فهرست مطالب

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 33 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه گوشه نشین*، فریده اخوان پلنگ سرائی، ابراهیم نامداری صفحات 7-24

    بصیرت دینی به معنای درک عمیق به حقایق دینی و زندگی است. این مفهوم به انسان کمک می کند تا در مواجهه با چالش ها، تصمیمات صحیح تری بگیرد. بصیرت دینی در شعر شاعران به معنای توانایی درک عمیق نسبت به مفاهیم دینی و اجتماعی است که شاعران با استفاده از هنر خود به تبیین آن و نیز بیداری اسلامی در میان مردم می پردازند. (مسئله) در این پژوهش با رهیافت توصیفی تحلیلی و استناد به منابع کتابخانه ای، (روش) تلاش شد تا نمود بصیرت دینی در بیداری اسلامی در شعر جواهری تبیین گردد تا بر این واقعیت تاکید گردد که این شاعر تنها به بیان مسائل دینی به صورت صرف و با جنبه های توصیفی نمی پردازد، بلکه تلاش می کند از لابه لای این ابیات، بصیرت دینی ایجاد کند و به تبع آن به نوعی بیداری اسلامی در جامعه نیز بپردازد و هموطنان خود را نسبت به شرایطی که در کشورشان به عنوان یک کشور اسلامی وجود دارد، بیدار سازد. و وظیفه خود را به عنوان یک شاعر ملتزم به دین نیز به خوبی انجام دهد. مهمترین دستاورد پژوهش آن است که جواهری توانست در مفاهیمی مانند یاد خدا و پشتیبانی و رحمت الهی، هشدار در مورد مرگ، فریبنده بودن دنیا، دعوت به هوشیاری برای شناخت حق و باطل، تاکید بر پیروی از عقل و نکوهش ظاهرگرایی، به روشنگری بپردازد و به نوبه-ی خود تا جایی که می تواند نوعی بصیرت دینی در خوانندگان ایجاد کند. (یافته ها).

    کلیدواژگان: گفتمان، بصیرت دینی، شعر معاصر عربی، محمد مهدی جواهری
  • محمدرضا رنجبر*، حسن علی یاری صفحات 25-48

    منطقه قفقاز جنوبی از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی با مشکلات عدیده ای در حوزه های امنیتی، اقتصادی و سیاسی مواجه بوده است. در کنار این مشکلات که بیش از دو دهه است منطقه را تحت تاثیر قرار داده، گسترش چالش های امنیتی در حوزه های پیرامونی از جمله حضور پررنگ گروه های سلفی-تکفیری در خاورمیانه و آثار آن بر مجموعه امنیتی قفقاز جنوبی بر حجم مشکلات دولت های این مجموعه امنیتی افزوده است. در این راستا، پرسش اصلی این مقاله به این شکل مطرح می شود که گسترش فعالیت جریان های سلفی و تکفیری در محیط پیرامونی قفقاز جنوبی چه تاثیری بر مجموعه امنیتی منطقه ای قفقاز جنوبی داشته است؟(مساله) با توجه به گسترش دامنه فعالیت گروه های سلفی - تکفیری در منطقه قفقاز جنوبی این پژوهش ضمن بررسی نقش این گروه ها در مجموعه امنیتی منطقه مورد نظر بر آن است تا چالش های ایجاد شده برای دولت ها و مردم این منطقه را تبیین نماید.(اهداف) این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از نظریه مجموعه امنیتی منطقه ای باری بوزان و ویور مساله مورد نظر را مورد بررسی قرار داده است (روش). یافته های پژوهش حاکی از آن است که گسترش جریان های سلفی و تکفیری در محیط امنیتی قفقاز جنوبی با اقداماتی نظیر عضوگیری از میان شهروندان دولت های قفقاز جنوبی و اقدامات تروریستی و ناامن سازی بستر برای فعالیت های اقتصادی سبب ایجاد چالش های جدی امنیتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برای دولت ها و مردم این منطقه شده است».(یافته ها)

