فهرست مطالب

رسوب شناسی کاربردی - پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1403)

نشریه رسوب شناسی کاربردی
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم مرتضوی مهریزی*، محمد فرجامی صفحات 1-23
    زمین باستان شناسی به عنوان یکی از شاخه های باستان سنجی به کاربرد علوم زمین (ژئومورفولوژی، رسوب شناسی، خاک شناسی و چینه شناسی) در حل مسائل مربوط به باستان شناسی می پردازد. یکی از کاربردهای علم رسوب شناسی در مطالعات باستان شناسی، بررسی پتروگرافی رسوبی مقاطع نازک سرامیک های باستانی است. محوطه باستانی کهنک، در فاصله 50 متری روستای کهنک و جنوب شهرستان سربیشه (خراسان جنوبی) واقع شده است. در مطالعه پتروگرافی مقاطع نازک سفالینه های باستانی این محوطه (7 نمونه سفالی) خمیره ی سفال ها به سه جزء ماتریکس رسی، انکلوزیون ها یا مواد افزودنی و حفره ها تفکیک شده است. به منظور تعیین منشا مواد سازنده سفال های این محوطه، ترکیب پتروگرافی مواد افزودنی موجود در بدنه سفال با نمونه های خاک سطح محوطه، قطعات گراولی پراکنده در اطراف محوطه، رسوبات و گراول های رودخانه ای مجاور محوطه و واحدهای زمین شناسی محدوده مورد مطالعه مقایسه شده است. تشابه ترکیب پتروگرافی انکلوزیون های آواری سفال های فوق با داده های ذکر شده، محلی یا بومی بودن این مصنوعات باستانی را اثبات می کند. در این مطالعه، بررسی پتروگرافی رسوبی سفالینه های محوطه کهنک، علاوه بر تعیین منشا مواد سازنده سفال، در تفسیر فناوری ساخت و شرایط پخت مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پتروگرافی رسوبی، اینکلوزیون، منشایابی، سرامیک های باستانی، محوطه کهنک
  • فرزاد نادری قمبوانی، حمزه مهرابی*، سید محمد زمان زاده صفحات 24-50
    سازند ایلام یکی از مخازن مهم هیدروکربوری در میادین واقع در خلیج فارس به شمار می رود. مطالعه ی حاضر به ارزیابی عوامل کنترل کننده ی کیفیت مخزنی این سازند در یکی از میادین واقع در بخش شرقی خلیج فارس پرداخته است. برای این منظور از تلفیق نتایج مطالعات رسوب شناسی با تحلیل های پتروفیزیکی استفاده شده است. مطالعات پتروگرافی نشان داد که سازند ایلام در میدان مورد مطالعه از هشت ریزرخساره ی رسوبی تشکیل شده است که به ترتیب در زیرمحیط های درونی، میانی و بیرونی یک پلاتفرم کربناته از نوع رمپ نهشته شده اند. فرآیندهای دیاژنزی اثرگذار بر این سازند شامل میکرایتی شدن، سیمانی شدن، زیست آشفتگی، فشردگی مکانیکی و شیمیایی، دولومیتی شدن، نوشکلی و پیریتی شدن می باشند که در قلمروهای دریایی و تدفینی کم عمق تا عمیق رخ داده اند. انواع منافذ موجود در این سازند در سه مقیاس بزرگ، متوسط و کوچک تفکیک گردیده و مشخص شد که ریزتخلخل های قابل مشاهده در تصاویر میکروسکوپ الکترونی نقش بسزایی در بالابردن ظرفیت ذخیره ی این سازند، بخصوص در بخش پایینی آن داشته اند. تفاسیر چینه نگاری سکانسی نشان داد که کل توالی سازند ایلام از یک سکانس رده سوم (متشکل از یک سیستم ترکت پیشرونده و یک سیستم ترکت پسرونده) تشکیل شده است. علاوه بر این، 3 سکانس رده چهارم نیز شناسایی شدند. تحلیل های کیفت مخزنی بر اساس روش تعیین واحدهای جریانی هیدرولیکی و زون بندی لورنز به ترتیب منجر به تفکیک 8 واحد جریانی و 10 زون مخزنی، تله ای و سدی در سازند ایلام شد. این واحدهای جریانی و زون های مخزنی در چارچوب چینه نگاری سکانسی مورد ارزیابی قرار گرفتند و مشخص شد که بخش پایینی سازند ایلام (سیستم ترکت پیشرونده سکانس رده سوم) دارای ظرفیت ذخیره ی بالا و ظرفیت جریان پایین بوده و می تواند بعنوان یک مخزن نامتعارف از نوع کربنات کم تراوا مد نظر قرار گیرد. بخش میانی این سازند (اطراف سطح بیشینه سیلابی) کیفیت مخزنی چندانی ندارد و بخش بالایی این سازند (سیستم ترکت پسرونده) با غلبه ی رخساره های شول و وقوع انحلال جزیی از کیفیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سازند ایلام، رخساره، دیاژنز، واحد جریانی، زون بندی مخزنی، خلیج فارس
  • امیرسعید حسینی*، مهراب رشیدی، منوچهر دریابنده صفحات 51-70
    منطقه قالیکوه لرستان به دلیل گسترش شیل های نفتی (نهشته های ژوراسیک میانی-کرتاسه پیشین) در زمین شناسی ایران بسیار حائز اهمیت می باشد. رودخانه قلیان در بستر این نهشته ها جریان دارد. به منظور بررسی ژئوشیمی عنصری، تعیین خاستگاه و بررسی ارتباط غلظت عناصر با مقدار ماده آلی، تعداد 15نمونه از رسوبات پادگانه ای رودخانه قلیان و 15نمونه از شیل های نفتی اطراف برداشت و مورد آنالیز پتروگرافی و ژئوشیمیایی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین تهی شدگی اکسیدهای اصلی در رسوبات به دلیل به تحرک زیاد Na طی فرایند هوازدگی شیمیایی و دگرسانی های ثانویه مربوط به Na2O است و غنی شدگی فقط نسبت به CaO وجود دارد. غنی شدگی نسبت به عناصر جزئی Sb، As، Ni و V مربوط به شیل ها و Sr با پراکندگی کانی های رسی و لایه های آهکی و pH قلیایی محیط مرتبط است و تهی شدگی Rb پیامد شکسته شدن فلدسپارها در دگرسانی می باشد. عناصر Nb و Zr در کانی های رسوبی به صورت فرعی وجود دارند. خاستگاه عناصر جزئی و خاکی کمیاب مرتبط با جایگاه تشکیل، هوازدگی در نهشته ها و میزان کل کربن آلی موجود در شیل های نفتی پراکنده در منطقه است. نمونه سنگ های آواری در محدوده لیتارنایت، آرکوز تا شیل قرار گرفته اند که مرتبط با حاشیه فعال قاره ای و برخوردی هستند. خاستگاه تشکیل نهشته ها حاکی از شرایط آب و هوایی خشک با رسیدگی شیمیایی کم است و با توجه به نسبت Th/U رسوبات از سنگ منشاء با کمترین هوازدگی یا از موادی با کمترین حمل و نقل- رسوب گذاری مشتق شده اند. میزان اندیس PIA  و ICV  نمونه ها نشان از تاثیر کم هوازدگی بر رسوبات مرتبط با محیط های زمین ساختی فعال می باشد.
