فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1403)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صدیقه حیدری مجد*، خدیجه برزگر صفحات 10-48
    رشته مطالعات زنان در ایران ره آوردی از غرب در راستای توسعه جهانی و تاثیر جریانات فمنیستی بر فضای دانشگاهی می باشد. با توجه به دو دهه حضور مطالعات زنان در فضای علمی ایران انتظار می رود شاهد نقش آفرینی دانش آموختگان رشته در ابعاد علمی و اجتماعی زنان باشیم. پژوهش حاضر در صدد است با بررسی برخی از سرفصل های رشته مطالعات زنان و تجربه زیسته دانش آموختگان، نگاهی آسیب شناسانه به توانمندی رشته در راستای تربیت دانش آموختگان به مثابه کنشگران داشته باشد. پژوهش حاضر با روش کیفی و با استفاده از ابزار مصاحبه با دانشجویان رشته مطالعات زنان و تکنیک تحلیل محتوا چگونگی کاربست مفاهیم و نظریه ها را در تجربه زیسته دانشجویان در سطوح مختلف دانش، بینش و کنش بررسی می کند. کدگذاری گزاره های مصاحبه ها در نهایت به 15 مقوله محوری از جمله توانمندسازی دانشجو در تفکر خلاق، ضعف دانش زمینه ای ، عدم کفایت سرفصل های مصوب در پوشش مسائل عینی، روزآمدسازی سرفصل ها ، تعارض عین و ذهن، اجتناب از کنشگری ، نقش دانشجو و استاد در مفاهیم رشته مطالعات زنان و... ختم شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است سه سطح دانش، بینش و کنش در کاربست مفاهیم و آموزه ها در تجربه زیسته دانشجویان در رابطه متقابل قرار دارند. اما اجتناب از کنشگری در سطح کنش که تجلی سطح آموزش و بینش است به دلایل متعدد به مثابه انتخاب شخصی یا برآیند ساخت اجتماعی تعبیر می شود.می توان گفت که ساخت اجتماعی، استاد و دانشجو (بازیگران اصلی در انتقال و دریافت مفاهیم) در کاربست مفاهیم و آموزه ها در تجربه زیسته دانشجویان را تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: مطالعات زنان، تجربه زیسته، سرفصل، میان رشته ای
  • حسین افراسیابی*، هانیه منصوری خسروی، مریم بهارلوئی صفحات 49-73
    باوجود تغییردر سبک زندگی و الگوهای ازدواج، همچنان شاهد ازدواج در سنین پایین یا کودک همسری خصوصا در مناطق کوچک تر و روستایی هستیم. این پژوهش با هدف کشف الگوهای زیسته زنان جوان از ازدواج در سنین پایین و با رویکرد کیفی انجام شده است. مشارکت کنندگان زنان جوان 27-14 ساله یکی از روستاهای استان یزد است که قبل از 18 سالگی ازدواج کرده اند و با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. برای گردآوی داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته، با 13 زن نوجوان و جوان مصاحبه کردیم. سپس داده ها را با روش تحلیل تماتیک تحلیل کردیم. در فرایند تحلیل، هفت تم اصلی ساخته شد که تجربه دختران از ازدواج زودهنگام را توصیف می کند: پدرسالاری فرهنگی، هنجار ازدواج زودهنگام، تنگنای روستایی، بزرگسالی نمایشی، نارضایتی انباشته، محدودیت اجتماعی و عدم اولویت تحصیل. نتایج نشان داد دختران نوجوان در بستری فرهنگی زندگی می کنند که سعادت و خوشبختی دختر را در ازدواج در سنین پایین می دانند. هنجار در اولویت قرار دادن ازدواج توسط خانواده ها، دختران نوجوان را به پذیرش ازدواج زودهنگام به عنوان یک الگوی اجتماعی سوق داده است.
    کلیدواژگان: کودک همسری، ازدواج زودهنگام، ازدواج زودرس، ازدواج
  • محمد حسن زاده* صفحات 74-92
    زن و خانواده؛ اصلی مهم در نظام فقهی حقوقی اسلامی که آثار موثر وی بر اجتماع، آن را از دیگر موضوعات متناظر جدا ساخته است. در این میان فرآیند سلب علقه ی نکاح و یا همان طلاق با تمامی انحاء آن بیشتر از دیگر موضوعات این نحله مورد توجه است. طلاق خلع که امروز مراجاعات قضایی بسیاری را در محاکم خانواده به خود اختصاص داده است به دلیل ابتلاء فروان جامعه بدان مورد واکاوی ماهوی قرار دارد. در میان آنچه که قابل تامل است معنای کراهت معتبر در آن از سمت زوجه می باشد. برخلاف تصور مشهور و نص کتب فقهی متاخر و نیز قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، آنچه که مروی روایات و ادله ی استنباط احکام فقهی است، کراهت به معنای لغوی آن که مجرد تنفر زوجه از زوج است، نبوده و تنفر ناشی از عدم رعایت وظایف زناشویی و نیز عدم اقامه حدود الهی از جانب زوجه، مورد رای و نظر است. از آنجا که واکاوی پیش رو بدون پژوهشی مرتبط با موضوع خود می باشد، جلوه هایی از پویایی و نوآوری فقه جعفری را به نظاره گذاشته و مسیر جدیدی را در رابطه با وضع و اصلاح قوانین مدنی پیرامون طلاق خلع رهگشایی نموده است.
