فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 75، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی عالمی، حسن اسحاقیان فریمانی، فرناز شریفی مود* صفحات 143-156
    مقدمه و اهداف

    خودکشی یک نگرانی عمده بهداشتی در سطح جهان بوده و بین وجود افکار خودکشی و اقدام به خودکشی در آینده ارتباطی قوی وجود دارد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک افکار خودکشی در بین دانشجویان و ارتباط آن با برخی عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی آنان انجام شد.

    روش کار

    یک مطالعه مقطعی-تحلیلی روی 556 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی گناباد که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند و به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شده بودند در سال 1402 به اجرا درآمد. به منظور گردآوری داده، از یک چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سنجش افکار خودکشی بک استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، مجذور کای و آزمون دقیق فیشر و مدل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    شیوع کلی (فاصله اطمینان 95 درصد) افکار خودکشی در دانشجویان 20/5 درصد (23/8-17/2 درصد) برآورد گردیده، 11/5 درصد ایشان نیز افکار پرخطر خودکشی (خطر بالا و بسیار بالا) داشتند. در این مطالعه شیوع افکار خودکشی در دختران نسبت به پسران به طور معنی داری بیشتر بود (0/016=P). همچنین افراد مجرد در مقایسه با متاهلین افکار خودکشی بیشتری داشتند (0/019=P). در حالی که بین افکار خودکشی و سن، وضعیت بومی، محل سکونت و دانشکده محل تحصیل ارتباط آماری معنی داری مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    شیوع افکار خودکشی و افکار پرخطر خودکشی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گناباد در حد نسبتا بالا برآورد شد. توجه ویژه به وضعیت سلامت روان دانشجویان به ویژه دانشجویان دختر و مجردین، همچنین ایجاد شرایط مناسب برای زندگی و تحصیل این گروه از دانشجویان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، پرسشنامه سنجش افکار خودکشی بک، سن، جنس، وضعیت تاهل، دانشجو
  • رضا دهنویه، محمد جعفری سیریزی، وحید یزدی فیض آبادی، فرزانه یوسفی، پریسا دهقانیان* صفحات 157-168
    مقدمه و اهداف

    توجه به تغییرات آینده و ایجاد آمادگی برای آن از الزامات دنیای امروز است. پزشکی شخصی سازی شده به عنوان یک تغییر نوظهور در حال گسترش، علم پزشکی را با تغییراتی روبرو خواهدکرد. پزشکان خانواده به عنوان خط اول ارائه خدمات و بیمه های سلامت به عنوان عوامل موثر بر ارائه خدمات با این مسئله روبرو خواهند شد. این مطالعه با هدف ترسیم فضای به کارگیری این رویکرد در حیطه پزشکان خانواده و تغییراتی که به وجود خواهد آورد، انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه در سه مرحله شامل تهیه فایل ارائه درباره پزشکی شخصی سازی شده و تدوین فرم سوالات، برگزاری نشست با پزشکان خانواده و تکمیل فرم سوالات به صورت گروهی و ارائه نظرات از سوی ایشان و در آخر تحلیل و جمع بندی دیدگاه پزشکان توسط تیم تحقیق، انجام شده است.

    یافته ها

    اجرای پزشکی شخصی سازی شده بر هر کدام از کارکردهای پزشک خانواده شامل مدیریت سلامت، جامعیت خدمات، تداوم ارائه خدمات، هماهنگی و تحقیق اثراتی را اعمال خواهد کرد. اما مانند هر تغییر جدیدی در هر حوزه ای، چالش هایی نیز بر سر راه پیاده سازی آن در این بخش از نظام سلامت قرار خواهد داشت. از دید پزشکان خانواده راهکارهایی برای رویارویی با این تغییرات و چالش های ناشی از آن وجود دارد .  

