فهرست مطالب

نشریه تحقیق و توسعه سلامت
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سارا عابدی کوشکی*، عبدالرئوف ارازلی صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    کارکنان فوریت پزشکی اولین کسانی هستند که موقعیت های استرس زا را تجربه می کنند و این استرس ها در طولانی مدت، فرسودگی را به همراه دارد. فرسودگی ممکن است عملکرد آنها را تحت الشعاع قرار دهد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط استرس شغلی و فرسودگی با عملکرد تکنسین های فوریت پزشکی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی_تحلیلی حاضر بر روی 63 نفر از تکنسین های فوریت پزشکی دانشکده علوم پزشکی اسفراین در سال 1401 به روش سرشماری با استفاده پرسشنامه استاندارد استرس شغلی HSE، فرسودگی شغلی ماسلاچ و عملکرد شغلی هرسی و گلدسمیت انجام شد. روایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوایی و پایایی آن ها به ترتیب 0/92، 0/71و 0/69 تایید گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد ارتباط آماری مثبت معناداری میان استرس با فرسودگی وجود داشت (0/025 p=،0/388-r=). متغییر فرسودگی با عملکرد هم بستگی معکوس و معناداری داشت (0/021 p=، 0/181- r=). همچنین، رابطه منفی استرس با عملکرد از طریق متغیر میانجی فرسودگی مورد تایید قرار گرفت (0/043 p=،0/355 r=-).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، استرس منجر به افزایش فرسودگی و کاهش عملکرد می شود. بنابراین، به سیاست گذاران نظام سلامت توصیه می شود با اجرای مداخلاتی به منظور کاهش استرس و تقویت منابع مقابله ای، به کاهش فرسودگی در تکنسین های فوریت های پزشکی کمک کنند..

    کلیدواژگان: استرس شغلی، فرسودگی شغلی، عملکرد شغلی، تکنسین، فوریت پزشکی
  • عباس حیدری، فائزه راستگو* صفحات 13-23
    سابقه و هدف

    مهاجرت پرستاران به عنوان نیروی انسانی کلیدی نظام سلامت، یکی از چالش های جدی به شمار می رود. در سال های اخیر، این پدیده به سطح هشداردهنده ای رسیده است. این مطالعه با هدف بررسی و شناسایی دلایل مهاجرت پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    ین پژوهش یک مطالعه مروری روایتی است. جستجوی نظام مند در پایگاه های اطلاعاتی معتبر با استفاده از کلیدواژه های فارسی و انگلیسی «مهاجرت»، «مهاجر»، «پرستاران» و «مهاجرت پرستاران» انجام شد. برای جامعیت بیشتر، جستجو بدون محدودیت زمانی و با استفاده از عملگرهای منطقی AND و OR صورت گرفت. در نهایت، 36 مطالعه واجد شرایط برای بررسی انتخاب شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، دلایل مهاجرت پرستاران به دو دسته کلی عوامل رانشی (Push Factors) و عوامل کششی (Pull Factors) تقسیم می شوند. عوامل رانشی شامل دستمزد پایین، محدودیت فرصت های آموزشی، رضایت شغلی پایین، محیط سیاسی ناپایدار، کمبود نیروی انسانی و سلطه پزشکان در تصمیم گیری های درمانی است. در مقابل، عوامل کششی شامل دسترسی به مشاغل با دستمزد مناسب، فرصت های ارتقای حرفه ای، به رسمیت شناخته شدن تخصص پرستاران، محیط کاری مطلوب و امکان رشد و توسعه فردی می باشد.

    نتیجه گیری

    مهاجرت پرستاران یک چالش جهانی است که نیازمند مداخلات و سیاست گذاری های کارآمد مدیریتی است. توسعه و اجرای برنامه های مناسب برای جذب و حفظ پرستاران، از جمله بهبود شرایط کاری، افزایش حقوق و مزایا، ارائه فرصت های آموزشی و ارتقای حرفه ای و ایجاد محیط های کاری سالم و حمایتی، می تواند به کاهش این روند کمک کند.پشتیبانی از پرستاران باشند.

