فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال سیزدهم شماره 10 (پیاپی 103، دی 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/11/16
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سیده فاطمه بهبودی، سینا شاویسی، غلامعلی افروز* صفحات 1-10

    مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش میانجی احساس حقارت و نشخوار خودانتقادی در رابطه شرم از تصویر بدنی و اضطراب اجتماعی در نوجوانان دختر انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان صومعه سرا در سال 1403 بودند. حجم نمونه در این مطالعه 217 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه احساس حقارت (IFI؛ خدادای و بهرامی، 1391)، مقیاس نشخوار خودانتقادی (SCRS؛ اسمارت و همکاران، 2016)، مقیاس شرم از تصویر بدنی (BISS؛ دوارت و همکاران، 2014) و پرسشنامه فوبی اجتماعی (SPI؛ کانور و همکاران، 2000) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار بود.  همچنین یافته ها نشان داد که شرم از تصویر بدنی، نشخوار خودانتقادی و احساس حقارت بر اضطراب اجتماعی اثر مستقیم و معنادار داشت؛ همچنین شرم از تصویر بدنی بر نشخوار خودانتقادی و احساس حقارت اثر مستقیم و معنادار داشت (05/0>P). نتایج آزمون بوت استرپ نشان داد که احساس حقارت و نشخوار خودانتقادی به طور مثبت و معنادار بین شرم از تصویر بدنی و اضطراب اجتماعی نقش میانجی داشتند (05/0>P). در مجموع می توان نتیجه گرفت که شرم از تصویر بدنی به صورت مستقیم و با میانجی گری نشخوار خودانتقادی و احساس حقارت بر اضطراب اجتماعی اثر داشت.

    کلیدواژگان: احساس حقارت، اضطراب اجتماعی، شرم از تصویر بدنی، نشخوار خودانتقادی
  • ملیکا رضاقلیان، فاطمه نعمتی*، تورج هاشمی صفحات 11-20

    هدف پژوهش حاضر تعیین روابط ساختاری سبک تنظیم هیجان و شفقت به خود با بهزیستی ذهنی دانشجویان با توجه به نقش میانجی کیفیت زندگی بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1403-1402 (24000 نفر) و نمونه آماری شامل 378 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه های بهزیستی ذهنی (SWBQ، کی یز و ماگیارمو، 2003)، شفقت به خود (SCS، نف و همکاران، 2003)، سبک های تنظیم هیجان (ERQ، گراس و جان، 2003) و فرم کوتاه کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF، گروه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، 1993) و جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. تحلیل داده ها نشان داد تنظیم هیجان (ارزیابی مجدد)، شفقت به خود و کیفیت زندگی بصورت مثبت و تنظیم هیجان (سرکوبی) بصورت منفی بر بهزیستی ذهنی اثر مستقیم دارند (0.01P<). همچنین تنظیم هیجان (ارزیابی مجدد) و شفقت به خود بصورت مثبت و تنظیم هیجان (سرکوبی) بصورت منفی، بر بهزیستی ذهنی به واسطه کیفیت زندگی اثر غیرمستقیم دارند (0.01P<). مبتنی بر این یافته ها می توان نتیجه گرفت که سبک تنظیم هیجان و شفقت به خود با میانجیگری کیفیت زندگی قادرند بهزیستی ذهنی دانشجویان را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: سبک تنظیم هیجان، شفقت به خود، بهزیستی ذهنی، کیفیت زندگی
  • عطیه حسن زاده نائینی، مجید معینی زاده*، سیده سلیل ضیایی، فاطمه طهماسبی جاغرق صفحات 21-28

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب کرونا بر اساس امیدواری و شادکامی بود. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی بود. جامع آماری شامل تمامی نوجوانان دختر شهر مشهد در سال تحصیلی 1401-1400 بود. با روش نمونه گیری در دسترس 395 نفر از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب کرونا (CDAS، علیپور و همکاران، 1398)، مقیاس امید به زندگی میلر (MHS، میلر، 1988) و شادکامی آکسفورد (OHI، هیلز و آرگایل، 2002) استفاده شد. تجزیه تحلیل داده ها با بکارگیری روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام انجام شد. یافته ها نشان داد که میان اضطراب کرونا و شادکامی و همچنین میزان امیدواری رابطه منفی و معنادار وجود دارد (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که شادکامی و امیدواری درمجموع 12 درصد از واریانس نمرات اضطراب کرونا راتبیین می کنند. بنابراین شادکامی و امیدواری می توانند در بروز اضطراب کرونا نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: شادکامی، امیدواری، اضطراب کرونا
  • میلاد شیردل، کیوان صالحی*، هاجر قدیریان صفحات 29-40

    بهبود کیفیت نگارش علمی، در دوران کنونی یکی از مهم ترین دغدغه هایی است که در بین اعضای جامعه علمی مورد توجه ویژه ای قرار گرفته است. یکی از مصادیق نگارش علمی، پایان نامه ها به شمار می روند. شناسایی ویژگی های مرتبط با پایان نامه نویسی بویژه انسجام نگارشی به عنوان قلب فعالیت های نگارشی از زیربنایی ترین گام ها در آموزش و توسعه فعالیت های نوشتاری محسوب می شود. این پژوهش به شناسایی نظام نشانگرهای سنجش انسجام نگارشی در پایان نامه های علوم رفتاری پرداخت. در این پژوهش، از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی از نوع تفسیری استفاده شد. مطلعان کلیدی شامل 12 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران بودند که در سال 1401 به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند؛ در مصاحبه نهم، داده ها به حد اشباع رسیدند و سه مصاحبه دیگر نیز جهت اطمینان انجام شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و به شیوه دیکلمن و همکاران تحلیل شد. تحلیل داده ها به شناسایی 61 نشانگر و دسته بندی آن در قالب شش ملاک «انسجام بخشی درون متنی»، «ساده نویسی»، «جذابیت ظاهری»، «نظم نگارشی»، «نظم روشی (روشمندی)» و «نظم منبع دهی» منجر گردید. نتایج حاکی از آن بود که رعایت ملاک ها و نشانگرهای شناسایی شده، می تواند به بهبود کیفیت نگارش علمی و در نتیجه ارزشمندتر شدن آن کمک قابل توجهی نماید. همچنین در انتها، برای بهبود و ارتقای کیفیت انسجام در نگارش پایان نامه ها راهکارهایی ارائه گردید.

    کلیدواژگان: انسجام نگارشی، پدیدارشناسی، نگارش علمی، پایان نامه های دانشجویان
  • جعفر بهادری خسروشاهی*، زهرا تاج احمد، زهرا جدیری حبیبی صفحات 41-50

    پژوهش حاضر با هدف نقش تسلط ربع های مغزی، افکار فرانگرانی و سبک های یادگیری در پیش بینی راهبردهای فراشناختی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 1404-1403 بود که از بین آن ها تعداد 150 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس راهبردهای فراشناختی (MSS، کرمی، 1381)، پرسشنامه افکارفرانگرانی (MTQ، ولز، 1994)، پرسشنامه تسلط ربع های مغزی (BDIQ، ندهرمن، 1980) و سیاهه سبک های یادگیری (LSI2، کلب، 1985) بود. نتایج پژوهش نشان داد بین فرانگرانی، اضطراب اجتماعی و اضطراب سلامتی با راهبردهای فراشناختی رابطه منفی و معنادار وجود دارد (001/0≥P). همچنین بین تسلط ربع مغزی A و B با راهبردهای فراشناختی رابطه مثبت و معنادار و بین تسلط ربع مغزی  Cو D با راهبردهای فراشناختی رابطه منفی وجود دارد (001/0≥P). از سویی بین مشاهده تاملی با راهبردهای فراشناختی رابطه منفی و معنادار و بین مفهوم سازی انتزاعی و آزمایشگری فعال با راهبردهای فراشناختی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (01/0≥P). از سویی نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تسلط ربع مغزی A و C و مشاهده تاملی قادرند 31% از تغییرات راهبردهای فراشناختی را در دانشجویان تبیین کنند (001/0≥P). در مجموع می توان گفت تسلط ربع های مغزی و سبک های یادگیری پیش بینی کننده راهبردهای فراشناختی در افراد می باشند و با توجه به آن ها می توان راهبردهای فراشناختی را تبیین کرد.