    نتیجه گیری

    پزشکان خانواده و بیمه های سلامت به عنوان یکی از بخش های مهم مواجهه با تغییرات حوزه سلامت بایستی به صورت آینده نگر مسائل این حوزه را رصد کرده و خود را برای مواجهه با آنها آماده سازند. تامین زیرساخت ها با توجه به چالش های احتمالی و توجه به اصول مدیریت تغییر می تواند به عنوان یک راهکار برای اجرای موثر این رویکرد در این حوزه به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، پزشکی شخصی سازی شده، پزشک خانواده
  • زهرا کردی، مصطفی عنایت راد، ابوالفضل امامیان، فاطمه رهایی، منصوره فاتح، محمدحسن امامیان* صفحات 169-179
    مقدمه و اهداف

    سرطان روده بزرگ یکی از شایع ترین سرطان ها در جهان و ایران است. مطالعات اپیدمیولوژیک برای بررسی روند این بیماری در جامعه ضروری است. هدف از انجام این مطالعه، توصیف بروز و روند ابتلا به سرطان روده بزرگ در یک دوره 13 ساله در شهرستان های شاهرود و میامی می باشد.

    روش کار

    داده های این مطالعه از برنامه ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود شامل بیماران ساکن در شهرستان های شاهرود و میامی به دست آمد. میزان بروز استاندارد شده بر حسب سن و جنس محاسبه شد و روند 13 ساله طی سال های 1389 تا 1401 با استفاده از رگرسیون Join point  و همراه با درصد تغییرات سالانه محاسبه گردید.

    یافته ها

    به طور کلی تعداد 543 مورد سرطان روده بزرگ در شهرستان های شاهرود  و میامی در این دوره 13 ساله (1401-1389) ثبت شده که شامل: 280 نفر (51/6 درصد) مرد و 263 نفر (48/4 درصد) زن بود. بیشترین موارد ثبت شده این سرطان مربوط به سال 1400 با تعداد 54 مورد بود. متوسط میزان بروز استاندارد شده سنی سرطان روده بزرگ در این دوره ، 17/6 در 100,000 نفر بود. میزان بروز استاندارد شده سنی سرطان روده بزرگ در مردان و زنان به ترتیب برابر با 18/4 (20/6-16/2 :CI 95%) و 16/8 (18/9-14/8 :CI 95%) بود. تغییرات سالانه میزان بروز استاندارد شده در طی این دوره، 2/33 درصد با فاصله اطمینان (4/87-0/13 :CI 0/95) بود، که گویای افزایش نسبی بروز این سرطان در دوره مورد بررسی می باشد.

    نتیجه گیری

    در شهرستان های شاهرود و میامی، میزان بروز سرطان روده بزرگ، 17/6 در 100,000 نفر بوده و طی 13 سال دوره مورد بررسی افزایش نسبی داشته است.

    کلیدواژگان: سرطان روده بزرگ، اپیدمیولوژی، بروز، روند، ایران
  • پردیس محمدزاده، مریم افرایی، الهام نوری، محمدعزیز رسولی، قباد مرادی* صفحات 180-196
    مقدمه و اهداف

    این مطالعه با هدف مقایسه وضعیت سلامت ایران با کشورهای منطقه مدیترانه شرقی در شاخص های مختلف سلامت انجام شده است.

    روش کار

    اطلاعات مربوط به 27 شاخص سلامت در سال 1402 از سه منبع WHO، EMRO و World Bank جمع آوری شد. سپس در پنج دسته شامل: دسته اول شاخص های مرگ و میر و بیماری، دسته دوم شاخص های عوامل خطر تغذیه و بیماری های غیر واگیر، دسته سوم شاخص های تامین مالی سلامت، دسته چهارم شاخص های مادری و ایمن سازی، و دسته پنجم شاخص های نیروی کار سلامت دسته بندی گردید. در این مطالعه با روش MEREC که روش مبتنی بر اثرات حذف معیارهاست، وزن شاخص ها تعیین گردید. سپس با روش MARCOS که یکی از روش های جدید تصمیم گیری چند معیاره است، رتبه بندی کشورها انجام شد.