    کلیدواژگان: مهاجرت، دلایل، پرستاران، نظام سلامت
  • نوشین مبارکی اصل، مهزاد یوسفیان*، فرانک جلیلوند، افشان شرقی، نگار سید خامسی صفحات 24-34
    سابقه و هدف

    افزایش سن مادر با بروز خطرات مختلفی برای بارداری از جمله سقط جنین، اختلالات کروموزومی و پیامدهای نامطلوب بارداری همراه است. این مطالعه با هدف تعیین پیامدهای بارداری در زنان باردار بالای 35 سال که به بیمارستان علوی اردبیل در سال های 1397تا 1399 مراجعه کرده اند، انجام شد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی مادران باردار بالای 35 سال مراجعه کننده به بیمارستان علوی اردبیل انجام شد. مادران از زمان اولین ویزیت بارداری (تا هفته هشتم) تا زایمان از نظر پیامدهای بارداری مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و پیامدهای بارداری از پرونده های پزشکی این مادران جمع آوری و در یک چک لیست محقق ساخته ثبت شد و سپس با استفاده از نرم افزار آماری تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه، 300 مادر بالای 35 سال مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی آن ها 46/2 ± 55/39 سال و میانگین BMI  آن ها 78/2±57/28  بود. تعداد 7 نفر (78/2 درصد) سابقه مصرف سیگار داشتند. دومین بارداری در 133 نفر (3/44 درصد) گزارش شد و 31 نفر (3/10 درصد) از فناوری های کمک باروری استفاده کرده بودند. اختلالات کروموزومی در فرزند قبلی در 5 مورد (7/1 درصد) گزارش شد. شایع ترین پیامدهای بارداری در این مطالعه شامل زایمان سزارین در 104 نفر (7/34 درصد)، دیابت بارداری در 21 نفر (7 درصد)، زایمان پره ترم در 19 نفر (3/6 درصد) و هیپرتانسیون بارداری در 15 نفر (5 درصد) بودند. همچنین مرده زایی در یک مورد (3/0 درصد) گزارش شد. بیشترین دلیل انجام زایمان سزارین در مادران با سابقه سزارین قبلی، با 68 مورد (60 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    دیابت بارداری، زایمان پره ترم و هیپرتانسیون بارداری از شایع ترین پیامدهای بارداری در زنان بالای 35 سال بودند. این نتایج نشان دهنده نیاز به مراقبت های ویژه در دوران بارداری برای مادران بالای 35 سال است.

    کلیدواژگان: سن بالا، دیابت بارداری، زایمان پره ترم، هیپرتانسیون بارداری، اردبیل
  • عاطفه سپهریان، رضا متقی پور، جلیل مشاری، احمد قاسمی* صفحات 35-45
    هدف

    هدف اصلی تحقیق پیش رو، تعیین اثرات چاقی القا شده به وسیله رژیم غذایی پرچرب (HFD)  بر پروفایل لیپیدی و استرس اکسیداتیو  در نمونه پلاسما و تخمدان موش های صحرایی ویستار و بررسی اثرات ضد آپوپتوزی آن در سلول های سرطان تخمدان است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حیوانی،  موش های صحرایی ماده نژاد ویستار به دو گروه تغذیه شده با HFD و تغذیه شده بارژیم غذایی کنترل استاندارد (SCD) تقسیم شدند. پس از 14 هفته موش ها در دو گروه از لحاظ وزن،  فاکتور های بیوشیمیایی، شاخص های استرس اکسیداتیو و برش بافت تخمدان با یکدیگر مقایسه شدند. همچنین در مدل کشت سلولی اثر نمونه سرم گرفته شده از دو گروه بر روی مهار آپوپتوز سلولی در سلول های SKOV3 مورد بررسی شد

    نتایج

     تغییرات قابل توجه در براش تخمدان دو گروه مشاهده شد. تغذیه با HFD  باعث افزایش وزن موش ها (P ˂0.01) ،  سطح قند (P ˂0.05)  و تری گلیسیرید (P ˂0.01)  نسبت به SCD شده است. همچنین سطوح بالایی از MDA (6.1 nmol /gr tissue±131.5در مقایسه با کنترل 5.4±72.4) و کاهش فعالیت آنزیم های سوپراکسید دسموتاز  (SOD) (525.3±33U/min/gr tissue در مقایسه با کنترل189±23  )  و کاتالاز CAT) (((7.2±1.6 U/min/gr tissue در مقایسه با کنترل16.2±2.3  )  در تخمدان موش های تغذیه شده با HFD نسبت به SCD  مشاهده شده است.نتایج اندازه گیری این شاخض های استرس اکسیداتیو در نمون پلاسما نیز تفاوت ها را نشان می دهد.  تیمار سلولی با نمونه سرم موش های تغذیه شده با HFD  به طور قابل توجه ای باعث مهار آپوپتوز سلولی شده است.