    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، ربع های مغزی، فرانگرانی، سبک های یادگیری
  • مرضیه داریوشی، محمد مینویی، محسن طالب زاده نوبریان* صفحات 51-60

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی خودکارآمدی در رابطه بین خود مهارگری و اهمال کاری تحصیلی در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانشجویان دانشگاه پیام نور-واحد بین المللی عسلویه در سال تحصیلی 1403-1402 بود. در این مطالعه  208 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (ASEQ؛ اون و فرامن، 1988)، مقیاس اهمال کاری تحصیلی دانشجویان (APQ؛ سولومون و راثبلوم، 1984) و مقیاس خود مهارگری (SCS؛ تاجنی و همکاران، 2004) استفاده شد. تحلیل داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار است. نتایج نشان داد خود مهارگری و خودکارآمدی به طور مستقیم بر اهمال کاری تحصیلی اثر منفی و معنادار داشتند؛ همچنین خودمهارگری به طور مثبت بر خودکارآمدی اثر معنادار داشت (05/0>P). نتایج آزمون بوت استرپ نشان داد که خودکارآمدی بین خود مهارگری و اهمال کاری تحصیلی نقش میانجی داشت (05/0>P). نتایج این مطالعه دلالت بر این دارد که خود مهارگری یک عامل مهم در کاهش اهمال کاری تحصیلی دانشجویان است، همچنین این رابطه به وسیله خودکارآمدی میانجی گری شد؛ در واقع خود مهارگری به واسطه بهبود خودکارآمدی می تواند نقش مهمی در کاهش اهمال کاری تحصیلی دانشجویان داشته باشد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری، خودکارآمدی، خود مهارگری
  • سجاد معتمد منفرد، طاهر تیزدست*، مهرناز آزادیکتا صفحات 61-70

    هدف پژوهش حاضر تعیین روابط ساختاری بین طرحواره ناسازگار احساس جدایی با اضطراب مرگ با توجه به نقش واسطه ای معنا در زندگی و حمایت اجتماعی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش تمام پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر تهران در سال 1402-1401 بود که از بیماران در معرض مرگ مراقبت می کردند. نمونه آماری شامل 203 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرها در پژوهش از پرسشنامه اضطراب مرگ (DAS، تمپلر، 1970)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS، زیمت و همکاران، 1988)، پرسشنامه معنا در زندگی (MLQ، استگر و همکاران 2006) و پرسشنامه طرحواره یانگ-فرم کوتاه (YSQ-SF، یانگ، 1990) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند طرحواره جدایی بر اضطراب مرگ اثرمستقیم و از طریق ادراک حمایت اجتماعی و معنا در زندگی اثر غیرمستقیم بر اضطراب مرگ دارد (001/0p <). همچنین نتایج حاکی از این بود که طرحواره جدایی بر ادراک حمایت اجتماعی و معنا در زندگی اثر مستقیم داشت  (001/0p <). نتایج نشان داد مدل از برازش مناسبی برخوردار بود. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت که طرحواره جدایی به واسطه ی معنا در زندگی و ادراک حمایت اجتماعی نقش مهمی در شکل گیری اضطراب مرگ در پرستاران دارد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، طرحواره ناسازگار، معنا در زندگی، اضطراب مرگ
  • زینب علمی، علی دلاور*، اسفندیار آزاد، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 71-80

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای معنای زندگی در رابطه بین سبک های هویت با بلوغ عاطفی شده انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه نوجوانان دختر مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 1401- 1400 بودند. به روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ای تعداد 289 نفر انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس بلوغ عاطفی (EMS، سینگ و بهارگاوا، 1990)، سیاهه سبک هویت (ISI، برزونسکی، 1992) و پرسشنامه معنای زندگی (MLQ، استگر و همکاران، 2006) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل معادلات ساختاری حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که سبک های هویت اطلاعاتی و متعهد به صورت مستقیم قادر به پیش بینی بلوغ عاطفی بودند (001/0p‹). همچنین سبک های هویتی سردرگم و هنجاری به صورت غیرمستقیم از طریق معنای زندگی توانستند بلوغ عاطفی را پیش بینی کند (001/0p‹). این نتایج نشان می دهد که سبک های هویت با توجه به نقش مهم معنای زندگی می توانند تبیین کننده بلوغ عاطفی باشند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر ضروری است.

    کلیدواژگان: بلوغ عاطفی، سبک های هویت، معنای زندگی
  • فاطمه نورالهی رومنی، الهام حکیمی راد*، مریم اساسه، لیلا کاشانی وحید صفحات 81-90

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه آموزش کارکردهای اجرایی بر حافظه کاری، بازداری پاسخ و توجه انتخابی دانش آموزان کم توان هوشی بود. روش پژوهش حاضر نیمه‏آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان کم توان هوشی در شهر بابک در سال تحصیلی 1403-1402 بود. 30 نفر از دانش آموزان کم توان هوشی با روش نمونه گیری هدفمند وارد مطالعه و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به شیوه تصادفی گمارش شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس آزمون رنگ - کلمه استروپ (1935، SCWT، آزمون حافظه کاری ان بک کرچنر (1958، N-BACK): و آزمون برو و نرو هافمن (1984، go/ nogo بود. داده های پژوهش به شیوه تحلیل کواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون مولفه های حافظه کاری (زمان پاسخ و پاسخ صحیح)، بازداری پاسخ (زمان پاسخ، خطای ارتکاب و کل بازداری پاسخ) و توجه انتخابی (نمره تداخل، تعداد صحیح، تعداد خطا، زمان واکنش و زمان تداخل) در گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح (05/0p<) وجود دارد. از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که برنامه آموزشی کارکردهای اجرایی تاثیر قابل قبولی در بهبود حافظه کاری، بازداری پاسخ و توجه انتخابی دانش آموزان کم توان هوشی داشته است.

    کلیدواژگان: حافظه کاری، بازداری پاسخ، توجه انتخابی، کارکردهای اجرایی، کم توان هوشی
  • نیلوفر سعادت آگاه، حسین ابراهیمی مقدم*، معصومه کرباسی صفحات 91-100

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی فرسودگی شغلی بر اساس خستگی ذهنی و عدم توازن تلاش - پاداش در میان پرستاران در دوران پساکرونا انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران که طی سال های اخیر از بیماران مبتلا به کووید-19 مراقبت نموده اند، در سال 1402 بود، که از بین آنها 200 نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس و غیرتصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه‏های فرسودگی شغلی مسلش و جکسون (1981،MBI)، خستگی ذهنی جانسون و همکاران (2010،MFS) و عدم توازن تلاش - پاداش سیگریست و همکاران (2009،ERIQ) جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد خستگی ذهنی و عدم توازن تلاش - پاداش قادر به پیش بینی فرسودگی شغلی بوده اند (05/0>p) و در مجموع 1/54 درصد از واریانس فرسودگی شغلی را تبیین می کنند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که خستگی ذهنی و عدم توازن تلاش - پاداش نقش معنی داری در پیش بینی فرسودگی شغلی دارند و لزوم توجه به این عوامل برای کاهش فرسودگی شغلی در پرستاران در دوران پساکرونا ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، خستگی ذهنی، عدم توازن تلاش - پاداش، پرستاران، پساکرونا
  • زینب پیام، حسین بیگدلی*، جواد خلعتبری صفحات 101-110

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی روان درمانی مثبت گرا بر تحمل پریشانی و کیفیت زندگی بیماران قلبی- عروقی انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران قلبی- عروقی بودند که به بیمارستان قلب شهر بندر ماهشهر در نیمه دوم سال 1402 مراجعه کرده بودند؛ 32 بیمار به روش هدفمند پس از کسب معیارهای ورود به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و کنترل (16 نفر) قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس تحمل پریشانی (DTS-15؛ سیمونز و گاهر، 2005) و مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL؛ گروه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، 1998) استفاده شد. برنامه درمانی شامل 12 جلسه 60 دقیقه ای بود که به صورت فردی هر هفته یک جلسه در طول سه ماه برای اعضای گروه مداخله برگزار شد. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد بین گروه ها بین پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تحمل پریشانی و کیفیت زندگی تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>p) و روان درمانی مثبت گرا دارای ماندگاری اثر در دوره پیگیری بود (05/0>p). در مجموع می توان نتیجه گرفت که درمانی مثبت گرا یک درمان موثر بر بهبود تحمل پریشانی و کیفیت زندگی در بیماران قلبی- عروقی بوده است.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، کیفیت زندگی، روان درمانی مثبت گرا، بیماران قلبی- عروقی
  • کبرا اقدام پناه فومنی، لیلا مقتدر*، سامره اسدی مجره، بهمن اکبری صفحات 111-120

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر تحمل ابهام و دشواری در تنظیم هیجان افراد وابسته به مواد بود. روش پژوهش نیمه‏آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس ‏آزمون با گروه کنترل و دوره پیگری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در سال 1402 بود. از این بین 34 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش (17 نفر) و کنترل (17 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تحمل ابهام (ATQ) مک لین (2009) و دشواری در تنظیم هیجان (DERS) گراتز و رومر (2004) بود. طرحواره درمانی در 10 جلسه 90 دقیقه ای با فراوانی یک جلسه در هفته بر روی گروه آزمایش اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ‏ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت و طرحواره درمانی باعث افزایش تحمل ابهام (05/0> p)  و کاهش دشواری در تنظیم هیجان (05/0> p) در افراد وابسته به مواد شد. همچنین دارای ماندگاری اثر در دوره پیگیری بود (05/0> p). با توجه به نتایج به دست آمده، متخصصین اعتیاد می توانند با استفاده از طرحواره درمانی بر افزایش تحمل ابهام و کاهش دشواری در تنظیم هیجان افراد وابسته به مواد تاکید کنند.

