فهرست مطالب

پژوهش های روان شناسی اجتماعی - پیاپی 56 (زمستان 1403)

نشریه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 56 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امین حیدریان، محمد گنجی* صفحات 1-14
    مقدمه

    در دو دهه اخیر پژوهش های متعددی به موضوع رفتارهای سلامت محور و نقش تعیین کننده عوامل اجتماعی و فرهنگی در میزان آن پرداخته اند. از جمله این عوامل، می توان به مفهوم کلیدی سرمایه اجتماعی اشاره نمود. هدف اصلی این پژوهش، برآورد اندازه اثر رابطه بین سرمایه اجتماعی و رفتارهای سلامت محور در میان مطالعات انجام شده در ایران است.

    روش

    این تحقیق با هدف ترکیب کمی نتایج پژوهش های انجام شده در ایران و روش فراتحلیل به ارتباط بین سرمایه اجتماعی و رفتارهای سلامت محور پرداخته است. بدین منظور کلیدواژه های گوناگون مرتبط با سرمایه اجتماعی و رفتارهای سلامت محور در سه پایگاه اطلاعاتی Irandoc، Magiran و SID جست وجو شدند. در مجموع، تعداد 26 مطالعه که در فاصله سال های 1386 تا 1402 منتشر شده بودند، به فراتحلیل وارد شدند. جهت بررسی پیش فرض خطای انتشار نیز از آزمون همبستگی رتبه ای بگ و مزومدار استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که اندازه اثرات ترکیبی ثابت برابر با 407/0 (001/0p <) و اندازه اثرات ترکیبی تصادفی برابر با 419/0 (001/0p <) بوده است که بر مبنای معیار کوهن، بالاتر از سطح متوسط ارزیابی می شود. همچنین، متغیرهای سال انتشار پژوهش ها، موقعیت جغرافیایی، جامعه آماری، شیوه نمونه گیری، جنس و سن می توانند به عنوان منبع ناهمگنی برای مطالعات داخل کشور در نظر گرفته شوند.