    کلیدواژگان: رودخانه قلیان، ژئوشیمی رسوبی، شیل های نفتی، قالیکوه، خاستگاه رسوبات
  • علی اصغر ثیاب قدسی*، شایان محرابی صفحات 71-87
    در این مطالعه بخش دولومیتی نهشته های پرمین در برش قره داغ، واقع در جنوب دریاچه ارومیه از منظر سنگ نگاری و زمین شیمی مورد مطالعه و بررسی شده است. تعداد 92 نمونه از برش موردنظر که دارای ضخامت 202 متر می باشد، جمع آوری شد. مطالعات سنگ نگاری به وسیله میکروسکوپ پلاریزان و مطالعات زمین شیمی بر مبنای آنالیز عنصری به روش AAS صورت گرفته است. مطالعات سنگ نگاری براساس طبقه بندی بافتی، طبقه بندی انجام گرفته و برمبنای آن دو گروه کلی دولومیت های اولیه (هم زمان با رسوب گذاری) و دولومیت های ثانویه (پس از رسوب گذاری) منجر به شناسایی شده است. دولومیت های اولیه شامل دولومیکرایت ها (خیلی ریزبلور) و دولومیت های ثانویه شامل اسپارایت ها و دولومیت های پرکننده حفرات می باشد. مطالعات زمین شیمی بر مبنای عناصر اصلی Mg و Ca و عناصر فرعی Fe, Mn, Sr, Na صورت گرفته است. با تلفیق نتایج حاصل از مطالعات سنگ نگاری و آنالیز عنصری، محیط تشکیل دولومیت های مورد مطالعه مشخص گردید. دولومیکرایت ها در محیط های بالای کشندی، اسپارایت ها در محیط تدفینی کم عمق و دولومیت های پرکننده حفرات تحت شرایط تدفین عمیق و توسط سیالات دولومیتی ساز تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: سنگ های کربناته، سنگ نگاری، زمین شیمی، منیزیم، قره داغ
  • لیلا خانی قلعه، آرش امینی*، حامد رضایی صفحات 88-100

    شهر گرگان با حدود 400 هزار نفر جمعیت، رشد ساخت و سازهای شهری بسیار بالا و تولید روزانه  1600 تن نخاله ساختمانی در حال حاضر از 2 سایت انباشت نخاله ساختمانی (سایت جرجان 28) و دفن نخاله های ساختمانی (سایت جاده توسکستان) بهره می برد. ارزیابی زیست محیطی سایت دفن نخاله ساختمانی توسکستان گرگان به روش چک لیست نشان می دهد 2/84 درصد پارامترهای وابسته به محل دفن می توانند بر محیط زیست اثر نامطلوب بگذارند و بررسی ها نشان می دهد جمع جبری ارزش های زیست محیطی خصوصا از جنبه پارامترهای فیزیکی و بیولوژیکی محیط زیستی در روش ماتریس در سایت دفن نخاله ساختمانی توسکستان گرگان منفی است. اکوسیستم شکننده شهرهای شمالی ایران، محدودیت استفاده از شن و ماسه رودخانه ای، معادن کوهی و اراضی کشاورزی گراول دار، ضرورت استفاده از چرخه بازیافت نخاله های ساختمانی را اجتناب ناپذیر ساخته است و با سامان دهی بازیافت ضمن کاهش اثرات منفی زیست محیطی، با تولید شن و ماسه بازیافتی صرفه جویی اقتصادی قابل توجهی صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، رسوب شناسی زیست محیطی، گرگان، نخاله های ساختمانی
  • معراج پارسازاد، جواد ربانی، افشین زهدی* صفحات 101-116
    به منظور مطالعه زونهای زیستی و تعیین محیط رسوبی توالی های مرتبط با مرز سازندهای پابده و آسماری، برش شیره چقاچالانچی در شمال باختر ایلام انتخاب شد. در طی مطالعات صحرایی، تعداد 25 نمونه سنگی از ستبرای 33 متر توالی های محدوده مرز این دو سازند برداشت گردید و به لحاظ محتوای فسیلی و رخساره ای، مورد مطالعه دقیق فسیل شناسی و رسوب شناسی قرار گرفت. سازند پابده در این برش چینه شناسی در برگیرنده توالی های نازک لایه سنگ آهکی با میان لایه های سنگ آهک رسی نازک لایه بوده که به تدریج به توالی های متوسط تا ضخیم لایه سنگ آهکی متعلق به سازند آسماری تبدیل می شود. مطالعات انجام شده بر روی محتوای فسیلی نمونه ها منجر به شناسایی تعداد 13 گونه متعلق به 26 جنس از روزنبران گردید. مطالعات فسیلی بر روی برش های نازک میکروسکوپی منجر به تفکیک دو زیست زون تجمعی Globigerina spp. و Lepidocyclina-Operculina-Ditropa گردید که محدوده سنی روپلین- شاتین را برای توالی های مورد مطالعه مشخص می نماید. بر پایه مطالعات میکروسکوپی رخساره ها، بافت و اجزای سازنده، دو رخساره در برگیرنده 1) وکستون تا پکستون حاوی روزنبران پلانکتون و کف زی؛ 2) وکستون حاوی روزنبران پلانکتون مربوط به زیر محیط رسوبی رمپ بیرونی تفکیک و شناسایی شد. ویژگی های رسوبی، آرایش و بافت ذرات و مقایسه مشخصات رخساره های بدست آمده با توالی های بررسی شده در اطراف برش شیره چقاچالانچی، نشان می دهد که رسوب گذاری مرز بین سازندهای پابده و آسماری در یک محیط آرام و به دور از امواج توفانی در زیر محیط رمپ بیرونی انجام شده است.
