فهرست مطالب
نشریه سیاست پژوهی اسلامی ایرانی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/10/05
- تعداد عناوین: 6
-
سنخ شناسی برنامه های اول و دوم توسعه جمهوری اسلامی ایران بر اساس نظریه «توسعه به مثابه آزادی»صفحه 1
هدف پژوهش حاضر، سنخ شناسی برنامه های اول و دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بعد از انقلاب بر پایه نظریه «توسعه به مثابه آزادی» آمارتیاسن است. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی و کیفی انجام شده و جامعه مورد پژوهش آن، پنج برنامه در ایران قبل از انقلاب اسلامی و شش برنامه توسعه در ایران بعد از انقلاب اسلامی تاکنون است. نمونه پژوهش، برنامه اول و دوم توسعه بعد از انقلاب اسلامی است. در برداشت آمارتیاسن از توسعه، آزادی هم هدف و هم ابزار رسیدن به توسعه است. آزادی دارای اهمیت ذاتی برای غنای زندگی بشر بوده که تحت عواملی (مانند فقر، فرصت های نابرابر اقتصادی، فقدان تامین اجتماعی وغیره) محدود می گردد. در واقع، توسعه به معنی رفع این محدودیت ها و ناآزادی هاست. نتایج حاکی از این پژوهش بیانگر آن است که رویکرد سیاست گذاران در طراحی برنامه های اول و دوم پس از انقلاب، عمدتا متکی بر دیدگاه رفا ه گرایانه بوده و شاخص های انسان گرایانه در این دو برنامه کمتر محلی از اعراب داشته است.
کلیدواژگان: سنخ شناسی برنامه های توسعه، آمارتیاسن، توسعه به مثابه آزادی، برنامه های اول و دوم توسعه -
شیخ احمد تربتی (سلطان العلما)، روزنامه روح القدس و نقش آن در گفتمان سنت، تجدد و جنبش مشروطهصفحه 2
انقلاب مشروطه در اواخر دوران قاجار به عنوان حرکتی برای براندازی نظام استبدادی و استقرار دموکراسی آغاز شد و با صدور فرمان مشروطیت به اوج خود رسید. تصویب نخستین قانون اساسی و تشکیل مجلس شورای ملی از جمله دستاوردهای کلیدی این انقلاب به شمار می روند. در این میان، نقش علما و روشنفکران در فراهم کردن زمینه های لازم برای شکل گیری و پیشبرد این جنبش بسیار برجسته بود. یکی از چهره های تاثیرگذار این دوران، شیخ احمد تربتی، مشهور به سلطان العلما، بود. وی به عنوان یکی از حامیان مشروطه، پس از پیروزی این جنبش، روزنامه "روح القدس" را در تهران منتشر کرد. ورود ایران به عصر جدید و ایجاد شکاف عمیق میان سنت و تجدد، که با شکست های خارجی و گسترش استعمار همراه بود، زمینه ای برای ظهور تعارضات گسترده فراهم کرد. سنت و مدرنیته، که از نظر ماهوی با یکدیگر در تضاد قرار دارند، باعث شدند نهاد روحانیت نیز تحت تاثیر این تقابل قرار گیرد. انقلاب مشروطه به عنوان نقطه عطف ورود ایران به این دوره از تعارض میان مدرنیته و سنت محسوب می شود که به ایجاد شکاف های عمیق میان نیروهای سیاسی، از جمله روحانیت، انجامید. این مقاله با رویکرد تحلیل گفتمان به بررسی محتوای روزنامه "روح القدس"، نقش آن در ترویج مفاهیم مشروطه خواهی و نقد استبداد و همچنین ارتباط آن با سنت و تجدد می پردازد. نتایج نشان می دهد که این روزنامه با بهره گیری از زبان مذهبی و ادبیات سیاسی توانست زمینه های اجتماعی و فکری برای مقابله با استبداد و استقرار مشروطیت را فراهم کند.
