فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 38 (بهار و تابستان 1403)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 38 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • لیلا اردبیلی* صفحات 13-35
    ضرب المثل ها مجموعه ای از افکار و تصوراتی هستند که به صورت عبارت ها و جمله های تمثیلی موجز بیان می شوند و منعکس کننده ارزش های فرهنگی مردمان یک جامعه هستند. ضرب المثل ها حامل بینشی عمیق از آداب و رسوم، سنت ها، اعمال مذهبی و میراث فرهنگی یک جامعه هستند و از این رو به مردمان آن جامعه کمک می کنند تا مفهوم سازی مشترکی از جهان اطراف و تجربیات زندگی روزمره خود داشته باشند. به واسطه همین آشکارسازی مصادیق اشتراک فرهنگی است که در مطالعات مردم شناختی، ضرب المثل ها همواره از زوایای مختلف مورد بررسی قرار می گیرند. مقاله حاضر برآن است تا با بهره گیری از نظریه مدل های فرهنگی، که یکی از نظریه های مطرح در مردم شناسی شناختی است، دوازده مورد از ضرب المثل های زبان فارسی که در موقعیت های بحرانی و چالش برانگیز مورد استفاده قرار می گیرند را در میان بیست اطلاع رسان فارسی زبان بررسی کند و با کمک روش توصیفی تحلیلی، آزمون شباهت و مقیاس گذاری چندبعدی نشان دهد که گویشوران زبان فارسی در موقعیت های بحرانی دارای چه مدل های فرهنگی فعالی برای حل مسئله هستند.  هدف از انجام این پژوهش گشودن راهی برای یافتن پاسخی از منظری ذهنی شناختی به این پرسش است که مدل های فرهنگی و استراتژی های فرهنگی حل مسئله «من فارسی زبان ایرانی» در شرایط بحرانی و چالش برانگیز کدام اند. نتایج بدست آمده از پژوهش نشان داد که «تلاش برای تغییر شرایط»، «تغییر نگرش نسبت به شرایط»، «سازگاری با شرایط بحرانی» از جمله مدل های فرهنگی ای هستند که افراد در مواقع بحرانی و بروز مشکلات از آنها به عنوان استراتژی حل مسئله استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: مردم شناسی شناختی، حل مسئله، روان شناسی قومی، ضرب المثل های فارسی، مدل های فرهنگی
  • فرشاد اسکندری شرفی* صفحات 37-61
    مثل ها از مولفه های اصلی فرهنگ عامه و ترجمان راستینی از جنبه های گوناگون زندگی مردم در هر دوره و روزگاری است. یکی از مهم ترین حوزه های زندگی مردم که از طریق مثل ها قابل بررسی و تحقیق است، اخلاق، تعلیم و تربیت می باشد زیرا جنبه اخلاقی، تعلیمی و تربیتی، از بارزترین ویژگی های مثل ها، و از عوامل عمده ترویج و مانایی آنها در میان توده ها محسوب می شود. در این پژوهش توصیفی تحلیلی که با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه ای و داده های میدانی صورت گرفته، رذیلت های اخلاقی در پهنه مثل های قوم لک، از اقوام اصیل و فرهنگی ایرانی، بررسی و تحلیل شده است. دستاورد پژوهش نشان می دهد که موضوع بسیاری از مثل های لکی، انتقاد و تحذیر از رذیلت های اخلاقی است و از این حیث می توان اینگونه مثل های لکی را ارائه دهنده الگوی اخلاقی کاربردی و جامعی دانست. از بدترین خلقیاتی که مثل های لکی مخاطب را از آنها بر حذر داشته است، اسراف، افشای راز، بخل و خساست، بدخلقی، بدخواهی و دسیسه چینی برای دیگران، بی عقلی، بی غیرتی، بیکاری و تنبلی، تقلید کورکورانه، حرام خواری، حرص و آز، حسادت، خداناترسی، خشم، خودخواهی، خیانت در امانتداری، دروغ، دزدی، دشمنی، دشنام و ناسزاگویی، دوبه هم زنی، زخم زبان، سوء استفاده از مشکلات دیگران، شکم پرستی و پرخوری، شوخی بیجا، ظلم، عجله و شتابکاری، عیب جویی، غرور، کینه، گستاخی در پیشگاه الهی، لجاجت، نزاع و درگیری، نفاق، و وعده دروغ است.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، مثل، رذیلت های اخلاقی، قوم لک، زبان لکی
  • ایوب امیدی، احمد خاتمی* صفحات 63-91
    آیین سوگواری از جمله آیین هایی است که با توجه به اندیشه و مذهب هر جامعه، شکلی متفاوت دارد. بریدن زلف و مو یکی از آیین های سوگواری است که در متون مختلف ادبی، انعکاس یافته است و بررسی اهداف آن از لحاظ پژوهش های ادبی و مردم شناسی راه گشاست. این پژوهش می کوشد به روش توصیفی تحلیلی در متو‏ن روایی حماسی، غنایی، عرفانی، داستانی غیرتمثیلی و تاریخی ادبیات فارسی تا قرن هفتم به بررسی بریدن زلف و مو و اهداف آن در فرهنگ های مختلف، بپردازد. نتایج نشان می دهد، این رسم، نوعی قربانی غیرخونی و یکی از شیوه های تعدیل خودکشی و قربانی انسان است و با توجه به تفاوت های اجتماعی فرهنگی جوامع، نمی توان برای اهداف آن، حکمی واحد صادر کرد. با توجه به بررسی های انجام شده، این رسم در فرهنگ های گوناگون از جمله ایران، یونان، روم، هند و بین النهرین در سوگ شاهان، شاهزادگان، جنگاوران، بزرگان و فرزندان رایج بود و اغلب در معانی نمادینی چون: نماد جان، وفادار ماندن به همسر، نفی رابطه جنسی، ریاضت و پارسایی، گسستن پیوند با خویشاوندان همسر، ماتم زدگی، قربانی کردن نفس، پیوند با کیهان و تحقق امر قدسی، بدنامی و تقدیم زیبایی به کار می رفت.
    کلیدواژگان: بریدن مو، ادبیات فارسی، متون روایی، قربانی انسان، تعدیل قربانی
  • معصومه برسم*، یوسف فاریابی صفحات 93-118