    نتیجه گیری

    مبتنی بر نتایج، ابعاد خرد و فردی سرمایه اجتماعی بیشتر از ابعاد ساختاری و نهادی آن در رابطه با رفتارهای سلامت محور مورد توجه قرار گرفته اند. از این رو، ضرورت داد تا در پژوهش های آتی به هر دو بعد این مفهوم پرداخته شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای سلامت محور، سبک زندگی سالم، سرمایه اجتماعی، فراتحلیل
  • فاطمه گوهری*، حسین قمری، علی شیخ الاسلامی صفحات 15-32
    مقدمه
    جامعه سالمندان به دلیل کاهش فعالیت و تحرک، از دست دادن دوستان و نزدیکان، کاهش حمایت های اجتماعی احساس تنهایی و اضطراب مرگ بیشتری را تجربه می کنند. لذا این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی توان بخشی شناختی رایانه محور بر انزوای اجتماعی و اضطراب مرگ سالمندان مقیم مراکز سالمندان انجام شده است.
    روش
     روش پژوهشی حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل سالمندان مقیم مراکز سالمندان شهر های اردبیل و کرمان در سال 1402 بود. که از بین آن ها 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش دوازده جلسه 45 دقیقه ای توان بخشی شناختی رایانه محور دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پرسشنامه های این پژوهش شامل اضطراب مرگ سالمند تمپلر  (1970) و انزوای اجتماعی چلپی و امیرکافی  (1383) بود.  داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره، آزمون t مستقل و نرم افزار SPSS-26  مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
     برآیند ها و نتایج پژوهش در دسترس نشان داد که توان بخشی شناختی رایانه محور بر انزوای اجتماعی سالمندان اثربخش بوده (P>0.001) و بر اضطراب مرگ سالمندان اثربخش نبوده است (P<0.001).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش بیانگر آن بودند که مداخله توان بخشی شناختی رایانه محور را می توان به دلیل سهولت کاربرد و متنوع بودن تکالیف، برای انزوای اجتماعی سالمندان کاربردی دانست. لذا می توان از توان بخشی شناختی رایانه محور به عنوان یک روش کارآمد در جهت بهبود انزوای اجتماعی سالمندان مقیم مراکز سالمندان مورد استفاده قرار داد. همچنین یافته های پژوهش حاضر بیانگر اثربخش نبودن این مداخله بر اضطراب مرگ سالمندان هم است، در نتیجه پیشنهاد می شود، پژوهش های بیشتر در این حیطه انجام شود.
    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی رایانه محور، سالمندان، مراکز سالمندان، اضطراب مرگ، انزوای اجتماعی
  • زهرا حسین زاده ملکی*، مهسا قانع، بهناز شیدعنبرانی صفحات 33-46
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی خشم پسران نوجوان بر اساس خودپنداره و بهزیستی مدرسه انجام شد.
    روش
    حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران حدود 170 نفر بود که در نیم سال نخست تحصیلی 1402-1401 انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، بهزیستی مدرسه کاپلان و ماهر (1999)، مقیاس خودپنداره کودکان پیرز-هریس (1969) و سیاهه 2 خشم صفت-حالت اسپیلبرگر (1999) بود. بعد از کنار گذاشتن پرسشنامه های ناقص، برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد. 
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین متغیرهای پیش بین (خودپنداره و بهزیستی مدرسه) با متغیر ملاک (میزان خشم) این پژوهش در پسران نوجوان همبستگی معناداری وجود دارد (05/0>P). در مدل پیش بینی حالت خشم، علاقمندی به مدرسه (001/0>P، 42/0-=β)، خودکارآمدی ادراک شده تحصیلی (022/0>P، 20/0-=β) و خودپنداره (007/0>P، 22/0-=β) قادر به تبیین 29 درصد واریانس میزان خشم هستند (29/0=R2). در مدل پیش بینی صفت خشم، علاقمندی به مدرسه (029/0>P، 20/0-=β)، خودکارآمدی ادراک شده تحصیلی (048/0>P، 18/0-=β) و خودپنداره (001/0>P، 33/0-=β) 17 درصد واریانس میزان خشم را پیش بینی می کنند (29/0=R2). در نهایت در مدل پیش بینی شاخص بیان خشم، علاقمندی به مدرسه (002/0>P، 26/0-=β) و خودپنداره (001/0>P، 25/0-=β) قادر به تبیین 31درصد از واریانس متغیر ملاک (میزان خشم) هستند (31/0=R2).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش در همگرایی با یافته های پیشین نشان داد، خودپنداره و بهزیستی مدرسه در پیش بینی خشم حالت-صفت پسران نوجوان، نقش دارند.
    کلیدواژگان: خشم، خودپنداره، مدل سازی پیش بین، بهزیستی مدرسه، پسران نوجوان
  • افشین افضلی، محمدرضا روشنائی*، شهریار یارمحمدی واصل، رعنا قانعی، فاطمه خواجه پور، نازنین کریمی حسن آباد، فاطمه کاظمی عمید صفحات 47-60
    مقدمه
    دانشگاه ها موظف اند زمینه عملکرد تحصیلی مطلوب و رفع تغییرات و چالش های گوناگون دانشجویان را فراهنم نمایند؛ بنابراین، هدف از این پژوهش، مطالعه عرضی روند تغییرات مهارت های اجتماعی، انگیزه تحصیلی و ثبات قدم در دانشجویان سال اول تا سوم دانشگاه بود.
    روش
    روش پژوهش، علی- مقایسه ای و جامعه آماری کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان در نیمسال دوم سال تحصیلی 1402-1403 بودند که در پژوهش حاضر، تعداد 310 نفر دانشجوی کارشناسی به عنوان نمونه در پژوهش شرکت کردند که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند؛ به گونه ای که حدود یک سوم نمونه ها، دانشجویان سال اولی، یک سوم دانشجویان سال دومی و یک سوم دیگر دانشجویان سال سومی بودند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990)، انگیزش تحصیلی هارتر (1981) و استقامت و پایداری-فرم کوتاه داکورث و همکاران (2007) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که بین دانشجویان سال اول، دوم و سوم دانشگاه از نظر متغیرهای مهارت های اجتماعی و انگیزه تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0P<)؛ به این صورت که مهارت های اجتماعی و انگیزه تحصیلی در دانشجویان سال سوم بیشتر از دانشجویان سال اول و دوم و در دانشجویان سال اول کمتر از دانشجویان سال دوم و سوم بوده است. همچنین بین میانگین سه گروه دانشجویان در رابطه با مولفه ثبات قدم تفاوت معناداری مشاهده نشد (322/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، بهتر است در جهت افزایش انگیزش تحصیلی، بهبود مهارت های اجتماعی و تقویت ثبات قدم در بین دانشجویان ورودی های مختلف، به خصوص دانشجویان ورودی جدید، برنامه ریزی مناسبی توسط مراکز مشاوره دانشگاه ها و انجمن های دانشجویی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، ثبات قدم، دانشجویان، مهارت های اجتماعی