    کلیدواژگان: تحمل ابهام، دشواری در تنظیم هیجان، طرحواره درمانی، وابستگی به مواد
  • معصومه قنبری جوپیش، نیوشا اپرخیده، سیده مریم موسوی* صفحات 121-130

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه استرس ادراک شده و نوموفوبیا با نقش میانجی حمایت اجتماعی در دانشجویان انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در سال 1402 بودند. 220 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان در یک نظرسنجی آنلاین شرکت کردند و به مقیاس استرس ادراک شده (PSS؛ کوهن و همکاران، 1983)، پرسشنامه نوموفوبیا (NMP-Q؛ یلدریم و کوریا، 2015) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS؛ زیمت و همکاران، 1988) پاسخ دادند. تحلیل داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. شاخص های برازش دلالت بر این داشت که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار بود. نتایج نشان داد که استرس ادارک شده به طور مثبت و حمایت اجتماعی به طور منفی بر نوموفوبیا اثر مستقیم داشت؛ همچنین استرس ادارک شده به طور منفی بر حمایت اجتماعی اثر مستقیم و معنادار داشت (05/0>P). نتایج آزمون بوت استرپ نشان داد که حمایت اجتماعی بین استرس ادارک شده و نوموفوبیا نقش میانجی داشت (05/0>P). نتایج این پژوهش دلالت بر این داشت که استرس ادراک شده به طور مستقیم و با نقش میانجی حمایت اجتماعی بر نوموفوبیا اثر می گذارد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، استرس، نوموفوبیا
  • سیده علیا عمادیان*، فاطمه اجارستاقی، بهرام میرزاییان صفحات 131-140

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مهارت آموزی مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک بر حل مساله اجتماعی و نگرش به بزهکاری نوجوانان بزهکار کانون اصلاح و تربیت شهر ساری انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی نوجوانان پسر بزهکار مقیم کانون اصلاح و تربیت شهر ساری در سال 1402 بودند که از بین آنها 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و سپس به صورت تصادفی در گروه های 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش دوازده جلسه 60 دقیقه ای تحت مهارت آموزی مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه حل مساله اجتماعی (SPSI، دی زوریلا و همکاران، 2002) و پرسشنامه نگرش به رفتارهای بزهکارانه (ADB، فضلی، 1389) بود. داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون حل مساله اجتماعی و نگرش به بزهکاری در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 01/0 وجود داشت. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که مهارت آموزی مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک یک رویکرد مناسب برای افزایش حل مساله اجتماعی و بهبود نگرش به بزهکاری نوجوانان بزهکار کانون اصلاح و تربیت است.

    کلیدواژگان: حل مساله اجتماعی، نگرش به بزهکاری، رفتار درمانی دیالکتیک
  • نیلوفر دهقانی، سحر غلامی ارجنکی، پریناز سادات سجادیان* صفحات 141-150

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی خودشفقتی در رابطه بین ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی با تاب آوری در دانشجویان انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد در سال تحصیلی 1403-1402 بود. در این مطالعه 230 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ (FMI؛ والش و همکاران، 2006)، پرسشنامه چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS؛ زیمت و همکاران، 1988)، فرم کوتاه مقیاس شفقت به خود (SCS-SF، ریس و همکاران، 2011) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC؛ کانر و دیویدسون، 2003) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها، از تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار است. همچنین یافته ها نشان داد که ذهن آگاهی، حمایت اجتماعی و خودشفقتی بر تاب آوری اثر مستقیم و معنادار داشتند؛ ذهن اگاهی و حمایت اجتماعی بر خودشفقتی اثرمستقیم و معنادار داشتند (05/0>P). نتیجه آزمون بوت استرپ نشان داد که خودشفقتی در رابطه بین حمایت اجتماعی و تاب آوری نقش میانجی داشت؛ همچنین نتایج نشان خودشفقتی بین ذهن آگاهی و تاب آوری نقش میانجی داشت (05/0>P). در نهایت می توان نتیجه گرفت که حمایت اجتماعی و ذهن آگاهی به صورت مستقیم و با واسطه گری خودشفقتی بر تاب آوری اثر دارند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، تاب آوری، خودشفقتی، ذهن آگاهی
  • حمیده رادپور، فهیمه دهقانی*، غلامرضا شریفی راد صفحات 151-160

    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی بسته آموزشی انگیزش مبتنی بر نظریه جهت گیری هدف بر سرزندگی و تاب آوری تحصیلی دانش آموزان متوسطه دوم انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر یزد در سال 1402-1401 بود که از بین آن ها 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تخصیص یافتند. آموزش شامل 12 جلسه 90 دقیقه ای بود. ابزارهای پژوهش نیز شامل پرسشنامه سرزندگی تحصیلی (دهقانی زاده و حسین چاری، 1391) و پرسشنامه تاب آوری تحصیلی (ARS، ساموئلز، 2004) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون سرزندگی تحصیلی و دو زیرمقیاس مثبت نگری و جهت گیری آینده و مساله محور در سطح 01/0 وجود داشت. اما با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون زیرمقیاس مهارت های بین فردی در سطح 05/0 تفاوت معناداری وجود نداشت. آموزش انگیزش مبتنی بر جهت گیری هدف روشی کارآمد برای بهبود سرزندگی تحصیلی، مثبت نگری و جهت گیری آیندهمحور و مساله محور است.

    کلیدواژگان: جهت گیری هدف، تاب آوری تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، انگیزش، دانش آموزان
  • فاطمه ملقبه به ژینوس ملک زاده، محبوبه طاهر* صفحات 161-170

    پژوهش حاضر با هدف تعیین برازش مدل ساختاری افسردگی بر اساس فرایند و محتوای خانواده در زوجین بدون فرزند با نقش میانجی گری تمایزیافتگی خود انجام شد. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، شامل کلیه زوجین بدون فرزند ساکن شهرستان گنبدکاووس در سال 1402 بود که از بین آن ها 130 زوج (260 نفر) از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های افسردگی بک (BDI-II، بک و همکاران، 1963)، فرایند و محتوای خانواده (FPC، سامانی، 2005) و تمایزیافتگی خود (DSI-R، اسکورن و فریدلندر، 1998) بود. داده ها به روش تحلیل معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج بیانگر برازش مطلوب مدل پژوهش بود. نتایج نشان داد که در بین زوجین بدون فرزند فرایند و محتوای خانواده به صورت مثبت و معنادار بر تمایزیافتگی خود اثر دارد (001/0>P). در بین زوجین بدون فرزند تمایزیافتگی خود به صورت منفی و معنادار بر افسردگی اثر دارد (001/0>P). همچنین تمایزیافتگی خود در زوجین بدون فرزند اثر فرایند و محتوای خانواده بر افسردگی را به صورت منفی و معنادار میانجیگری می کند (001/0>P)؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت، تمایزیافتگی خود با توجه به نقش فرایند و محتوای خانواده می توانند تبیین کننده افسردگی زوجین بدون فرزند باشد.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، فرایند و محتوای خانواده، افسردگی
  • راحله استاد، علیرضا ملازاده*، افسانه صابر گرکانی صفحات 171-180

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر دشواری تنظیم هیجان و تحمل پریشانی دانش آموزان دارای مخاطرات رفتاری انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه دانش آموزان پسر دارای رفتارهای مخاطره آمیز دامنه سنی بین 14 تا 18 سال مراجعه کننده به مرکز مشاوره و روانشناسی شهر کرج در سال 1402 بود که از بین آنان تعداد 30 نفر (15 نفر در گروه گواه و 15 در گروه آزمایش) از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه‏های دشواری تنظیم هیجان گرتز و رومر (2004DERS,) و پرسشنامه تحمل پریشانی سیمون و گاهر (2008DTS,) استفاده شد و آموزش ذهن آگاهی در طی 10 جلسه و هفته ای یک بار به مدت 60 دقیقه اجرا شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون دشواری تنظیم هیجان و تحمل پریشانی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح (0001/0>P) وجود داشت. در نتیجه آموزش ذهن آگاهی با بهره گیری از فنونی همانند افکار هیجانات و رفتار آگاهانه می تواند به عنوان رویکردی موثر برای کاهش دشواری تنظیم هیجانی و بهبود تحمل پریشانی در نوجوانان دارای مشکلات رفتاری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دشواری تنظیم هیجان، تحمل پریشانی، ذهن آگاهی، مشکلات رفتاری
  • امیرابوالفضل عزیزپور، معصومه آزموده*، هرمز آیرملو، سید داود حسینی نسب صفحات 181-190