    یافته ها

    کشور های قطر، عربستان و امارات بهترین وضعیت را داشتند. ایران در دسته های اول تا پنجم ذکر شده در بخش روش کار  به ترتیب رتبه های 8، 6، 7، 4 و 13 را داشت. همچنین در رتبه بندی کلی برای همه ی این شاخص ها، ایران دارای دهمین رتبه در بین کشورهای منطقه بود.

    نتیجه گیری

    بسیاری از محققان و سیاست گذاران وضعیت سلامت در ایران را بر اساس شاخص های سلامت معرفی شده ارزیابی می کنند. با توجه به وضعیت کلی ایران در منطقه مدیترانه شرقی، پیشنهاد می شود که ایران برای ارتقای جایگاه خود در منطقه تلاش مضاعفی داشته باشد.

    کلیدواژگان: شاخص، سلامت، ایران، منطقه مدیترانه شرقی
  • مرضیه فتاحی دارغلو، حمید غیبی پور، ندا مهدوی، فاطمه شهبازی* صفحات 197-210
    مقدمه و اهداف

    بیش از 12 نوع سرطان در تماس با عوامل محیطی و سرطان زاهای شغلی ایجاد می گردند، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی روند میزان مرگ ومیر و سال های زندگی تعدیل شده با ناتوانی منتسب به سرطان زاهای شغلی در استان همدان در فاصله سال های 1370 تا 1401 بود.

    روش کار

    در این مطالعه اکولوژیک برای جمع آوری داده های مورد نیاز از سایت بار جهانی بیماری ها استفاده گردید. روند تغییرات مرگ و میر و سال های زندگی تعدیل شده با ناتوانی با رگرسیون نقاط اتصال و نرم افزار Join Point Regression مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میزان سال های عمر از دست رفته (به دلیل مرگ زودرس و ناتوانی) منتسب به سرطان زاهای شغلی در استان همدان از 10/31 مورد به ازای هر هزار نفر جمعیت در سال 1370 به 23/33 مورد به ازای هر هزار نفر جمعیت در سال 1401 افزایش یافته بود. متوسط تغییرات سالیانه در سال های زندگی تعدیل شده با ناتوانی ناشی از سرطان زاهای شغلی در زنان (3/79) و مردان (2/57) بود. میزان مرگ ومیر از همه علل که به دلیل مواجهه با سرطان زاهای شغلی ایجاد شده بود از 0/31 به ازای هر صدهزار نفر جمعیت در سال 1370 به 0/74 به ازای هر صدهزار نفر جمعیت در سال 1401 رسیده بود (میانگین درصد تغییرات سالیانه = 2/78؛ فاصله اطمینان 95 درصد: 2/68 تا 2/90).

    نتیجه گیری

    به طورکلی روند میزان مرگ ومیر و سال های زندگی تعدیل شده با ناتوانی ناشی از سرطان زاهای شغلی در استان همدان دارای یک روند افزایشی بود. انجام غربالگری های دوره ای در کارگران شاغل در مشاغل پرخطرتر برای کاهش بار سرطان های شغلی حائز اهمیت است.

    کلیدواژگان: مرگ و میر، سال های زندگی تعدیل شده با ناتوانی، سرطان زاهای شغلی، همدان، ایران
  • منوچهر کرمی* صفحات 211-214