    در باورها و عقاید مردم ایران، زایش و فرزندآوری یکی از مراحل مهم زندگی است و هر زنی با فرزندآوری، وارد مرحله جدیدی از زندگی خود می شود و با ورود به این مرحله، جامعه او را در قالب و هویتی جدید، تحت عنوان مادر می پذیرد. آیین های مربوط به دوران بارداری و تولد در سراسر ایران تقریبا یکسان هستند اما با این حال از تفاوت های ساختاری نیز برخوردارند. آداب و باورهای مربوط به زایش در جیرفت بسیار متنوع و بیشتر تحت تاثیر محیط، مذهب و باورهای اساطیری شکل گرفته اند. هدف اصلی این تحقیق مطالعه و بررسی آیین ها و باورهای زایش در فرهنگ عامه جیرفت بر اساس رویکرد قوم نگاری است و در پی پاسخ به این سوال است که آیین ها و باورهای مربوط به تولد در جیرفت چه کارکردی داشته و چگونه ضامن بقای نسل انسان ها در این منطقه شده اند؟ روش گردآوری داده ها در این پژوهش مطالعات کتابخانه ای، بررسی میدانی از طریق مشاهده عینی، مصاحبه و تحلیل آنها بر پایه استدلال استقرایی است.

    کلیدواژگان: ایران، فرهنگ عامه، آیین ها، زایش، جیرفت
  • پدیده پریدری، منصور وثوقی* صفحات 119-152