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ، ترس از سقوط و نشانگان افت روحیه در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن ام.اس شهر تبریز در سال 1402 بود. نمونه پژوهش شامل 40 نفر از جامعه آماری بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی درگروه آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 8 جلسه 60 دقیقه ای در طول چهار هفته و هفته ای دو جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. ابزار پژوهش شامل مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970 ،DAS)، مقیاس کارآمدی در افتادن کمپن و همکاران (2008 ،FES-I) و پرسشنامه نشانگان افت روحیه کیسان و همکاران (2004 ،DS) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری اضطراب مرگ، ترس از سقوط و نشانگان افت روحیه تفاوت معناداری وجود دارد. (01/0P<). در نتیجه به کمک درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می توان گام موثری در بهبود اضطراب مرگ، ترس از سقوط و نشانگان افت روحیه در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس برداشت.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، اضطراب مرگ، ترس از سقوط، نشانگان افت روحیه، مولتیپل اسکلروزیس
  • آرزو حبیبی کیلک، محمدرضا خدابخش*، زهرا باقرزاده گلمکانی صفحات 191-200

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان هیجان مدار بر سوگ مراقبین بیماران مبتلا به سرطان بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و گروه گواه با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه مراقبین بیماران مبتلا به سرطان بود که از خدمات بنیاد نیکوکاری کنترل سرطان ایرانیان مشهد در سه ماه آخر سال 1402 برای بیماران خود بهرمند می شدند. نمونه شامل 45 نفر بود که به صورت هدفمند انتخاب و  به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه های مداخله درمان شناختی رفتاری یونگ (2001) را طی 10 جلسه 90 دقیقه ای و درمان هیجان مدار گرینبرگ (2006)  را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفته ای یک بار دریافت نمودند. داده ها با استفاده از مقیاس سوگ پیش بینی کننده (AGS) هولم و همکاران (2019) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس آمیخته مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و گروه گواه تفاوت معناداری وجود داشت؛ هر دو درمان شناختی رفتاری و هیجان مدار باعث کاهش نمرات سوگ مراقبین بیماران مبتلا به سرطان موثر شد (05/0>p). همچنین براساس نتایج بدست آمده درمان هیجان مدار در بهبود سوگ مراقبین بیماران مبتلا به سرطان اثربخشی بیشتری از درمان شناختی رفتاری دارد (05/0>p). نتایج نشان می داد که درمان هیجان مدار، احتمالا مداخله کارآمدتری در مقایسه با درمان شناختی رفتاری برای بهبود سوگ مراقبین بیماران بوده است.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، درمان شناختی رفتاری، مراقبین بیماران مبتلا به سرطان، سوگ
  • مرجان فریادی قایش قور شاق، مریم کلهرنیا گل کار*، ربابه عطایی فر صفحات 201-210

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین ویژگی های شخصیتی با سرخوردگی زناشویی شده انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانشجویان زن متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال تحصیلی 1403-1402 بود. به روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ای تعداد 238 نفر انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس سرخوردگی زناشویی (MDS، کایزر، 1993)، پرسشنامه شخصیتی نئو (NEO-FFI، مک کری و کاستا، 1985) و پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ، گارنفسکی و کرایج، 2006) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل مسیر حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که ویژگی های شخصیتی گشودگی و مردم آمیزی به صورت مستقیم قادر به پیش بینی سرخوردگی زناشویی بودند (001/0p‹). همچنین اثر غیرمستقیم متغیر های روان رنجورخویی، برون گرایی و با وجدان بودن به متغیر سرخوردگی زناشویی از طریق تنظیم شناختی هیجان سازش یافته معنادار بود (001/0p<). از سویی دیگر اثر غیرمستقیم متغیر های گشودگی و مردم آمیزی به متغیر سرخوردگی زناشویی از طریق تنظیم شناختی هیجان سازش نیافته معنادار بود (001/0p<). این نتایج نشان می دهد که ویژگی های شخصیتی با توجه به نقش مهم تنظیم شناختی هیجان می توانند تبیین کننده سرخوردگی زناشویی باشند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر ضروری است.

    کلیدواژگان: سرخوردگی زناشویی، ویژگی های شخصیتی، تنظیم شناختی هیجان
  • اکرم ثناگو*، سارا فخاریان مقدم، لیلا سادات عزیزی ضیابری صفحات 211-220

    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان نابارور بر اساس مشکلات ناباروری با نقش میانجی شناخت های بیماری زا بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مبتلا به ناباروری در سطح شهر مشهد بودند که در بازه زمانی اردیبهشت تا تیرماه 1402 به کلینیک ها و مراکز تخصصی ناباروری مراجعه کرده بودند. تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس مشکلات ناباروری-فرم کوتاه (FPM-SF، 2017)، پرسشنامه شناخت های بیماری زا (ICQ، 2001) و مقیاس کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (HRQoL، 2021) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها بیانگر برازش مطلوب مدل پژوهش بود. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که مشکلات ناباروری بر شناخت های بیماری زا (01/0>P) و کیفیت زندگی سلامت زنان نابارور اثر مستقیم دارند (05/0>P). شناخت های بیماری زا بر کیفیت زندگی سلامت زنان نابارور اثر مستقیم (01/0>P) دارند. مشکلات ناباروری به واسطه شناخت های بیماری زا اثر غیرمستقیم بر کیفیت زندگی سلامت دارند (01/0>P). نتایج نشان داد که شناخت های بیماری زا با توجه به نقش مشکلات ناباروری می تواند تبیین کننده کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان نابارور باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، مشکلات ناباروری، شناخت های بیماری زا
  • زهرا توکلی، سارا ابراهیمی*، سمیه احمدی صفحات 221-230

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تاب آوری تحصیلی دانش آموزان تیزهوش بر اساس اضطراب پنهان، ابعاد کمال گرایی و ادراک از محیط کلاس انجام شد. روش این پژوهش، توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان تیزهوش دختر دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1403-1402 تشکیل دادند که از بین آن ها 214 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس چندبعدی کمال گرایی (MPS، هویت و فلت، 1991)، پرسشنامه محیط یادگیری کلاس (CLEQ، مک گی و همکاران، 2007)، سیاهه تاب آوری تحصیلی (ARI، ساموئلز، 2004) و سیاهه حالت-صفت اضطراب (STAL، اسپیل برگر و همکاران، 1970) بود. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. یافته ها نشان داد ابعاد کمال گرایی و اضطراب پنهان رابطه منفی و معنی دار و ادراک از محیط کلاس رابطه مثبت و معنی دار با تاب آوری تحصیلی دارند (01/0p<). همچنین، 43% از واریانس تاب آوری تحصیلی بر اساس متغیرهای ابعاد دیگرمدار و جامعه مدار کمال گرایی، اضطراب پنهان و ادراک از محیط کلاس قابل تبیین است و اضطراب پنهان بیشترین سهم را در پیش بینی متغیر تاب آوری تحصیلی دارد (05/0p<). از یافته ها می توان نتیجه گرفت کمال گرایی دیگرمدار و جامعه مدار، اضطراب پنهان و ادراک از محیط کلاس نقش کلیدی در تاب آوری تحصیلی دانش آموزان تیزهوش دارند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های مداخله ای طراحی شده برای افزایش تاب آوری تحصیلی دانش آموزان تیزهوش ضروری است.

    کلیدواژگان: ابعاد کمال گرایی، تاب آوری تحصیلی، اضطراب پنهان، ادراک از محیط کلاس
  • مروارید مولائی، سوگند مرادی حقگو، سجاد سعادت* صفحات 231-240

    پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی مقیاس چند بعدی رفتار ضد اجتماعی در محیط آموزش عالی (ASB) در نمونه ای از دانشجویان ایرانی انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع اعتباریابی بود. 270 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، در سال 1402 در این مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس مشارکت داشتند. جهت محاسبه پایایی بازآزمایی، 50 نفر نیز انتخاب و ASB را در فاصله دو هفته تکمیل کردند. در این مطالعه، مقیاس چند بعدی رفتارضداجتماعی (ASB، محمود و همکاران، 2020)، دوجین کثیف (DD، جانسون و وبستر، 2010) و فرم کوتاه مقیاس خودشفقتی (SCS، رایس و همکاران، 2011) اجرا شدند. با توجه به نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، دو عامل به صورت مجزا شناسایی شدند که در مجموع 30/66 درصد کل واریانس را تبیین می کنند . نتایج روایی ملاکی نشان داد که ASB با صفات شخصیت تاریک رابطه مثبت و با شفقت به خود رابطه منفی داشت (05/0>P)؛ که به ترتیب نشان دهنده روایی همگرا و واگرای این ابزار می باشد. یافته ها بیانگر این بود که ASB از پایایی بازآزمایی 77/0 و از همسانی درونی مطلوب به روش آلفای کرونباخ 89/0 برخوردار است. با توجه به روایی و پایایی مطلوب آن در دانشجویان ایرانی، پیشنهاد می شود که جهت سنجش رفتار ضد اجتماعی در دانشجویان ایرانی از این مقیاس استفاده گردد.