    هوش مصنوعی فرآیندی است که در آن کامپیوتر به جای هوش انسانی وظیفه مورد نظر مانند اعلان هشدار رخداد یک اپیدمی را انجام می دهد. این نامه به سردبیر با هدف توصیف کاربردهای هوش مصنوعی و فناوری های نوین در نظام مراقبت بیماری ها، هشدار زودرس اپیدمی ها و چالش های پیش روی نظام سلامت کشور ایران برای ادغام آن تدوین شده است. به کارگیری فناوری های نوین در سطوح ملی و فروملی برای اعلان هشدار زودرس رخداد تهدیدهای زیستی نیازمند وجود بستر مناسب در ساختار نظام مراقبت کشور است. در حال حاضر، نظام سلامت کشور ایران از رویکرد مراقبت سندرومیک و نظام مراقبت پیامد محور برای پایش عفونت های حاد تنفسی استفاده می کند. با این وجود، نظام مراقبت بیماری های واگیر و ساختارهای موجود با محدودیت قابلیت اشتراک گذاری و تبادل داده ها در سطح سامانه های سطح یک با سامانه مراقبت از بیماری ها مواجه است. از این رو، لازم است ارتقاء زیرساخت ها و الزامات فناوری برای به کارگیری هوش مصنوعی و ادغام آن در اولویت نظام سلامت قرار گیرد. الزامات زیرساختی شامل یکپارچه سازی داده ها، قابلیت اشتراک گذاری، تبادل داده ها و استفاده مسئولانه و اخلاق مدار از ابزارهای هوش مصنوعی و فناوری های نوین است. از آنجا که پاندمی ها و اپیدمی ها صرفا محدود به موارد قبلی یعنی کووید-19، آنفلوآنزا، سارس، تب دنگی و موارد مشابه نیست، برنامه ریزی عملیاتی برای ادغام ابزارهای هوش مصنوعی با هدف آمادگی و پاسخ به هنگام به تهدیدهای زیستی توسط وزارت بهداشت و سایر دستگاه های ذینفع، ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: اپیدمی بیماری، طغیان، نظام مراقبت بیماری ها، هوش مصنوعی، هشدار زودرس
  • پریسا جانجانی، مینا آقائی، ناهید صالحی، حسنا جانجانی* صفحات 215-218

    بیماری های قلبی-عروقی  به عنوان اصلی ترین عامل مرگ و میر در سطح جهان شناخته شده اند و سهم قابل توجهی از مرگ و میرها و ناتوانی ها در سراسرجهان به این گروه از بیماری ها نسبت داده می شود. با توجه به اینکه یکی از عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی مواجهه با دود دست دوم می باشد، در این خلاصه سیاستی راه کارهای کاهش مواجهه با دود دست دوم در جمعیت سالم و بیماران قلبی عروقی ارائه شده است. کاهش بار بیماری های قلبی-عروقی که توسط دود دست دوم ایجاد و یا تشدید می شود، و ارتقا سطح سلامت نیازمند رویکردی چندوجهی است.

    کلیدواژگان: دود دست دوم، دود محیطی تنباکو، بیماری های قلبی-عروقی
|
  • Ali Alami, Hassan Eshaghiyan Farimani, Farnaz Sharifi Mood* Pages 143-156
    Background and Objectives

    Suicide is a major health concern worldwide, and there is a strong association between the presence of suicidal ideation and suicide attempt in the future. This study aimed to determine the epidemiological status of suicidal thoughts among university students and its correlation with some of their personal, family, and social factors.

    Methods

    An analytic cross-sectional study was conducted on 556 students of Gonabad University of Medical Sciences (GMU) who met the inclusion criteria and were selected by multi-stage sampling in 2023. To collect data, a checklist and the Beck Scale for Suicidal Ideation (BSSI) were used. The collected data were analyzed using independent t-tests, chi-square, Fisher's exact test, and logistic regression.

    Results

    The prevalence (95% confidence interval) of suicide ideation among students of GMU was estimated at 20.5% (17.2-23.8%), with 11.5% of the students having high-risk (High and very high risk) suicidal thoughts. The prevalence of suicidal ideation was significantly higher among female compared to male students (P=0.016). Moreover, single students had more suicidal thoughts compared to married ones (P=0.019). In contrast, there was no statistically significant association between suicidal ideation and age, native status, place of residence and faculty of study of students.

    Conclusion

    The prevalence of suicide ideation and high-risk suicide ideation among the students was found to be relatively high. Thus, attention to state of mental health of students, especially female and single students, as well as creating suitable conditions for living and studying for them is recommended.