  • هیفا بریهی*، ایمان ممبینی صفحات 61-72
    مقدمه
    این پژوهش با هدف تعیین نقش تعدیل کنندگی جنسیت در رابطه دین داری، خوش بینی و حمایت اجتماعی با رضایت از زندگی در ساکنان استان خوزستان انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی - همبستگی است. براساس آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن کشور در سال 1395 برابر با 4710509 نفر بوده که جامعه پژوهش در این مطالعه شامل تمام ساکنان استان خوزستان بر اساس این اطلاعات بوده که  از میان آن ها با استفاده از فرمول کوکران 1067 نفر به روش خوشه ای چندمرحله ای در سال 1399 تا 1400 در 27 استان خوزستان انتخاب شدند. در این مطالعه از مقیاس رضایت از زندگی داینر و همکاران (1985)، پرسش نامه دین داری گلارک و استارک، (1965)، آزمون جهت گیری زندگی شییر و کارور (1985) و پرسش نامه حمایت اجتماعی زیمت و فارلی (1988) استفاده شد. به منظور بررسی آماری داده ها از تحلیل رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس ضریب همبستگی پیرسون بین نمره متغیرهای پیش بین با رضایت از زندگی در شرکت کنندگان ارتباط آماری مثبت و معنادار بود (01/0 p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه حاکی از آن است که دین داری، خوش بینی و حمایت اجتماعی توانایی پیش بینی 37 درصد از رضایت از زندگی را دارند. همچنین تعدیل کنندگی جنسیت در رابطه بین متغیرهای دین داری، خوش بینی، حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی در مشارکت کنندگان تایید شد؛ بدین معنا که تاثیر متغیرهای دین داری، خوش بینی، حمایت اجتماعی بر رضایت از زندگی ساکنان استان خوزستان در دو گروه زنان و مردان متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، رضایت از زندگی در شرکت کنندگان بیشتر از همه از حمایت اجتماعی متاثر است. بنابراین یافته های این مطالعه افزون بر توسعه دادن ادبیات و پیشینه مربوط به متغیرها، همچنین بر اقدامات و تصمیمات و سیاست های مدیران و سرمایه گذاران تاثیرات مطلوبی به جای بگذارد.
    کلیدواژگان: جنسیت، حمایت اجتماعی، خوش بینی، دین داری، رضایت از زندگی
  • ابراهیم نامنی*، ملیحه صالحی صفحات 75-96
    مقدمه
    تحولات زیستی و اجتماعی انسان، افزایش آمار طلاق، افزایش مصرف مواد و عوامل دیگر، روند صعودی سرپرستی زنان را گسترش داده است؛ در نتیجه مطالعه مولفه هایی همچون کیفیت زندگی و سرمایه روانشناختی در بین زنان سرپرست خانوار حائز اهمیت است،. همچنین، با توجه به آنکه مولفه هایی همچون حمایت اجتماعی و یاورهای مذهبی به عنوان یک عامل محافظت کننده و حمایتی عمل می کند، مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده و باورهای مذهبی در رابطه مولفه های سرمایه روانشناختی با کیفیت زندگی در زنان سرپرست خانوار انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف جزء تحقیقات بنیادی و از منظر روش شناسی، توصیفی و از نوع همبستگی بود که با استفاده از معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد مشهد در پاییز و زمستان 1402 بود. از جامعه مذکور 200 زن سرپرست خانوار به روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های سرمایه روانشناختی لوتانز (2007)، کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996)، باورهای مذهبی جورج (1998) و حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988) بود. در سطح استنباطی از روش همبستگی پیرسون و همچنین تحلیل مسیر با نرم افزار آموس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که اثر مستقیم سرمایه روانشناختی (18/0β=) بر کیفیت زندگی معنی دار نیست (05/0p-value). یافته ها نشان می دهد که حمایت اجتماعی نقش میانجی در رابطه بین سرمایه روانشناختی  (76/0β=) با کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار دارد (01/0>p-value)؛ ولیکن، باورهای مذهبی نقش میانجی در رابطه بین سرمایه روانشناختی (018/0β=) با کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار ندارد (05/0<p-value).
    نتیجه گیری
    با استفاده از نتایج حاصل می توان اینگونه نتیجه گرفت که گروه های حمایتی و انجمن هایی برای حمایت از زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد می تواند منجر به ارتقاء مولفه های امید، خوش بینی، تاب-آوری و خودکارآمدی شده و در نهایت کیفیت زندگی زنان را ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مولفه های سرمایه روانشناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده، باورهای مذهبی، زنان سرپرست خانوار
  • سمانه رضایی، روشنک خدابخش پیرکلانی*، زهره خسروی صفحات 97-110
    مقدمه
    شیوع روز افزون طلاق خاکستری در جامعه و پیامدهای این نوع طلاق ضرورت شناسایی عوامل موثر بر این پدیده را دوچندان کرده است، از این رو پژوهش حاضر در قالب یک مطالعه کیفی به شناسایی عوامل علی موثر بر طلاق خاکستری پرداخته است.
    روش
    روش پژوهش حاضر کیفی  و از نوع طرح های داده بنیاد بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان و مردان بالای 50 سال و روانشناسان و مشاوران و جامعه شناسان شهر تهران در سال 1402 تشکیل می دادند. در این مطالعه حجم نمونه پس از رسیدن به اشباع نظری برابر با 21 نفر تعیین شد که شامل 8 نفر روانشناس، 4 نفر جامعه شناس و 9 نفر زن و مرد بالای 50 سال بود که این افراد با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند. در این پژوهش از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری اطلاعات استفاده شد، همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از استراتژی اشتراوس و کوربین و نرم افزار MAXQDA-2020 استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که پس از کدگذاری 38 مقوله استخراج شد و این مقولات 15 کد محوری را تشکیل می دادند که در قالب کد انتخابی عوامل علی موثر بر طلاق خاکستری قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
     با توجه به نتایج پژوهش به نظر می رسد که شناسایی عوامل موثر بر طلاق خاکستری می تواند باعث افزایش آگاهی زوجین، متخصصان  و مداخله گران حوزه طلاق خاکستری شود و بستر لازم را برای انجام اقدامات و مداخلات موثر و کارآمد در زمینه طلاق خاکستری ارتقا دهد.
    کلیدواژگان: طلاق خاکستری، عوامل علی، داده بنیاد، کیفی
  • مهرانا پرچمی، منصوره بهرامی پور* صفحات 111-126
    مقدمه