    دانشگاه در ایران با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می کند و از ایفای نقشی که برای آن خلق شده، ناتوان مانده است. یکی از راه های مواجه با این مسائل و رفع آنها، شناخت نظام معنایی کنشگران دانشگاهی است؛ زیرا دانشگاه به عنوان یک واقعیت اجتماعی، محصول کنش های انسانی و وابسته به متن اجتماعی است. هدف مقاله حاضر شناخت و کشف لایه های پنهان ذهنی دانشجویان علوم اجتماعی پیرامون علم، دانشگاه، تعاملات علمی و موانع کنشگری علمی است. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش نظریه بنیانی انجام شده است. تکنیک گردآوری داده ها به صورت مصاحبه های نیمه ساختاریافته و هر مصاحبه 40 تا 60 دقیقه بوده است. روش نمونه گیری غیراحتمالی، در ابتدا به صورت نمونه گیری هدفمند و با پیشرفت مصاحبه ها به نمونه گیری نظری تغییر کرد. فرآیند گردآوری داده ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و مقوله هسته ای با عنوان " رکود کنشگری علمی" ظاهر گردید. جهت اعتبارسنجی مفاهیم و گزاره های به دست آمده، سه جلسه گروه متمرکز با حضور مشارکت کنندگان تحقیق برگزار شد. تعداد کل مفاهیم شکل گرفته 92 مورد، تعداد مقوله های فرعی 22 مورد و تعداد مقوله های اصلی ایجاد شده 6 مورد هست که بر اساس مدل پارادایمی در پنج محور شامل شرایط علی (انگیزه های شخصی از ورود به دانشگاه، کم داشت های ساختاری نرم افزاری، استادان وارونه)، شرایط مداخله گر (کم داشت های ساختاری سخت افزاری)، شرایط زمینه ای (سنت های پوسیده)، راهبردها و پیامدها قرار گرفتند. یافته های پژوهش گویای رکود کنشگری علمی در میان نمونه مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: نظام معنایی، رکود کنشگری علمی، استادان وارونه، فرهنگ سکوت
  • سید محمد چاووشی* صفحات 153-181
    موضوع محوری این نوشته، دندان است که یکی از عناصر بیولوژیک و مشترک در میان گونه های مختلف جانوری و فرهنگی شده در گونه انسان می باشد. این عنصر همچو کل بدن، هم تاریخ طبیعی دارد و هم از تاریخمندی و پویایی اجتماعی برخوردار است. دندان با دلالت های فراوانی که بر طبیعت و فرهنگ دارد می تواند موضوع مطالعات میان رشته یی قرار گیرد؛ به بیان دیگر، می تواند از یکسو به عنوان عنصری طبیعی، موضوع مهمی برای زیست شناسی و علوم پزشکی باشد و از سوی دیگر به عنوان پدیده یی تام به لحاظ اجتماعی و فرهنگی، می تواند موضوعی برای مطالعه در علوم اجتماعی و انسانی باشد. این نوشته در حوزه مردم شناسی دندان که یکی از شاخه های مردم شناسی فرهنگی و نیز مردم شناسی زیست شناختی است، قرار دارد و متاثر از مفهوم پدیده تام اجتماعی مارسل موس مردم شناس فرانسوی می باشد. بنابر این، بر روی تحلیل ارتباط مفهوم دندان با حوزه هایی نظیر زبان، اقتصاد، سازمان، حرفه، کار، اسطوره، ادبیات، هنر و تاریخ در زمینه اجتماعی فرهنگی ایرانیان تمرکز دارد. داده های این مطالعه از اسناد، آثار، مشاهدات و تجربه زیسته نویسنده در زمینه مذکور گردآوری و سپس از دریچه نگاه او بازنمایی شده است.
    کلیدواژگان: مارسل موس، طبیعت، زیست شناسی، پدیده تام فرهنگی، مردم شناسی دندان
  • زهرا حیدری، فاطمه کاسی* صفحات 183-202

    ضرب المثل های فارسی به عنوان یکی ازگونه های ادبیات عامه، نمایانگر گرایش های فکری و فرهنگی مردم به موضوع صلح و خشونت پرهیزی است. با در نظر گرفتن اهمیت بازخوانی فرهنگ به منظور شناخت ظرفیت های فرهنگی مرتبط با صلح، همزیستی، کاهش تقابل و تعارضات اجتماعی، دراین پژوهش مصادیق مدارای اجتماعی در ضرب المثل های فارسی که شامل مدارای دینی، مدارای رفتاری، مدارای منفعل و مدارای عمومی است استخراج، طبقه بندی و با تکیه بر مفهوم گفتمان ارنستو لاکلا و شانتال موفه بخشی از الگوی اندیشگی حاکم بر این ضرب المثل ها نشان داده و به شناسایی منابع قدرت و عوامل تاثیرگذار بر بازنمایی سطح مدارای اجتماعی پرداخته شده است. یافته های تحقیق بر اساس دسته بندی مولفه های مدارای اجتماعی از دیدگاه پیتر کینگ ارائه و به روش تحلیل گفتمان به تاثیر گفتمان های دینی، گفتمان فردگرایی و گفتمان صلح در یکی از مولفه های اخلاق عمومی یعنی مدارای اجتماعی پرداخته شده است. براساس نتایج بدست آمده، گفتمان صلح و دال های مربوط به گرایش های بشردوستانه با بیشترین بسامد نمایانگر مدارای اجتماعی در ضرب المثل های فارسی مورد مطالعه بوده اند. 

    کلیدواژگان: ضرب المثل، مدارای اجتماعی، تحلیل گفتمان، لاکلا، موفه
  • زهرا طاهریان، نجمه دری* صفحات 203-223