    کلیدواژگان: رفتارضداجتماعی، اعتباریابی، دانشجویان
  • زهرا اسدی منش، لاله کهن سال*، مهلا شعبانی، مژگان خسروبگی، فرشته بخشیان صفحات 241-250

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی شدت علائم افسردگی پس از زایمان براساس تعارضات زناشویی، سابقه افسردگی پیش از بارداری و حمایت خانوادگی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی_ همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان باردار مراجعه کننده به مراکز مشاوره اداره بهداشت شهر تهران که در سال 1402 باردار بودند که از میان آنها 150 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد تعارض های زناشویی براتی و ثنایی (1375، MCQ)، پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبورگ (2003، EPDS)، پرسشنامه حمایت اجتماعی (مقیاس خانواده، مری پروسیدانو و کنیت هلر (PSS-FA، 1983) و پرسشنامه افسردگی بک و همکاران (BDI-II 1996) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش همزمان مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که مولفه های تعارضات زناشویی (001/0) و افسردگی پیش از بارداری (037/0)، به صورت مثبت و معنادار و حمایت خانوادگی (041/0) به صورت منفی قادر به پیش بینی افسردگی پس از زایمان می باشند. دیگر نتایج حاکی از آن بود که تعارضات زناشویی، سابقه افسردگی پیش از بارداری و حمایت خانوادگی در مجموع 31 درصدواریانس افسردگی پس از زایمان را تبیین می کند. بنابراین تعارضات زناشویی، سابقه افسردگی پیش از بارداری و حمایت خانوادگی می تواند در بروز افسردگی پس از زایمان نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، حمایت خانوادگی، افسردگی پیش از بارداری، افسردگی پس از زایمان
|
  • Seyyede Fatemeh Behboodi, Sina Shavaisy, Gholam Ali Afrooz* Pages 1-10

    The present study aimed to determine the mediating role of inferiority feeling and self-critical rumination in the relationship between body image shame and social anxiety in adolescent girls. The present descriptive-correlational study was of the structural equation modeling type. The statistical population of this study was high school students in Sowme'eh Sara city in 2024. The sample size in this study was 217 people who were selected by convenience sampling method and responded to the Inferiority Feeling Inventory (IFI; Khodaday and Bahrami, 2012), Self-Critical Rumination Scale (SCRS; Smart et al., 2016), Body Image Shame Scale (BISS; Duarte et al., 2014), and Social Phobia Inventory (SPI; Connor et al., 2000). Structural equation modeling was used to analyze the data. The results showed that the proposed model had a favorable fit. The results showed that body image shame, self-critical rumination, and inferiority feeling had a direct and significant effect on social anxiety; body image shame also had a direct and substantial impact on self-critical rumination and inferiority feeling (P<0.05). The results of the bootstrap test showed that inferiority feeling and self-critical rumination positively and significantly mediated the relationship between body image shame and social anxiety (P<0.05). In summary, it can be concluded that body image shame had a direct and mediated effect on social anxiety through self-critical rumination and inferiority feelings.

    Keywords: Inferiority Feeling, Social Anxiety, Body Image Shame, Self-Critical Rumination
  • Melika Rezagholiyan, Fatemeh Nemati*, Touraj Hashemi Pages 11-20

    The present study aimed to determine the structural relationships between Emotion regulation style and Self-compassion and the student's mental well-being, with the mediating role of Quality The research method was descriptive correlation and structural equation modeling. This research's statistical population included the University of Tabriz students in 2023-2024 (24000 people) and the statistical sample included 378 people selected by multi-stage cluster sampling method. To measure the variables, the Mental Well-Being Questionnaire (SWBQ, Keyes& Magyar-Moe,2003), the Self-Compassion scale (SCS, Neff,2003), Emotion Regulation Styles (ERQ, Gross & John, 2003), and the Quality of Life-BREF Questionnaire (WHOQOL-BREF, World Health Organization's, 1996) were used. The structural equation modeling method was used to analyze the data. The results showed that the model had a good fit. Data analysis showed that self-compassion, emotion regulation (reevaluation) and quality of life, positive and anxious attachment, avoidant attachment, and emotion regulation (suppression) have a negative direct effect on mental well-being(P<0.01). Also, secure attachment, self-compassion and emotion regulation (reevaluation) positive and anxious attachment, avoidant attachment, and emotion regulation (suppression) negatively have an indirect effect on mental well-being through quality of life(P<0.01). Based on these findings, it can be stated that adverse Self-compassion and emotion regulation style through the mediation of Quality of life can predict students' mental well-being.

    Keywords: Emotion Regulation Style, Self-Compassion, Subjective Well-Being, Quality Of Life
  • Atiye Hassanzadeh Naini, Majid Moeinizadeh*, Seyedeh Soleil Ziayaei, Fatemeh Tahmasbi Jaghargh Pages 21-28

    The current research aimed to predict the anxiety of Corona based on hope and happiness. The current research was a descriptive-correlation type of study. The statistical database included all teenage girls in the city of Mashhad in the academic year 1400-1401. With the available sampling method, 395 people participated in the research through an Internet call.  To collect data, the Corona Anxiety Questionnaire (CDAS, Alipour et al., 2018),  The Miller Hope Scale (MHS, Miller, 1988), and the Oxford Happiness Questionnaire (OHI, Hills and Argyle, 2002) were used. Data analysis was done using Pearson's correlation method and stepwise regression. The findings showed that there is a negative and significant relationship between anxiety and happiness, as well as the level of hope (P<0.01).  The results of the regression analysis showed that happiness and hope explained 12% of the variance of the Corona anxiety scores. Therefore, happiness and hope can play a role in the emergence of corona anxiety.

    Keywords: Happiness, Hope, Corona Anxiety
  • Milad Shirdel, Keyvan Salehi*, Hajar Ghadirian Pages 29-40

    Improving the quality of scientific writing is one of the most important concerns in the current era, receiving special attention among the scientific community members. Dissertations are one of the examples of scientific writing. Identifying features related to thesis writing, especially writing coherence as the heart of writing activities, is considered one of the most basic steps in teaching and developing writing activities. This research identified the system of indicators for measuring the writing coherence in behavioral science theses. In this research, a qualitative approach and an interpretive phenomenological method were used. The key informants were 12 faculty members of the Faculty of Psychology and Education of the University of Tehran who were selected by snowball sampling in 2022; In the ninth interview, the data reached the saturation level, and three more interviews were conducted to be sure. data were collected using a semi-structured interview and were analyzed according to Dickelman and his colleague's Data analysis led to the identification of 61 indicators and their classification in the form of six criteria including: "intratextual coherence", "simple writing", "appearance attractiveness", "writing order", "methodical order" and "sourcing order". The results indicate that compliance with the criteria and indicators identified can significantly contribute to the quality improvement of scientific writing thus making it more valuable. Also, in the end, solutions were presented to improve and enhance the quality of coherence in thesis writing.

    Keywords: Writing Coherence, Phenomenology, Scientific Writing, Student Thesis
  • Jafar Bahadorikhosroshahi*, Zahra Tajahmad, Zahra Jodeyrihabibi Pages 41-50

    The present study aimed to investigate the role of brain quadrant dominance, meta-worry thoughts, and learning styles in predicting meta-cognitive strategies. The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all students of Shahid Madani University of Azerbaijan in the academic year 2024-2025, from which 150 people were selected by cluster random sampling. The research tools included the Meta-cognitive Strategies Scale (MSS, Karami, 1381), Meta-worry Thoughts Questionnaire (MTQ, Wells, 1994), Brain Quadrant Dominance Questionnaire (BDIQ, Nederman, 1980), and Learning Styles Inventory (LSI2, Kolb, 1985). The results of the study showed that there is a negative and significant relationship between meta-worry, social and health anxiety, and meta-cognitive strategies (P≥0.001). Also, there is a positive and significant relationship between the dominance of brain quadrants A and B with metacognitive strategies and a negative relationship between the dominance of brain quadrants C and D with metacognitive (P≥0.001). On the one hand, there is a negative and significant relationship between reflective observation and metacognitive strategies, and there is a positive and significant relationship between abstract conceptualization and active experimentation with metacognitive strategies (P≥0.01). On the other hand, the results of regression analysis showed that the dominance of brain quadrants A and C and reflective observation can explain 31% of the changes in metacognitive strategies in students (P≥0.001). In general, it can be said that the dominance of brain quadrants and learning styles predict metacognitive strategies in individuals, and according to them, metacognitive strategies can be explained.