    حضانت و سرپرستی کودک از جمله امور حساس و پراهمیت در حوزه نهاد خانواده به شمار می آید و پیداست که سرپرستی و تربیت کودک، سعی و زحمت فراوانی را مطالبه می کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف اثربخشی فرزندپروری آگاه از آسیب بر ترومای دوران کودکی و مهارت های تعاملی والدین در خانواده های فرزندپذیر انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح دو گروه آزمایش و کنترل ناهمسان با پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری 45 روزه بود. جامعه آماری شامل کلیه خانواده های فرزندپذیر از مراکز نگهداری کودکان بی سرپرست و بدسرپرست در شهر اصفهان در بازه زمانی تابستان 1402 بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند تعداد 40 نفر از بین مراجعه کنندگان به مراکز نگهداری کودکان بی سرپرست و بدسرپرست شهر اصفهان انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 20 نفر (20نفر آزمایش) و (20 نفر کنترل) گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های ترومای دوران کودکی برنستاین و همکاران (2003)؛ مهارت های تعاملی والد- کودک پیانتا (1394) و آموزش فرزندپروری آگاه از آسیب بوگلز و راستیفو (2013)، طی 10 جلسه 90 دقیقه ای بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مداخله فرزندپروری آگاه از آسیب بر ترومای دوران کودکی و مهارت های تعاملی والدین در خانواده های فرزندپذیر موثر است (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت مداخله فرزندپروری آگاه بر آسیب درمانی مناسب جهت کاهش ترومای دوران کودکی و افزایش مهارت های تعاملی والدین است. بر این اساس پیشنهاد می گردد برنامه اختصاصی همچون آموزش فرزندپروری آگاه از آسیب در راستای اثرات ناشی از آسیب های فرزندپروری در خانواده های فرزندپذیر توسط متخصصین آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: فرزندپروری آگاه از آسیب، ترومای دوران کودکی، مهارت های تعاملی والدین، خانواده های فرزندپذیری
  • ستاره منصور*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، مهرداد ثابت صفحات 127-144
    مقدمه