    مهاجرت و ترک سرزمین مادری همواره باعث ایجاد چالش هایی در زندگی  فرد مهاجر می شود و او را با بحران های هویتی فراوانی رو به رو می کند. یکی از این بحران های هویتی، بحران «نام» است. «نام» یکی از بخش های بنیادین و اصلی هویت هر فرد است که در واقع، جلوه گاه هویت است. مهاجر نیز که در سرزمین جدید همواره دیگری یا خارجی محسوب می شود، در تلاش برای نزدیک تر شدن و خودی شدن در سرزمین میزبان گاهی دست به تغییر نام می زند. این تغییر نام علاوه بر مهاجران نسل اول، در نسل دوم مهاجران یعنی فرزندان آنها نیز نمود دارد. مسئله مهاجرت و چالش‏های مربوط به آن از زوایای مختلف قابل بررسی است ولی آنچه در اینجا مورد نظر ما است تامل در نوع ادبی رمان‏های مهاجرت و توجه به جنبه‏های مردم نگارانه آن است تا با تحلیل متن ادبی رمان و با تمرکز بر حوزه مردم شناسی و جامعه شناسی ادبیات، تحلیلی متفاوت ارائه دهیم و نظر به اهمیت ادبیات مهاجرت به مثابه نوع ادبی نوظهور در ایران و ضرورت روشن شدن ابعاد مختلف آن با روش توصیفی تحلیلی مسئله بحران نام مهاجر را به مثابه یکی از مولفه های هویتی، در سه متن ادبی: کارت پستال و چه کسی باور می کند رستم اثر روح انگیز شریفیان و بازگشت اثر گلی ترقی بررسی و تحلیل کردیم. نتایج به دست آمده حاکی از این است که مهاجران در حرکات آونگ وار هویتی خود بین فرهنگ سرزمین مادری و سرزمین میزبان، بحران های هویتی را تجربه می کنند. بحران نام، یکی از این موارد است. در آثار مورد بررسی، «نام» دارای کارکرد هویتی است و در دو الگوی مهاجران نسل اول و دوم قابل بررسی و تحلیل است.

    کلیدواژگان: ادبیات مهاجرت، بحران نام، خود، دیگران، فرزندان مهاجران
  • محمدعلی عزت زاده*، جلال الدین رفیع فر صفحات 225-248
    ایران در شصت سال اخیر از جامعه ای با اکثریت روستایی به جامعه ای با اکثریت شهری بدل شده است. سبک زندگی و فرهنگ روستایی در رویارویی با فرایند پیش رونده توسعه و فناوری های نوین و دستاوردهای متنوع آن، بسیار ضعیف بوده و چاره ای جز تسلیم نداشته است. اغلب روستاهای باقی مانده تنها بخش هایی از زندگی روستایی را حفظ کرده و عملا به چیزی میان شهر و روستا بدل شده اند و اگر روستایی با سبک زندگی گذشته یافت شود، دورافتاده از شهرها یا فاقد راه رفت وآمد آسان است. روستای «ایستا» در این میانه یک استثنا است که مردمش در جهت عکس جریان یادشده اجتماعی، از شهرنشینی در تبریز به روستانشینی گرویده و بر پایه آموزه مذهبی «توقف»، زندگی خود را در نزدیکی شهرک طالقان، با شرایط و امکانات روستاهای ایران دوره قاجار ساخته اند تا آن را به همان سبک و در همان حد از امکانات نگه دارند. این پژوهش به صورت میدانی به بازشناسی و واکاوی شیوه پیدایش روستای ایستا و سبک زندگی، آداب و رسوم، عادات و به طور کلی، فرهنگ مردم آن می پردازد و نشان می دهد که این روستا هرچند به لحاظ اداری و از نگاه جغرافیای انسانی و اقتصادی، روستا به شمار می آید اما از نظر ساختار اجتماعی، همانند قبیله ای پیشاتاریخی است به ریاست شخصی که پیشوای دینی آن نیز هست.
    کلیدواژگان: ایستا، توقف، روستای ایرانی، طالقان، قاجار
  • مهری فتائی، معصومه مطلق*، حسین آقاجانی مرسا صفحات 249-268
    یکی از پدیده های که می تواند سلامت کودکان را در ابعاد مختلف در معرض خطر قرار دهد ازدواج در سنین کودکی است زیرا با آسیب های فیزیکی، روانی و اجتماعی همراه می باشد. ازدواج کودکان در حالی شایع است که کشورهای زیادی آن را غیرقانونی اعلام کرده و تمهیداتی را برای پیشگیری از وقوع آن به کار بسته اند. پرسش این است که چرا علیرغم تغییر و تحولاتی که جامعه در زمینه های مختلف تجربه کرده این پدیده هنوز باقی مانده است. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند با پانزده مشارکت کننده زن در شهرستان خرم آباد انجام شده که به صورت غیر تصادفی و هدفمند انتخاب شده اند و دارای تجربه ازدواج در سنین کودکی هستند. محتوای مصاحبه ها به منظور استخراج مضامین علی، زمینه ای و فرایندی مورد تحلیل قرار گرفتند و یافته ها نشان داد که فرایند ازدواج کودکان، تحت تاثیر فشار اجتماع و انتخاب خانواده ها قرار دارد، به طوری که اجتماع با اعمال فشار و خانواده ها با مجبور کردن دخترانشان این ازدواج ها را ترتیب می دهند. کودکان نیز در نتیجه این فرایندها مجبور به ازدواج می شوند، به طوری که درک چندانی از ازدواجشان در این سنین ندارند. در بعضی از موارد دختران، ازدواج را به دلیل رهایی از شرایط نامناسب خانواده با فداکاری انتخاب می کنند. فشار اجتماع و انتخاب خانواده ها نتیجه زمینه و بستری است که در آن قرار دارند. مواردی چون فقر و سنت ها فضایی را به وجود می آورند که بسیاری از خانواده ها به آن تن داده،  فرزندانشان را در سنین کودکی مجبور به ازدواج می کنند.
    کلیدواژگان: ازدواج در سن کودکی، زمینه ها، فرایندها، شهرستان خرم آباد، پژوهش میدانی
  • سارا کریمی، حمیده دباغی* صفحات 269-299
    زنان در دوران کرونا به دلیل افزایش حجم نقشهایشان در مراقبتگری و پیشگیری و درمان اعضای مبتلای خانواده، همزمان با سایر  وظایفشان در جامعه، با فشارهای جسمانی و روانی متعددی مواجه شدند. این حجم مراقبتگری و اعمال پروتکل های بهداشتی و درمانی برای اعضای خانواده تغییراتی را در سبک زندگی آنها پدید آورد که قابل توجه و مطالعه است. بنابراین پژوهش حاضر به دنبال شناسایی تغییرات سبک زندگی زنان است که در زمان پاندمی کرونا شکل گرفته و این سوال را مطرح می کند که آیا با اتمام دوران کرونا و بازگشت زندگی روزمره به روال سابق، سبک زندگی آنها به موقعیت پیشین خود بازگشته است؟ در این راستا با 20 نفر از زنان شهر تهران که تجربه کرونا را داشته اند مصاحبه های نیمه ساختمند و عمیق انجام شد. سپس داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد سبک زندگی زنان در پسا کرونا متاثر از دوران کرونا عوارضی چون کووید مزمن را درپی داشته، بر ادراک افراد دارای تجربه بیماری اثر گذاشته و توانسته است که سبک زندگی آنها را به سمت بیش پزشکی شدن، توجه بیشتر به بهداشت فردی و خانوادگی، غلبه وسواس های بهداشتی بر سبک زندگی از فعالیت های جسمانی و رژیم غدایی تا مدیریت تعاملات، روابط اجتماعی و بازاندیشی در سطح و شعاع تعاملات سوق دهد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، بیش پزشکی شدن، پساکرونا، زنان. تهران
  • قربان علمی، زهرا شهبازی* صفحات 301-319

