فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی شهری
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/10/26
- تعداد عناوین: 7
-
صفحات 1-15
پژوهش حاضر باهدف ارائه الگوی مناسب طراحی مسکن در راستای استفاده از انرژی خورشیدی و عناصر اقلیمی و فضایی معماری سنتی خانه های شیراز انجام شد. این پژوهش ازلحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی و ازنظر هدف کاربردی است؛ و گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی تحقق یافت. در این خصوص پس از مطالعات کتابخانه ای با 5 نفر از افراد متخصص حوزه معماری مصاحبه و پس از استخراج شاخص ها الگوهایی جهت مسکن معاصر ارائه شد. پس از بررسی شاخص های معماری خانه های سنتی (استفاده از آب، بهره گیر حداکثری باد، استفاده از نور، تامین خنکی با سایه، استفاده از فضای سبز، تناسبات و ترکیب بندی عناصر معماری، مصالح، طراحی معماری پایدار فضاها، جهت گیری بنا و سازمان دهی فضاها) و راهکارهای معماری اقلیمی و انرژی فعال (جهت گیری و فرم بهینه، ظرفیت هدایت حرارتی جدارها، سایه بان و جدارهای نور گذر و...)، محاسبات انرژی و معاصر سازی این شاخص ها (استفاده از حیاط مرکزی (اتریوم)، ایجاد بازشو بالای سرپله، سایه بان های متحرک، سایه بان های ثابت و متخلخل، شیشه 3 جداره با گاز میانی آرگون، استفاده از بلوک لیکا و...) نتایج حاکی از آن است که می توان با الگوهای بهینه ارائه شده، مسکن همساز با اقلیم را طراحی نمود که بتواند، حداکثر آسایش حرارتی را برای ساکنان فراهم نماید و مصرف انرژی را کاهش دهد.
کلیدواژگان: عناصر اقلیمی و فضایی، معماری سنتی، طراحی مسکن، انرژی، شیراز. -
صفحات 16-33
امروزه متاثر از رشد شهرنشینی، افزایش جمعیت شهری و در پی آن افزایش تراکم جمعیتی در سطح شهرها، سوانح و بحران های طبیعی و انسان ساخت و آسیب پذیری های ناشی از آن ها نیز رو به فزونی یافته است. دراین بین، علم آینده نگاری بیش از هفتادسال است که یکی از تمرکزهای اصلی خود را به آمادگی در برابر بحران ها و وقایعی که باعث غافلگیری در آینده خواهد شد، معطوف کرده است. بدین ترتیب، آینده پژوهی و برنامه ریزی بر مبنای تحلیل داده ها، زیربنای مدیریت بحران هاست. طوری که شناخت وضعیت موجود و تجزیه وتحلیل عوامل موثر در ایجاد شرایط بحرانی در زمان وقوع بحران، فرصت توانایی لازم برای مدیریت کارآمد بحران را فراهم می کند. بدین ترتیب، پژوهش حاضر در راستای شناسایی بحران های کلیدی موثر بر توسعه شهر اوشان، فشم، میگون با بهره گیری از رهیافت آینده نگاری انجام گرفته است. در این پژوهش با ماهیت توصیفی- تحلیلی، ابتدا با استفاده از تکنیک پویش محیطی، بحران های بالقوه موثر بر توسعه شهر اوشان، فشم، میگون شناسایی شده و در ادامه بر اساس پرسشنامه توزیع شده بین متخصصان و نخبگان مرتبط با محتوای این پژوهش، در چارچوب ماتریس اثرات متقابل و در محیط نرم افزار میک مک، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری مستقیم و غیرمستقیم هرکدام از بحران ها سنجیده شده و با توجه به امتیاز تاثیرگذاری و تاثیرپذیری آن ها، بحران های کلیدی به دست آمدند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مهاجرت افراد بومی، تضادهای فرهنگی ناشی از ورود قومیت های مختلف به شهر، زلزله، رانش زمین، سیلاب شهری، ریزش کوه، بهمن، مسدود شدن راه های مواصلاتی، حمله حیوانات وحشی، آتش سوزی، ریزش ساختمان های ناایمن و بی دوام، بی اعتمادی نسبت به نهادهای متولی شهر، ناهماهنگی و ناسازگاری میان نهادهای متولی توسعه شهر و نبود آموزش های لازم در باب مواجه با رخدادها، ازجمله بحران های بالقوه موثر بر توسعه شهر اوشان، فشم، میگون محسوب می شوند که از بین آن ها بحران های زلزله، رانش زمین، ریزش کوه، سیلاب شهری و بهمن به عنوان بحران های کلیدی شهر هستند.
