فهرست مطالب
پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 62 (زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1403/12/19
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 7-26
بررسی جایگاه معرفت در نظریه قرب الهی به روش توصیفی تحلیلی هدف این پژوهش است. بسیاری از اندیشمندان اسلامی قرب الهی را هدف اخلاق دانسته و معرفت خدا را شرط لازم آن قلمداد کرده اند، اما برخی معنای قرب الهی را بر معرفت حضوری به خدا تطبیق می دهند و تشبه الهی، قرب منزلتی و قرب تکوینی را هدف نهایی اخلاق نمی دانند. به نظر می رسد اگرچه معرفت حضوری به خداوند مراتب بالای قرب الهی است و در این صورت، نوعی معرفت می تواند هدف اخلاق محسوب شود، قرب الهی را به معنای معرفت حضوری به خدا دانستن سبب خروج بسیاری از مراتب قرب الهی خواهد شد؛ زیرا بسیاری از انسان ها که اعمال اخلاقی را با علم حصولی به خدا و به هدف وصول به بهشت و دوری از جهنم انجام می دهند از قلمرو قرب الهی خارج می شوند؛ درصورتی که این افراد نیز با حسن فاعلی که دارند، حدنصاب اخلاق را کسب کرده اند و با علم حصولی از خدا، که شرط لازم وصول به این درجه از قرب الهی است، توانسته اند مرتبه ای از هدف اخلاق را به دست آورند.
کلیدواژگان: هدف اخلاق، نظریه اخلاقی، معرفت حضوری، نظریه قرب الهی -
صفحات 27-48
تلقی اشتباه انسان از «هستی شناسی»، «انسان شناسی» و «فرجام شناسی» از علل مهم اخلاق گریزی اوست. اگر انسان فهم وسیع تر و عمیق تری از این مفاهیم داشته باشد، نگرش وی در تعیین فضیلت و رذیلت تحول می یابد. بنابراین، انسان نیازمند دانشی است که فهمی عمیق و چندجانبه از واقعیات مذکور ارائه دهد. این پژوهش با این هدف به تبیین معارف فلسفی ملاصدرا پرداخته است که می توانند مبانی ذهنی انسان را در اخلاق اصلاح کنند و تاثیری انگیزشی بر اقبال به زیست اخلاقی داشته باشند. روش پژوهش از لحاظ نوع بنیادی و به لحاظ هدف کاربردی است و با روش تحلیل مضمون انجام شده است. در این روش، داده های تحقیق پس از نمونه گیری هدفمند، در سه مرحله کدگذاری و تحلیل، و سپس شبکه مضامین تبیین شده است. کتب ملاصدرا جامعه تحقیق این پژوهش اند. یافته های پژوهش در سه کلان مقوله «هستی شناسی»، «انسان شناسی» و «فرجام شناسی» دسته بندی، و شبکه مضامین تاثیر هستی شناسی، انسان شناسی و فرجام شناسی بر اقبال به زیست اخلاقی تبیین شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که اگرچه معرفت و رفتار رابطه عموم و خصوص من وجه دارند، معرفت افزایی صدرا در حوزه اصول بنیادین هستی شناسی، انسان شناسی و فرجام شناسی توسط حرکت جوهری، نقشی انگیزشی در دلالت افراد به زیست اخلاقی دارد.
