد. آدلر احساس ناخشنودی را وابسته به عوامل بیرونی و شرایط اجتماعی نمی داند، بلکه آن را عاملی درونی می داند و مولانا بر این باور است که همه عوامل بیرونی به خواست خداوند و مشیت الهی، مطابق با شایستگی های درونی فرد عمل می کنند و خود انسان در برابر عملکرد آنها مسئول است.

    کلیدواژگان: مولانا، آدلر، مثنوی معنوی، مسئولیت پذیری، روان شناسی
  • بهداد بیرانوند* صفحات 23-34

    خاقانی شاعر توصیف های دقیق، نکته های دیریاب و تصایر زیبا است. دادن شرح دقیقی از ابیات او به دلیل درهم آمیختن شعرش با انواع علوم قدیمی مانند طب، نجوم، قرآن، حدیث، فنون بلاغت و... دشوار می نماید. با وجود تلاش ارزشمند شارحان، دشواری بعضی از ابیات او هنوز پا برجاست؛ زیرا لطائف شعر او مشحون به استعارات نو و کنایات بعید است که گره آن ها به آسانی باز نمی شود. موسیقی به عنوان یکی از علوم قدیمی، مورد توجه ویژه خاقانی بوده و شعر او پر از اصطلاحات و تعبیرات موسیقی است. بررسی دقیق تر موسیقی و متعلقات آن در شعر او می تواند راهگشای شرح برخی از ابیات باشد. ازآنجاکه موسیقی مورد استفاده در گذشته، موسیقی زنده بوده و شنوندگان، نوازندگان و سازهایشان را هم می دیده اند؛ طبیعتا توجه به خصوصیات این سازها بیشتر از امروز بوده و شاعران می توانسته اند، بسیاری از مضامین شعرشان را با استفاده از خصوصیات همین سازها بسازند. مزمار» و «نی» از جمله سازهایی هستند که در شعر خاقانی مورد استفاده قرار گرفته اند و شارحان، به دلیل عدم آشنایی جدی با موسیقی، این سازها را یکی گرفته اند و تفاوتی میان آن ها قائل نشده اند. مزمار با توجه به جغرافیای ایران و نیز قرائنی که در شعر خاقانی هست، معنای دیگری هم دارد که می توان با بررسی بیشتر به آن پی برد. بر این اساس در این مقاله، با نگاهی دوباره به نی و مزمار و با استفاده از عوامل درون متنی و برون متنی،  به دو نکته در شعر خاقانی پرداخته خواهد شد و معنایی دقیق برای ابیات موردنظر ارائه خواهد شد.

    کلیدواژگان: شرح بیت، خاقانی، نی، بالابان، مزمار
  • سعید رحیمی * صفحات 35-55

    تکرار یا تکریر یکی از ویژگی های کلام است که در سطوح گوناگون معنایی، نحوی، واژگانی و آوایی قابل بررسی است. تکرار گاه اسباب ابتذال سخن است و گاه موجب اعتلای آن؛ لذا صرف وجود تکرار مایه سستی یا قوت کلام نیست و بسته به عوامل گوناگون قابل نقد و سنجش است. در کتب بلاغی قدیم، تکرار بیشتر در علم معانی و کمتر در حوزه بدیع مطمح نظر بوده است. در پژوهش های امروزین به تکرار، به عنوان یک صناعت ویژه، جدا از آرایه هایی چون واج آرایی، جناس یا امثال آن، کمتر پرداخته شده است. درحالی که این ویژگی، یکی از عناصر سبک ساز در آثار برخی شاعران است. سعدی از جمله سخنورانی است که تکرار -به ویژه واژگانی- در سخن او عنصری برجسته است و نقش مهمی در سخن سرایی و بلاغت وی دارد؛ اما به طور بایسته به این وجه از سخن سعدی توجه نشده است. این تحقیق در پی آن است که به رموز هنری تکرار به عنوان یک صناعت ادبی در غزل سعدی بپردازد. بدین منظور، کیفیت تکرار واژه ها در غزل سعدی در قالب دوازده شیوه و شگرد دسته بندی شد. این دسته بندی نشان می دهد که سعدی با کاربرد ترفندهای دوازده گانه موردنظر این پژوهش، در 72 درصد از موارد تکرار بلاغی ساخته است و در 28 درصد موارد نیز تکرار ساده. همچنین عمده تکرارهای او جزو مقوله دستوری اسم است و از آن میان «دل»، «سر» و «دوست» به ترتیب پربسامدترین آنها هستند.