کلیدواژگان: بحران، آینده نگاری، ماتریس اثرات متقابل، نرم افزار میک مک، شهر اوشان، فشم، میگون. -
صفحات 34-51
هدف پژوهش، طراحی مدل عملکرد مدیریت شهری شیراز با رویکرد ساختاری تفسیری (مورد مطالعه: شهرداری شیراز) بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی بود که به صورت آمیخته کیفی و کمی انجام شد. نمونه گیری در بخش کیفی بر اساس پنل تخصصی و هدفمند و برابر با 18 نفر بود. جامعه آماری در بخش کمی، شامل مدیران و کارشناسان شهرداری شیراز و سازمان های زیرمجموعه شهرداری، برابر با 1429 نفر بود که ابتدا به صورت تصادفی خوشه ای و سپس با روش غیرتصادفی در دسترس و براساس جدول مورگان، تعداد 306 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته و فرم خودتعاملی ساختاری بود. روایی پرسشنامه توسط 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی و پایایی آن، با آزمون آلفای کرونباخ، تایید شد (88/0α=). جهت مدل یابی مولفه ها از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده شد. یافته ها نشان داد 38 شاخص در قالب مولفه های ساختار تشکیلاتی، نظارت و پایش، مدیریت منابع مالی و سخت افزاری، توسعه تعاملات و مراودت، هماهنگی و انسجام بین سازمانی، وحدت فرماندهی، هم پایانی، توسعه منابع انسانی، یکپارچگی، بسترسازی، دیدگاه سیستمی و کارراهه، بر مدیریت شهری شیراز اثرگذار است و مولفه ها در هفت سطح ساختاردهی شدند و مولفه های توسعه منابع انسانی و کارراهه در سطح زیربنایی قرار گرفتند. می توان گفت که طراحی و اجرای استراتژی های میان مدت و بلند مدت و همچنین جذب، نگهداری و توانمندسازی نیروهای متخصص در حوزه های مختلف مدیریت شهری، دستیابی به مولفه های شناسایی شده و توسعه مدیریت شهری را هموار خواهد کرد.
کلیدواژگان: شهرداری شیراز، مدل ساختاری تفسیری، منابع انسانی، مدیریت شهری. -
صفحات 52-72
امروزه حرکت به سمت ایجاد و تحقق شهر خلاق به دلایل جایگاه شهر به عنوان محل شکلگیری بسترهای جامعه دانایی، اهمیت و محور بودن شهرها در توسعه اقتصادی بسیار ضروری و مهم است. در این راستا هدف این پژوهش تحلیل شهر خلاق با رویکرد آیندهپژوهی مبتنی بر سناریونویسی در شهر چابهار میباشد. تحقیق به لحاظ ماهیت کاربردی و به لحاظ روش مبتنی بر روشی توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری از 22 نفر کارشناسان سازمان های مدیریتی شهر چابهار و اساتید شهرسازی تشکیل شده است. روش نمونه گیری مورداستفاده در پژوهش حاضر احتمالی و از نوع طبقه ای بوده است. روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای است، ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه از نوع بسته است. برای تحلیل شهر خلاق با رویکرد آینده پژوهی (چابهار) مبتنی بر سناریونویسی از تیم پانل دلفی و نرم افزار ویزارد است. با تحلیل 35 شاخص با استفاده از تکنیک دلفی می توان گفت وضعیت شاخص های تاثیرگذار در شهر خلاق شهر چابهار با تاکید بر آینده پژوهی نامطلوب است و بیشترین شاخص ها امتیاز کمتر از میانگین عدد 3 را به دست آورده اند. در مجموع از میان 35 شاخص 14 شاخص در وضعیت نامطلوب و 11 شاخص در وضعیت مطلوب قرارگرفته است. در مرحله 16 شاخص اصلی انتخاب شد و در 3 وضعیت (عدم توجه، ادامه روند فعلی و بهبود) در نرم افزار سناریو ویزارد مورد تحلیل قرار گرفت. پنج سناریو برای وضعیت آینده شهر خلاق چابهار ارائه گردید؛ که مشخص شد کنترل و برنامه ریزی شهر خلاق چابهار درگرو تغییرات این عوامل و پیشران ها قرار دارد. شناخت مولفههای تاثیرگذار در خلاقیت شهر چابهار میتواند به ترسیم آیندههای محتمل مطلوب کمک کند. امید میرود که با ارزیابی و تحلیل شهر خلاق، مدیران و برنامهریزان با توجه به ظرفیتهای موجود و مزیتهای رقابتی بتوانند از این دریچه، شهر چابهار را به این سمت سوق دهند.