    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، رخساره، سازندهای پابده و آسماری، ایلام
  • بهمن کیانی شاهوندی، علی مقیمی کندلوس*، مژگان صلواتی، سعید حکیمی آسیابر صفحات 117-132
    خلیج فارس پر اهمیت ترین اکوسیستم آبی در آسیای باختری و منطقه خاورمیانه است. ساحل این خلیج در محدوده بندر بوشهر از مهم ترین سواحل تفریحی و تجاری کشور می باشد. به منظور بررسی رسوب شناسی و ژئوشیمی نهشته های خط ساحلی خلیج فارس در محدوده این بندر تعداد 28 نمونه رسوب سطحی برداشت شده و مورد آنالیز دانه بندی و آنالیز ژئوشیمیایی فلورسانس پرتوایکس قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد رسوبات این ساحل دارای بافت ماسه ای با مقدار کمی گراول بوده که حاکی از انرژی مداوم در این ساحل و شسته شدن ذرات گل می باشد. نتایج ژئوشیمیایی نشان می دهد که بیشترین غلظت اکسید را اکسید SiO2 و Cao دارند. بررسی سنگ منشاء و جایگاه تکتونیکی این نهشته ها نشان دهنده ترکیب اولیه گریوکی و لیت آرنایتی و جایگاه تکتونیکی حاشیه فعال قاره ای می باشد. جورشدگی هیدرولیکی نیز نشان دهنده ترکیب نابالغ تا بلوغ متوسط این رسوبات بوده که شرایط آب و هوایی نیمه خشک با رسیدگی شیمیایی متوسط را نشان می دهند. در مجموع وجود مشابهت شرایط تکتونیکی و آب و هوای دیرینه این نهشته ها با توالی زاگرس، نشان دهنده وجود سازندهای زاگرس به عنوان منشاء اصلی این نهشته ها می باشد.
    کلیدواژگان: رسوب شناسی، ژئوشیمی، خلیج فارس، بندر بوشهر
  • میثم صمدی، مهتاب زمانی راد*، پیمان رضایی، امیرپیام مسلم، علیرضا کمالی صفحات 133-155
    هدف از این پژوهش، بررسی روند گسترش آبکندها و تعیین مقدار فرسایش و رسوب در حوزه آبخیز دشت جیحون شهرستان بندر خمیر در استان هرمزگان است. برای این منظور، از عکس های هوایی سال های 1346 و 1373، تصاویر تاریخی گوگل ارث در سال 1391 و تصویربرداری پهپاد در سال 1402 استفاده شد. همچنین جهت برآورد فرسایش های سطحی از مدل های WaTEM/SEDEM و RUSLE استفاده شد. به منظور برآورد مقدار فرسایش آبکندی از تصویربرداری پهپاد باGSD  3 سانتی متر استفاده و نقشه گسترش آبکندها استخراج شد. سپس با اندازه گیری مشخصات مورفومتریک آبکندها، مقدار هدررفت خاک ناشی از فرسایش آبکندی برآورد گردید. نتایج نشان داد، سطح آبکندها از 64/132 هکتار در سال 1336 به 39/326 هکتار در سال 1402 رسیده است که حاکی از نرخ پیشروی 46/3 هکتار در سال را دارد. مشخصات مورفومتری آبکندها در 481 نقطه با استفاده از DEM پهپاد با دقت 6 سانتی متر اندازه گیری شد. متوسط عمق آبکندها 01/1 متر بوده و به طور کلی می توان گفت آبکندهای منطقه بیش تر آبکندهای کوچک و تا حدودی متوسط می باشند. هم چنین نسبت عرض بالا به عمق آبکندها بزرگ تر از 1 هستند و از نظر تخریب اراضی زراعی و زیرساخت ها حائز اهمیت هستند. یافته ها نشان می دهد که عامل اصلی پیشروی آبکندهای حوضه، سیلاب و رسیدن آب به این آبکندها می باشد. متوسط فرسایش خاک ناشی از فرسایش های سطحی در منطقه مورد مطالعه به طور متوسط حدود 40/3 تن در هکتار در سال است. مقدار کل هدررفت خاک در اثر فرسایش آبکندی به طور متوسط حدود 52 هزار تن در سال، برآورد گردید. بر این اساس میانگین 56 ساله (1402-1346) هدررفت خاک در اثر فرسایش آبکندی حدود 12 تن در هکتار در سال محاسبه شد. در نهایت مقدار کل سالانه هدررفت خاک در اثر انواع فرسایش، معادل حدود 4/15 تن از هر هکتار در سال برآورد گردید.