    وجه تمایز رویکرد تحقیقاتی پل رادین با دیگر دانشمندان قوم شناس، رعایت هر چه بیشتر اصل بی طرفی و خلع خودآگاه محقق از پیشینه تاریخی خود برای نیل به اصالت تحقیق درباره اقوام بدوی است. رادین طی مطالعات و تجارب خود به این نظر کلی رسید که تاریخ ، فردیت و حقایق روانی و اجتماعی این اقوام می باید از جانب قوم شناسان لحاظ گردد و به مشترکات وسیع ماهیت ادراکی جوامع بدوی با مترقی دست پیدا کرد . وی نه تنها تمامی انسان های بدوی را دارای ذهن پیشامنطقی و نازل نمی دانست بلکه اظهار داشت که در تمام جوامع، چه بدوی و چه پیشرفته، انسان هایی با جوهره فلسفیدن و تفکر وجود دارند که برای رفع حوائج و نیازهای مادی یا معنوی خود، از خلاقیت های درونی بهره می جویند و افراد عامی و عملگرای جامعه را به پذیرش و ایمان به این قابلیت هایشان هدایت می کنند. در تحقیقات قوم شناختی پل رادین، مردم بدوی جامعه ای مرکب از انسان های عملگرا و متفکر، با سطوح مختلفی از استقلال حقیقت فردی تا  انجذاب به واقعیات اجتماعی معرفی می شوند. از این رو رادین، خود را از ابراز و اتیان تئوری های خاص برای توصیف ماهیت جوامع بدوی برکنار می دارد و علیرغم سعی بلیغ در شناسایی ایشان با تمرکز بر تاریخ و فردیت خاصشان و بهره گیری از روانشناسی تحلیلی، همواره پرانتز توصیفات خود را باز می گذارد.