کلیدواژگان: شهر خلاق، آینده پژوهی، سناریونویسی، شهر چابهار. -
صفحات 73-94
کالبد شهر نمایشی از تمدن و فرهنگ بشر است. معماری که تبلور آن است بایست دارای ارزش هایی باشد که جامعه را به سوی هویت اصیل خود سوق دهد. ارزش هایی که امروزه در اغلب شهرهای معاصر فعلی کمرنگ شده اند و کلان شهرها در اذهان عمومی چیزی جز ساختمان های بلندمرتبه، پارک ها و ادارات نیستند؛ به عبارت دیگر حس درک فضا و گفتمان متقابل صورت نمی پذیرد و هرچه می گذرد این بحران گسترده تر و عمیق تر می گردد. جهان روبه جلو و تکنولوژی محور امروز، سیمای شهرها را به سرعت دستخوش تغییر کرده و کالبد آن ها رنگ و بوی غریبی به خود گرفته است. کالبد شهر که اولین وجه از معماری است که در تماس بصری با مخاطب قرار می گیرد، در معماری امروز غالبا در ارتباط با مخاطب نیست و نقش کمتری ایفا می کند. در این پژوهش سعی بر این است تا با روشی کیفی و رویکردی توصیفی-تحلیلی، به همراه مطالعه کتابخانه ای به مفهوم هویت و سپس معماری هویت گرا دست یافت و در ادامه با مشاهدات میدانی از کالبد آثار معماری گذشته و ارجاع به اسناد و متون تاریخی، شاخصه های هویت گرای کالبدی شناسایی و معرفی شوند. نتایج نشان دهنده این است که هویت و هویت معماری این خاک در تاریخ، تمدن و فرهنگ غنی این مرزوبوم ریشه دوانیده و شناخت عناصر کالبدی سبک های معماری تاریخی ایران، واجد اهمیت است. در ادامه دو مکتب مهم و جامع از معماری ایران، معرفی و شاخصه های کالبدی آن ها استخراج و معرفی خواهند شد.
کلیدواژگان: هویت، معماری هویت گرا، کالبد معماری، معماری باستانی، معماری اسلامی. -
صفحات 95-117
اجزای فرم شهری مانند فضاهای عمومی، ساختمان ها، تاسیسات و زیرساخت های حمل ونقل، نقش مهمی در شکل گیری و توسعه ی فرایند عملکرد یک شهر هوشمند دارند و ادغام فناوری های هوشمند در فرم شهری امکان مدیریت شهری کارآمد و بهبود خدمات را فراهم می کند و یک محیط شهری باکیفیت بالای زندگی و پایدار برای شهروندان ایجاد می کند؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی روش های تحقیق مطالعات میان فرم شهری و شهر هوشمند می باشد تا با تحلیل این مطالعات به راهکارهای نوین پژوهشی دست پیدا کند. روش پژوهش ترکیبی و هدف کاربردی است، با استفاده از رویکرد فراروش برای پاسخ به پرسش های مطرح. مقالات مورد بررسی از بازه زمانی 5 سال اخیر (2018-2023) انتخاب شده است و در نرم افزار مکس کیودا مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهد که بسیاری از مطالعات در این زمینه از مدل های نظری یا مطالعات موردی استفاده کرده اند که این امر تعمیم پذیری یافته ها را محدود به شهرها می کند. بیشتر روش های تحقیق در این حوزه به صورت کمی بوده و شهر هوشمند سهم بیشتری را به خود اختصاص داده است. اثرات شهرهای هوشمند بر شهرنشینی پیچیده و چندوجهی بوده و برای درک کامل نیاز به همکاری بین رشته ای و تحقیقات تجربی نیاز است، بنابراین کشف رابطه ی بین پارادایم ها، افق های زمانی، رویکردها و ماهیت های پژوهش، روش های تحقیق و ابزارهای تحلیل آن ها با موضوعات این پژوهش ها بسیار ضروری می باشد و استفاده از روش های جدید تحقیق برای توسعه چارچوب روش شناختی برای برنامه ریزی شهر هوشمند پایدار مبتنی بر داده های استراتژیک و به طورکلی، دستیابی به شهر هوشمند و شکل شهری پایدار نیازمند رویکردی جامع و میان رشته ای است.