    کلیدواژگان: سلفی گری، مجموعه امنیتی منطقه ای، قفقاز جنوبی، ارمنستان، گرجستان، آذربایجان
  • منور منصوری، حمدالله منظری توکلی*، نجمه حاجی پور عبایی، زهرا زین الدینی میمند صفحات 49-74

    هدف پژوهش حاضر، تدوین برنامه درسی سالانه شاخص های مکتب شهید سلیمانی در مقاطع ابتدایی، متوسطه اول، دوم و دانشگاه بود. (هدف) روش تحقیق از نوع مطالعات کیفی با رویکرد اکتشافی نظام مند با استفاده از تحلیل محتوای تلخیصی بود. جامعه آماری پژوهش شامل معلمان، دبیران و اساتید دانشگاهی آشنا با مکتب شهید سلیمانی، دارای حداقل 10 سال سابقه تدریس و تجربه مشارکت در طراحی برنامه درسی در آموزش وپرورش و آموزش عالی بود (18 نفر تا رسیدن به اشباع نظری). ابزار پژوهش شامل مطالعه کتابخانه ای نظام مند و مصاحبه اکتشافی (نیمه ساختارمند) بود. مصاحبه با در نظر گرفتن شاخص های مکتب شهید سلیمانی (اعتقادی، سیاسی، اخلاقی، جهادی، اجتماعی و ولایت مداری) در کتاب های هدیه های آسمان (ابتدایی)، پیام های آسمان/دین و زندگی (متوسطه اول و دوم) و معارف اسلامی (دانشگاه) انجام گردید. (روش) بخش های موردبررسی در برنامه درسی شامل اهداف کلی، اهداف جزئی و رفتاری، وسایل موردنیاز، روش تدریس و نحوه ارزشیابی بود. روایی و پایایی ابزار به تایید رسید. نتایج هر یک از ابعاد به تفکیک شاخص های مکتب شهید سلیمانی و به تفکیک دروس و مقاطع در قالب برنامه درسی آورده شده است. (یافته ها)

    کلیدواژگان: جهادی، اخلاقی، سردار سلیمانی، دین و زندگی
  • محمدعلی محمودی قهساره* صفحات 75-96

    با پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، مساله فلسطین و حمایت از بحرین و همچنین حضور فعالانه در عراق و سوریه با هویت بخشی به محور مقاومت این سوال مطرح می گردد که محور مقاومت چه جایگاهی در دیبلماسی جهانی و منطقه ای جمهوری اسلامی در برابر غرب داشته است؟ (مسئله) فرضیه این پژوهش بر این مبنا استوار است که با توجه به هویت بخشی جمهوری اسلامی ایران به محور مقاومت در چارجوب راهبردی سیاست خود باعث بهم ریختگی نقشه آمریکا در غرب آسیا، شکست شرکای منظقه ای آمریکا از جمله عربستان و اسرائیل که نتیجه آن تقویت دیپلماسی جمهوری اسلامی در جهان و منطقه می باشد.(فرضیه) در این پژوهش تلاش گردیده است با روش توصیفی-تحلیلی در چارچوب تئوریک مکتب کپنهانگ و مجموعه امنیتی بوزان با هدف تعیین تاثیر تقویت محور مقاومت بر دیپلماسی خارجی جمهوری اسلامی ایران پرداخته شود (روش) نتایج حاکی از این تحقیق نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران توانسته است در این چند دهه با صدورانقلاب شیعی خود و همچنین رهبری محورمقاومت ،هژمون شکل گرفته آمریکا در جهان و نظم امنیتی که غرب و آمریکا در منطقه دنبال می کنند را به چالش بکشد و آن را متزلزل نماید . (یافته ها)