    کلیدواژگان: سعدی، غزل، تکرار، جناس، زبان
  • شیرزاد طایفی* صفحات 57-82

    زاهد، رند و محتسب از مهم ترین شخصیت هایی هستند که در غزلیات حافظ به آن ها توجه شده است و هر کدام از این شخصیت ها به لحاظ روانکاوانه، نماینده سیمپتوم های مشخصی از ناخودآگاه هستند. در این پژوهش به روش تحلیل کیفی و بر مبنای آرای روانکاوانه لکان، این سه شخصیت در غزلیات حافظ تحلیل و تبیین شده است. دستاوردهای پژوهش نشان می دهد که زاهد در ساحت ناخودآگاه دال میل حقیقی خود را اخته و دال میل دیگری بزرگ را برآورده می کند و در پی احراز فالوس است و گمان می کند که می تواند به آن برسد؛ اما همواره ناکام می ماند. رند همانند سوژه هیستریک به جای احراز فالوس، قصد دارد از رانه های فاقد ابژه لذت ببرد. او به میانجی دال هایی مانند شراب خواری، عدم توجه به مصلحت اندیشی و میل به عافیت سوزی، ژوئیسانس را به نفع خود تصرف و دیگری بزرگ را از آن محروم می سازد. محتسب در مقام سوژه منحرف سادیستی است که از دال میل دیگری بزرگ محافظت و در مقام نگاه خیره او عمل می نماید و از قانون به هیچ وجه تخطی نمی کند. توجه به این نکته ضروری است که شرابخواری محتسب در خفا و درعین حال محروم ساختن زاهد و رند از دال شراب، در حقیقت برآوردن ژوئیسانس دیگری بزرگ است.

    کلیدواژگان: حافظ، ژاک لکان، زاهد، رند، محتسب، ساختارهای روانی
  • نسرین علی اکبری* صفحات 83-111

    در باب اول مرزبانامه گفتمانی تنش زا میان ملک زاده و دستور با هدف کشف حقیقت و به پشتوانه نوعی قدرت با ماهیت متفاوت صورت می گیرد. هر یک از آن دو، در صدد است که با فشار بر دیگری او را از میدان به درکند و با تحت تاثیر قراردادن ملک، جایگاه خود را تثبیت کند. دستور از موضع قدرت سیاسی، با بیانی صریح و سوفسطایی وار، با بهره بردن از سخنوری و معطوف به قدرت، وارد گفتمان شده، به دفاع از وضع موجود می پردازد. ملک زاده، با اتکا به پشتیبانی یک طبقه اجتماعی خاص با زبانی کنایی و بهره گیری از تمثیل، مشکلات و تنگناهای موجود را که سبب بحران در جامعه شده، مطرح می کند و سعی در برانگیزاندن ملک نسبت به تغییر آن ها دارد. در نتیجه دو گفتمان در این باب شکل می گیرد که هر یک سویه ای از حقیقت و قدرت را در خود بازتاب می دهند. این باب به شیوه سندکاوی و کتابخانه ای با بهره بردن از رویکرد میشل فوکو که در آثار مختلف خود پیوندی محکم و منسجم بین گفتمان، حقیقت و قدرت برقرار ساخته، توصیف و تحلیل شده است. سبک سخن پردازی، نوع استدلال و موضع گفتمانی هر یک از طرفین به گونه ای است که مخاطب را تحت تاثیر قرارداده، عواطف او را برمی انگیزاند و نظر او را نسبت به موضع آن ها جلب می کند. استراتژی ملک زاده در شیوه سخن گفتن و موضع گفتمانی او سبب می شود که مخاطب نسبت به او متمایل شود و او را در سویه حقیقت و در نتیجه صاحب قدرت حقیقی ببیند.