کلیدواژگان: شهر هوشمند، فرامطالعه، فرم شهری. -
صفحات 118-138
هدف اصلی این پژوهش تبیین عوامل موثر در شکل گیری موفق شهر فرودگاهی جهت رونق اقتصادی شهرها و گسترش صنعت توریسم می باشد. امروزه طراحی شهرهای فرودگاهی بر اساس رهیافت های علمی روز دنیا و سبک های تلفیقی معماری اقتباسی و بومی در کشورهای مدرن و یا در حال پیشرفت؛ به عنوان یکی از شاخصه های توسعه یافتگی در جوامع بشری همواره مدنظر دستگاه های حاکمیتی و کارشناسی دنیا بوده و خواهد بود از سویی دیگر حساسیت طراحی فرودگاه ها در هر کشوری به دلیل نوع کارکرد و قابلیت اثرگذاری در بخش ها و سطوح مختلف داخلی و بین المللی و همچنین عمق اثربخشی همواره موردتوجه خاص شهرسازان، معماران و کارشناسان در حوزه توسعه شهری و صنعت توریسم بوده است. در راستای هدف اصلی تحقیق به بررسی قابلیت اراضی با استفاده از تحلیل تصمیم گیری چندمعیاره پرداخته شده است؛ که از الگوی گولر استفاده شده است. همچنین به منظور نیل به هدف دوم و پاسخگویی به سوالات، با بهره گیری از معیارهای الگوی گارتنر طبقه بندی و اولویت بندی آن ها از منظر کارشناسی حاصل شده است. برای هدف سوم و پاسخگویی به پرسش، علاوه بر بهره گیری از اولویت بندی منابع با استفاده از کانون های حضور و گذران وقت که از پرسشنامه استخراج شد، تعیین گردید و به دنبال آن شناخت الگوی حرکتی میسر گردید. بعد از تجزیه تحلیل توصیفی داده ها، به تحلیل استنباطی داده ها پرداخته شده و در تجزیه تحلیل استنباطی، فرضیه های تحقیق مورد ارزیابی و آزمون قرار می گیرند. نتایج آزمون فرضیه ها در نمودارها منعکس شده اند. نتایج به دست آمده از داده های گردآوری شده با توجه به تحلیل هایی که بر روی پرسشنامه های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Spss و اسمارت PLS انجام شده است نشان می دهد که تمامی فرضیات مورد تایید قرارگرفته اند.
کلیدواژگان: فرودگاه، شهر مدرن، توسعه شهری، توریسم.
-
Pages 1-15
The present research aims to provide a suitable model for housing design that incorporates solar energy and the climatic and spatial elements of traditional architecture in the houses of Shiraz. This research is descriptive-analytical in nature and applied in terms of its objectives; data collection was conducted through library and field methods. In this regard, after conducting library studies, interviews were held with five experts in the field of architecture, and, following the extraction of indicators, models for contemporary housing were proposed. The study examined the architectural indicators of traditional houses, such as water usage, maximizing wind capture, utilizing light, providing cooling through shade, using green spaces, proportions and composition of architectural elements, materials, and sustainable architectural design of spaces, building orientation, and the organization of spaces. It also explored solutions for climatic and active energy architecture, including optimal orientation and form, the thermal conductivity capacity of walls, shading devices, and light-transmitting walls. Energy calculations and contemporary adaptations of these indicators—including the use of a central courtyard (atrium), creating openings above staircases, movable shading devices, fixed and porous shades, triple-layered glass with argon gas in the middle, and the use of lightweight blocks—indicate that it is possible to design climate-responsive housing. The proposed optimal models can provide maximum thermal comfort for residents and reduce energy consumption.