    کلیدواژگان: آبکند، پهپاد، مدل های فرسایش، مورفومتری، مدل رقومی ارتفاع
  • مهری دالوند، سید حمید وزیری، وحید احمدی، کبری میربیک سبزواری*، لیدا بخشنده صفحات 156-174
    هدف از این پژوهش، بررسی ریزرخسار ه ها، محیط رسوبی و نوسانات عمق دیرینه حوضه رسوبی سازند گورپی در جنوب باختری ایران می باشد. مطالعات سنگ شناسی و رخساره ای منجر به شناسایی سه ریزرخساره مربوط به بخش های عمیق یک حوضه گردید. نبود شواهد رسوبی از جمله کلسی توربیدایت ها، رسوبات لغزشی و ریزشی، رخساره های ریفی، رخساره های آنکوییدی و پیزوییدی مشخصه شلف لبه دار بیانگر رسوب گذاری سازند گورپی در یک بخش عمیق حوضه می باشد. بر اساس نسبت درصد فرامینیفرهای پلانکتونیک به فرامینیفرهای بنتیک و درصد مورفوتایپ 3 و با استفاده از فرمول  D = e (3.58718+ (0.03534 × %P))برای بخش های عمده سازند گورپی در برش های مورد مطالعه، عمقی بین 450 تا 602 متر معرفی گردید که بیانگر رسوب گذاری رخساره های این سازند در بخش عمیق حوضه (Basin) می باشد. فراوانی روزنداران پلانکتونیک نظیر الیگوستژینید و گلوبوترونکانا در رخساره های این سازند بیانگر ته نشینی این رسوبات در یک حوضه عمیق می باشد به گونه ای که رخساره های این محیط دارای ویژگی های وابسته به کمربند رخساره ای شلف عمیق (Deep shelf) هستند. بررسی تغییرات عمق دیرینه حوضه ی رسوبی سازند گورپی بر اساس مورفوتایپ های فرامینیفرهای پلانکتونیک در برش های مورد مطالعه، نشانگر آن است که سازند گورپی دارای روندی پسرونده بوده که این روند بر اساس مورفوتایپ های روزن داران منطبق بر روند بر انبارش رسوبی می باشد به گونه ای که بیشترین عمق حوضه به زمان کامپانین پسین- میانی و مائیستریشتین پسین با گسترش رخساره های مادستونی تا وکستونی  و کمترین عمق حوضه رسوبی مربوط به زمان سانتونین تا کامپانین پسین با گسترش رخساره های وکستونی تا پکستونی می باشد.
    کلیدواژگان: سازند گورپی، محیط رسوبی، ریز رخساره، مورفوتایپ
  • ایرج مغفوری مقدم، مصطفی صداقت نیا*، خیرالله محمدی، مجتبی بردبار، امیر بنیادیان، رضا راستین صفحات 175-200

    هدف از این پژوهش بررسی انواع فرآیندهای دیاژنزی و بررسی تغییرات بافتی ناشی از این فرآیندها در رخساره های کربناته سازند شهبازان در برش تاقدیس چناره در جنوب باختری لرستان می باشد. در این برش سازند شهبازان با ضخامت 83 متر از سنگ های کربناته و دولومیت تشکیل شده است که با ناپیوستگی بر روی سازند کشکان قرار گرفته و توسط سازند آسماری با ناپیوستگی فرسایشی پوشیده شده است. مطالعات سنگ شناسی بر روی 80 برش نازک رسوبی منجر به شناسایی چندین فرآیند دیاژنزی از جمله میکرایتی شدن، انحلال و گسترش تخلخل، سیمانی شدن، نوریختی، فشردگی فیزیکی و شیمیایی و جانشینی گردید. از جمله تغییرات بافتی در رخساره های این سازند می توان به ایجاد پوشش نازک میکریتی اطراف آلوکم ها، میکریتی شدن بیش از حد دانه ها و تشکیل قشرهای میکریتی، آرایش متراکم دانه ها و ایجاد فابریک دانه به دانه، خرد شدن، شکستگی و له شدگی دانه ها، انحلال دانه و زمینه سنگ، سیمانی شدن محدود به دانه و به صورت گسترده، انواع جانشینی ها به خصوص از نوع دولومیتی شدن، تشکیل استیلولیت و حذف بخشی از دانه ها و سنگ، تشکیل استیلوموتل ها، نوریختی کاهشی در پوسته آلوکم ها و نوریختی افزایشی به دلیل تبلور مجدد بلورهای میکرایت و شکستگی ها را نام برد. براساس شواهد پتروگرافی، توالی پاراژنتیکی نهشته های سازند شهبازان در این برش در چهار محیط دریایی، آب شیرین، تدفینی و بالاآمدگی تفسیر شده است. سه مرحله دیاژنزی یعنی دیاژنز اولیه (ائوژنز)، دیاژنز میانی (مزوژنز) و دیاژنز نهایی (تلوژنز) برای نهشته های مورد مطالعه تعیین شده است.