    Keywords: Meta-Cognitive Strategies, Brain Quadrants, Meta-Worrying, Learning Styles
  • Marzieh Dariushi, Mohammad Minouei, Mohsen Talebzadehnobarian* Pages 51-60

    The present research aimed to determine the mediating role of self-efficacy in the relationship between self-control and academic procrastination in students. The present research utilized a descriptive correlational research method employing structural equation modeling. The statistical population for the research comprised all students of Payame Noor University, International Center Of Assaluyeh, in the academic year 2023-2024. In this study, 208 people were selected by the available sampling method. To collect the data, the Academic self-efficacy Questionnaire (ASEQ; Owen and Froman., 1988), Procrastination assessment scale-students (APQ; Solomon and Rothblum., 1984), and Self-controlling scale (Tangney et al., 2004) were used. Data analysis was conducted using structural equation modeling. The results demonstrate that the suggested model has describable fitness. The results showed that self-control and self-efficacy had a significant and negative direct effect on academic procrastination. Also, Self-control had a significant positive effect on self-efficacy (P<0/05). The results of the bootstrap test indicated that self-efficacy played a mediating role between self-control and academic procrastination (P<0/05). The results of this study suggest that self-control is an important factor in reducing academic procrastination among students, and this relationship is mediated by self-efficacy. Self-control can play a significant role in reducing academic procrastination among students through the improvement of self-efficacy.

    Keywords: Procrastination, Self-Efficacy, Self-Control
  • Sajad Motamed Monfared, Taher Tizdast*, Mehrnaz Azad Yekta Pages 61-70

    The present study aimed to determine the structural relationships between the separation maladaptive schema and death anxiety, with the mediating role of the meaning of life and social support. The present research was descriptive-correlational based on path analysis. The statistical population of this study included all nurses who worked in Tehran hospitals in 2022-2023 and provided care for end-of-life patients. We selected 203 individuals using a purposive sampling method. Instruments used in the study include the Death Anxiety Scale (DAS, Templer, 1970), The multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS, Zimmet et al, 1988), the Meaning in Life Questionnaire (MSQ, Steger et al. 2006), and Young's schema questionnaire-Short form (YSQ-SF, Young, 1990). Data were analyzed using the path analysis method. The results showed separation schema had a direct effect on death anxiety and an indirect effect through the mediation of the meaning of life and the perception of social support (p<0.001). Also, the results showed that the separation schema directly affected social support and meaning in life. The results showed that the model had a good fit. According to these findings, it can be concluded that the schema of separation through meaning in life and the perception of social support plays an important role in the formation of death anxiety in nurses.

    Keywords: Social Support, Maladaptive Schema, Meaning In Life, Death Anxiety
  • Zeynab Elmi, Ali Delavar*, Esfandiar Azad, Mahdi Zare Bahramabadi Pages 71-80

    This research was conducted to investigate the mediating role of the meaning of life in the relationship between identity styles with emotional maturity. The current research was a descriptive-correlation type of path analysis. The statistical population of this research was all adolescent girls who were studying in the second secondary level of Tehran city in the academic year of 2021-2022. Using the available sampling method, a sample of 289 people was selected and participated in the study. Research tools included the emotional Maturity Scale (EMS, Singh & Bhargava, 1990), Identity Style Inventory (ISI, Berzonsky, 1992), and Meaning Life questionnaire (MLQ, Steger & et al, 2006). The data were analyzed using the path analysis method. The results of the structural equation analysis indicated the appropriate fit of the model. The findings showed that informational and moratorium identity styles were able to predict emotional maturity (p<0.001) directly. Also, confused and normative identity styles were able to predict emotional maturity indirectly through the meaning of life (p<0.001). These results show that identity styles, considering the important role of the meaning of life, can explain emotional maturity and it is necessary to pay attention to these factors in interaction with each other.

    Keywords: Emotional Maturity, Identity Styles, Meaning Of Life
  • Fatemeh Noorollahi Romeni, Elham Hakimirad*, Maryam Asaseh, Leila Kashani Vahid Pages 81-90

    The present study aimed to determine the effectiveness of the executive functions training program on working memory, response inhibition, and selective attention of students with intellectual disabilities. The current research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the research included all students with low intelligence in Babak City in the academic year 2024-2025. 30 students with intellectual disabilities were included in the study by purposeful sampling and randomly assigned to two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The research tools included the Stroop color-word test scale (1935, SCWT), the N-BACK Kirchner working memory test (1958), and Hoffman's go/ nogo test (1984). The research data were analyzed using multivariate analysis of covariance using SPSS-24 software. The findings showed that by controlling the pretest effect between the mean posttest of working memory components (response time and correct response), response inhibition (response time, committed error, and total response inhibition), and selective attention (interference score, correct number, error number, reaction time and interference time) in the experimental group compared to the control group, there is a significant difference at the significance level (p<0.05). It can be concluded that the executive functions training program had an acceptable effect on improving working memory, response inhibition, and selective attention of students with intellectual disabilities.

    Keywords: Working Memory, Response Inhibition, Selective Attention, Executive Functions, Intellectual Disabilities
  • Niloufar Sa'adat Agah, Hossein Ebrahimi Moghadam*, Masoumeh Karbasi Pages 91-100

    The present study was conducted to predict job burnout based on mental fatigue and effort-reward imbalance among nurses in the post-corona era. The present research method was descriptive-correlational. The statistical population included all the nurses working in the hospitals of Tehran University of Medical Sciences who have taken care of patients with COVID-19 in recent years, in 2023, out of which 200 people were selected as a sample using the available and non-random sampling method. The data were collected using Maslach & Jackson's Maslach Burnout Inventory (MBI, 1981), Johansson et al's Mental Fatigue Scale (MFS, 2010) Siegrist et al's Effort-Reward Imbalance Questionnaire (ERIQ, 2009). Multiple regression analysis was used to analyze the data. The findings of the research showed that mental fatigue and effort-reward imbalance were able to predict job burnout (p<0.05) and explained 54.1% of the variance of job burnout. Therefore, it can be concluded that mental fatigue and effort-reward imbalance play a significant role in predicting job burnout and it seems necessary to pay attention to these factors to reduce job burnout in nurses in the post-corona era.

    Keywords: Job Burnout, Mental Fatigue, Effort-Reward Imbalance, Nurses, Post-Corona
  • Zeinab Payam, Hossein Bigdeli*, Javad Khalatbari Pages 101-110

    This study was conducted to determine the effectiveness of positive psychotherapy on distress tolerance and quality of life of cardiovascular patients. The present study was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design and a control group with a three-month follow-up period. The statistical population of the study included all cardiovascular patients who had been referred to the Bandar-e Mahshahr Heart Hospital in the second half of 2024; 32 patients were randomly assigned to two experimental groups (n=16) and control groups (n=16) after meeting the inclusion criteria. The Distress Tolerance Scale (DTS-15; Simons & Gaher, 2005) and the World Health Organization Quality of Life Scale (WHOQOL; Whoqol Group, 1998) were used to collect data. The treatment program consisted of twelve 60-minute sessions, which were held individually, one session per week, for three months for the intervention group members. Repeated-measures analysis of variance was used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference between the groups between pre-test, post-test, and follow-up in distress tolerance and quality of life (p<0.05) and positive psychotherapy had a lasting effect during the follow-up period (p<0.05). Overall, it can be concluded that positive psychotherapy was an effective treatment for improving distress tolerance and quality of life in cardiovascular patients.

    Keywords: Distress Tolerance, Quality Of Life, Positive Psychotherapy, Cardiovascular Patients
  • Kobra Eghdampanah Foumani, Leila Moghtader*, Samereh Asadi Mojreh, Bahman Akbari Pages 111-120

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of schema therapy on the tolerance of ambiguity and difficulty in regulating the emotions of drug addicts. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of the study included substance-dependent patients who were referred to addiction treatment centers in Tehran in 1402. Among these, 34 people were selected by the available sampling method and were randomly divided into experimental (17 people) and control (17 people) groups. Research tools included the Ambiguity Tolerance Questionnaire (ATQ) by McLean (2009) and Difficulty in Emotion Regulation (DERS) by Gratz and Roemer (2004). Schema therapy was performed on the experimental group in 10 sessions of 90 minutes with the frequency of one session per week. Analysis of variance with repeated measurements was used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference between the two groups and schema therapy increased the tolerance of ambiguity (p<0.05) and reduced the difficulty in emotion regulation (p<0.05) in substance-dependent people. It also had a lasting effect in the follow-up period (p>0.05). According to the obtained results, addiction specialists can use schema therapy to emphasize increasing the tolerance of ambiguity and reducing the difficulty in regulating the emotions of drug addicts.