    کلیدواژگان: دیپلماسی، محورمقاومت، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، روابط بین الملل، هژمونی
  • صابره سیاوشی*، پرستو بهمنی آلوارس صفحات 97-122

    نیاز فطری انسان برای زیستن با سایرین و دوری از انزوا، سبب شکل گیری انواع ارتباط و گفت وگو شده است؛ اما این ارتباط مستمر و در بستر تاریخ، زمان ها و مکان ها، دستخوش دگرگونی هایی شده است (مسئله). ادبیات نیز به روابط میان انسان ها و نوع گفتگوی حاکم بر این روابط، اهتمامی خاص داشته است؛ زیرا، که شاکله اصلی ادبیات، گفتگو و ارتباط است و بر همین اساس، انواع ادبی از جمله رمان شکل گرفته است. نظریه گفت وگومداری میخائیل باختین نیز بر همین مبنا پی ریزی شده است و باختین در آن، مولفه هایی مانند گفت-وگو، بینامتنیت، کارناوال و... را ارائه داده است. این پژوهش با روشی توصیفی_تحلیلی و برپایه مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی با تکیه بر منطق مکالمه باختین (روش)، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که داستان های الصغیر یذهب إلی المخیم از غسان کنفانی و مهاجر کوچک از محمدرضا سرشار که هر دو در زمینه ادبیات مقاومت و بیان دشواری های پیش آمده برای کودکان و خانواده هایشان هستند، تا چه میزان نسبت به مولفه های انگاره باختین پایبند بوده اند؟ (هدف).نتایج نشان دهنده آن است که: هر دو داستان دارای منطق گفتگویی و نوعی دموکراسی هستند و مولفه هایی از انگاره باختین همچون: انواع مونولگ، دیالوگ، معرفی شخصیت ها، زاویه دید در آنها وجود دارد؛ با این تفاوت که این دموکراسی در داستان مهاجر کوچک به طور محسوس تری قابل مشاهده است (یافته ها).

    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت، مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی، نظریه گفتگو مداری باختین، غسان کنفانی، محمدرضا سرشار
  • مجید عباسی (اشلقی)*، فاطمه مقصودی صفحات 123-144

    عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران دو قدرت منطقه ای تاثیرگذار و رقیب در لبنان هستند. ایران از دهه 1980 و با شکلگیری حزب الله حضور تاثیرگذار در فضای سیاسی لبنان را تثبیت نمود و سعودی ها نیز بعد از جنگ داخلی و با توافق طائف نفوذ خود را در این کشور حفظ کردند. این رقابت تا سال 2005 و ترور حریری به صورت خاموش تداوم داشت. ولیکن از این سال به بعد در قالب حمایت از ائتلاف های 8 و 14 مارس آغاز شد، در جنگ 33 روزه تداوم یافت و با جهت گیری در قبال بیداری اسلامی در سال 2011 به اوج رسید. هدف اصلی این پژوهش مطالعه سیاست های عربستان در لبنان در قبال نفوذ جمهوری اسلامی ایران، روند بیداری اسلامی و محور مقاومت است. سوال اصلی عبارت از این است که عربستان سعودی چه سیاست هایی را در لبنان بین سال های 2011 تا 2012 اتخاذ و پیگیری نموده است؟ فرضیه اصلی عبارت از آن است که عربستان سعودی با حمایت از جریان 14 مارس (حزب المستقبل، الکتائب و القوات اللبنانیه) تلاش نموده تاثیرگذاری خود را در فضای داخلی لبنان افزایش داده و نفوذ جریان مقاومت و جمهوری اسلامی ایران را کاهش دهد. این پژوهش با استفاده از رویکرد توصیفی-تبیینی و بهره مندی از منابع کتابخانه ای، سیاست عربستان در لبنان را توضیح و چگونگی تاثیرگذاری این سیاست ها بر ایران، بیداری اسلامی و محور مقاومت را تبیین می نماید.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، محور مقاومت، حزب الله لبنان، ژئوپلتیک، موازنه قدرت
|
  • Fatemeh Gooshehneshin *, Farideh Akhavan Palang Saraei, Ebrahim Namdari Pages 7-24

