فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 25 (پاییز 1403)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 25 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود جعفری دهقی* صفحات 13-20

    ایزد وای یکی از ایزدان کهن هند و ایرانی است که در اساطیر هر دو فرهنگ جایگاهی ویژه دارد. وای از ایزدان کهن هند و ایرانی است. در اساطیر هند به همراه ایندره و از دئوه هاست اما دراساطیر ایرانی همراه و یاور اهوره مزدا در آفرینش است. ، یشت پانزدهم اوستا، به نام «رام یشت»، در ستایش اوست. در این یشت، حتی اهوره مزدا و دیگر ایزدان برای تامین خواست ها و نیازهای خود به درگاه وای متوسل می شوند. با این حال، در متون پهلوی، وای به دو بخش مجزا تقسیم شده است: وای نیک یا وای دیرنده خدای، که نماد خیر و پشتیبان آفرینش اهوره مزدا است، و وای بد یا استویهاد، که دیو مرگ و نماد شر است.این پژوهش به بررسی علت این تقسیم بندی دوگانه می پردازد و برآنست که نقش و جایگاه این ایزد در اساطیر ایرانی و نیز تغییر و تحول آن در گذر زمان را تحلیل کند و نشان می دهد که وای در اوستا دارای قدرتی بی همتا است و نقشی دوگانه ایفا می کند: سویی ایزدی خیرخواه است و از سوی دیگر نیرویی که مرگ و ویرانی را به همراه دارد. این دوگانگی در ادبیات پهلوی با وضوح بیشتری بیان شده است؛ جایی که وای نیک به عنوان یاور نیکوکاران و وای بد به عنوان خدای مرگ و نابودی شناخته می شوند. این دوگانگی در نظام فکری زرتشتی و به ویژه در متون عصر اشکانی و ساسانی به اوج خود می رسد و نمونه ای از تلاش ایرانیان برای تبیین اندیشه های آفرینشی و رابطه میان جهان مادی و مینوی است.

    کلیدواژگان: وای به، وای بد، اهوره مزدا، استویهاد، تنویت
  • مریم احمدپور* صفحات 21-38

    نگارگر نور ایران باستان، برای تحقق رسالت خود از روشی شگرف و اعجاب انگیز بهره جسته است؛ روشی که در قلب آن نگارگری و چهره پردازی جلوه گر می شود. روایت های گوناگون نشان می دهند که مانی، آموزه های عمیق خود را از طریق نقاشی هایی قابل فهم برای عموم مردم، به تصویر می کشید. مطالعه آثار مصور، به ویژه نگاره های تعلیمی مانوی که در جنوب شرقی چین کشف شده اند، به طرز قابل توجهی دگرگونی شگرفی در عرصه هنر مانوی ایجاد کرده است. در میان ده طومار نقاشی کشف شده، کیهان نگاره چینی مانوی به عنوان مهم ترین و باشکوه ترین اثر شناخته می شود که اجزای کیهانی را از منظر کیش مانوی به تصویر می کشد. این کیهان نگاره به خوبی معانی عمیق و ساختار کیهانی تفکر مانوی را نمایان می سازد و می تواند به عنوان منبعی معتبر، برای فهم بهتر اصول دینی و جهان شناختی این کیش مورد استفاده قرار گیرد. مقاله حاضر به بازنگری و تحلیل گزیده ای از پژوهش های انجام شده در این حوزه می پردازد و به ویژه بر نماد «بهشت روشنی» در طومارنگاره چینی مانوی تمرکز می کند. این نماد، نمایانگر تاثیر متقابل میان هنر و اندیشه های دینی در فرهنگ مانوی است و می تواند چراغی باشد برای درک بهتر ساختار کیش و جهان بینی مانویان. بدین ترتیب، این تحلیل ها می توانند به شناخت عمیق تری از ابعاد مختلف این کیش و تاثیرات آن بر هنر و اندیشه در تاریخ بشر کمک کنند.