    کلیدواژگان: کراهت، طلاق خلع، طلاق، کراهت زوجین
  • فاطمه ملک خانی*، فاطمه بیدکی، زهرا ملک خانی صفحات 93-134
    با توجه به تطبیق سن باروری با سن تحصیل و افول آن پس از اتمام تحصیلات عالیه، نیاز است به فرزندآوری دانشجویان در حین تحصیل توجه ویژه ای صورت بگیرد. این مقاله به طور خاص بر نگرش ها و چالش های دانشجویان نسبت به مسئله فرزندآوری متمرکز است. گردآوری داده ها طی دو مرحله انجام شد؛ در مرحله اول با 15 دانشجو مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته انجام گرفت. در مرحله بعد با استفاده از یافته های اولیه سوالات جدیدی تدوین و در قالب پرسشنامه الکترونیک در فضای مجازی (گروه های دانشگاهی) منتشر شد و 60 پاسخ معتبر دریافت شد. داده ها بر مبنای الگوی تحلیل مضمون آترید استرلینگ در یک فرآیند رفت و برگشتی کدگذاری شدند. درروند تحلیل 75 مضمون پایه ای، 8 مضمون سازمان دهنده و 2 مضمون فراگیر شناسایی شدند. مضامین فراگیر «ضرورت فرزند آوری از نگاه دانشجویان» و «موانع و نیازهای دانشجویان درزمینه فرزند آوری» هستند. ذیل مضمون اول چهار مضمون سازمان دهنده ی«انگیزه های فردی»، «انگیزه های خانوادگی»، «انگیزه های اجتماعی» و «انگیزه های دینی» و ذیل مفهوم دوم، پنج مضمون سازمان دهنده ی «نیازهای اقتصادی»، «نیازهای فرهنگی»، « نیازهای روانی»، «نیازهای حوزه سلامت» و «نیازهای تسهیلاتی- حمایتی» قرار دارد. درنهایت با مرور سیاست ها و قوانین موجود و استفاده از تجربه دانشگاه های دوستدار خانواده در جهان راهکارهایی برای ارتقاء وضعیت فرزندآوری در این قشر ارائه شد.
    کلیدواژگان: دانشجو، فرزندآوری، چالش ها، موانع، دانشگاه دوستدار خانواده
  • مینا سالم پور*، محمد روشن، حسین سیمایی صراف صفحات 135-163
    طلاق حقی است که شارع مقدس تحت اقتدار زوج قرار داده است. لیکن اعمال آن باید در راستای غرض مقصوده شارع و برای دستیابی به مصلحت مشروع و متناسب باشد؛ در غیر این صورت زمینه تحقق طلاق خودسرانه مهیا می گردد. در نظام حقوقی ایران به نهاد طلاق خودسرانه و معیارهای آن عنایت لازم نشده است، در حالی که پیش بینی این نهاد و شناسایی معیارهای آن با توجه به آثار حقوقی مترتب برآن، از جمله اجرت المثل ایام زوجیت؛ نحله؛ تنصیف دارایی و جبران خسارت ضرورت دارد. از سویی دیگر در کنترل اراده مستبدانه مرد نقش بسزایی خواهد داشت.یافته های پژوهش، بیانگراین است که علی رغم سکوت نظام حقوقی ایران؛ با مطالعه درآیات قرآن؛ روایات؛ فتاوی فقها معلوم می گردد که، معیارهای قصد اضرار؛ فقد مصلحت مشروع؛ عدم تناسب مصلحت ذی حق و ضرردیگری؛ تعارض با غرض شارع و مخالفت با عرف به عنوان معیارهای شناسایی نهاد طلاق خودسرانه قابل استنتاج است.به موجب ماده 7 قانون مدنی عراق سه معیار قصد اضرار؛ فقد مصلحت مشروع و عدم تناسب بین مصلحت و مفسده به عنوان ضابطه تشخیص خودسری در استفاده از حق پیش بینی شده است. مقنن الجزائری در قانون مدنی، معیارهای شخصی که مربوط به قصد و نیت درونی است و معیار موضوعی که مبتنی بر عدم تعادل بین مصلحت کسب شده و ضرر وارد به دیگری است را به عنوان ملاک های تمییز سوءاستفاده از حق پیش بینی نموده است. در عمل قضات در تشخیص طلاق خودسرانه از غیر آن، بر اساس ضابطه های پیش گفته رای صادر می نمایند.