    هویت و هنجار اخلاقی در پیش بینی رفتارهای گوناگون مرتبط به نظر می رسند، به همین جهت این پژوهش به پیش بینی قصد رفتاری اهدای خون بر اساس هنجار اخلاقی و میانجی هویت در اهداکنندگان خون در شهر تهران می پردازد.

    روش

    در این تحقیق 316 نفر از اهداکنندگان خون در چهار مرکز انتقال خون در شهر تهران در1400 - 1399 انتخاب شدند که از این افراد، 194 نفر زن، 122 نفرمرد و 207 نفر سابقه اهدای خون داشتند. میانگین سنی آنها 41/31 سال بود. همچنین از روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس، پرسش نامه های سبک هویت برزونسکی(برزونسکی، 1989) و هنجارهای اخلاقی محقق ساخته (1399) استفاده شد و داده ها با مدل معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS 21.0   مورد تحلیل قرارگرفت. 

    یافته ها

    ضریب همبستگی بین قصد رفتاری اهدای خون با هنجار اخلاقی (15/ 0) و هویت (28/ 0)، ضریب مسیر مستقیم، غیرمستقیم و کل هنجار اخلاقی و ضریب مسیر مستقیم هویت به قصد رفتاری اهدای خون به ترتیب (B = 21/0 ،10/0  ،31/ 0 ،18/0) در سطح 01/0 معنادار است. ضریب تعیین مسیر نیز 22/0 بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط هویت و هنجار اخلاقی در پیش بینی رفتارهای مستمر، می توان به اهمیت نقش این دو متغیر در انگیزه افراد به اهدای خون پی برد و برای جذب داوطلبانه اهداکنندگان این عوامل را مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: قصد رفتاری اهدای خون، هنجار اخلاقی، هویت
  • مزضیه ملکیها*، رضا جعفری هرندی صفحات 145-160
    مقدمه
    تداوم مسیرشغلی پس از دوران دانشگاه و ورود به عرصه اشتغال مورد توجه غالب فارغ التحصیلان دانشگاه ها است. لذا پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اشتغال پذیری خود-ادراک شده بر اساس سبک های دلبستگی، ذهنی سازی و بلندپروازی مسیرشغلی در فارغ التحصیلان دانشگاه انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه فارغ التحصیلان بیکار جویای کار مراجع کننده به مراکز کاریابی استان اصفهان در طی سال های 1400الی 1402 بودند. از این جامعه، نمونه ای به حجم 163 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های ویژگی های دموگرافیک (محقق ساخته)، اشتغال پذیری خود-ادراک شده (راتول و همکاران، 2008)، سبک های دلبستگی (هاوزن و شیور، 1985)، عملکرد بازتابی (فونگی و همکاران، 2016) و بلند پروازی مسیرشغلی (اوتو و همکاران، 2015) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های  آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره (روش گام به گام) تجزیه و تحلیل شد. 
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سبک های دلبستگی، ذهنی سازی و بلندپروازی مسیرشغلی با اشتغال پذیری خود-ادراک شده همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (05/0>P). در مجموع متغیرهای سبک های دلبستگی، ذهنی سازی و بلندپروازی مسیرشغلی 84 درصد از واریانس اشتغال پذیری خود-ادراک شده را به عنوان متغیر ملاک تبیین می کند. در نتیجه می توان اشتغال پذیری خود-ادراک شده را به کمک سبک های دلبستگی، ذهنی سازی و بلندپروازی مسیرشغلی پیش بینی نمود. 
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت اشتغال پذیری فارغ التحصیلان دانشگاه ها توجه به نقش متغیرهای روانشناختی در کنار کسب مهارت ها و صلاحیت های حرفه ای برای ورود به عرصه اشتغال ضروری است.
    کلیدواژگان: اشتغال پذیری، اشتغال پذیری خود- ادراک شده، سبک های دلبستگی، ذهنی سازی، بلندپروازی مسیرشغلی، فارغ التحصیلان دانشگاه
  • زهرا خزایی، آسیه مرادی*، کامران یزدانبخش صفحات 161-176
    مقدمه