    نتیجه گیری

    در مجموع، یافته های این مطالعه نشان داد که چاقی ناشی از HFD از طریق تغییر در پروفایل لیپیدی و شاخص های استرس اکسیداتیو بر پیشرفت سرطان تخمدان اثر گذار است.

    کلیدواژگان: چاقی، پروفایل لیپیدی، استرس اکسیداتیو، و آپوپتوز سلولی، سرطان تخمدان
  • علی آخوند زاده، محمد مطلبی، فاطمه محمدزاده، علی صوفی* صفحات 46-57
    مقدمه

    کم تحرکی و اضافه وزن نه تنها بر رشد نوجوانان، بلکه بر سلامت آن ها در آینده نیز تاثیر می گذارد. مدل اعتقاد بهداشتی (HBM) یکی از اولین نظریه هایی است که به طور خاص برای رفتارهای مرتبط با سلامت ایجاد شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل HBM بر میزان فعالیت بدنی و اضافه وزن دانش آموزان پسر دبیرستانی، انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی کنترل شده تصادفی است که در سال 1400 در شهرستان تایباد انجام شد. 160 دانش آموزان پسر دبیرستانی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. پرسشنامه های دموگرافیک، مدل اعتقاد بهداشتی و فعالیت بدنی در سه مرحله قبل، حین و دو ماه پس از مداخله تکمیل شد. روایی پرسشنامه محقق ساخته با مشارکت 5 متخصص 0.79 و ضریب آلفای کرونباخ آن 0.89 تعیین شد. چهار جلسه آموزشی جهت گروه مداخله برگزار شد. داده ها با استفاده از SPSS V.26 و آزمون آنالیز کواریانس تحلیل شد

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بعد از مداخله، نمره آگاهی، حساسیت و شدت درک شده در گروه آزمون به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود. همچنین، نمره موانع درک شده کمتر و نمره راهنما برای عمل ، خودکارآمدی و رفتار بیشتر از گروه کنترل بود. نمره فعالیت بدنی و میانگین BMI نیز در گروه آزمون به طور معنی داری بهبود یافت (05/0≤p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مداخله مبتنی بر HBM به طور موثری فعالیت بدنی را افزایش داده و اضافه وزن را در دانش آموزان دبیرستانی کاهش می دهد. نتایج نشان می دهد که استفاده از HBM در برنامه های آموزشی می تواند به عنوان یک روش موثر برای ارتقاء سلامت دانش آموزان و پیشگیری از مشکلات مرتبط با کم تحرکی و اضافه وزن مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، HBM، دانش آموزان، مداخله آموزشی، اضافه وزن
  • مسعود لطفی زاده، فرنگیس شریفی، زهرا سادات احمدی کوپایی، پانته آ رمضان نژاد، زهرا کریمی، ملیحه منصوری، فروزان گنجی* صفحات 58-69
    سابقه و هدف

    خودکشی یکی از معضلات مهم بهداشت عمومی است که تحت تاثیر عوامل فرهنگی، منطقه ای و پدیده های چندعلتی قرار دارد. شناسایی و تحلیل گزارش ها و عوامل خطر مرتبط با خودکشی برای سیاست گذاری های پیشگیرانه در کشور ضروری است. این مطالعه با هدف  تعیین فراوانی خودکشی و عوامل همراه با آن در موارد ارجاع شده به اداره کل پزشکی قانونی استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه  توصیفی بر اساس تحلیل ثانویه داده ها با بررسی پرونده های افراد متوفی با تشخیص خودکشی، ثبت شده در بایگانی تشریح اداره کل پزشکی قانونی استان چهارمحال و بختیاری، طی سال های 1389 تا 1398 انجام شد. داده های مورد نیاز با استفاده از یک چک لیست از پیش طراحی شده استخراج و ثبت گردید.