کلیدواژگان: شیخ احمد تربتی (سلطان العلما)، روح القدس، مطبوعات، مشروطه، سنت، تجدد -
ارزیابی نظریه مشروعیت در قانون اساسی مشروطهصفحه 3
نظریات مشروعیت توصیف و تحلیل کننده چگونگی استحقاق یافتن یک نظام حکمرانی، برای حکومت همراه با پذیرش و رضایت اتباع است. این نظریات توضیح می دهند که چگونه بحران در مشروعیت یک نظام سیاسی می تواند به تغییر و دگرگونی حکمرانی منجر شود. از این منظر انقلاب مشروطه ایران، بر بحران نسبت به مشروعیت حکمرانی مطلقه و پدرسالار قاجار دلالت دارد. سوال اساسی این مقاله آن است که نظریه مشروعیتی که مشروطه خواهان ایرانی نظام سیاسی جدید را بر آن استوار کردند چه بود؟ از این رو به دنبال بررسی این مقوله در قانون اساسی مشروطه است. بررسی قانون اساسی و متمم مشروطیت، نشان می دهد که مشروعیت در نظام حکمرانی مشروطه در ایران، در انطباق با نظریات مشروعیت، به دلیل ابتنا بر قانون و اراده ملت با نظریات مشروعیت قانونی و دمکراتیک سازگار است. اگر چه با شناسایی سلطنت مطلقه، انگاره مشروعیت سنتی را نیز در چارچوب مشروعیت قانونی تایید می کند.
کلیدواژگان: مشروطیت، قانون اساسی، مشروعیت قانونی، مشروعیت سنتی، مشروعیت دمکراتیک. -
بازتاب مطبوعاتی رقابت دو گفتمان اصول گرا و اصلاح طلب در انتخابات ریاست جمهوری از سال 1376 تا 1400صفحه 4
این تحقیق با هدف شناخت چگونگی بازتاب انتخابات ریاست جمهوری ایران در روزنامه های منتسب به دو جناح اصولگرا و اصلاح طلب انجام شده است. قلمرو زمانی پژوهش حاضر دو هفته قبل و یک هفته بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایران از سال 1376 تا 1400 است. نمونه گیری آماری از این جامعه بر اساس انتخاب گزاره هایی است که هم راستا با هدف و سوال های تحقیق می باشند و در متون این روزنامه ها شناسائی و مورد تحلیل قرار گرفته اند. شیوه نمونه گیری تحقیق، نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی برمبنای نظریه تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف و مبتنی بر دو بخش تحلیل بینامتنی و بیناگفتمانی است. روش تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس الگوی عملیاتی پنج سطحی موسوم به پدام است. این مطالعه نشان داد رسانه های اصولگرا با دال اصلی ولایت فقیه قائل به نصب و مشروعیت از بالا به پایین هستند. بر تقویت اسلام گرایی در مقایسه با جمهوریت تاکید بیشتری می کنند و به ضرورت نظارت استصوابی اعتقاد دارند و مشارکت سیاسی را به شکل بسیج گرا تقویت و تشویق می کنند. و از آن طرف دال اصلی رسانه های اصلاح طلب حول نشانه اصلی مردم شکل می گیرد و مشروعیت دولت را از پایین به بالا در نظر می گیرند. بر اهمیت جمهوریت تاکید می کند و کمتر به نظارت استصوابی اعتقاد دارند و مشارکت سیاسی را در رای دادن در انتخابات تا تاسیس انجمن ها و فعالیت در مطبوعات و فعالیت های صنفی تشویق و تقویت می کنند.
کلیدواژگان: رسانه، اصول گرا، اصلاح طلب، تحلیل گفتمان، انتخابات ریاست جمهوری -
بررسی روایت پهلوانی در شاهنامه؛ با تاکید بر نظریات هورنای و بارتصفحه 5
این پژوهش، مطالعه ای بین رشته ای (ادبیات، سیاست و روان شناسی) برای ارائه ی روایتی از حماسه ی کهن ایرانی در ساحت تحول سیاست در ایران است. در ارزیابی ها، روان کاوی پهلوانی و نوع خوانش متن و بسترهای مرتبط با آن در ساختار قدرت، مورد اشاره هستند. پرسش اصلی، این است که «کاربرد نظریات هورنای و بارت در تحلیل روایت پهلوانی و خوانش متن شاهنامه فردوسی در این باره، متضمن چه آموزه ها و فوایدی برای تقویت و پایداری بنیان های اجتماعی، فرهنگی و ملی ایران است؟» طبق یافته ها، نظریه تیپ شخصیتی سه گانه هورنای به دلیل قرار داشتن در حوزه اختلال رفتاری، از توانایی لازم برای طبقه بندی روایت و یا شخصیت پهلوانی در شاهنامه برخوردار نیست.در تحلیل نهایی، نیازمند استناد به نظریه بارت در خوانش امر به شکل متکثر با تفسیر روایت های متفاوت است؛ شخصیت ها در شاهنامه، ویژگی های مثبت اخلاقی در سلامت اندیشه، کردار و گفتار را معرفی می کنند که ارکان تقویت بنیان های اجتماعی، فرهنگی و ملی ایرانیان است. مقاله به روش توصیفی - تحلیلی و با اطلاعات کتابخانه ای انجام شده است.
کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، هورنای، روایت، پهلوانی، بارت -
بررسی عملکرد مجالس اول تا پنجم شورای ملی در زمینه توسعه سیاسیصفحه 6
مجلس شورای ملی نقش مهمی در تاریخ معاصر ایران دارد. با تشکیل این مجلس، ایران وارد یکی از مهم ترین برهه های تاریخ خود شد که در آن، سیستم سیاسی به نحوی دیگر و با کارکردهای مدرن بازسازی شد. در این میان نقش مجلس به عنوان یک نهاد مهم دولتی که در مرکز دولت قرار داشت اهمیت بسیاری دارد. در این مقاله با بهره گیری از تحلیل سیستمی به بررسی عملکرد پنج مجلس نخست شورای ملی پرداخته و این پرسش مطرح می شود که این مجالس، چه نقشی در سیستم سیاسی جدید ایران داشتند و عملکرد آن ها در این زمینه چگونه به توسعه سیاسی در ایران آن روزگار کمک نمود. مهم ترین دستاورد این پژوهش آن است که این مجالس با وضع قوانین مدرن و در نظر داشتن وظایف ذاتی خود، تا پیش از روی کار آمدن حکومت پهلوی و پادشاهی رضا شاه، ضمن بهره گیری از محیط پیرامون خود، سعی کردند که جایگاه برجسته ای در ایجاد تعادل در نظام سیاسی داشته باشند و بروندادهای این مجالس، تا حد امکان مبتنی بر محدود کردن قدرت بود، اگرچه در یکی دو مجلس آخر به سبب قدرت گرفتن رضا خان، این امر کم رنگ تر شده بود.
کلیدواژگان: توسعه سیاسی، قاجاریه، مشروطه، مجلس شورای ملی
-
Genealogy of the first and second development programs of the Islamic Republic of Iran Based on the theory of "development as freedom"Page 1
The purpose of the current research is the genealogy of the first and second programs of economic, social and cultural development after the revolution based on the theory of "development as freedom" by Amartyasen. This research was carried out using quantitative and qualitative content analysis methods and the research population is five programs in Iran before the Islamic Revolution and six development programs in Iran after the Islamic Revolution until now. The research example is the first and second development programs after the Islamic revolution. In Amartiasen's understanding of development, freedom is both the goal and the means to achieve development. Freedom has intrinsic importance for the richness of human life, which is limited by factors (such as poverty, unequal economic opportunities, lack of social security, etc.). In fact, development means removing these restrictions and unfreedoms. The results of this research indicate that the policy-makers' approach in designing the first and second programs after the revolution was mainly based on the welfare perspective and the humanitarian indicators in these two programs were less local than the Arabs.
Keywords: Genealogy Of Development Programs, Amartyasen, Development As Freedom, First, Second Development Programs -
Sheikh Ahmed Torbati (Sultan Ulama) Holy Spirit and role in tradition, modernity and constitutional movementPage 2
The constitutional revolution began at the end of the Qajar era as a movement to overthrow the authoritarian system and establish democracy and reached its peak with the issuance of the constitutional decree. The approval of the first constitution and the formation of the National Assembly are among the key achievements of this revolution. Meanwhile, the role of scholars and intellectuals in providing the necessary grounds for the formation and advancement of this movement was very prominent. influential figures of this era was Sheikh Ahmed Torbati, known as Sultan al-Ulama. As one of the supporters of the constitution, after the victory of this movement, he published the newspaper "Ruh al-Quds" in TehranTradition and modernity, which are essentially in conflict with each other, caused the institution of the clergy to be affected by this conflict. The clergy, which had a religious and religious role until then, faced new issues and challenges that had a non-religious aspect and targeted the principle of religion and traditional beliefs. This conflict intensified with the arrival of modernity and the inability of Iranians to respond appropriately to new crises. The Constitutional Revolution is considered as the turning point of Iran's entry into this period of conflict between modernity and tradition, which led to the creation of deep divisions among political forces, including the clergy. T. The results show that this newspaper, by using religious language and political literature, was able to provide social and intellectual grounds for dealing with tyranny and establishing constitutionalism
Keywords: Sheikh Ahmad Torbati (Sultan Ulama), Holy Spirit, Press, Constitution, Tradition, Modernity -
Evaluation of the Legitimacy Theory in the Constitutional Law of the Constitutional RevolutionPage 3
Legitimacy theories describe and analyze how a system of governance is entitled to government with the acceptance and consent of the subjects. These theories explain how a crisis in the legitimacy of a political system can lead to change and transformation of governance. From this perspective, the Iranian Constitutional Revolution indicates a crisis in the legitimacy of the Qajar absolute and patriarchal rule. The main question of this article is what was the theory of legitimacy on which the Iranian constitutionalists based the new political system? Therefore, it seeks to examine this category in the constitutional law. An examination of the constitution and the constitutional amendment shows that legitimacy in the constitutional system of governance in Iran, in accordance with the theories of legitimacy, is consistent with the theories of legal and democratic legitimacy due to its reliance on the law and the will of the people. However, by recognizing the absolute monarchy, it also confirms the idea of traditional legitimacy within the framework of legal legitimacy.