    کلیدواژگان: کیهان نگاره چینی مانوی، کیهان زایی، بهشت نور
  • علی صابونچی* صفحات 39-57

    فرشتگان فروافتاده (هبوط کرده) از مقوله های مشترک اسطوره ای اعتقادی در باورهای سامی عبرانی اند. کهن ترین منبعی که در آن ها یاد شده سفر پیدایش عهد عتیق است. در سفر پیدایش «پسران خدا» از آسمان فرومی آیند و با دختران زمینی درمی آمیزند. علاوه بر کتاب مقدس در متون دیگر یهودی مسیحی از فرشتگان فروافتاده یاد شده است. در کتاب اخنوخ آن ها «اگریگری» خوانده شده که از آسمان به هوای دختران زمینی هبوط می کنند و صاحب فرزندان تنومند و خشنی می شوند که زمین را به فساد می کشند. اگریگری ها و فرزندان غول پیکرشان مورد خشم الهی قرار می گیرند و مجازات می شوند. مقوله ی فرشتگان فروافتاده با اشاره ای به هاروت و ماروت در «قرآن» هم آمده است. در دیگر متون مکتوب و مصور دوران اسلامی هم حضور فرشتگان فروافتاده از طریق «قصه ی هاروت و ماروت» بیان و نگاشته شده است. مبتنی بر متون یادشده، می توان به اشتراکات اسطوره ای اعتقادی درباب فرشتگان فروافتاده دست یافت و بر اساس آن ها نگاره های موجود را معرفی و بررسی کرد. در مقاله ی پیش رو پنج نگاره از فال نامه ی شاه طهماسبی و نسخه های مصور عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات کمونی قزوینی که مقوله ی فرشتگان فروافتاده را به تصویر کشیده اند معرفی و بر اساس اشتراکات اسطوره ای اعتقادی یافته از متون کهن بررسی خواهند شد.

    کلیدواژگان: فرشتگان فروافتاده، هاروت و مارووت، فال نامه ی شاه طهماسبی، عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات، کمونی قزوی
  • شیما فهیما* صفحات 59-84

    پیه تا به عنوان یک موضوع مذهبی در هنر، تصویر می شود و بر مضمون احساسات مادری مریم نسبت به عیسی و غم و اندوه او تمرکز دارد. نقطه اوج این ژانر هنری که سبقه تاریخی عمیق دارد، مربوط به دوره رنسانس و مجسمه مرمرین میکلانژ در واتیکان رم است. در طول تاریخ، تفسیرهای مختلفی از این پیه تای اصلی ارائه شده و هدف مقاله، پی گیری تداوم این سنت تصویری، تکثیر و بازآفرینی مجدد آن در هنر معاصر جهان است و این ژانر، وسیله ای برای پرداختن به مسائل تراژیک کنونی در جوامع، فرض شده است. پرسش تحقیق بر محور چرایی و چگونگی ظهور پیه تا در صحنه نقاشی معاصر ایران قرار دارد و دیگر اینکه؛ آیا می توان رویکرد نظری نورتروپ فرای، در ژانر تراژدی ادبی را، قابل تعمیم به ژانر هنری پیه تا در نظر گرفت؟ روش تحقیق، توصیفی _ تحلیلی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات با ترجمه و ارجاع به ماخذ اصلی متنی و تصویری انجام پذیرفته است.بنابر نتیجه؛ نقاشان معاصر ایرانی با رویکرد به این فرهنگ تصویری جهانی و پیوند آن با فرهنگ بومی، ژانری خلق کرده اند که به بازتعریف معنای پیه تا، در پارادایم هنر انقلاب و جنگ می پردازد. این آثار هم زمان، موضوعات تراژیک مذهبی، کربلا و معراج قهرمان شهید و مضامین اجتماعی سوگ "مادر وطن" و آسیب پذیری انسانی را نشان می دهند. نظریه روایت پاییز یا گونه ادبی تراژیک در ادبیات، نزد فرای، در نقاشی ژانر پیه تا، به ویژه پیه تاهای معاصر ایران، قابل بازشناسی و معادله است و اشتراکاتی در روایت ایزد رستاخیز یافته و مضمون سوگواری میان آن ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: ژانر پیه تا، میکلانژ، نقاشی معاصر، ژانر تراژیک، نورتروپ فرای
  • زهرا اجاق* صفحات 85-98