    Keywords: Ambiguity Tolerance, Difficulty In Emotion Regulation, Schema Therapy, Drug Addicts
  • Massoumeh Qanbary Joopish, Niusha Aparkhide, Seyedeh Maryam Mousavi* Pages 121-130

    The present study was conducted to determine the relationship between perceived stress and nomophobia and the mediating role of social support in students. The present research was a descriptive-correlation type of structural equation modeling. The statistical population of this research was the students of Islamic Azad University, Rasht branch in 2023. 220 students were selected by the available sampling method. Participants completed an online survey and completed the Perceived Stress Scale (PSS; Cohen et al., 1983), the Nomophobia Questionnaire (NMP-Q; Yildirim & Correia, 2015), and the Multidimensional Perceived Social Support Scale (MSPSS; Zimet et al., 1988) answered. Data analysis was done using structural equation modeling. The fit indices indicated that the proposed model had a good fit. The results showed that perceived stress positively and social support negatively had a direct effect on nomophobia; Also, perceived stress negatively had a direct and significant effect on social support (P<0.05). Also, the results of the bootstrap test showed that social support played a mediating role between perceived stress and nomophobia (P<0.05). The results of this research indicated that the perceived stress directly or the mediating role of social support affected nomophobia.

    Keywords: Social Support, Stress, Nomophobia
  • Seyedeh Olia Emadian*, Fatemeh Ojarastaghi, Bahram Mirzaian Pages 131-140

    This study aimed to determine the effectiveness of skill training based on dialectical behavior therapy on social problem solving and attitudes towards delinquency of juvenile delinquents in Sari Correctional Center. The research method was a quasi-experimental design with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included all juvenile delinquent boys residing in Sari Correctional Center in 2023, from which 30 were selected by purposive sampling and then randomly assigned to experimental and control groups of 15 people. The experimental group underwent twelve 60-minute sessions of skill training based on dialectical behavior therapy. The research instruments were the Social Problem Solving Questionnaire (SPSI, D'zurilla et al., 2002) and the Attitudes Towards Delinquent Behaviors Questionnaire (ADB, Fazli, 2010). The research data were analyzed using a multivariate analysis of the covariance test. The findings showed that by controlling for the pretest effect, there was a significant difference at the 0.01 level between the mean posttest scores of social problem-solving and attitudes toward delinquency in the experimental and control groups. The results of the study indicated that skill training based on dialectical behavior therapy is an appropriate approach for increasing social problem-solving and improving attitudes toward delinquency in juvenile delinquents in correctional facilities.

    Keywords: Social Problem Solving, Attitude Towards Delinquency, Dialectical Behavior Therapy
  • Niloufar Dehghani, Sahar Gholami Arjenaki, Parinaz Sadat Sajjadian* Pages 141-150

    This research was conducted to determine the mediating role of self-compassion in the relationship between mindfulness and social support with resilience in students. The present study was descriptive-correlation by structural equation modeling method. The statistical population of the research included students of Islamic Azad University, Najaf Abad branch in the academic year 2023. In this study, 230 people were selected by random sampling of the cluster and were assigned to the Freiburg Mindfulness Questionnaire (FMI; Walach et al., 2006), the Multidimensional Perceived Social Support Questionnaire (MSPSS; Zimet et al., 1988), the Short Form of the Self-Compassion Scale (SCS-SF, Raes et al., 2011) and the Connor and Davidson Resilience Scale (CD-RISC; Connor and Davidson, 2003) answered. Structural equation analysis was used to analyze data. The findings showed that the proposed model has a favorable fit. Also, the findings showed that mindfulness, social support, and self-compassion had a direct and significant effect on resilience; Also, mindfulness and social support had a direct and significant effect on self-compassion (P< 0.05). The result of the bootstrap test showed that self-compassion played a mediating role in the relationship between social support and resilience; Also, the results showed self-compassion between mindfulness and resilience played a mediating role (P<0.05). Finally, it can be concluded that social support and mindfulness directly and through self-compassion affect resilience.

    Keywords: Social Support, Resilience, Self-Compassion, Mindfulness
  • Hamideh Radpour, Fahimeh Dehghani*, Gholamreza Sharifirad Pages 151-160

    The present study was conducted with the aim of the feasibility of a motivational training package based on goal orientation theory on the vitality and academic resilience of secondary school students. The research method was quasi-experimental with a pretest,  posttest, and control group design. The statistical population was female students of second secondary level in Yazd city in 2022-2023. Among them, 30 were selected by convenient sampling and randomly divided into two experimental groups (N=15) and a control group (N=15). Motivation package training based on goal orientation was implemented in 12 90-minute sessions. The tools of the current research included Academic Vitality Questionnaire (Dehghanizadeh & Hossein Chari, 2011) and Academic Resilience Questionnaire (ARS, Samuels, 2004). Multivariate and univariate covariance analysis methods were used for data analysis. The findings showed that by controlling the pre-test effect, there was a difference between the post-test mean of academic vitality and two subscales of positivity and future-oriented and problem-oriented at the level of 0.01. However, by controlling the pre-test effect, there was no significant difference between the post-test mean of the interpersonal skills subscale at the 0.05 level. Motivation training based on goal direction is an efficient method to improve academic vitality, positivity, and future future-oriented and problem-oriented.

    Keywords: Goal Direction, Resilience, Academic Vitality Motivation Based On Goal Orientation, Motivation, Students
  • Fatemeh Zhinous Malekzadeh, Mahboobe Taher* Pages 161-170

    The present study was conducted to determine the fit of the structural model of depression based on the family process and content in childless couples with the mediating role of self-differentiation The research method was structural equation descriptive-correlation. The statistical population included all childless couples living in Gonbadkavus City in 2023, from which 130 couples (260 people) were selected through available sampling. Research tools included Beck depression questionnaires (Beck et al., 1963), family process and content (Samani, 2005), and self-differentiation (Skorn and Friedlander, 1998). The data were analyzed by structural equation analysis. The results showed the optimal fit of the research model. The results showed that among childless couples, the process and content of the family have a positive and meaningful effect on self-differentiation (P<0/001). Among childless couples, self-differentiation has a negative and significant effect on depression (P<0/001). Also, self-differentiation in childless couples mediates the effect of family process and content on depression in a negative and meaningful way (P<0/001); Therefore, it can be concluded that self-differentiation according to the role of the family process and content can explain the depression of childless couples.

    Keywords: Self-Differentiation, Family Process, Content, Depression
  • Raheleh Ostad, Alireza Mollazadeh*, Afsaneh Saber Garakani Pages 171-180

    The present study was conducted to determine the effectiveness of mindfulness training in reducing the difficulty in emotion regulation and distress tolerance of students with behavioral risks. The present research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research consisted of all male students with risky behaviors between the ages of 14 and 18 who were referred to the counseling and psychology center in Karaj city in 2023, of which there were 30 people (15 people in the control group and 15 people in the experimental group) were selected through the purposeful sampling method and randomly replaced in two groups. To collect data, Gratz & Roemer's Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS, 2004) and Simons & Gaher's Distress Tolerance Scale (DTS, 2008) were used, and mindfulness training was carried out during 10 sessions and once a week for 60 minutes. Multivariate analysis of the covariance test was used to analyze the data. The research findings showed a significant difference of (P<0.0001) between the post-test mean of emotion regulation difficulty and distress tolerance in both experimental and control groups. As a result, emotion regulation training using techniques such as thoughts, emotions, and conscious behavior can be used as an effective approach to reduce the difficulty in emotional regulation and improve distress tolerance in adolescents with behavioral problems.

    Keywords: Difficulty In Emotional Regulation, Distress Tolerance, Mindfulness, Behavioral Problems
  • Amirabolfazl Azizpour, Masoumeh Azmoodeh*, Hormoz Ayromlou, Seyed Davoud Hoseini Nasab Pages 181-190

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on death anxiety, fear of falling, and demoralization in patients with multiple sclerosis. The research method was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design and a control group with a one-month follow-up period. The statistical population of the present study included all patients with multiple sclerosis referred to the Multiple Sclerosis Association of Tabriz City in 2023. The research sample consisted of 40 people from the statistical population who were selected by the available sampling method and randomly replaced in the group (20 people in each group). Treatment based on acceptance and commitment was implemented in 8 sessions of 60 minutes during four weeks and two sessions per week for the experimental group. The research tools included Templer's Death Anxiety Scale (1970, DAS), Kempen et al.'s Falls Efficacy Scale (2008, FES-I), and Kissane et al.'s Demoralization Scale (2004, DS). The data were analyzed using analysis of variance with repeated measures. The results showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up of death anxiety, fear of falling, and depression symptoms. (P<0.01). According to the results of this study, psychologists and psychiatrists can use this intervention to improve death anxiety, fear of falling, and demoralization in patients with multiple sclerosis.