    کلیدواژگان: پل رادین، مردم شناسی، اقوام بدوی، دین، فلسفه
  • جلال الدین رفیع فر صفحات 323-328

    اگر بخواهیم از پیشکسوتان یا بهتر بگویم از بنیان گذاران رشته مردم شناسی نام ببریم، قطعا علی بلوکباشی یکی از آنهاست. در دهه چهل اولین جوانه های مطالعات علمی و روشمند این رشته ابتدا در دانشگاه تهران با همت دکتر نادر افشارنادری، جواد صفی نژاد، هوشنگ کشاورز و الویا رسترپو و... در موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی رشد خود را آغاز کرد. سپس در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی امروز که قبلا وزارت فرهنگ و هنر نامیده می شد، مرکز مردم شناسی ایران توسط برخی چهره های برجسته این رشته از جمله علی بلوکباشی، مصطفی صدیق، هوشنگ پورکریم و محمود خلیقی ریشه گرفت که امروز به صورت درخت تنومندی خودنمایی می کند، و در سایه آن مردم شناسان بسیاری تربیت شده و رشد کرده اند.

|
  • Leila Ardebili * Pages 13-35
    Proverbs are a set of thoughts and ideas that are expressed as succinct allegorical expressions and sentences and reflect the cultural values of the people of a society. Proverbs carry a deep insight into the customs, traditions and cultural heritage of a society and therefore help the people of that society to have a common conceptualization of the world and the experiences of their daily lives. It is mainly due to the disclosure of cultural and common values, that the proverbs always play a central role in anthropological studies from different point of views. Using the theory of cultural models, which is one of the most important theories proposed in cognitive anthropology, this article examines twelve Persian proverbs that are used in challenging situations among twenty Persian-speaking informants. Using descriptive-analytical method, the similarity test and multidimensional scaling, this research want to show what kind of cultural models Persian speakers use in critical situations as problem solving strategies. In fact, the purpose of this research is to pave the path to find an answer from a mental-cognitive point of view to the question of what are the cultural models and cultural strategies to solve the problem in critical and challenging situations among Persian speakers. The results showed that "trying to change conditions", "changing attitude towards conditions", "adapting to critical conditions" are among the cultural models that they use as problem solving strategies in times of crisis and challenge.
    Keywords: Cognitive Anthropology, Cultural Models, Ethnic Psychology, Problem Solving, Persian Proverbs
  • Farshad Eskandari Sharafi * Pages 37-61
    Parables are one of the main components of popular culture and a genuine translator of various aspects of people's lives in every period. Morality, education and training are amongst the most important areas of people's lives that can be studied and researched through parables because such areas are among the most prominent features of the parables and also major factors in their promotion and survival among the masses. In this descriptive-analytical study, which is based on library documents and sources and field data, moral vices in the domain of Lak people parables, one of the aboriginal and cultured Iranian tribes, have been studied and analyzed. The results of the research show that the subject of many of Laki parables is the condemnation and prevention of moral vices, and in this regard, such Laki parables can be viewed as a practical and comprehensive moral model. Here are some of the moral vices which Laki parables warn us against: extravagance, revelation of secrets, stinginess, malice, conspiracy against others, ignorance, unemployment and laziness, blind imitation, greed, jealousy, disrespecting God, anger, selfishness, betrayal of trust, lying, stealing, enmity, insult, abuse of others' problems, gluttony, outrageous jokes, oppression, haste, blame-seeking, pride, resentment, arrogance before God, stubbornness, strife, hypocrisy, and false promise.
    Keywords: Popular Culture, Parable, Moral Vices, Lak People, Laki Language
  • Ayoob Omidi, Ahmad Khatami * Pages 63-91
    Mourning is one of the rituals that has a different shape according to the thought and religion of each society. Cutting hair is one of the rituals of mourning that has been reflected in various literary texts and its objectives are examined in terms of literary research and anthropology. This research attempts to examine hair cutting and its goals in a descriptive-analytical way in epic, lyrical, mystical, fictional and historical narrative texts until the seventh century. The results show that this custom is a type of non-blood scripture and one of the ways to moderate suicide and human sacrifice, and due to the socio-cultural differences of societies, it is not possible to issue a single ruling for its motives. According to studies, this custom was common in various cultures including Iran, Greece, Rome, India and Mesopotamia in the mourning of kings, princes, warriors, elders, children, and was often used in symbolic meanings such as: symbolizing life, staying true to your spouse, denying sex, austerity, breaking the bond with your spouse's relatives, mourning, sacrificing breath, bonding with the cosmos, disrepute, and offering beauty.
    Keywords: Hair Cutting, Persian Literature, Narrative Texts, Human Sacrifice, Modification Of Sacrifice
  • Masoumeh Barsam *, Yosof Faryabi Pages 93-118

    In the beliefs and opinions of the Iranian people, giving birth and having children is one of the most important stages of life, and every woman enters a new stage of her life by having a child, and upon entering this stage, the society recognizes her in a new form and identity, under the title of mother. Although the Rituals related to pregnancy and birth have similarities throughout Iran, they also have structural differences. Customs and beliefs related to birth in Jiroft are very diverse and have been formed under the influence of the environment, religion and mythological beliefs. The main purpose of this research is to study and investigate birth rituals and beliefs in the folk culture of Jiroft, referring to the texts related to the popular culture and seeking to answer the question, what function these rituals and beliefs have had in Jiroft and how they have guaranteed the survival of the human race in this region. The data of this research have been collected through library sources, field observation and interview.