    کلیدواژگان: سازند شهبازان، دیاژنز، تغییرات بافتی، زاگرس، لرستان
  • پویا جعفری، محمد معانی جو*، حسن محسنی صفحات 201-217
    ذخایر قیر طبیعی منطقه گیلان غرب، از دیدگاه زمین ساختی در کمربند چین خورده زاگرس قرار گرفته است. ناحیه موردمطالعه در محدوده پهنه های زمین ساخت - چینه ای لرستان و میان رودان واقع شده است و به لحاظ ساختمانی در پهنه چین خورده ساده قرار می گیرد. از روش آنالیز عنصری انجام شده بر روی نمونه های قیر طبیعی برای ارزیابی کیفیت قیرهای منطقه گیلان غرب، مشخص کردن نوع کروژن و میزان انعکاس تقریبی ویترینایت استفاده شد. بدین منظور تعداد هشت نمونه از ذخایر قیر طبیعی منطقه مورد بررسی ژئوشیمی آلی قرار گرفت. قیرهای طبیعی استحصال شده از مخزن به طور معمول نسبت H/C کمتر از 1 دارند. کمترین میزان نسبت H/C، نمونه های مورد بررسی 15/1 است. باتوجه به این نکته، قیرهای طبیعی منطقه موردمطالعه مستقیما از سنگ (های) مولد زایش یافته اند. میانگین کربن نمونه ها حدود 65 درصد است و قیرهای منطقه کیفیت بالایی دارند. قیرهای منطقه موردمطالعه عبارت اند از: گراهامیت (Ptm3)، آلبرتیت هوازده (Mjm, Ptm1)، گلانس پیچ (Jv, Ptm2) و گیلسونایت با هوازدگی کم (Jv). بین درصد خاکستر و درصد مواد فرار نمونه های قیر طبیعی و همچنین بین درصد خاکستر نمونه ها با درصد عنصر کربن رابطه معکوس وجود دارد و با افزایش میزان خاکستر، میزان کربن کاهش پیدا کرده و کیفیت قیر طبیعی کاهش پیدا می کند. رابطه مستقیمی بین درصد مواد فرار و میزان کربن نمونه ها وجود دارد و میزان مواد فرار به عنوان یک شاخص از کیفیت قیر طبیعی تلقی می گردد. بدین معنی که با افزایش آن کیفیت قیر طبیعی (میزان کربن) افزایش می یابد. بین میزان خاکستر و میزان عنصر هیدروژن در نمونه های قیر طبیعی رابطه عکس وجود دارد. بین درصد مواد فرار نمونه های قیر طبیعی با میزان عنصر اکسیژن رابطه عکس وجود دارد. اما بین درصد خاکستر نمونه ها با درصد عنصر اکسیژن رابطه مستقیم وجود دارد. رابطه مستقیم بین درصد مواد فرار و میزان هیدروژن نمونه ها برقرار است. تمامی نمونه ها وزن مخصوص بالاتر از یک و درجه API منفی دارند.
    کلیدواژگان: قیر طبیعی، شواهد سطح الارضی، ژئوشیمی آلی، میزان خاکستر، مواد فرار، نوع کروژن
  • رضا بهبهانی*، غلامرضا حسین یار، علی ابراهیمی پرگو، آزاده فیضی راد، شهرزاد پارسی نژاد صفحات 218-248
    در این مطالعه، رخساره ها و محیط های رسوبی دریایی، ساحلی و قاره ای  بخش جنوبی حوضه خزر جنوبی (بخش میانی استان گیلان؛ بندر انزلی) مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش، هفتاد و یک نمونه رسوب سطحی به صورت غیرسیستماتیک از 312 نقطه ثبت شده از نواحی کم ژرفای بستر دریای خزر و خشکی برداشت شد. چهار نوع رسوب شامل گل ماسه ای با کمی گراول، ماسه گلی با کمی گراول، ماسه با کمی گراول و ماسه گراولی بیش ترین درصد از کل اجزا را تشکیل داده اند. بررسی پراش پرتوایکس نشان داده، رسوبات از کانی های کلسیت، کوارتز، فلدسپار، میکا و کانی رسی اسمکتیت تشکیل شده اند. اجزاء در دو دسته آواری (کوارتز، فلدسپار، میکا، خرده سنگ و کانی رسی) و آلی- زیستی (قطعات گیاهی، موجودات دریائی و غیر دریایی (استراکودا، دوکفه ای و گاستروپودا)) طبقه بندی شده اند. به طور کلی، رسوب گذاری در سه ناحیه خشکی (قاره ای)، حد واسط (کناره) و دریایی (متاثر از دریا) انجام شده است. بخش خشکی از سیستم رودخانه ای (کانال فعال، پوینت بار، دشت سیلابی و کروس پهن)، دشت ساحلی، تالاب، لاگون دیرینه، مارش و رسوبات شسته شده، بخش حد واسط از رسوبات سد کناره ای و بخش دریایی از پهنه ساحلی تشکیل شده است. توالی سد کناره ای از رسوبات جلوی کناره، پشت کناره و پشته های دون سدی مرتبط با ناحیه پشت کناره تشکیل شده است. بایوکلاست های غیر دریایی (نظیر دوکفه های غیر دریایی Monodancacaspia و Dreissea polymorpha و گاستروپودا غیر دریایی نظیر Lymnaeidae sp. در محیط های تالاب/لاگون، مارش و رسوبات شسته شده و بایوکلاست های دریایی (نظیر دوکفه ای دریایی Cerastoderma glaucum) در رسوبات شسته شده و محیط های کناره (توالی سد کناره ای) و پهنه ساحلی مشاهده شده است. تغییرات سطح آب دریا (روند کلی پایین آمدن نسبی سطح آب دریا همراه با چرخه های نوسانی کوتاه مدت بالاآمدگی و پایین افتادگی سطح آب) از گذشته به حال، سبب جابجایی رخساره ها و خط کناره به سمت دریا شده است.
    کلیدواژگان: رسوب سطحی، نوع رسوب، سیستم رودخانه ای، بخش دریایی، تغییرات سطح آب دریا
|
  • M. Mortazavi Mehrizi *, M. Farjami Pages 1-23
    As one of the branches of archaeometry, geoarchaeology deals with the application of earth sciences (geomorphology, sedimentology, soil science and stratigraphy) in solving problems related to archaeology. One of the applications of sedimentological science in archeological studies is the investigation of sedimentary petrography of ancient ceramics thin sections. The Kahnek archaeosite is located 50 meters away from Kahnek village and south of the Sarbisheh city (Southern Khorasan). In the petrographic study of the ancient pottery thin sections of this area (7 pottery samples), the pottery paste has been separated into three components: clay matrix, inclusions or additive materials, and voids. In order to determine the origin of the materials that make up the pottery of this site, the petrographic composition of the additive materials in the pottery body has been compared with soil samples of the surface of the site, gravel fragments scattered around the site, fluvial sediments and gravels adjacent to the site and geological units of the study area. The similarity of the petrographic composition of the above pottery clastic inclusions with the mentioned data proves that these ancient artefacts are local or indigenous. In this study, investigating the sedimentary petrography of Kahnek site potteries, in addition to determining the origin of pottery materials, has been used in the interpretation of manufacturing technology and firing conditions.