    یافته ها

     در این مطالعه پرونده 528 نفر  بررسی شد. میانگین سن متوفیان با تشخیص خودکشی 16/08± 33/88سال بود. تعداد 319 (60/4 %) از متوفیان محدوده سنی 34-15 سال داشتند. تعداد 400 نفر (75/8%) متوفیان مرد بودند. شایع ترین روش اقدام به خودکشی در 393 (74/4%) موارد حلق آویز کردن بود. نحوه اقدام به خودکشی ارتباط معنی ‎داری با جنسیت داشت (0/05 <p)، با این حال بر اساس یافته ها ارتباط معنی‎داری بین نحوه اقدام به خودکشی با سن (0.089=P)، تحصیلات (0/232=P) ، شغل (0/338=P)، فصل سال (0/158=P)، با سابقه اقدام به خودکشی (0/199=P) و با سال اقدام به خودکشی (0/118=P) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    خودکشی در استان چهارمحال و بختیاری یک معضل جدی و قابل توجه است که نیازمند توجه ویژه و اقدامات مداخله ای است. شناسایی افراد در معرض خطر و طراحی و اجرای برنامه های پیشگیرانه و حمایتی از اولویت های ضروری در این زمینه محسوب می شود.

    کلیدواژگان: خودکشی، شیوع، پزشکی قانونی
  • بنفشه محجوب، نرگس طائی، مهدی مجدم* صفحات 70-78
    سابقه و هدف

    با آغاز همه گیری کووید-19، انتشار اطلاعات نادرست در رسانه های اجتماعی به طور چشمگیری افزایش یافت. همه گیری ها اغلب با گسترش تصورات نادرست همراه هستند که می توانند مردم را در مورد میزان خطر و روش های بهینه محافظت گمراه کنند. این مطالعه با هدف ارزیابی دیدگاه مردم نسبت به فضای مجازی و شایعات منتشر شده درباره کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1399 بر روی 1042 نفر از عموم مردم استان خوزستان انجام شد که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها از طریق یک نظرسنجی آنلاین جمع آوری گردید. ابزار پژوهش شامل یک پرسشنامه ساختاریافته بود که بخش های مختلفی را پوشش می داد: اطلاعات دموگرافیک، پرسش های مرتبط با شایعات و اطلاعات نادرست در مورد کووید-19 در فضای مجازی، و دانش استفاده از فضای مجازی.

    یافته ها

    میانگین اطلاعات نادرست درباره بیماری کووید-19،  7/12 3±/105 و میانگین دانش مردم نسبت به فضای مجازی 3/3± 8/9 بود. بین میزان اطلاعات نادرست منتشرشده و دانش مردم نسبت به فضای مجازی در مورد بیماری کووید-19، همبستگی آماری معنی داری مشاهده نشد (0/2=P). اما میانگین اطلاعات نادرست بین گروه های سنی (0/003=P)، سطح تحصیلات (0/001=P) و وضعیت شغلی (0/001=P) پاسخ دهندگان، تفاوت آماری معنی داری داشت. همچنین، 279 نفر (26/8%) از پاسخ دهندگان اطلاعات خود را عمدتا از طریق رسانه های اجتماعی خارجی و 92 نفر (8/8%) از طریق رسانه های اجتماعی داخلی دریافت کرده بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، ضرورت دارد برنامه هایی برای افزایش آگاهی عمومی از طریق بهره گیری صحیح از فضای مجازی در اپیدمی های مشابه آینده طراحی و اجرا شوند. همچنین، ارائه راهکارهای موثر برای پیشگیری از انتشار و استفاده از اطلاعات نادرست در فضای مجازی باید در اولویت قرار گیرد

    کلیدواژگان: کووید-19، اطلاعات نادرست، رسانه های اجتماعی، آگاهی
  • قاسم فتاح زاده، زینب جوانی، جهانبخش شاکر، فیروز امانی* صفحات 79-86
    سابقه و هدف

    صرع و میگرن دو بیماری شایع نورولوژیک مرتبط با سیستم عصبی مرکزی هستند. اگرچه مطالعات متعددی به صورت مجزا بر این دو بیماری تمرکز داشته اند، اطلاعات کمی درباره همراهی این دو بیماری وجود دارد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع سردردهای میگرنی و ویژگی های آن در بیماران مبتلا به صرع انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی بر روی 500 بیمار مبتلا به صرع انجام شد که توسط پزشک نورولوژیست طی سال های 1398 لغایت 1400 تشخیص داده شده بودند. بیماران بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه و اخذ شرح حال برای ارزیابی سردردهای میگرنی جمع آوری شد.