    Keywords: Iran, Popular Culture, Rituals, Birth, Jiroft
  • Padideh Paridari, Mansour Vosoughi * Pages 119-152

    Universities in Iran face numerous challenges that hinder their ability to fulfill their intended roles. One potential approach to addressing these issues is better understanding students' subjective world. As a social reality product of human actions, the university is influenced by the social context. This article aims to uncover the hidden layers of perceptions regarding knowledge,  university, academic interactions, and obstacles to educational. This qualitative research employed the grounded theory method. Data collection was conducted through semi-structured interviews, each lasting 40 to 60 minutes. The sampling method was non-probability, starting with purposive sampling and transitioning to theoretical sampling as the interviews progressed. Data collection continued until theoretical saturation was reached, and the core category of "stagnation of academic engagement" emerged. Three focus group sessions were held with the research participants to validate the concepts and articles obtained. 92 concepts were identified, 22 subcategories were formed, and 6 main categories were established.These categories were organized based on the paradigmatic model into five axes: causal conditions (personal motivations for university enrollment, soft-structural deficiencies, inverted professors), intervening conditions (hard-structural deficiencies), contextual conditions (outdated traditions), strategies, and outcomes. The research findings indicate a stagnation of academic engagement among the study sample.

    Keywords: Semantic System, Academic Engagement Stagnation, Inverted Professors, Culture Of Silence
  • Seyed Mohammad Chavoshi * Pages 153-181
    The axial subject of this article is tooth, one of the biological common things among the different species and culturalized in human species. Similar to body, tooth as a culturalized biologic thing has both natural history and socio-cultural dynamics and historicity, so it can be a matter for interdisciplinary studies because of its many natural and cultural implications. Tooth is a matter for biology and medical sciences because it is a natural thing, and on the other hand it can be a subject for study in human sciences, because it can be assumed as a total cultural and social phenomenon. This article is written in the domain of one of the branches of Cultural and/or Biological Anthropology i.e. Dental Anthropology. It is influenced by Marsel Mauss consept of Total Social Phenomenon, therefore has tried to pay attention to the variable socio-cultural  implications and aspects of tooth in the Iranian socio-cultural contex such as: linguistical, economical, organizational, professional, labour-related, mythical, literatural, artistical, historical and so on. The data of this writing have been gathered from documents, observations and the writer's lived experience in a part of this contex and have been represented from his point of view.
    Keywords: Marcel Mauss, Nature, Biology, Total Social Phenomenon, Dental Anthropology
  • Zahra Heidari, Fatemeh Kasi * Pages 183-202

    Persian proverbs, as a form of folk literature, reflect the cultural and intellectual inclinations of the people towards peace and non-violence. Considering the importance of revisiting cultural heritage to understand the capacities for peace, coexistence and reducing social conflicts, this study extracts and categorizes examples of social tolerance in Persian proverbs, including religious tolerance, behavioral tolerance, passive tolerance, and general tolerance. Utilizing the concept of discourse as outlined by Laclau and Mouffe, this study reveals aspects of the dominant intellectual patterns reflected in these proverbs, identifying sources of power and factors influencing the representation of social tolerance. The research findings are categorized according to Peter King's components of social tolerance and by employing the discourse analysis method, the impact of religious, individualistic and peace discourse on social tolerance as an element of public morality is explored. The results indicate that the discourse of peace and its associated humanitarian tendencies are most frequently represented as markers of social tolerance in the Persian proverbs studied.

    Keywords: Proverb, Social Tolerance, Discourse Analysis, Laclau, Mouffe
  • Zahra Taherian, Najmeh Dorri * Pages 203-223

    Emigrating and departing from one's homeland often induces problems in the immigrant life, leading to numerous identity crises that one type of it pertains to one's name. Name is a fundamental and integral component of individual's identity, serving as a tangible representation of one's overall sense of “Self ”. The immigrants, who are often perceived as “Others” or foreigners in the new country, sometimes change their name in an attempt to assimilate and gain a sense of belonging. This change of names is evident among not only the first-generation, but also the second-generation of immigrants, i.e., their children. Considering the necessity of clarifying different dimensions of migration literature, this article attempts to analyze the phenomena of the immigrant’s name crisis as one of the components of identity which is an important matter in the fields of anthropology and sociologiy of literature. We have done this by analyzing literal textes in the three novels “Postcard” and “Who Believes Rostam” written by Rouhangiz Sharifian, as well as "Return” written by Goli Taraqqi, using a descriptive analytical approach. The findings suggest that the immigrants experience identity crises. Name crisis serves an identity function and can be studied and analyzed in two groups of the first and second generations of immigrants.