    شهرها ذاتا مکان ها و محصولات ارتباطی هستند و فضاهای ملاقات را برای تعامل و/ یا مشاهده فراهم می کنند. این مقاله پس از مروری گذرا بر تاریخ شکل گیری شهرها و معانی غالب آن ها، توضیح می دهد که روایت های حاضر در حوزه عمومی هر شهر، واقعیت آن شهر را مشخص می کند. نحوه برخورد با روایت ها می تواند حوزه عمومی را به نامکانی فاقد خاطره و روایت و محلی برای گذر تبدیل کند. حوزه عمومی، مکان ساخت و شکل گیری تخیل ها، خاطرات و روایت هایی از فضاست که در تجارب فردی و جمعی ریشه دارند و محل جان گیری روایات شهری است. تکثر یا عدم تکثر روایات در حوزه عمومی، نمایشی بر رواداری یا عدم رواداری شهر است و مسیر حرکت شهر به سمت توسعه را تعیین می کند. حوزه عمومی در حرکت از نامکان به مکان باید به جای یک صدا، پژواک چندین صدا باشد تا حس اجتماع را که اصل مهم شهر است ایجاد کند و معنای شهر را انتقال دهد. این پژوهش با استفاده از روش پدیدارشناسی توصیفی، تحولات فیزیکی دهه اخیر در تهران مبتنی بر ساخت مکان های تجاری بزرگ و تغییرات میادین (میدان امام حسین) و خیابان ها، نشان می دهد که سیستم روایی شهرها اقتدارطلب شده و به نفع گفتمان خاصی گرد هم آمده اند. مغلوب شدن سایر روایت ها به نفع یک روایت موجب ناپایداری فضای شهر و عدم توسعه می شود. حال آنکه تعدد روایی به پایداری معنایی و زیستی شهر می انجامد. این مطالعه، غلبه ناسازه روایی مذهب مصرف بر حوزه عمومی تهران را شناسایی می کند.

    کلیدواژگان: ارتباطات شهری- روایت- حوزه عمومی- مکان و نامکان- پدیدارشناسی توصیفی
  • رضا ماحوزی*، علی اصغر مروت صفحات 99-113

    چرایی تاسیس دانشگاه ها و دانشکده های هنر در ایران با سیاست ها و چیستی آیین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی فعلی تقابلی آشکار دارد. این تقابل تا حدی معلول نادیده گرفتن اقتضائات داخلی کار علمی و هنری اعم از آموزش و پژوهش و آفرینشگری هنر در این مراکز است و تا حدی نتیجه رابطه نامناسب و نامتوازن آن ها با سازمان های برون دانشگاهی است؛ روابطی که امکان تعریف منطق فعالیت درون آکادمیک را برای این دانشگاه ها و مراکز منتفی کرده است. این نوشتار با تمرکز بر نتایج و تبعات اجرای آیین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی در دانشگاه ها و دانشکده ها و پژوهشگاه های هنر، به ضرورت سیاستگذاری متمایز و ویژه حوزه هنر عطف به چرایی و فلسفه وجودی تاسیس این مراکز پرداخته است. از اینرو در این فرصت، به استناد تحلیل های منتشر شده و دیدگاه های دریافت شده از استادان و ذی نفعان آکادمی های هنر تلاش شده نشان داده شود چرا این سیاستگذاری متفاوت ضروری است. ذکر این نکته نیز ضروری است که این نوشتار یکی از اضلاع سه گان «ضرورت سیاستگذاری متمایز هنر»، «استقصاء مسائل و مصائب درونی و بیرونی آکادمی های هنر» و در نهایت، «سناریوهای بدیل برای ارزیابی فعالیت های آکادمیک استادان هنر» در پیوند با سازمان درونی و بیرونی این مراکز بر اساس شاکله مسئولیت های اجتماعی دانشگاه است که پرداختن به دو مود اخیر در نوشته هایی مستقل خواهد آمد.

    کلیدواژگان: هنر، آیین نامه ارتقاء، دانشگاه، استادان
|
  • Mahmoud Jafari Dehaghi* Pages 13-20

    ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ Vayu (or Vāyu) is an ancient Indo-Iranian deity with a significant role in the mythology of both cultures. Vayu holds a prominent position in Indo-Iranian myths. In Indian mythology, Vayu is associated with Indra and considered one of the Devas. However, in Iranian mythology, Vayu is seen as a companion and supporter of Ahura Mazda in the act of creation. In the Avesta, Vayu is held in high esteem, and Yasht 15, known as "Rām Yasht," is dedicated to his praise. In this Yasht, even Ahura Mazda and other deities appeal to Vayu to fulfill their desires and needs. Nevertheless, in Pahlavi texts, Vayu is divided into two distinct entities: Good Vayu, or Vāyu Dirang-Khwadāy, symbolizing benevolence and a supporter of Ahura Mazda’s creation, and Evil Vayu, or Astō-Vidhādh, who represents the demon of death and is a symbol of malevolence. This study examines the rationale behind this dualistic division and aims to analyze the role and position of this deity in Iranian mythology as well as its transformation over time. Based on evidence from the Avesta and Pahlavi texts, this duality appears to reflect the Zoroastrian cosmological worldview, which is characterized by the confrontation between forces of good and evil. Furthermore, the connection of this duality to concepts such as Zoroastrian dualism and similar divisions among other deities, like Spenta Mainyu and Angra Mainyu, is explored. On the other hand, this article demonstrates that in the Avesta, Vayu not only embodies unparalleled power but also performs a dual role: as a beneficent deity on one hand and as a force bringing death and destruction on the other. This duality is articulated more explicitly in Pahlavi literature, where Good Vayu is depicted as the ally of the righteous, while Evil Vayu is identified as the god of death and annihilation. The findings of this research reveal that Vayu, as a dualistic deity, symbolizes the complexities of ancient Iranian beliefs regarding creation and the conflict between good and evil forces. This duality reaches its pinnacle in Zoroastrian thought, particularly in Parthian and Sasanian-era texts, reflecting the efforts of Iranians to interpret the relationship between the material and spiritual worlds.

    Keywords: Good Vayu, Evil Vayu, Ahura Mazda, Astō-Vidhādh, Dualism
  • Maryam Ahmadpour* Pages 21-38

    The painter of light in ancient Iran has employed a wondrous and astonishing method to fulfill his mission; a method where painting and portraiture manifest at its heart. Various narratives indicate that Mani depicted his profound teachings through paintings accessible to the general public. The study of illustrated works, particularly the Manichaean didactic paintings discovered in southeastern China, has significantly transformed the realm of Manichaean art. Among the ten discovered scrolls, the Chinese Manichaean cosmos diagram is recognized as the most important and magnificent work, illustrating cosmic components from the perspective of the Manichaean faith. This cosmos diagram clearly reveals the deep meanings and cosmic structure of Manichaean thought, serving as a credible resource for better understanding the religious and existential principles of this faith. The present article reviews and analyzes a selection of research conducted in this domain, focusing specifically on the symbol of the "Realm of Light" in the Chinese Manichaean scroll. This symbol represents the interplay between art and religious thoughts in Manichaean culture and can serve as a beacon for a better comprehension of the structure of the faith and worldview of the Manichaeans. Thus, these analyses may contribute to a deeper understanding of the various dimensions of this faith and its influences on art and thought throughout human history.

    Keywords: The Manichaean Chinese Diagram Of Universe, Cosmogenesis, The Realm Of Light
  • Ali Sabounchi* Pages 39-57

    The fallen angels are a common mythological-belief category in Semitic-Hebrew beliefs. The oldest source in which they are mentioned is the Book of Genesis of the Old Testament. In the Book of Genesis, the "sons of God" descend from heaven and mate with earthly daughters. In addition to the Bible, fallen angels are mentioned in other Judeo-Christian texts. In the Book of Enoch, they are called "Agrigori" who descend from heaven to mating with the daughters of earth and have strong and violent children who corrupt the earth. The Agrigori and their giant children incur divine wrath and are punished. The category of fallen angels is also mentioned in the "Quran" with a reference to Harut and Marut. In other written and illustrated texts of the Islamic period, the presence of fallen angels is also described and recorded through the "Story of Harut and Marut". Based on the aforementioned texts, it is possible to find mythological-belief commonalities about fallen angels and based on them, introduce and examine existing images. In the following article, five images from ShahTahmasbi's Falnameh and illustrated versions of Qazvini's Ajaib-ul-Mukhluqat and Gharayib-ul-Mujoodat, which depict the category of fallen angels, will be introduced and examined based on the mythological-belief commonalities found in ancient texts.