کلیدواژگان: حرکت جوهری، هستی شناسی، انسان شناسی، فرجام شناسی، انگیزش، زیست اخلاقی -
صفحات 49-74
ضعف اخلاقی یکی از مسائل مهم دانش روان شناسی اخلاق است که به چرایی و چگونگی پدیداری شکاف میان معرفت و عمل اخلاقی می پردازد. ضعف اخلاقی را می توان در یک تعریف جامع، کنش آگاهانه بر خلاف باور و قضاوت درست اخلاقی دانست. درد و رنج حاصل از فاصله میان باور و عمل اخلاقی، هر انسانی را که دل در گرو زندگی ای بر مدار فضیلت دارد را سخت آزرده ساخته و وی را بیش از پیش بر جبران آن مصمم می نماید و در این میان است که شناخت راهکارهای پیشگیری و درمان ضعف اخلاقی لزوم و ضرورت خود را آشکار می نمایند. پژوهش پیش رو با روش تحلیل محتوا و استفاده از منابع کتابخانه ای بر آن است تا با استفاده از ظرفیت اخلاق اسلامی عوامل موثر بر پدیداری این مساله را بیان و سپس بر اساس فلسفه عمل و مراحل صدور فعل راهکار پیشگیری از ضعف اخلاقی را در قالب دو مرحله پیشاتصور و نیز تصور و تصدیق بیان نماید. نتایج پژوهش نشان از آن دارد که تمرکز، ذکر و نیز باروری قوه تعقل راهکارهایی هستند که با کاربست آنها در مراحل پیش گفته می توان از پدیداری ضعف اخلاقی جلوگیری نمود.
کلیدواژگان: پیشگیری، ضعف اخلاقی، اخلاق اسلامی، فلسفه عمل -
صفحات 75-100
اخلاق هنجاری درصدد ارائه معیاری برای تعیین حسن و قبح افعال اختیاری انسان در موقعیت های مختلف است. تصویرسازی نظریه اخلاق هنجاری جنگ در حیطه فعالیت ها و نبوغ نظامی شهید حاج قاسم سلیمانی از اولویت های معرفی شخصیت برجسته ایشان در راستای الگوسازی از اهداف این پژوهش است. مطالعه چالشی نوع سلوک حاج قاسم در جنگ به دلیل تراز بودن شخصیت ایشان اهمیت ویژه ای دارد. روش مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و ناظر به سبک زندگی ایشان است. پرسش اصلی پژوهش این است که بررسی سلوک شهید حاج قاسم سلیمانی در حیطه جنگ و اخلاق نظامی ناظر به کدام یک از نظریه های اخلاق هنجاری است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که با توجه به مولفه های اساسی درون متنی چون الگومحوری، رعایت موازین اخلاقی و حدود شرعی در میدان نظامی، نوع دوستی و اخلاص در منش و رفتار نظامی شهید سلیمانی، می توان تصویری از نظریه فضیلت محوری غایت گرا را در سلوک نظامی ایشان استنباط کرد.
کلیدواژگان: اخلاق هنجاری، اخلاق جنگ، حاج قاسم سلیمانی، غایت انگاری، فضیلت گرایی -
صفحات 101-126
از مسائل مهم در تعلیم و تربیت رعایت اخلاق حرفه ای از سوی آموزش دهندگان است. این تحقیق با هدف بررسی کیفیت رعایت اخلاق حرفه ای از سوی استادان دانشگاه فرهنگیان از منظر دانشجومعلمان انجام شده است. رویکرد پژوهش کیفی و با روش پدیدارشناسی توصیفی است. میدان پژوهش دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان استان مرکزی است که طی مصاحبه با نفر سیزدهم، اشباع داده ها حاصل شد. جمع آوری داده ها با استفاده از فن مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل آنها با روش کلایزی انجام شد. نتایج پژوهش مبنی بر پایبندی و عدم پایبندی به رعایت اخلاق حرفه ای ذیل شش بعد ویژگی های فردی، آموزشی، ارزش های اجتماعی و فرهنگی، تعهدات سازمانی، ویژگی های اعتقادی و بعد تربیتی به دست آمد. یافته ها نشان داد استادان در حد متوسط به موارد اخلاق حرفه ای پایبندند.
کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق مدرسی، اساتید دانشگاه فرهنگیان، دانشجومعلمان -
صفحات 127-148
درباره «قلب» و عملکردهای آن در متون اسلامی و اخلاقی مطالب فراوانی بیان شده است. هدف این پژوهش کشف و تبیین عملکردهای قلب از نگاه نهج البلاغه در چهارچوب روش تحلیل مضمون است. بر اساس این روش در تحلیل کمی، 718 «مضمون پایه» و 36 «مضمون سازمان دهنده» به دست آمد و ذیل سه «مضمون فراگیر» جای گرفت. «مضمون فراگیر» بیانگر کارکردی از کارکردهای قلب، و عبارت است از: «ادراک»، «سنجش»، «مدیریت». در توضیح هریک از این کارکردها باید گفت بر اساس نهج البلاغه، هر پیامی که به انسان می رسد، اعم از صوتی، تصویری، مفهومی و...، قلب آن را دریافت می کند (عملکرد ادراکی). قلب آن پیام ها را تجزیه و تحلیل و مقایسه و ذخیره می کند (عملکرد سنجشی) تا درنهایت با سازمان دهی و کنترل رفتارها بروز واکنش ها را در انسان رهبری کند (عملکرد مدیریتی). البته این عملکرد قلب برای سایر اعضا الزام آور نیست و آنها امکان تخلف و سرپیچی دارند.
کلیدواژگان: نهج البلاغه، عملکردهای قلب، ادراک، سنجش، مدیریت -
صفحات 149-166
مفسران در تفسیر آیه 284 درباره منسوخ بودن یا عدم نسخ این آیه توسط آیه 286 اختلافاتی دارند که از نقل های تاریخی نشئت می گیرد و نقش محوری ای در مسئولیت اخلاقی انسان در برابر افعال جوانحی اش ایفا می کند. با وجود تفاوت در نقل های تاریخی، مسلم است که هم جواری کلمات «تبدوا» و «تخفوا» و عبارات «ما فی انفسکم» و «یحاسبکم به الله» درصدد بیان و اثبات معنای محاسبه افعال درونی انسان است. قابلیت ظهور و مخفی شدن این افعال ویژگی ای است که آنها را از بقیه افعال جوانحی متمایز می کند. بررسی ها نشان می دهد علامه طباطبایی به این خصوصیت توجه کرده و بر اساس قراین موجود در آیه معتقد است صرفا «احوال نفسانی» هستند که به دلیل داشتن چنین ویژگی ای بر اساس آیه 284 محاسبه پذیر قلمداد می شوند؛ اما «ملکات» و «خواطر» از موضوع آیه خارج اند. روش مقاله توصیفی تحلیلی است.
کلیدواژگان: آیه 284 بقره، افعال جوانحی، اخلاق نقلی، مسئولیت اخلاقی -
صفحات 167-188
از چالش های زیست اخلاقی انسان ها این است که به رغم علم به فعل اخلاقی، «انگیزش اخلاقی» لازم را برای انجام آن ندارند یا گاهی کاملا در مقابل آن، فعل غیراخلاقی را انجام می دهند. این پدیده در «روان شناسی اخلاق» تعبیر به «ضعف اخلاقی» و «اخلاق ناپروایی» می شود. سوال اصلی این است که چرا گاهی با وجود آگاهی و زمینه برای عمل، قصد و نیت برای انجام آن تحقق نمی یابد و با وجود معرفت اخلاقی، عمل اخلاقی انجام نمی شود. ازآنجا که انگیزش ناظر بر عمق فرایند روحی و روانی انسان فاعل و کنشگر قبل از نیت و رفتار است و به چرایی شکل گیری نیت و قصد در فاعل اشاره دارد، این مقاله با روش توصیفی تحلیلی درصدد تبیین عوامل و موانع «انگیزش اخلاقی» در شکل گیری نیت و قصد فرد برای انجام فعل اخلاقی است و با رویکرد «روان شناسی اخلاق دینی» با استناد به برخی آیات و روایات واکاوی می شود. با توجه به اینکه در آثار پیشین به این موضوع پرداخته نشده یا اگر پرداخته شده، از منظر روان شناسی اخلاق دینی نبوده است، لزوم بررسی موضوع از این لحاظ احساس می شود.