Keywords: Constitutional Revolution, Constitutional Law, Legal Legitimacy, Traditional Legitimacy, Democratic Legitimacy -
Press coverage of the competition between the two fundamentalist and reformist discourses in the presidential elections from 1376 to 1400Page 4
This study aims to understand how the Iranian presidential elections were reflected in newspapers belonging to the two fundamentalist and reformist factions. The time frame of the present study is two weeks before and one week after the Iranian presidential elections from 1376 to 1400. Statistical sampling of this population is based on selecting statements that are in line with the research objective and questions and have been identified and analyzed in the texts of these newspapers. The research sampling method is purposeful non-random sampling. The research method is descriptive-analytical based on Norman Fairclough's theory of critical discourse analysis and is based on two parts of intertextual and interdiscursive analysis. The data analysis method is based on a five-level operational model known as PEDMA. This study showed that fundamentalist media, with the main signifier of Velayat-e-Faqih, believe in top-down installation and legitimacy. They emphasize strengthening Islamism more than republicanism, and believe in the need for discretionary supervision, and they strengthen and encourage political participation in a mobilization-oriented manner. On the other hand, the main signifier of the reformist media is formed around the main signifier of the people and considers the legitimacy of the government from the bottom up. It emphasizes the importance of the republic and believes less in discretionary oversight and encourages and strengthens political participation from voting in elections to establishing associations and activity in the press and trade union activities.
Keywords: Media, Fundamentalist, Reformist, Discourse Analysis, Presidential Elections -
A study of the heroic narrative in Shahnameh, with emphasis on the theories of Hornay and BarthesPage 5
This research is an interdisciplinary study (literature, politics, and psychology) to present a narrative of the ancient Iranian epic in the field of political evolution in Iran. In the evaluations, the psychoanalysis of heroism and the type of reading of the text and its related contexts in the power structure are mentioned. The main question is, "What lessons and benefits does the application of Hornay's and Barths' theories in the analysis of the heroism narrative and the reading of the Shahnameh text of Ferdowsi in this regard entail for strengthening and sustaining the social, cultural, and national foundations of Iran?" According to the findings, Hornay's theory of the three personality types, due to its location in the field of behavioral disorders, does not have the necessary ability to classify the narrative or the heroism character in Shahnameh. In the final analysis, it is necessary to refer to Barths' theory in reading the matter in a plural way by interpreting different narratives. The characters of Shahnameh introduce positive moral characteristics in the health of thought, action, and speech, which are the pillars of strengthening the social, cultural, and national foundations of Iranians. The article is conducted using a descriptive-analytical method and library information.
Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Hornay, Narrative, Athlete, Barthes -
Reviewing the performance of the first to fifth sessions of the National Council in the field of political developmentPage 6
The National Assembly plays an important role in the contemporary history of Iran. With the formation of this assembly, Iran entered one of the most important periods in its history, in which the political system was rebuilt in a different way and with modern functions. In the meantime, the role of the assembly as an important state institution that was at the center of the government is of great importance. In this article, using a systems analysis, we examine the performance of the first five assemblies of the National Assembly and raise the question of what role these assemblies had in the new political system of Iran and how their performance in this field contributed to the political development in Iran at that time. The most important achievement of this research is that these assemblies, by enacting modern laws and considering their inherent duties, before the coming to power of the Pahlavi government and the reign of Reza Shah, while taking advantage of the environment around them, tried to have a prominent position in creating balance in the political system and the outputs of these assemblies were based on limiting power as much as possible, although in the last one or two assemblies due to the rise of Reza Khan, this had become less important.
Keywords: Political Development, Qajar Period, Constitutional Era, National Assembly