    کلیدواژگان: طلاق خودسرانه، نظام حقوقی ایران، نظام حقوقی عراق، نظام حقوقی الجزائر
  • آرش قندهاری، ایلناز سجادیان*، علی مهداد صفحات 164-187
    افزایش روزافزون زنان سرپرست خانوار در ایران و آسیب های متعددی که بر آن ها وارد می شود، اهمیت ارتقاء بهداشت روان این افراد را بین روان شناسان و متخصصان بالا برد. بنابراین هدف پژوهش حاضر اثربخشی معنادرمانی بر اضطراب مرگ، احساس تنهایی و بهزیستی ذهنی زنان سرپرست خانوار بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری، تمامی زنان سرپرست خانوار مراجعه کننده به اداره بهزیستی کل شهر اصفهان بودند که 30 نفر از بین آن ها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش مداخله معنادرمانی فرانکل (1986) را طی 10 جلسه (90 دقیقه ای) دریافت و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها در مراحل پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری به وسیله ی پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1970)، احساس تنهایی راسل و همکاران (1980) و بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو (2003)، جمع آوری شد. برآیند تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد معنادرمانی بر کاهش اضطراب مرگ، احساس تنهایی و افزایش بهزیستی ذهنی زنان سرپرست خانوار تاثیر معناداری داشته و این اثر تا مرحله پیگیری نیز ماندگار بوده است. براساس یافته های پژوهش به نظر می رسد معنادرمانی می تواند در جهت بهبود مشکلات روان شناختی از جمله اضطراب مرگ و احساس تنهایی و همچنین بهزیستی ذهنی زنان سرپرست خانوار در مراکز درمانی و مشاوره ای استفاده شود.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، اضطراب مرگ، احساس تنهایی، بهزیستی ذهنی
|
  • Sedigheh Heidari Majd *, Khadige Barzegar Pages 10-48
    The field of women's studies in Iran is a development from the West in line with the global development and the impact of feminist currents on the academic environment. Considering the two decades of presence of women's studies in the scientific environment of Iran, we expect to see the role of the graduates in the scientific and social dimensions related to women. This paper aims to take a pathological look at the capabilities of the women's studies in training the graduates as activists in the field of women's studies. The present research, using a qualitative method and using interview tools with women's studies students and content analysis technique, examines the application of concepts and theories in the lived experience of students at different levels of knowledge, Insight and Action. The research will be carried out through qualititative method, grounded theory, using in-depth interviews as data collection technique and coding text and analysis of the more comprehensive answers. Final categories are 15 including students’ empowerment in creative thinking, a lack of backgroung knowledge on sociology, inadequacy of the approved course units in covering objective issues, necessity of updating the units plays main role in efficiency and the realization of goals, the conflict between the objectivity and the subjectivity in the topics and teachings of women's studies, avoiding active and conscious activism and the role of students and professors in the application of the concepts of in lived experience.
    Keywords: Women's Studies, Lived Experience, Course Contents, Interdisciplinary
  • Hossein Afrasiabi *, Hanie Mansouri Khosravi, Maryam Baarluoei Pages 49-73
    Despite shifts in lifestyle and marital patterns, the practice of early marriage or child marriage persists, particularly in less populated and rural regions. The primary objective of this study was to investigate the lived experiences of adolescent females who enter into early marriages. The chosen approach to study is qualitative, employing the basic qualitative research method. The study included a sample of female participants aged 14 to 27 years residing in a village in the Yazd province. These individuals were married before the age of 18 and were selected for inclusion in the study using purposive and snowball sampling techniques. In order to gather data, a total of 13 female participants were engaged in semi-structured interviews. Subsequently, the data was subjected to thematic analysis methodology. During the analysis, it was found that eight primary themes can be used to define the experience of girls who enter into early marriages. These themes include cultural patriarchy, the prevalence of early marriage as a societal norm, challenges specific to rural areas, the symbolic transition into adulthood, the accumulation of dissatisfaction, social exclusion, and a non-priority of education. The primary factor contributing to the acceptance of early marriage among young girls as a social norm is the cultural emphasis placed by families on prioritizing marriage. The decision to enter into marriage can be understood and interpreted within the framework of cultural and social contexts.