    Keywords: Sedimentary Petrography, Inclusion, Provenance Study, Ancient Ceramics, Kahnek Site
  • F. Naderi Ghombavani, H. Mehrabi *, S. M. Zamanzadeh Pages 24-50
    The present study evaluates the factors controlling the reservoir quality of this formation in one of the fields located in the eastern part of the Persian Gulf. For this purpose, the integration of sedimentological studies with petrophysical analyses has been utilized. Petrographic studies revealed that the Ilam Formation in the studied field is composed of eight sedimentary microfacies, which are deposited in inner, middle, and outer sub-environments of a ramp-like carbonate platform. The diagenetic processes affecting this formation include micritization, cementation, bioturbation, dissolution, mechanical and chemical compaction, dolomitization, neomorphism, and pyritization, occurring in marine, meteoric, and shallow to deep burial realms. The types of pores present in this formation have been classified into three scales: macro, medium, and micro, and it was found that the micropores observable in electron microscope images significantly enhance the storage capacity of this formation, especially in its lower part. Sequence stratigraphy interpretations indicated that the entire sequence of the Ilam Formation consists of a third-order sequence (comprising a transgressive systems tract and a regressive systems tract). Additionally, three fourth-order sequences were also identified. Reservoir quality analyses based on the determination of hydraulic flow units and Lorenz zonation resulted in the differentiation of 8 flow units and 10 reservoir, baffle, and barrier zones in the Ilam Formation. These flow units and reservoir zones were evaluated within the sequence stratigraphic framework, and it was found that the lower part of the Ilam Formation (the transgressive systems tract of the third-order sequence) has high storage capacity and low flow capacity, and can be considered an unconventional reservoir of the tight carbonate type. The middle part of this formation (around the maximum flooding surface) does not have significant reservoir quality, while the upper part of this formation (the regressive systems tract) with the dominance of shoal facies and partial dissolution, has high quality.
    Keywords: Ilam Formation, Facies, Diagenetic, Flow Unit, Reservoir Zonation, Persian Gulf
  • A. S. Hoseini *, M. Rashidi, M. Daryabandeh Pages 51-70
    Qalikuh region of Lorestan is very important in the geology of Iran due to the spread of oil shales deposits. The Qolyan River flows in the bed of these deposits. In order to investigate the elemental geochemistry, to determine the origin and to investigate the relationship between the concentration of elements and the amount of organic matter, 15samples from the fluvial terrace sediments of the Qolyan River and 15samples from the surrounding oil shales were collected and subjected to petrographic and geochemical analysis. The results showed that the most depletion of main oxides in sediments is related to Na2O and there is enrichment only in relation to CaO. Enrichment of minor elements Sb, As, Ni, V related to shales and Sr is related to the dispersion of clay minerals and lime layers. The depletion of Rb is the consequence of feldspars breaking in process of alteration. Nb, Zr elements are present in sedimentary minerals in minor form. The origin of minor and rare earth elements is related to the place of formation, weathering in the deposits and the amount of total organic carbon in the oil shales scattered in the region. The samples are in the range of litharenite, arkose to shale, which are related to the environments of active continental margin and collisional. According to the Th/U ratio, the sediments were formed from source rocks with the least weathering. The amount of PIA and ICV index of the samples shows the effect of low weathering on sediments related to active tectonic environments.
    Keywords: Qolyan River, Sedimentary Geochemistry, Oil Shales, Qalikuh, Origin Of Sediments
  • A. Ciabeghodsi *, Sh. Mehrabi Pages 71-87
    In this study, the dolomitic part of the Permian deposits in the Qaradagh section, located in the south of Lake Urmia, has been studied and investigated from the perspective of lithology and geochemistry. 92 samples were collected from the 202-meter-thick section. The petrographic studies were conducted by use of polarizing microscope, whereas the geochemical studies were accomplished using AAS method. The petrographic studies were carried out based on textural classification and based on that, two general groups of primary dolomites (at the same time as sedimentation) and secondary dolomites (after sedimentation) were identified. Primary dolomites include dolomicrites (very fine crystals) and secondary dolomites include sparites and dolomites filling holes. The geochemical studies are focused on main elements including Ca and Mg, and rare elements including Fe, Na, Si and Mn. Combining results from lithostratigraphic studies and elemental analysis, the formation environment of the studied dolomites concluded as follow: dolomicrites are deposited in supra-tidal to upper parts and inter-tidal zones, sparites are deposited in a shallow burial environment, and pore-filling dolomites are deposited in a deep burial environment by dolomitic fluids.
    Keywords: Carbonate Rocks, Petrography, Geochemical, Magnesium, Qaradagh
  • L. Khanighaleh, A. Amini *, H. Rezaei Pages 88-100

    Gorgan, a city with a population of about 400,000, experiences a high rate of urban construction and currently produces 1,600 tons of construction waste daily. This waste is managed using two sites: Jorjan 28 for waste accumulation and the Tuskan Road site for landfill. An environmental assessment of the Tuskan Road construction waste landfill site using the checklist method indicates that 84.2% of the parameters related to the landfill site can adversely impact the environment. Studies reveal that the cumulative environmental values, particularly from the physical and biological environmental parameters assessed using the matrix method at the Tuskan Road landfill site, are negative. The fragile ecosystems of northern Iranian cities, limitations on using river sand, mountain quarries, and gravelly agricultural lands, make recycling construction waste essential. Organizing recycling not only reduces negative environmental impacts but also results in significant economic savings by producing recycled sand and gravel.