    Keywords: The Fallen Angels, Harut, Marut, Shahtahmasbi's Falnameh, Ajaib-Ul-Mukhluqat, Gharayib-Ul-Mujoodat, Qazvini
  • Sheyma Fahima* Pages 59-84

    Pietà, as a religious theme in art, is depicted with a focus on Mary's maternal emotions toward Jesus and her grief. The pinnacle of this artistic genre, with a deep historical background, is related to Michelangelo's marble sculpture in Vatican City, Rome, during the Renaissance period. Throughout history, various interpretations of this original Pietà have been presented. The aim of this paper is to trace the continuity of this visual tradition, its reproduction, and re-creation in contemporary global art. Ingrained in the collective consciousness, this genre has become a means of addressing current societal tragic issues. The research questions focus on why and how the Pietà has emerged in contemporary Iranian painting and whether Northrop Frye's theoretical approach to the genre of literary tragedy can be applied to the artistic genre of Pietà. The research method is descriptive-analytical, and data collection has been conducted through translation and reference to original textual and visual sources.According to the findings, contemporary Iranian painters, considering this global visual culture and its connection with local culture, have created a genre that redefines the meaning of Pietà within the paradigm of revolutionary and war art. These works simultaneously depict tragic religious themes, such as Karbala and the ascension of the martyr-hero, while addressing social themes of "Motherland" mourning, compassion, and human vulnerability. Frye’s theory of the autumn narrative, or the tragic literary genre, can be recognized and equated with the Pietà genre in painting, particularly in contemporary Iranian Pietàs. There are commonalities between the resurrection god narrative and themes of mourning and the contrast between life and death found within these works.

    Keywords: Contemporary Painting, Michelangelo, Northrop Frye, Pietà Genre, Tragic Genre
  • Zahar Ojagh* Pages 85-98

    the and transmission narrative regarding communication urban of dysfunctionality the examines article This communicative inherently are Cities .narratives lacking" place-non "a into sphere public the of transformation formation historical the reviewing briefly After .observation and interaction for points meeting as serving ,spaces sphere public s'city a in found narratives the that argues article the ,meanings prevalent their and cities of "place-non "a as sphere public the maintain either can narratives these of treatment The .reality its define .space transient a into it transform or storytelling and memory of devoid primary whose spaces to refers" place-non "a while ,occupied be can that space a as defined is" place "A ,memories ,imaginations where is sphere public The .destination designated a to pathways potential signifying serves It .experiences collective and individual in rooted ,shaped and constructed are spaces of narratives and sphere public the in narratives of absence or presence The .life to come narratives urban where locus the as .trajectory developmental its influences and intolerance or tolerance of level s'city the reflects multiple of incorporation the necessitates" place "a to" place-non "a from sphere public the of transition The its conveying and ,city the to essential ,community of sense a fostering ,one singular a than rather voices in changes physical the explores study this ,method phenomenological descriptive a Through .significance alterations as well as ,centers commercial large of construction the on focusing ,decade past the over Tehran become has system narrative s'city the that reveals It .streets and) Square Hossein Imam as such (squares in a of favor in narratives alternative of suppression The .discourse specific a with itself aligning ,authoritarian plurality narrative ,Conversely .development impedes and spaces urban of instability the to leads one singular and dominant the identifies study This .city the of sustainability existential and semantic the to contributes .

    Keywords: .Phenomenology Descriptive, Place-Non, Place, Sphere Public, Narrative, Communication U
  • Reza Mahoozi*, Aliasghar Morovat Pages 99-113

    The reasons for the establishment of universities and faculties of arts in Iran are in clear conflict with the policies and the aim of the current regulations for the promotion of faculty members. This conflict is partly due to the neglect of the internal requirements of scientific and artistic work, including education, research, and artistic creativity in these centers, and partly the result of their inappropriate and unbalanced relationship with extra-university organizations; relationships that have ruled out the possibility of defining the logic of intra-academic activity for these universities and centers. This article, focusing on the results and consequences of the implementation of the regulations for the promotion of faculty members in universities, faculties, and art research institutes, addresses the need for distinctive and specific policies in the field of art, referring to the reasons of establishing these centers. Therefore, on this occasion, based on published analyses and views received from professors and stakeholders of art academies, an attempt has been made to show why this different policy is necessary. It is also necessary to mention that this article is one of the three aspects of "the necessity of a distinct art policy", "investigation of internal and external problems and afflictions of art academies" and finally, "alternative scenarios for evaluating the academic activities of art faculty members" in connection with the internal and external organization of these centers based on the structure of the university's social responsibilities, which will be addressed in separate articles.

    Keywords: Art, Promotion Regulations, University, Faculty Members