Keywords: Climatic, Spatial Indicators, Traditional Architecture, Housing Design, Energy, Shiraz -
Pages 16-33
Today, the growth of urbanization, the increase in urban population, and the subsequent rise in population density in cities have led to a rise in natural and man-made accidents and crises, along with their associated vulnerabilities In the meantime, the science of foresight has, for more than seventy years, focused on preparing for crises and events that may cause surprises in the future. In this context, future research and planning based on data analysis form the foundation of crisis management. The present research was conducted to identify the key crises affecting the development of Oshan, Fasham, Meygoon city using a foresight approach. In this descriptive-analytical research, the environmental scanning technique was first used to identify potential crises affecting the development of Oshan, Fasham, Meygoon city. Subsequently, based on a questionnaire distributed among experts and elites, and within the framework of the matrix of mutual effects in the MicMac software environment, the direct and indirect impact of each crisis was measured. Finally, the key crises were identified based on their impact scores. The results of this research indicate that the immigration of native people, cultural conflicts caused by the arrival of different ethnic groups in the city, earthquakes, landslides, urban floods, mountain falls, avalanches, blocked roads, attacks by wild animals, fires, the collapse of unsafe and unsustainable buildings, mistrust toward the institutions responsible for the city, inconsistency and incompatibility between these institutions, and the lack of necessary training for dealing with events are among the potential crises affecting the development of Oshan, Fasham, Meygoon city. Among these, earthquakes, landslides, mountain falls, urban floods, and avalanches are identified as the key crises of the city.
Keywords: Crisis, Foresight, Mutual Effects Matrix, Mic-Mac Software, Oshan, Fasham, Meygoon City -
Pages 34-51
The aim of this research was to design a performance model for Shiraz urban management using an interpretive structural approach (case study: Shiraz Municipality). The research was applied in purpose and descriptive in method, conducted through a mixed qualitative and quantitative approach. Sampling in the qualitative section was based on a specialized and targeted panel, consisting of 18 participants. The statistical population in the quantitative section included managers and experts from Shiraz Municipality, selected using a non-random convenience sampling method based on Cochran's formula and Morgan's table. The research tools included a researcher-made questionnaire and a structured self-interaction form. The questionnaire's validity was confirmed by 10 sports management professors, and its reliability was verified through Cronbach's alpha test (α=0.88). To model the components, the interpretive structural modeling technique was employed. The findings identified 38 indicators categorized under organizational structure components, supervision and monitoring, management of financial and hardware resources, development of interactions and relationships, inter-organizational coordination and coherence, unity of command, coordination, development of human resources, integration, platform building, systemic perspective, and Karrahe. These components were structured across seven levels, with human resources development and Karrahe positioned at the foundational level. It can be concluded that designing and implementing mid-term and long-term strategies, along with recruiting, retaining, and empowering expert personnel in various areas of urban management, will facilitate the realization of the identified components and contribute to the development of urban management.
Keywords: Interpretive Structural Model, Shiraz Municipality, Human Resources, Urban Management -
Pages 52-72
In today's world, the development of a creative city is crucial for economic growth due to its role as a hub for sociological platforms and its growing importance. This study aims to analyze the concept of the creative city using a futurist approach based on scenario writing, with a focus on Chabahar. The research is applied in nature and descriptive-analytical in method. The study's statistical population consists of 22 experts from the management organizations of Chabahar and urbanism faculty members. The sampling method used was purposive and stratified. Data were collected through library research, and the primary tool for data collection was a closed-type questionnaire. To analyze the creative city concept with a futuristic approach in Chabahar, the Delphi technique and Wizard software were employed. The analysis of 35 indicators using the Delphi method revealed that the status of influential indicators in the creative city of Chabahar is undesirable, with a particular emphasis on futurism. Most indicators scored below the average value of 3, with 14 of the 35 indicators being disadvantaged and 11 showing some disadvantages. In step 16, the main indicator was selected and analyzed under three scenarios (lack of attention, continuation of current trends, and improvement) using Wizard scenario software. Five possible future scenarios for Chabahar’s creative city were proposed, indicating that the management and development of the city are influenced by changes in these factors and drivers. Recognizing the key components contributing to Chabahar's creativity will aid in shaping desirable future outcomes. It is hoped that by evaluating and analyzing the creative city, city managers and planners will be able to navigate Chabahar's development strategically, leveraging its available capacities and competitive advantages.