    Keywords: Migration Literature, Name’S Crisis, Self, Others, Immigrants’ Children
  • Mohammad Ali Ezzatzadeh *, Jalaleddin Rafifar Pages 225-248
    In recent 60 years, Iran has transformed from a society with rural to a one with urban majority. Rural culture and life style has been very weak facing against ongoing procedure of development and modern technologies and its diverse achievements; and had no remedy but submission. Most of the surviving villages have maintained only parts of rural life and become a place between a city and a village; and, if you can find a village keeping its foretime life style, it is remote from cities or lacks convenient ways of access. The village “Ista” is an exeption; it people, according to the religious doctrine of “Tavaqqof”, have turned from urban life in Tabriz to a rural area near Taleqan county where they have made life in conditions and with facilities of Iranian villages of Qajar era in order to hold on with the same style and facilities. This research, with field method, tries to recognize and analyze the emergence of this village and its people’s life style, customs, habits and in general, culture in order to indicate that although Ista is a village according to official matters and from the view of human and economic geography; it is also like a prehistoric tribe ruled by chief who is also the religious leader.
    Keywords: Iranian Village, Ista, Qajar, Taleqan, Tavaqqof
  • Mehri Fataei, Masomeh Motlagh *, Hossain Aghajani Marsa Pages 249-268
    One of the phenomena that can endanger the health and development of children in different dimensions is Marriage in childhood because it is associated with many physical, psychological and social harms. Child marriage is common while many countries have made it illegal and criminalized due to its harm and have implemented measures to prevent its occurrence. The question is why this phenomenon still remains despite the changes that the society has experienced. This field research has been conducted using semi-structured interviews to collect data with fifteen female participants who were purposefully selected and have experience of marriage at a young age in Khorram Abad county. Then the content of the interviews were analyzed in order to extract causal, contextual and process themes. The findings show that the process of child marriage is  influenced by the pressure of community and the choice of families, so that community arranges these marriages by applying pressure and families by forcing their daughters. As a result of these processes, children are also forced to marry, so that they do not have much understanding of their marriage at these ages. In some cases, girls choose marriage because of getting rid of unfavorable family conditions or sacrifice. The pressure of community and the choice of families is the result of the context in which they are located. Things like poverty and traditions create an space in which many families force their children to marry at a young age.
    Keywords: Childhood Marriage, Contexts, Processes, Khorramabad County, Field Research
  • Sara Karimi, Hamideh Dabbaghi * Pages 269-299
    Throughout the COVID-19 pandemic, women encountered numerous physical and psychological pressures as their responsibilities in caregiving, infection prevention, and treatment of family members increased—compounded by their ongoing societal duties. This intensified caregiving role, coupled with the enforcement of health and safety protocols, brought about notable lifestyle changes that warrant close study. This research, therefore, seeks to identify these shifts in women’s lifestyles that emerged during the pandemic and asks whether, with the pandemic's end and a return to daily routines, these changes have reverted to their former state. In conducting this study, semi-structured, in-depth interviews were carried out with 20 women in Tehran who experienced the pandemic. Data were analyzed through qualitative content analysis, revealing that women’s post-pandemic lifestyles have been deeply influenced by the challenges of the COVID period. These influences include lingering symptoms like chronic COVID, impacting the perceptions of those who experienced illness, and directing their lifestyles toward increased medicalization, heightened hygiene practices, and an intensified focus on health. This shift has permeated all aspects of life—from physical activities and dietary habits to social interactions—encouraging a reevaluation of the scope and nature of their personal connections.
    Keywords: Lifestyle, Over-Medicalization, Post-Corona, Women, Tehran
  • Ghorban Elmi, Zahra Shahbazi * Pages 301-319

    The distinguishing feature of Paul Radin's research approach with other ethnologists is the observance of the principle of neutrality as much as possible and the self-conscious removal of the researcher from his historical background in order to achieve the originality of the research on primitive peoples. During his studies and experiences, Radin came to the general opinion that the history, individuality and psychological and social facts of these peoples should be taken into account by ethnologists and he found the broad commonalities of the perceptual nature of primitive and progressive societies. Not only did he not consider all primitive people to have a pre-rational and low mind, but he also stated that in all societies, whether primitive or advanced, there are people with the essence of philosophizing and thinking, who are able to meet their needs and their material or spiritual needs benefit from their inner creativity and lead the common and practical people of the society to accept and believe in these capabilities. In Paul Radin's ethnological research, the primitive people of a society composed of practical and thoughtful people are introduced with different levels of independence of individual truth to attraction to social realities. Therefore, Radin removes himself from expressing and developing specific theories to describe the nature of primitive societies, and despite his eloquent attempts to identify them by focusing on their history and individuality and using analytical psychology, he always leaves open the parentheses of his explanations.

    Keywords: Paul Radin, Anthropology, Primitive Ethnics, Religion, Philosophy
  • Jalaleddin Rafifar Pages 323-328