کلیدواژگان: روانشناسی اخلاق، روانشناسی اخلاق دینی، انگیزش، انگیزش اخلاقی
-
Pages 7-26
Investigating the place of knowledge in the theory of divine proximity by descriptive-analytical method is the aim of this research; Many Islamic thinkers consider divine proximity as the goal of morality and consider God's knowledge as its necessary condition. But some apply the meaning of God's closeness to God's in-person knowledge; Therefore, they don't consider divine resemblance, dignified proximity, and developmental proximity as the ultimate goal of morality; It seems that although face-to-face knowledge of God is the highest level of divine nearness, and in this case some kind of knowledge can be considered as the goal of ethics, but considering divine proximity to mean face-to-face knowledge of God will cause many people to do not reach the levels of divine nearness. Because many people who perform moral behaviors with the knowledge of attaining God and with the goal of reaching heaven and staying away from hell, will not be in the range of divine proximity; In the event that these people have achieved the limit of morality with their good behaviors, and with the knowledge of God, which is a necessary condition for reaching this level of divine proximity, they have been able to achieve a level of the goal of morality.
Keywords: The Goal Of Ethics, Knowledge, The Theory Of Divine Proximity, Divine Proximity -
Pages 27-48
Man's wrong perception of "ontology", "self-knowledge", and "decision-making" is one of the important causes of his aversion to morality. If a person has a broader and deeper understanding of these concepts, his attitude in determining virtue and vice will evolve; Therefore, man needs knowledge that provides a deep and multi-faceted understanding of the aforementioned facts. With this aim, the present research has explained the philosophical teachings of Mulla Sadra, which can improve the mental foundations of human beings in ethics and have a motivational effect on Iqbal's moral life. The research method is fundamental in terms of type and practical in terms of purpose, and it was done with thematic analysis method. In this method, after purposeful sampling, the research data were coded and analyzed in three stages, then the theme network was explained. Mulla Sadra's books of the research community and other sources aligned with the purpose are supplementary sources. The findings of the research are categorized into three major categories: "Ontology", "Anthropology" and "Determinology", and the network of the themes of the impact of ontology, anthropology and determinology on the interest in bioethics is explained. The obtained results indicate that although the knowledge and behavior of the relationship between the public and the private have aspects, but Sadra's knowledge increase in the field of the fundamental principles of ontology, anthropology and epistemology through the essential movement has a motivational role in implying people to live morally. have.
Keywords: Intrinsic Movement, Ontology, Anthropology, Eschatology, Motivation, Bioethics -
Pages 75-100
Normative ethics aims to provide a standard for determining the goodness and badness of human voluntary actions in different situations. In the studies of the history of war, the presence of ethical commanders in the military field and the discovery of the normative theory of their military behavior is a manifestation of the growth and excellence of culture and civilization. Illustrating the theory of the normative ethics of war in the field of activities and military genius of martyr Haj Qassem Soleimani is one of the priorities of introducing her outstanding personality in the direction of model making. A challenging study of some functions and behavior of Haj Qasim in the war based on the theories of normative ethics in the military field (war) is one of the goals of this research. The study method is descriptive and analytical and observes their lifestyle. The main question of the research is to examine the behavior of martyr Haj Qassem Soleimani in the field of war and military ethics according to the theories of normative ethics. The findings of the research indicate that according to the basic components within the text such as model orientation, compliance with moral standards and Sharia limits in the military field, altruism (defending the oppressed and fighting against the aggressor), the principle of honesty and sincerity in the character and military behavior of Martyr Soleimani in After many years of being in the field of combat, we can infer an image of the goal-oriented virtue theory in his military behavior.