    Keywords: Acceptance, Commitment, Death Anxiety, Fears Of Falling, Demoralization, Multiple Sclerosis
  • Arezoo Habibi Kilak, Mohammadreza Khodabakhsh*, Zahra Bagherzadeh Golmakani Pages 191-200

    This study aimed to compare the efficacy of cognitive-behavioral therapy (CBT) and emotion-focused therapy (EFT) on grief in caregivers of cancer patients. This semi-experimental research utilized a pretest-posttest control group design with a two-month follow-up. The statistical population included all caregivers of cancer patients who received services from the Iranian Cancer Charity Foundation in Mashhad during the last three months of 2023. The sample consisted of 45 caregivers, who were selected purposefully and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The intervention groups received 10 sessions of 90-minute CBT based on Young's model (2001) and 8 sessions of 90-minute EFT based on Greenberg's model (2006), once a week. Data were collected using Holm et al.'s (2019) Grief Predictors Scale (AGS). Results indicated a significant difference between the experimental and control groups, with both CBT and EFT significantly reducing grief scores in caregivers (p < 0.05). Furthermore, EFT was found to be more effective than CBT in alleviating grief in caregivers (p < 0.05). The results showed that emotion-oriented therapy was probably a more efficient intervention than cognitive behavioral therapy for improving the bereavement of caregivers of patients and, can guide therapists in treatment selection.

    Keywords: Emotion-Oriented Therapy, Cognitive-Behavioral Therapy, Caregivers Of Cancer Patients, Grief
  • Marjan Faryadi Ghayesh Ghorshagh, Maryam Kalhornia Golkar*, Robabeh Ataeifar Pages 201-210

    This research was conducted to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between personality traits with marital disaffection. The current research was a descriptive-correlation type of path analysis. The statistical population of this research was all married female students of Islamic Azad University Karaj branch in the academic year of 2023-2024. Using the available sampling method, a sample of 238 people was selected and participated in the study. Research tools included: Marital Disaffection Scale (MDS, Kayser, 1993), NEO-Five Factor Inventory (NEO-FFI, McCrae & Costa, 1985) and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ, Garnefski & Kraaij, 2006). The data were analyzed using the path analysis method. The results of path analysis indicated the appropriate fit of the model. The findings showed that the personality traits of openness to experience and agreeableness were able to directly predict marital disaffection (p<0.001). Also, the indirect effect of neuroticism, extroversion, and conscientiousness variables on the marital disaffection variable through the compromised cognitive emotion regulation was significant (p<0.001). On the other hand, the indirect effect of the variables of openness to experience and agreeableness to the variable of marital disaffection through uncompromised cognitive emotion regulation was significant (p<0.001). These results show that personality traits, considering the important role of cognitive emotion regulation, can explain marital disaffection and it is necessary to pay attention to these factors in interaction with each other.

    Keywords: Marital Disaffection, Personality Traits, Cognitive Emotion Regulation
  • Akram Sanagoo*, Sara Fakharian Moghaddam, Leila Sadat Azizi Ziabari Pages 211-220

    The present study was conducted to develop a health‐related quality of life for infertile women based on infertility problems: the mediating role of illness cognitions. The research method was descriptive-correlation based on structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of all women suffering from infertility in the city of Mashhad who had been referred to specialized infertility clinics and centers between May and July 2023. The sample consisted of 300 infertile women who were selected by the available sampling method. Participants completed the fertility problem inventory–short form (FPI-SF, 2017), illness cognition questionnaire (ICQ, 2001), and health-related quality of life scale (HRQoL, 2017). Structural equation analysis was used to analyze the data. The results showed the optimal fit of the research Model. The results showed that infertility problems have a direct effect on illness cognitions (P<0.01) and health quality of life of infertile women (P<0.05). Illness cognitions had a direct effect on the health and quality of life of infertile women (P<0.01). Also, the effect of infertility problems with the mediation of Illness cognitions on health and quality of life was significant (P<0.01). These results show that illness cognitions can explain the quality of life-related to the health of infertile women due to the role of infertility problems.

    Keywords: Health‐Related Quality Of Life, Problems Related To Infertility, Illness Cognitions
  • Zahra Tavakoli, Sara Ebrahimi*, Somayeh Ahmadi Pages 221-230

    The present research aimed to predict academic resilience in gifted students based on hidden anxiety, dimensions of perfectionism, and perception of the classroom environment. This research method was a descriptive correlation. The statistical population of research included all gifted girl students in the second year of high school in Tehran in the academic year 1402-1403 and 214 individuals were selected as samples using convenience sampling. The research tools included the Multidimensional Perfectionism Scale (MPS, Hewitt & Flett, 1991), Classroom Learning Environment Questionnaire (CLEQ, McGhee et al., 2007), Academic Resilience Inventory (ARI, Samuels, 2004) & State-Trait Anxiety Inventory (STAI, Speilberger et al., 1970). Data were analyzed using Pearson's correlation test and multiple regression. The findings showed that dimensions of perfectionism and hidden anxiety have a negative and significant relationship with academic resilience and perception of the classroom environment has a positive and significant relationship with academic resilience (p<0.01). Also, %43 of the variance of academic resilience was accounted for by the other-oriented & social-oriented dimensions of perfectionism, hidden anxiety & perception of the classroom environment, & hidden anxiety has the largest contribution to the prediction of academic resilience (p<0.05). It can be concluded that other-oriented & social-oriented perfectionism, hidden anxiety & perception of the classroom environment play a key role in gifted student's academic resilience, and it is necessary to pay attention to these factors in interaction with each other in intervention programs designed to increase gifted student's academic resilience.

    Keywords: Dimensions Of Perfectionism, Academic Resilience, Hidden Anxiety, Perception Of Classroom Environment
  • Morvarid Molaee, Sogand Moradi Haghgou, Sajjad Saadat* Pages 231-240

    This study aimed to validate the multi-dimensional scale for anti-social behavior in a higher education setting (ASB) for a sample of Iranian university students. This descriptive-evaluative study translated and validated the Persian version of (ASB) in a sample of Iranian students. 270 students of Islamic Azad University, Rasht branch participated in this study using the convenience sampling method in 2023. To examine the test-retest reliability of ASB, 50 participants were randomly selected to fill out this scale twice at an interval of two weeks. The multi-dimensional scale for Anti-Social Behavior in a higher education setting (ASB), the Dirty Dozen Scale (DD, Jonason & Webster, 2010), and the Short form of the self-compassion Scale (SCS, Raes et al., 2011) were used in this study. According to the results of exploratory factor analysis (EFA), 2 factors were identified separately, which explain 66.30% of the total variance. The results of criterion validity showed that ASB had a positive relationship with dark personality traits and a negative relationship with self-compassion (P<0.05); which respectively shows the convergent and divergent validity of this tool. According to Cronbach's alpha, results showed the favorable test-retest reliability (0.77) and internal consistency (0.89) of ASB.  Since ASB exhibited acceptable validity and reliability in a sample of Iranian students, it is recommended to be used for measuring the anti-social behavior of Iranian university students.

    Keywords: Anti-Social Behavior, Validation, University Students
  • Zahra Asadi Manesh, Laleh Kohansal*, Mehla Shabani, Mozhgan Khosrobegi, Fereshte Bakhshian Pages 241-250

    This research study aimed to investigate postpartum depression symptoms based on marital conflicts, history of pre-pregnancy depression, and family support. The present research method was descriptive-correlational. The statistical population includes all pregnant women referring to the counseling centers of the Tehran Health Department who were pregnant in 2023, from among them 150 people were selected by random sampling method. The data were collected using the standard Marital Conflict Questionnaire of Brati and Sanai (2015, MCQ), the Edinburgh Postpartum Depression Questionnaire (2003, EPDS), the Social Support Questionnaire (Family Scale, Mary Procidano and Kenneth Heller (PSS-FA, 1983) and the questionnaire Depression was collected by Beck et al. (BDI-II 1996). The data were analyzed using the multivariate regression method. The findings showed that the components of marital conflict (0.001) and pre-pregnancy depression ( 0.037), positively and significantly, and family support (0.041) can predict postpartum depression. Other results indicated that marital conflicts, history of depression before pregnancy, and family support in total explain 31 percent of the variance of postpartum depression, so marital conflicts, history of depression before pregnancy, and family support can play a role in the occurrence of postpartum depression.

    Keywords: Marital Conflicts, Family Support, Pre-Pregnancy Depression, Postpartum Depression