    کلیدواژگان: گفتمان، حقیقت، قدرت، اثر تمثیلی، مرزبان نامه
  • تیمور مالمیر*، خاطره دارابی صفحات 113-133

    شمس سجاسی در اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم فرائد السلوک را با نثری فنی در شرح مفاهیم اخلاقی نوشته است. فرائد السلوک در میان متون مختلف اخلاق نویسی، شیوه تفسیری متفاوتی از مفاهیم اخلاقی ارائه می دهد. شرح عامدانه این متن همچون روایتی هدفمند از اخلاق جهت تاثیر بر آگاهی مخاطب، نقد و تحلیل کارکرد گفتمانی آن را ضروری می سازد. نظریه تحلیل‎گفتمان لاکلائو و موفه به‎سبب تاکید بر بافت اجتماعی- سیاسی اثر و مولفه های فراجمله‎ای، همچنین اعتقاد به متن به عنوان برساختی از واقعیت نهفته، شیوه مناسبی در بررسی این کتاب است. نتیجه تحقیق نشان می دهد فرائد السلوک از یک سو به حکومتی که ارزش های اخلاقی را به عنوان اصول حکومتی، مبنای قانون و آیین خود قرار‎داده باشد مشروعیت می بخشد و از سوی دیگر از حکومت غلام زادگان به سب تهی شدن از مکارم اخلاق مشروعیت زدایی می کند. دال مرکزی شاه- اولی‎الامر به عنوان «گرهگاه» گفتمان دینی و تیپ سازی های صوفی و فتی، دال پنهان نومسلمانی ریایی، غلام زادگی و عدم اصالت نژاد ایرانی شاه عصر را علنا نشان می دهد و کاستی و کاهلی شاه را در قبال مسئولیت دینی و اجتماعی اش یادآور‎می شود. نویسنده از قدرت تصوف جهت مقابله با ستمگران استفاده می‎نماید و با گفتمان فتوت در میان مردم نفوذمی کند. هدف از تلفیق دین، تصوف و فتوت جهت سوژه سازی شاه و اطرافیان او بوده‎است تا با گوشزدکردن مسئولیت‎هایشان، دنیایی آرام و جامعه ای سالم ساخته شود.

    کلیدواژگان: متون اخلاقی، فرائد السلوک، تحلیل گفتمان، دین و تصوف، فتوت
  • الیاس نورایی * صفحات 135-146

    این پژوهش حاصل یادداشت های نگارنده حین مطالعه متون منظوم فارسی و بررسی ابیاتی چند در نسخه های مختلف است. نگارنده هنگام مطالعه به ابیاتی برخورد که برخی واژگان آن ها را با تکیه بر فرهنگ ها، می توان به گونه ای دیگر خواند و معنای دیگری از آن ها دریافت کرد؛ چرا که خوانش برخی از واژگان با تکیه بر فرهنگ ها، معنای جدیدی از واژه ارائه می دهد به گونه ای که بافت متن با خوانش جدید، معنایی متفاوت و صحیح ارائه می دهد. در این پژوهش چند واژه از متون کهن بر اساس فرهنگ های لغت به گونه ای که امروزه در آن فرهنگ ها استعمال می شود، خوانده شد و نتایجی ثمربخش داشت. نتایج پژوهش نشان می دهد که دیگرگونه خوانی واژگان کهن در متون منظوم فارسی بر اساس خوانش جدید و ضبط دیگرگونه واژه در فرهنگ ها، معنای جدید و صحیح از واژه ارائه می کند.

    کلیدواژگان: گوش کشیدن، کندن، بازیدن، خوانش جدید
  • علی محمد موذنی*، امید شاهد صفحات 147-158

    کتاب مستطاب فرهنگ البسه مسلمانان تالیف «ر.پ.آ. دزی» است. نام دقیق این مستشرق هلندی «راینهارت (/ رینحرت) پیتر آن دزی» است. پژوهشگری مسیحی و علاقمند به تاریخ و خصوصیات مسلمانان که با کمال شگفتی در عنفوان جوانی (حوالی 25 سالگی) اثری شاخص و قابل احترام از خود بر جای گذاشته. کتاب مزبور که سال ها پیش به همت پژوهنده نام آشنا، «حسینعلی هروی» ترجمه شده، از آثار ارزشمند بررسی و واکاوی انواع لباس ها و پوشش های مسلمانان در سده های مختلف به شمار می رود. این کتاب نخستین بار در بهمن ماه 1345 توسط انتشارات دانشگاه تهران در قطع وزیری و در 436 صفحه [+ 20 صفحه آغازین] به چاپ رسید.