Keywords: Normative Ethics, War, Haj Qassem Soleimani, Consequentialism, Virtueism, Dutyism -
Pages 101-126
One of the important issues in education is the observance of professional ethics by teachers. present research was conducted with aim of investigating the quality of compliance with professional ethics by professors of Farhangian University from perspective of student teachers. research approach is qualitative and descriptive phenomenological field of research is the student teachers of Farhangian University of Markazi Province, and data saturation was achieved during interview with 13th person. Data collection was done using semi-structured interview technique and their analysis was done with Clause method. results of the research based on adherence and non-adherence to the observance of professional ethics were obtained under the six dimensions of individual characteristics, education, social and cultural values, organizational commitments, belief characteristics and educational dimension. findings showed that professors adhere to professional ethics on average. It is suggested to the professors of Farhangian University to review their performance in order to be a good role model for students by observing more professional ethics and provide the basis for their satisfaction.
Keywords: Professional Ethics, Farhangian University Professors, Student Teachers -
Pages 127-148
Many things have been said about the "heart" and its functions in Islamic or moral texts. The present research aims to discover and explain the functions of the heart from the point of view of Nahj al-Balagha, and analyzes the expressions containing the heart, hearts and pronouns referring to them in Nahj al-Balagha within the framework of thematic analysis. Based on this method in quantitative analysis, 718 "basic themes" and 36 "organizing themes" were obtained, which were placed under the four categories of "comprehensive themes". Each category of this "overarching theme" represents a function of the heart's functions, which are: "perception", "measurement", "management" and "attitude". From the point of view of Nahj al-Balagha, every message that reaches a human being, be it audio, visual, conceptual, etc., is received by the "heart" (perceptual function). The "heart" analyzes, compares and stores those messages. Then the "heart" thinks about the received message (measurement function of the heart) to finally manage the reactions in humans by organizing, leading and controlling behaviors. This management is not 100% efficient and the organs of the body can work against the heart's opinion. For this reason, it is necessary for a person to raise his hand in supplication to God and ask him for help to guide him.
Keywords: Heart, Nahj Al-Balagha, Heart Functions, Perception, Measurement, Management -
Pages 149-166
The commentators have differences in the interpretation of verse 284 about whether or not this verse is abrogated by verse 286, which originates from historical narrations and plays a central role in the moral responsibility of man against his youthful actions. Despite the difference in historical narrations, what is certain is that the juxtaposition of the words "Tabduwa", "Takhfuwa" and the phrases "Ma fi anfskam" and "Yahasabkam beh Allah" are intended to express and prove the meaning of calculating the inner actions of man. The ability to appear and hide these verbs is a feature that distinguishes them from other verbs. Investigations show that Allameh Tabatabai paid attention to this feature and based on the evidence in the verse, he believes that they are only "personal states" that are considered calculable due to having such a feature based on verse 284. But "properties" and "thoughts" are outside the topic of the verse. The method of the article is descriptive-analytical.
Keywords: Ethics, Youthful Actions, Narrative Ethics, Verse 284 Of Surah Al-Baqarah, Moral Responsibility, Commentators' Point Of View -
Pages 167-188
One of the bio-ethical challenges of humans is that, despite knowing the moral act, they do not have the necessary "moral motivation" to do it, or sometimes they do the immoral act completely against it. which in "moral psychology" is interpreted as "moral weakness" and "reckless ethics". The main question is, why sometimes, despite the knowledge and context for action, the intention of Venit to do it is not realized? And despite moral knowledge, moral action is not done? And since motivation is an observer of the depth of the spiritual and psychological process of the subject and the actor before the intention and behavior and it refers to the reason for the formation of intention and intention in the subject, this article tries to explain the factors and obstacles of "moral motivation" in the formation of the intention and intention of the individual to perform the action with a descriptive and analytical method. It is moral. And with the "psychology of religious ethics" approach, it is analyzed by referring to some verses and narrations. Considering that this issue has not been addressed in previous works, or if it has been addressed, it has not been from the point of view of the psychology of religious ethics.
Keywords: Moral Psychology, Religious Moral Psychology, Motivation, Moral Motivation