    کارکردهای اجرایی و نظریه ذهن نقش زیادی در توانایی درک و تفسیر رفتار دیگران دارند و می توانند با بهبود همدلی به کاهش قلدری سایبری کمک کنند. لذا این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی همدلی در رابطه کارکردهای اجرایی و نظریه ذهن با قلدری سایبری انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1400-1401بود که از بین آن ها تعداد 400 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. از مقیاس بهره همدلی بارون-کوهن (2003)،مقیاس نقایص کارکردهای اجرایی بارکلی (2012)، مقیاس تجربه قلدری و قربانی سایبری آنتونیادو و همکاران (2016) و آزمون ذهن خوانی از طریق تصویر چشم بارون-کوهن و همکاران (2001) برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    مطابق نتایج بین نظریه ذهن و قلدری سایبری (01/0 ≥p)، بین نقص کارکردهای اجرایی و همدلی (01/0 ≥p) و بین همدلی و قلدری سایبری (01/0 ≥p) رابطه منفی معناداری وجود داشت. همچنین بین نقص کارکردهای اجرایی و قلدری سایبری (01/0 ≥p) و نیز بین نظریه ذهن و همدلی (01/0 ≥p) رابطه مثبت معناداری وجود داشت. همچنین نقش میانجی گر نسبی همدلی در رابطه بین نظریه ذهن و قلدری سایبری و در رابطه بین کارکرد اجرایی و قلدری سایبری تایید شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد کودکانی که نظریه ذهن و کارکردهای اجرایی ضعیفی دارند به احتمال بیشتر به سمت قلدری کشیده می شوند؛ زیرا مهارت های نظریه ی ذهن و کارکردهای اجرایی تعاملات متقابل اجتماعی را سازماندهی می کنند. درک ضعیف نیات و هیجانات دیگران و نقص در کارکردهای اجرایی ممکن است توانایی کودکان در زمینه ی تشخیص علائم و سرنخ های اجتماعی که بیانگر روابط دوجانبه است، را به خطر بیندازد و آن ها را در معرض قربانی یا قلدربودن قرار دهد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، نظریه ذهن، قلدری سایبری، همدلی
  • نسرین مظفرثانی آذر*، تورج هاشمی نصرت آبادی، فاطمه نعمتی سوگلی تپه صفحات 177-195
    مقدمه
    چالش های اجتماعی و تحصیلی امروزی اهمیت بررسی عوامل موثر بر مسئولیت پذیری را افزایش داده است. این پژوهش با هدف تعیین نقش واسطه ای ادراک شایستگی در رابطه بین سبک های اسنادی و هویت با مسئولیت پذیری انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش، با توجه به اهداف، از نوع بنیادی و با توجه به شیوه جمع آوری داده ها از نوع توصیفی- همبستگی و با توجه به زمان، از نوع مقطعی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1402-1403 بود که از میان آن ها 378 نفر به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس کنترل درونی و بیرونی راتر (1966)، پرسشنامه سبک هویت برزونسکی (1992)، پرسشنامه ادراک شایستگی هارتر (1982) و پرسشنامه مسئولیت پذیری گاف (1986) استفاده شد. داده ها با استفاده ازمدل معادلات ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سبک اسناد درونی و هویت اطلاعاتی و هنجاری تاثیر مثبت و معناداری بر مسئولیت پذیری و ادراک شایستگی داشتند، درحالی که سبک اسناد بیرونی و هویت اجتنابی تاثیر منفی و معنادار نشان دادند (0/05>p) همچنین، اثر غیرمستقیم سبک اسناد درونی، سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری بر مسئولیت پذیری به واسطه ادراک شایستگی مثبت و معنی دار است (0/05>p) و اثر غیرمستقیم سبک اسناد بیرونی و سبک هویت اجتنابی بر مسئولیت پذیری به واسطه ادراک شایستگی منفی و معنادار است (0/05>p) .
    نتیجه گیری
    تقویت سبک های اسناد درونی و هویت های اطلاعاتی و هنجاری با افزایش ادراک شایستگی، مسئولیت پذیری را ارتقا می دهد، درحالی که سبک های اسناد بیرونی و هویت اجتنابی این ویژگی را تضعیف می کنند. یافته ها بر اهمیت عوامل روان شناختی در برنامه های آموزشی و مشاوره ای تاکید دارند.
    کلیدواژگان: سبک های اسنادی، سبک های هویت، مسئولیت پذیری، ادراک شایستگی
|
  • Amin Heydarian, Mohammad Ganji * Pages 1-14
    Introduction

      Over the past two decades, research has increasingly explored the influence of social and cultural factors, particularly social capital, on health behaviors. This meta-analysis aimed to quantify the association between social capital and health behaviors specifically within the Iranian context. 

    Methods

    A systematic search was conducted across three databases (Irandoc, Magiran, and SID) using relevant keywords related to social capital and health behaviors.  Studies published between 2007 and 2023 were considered for inclusion.  A total of 26 studies met the inclusion criteria and were synthesized using meta-analytic techniques.  Publication bias was assessed using rank correlation and Mazumdar's tests. 

    Results

    The pooled effect size indicated a significant positive association between social capital and health behaviors.  The pooled effect size was 0.407 (p < 0.001) using a fixed-effects model and 0.419 (p < 0.001) using a random-effects model, both considered moderate-to-large according to Cohen's criteria.  Subgroup analyses suggested that factors such as publication year, geographical location, population demographics, sampling method, gender, and age may contribute to heterogeneity across studies. 

    Conclusion

    This meta-analysis suggests a positive relationship between social capital and health behaviors in Iran.  The findings also reveal a potential research gap, with a greater emphasis on individual and micro-level dimensions of social capital compared to structural and institutional dimensions.  Future research should strive for a more balanced approach, considering both micro and macro-level aspects of social capital in relation to health behaviors.