Keywords: Creative City, Futurology, Scenario Writing, Chabahar City -
Pages 73-94
The appearance of a city represents human civilization and culture. The architecture that embodies this appearance should uphold values that lead society toward identity. However, such values have faded in most contemporary cities, which now consist primarily of massive buildings, parks, and offices. In other words, the perception of space is lacking, and this crisis worsens over time. In today's technology-oriented world, the appearance of cities has changed, and their physical forms have taken on a different character. The physical form of cities, as the first architectural element in visual communication with people, no longer interacts effectively with its audience and plays a diminished role. This research, employing a qualitative method and a descriptive-analytical approach, alongside a library study, aims to achieve a deeper understanding of the concept of identity and identitarian architecture. Through field observations of historical architecture and references to ancient documents and texts, the physical identity elements are identified. The results reveal that the identity and architectural identity of this region are deeply connected to its rich history and culture. It is essential to recognize the physical elements of Iranian historical architectural styles. Subsequently, two significant styles of Iranian architecture are introduced, and their physical characteristics are extracted and presented.
Keywords: Identity, Identity Of Oriented Architecture, Building’S Body, Ancient Architecture, Islamic Architecture -
Pages 95-117
The components of urban form—such as public spaces, buildings, facilities, and transportation infrastructure—play a crucial role in shaping and enhancing the functionality of a smart city. Integrating smart technologies into urban form facilitates efficient urban management, improves services, and fosters a high-quality, sustainable urban environment for citizens. Therefore, this study aims to examine the research methods employed in studies exploring the relationship between urban form and smart cities, with the goal of identifying new research solutions through the analysis of these studies. The research approach is both mixed and applied, utilizing the Fararoosh framework to address the research questions. The selected articles, spanning the recent five-year period (2018–2023), were analyzed using MAXQDA software. The findings indicate that many studies in this field have employed theoretical models or case studies, limiting the generalizability of the findings to specific cities. Most research methods in this area have been quantitative, focusing on aspects of smart cities. The impacts of smart cities on urban living are complex and multifaceted, necessitating interdisciplinary collaboration and empirical research for a comprehensive understanding. Therefore, it is essential to uncover the relationships between paradigms, temporal horizons, approaches, and the nature of research, as well as the methods and analytical tools used in these studies. The adoption of new research methods is necessary for developing a methodological framework for sustainable smart city planning based on strategic data. Achieving a smart and sustainable urban form requires a comprehensive and interdisciplinary approach.
Keywords: Smart City, Meta-Analysis, Urban Form -
Pages 118-138
The main goal of this research is to explain the effective factors in the successful formation of an airport city for the economic prosperity of cities and the expansion of the tourism industry. Today, the design of airport cities is based on global scientific approaches and integrated styles of adapted and native architecture in modern or developing countries. As one of the indicators of development in human societies, it has always been, and will continue to be, a focus of the world's governing and scientific institutions. Airport design in any country has consistently been a special concern for city planners, architects, and experts in the fields of urban development and the tourism industry due to its function and potential to impact various domestic and international sectors and levels, as well as the depth of its influence. In line with the main goal of the research, land capability was investigated using multi-criteria decision analysis, specifically employing the Güler model. To achieve the second goal and answer the research questions, the criteria of the Gartner model were classified and prioritized from an expert perspective. For the third purpose, in addition to prioritizing the resources, the focus of presence and time spent—extracted from the questionnaire—was used to determine the movement pattern. After the descriptive analysis of the data, inferential analysis was conducted, and the research hypotheses were evaluated and tested. The results of hypothesis testing are presented in graphs. The findings, derived from the collected data and analyzed using SPSS and Smart PLS software, show that all the hypotheses have been confirmed.
Keywords: Airport, Modern City, Urban Development, Tourism