    Keywords: Child Marriage, Early Marriage, Marriage
  • Mohamad Hasanzadeh * Pages 74-92
    wife and family; An important principle in the Islamic jurisprudence system, whose effective effects on the society have separated it from other related issues. In the meantime, the process of annulment of marriage or divorce with all its aspects is more important than other issues of this law. Talaq Khula, which today has received many legal appeals in family courts, is subject to substantive analysis due to the widespread prevalence of it in the society. Among the things that can be considered is the meaning of valid disgust in it from the side of the wife. Contrary to the popular opinion and text of the later jurisprudence books as well as the civil law of the Islamic Republic of Iran, what is stated in the narrations and the evidences for the derivation of jurisprudence is not hatred in the literal sense of the unmarried wife's hatred of her husband, and the hatred is not due to the non-observance of marital duties. Also, the non-establishment of divine limits on the part of the wife is a matter of opinion. Since the following analysis is without any research related to its topic, it has shown manifestations of the dynamism and innovation of Jafari's jurisprudence and has opened a new path in relation to the establishment and amendment of civil laws regarding divorce.
    Keywords: Hatred, Divorce, Hating Spouses
  • Fateme Malekkhani *, Fatemeh Bidaki, Zahra Malekkhani Pages 93-134
    Considering the matching of reproductive age with the age of education and its decline after the completion of higher education, there is a need to pay special attention to having children while studying. This article specifically focuses on the attitudes and challenges of students towards the issue of having children. Data collection was done in two stages; In the first stage, an in-depth semi-structured interview was conducted with 15 students. In the next step, using the initial findings, new questions were formulated and published in the form of an electronic questionnaire in the virtual space (university groups) and 60 valid answers were received. The data were coded based on Atreid Stirling's thematic analysis model in an iterative process. In the process of analysis, 75 basic themes, 8 organizing themes and 2 inclusive themes were identified. The overarching themes are "necessity of having children from the perspective of students" and "obstacles and needs of students in the field of having children". Under the first theme, four organizing themes are "individual motivations", "family motivations", "social motivations" and "religious motivations", and under the second concept, five organizing themes are "economic needs", "cultural needs", "psychological needs", There are "needs in the field of health" and "facilitation-support needs". Finally, by reviewing the existing policies and laws and using the experience of family-friendly universities in the world, solutions were presented to improve the status of having children in this group.
    Keywords: Student, Childbearing, Challenges, Obstacles, Family Friendly University
  • Mina Salempour *, Mohammad Roshan, Hossein Simaei Saraf Pages 135-163
    Divorce, granted by the sacred lawgiver, is controlled by the husband, but it must align with the institution's philosophy to avoid arbitrary divorce. Iran's legal system has not given enough attention to this issue and its criteria. Predicting arbitrary divorce and its criteria, including financial matters, property division, and compensation, is crucial. It also helps in controlling a man's autocratic will.Studying Quranic verses, narrations, and jurists' rulings reveals criteria for arbitrary divorce: intention to cause harm, loss of legitimate benefits, lack of proportionality between parties' rights, conflicting with the lawgiver's purpose, and contradicting customary norms.The Iraqi Civil Code considers three criteria for abuse of a right: malicious intent, lack of legitimate interest, and disproportion between interest and harm, guiding the identification of arbitrary exercise.Algeria's civil law defines personal and objective criteria to distinguish misuse of the right based on intentions and the balance between benefits and harm. Judges differentiate divorce from other arbitrary actions based on these principles.
    Keywords: Arbitrary Divorce, Legal System Of Iran, Legal System Of Iraq, Legal System Of Algeria
  • Arash Ghandehari, Ilnaz Sajjadian *, Ali Mehdad Pages 164-187
    The increasing number of female heads of households in Iran and the many harms that are inflicted on them, it is better to raise the mental health of these people among psychologists and specialists. Therefore, the aim of the present study was the effect of logotherapy on the death anxiety, feeling of loneliness, and mental wellbeing of women heads of households. The research method was semi-experimental with pre-test-post-test and follow-up with the control group. The statistical population was all female heads of households referring to the Welfare Department of the city of Isfahan, 30 of whom were selected by purposive sampling and assigned to two experimental and control groups. The experimental group received Frankel's (1986) logotherapy intervention during 10 sessions (90 minutes) and the control group received the intervention. The data in the pre-test-post-test stages and follow-up by Templer's death health questionnaire (1970), Russell et al.'s loneliness (1980) and Keyes and Magyarmo's mental well-being (2003). The result of the analysis of variance with repeated measurement showed that logotherapy had a significant effect on reducing death, loneliness and increasing the mental well-being of female heads of the household and this effect was sustained up to the stage.
    Keywords: Logotherapy, Death Anxiety, Loneliness, Mental Well-Being