|
  • Samira Oghani, Ali Mohammad Moazzeni *, Hadi Keramati Pages 1-22

    Responsibility in the sense of acknowledging one's role in experiences plays an important role in the way humans deal with themselves and society. Responsibility is an issue related to all areas of life, and from the point of view of research, it is an interdisciplinary issue that is also investigated in various areas, including religious, mystical, literary and social sciences, despite the fact that it is related to the field of psychology. In this article, the issue of responsibility has been investigated from two psychological and literary-mystical perspectives. From the psychological viewpoint, responsibility has been investigated using Alfred Adler's school of thought and from the literary-mystical point of view, Rumi's school of thought has been taken into consideration. Maulana and Adler consider humans to be responsible in dealing with problems and both of them are against thinking that humans are victims. Both Rumi and Adler ideology seek for the root of problems within the human being and see the external problems as a reflection of the human being. As they believe, in order to solve the external problems, the internal issues should be resolved, first. Adler does not consider the feeling of unhappiness to be dependent on external factors and social conditions, but considers it an internal factor, and Rumi believes that all external factors act according to God's will and divine providence, in accordance with a person's internal merits, and the person himself is responsible for their performance.

    Keywords: Molana, Adler, Masnavi Manavi, Responsibility, Psychology
  • Behdad Beyranvand * Pages 23-34

    Khaqani’s poem comprises a significant quantity of detailed descriptions, beautiful images, and highly complex points to understand due to the combination of his poetry with the old sciences such as medicine, astronomy, references to Quran and Hadith, rhetorical techniques, etc. In spite of the existence of valuable studies in explaining the much more complicated aspects of his poems, some parts of his poems are in need to accurate explanation. The reasons behind this phenomenon are the use of new metaphors and strange metonymies. Special attention has been paid to music by Khaqani as one of the ancient sciences and, therefore, there is an immense number of musical terms and interpretations. A more detailed investigation of the music system and its expressions in his poems can put an end to the ambiguities in some distiches. Since the music used in the past was only live music and the audiences were observing the musicians and their instruments, the attention to the musical features of the instruments was singinifcantly higher in comparison with today. Furthermore, the poets were able to create many themes referring to the instruments. "Mezmar" and "Ney" are among the instruments that have been addressed by Khaqani and the commentators have taken these instruments as one, due to the lack of enough familiarity with music. "Mezmar" has another meaning which reveals itself after a closer examination. The present study tries to reinvestigate "Mezmar" and "ney" via using intratextual and extratextual factors in his work and discusses two points and, finally, suggests a more precise meaning to the related verses.

    Keywords: Musicalterm, Ney, Balaban, Mezmar, Explanation Of The Verse, Khaqani
  • Saeed Rahimi * Pages 35-55

    Repetition is one of the predominant features of speech that can be examined at different semantic, syntactic, lexical, and phonetic levels. The major aim of the current research is to examine the notion of repetition at the lexical level as an artistic element. Throughout the old rhetorical books, repetition was more noticed in pragmatics and less in the field of rhetorics. In more recent researches, however, repetition is stated as a special artistic element, apart from techniques such as alliteration and paronomasia, which have been less discussed. Regardless of the dominance of this feature as a stylistic feature in the works of some poets, Saadi is one of the orators whose Repetition – especially in terms of vocabulary - is a prominent element in his sonnets and plays an important role in his speech and rhetorics. However, this aspect of Saadi's speech has not been addressed. The current research seeks to deal with the artistic codes of repetition as a literary art in Saadi's Ghazal. To that end, the quality of the Repetition in Saadi's sonnets with respect to vocabulary items was categorized into twelve methods, and an attempt was made to analyze a nu mber of Saadi's rhetorical tehniques of speech in the form of his artistic repetitions. This classification indicates that Saadi has made rhetorical repetitions in 72% of the cases and simple repetitions in 28% of the cases by using the 12 tricks presented in this research. Also, most of his repetitions are nouns, and among them, "heart", "head" and "friend" are the most frequent ones.