    Keywords: Suicide Ideation, Beck Scale For Suicide Ideation, Age, Sex, Marital Status, Students
  • Reza Dehnavyeh, Mohammad Jaafari Sirizi, Vahid Yazdi Feyzabadi, Farzaneh Yousefi, Parisa Dehghanian* Pages 157-168
    Background and Objectives

    Paying attention to future changes and preparing for them is one of the requirements of today's world. Personalized medicine as an emerging and expanding change will bring about changes in medical science. Family physicians as the first line of service delivery and health insurance as factors affecting the provision of services will face this issue. The aim of this study was to draw the space for applying this approach in the field of family physicians and the changes it will bring.

    Methods

    This study has three stages: preparing a presentation file about personalized medicine and formulating questions, holding a meeting with family physicians, completing the questions form as a group, presenting their opinions, and finally, analyzing and summarizing the views of the doctors by the research team.

    Results

    Implementing personalized medicine will positively affect each of the family physician's functions, including health management, comprehensiveness of services, continuity of service delivery, coordination, and research. However, like any new change in any field, implementing this approach in this part of the health system will be challenging. There are solutions to face these changes and the resulting challenges from the point of view of family doctors.

    Conclusion

    As one of the essential parts of facing the changes in the health field, family physicians and health insurance should monitor the issues of this field prospectively and prepare themselves to face them. Providing infrastructures according to possible challenges and considering the principles of change management can be a solution for effectively implementing this approach in this field.

    Keywords: Health Insurance, Personalized Medicine, Family Physician
  • Zahra Kordi, Mostafa Enayatrad, Abolfazl Emamian, Fatemeh Rahaei, Mansooreh Fateh, Mohammad Hassan Emamian* Pages 169-179
    Background and Objectives

    Colorectal cancer is considered as one of the most common cancers in the world and Iran. Epidemiological studies are necessary to evaluate the trend of this disease in society. This study aimed to describe the incidence and trend of colorectal cancer in 13 years in Shahroud and Meyami districts, Iran.

    Methods

    The data were obtained from the population-based cancer registry system at Shahroud University of Medical Sciences, including patients in Shahroud and Meyami districts. The standardized incidence rate (ASR) was calculated based on age and gender, and the 13-year trend from 2010 to 2022 was calculated using joinpoint regression along with the percentage of annual changes.

    Results

    In general, 543 cases of colorectal cancer were recorded from 2010 to 2022, including 280 (51.6%) males and 263 (48.4%) females. The most recorded cases of this cancer were in 2021 with 54 cases. The Age-standardized mean incidence rate of colorectal cancer in this period was 17.6 per 100,000 people. The ASR of colorectal cancer in males and females was 18.4 (95%CI: 16.2 - 20.6) and 16.8 (95% CI: 14.8 - 18.9), respectively. The annual percent change of ASR during the study period was 2.33% (95% CI: 0.13 – 4.87), indicating an increasing trend.

    Conclusion

    In the Shahroud and Meyami districts, the incidence rate of colorectal cancer was 17.6 per 100,000 people and has increased relatively over the 13-year study period.

    Keywords: Colorectal Neoplasms, Epidemiology, Incidence, Trend, Iran
  • Pardis Mohammadzadeh, Maryam Afraie, Elham Nouri, Mohammad Aziz Rasouli, Ghobad Moradi* Pages 180-196
    Background and Objectives

    This study aimed to compare the health status of Iran with that of the Eastern Mediterranean Regional Countries in terms of various health indicators.

    Methods

    The data from 27 health indicators were collected in 2023 from WHO, EMRO, and the World Bank and then grouped into five categories: mortality and morbidity indicators, nutritional risk factor and non-communicable disease indicators, health financing indicators, maternal and immunization indicators, and health workforce indicators. This study used MEREC, a method that analyzes the effects of deleting criteria, to determine the weighting of the indicators. The countries were then ranked using the MARCOS method, one of the new multi-criteria decision-making methods.