    یافته ها

      در مجموع 146 نفر (29/2 درصد) دچار سردردهای میگرنی بودند. در میان انواع سردردهای میگرنی، میگرن با اورا در 45 نفر (30/8 درصد)، میگرن بدون اورا در 76 نفر (52/1 درصد)، میگرن با و بدون اورا در 25 نفر (17/1 درصد) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که شیوع سردردهای میگرنی در بیماران مبتلا به صرع قابل توجه است، به طوری که نزدیک به یک سوم این بیماران دچار میگرن بودند. میگرن بدون اورا بیشترین شیوع را در میان انواع سردردهای میگرنی داشت. این نتایج نشان دهنده هم پوشانی احتمالی مکانیسم های پاتوفیزیولوژیک بین صرع و میگرن است و بر اهمیت ارزیابی دقیق سردردهای میگرنی در بیماران مبتلا به صرع تاکید می کند. توجه ویژه به این همراهی می تواند به مدیریت بهتر بیماران و بهبود کیفیت زندگی آنان کمک کند.

    کلیدواژگان: اپی لپسی، میگرن، اورا، نورولوژی
|
  • Sara Abedikooshki*, Abdilraoof Arazli Pages 1-12
    Background and Objective

    Emergency medical technicians are the first responders to stressful situations, and this stress can lead to burnout over time. Burnout may impair their performance. Therefore, the present study aimed to determine the assocition between occupational stress, burnout, and performance among emergency medical technicians.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 63 emergency medical technicians at the Faculty of Medical Sciences, Esfarayen, in 2022. The study used a census method with standardized questionnaires: the HSE Occupational Stress Questionnaire, the Maslach Burnout Inventory, and the Hersey and Goldsmith Job Performance Questionnaire. The content validity and reliability of the questionnaires were confirmed, with coefficients of 0.92, 0.71, and 0.69, respectively. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient through SPSS statistical software.

    Results

    The findings indicated a significant positive correlation between stress and burnout (r = 0.883, p = 0.025). A significant negative correlation was observed between burnout and performance (r = - 0.181, p = 0.021). Furthermore, a negative relationship between stress and performance was confirmed through the mediating variable of burnout (r = -0.355, p = 0.043).

    Conclusion

    According to the study's findings, stress leads to increased burnout and decreased performance. Therefore, it is recommended that health policymakers implement interventions to reduce stress and strengthen coping resources to help decrease burnout among emergency medical technicians.

    Keywords: Job Stress, Job Burnout, Job Performance, Technician, Medical Emergency
  • Abbas Heidary, Faezeh Rastgoo* Pages 13-23
    Background and Objective

    Nurse migration, as a key human resource in the healthcare system, is considered a significant challenge. In recent years, this phenomenon has reached an alarming level. This study was conducted to investigate and identify the reasons behind nurse migration.

    Methods

    This study is a narrative review. A systematic search was performed in reputable databases using the Persian and English keywords "migration," "migrants," "nurses," and "nurse migration." To ensure comprehensive coverage, the search was conducted without time limitations and using logical operators AND and OR. Ultimately, 36 relevant studies were selected for review.

    Results

    Based on the findings, the reasons for nurse migration are divided into two main categories: Push Factors and Pull Factors. Push factors include low wages, limited educational opportunities, low job satisfaction, unstable political environment, workforce shortages, and physician dominance in decision-making. In contrast, pull factors include access to jobs with competitive wages, opportunities for professional advancement, recognition of nursing expertise, a favorable work environment, and opportunities for personal growth and development.

    Conclusion

    Nurse migration is a global challenge that requires effective managerial interventions and policymaking. The development and implementation of appropriate programs to attract and retain nurses, including improving working conditions, increasing salaries and benefits, providing educational opportunities, promoting professional development, and creating supportive and healthy work environments, can help mitigate this trend.

    Keywords: Immigration, Immigrants, Nurses, Immigration Of Nurses
  • Noushin Mobaraki, Mahzad Yousefian*, Faranak Jalilvand, Afshan Sharghi, Negar Khamesi Pages 24-34
    Background and Objective

    Previous studies have shown that advanced maternal age is directly associated with an increased risk of miscarriage and chromosomal abnormalities. This study aimed to investigate the pregnancy outcomes in women over 35 years age referred to Alavi Hospital in Ardabil during the years 2018 to 2020.

    Materials and Methods

    In this study, pregnant women over 35 years old who visited Alavi Hospital were followed from their first prenatal visit (up to the 8th week of pregnancy) until delivery to assess pregnancy outcomes. Background information and pregnancy outcomes were recorded using a researcher-made checklist based on patients' medical records and then analyzed using statistical software.