    Keywords: Environmental Impact Assessment, Environmental Sedimentology, Gorgan, Construction Waste
  • M. Parsazad, J. Rabbani, A. Zohdi * Pages 101-116
    In order to investigate the biostratigraphic zones and depositional environment of the Pabdeh-Asmari formations boundary, one stratigraphic section (Shirah-Choqachalanchi) has been sampled in the northwest of Ilam. Twenty-five samples were collected from thirty-three meters carbonate layers. All samples have been analyzed for their fossil content and facies characteristics. The Pabdeh Formation in this area consists of thin-bedded limestone with interbedded thin layers of argillaceous limestone, thickening-upward to the Asmari Formation. Fossil studies lead to identification of 13 species belonging to 26 genera of foraminifera that two biozones can be differentiated based on fossil index (Globigerina spp. zone And Lepidocyclina-Operculina-Ditrupa assemblages zone). Rupelian-Chattian age can be proposed for the studied sequences based on biozonation. Facies studies show two facies (1- planktonic and benthic foraminifera wackestone to packstone, and 2- planktonic foraminifera wackestone) related to the outer ramp depositional environment. Facies studies, grain texture and comparing the data obtained from this research with other sections of the region show that sedimentation occurred in a calm outer ramp environment, away from storm wave influence.
    Keywords: Biostratigraphy, Facies, Pabdeh, Asmari Formations, Ilam
  • B. Kiani Shahvandi, A. Moghimi Kandelous *, M. Salavati, S. Hakimi Asiabar Pages 117-132
    The Persian Gulf is the most important aquatic ecosystem in West Asia and the Middle East region. The beach of this Gulf in Bushehr port is one of the most important recreational and commercial beaches in the country. In order to investigate the sedimentology and geochemistry of the Persian Gulf coastline deposits in the area of this port, 28 surface sediment samples were collected and grain size analysis and XRF geochemical analysis was done. The results showed that the sediments of this beach were sand with a small amount of gravel, which indicated continuous energy in this beach and the washing of mud particles. The geochemical results showed that the highest concentration of oxides were SiO2 and Cao. Investigating the source rock and tectonic position of these deposits showed the primary composition of lite arenite and greywacke and the tectonic position of the active continental margin. Hydraulic melting also indicated the immature to medium maturity composition of these sediments, which indicate semi-arid weather conditions with medium chemical maturity. In general, the similarity of the tectonic conditions and ancient climate of these deposits with the Zagros sequence indicated the existence of Zagros as the main source of these deposits.
    Keywords: Sedimentology, Geochemistry, Persian Gulf, Bushehr Port
  • M. Samadi, M. Zamani Rad *, P. Rezaie, A. P. Moslem, A. Kamali Pages 133-155
    This study investigates gully expansion and quantifies soil erosion and sedimentation in the Dashte Jeyhoon watershed, Bandar Khamir County. The analysis utilized aerial photographs from 1967 and 1994, historical Google Earth images from 2012, and UAV imagery from 2023 to assess gully growth. Surface erosion was estimated using the WaTEM/SEDEM and RUSLE models. UAV imaging, with a ground sampling distance (GSD) of 3 cm, was conducted to map gully expansion and measure morphometric characteristics, providing an estimate of soil loss due to gully erosion. The findings indicate that the gully area increased from 132.64 hectares in 1967 to 326.39 hectares in 2023, with an expansion rate of 3.46 hectares per year. Detailed measurements were taken at 481 points using a digital elevation model (DEM) with a 6 cm accuracy, derived from UAV data. The average gully depth was found to be 1.01 meters, suggesting that the gullies in the study area are generally small to medium in size. The ratio of top width to depth exceeding 1 highlights significant implications for the destruction of agricultural lands and infrastructure. Flooding and water flow into the gullies were identified as the primary drivers of gully expansion in the watershed. The study estimated that average soil erosion from surface processes was approximately 3.40 tons per hectare per year, while total soil loss from gully erosion was around 52,000 tons per year. Over a 56-year period (1967-2023), the average soil loss due to gully erosion was calculated to be approximately 12 tons per hectare per year. The total annual soil loss from all erosion types in the Dashte Jeyhoon watershed was estimated at 15.4 tons per hectare per year.
    Keywords: Gully, UAV, Erosion Models, Morphometry, DEM
  • M. Dalvand, S. H. Vaziri, V. Ahmadi, K. Mirbeik Sabzevari *, L. Bakhshandeh Pages 156-174
    The purpose of this research is to investigate the microfacies, sedimentary environment and paleodepth fluctuations of the Gurpi Formation sedimentary basin in southwestern Iran. Lithological and facies studies led to the identification of three microfacies related to the deep parts of a basin. The absence of sedimentary evidences such as calcareous turbidities', slip and fall sediments, reef facies, anchoid and pisoid facies characteristic of the edged shelf indicates the deposition of Gurpi Formation in a deep part of the basin. Based on the ratio of the percentage of planktonic foraminifers to benthic foraminifers and the percentage of morphotype 3 and using the formula D = e (3.58718+ (0.03534 × P%)) for the major parts of the Gurpi Formation in the studied sections, a depth between 450 and 602 meter was introduced, which indicates the sedimentation of the facies of this formation in the deep part of the basin. The abundance of planktonic foraminifera such as Oligosteginid and Globotruncana in the facies of this formation indicates that these sediments were deposited in a deep basin, so that the facies of this environment have characteristics related to the deep shelf facies belt. Examining the paleodepth changes of the Gurpi Formation sedimentary basin based on the morphotypes of planktonic foraminifers in the studied sections, indicates that the Gurpi Formation had a regressive trend, and this trend is consistent with the trend of its sedimentary deposits based on the foraminifera morphotypes. The type where the maximum depth of the basin is during the Late-Middle Campanian and Late Maeistrichtian with the expansion of mudstone to wackestone facies and the lowest depth of the sedimentary basin is related to the Santonian to late Campanian with the expansion of wackestone to packstone facies.