    Results

    Qatar, Saudi Arabia, and the United Arab Emirates were in the best situation. Iran ranked 8th, 6th, 7th, 4th, and 13th in the first to fifth categories mentioned in the methods. Iran also ranked 10th among the countries in the region in the overall ranking of all these indicators.

    Conclusion

    Many researchers and policymakers evaluate the health status in Iran based on the introduced health indicators. Iran needs to intensify its efforts to strengthen its position in the Eastern Mediterranean region, considering its overall circumstances.

    Keywords: Indicator, Health, Iran, Eastern Mediterranean Region
  • Marzieh Fattahi-Darghlou, Hamid Gheibipour, Neda Mahdavi, Fatemeh Shahbazi* Pages 197-210
    Background and Objectives

    More than 12 types of cancer are caused by contact with environmental factors and occupational carcinogens. Therefore, this study aimed to evaluate the trend of mortality and disability-adjusted life years (DALYs) rates attributed to occupational carcinogens in Hamedan province, Iran, from 1990 to 2021.

    Methods

    In this ecological study, the Global Burden of Diseases database was used to collect the required data. The trend of changes in the mortality and disability-adjusted life years rates was examined using joinpoint regression analysis and the Join Point Regression software.

    Results

    The years of life lost (YLLs) due to premature death and disability attributed to occupational carcinogens in Hamadan Province increased from 10.31 per 1,000 population in 1990 to 23.33 per 1,000 population in 2021. The average annual percent change (AAPC) in DALYs was 3.79% for women and 2.57% for men. The all-cause mortality rate attributed to occupational carcinogens rose from 0.31 per 100,000 population in 1990 to 0.74 per 100,000 in 2021 (AAPC = 2.78%; 95% CI: 2.68% to 2.90%).

    Conclusion

    The trend of mortality and disability-adjusted life years due to occupational carcinogens in Hamadan province had an increasing trend overally. Periodic screenings for workers in high-risk occupations are essential to mitigate the burden of occupational cancers.

    Keywords: Mortality, Disability Adjusted Life Years, Occupational Carcinogen, Hamadan, Iran
  • Manoochehr Karami* Pages 211-214

    Artificial intelligence (AI) refers to the process in which computers, rather than human intelligence, perform tasks, such as early warning of an epidemic. This editorial aimed to describe the potential applications of digital health and the challenges faced by the health system of Iran concerning the application of artificial intelligence and innovative technology in public health surveillance and early warning of epidemics. The use of new technologies at national and subnational levels for early warning of public health threats requires a suitable platform within the context of disease surveillance systems. The Iran health system currently utilizes a syndromic approach and event-based surveillance to monitor acute respiratory infections. However, the structure of Iran's national communicable disease surveillance system has faced challenges due to the inability to share and exchange data at the level of primary health care data sources. Accordingly, application and integration of AI should be considered as Iran’s health priority to promote infrastructure and technology requirements, including compatibility, interoperability, and strategies for ethical and responsible use by public health authorities. Since pandemics and epidemics have not been limited to the previous ones, such as COVID-19, influenza, SARS, dengue fever, and similar threats, operations planning is required for the integration of artificial intelligence tools to prepare and respond to biological threats promptly by the Iranian Ministry of Health, stakeholders, and other parties.

    Keywords: Epidemics, Outbreaks, Public Health Surveillance, Artificial Intelligence, Early Warning
  • Parisa Janjani, Mina Aghaei, Nahid Salehi, Hosna Janjani* Pages 215-218

    Cardiovascular diseases are recognized as the leading cause of death globally, accounting for a substantial proportion of mortality and disabilities worldwide.
    Given that exposure to secondhand smoke is one of the risk factors for cardiovascular diseases, this policy brief presents strategies for reducing exposure to secondhand smoke in the healthy population and cardiovascular patients.
    Reducing the burden of cardiovascular diseases caused or aggravated by secondhand smoke exposure and improving health levels requires a multifaceted approach.

    Keywords: Secondhand Smoke, Environmental Tobacco Smoke, Cardiovascular Diseases