    Results

    This study included 300 mothers over the age of 35. The mean age was 39.55±2.46 years, and the mean BMI was 28.57±2.78. Seven women (2.78%) had a history of smoking. The second pregnancy was reported in 133 cases (44.3%), and 31 women (10.3%) had used assisted reproductive technology. Chromosomal abnormalities in previous children were observed in 5 cases (1.7%). The most common pregnancy complications included cesarean delivery in 104 cases (34.7%), gestational diabetes in 21 cases (7%), preterm delivery in 19 cases (6.3%), and gestational hypertension in 15 cases (5%). Stillbirth was reported in 1 case (0.3%).

    Conclusion

    Cesarean delivery, gestational diabetes, preterm delivery, and gestational hypertension were the most common pregnancy complications in mothers over 35 years of age.

    Keywords: Advanced Maternal Age, Preterm Birth, Gestational Diabetes, Women, Ardabil, Hospital
  • Atefe Sepehrian, Reza Motaghipur, Ahmad Ghasemi* Pages 35-45

    The main purpose of the current research is to determine the effects of obesity induced by high fat diet (HFD) on lipid profile and oxidative stress in plasma and ovarian samples of Wistar rats and to investigate its anti-apoptotic effects in ovarian cancer cells. In the animal study, female Wistar rats were divided into two groups fed with HFD and fed with standard control diet (SCD). After 14 weeks, mice in two groups were compared in terms of weight, biochemical factors, oxidative stress factors and ovarian tissue section. Also, in the cell culture model, the effect of serum samples taken from two groups on inhibition of cell apoptosis in SKOV3 cells has been investigated. Significant changes were observed in the ovarian tissue of two groups. HFD feeding increased mice weight, (P ˂0.01) glucose (P ˂0.05) and triglyceride (P ˂0.01) levels compared to SCD. Also, high levels of MDA (131±6.1 nmol/gr/tissue compared to 72.4±5.4) and decreased activity of SOD (525.3±23U/min/gr tissue compared to 189±23) and CAT enzymes (7.2±16 U/min/gr tissue compared to 16.2±2/3) were observed in the plasma and ovaries of rats fed with HFD compared to SCD. Cell treatment with serum samples from HFD-fed mice significantly inhibited cell apoptosis. Overall, our findings indicated that HFD-induced obesity may play an important role in ovarian cancer progression through changes in lipid profile and oxidative stress factors.

    Keywords: Obesity, Lipid Profile, Oxidative Stress, Cell Apoptosis, Ovarian Cancer
  • Ali Akhondzadeh, Mohammad Matlabi, Fateme Mohammadzade, Ali Soufi* Pages 46-57
    Background

    Physical inactivity and overweight not only affect the growth of adolescents but also their future health. The Health Belief Model (HBM) is one of the first theories specifically developed for health-related behaviors. This study aimed to investigate the effect of an educational intervention based on the HBM on physical activity and overweight among high school boys.

    Methods

    This randomized controlled trial was conducted in 2021 in Taybad. A total of 160 high school boys were divided into test and control groups. Demographic, HBM, and physical activity questionnaires were completed at three stages: before, during, and two months after the intervention. The validity of the researcher-made questionnaire was confirmed by 5 experts with a score of 0.79, and its reliability was determined with a Cronbach's alpha of 0.89. Four educational sessions were held for the intervention group. Data were analyzed using SPSS V.26 and covariance analysis.

    Findings

    The results showed that after the intervention, the scores of awareness, perceived sensitivity, and perceived severity in the test group were significantly higher than in the control group. Additionally, perceived barriers were lower, and the scores of cues to action, self-efficacy, and behavior were higher in the test group. Physical activity scores and mean BMI also significantly improved in the test group (P≤0.05)

    Conclusions

      This study demonstrated that an educational intervention based on the HBM can effectively increase physical activity and reduce overweight among high school boys. By increasing awareness, perceived sensitivity and severity, self-efficacy, and reducing barriers, students were able to adopt healthier behaviors. These findings suggest that using HBM in educational programs can be an effective method for promoting student health and preventing issues related to physical inactivity and overweight.