    Keywords: Gurpi Formation, Sedimentary Environment, Microfacies, Morphotype
  • I. Maghfouri Moghaddam, M. Sedaghatnia *, Kh. Mohammadi, M. Bordbar, A. Bonyadian, R. Rastin Pages 175-200

    The purpose of this research is to investigate the types of diagenesis processes and the textural changes caused by these processes in the carbonate facies of the Shahbazan Formation in Chenareh anticline section in the south-west of Lorestan. In this section, the Shahbazan Formation with a thickness of 83 meters consists of carbonate and dolomite rocks, which is placed on the Kashkan formation with a discontinuity and is covered by the Asmari formation with an erosional discontinuity. Petrographic studies on 80 sedimentary thin sections led to the identification of several diagenesis processes, including micritization, dissolution, cementation, crystallization, physical and chemical compression, and succession. Among the textural changes in the facies of this formation can be the creation of a thin micrite cover around the allochems, excessive micritization of grains, dense arrangement of grains and creation of fitted fabric, crushing, fracture and crushing. The dissolution of grains, the dissolution of grains and ground rock, cementation limited to grains and widely, types of succession, stylolites and the removal of part of grains and rocks, the formation of stylomottle, reduced neomorphism in the shell of allochems and increase neomorphism, due to the recrystallization of micrite crystals and fractures. Based on petrographic evidence, the paragenetic sequences of Shahbazan Formation have been interpreted in four environments: marine, meteoric water, burial and uplift. Three stage diagenesis have been determined for studied sediments: early diagenesis (eogenesis), middle diagenesis (mesogenesis) and late diagenesis (telogenesis).

    Keywords: Shahbazan Formation, Diagenesis, Textural Changes, Zagros, Lorestan
  • P. Jafari, M. Maanijou *, H. Mohseni Pages 201-217
    The natural bitumen reserves in the Gilan-e-Gharb region are located in the Zagros Folded belt. The study area lies within the tectonic-stratigraphic zones of Lorestan and the Mesopotamia region, and structurally, within the simple fold belt. Elemental analysis conducted on natural bitumen samples was utilized to determine the types of bitumen in the Gilan-e-Gharb region, identify the various type of kerogen, and estimate the approximate reflectance of vitrinite. For these purposes, 8 samples from natural bitumen reserves were subjected to organic geochemical analysis. Natural bitumens with a reservoir origin typically have an H/C ratio of less than 1. Whereas, the analyzed samples have an average ratio of 1.15. Based on this data, the reservoir origin of the natural bitumens in the study area is deemed improbable.Hence a source rock origin for these reserves is plausible. The average carbon content of the samples is approximately 65 Wt%, indicating their high quality. The types of bitumen in the study area include Grahamite (Ptm3), weathered Albertite (Mjm, Ptm1), Glance Pitch (Jv, Ptm2), and low-weathered Gilsonite (Jv). An inverse relationship exists between the percentage of ash and the percentage of volatiles in the natural bitumen samples, as well as between the percentage of ash and the percentage of carbon. As the amount of ash increases, the carbon content decreases, leading to a reduction in the quality of the natural bitumen. A direct relationship is observed between the percentage of volatiles and the carbon content. This means that an increase in volatiles corresponds to an improvement in the quality of natural bitumen (and their carbon content as well). There is an inverse relationship between the carbon content and ash content and hydrogen value. Additionally, an inverse relationship exists between the percentage of volatiles and the oxygen content, while a direct relationship is notable between the percentage of ash and the oxygen content of the samples. A direct relationship is also established between the percentage of volatiles and the hydrogen content of the samples. All samples exhibit a specific gravity greater than one and a negative API degree which is probable due to relatively high sulfur and nitrogen content.
    Keywords: Natural Bitumen, Surface Evidence, Organic Geochemistry, Ash Content, Volatiles Matter, Type Of Kerogen
  • R. Behbahani *, Gh. Hosseinyar, A. Ebrahimi Pargou, A. Feyzi Rad, Sh. Parsinejad Pages 218-248
    In this research, the facies and marine, coastal and continental depositional environments have been investigated in southern part of the south Caspian Basin (middle part of the Gilan province; Bandar-e Anzali area). In this study, seventy-one surface sediment samples were taken unsystematically from three hundred and twelve recorded points in the shallow areas of the Caspian seabed and surrounding land. Four sediments types, slightly gravelly sandy Mud, slightly gravelly muddy Sand, slightly gravelly Sand and gravelly Sand constitute the largest percentage of all components.Based on X-ray diffraction studies, the sediments are composed of calcite, quartz, feldspar, mica and smectite. The components are classified into two categories: clastic (quartz, feldspar, mica, rock-fragment and clay minerals) and organic-biogenic (plant debris, marine and non-marine organisms (ostracoda, bivalves and Gastropoda)).In general, sedimentation has been done in three areas: land (continental), transition (shore) and marine. The land part composed of the fluvial system (active channel, point bar, flood plain and crevasse splay), coastal plain, wetland, paleo-lagoon, marsh and washover deposits. The transitional and marine parts composed of the shore barrier and the shoreface, respectively. The shore barrier sequence consists of foreshore, backshore and shore dune ridges. Non-marine bioclasts (such as non-marine bivalves Monodancacaspia and Dreissea polymorpha and non-marine gastropods such as Lymnaeidae sp.) in wetland/lagoon, marsh environments and washover deposits and marine bioclasts (such as bivalves Cerastoderma glaucum) has been observed in the washover deposits, shore (shore barrier sequence) and shoreface environments.The sea-level fluctuations (the general trend of the relative sea-level fall along with the short-term fluctuating cycles of sea-level rise and fall), cause the shifting of the facies and shoreline towards the sea (progradation/regression) from the past to the present.
    Keywords: Surficial Deposit, Sediment Type, Fluvial System, Marine Zone, Sea-Level Fluctuation