    Keywords: Health Behaviors, Healthy Lifestyle, Social Capital, Meta-Analysis, Iran
  • Fatemeh Gohari *, Hossein Qamari, Ali Sheykholeslami Pages 15-32
    Introduction
    Older adults residing in care facilities often experience increased loneliness and death anxiety due to factors such as reduced activity, loss of social networks, and diminished social support. This study investigated the effectiveness of computer-based cognitive rehabilitation on social isolation and death anxiety in this population.
    Methods
    A quasi-experimental pre-test/post-test control group design was employed.  Participants were 30 elderly residents of care facilities in Ardabil and Kerman, Iran, recruited via convenience sampling and randomly assigned to either an experimental group (n=15) or a control group (n=15). The experimental group received twelve 45-minute sessions of computer-based cognitive rehabilitation, while the control group received no intervention.  Social isolation was measured using the Chalapi and Amirkafi (1970) scale, and death anxiety was assessed with Templer's Death Anxiety Scale (1970).
    Results
      Computer-based cognitive rehabilitation significantly reduced social isolation (p < .001) in the experimental group compared to the control group. However, the intervention did not demonstrate a significant effect on death anxiety (p > .001).
    Conclusion
    Computer-based cognitive rehabilitation appears to be a promising intervention for reducing social isolation among elderly residents of care facilities, likely due to its accessibility and diverse range of tasks.  While the intervention was not effective in reducing death anxiety in this study, further research is warranted to explore this area more fully.  Future studies should investigate the mechanisms by which cognitive rehabilitation impacts social isolation and explore alternative interventions for addressing death anxiety in this population.
    Keywords: Computer-Based Cognitive Rehabilitation, Older Adults, Residential Care Facilities, Death Anxiety, Social Isolation
  • Zahra Hosseinzadeh Maleki *, Mahsa Ghane, Behnaz Shid Anbarani Pages 33-46
    Introduction
    This study aimed to investigate the predictive role of self-concept and school well-being in anger levels among adolescent boys. 
    Method
    A sample of 170 participants was selected using Cochran's formula during the 1402-1401 academic year. Data were collected using the Kaplan and Maher School Well-Being Questionnaire (1999), the Piers-Harris Children's Self-Concept Scale (CSCS) (1969), a Demographic Information Questionnaire, and the Spielberger State-Trait Anger Inventory-2 (STAXI-2) (1999). After excluding incomplete responses, data were analyzed using Pearson correlation and regression analysis in SPSS-24 software. 
    Results
    The findings revealed significant correlations between the predictor variables (self-concept and school well-being) and the criterion variable (anger level) in adolescent boys (P < 0.05). For state anger, interest in school (P < 0.001, β = -0.42), perceived academic self-efficacy (P < 0.022, β = -0.20), and self-concept (P < 0.007, β = 0.22) collectively explained 29% of the variance in anger levels (R² = 0.29). For trait anger, interest in school (P < 0.029, β = 0.20), perceived academic self-efficacy (P < 0.048, β = 0.18), and self-concept (P < 0.001, β = 0.33) accounted for 17% of the variance (R² = 0.17). Furthermore, in the model predicting anger expression, interest in school (P < 0.002, β = -0.26) and self-concept (P < 0.001, β = -0.25) explained 31% of the variance (R² = 0.31). 
    Conclusion
    The findings highlight the significant role of self-concept and school well-being in predicting state and trait anger among adolescent boys. These results align with prior research and emphasize the importance of these factors in emotional regulation and adolescent mental health.
    Keywords: Anger, Self-Concept, Predictive Modeling, School Well-Being, Adolescent Boys
  • Afshin Afzali, Mohammad Reza Roshanaei *, Shahryar Yarmohamadi Vasel, Rana Ghanei, Fatemeh Khajepour, Nazanin Karimi Hassanabad, Fatemeh Kazemi Omid Pages 47-60
    Introduction
    Universities play a critical role in fostering optimal academic performance and addressing the evolving challenges faced by students. This study aimed to investigate changes in social skills, academic motivation, and grit among first-year to third-year university students. 
    Method
    This comparative study included a statistical population of all undergraduate students at Bu-Ali Sina University during the second semester of the 1402-1403 academic year. A sample of 310 bachelor students was selected using stratified random sampling, with approximately one-third representing first-year, second-year, and third-year students, respectively. Data were collected using the Social Skills Scale (Gresham & Elliott, 1999), the Academic Motivation Scale (Harter, 1981), and the Grit Scale-Short Form (Duckworth et al., 2007). Data analysis was conducted using multivariate analysis of variance (MANOVA). 
    Results
    The results revealed significant differences among first-year, second-year, and third-year students in terms of social skills and academic motivation (P < 0.01). Specifically, third-year students exhibited higher levels of social skills and academic motivation compared to first- and second-year students, while first-year students scored lower than both second- and third-year students. However, no significant differences were observed among the three groups regarding grit (P = 0.322). 