    Keywords: Health Belief Model, HBM, Students, Educational Intervention, Overweight
  • Masoud Lotfizadeh, Farangis Sharifi, Zahra Sadat Ahmadi Kopaei, Pantea Ramezannejad, Zahra Karimi, Maliheh Mansouri, Forouzan Ganji* Pages 58-69
    Introduction

    suicide is one of the problems affected by cultural, regional and multifactorial factors. Currently, there is no regular reporting regarding the prevalence and risk factors of suicide in the country. The current study was conducted with the aim of investigating the prevalence of suicide and its related factors in cases referred to the General Department of Forensic Medicine of Chaharmahal and Bakhtiari Province.

    Materials and methods

    In this retrospective cross-sectional study, the files of the deceased suspected of suicide in the autopsy file of the General Department of Forensic Medicine of Chaharmahal and Bakhtiari province during the years 1389 to 1398 were examined.

    Results

    The files of 528 people were included in the study. The average age of the deceased suspected of suicide was 33.88 ± 16.08 years. 60.4% of the deceased were in the age range of 15-34 years. In the study, 75.8% of the deceased were men. And the method of committing suicide was hanging in 74.4% of cases. The method of committing suicide was significantly related to gender, age, education and occupation (P<0.05), but it was not related to the season of the year, previous history of committing suicide, and the year of the act. There was a significant difference in the age and marital status of suicide attempters according to gender (P<0.05). In the group of women, a higher prevalence of suicide was observed in married and younger women (P<0.023).

    Conclusion

    Suicide in the province is a serious problem that has increased in recent years. In this context, there is a serious need to identify people at risk, and to apply preventive and supportive measures.

    Keywords: Suicide, Prevalence, Forensic Medicine
  • Banafsheh Mahjoob, Nargess Taei, Mehdi Mojadam* Pages 70-78
    Introduction

    With the onset of the coronavirus pandemic, the spread of misinformation on social media was increasing daily. Disease outbreaks often create misconceptions that mislead people about the dangers they face and how best to protect themselves. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating people's views on cyberspace and rumors about the coronavirus in Khuzestan province.

    Materials and Methods

    The present study was a cross-sectional study using quantitative online survey data. The research tool is a structured questionnaire is about checking rumors and false information about the corona virus in cyber space (30 questions) and the knowledge of using cyber space (13 questions). Descriptive and analytical statistics were used to analyze the data with the help of Stata12 software.

    Results

    Out of 1042 respondents, 748 were women and 412 were 25-34 years old. The mean (standard deviation) of misinformation published about the coronavirus disease was 105.3 (12.7) and people's knowledge about cyberspace was 19.7 (3.3). No statistically significant correlation was observed between the amount of misinformation published and people's knowledge of cyberspace about the coronavirus disease (p value = 0.2). There was a statistically significant difference in the mean of misinformation and rumors between age groups (p value = 0.003), education level (p value = 0.0001) and job status (p value = 0.0001).

    Conclusion

    According to the results, programs should be set up to increase awareness and knowledge of the public in order to use virtual space and strategies to prevent the use of false information. Multi-stakeholder interventions are necessary to curb this phenomenon and use the power of social media to disseminate reliable and verified information.

    Keywords: Covid-19, Misinformation, Social Media, Knowledge
  • Ghasem Fattahzadeh, Zeynab Javani, Jahanbakhsh Shaker, Firouz Amani* Pages 79-86
    Background and Objective

    Epilepsy and migraine are two common neurological disorders associated with the central nervous system. While numerous studies have separately focused on these conditions, limited information exists regarding the co-occurrence of these two diseases. This study aims to determine the prevalence of migraine headaches and their characteristics in patients with epilepsy.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted on 500 patients diagnosed with epilepsy by a neurologist between 2019 and 2021. The patients were selected based on inclusion and exclusion criteria. Data were collected using a questionnaire and detailed patient history to assess migraine headaches.

    Results

    A total of 146 patients (29.2%) were found to have migraine headaches. Among the types of migraine, migraine with aura was observed in 45 patients (30.8%), migraine without aura in 76 patients (52.1%), and both migraine with and without aura in 25 patients (17.1%).

    Conclusion

    The findings of this study indicate that the prevalence of migraine headaches in patients with epilepsy is significant, with nearly one-third of these patients suffering from migraine. Migraine without aura was the most prevalent type among the migraine subtypes. These results suggest a potential overlap of pathophysiological mechanisms between epilepsy and migraine, emphasizing the importance of a thorough evaluation of migraine headaches in patients with epilepsy. Special attention to this co-occurrence may contribute to better management of patients and improvement in their quality of life.

    Keywords: Epilepsy, Migraine, Aura, Neurology