    Religious insight means a deep understanding of religious truths and life. This concept helps people to make more correct decisions when faced with challenges. Religious insight in poets' poetry means the ability to deeply understand religious and social concepts that poets use their art to explain and Islamic awakening among people. (Problem) In this research, with a descriptive and analytical approach and referring to library sources, (method) an attempt was made to explain the religious insight in the Islamic awakening in Javaheri's poetry, in order to emphasize the fact that this poet only expresses religious issues in a pure form. And it does not deal with descriptive aspects, but rather tries to create religious insight from these verses and, accordingly, to a kind of Islamic awakening in the society, and to make their countrymen aware of the conditions that exist in their country as an Islamic country. to wake up And do his duty as a religious poet well. The most important achievement of the research is that Javaheri was able to shed light on concepts such as the remembrance of God and divine support and mercy, warning about death, the deceptiveness of the world, calling for vigilance to recognize right and wrong, emphasizing on following reason and condemning appearances. In turn, to the extent that it can create a kind of religious insight in the readers. (Findings).

    Keywords: : Discourse, Religious Insight, Contemporary Arabic Poetry, Mohammad Mahdi Javaheri
  • Mohammadreza Ranjbar *, Hasan Aliyari Pages 25-48

    Since the collapse of the Soviet Union, the South Caucasus region has faced many problems in the security, economic and political fields. In addition to these problems that have affected the region for more than two decades, the spread of security challenges in the surrounding areas, including the strong presence of Salafist and Takfiri groups in the Middle East and its effects on the security complex of the South Caucasus, on the volume of problems The governments of this complex have increased security. In this regard, the main question of this article is raised as follows: What effect has the expansion of Salafi and Takfiri movements in the peripheral environment of the South Caucasus had on the regional security complex of the South Caucasus?The hypothesis of the present article is that "the spread of Salafi and Takfiri currents based on the theory of the security complex of Bari Buzan and Weaver in the peripheral environment of the regional security complex of the South Caucasus with measures such as recruiting members from among the citizens of the South Caucasus states and terrorist actions, and The insecurity of the platform for economic activities has caused serious security, political and economic as well as social challenges for governments and people in this region.

    Keywords: Salafism, Regional Security Complex, South Caucasus, Armenia, Georgia, Azerbaijan
  • Monevar Mansouri, Hamdolah Manzari Tavakoli *, Najmeh Hajipour Abaie, Zahra Zeinaddiny Meymand Pages 49-74

    The aim of the current research was to compile the annual curriculum of Shahid Soleimani school indicators in elementary, first, second and university levels. The research method was qualitative studies with a systematic exploratory approach using summary content analysis. The statistical population of the research included teachers, professors and university professors familiar with the Shahid Soleimani School, with at least 10 years of teaching experience and experience of participating in curriculum design in education and higher education (18 people until reaching theoretical saturation). The research tools included systematic library study and exploratory (semi-structured) interview. Interview considering the indicators of Martyr Soleimani's school (religious, political, moral, jihadist, social, and provincial) in the books "Gifts of Heaven" (primary), "Messages of Heaven/Religion and Life" (first and second grade) II) and Islamic studies (university) were done. The studied sections in the curriculum included general goals, partial and behavioral goals, required tools, teaching methods and evaluation methods. The validity and reliability of the instrument was confirmed. The results of each of the dimensions are presented according to the indicators of the Shahid Soleimani School and according to the courses and sections in the curriculum format.