    Keywords: Saadi, Ghazal, Repetition, Paronomasia, Language
  • Shirzad Tayefi * Pages 57-82

    Zahed, Rend and Mohtaseb are among the most important characters that have been highly addressed in Hafez's poetry, and each of these characters represent specific symptoms of unconsciousness from the psychoanalytic point of view. In this research, these three characters in Hafez's sonnets have been analyzed and explained using the qualitative analysis method and based on Lacan's psychoanalyst opinions. The results of the research have indicated that the “Zahed” castrates the signifier of his true desire in the unconscious area and fulfills the signifier of the Other’s desire. Furthermore, he seeks to achieve the phallus and thinks that he is able to achieve it despite the fact that it always fails.  “Rend,” like the hysterical subject, intends to enjoy objectless drives instead of achieving the phallus. He seizes jouissance for his own benefit and deprives the Other of achieving that through signs such as drinking alcohol, not paying attention to expediency, and the desire to indulge. “Mohtaseb” is a sadistic pervert subject who protects the signifier of the Other’s desire and acts in the place of his gaze and does not violate the law in any way. It is necessary to pay attention to the fact that drinking alcohol in secret and at the same time depriving the abstainer and Debauchee of wine is actually fulfilling The Other’s jouissance.

    Keywords: Hafez, Jacques Lacan, Abstainer, Debauchee, Law Enforcement Officer
  • Nasrin Ali Akbari * Pages 83-111

    Throughout the first chapter of Marzbaname, a tense discourse takes place between Malekzadeh and Dastoor with the aim of discovering the truth and the support of a different kind of power. Each of them seeks to remove the other from the field by pressuring him and by influencing Malek, to establish his own position. Dastoor enters the discourse from a position of political power with clear and sophistic expressions and in a rhetoric and power-oriented mood so as to defend the present status. Malekzadeh, relying on the support of a specific social class, uses ironic language and allegory to raise the existing problems and bottlenecks that have caused the crisis in society and tries to give Malek the motivation to change them. Consequently, two discourses are formed on the addressed topic and each of them is a reflection of truth and power. This chapter has been described and analyzed in a documentary and library manner and using the approach of Michel Foucault, has established a strong and coherent link between discourse, truth, and power in various works. The style of speech, the type of argument, and the discursive position of each party are in a way that they impress the audience, arouse their emotions, and attract their attention to their position. Malekzadeh's strategy in his style of speech and discursive position causes the audience to lean towards him and see him as on the side of truth and, as a result, the owner of real power.

    Keywords: Discourse, Reality, Potency, Allegory, Effectm, Marzbannameh
  • Teymoor Malmir *, Khatereh Darabi Pages 113-133

    Shams Sojasi wrote Faraed Al-Soluk in the description of moral values with technical prose in the late 6th and early 7th century. Faraed Al-Soluk offers a distinctive methodology of interpreting moral concepts among different moral writing texts. Intentional description of this text such as a purposeful narration of morality to influence the awareness of the audience turns its discourse analysis into a necessity. Laclau and Mouffe theory is a good way to analyze this book due to its emphasis on the social and political context of the work and its meta-sentence components and as well as the belief in the text as a construction of hidden reality. The result of the research shows that Faraed-o- al-Soluk in sense gives legitimacy to a government that has made moral values as the basis of its laws and rituals, but in another sense, it delegitimizes the slave-born rule due to lack of moral virtues. The Nodal point of Shah- Ulil-Amr as the node religious discourse and Sufi & Fati styles revealed the hidden point of neo-Muslim hypocrisy by being born as a slave and not having Iranian origin of the shah, and it warns to king's his inadequacy despite of his religious and social responsibility. The author uses the power of Sufism to confront the oppressors and penetrates among the people with the discourse of Fotovvat. The purpose of combining religion, Sufism, and Fotovvat has been to subjectification people around and including the king for to build a peaceful world and healthy society by reminding them of their responsibilities.

    Keywords: Moral Texts, Faraed-O Al-Solouk, Discourse Analysis, Religion, Sufism, Fotovvat
  • Elyas Nooraei * Pages 135-146

    This research is the result of the author's notes while studying the texts of the Persian system and examining the Abiyati several in different versions. When studying, the illustrator came to Abiyati, whose vocabulary can be read in a different way and received a different meaning from them. Because reading some vocabulary by relying on local dialectic cultures ،It offers a new meaning of the word so that the text texture with the new reading gives a different meaning, but correct meaning from the usual meaning. In this study, a few words of ancient texts based on the local dialectic cultures of Khorasan were read in such a way that they are used in those cultures today and had fruitful results. The results of the study show that other reading of the old vocabulary in Persian texts based on local dialects offers a new but correct meaning of the word.

    Keywords: AUSCULTATED, Sur, Unwinds, Cuos