    Keywords: Jahadi, Moral, Sardar Soleimani, Religion, Life
  • Mohammad Mahmoudigahsareh * Pages 75-96

    Check it:With Pirozi, the Islamic coup in Iran, the issue of Palestine, and the protection of Bahrain, there is an effective presence in Iraq and Syria, with my identity, there is an axis of resistance. This is a question that has been raised. This is an axis of resistance that is coming to diplomacy in Jahan. And the region of any Islamic republic in Berber, west of Dashta Est? (Question) Hypothesis: Where is the building of the Islamic Republic of Iran directed by it? There is an axis of resistance in the region That is, America as a result of Arabistan and Israel. Strengthening Islamic republican diplomacy in Jahan and the May Bashid region With the aim of determining the impact of strengthening the axis of resistance to foreign diplomatic relations between the Islamic Republic of Iran and Iran ( What are the results of this investigation because the Islamic Republic of Iran has become a Tunisian state, with the emergence of a Shiite coup and a monastic axis of resistance that has become a form of America’s influence and security systems There is nothing wrong with the West and America in the Dunbal area. It's hard and loud, and it's shaking. (Yafa ha)

    Keywords: Diplomacy, Axis Of Resistance, Foreign Policy Of The Islamic Republic Of Iran, Links Between Sects, Ideology
  • Sabereh Siavashi *, Parasto Bahmani Alvares Pages 97-122

    Man is an active being and people and the social environment are coexistent. Man's natural need to live with others and avoid isolation has led to the formation of all kinds of communication and dialogue; But this connection is continuous and has seen forms and transformations in the context of history, times and places (issue). Literature also attaches great importance to the relationships between people and the type of conversation that governs these relationships because the main form of literature is conversation and communication, and on this basis, literary types have been formed; Among them, we can mention the novel genre, which is the basis of Mikhail Bakhtin's theory of dialogue.In her analysis, she sought to discover the democracy of discourse in the novel and presented components such as dialogue, intertextuality, carnival, grotesque, etc. This research, with a descriptive-analytical method and based on the American school of comparative literature, relying on Bakhtin's dialogue logic (method), tries to answer the question that the stories of Al-Saghir Yazhab Eli Al-Mokhim by Ghassan Konfani and Mohajer Koch by Mohammad Reza Sarshar, both of which are in the fs had a dialogue logic and a kind of democracy, and there are components of Bakhtin's concept such as: types of monologues, dialogues, character introductions, and viewpoints; But this democracy can be seen more noticeably in the story of the little immigrant (findings).

    Keywords: Resistance Literature, American School Of Comparative Literature, Bakhtin', S Theory Of Dialogue, Ghassan Konfani, Mohammad Reza Sarshar
  • Majid Abbasi *, Fatemeh Maghsoodi Pages 123-144

    Saudi Arabia and the Islamic Republic of Iran are two influential regional powers in Lebanon. Since the 1980s, with the formation of Hezbollah, Iran established its influential presence in the political atmosphere of Lebanon, and the Saudis managed to maintain their influence after the Lebanese civil war and with the Taif Agreement. This competition continued silently until 2005 and the assassination of Hariri. But from this year onwards, it started in the form of supporting the March 8 and 14 coalitions, continued in the 33-day war in 2006, and reached its peak with the orientation towards the Islamic awakening in 2011. The main purpose of this research is to study the policies of Saudi Arabia in Lebanon regarding the influence of the Islamic Republic of Iran, the process of Islamic awakening and the axis of resistance. The main question is that: what policies did Saudi Arabia adopt and pursue in Lebanon between 2011 till 2022? The main hypothesis is that Saudi Arabia, by supporting the March 14 movement (Hizb Al-Mustaqbal, Al-Kataib and Al-Quwat al-Lebaaniyyah), has tried to increase its influence in the interior of Lebanon and reduce the influence of the resistance movement and Iran. Using the descriptive-explanatory approach and benefiting from library resources, this research explains the Saudi policy in Lebanon and explains how these policies affect the country's relations with Lebanon and the axis of resistance.

    Keywords: Islamic Awakening, Axis Of Resistance, Lebanese Hezbollah, Geopolitics, Balance Of Power