    Conclusion
    The findings suggest that social skills and academic motivation tend to improve as students progress through their university years, while grit remains relatively stable. To support student development, university counseling centers and student associations should implement targeted programs to enhance academic motivation, improve social skills, and foster resilience, particularly among incoming first-year students.
    Keywords: Academic Motivation, Grit, Social Skills, University Students, Cross-Sectional Study
  • Heyfa Bereyhi *, Iman Mombeini Pages 61-72
    Introduction
    This study aimed to examine the moderating role of gender in the relationship between religiosity, optimism, social support, and life satisfaction among residents of Khuzestan Province. 
    Method
    This research is applied in purpose and descriptive-correlational in design. The study population included all residents of Khuzestan Province, with a total population of 4,710,509 based on the 2016 national census. Using Cochran’s formula, a sample of 1,067 individuals was selected through multi-stage cluster sampling across 27 regions of Khuzestan during 2019–2021. Data were collected using the Satisfaction with Life Scale (Diener et al., 1985), the Religiosity Questionnaire (Glock and Stark, 1965), the Life Orientation Test (Scheier and Carver, 1985), and the Social Support Questionnaire (Zimet and Farley, 1988). Data analysis was conducted using Pearson correlation and multiple regression analysis in SPSS version 26. 
    Results
    The Pearson correlation coefficient revealed a statistically significant and positive relationship between the predictor variables (religiosity, optimism, and social support) and life satisfaction (p < 0.01). Multiple regression analysis indicated that religiosity, optimism, and social support collectively predicted 37% of the variance in life satisfaction. Furthermore, the moderating role of gender was confirmed, indicating that the influence of religiosity, optimism, and social support on life satisfaction differs significantly between men and women in Khuzestan Province. 
    Conclusion
    The findings highlight that social support has the strongest influence on life satisfaction among participants. These results not only contribute to the existing literature but also provide valuable insights for stakeholders, policymakers, and managers to inform decision-making and interventions aimed at enhancing life satisfaction in the region.
    Keywords: Gender, Life Satisfaction, Optimism, Religiosity, Social Support, Khuzestan Province
  • Ebrahim Namani *, Malihe Salehi Pages 75-96
    Introduction
    The increasing prevalence of female-headed households, influenced by factors such as changing social structures, rising divorce rates, and substance use, underscores the importance of understanding factors that contribute to their well-being. This study examined the mediating roles of perceived social support and religious beliefs in the relationship between psychological capital and quality of life in women heads of households. 
    Methods
    This correlational study employed structural equation modeling to analyze data collected from women heads of households supported by the Mashhad Relief Committee during the fall and winter of 2023.  Participants completed the Psychological Capital Questionnaire (Luthans, 2007), the World Health Organization Quality of Life questionnaire (WHOQOL, 1996), the Religious Beliefs Scale (Jorje, 1998), and the Perceived Social Support Scale (Zimmet, Dalm, Zimmet, & Farley, 1988). Data were analyzed using Pearson correlation and path analysis with SPSS 22 and AMOS 22. 
    Results
      While the direct effect of psychological capital on quality of life was not statistically significant (β = 0.18, p > .05), the direct effect of psychological capital on perceived social support was significant (β = 0.94, p < .01), as was the direct effect of perceived social support on quality of life (β = 0.81, p < .01).  Perceived social support significantly mediated the relationship between psychological capital and quality of life (β = 0.76, p < .01).  However, neither the direct effect of psychological capital on religious beliefs (β = 0.23, p > .05) nor the direct effect of religious beliefs on quality of life (β = 0.08, p > .05) was significant. Consequently, religious beliefs did not mediate the relationship between psychological capital and quality of life (β = 0.018, p > .05). 
    Conclusion
      These findings suggest that interventions aimed at strengthening psychological capital in women heads of households may improve their quality of life by enhancing their perceived social support.  Support groups and organizations serving these women could focus on fostering hope, optimism, resilience, and self-efficacy to bolster perceived social support and, ultimately, improve quality of life.  Future research could explore additional factors influencing the quality of life of women heads of households.
    Keywords: Quality Of Life, Psychological Capital, Perceived Social Support, Religious Beliefs, Women Heads Of Households
  • Samane Rezaei, Roshanak Khodabakhsh Pirkalani *, Zohre Khosravi Pages 97-110
    Introduction
    The rising rate of gray divorce and its far-reaching consequences necessitate a deeper understanding of its underlying causes.  This research employs a qualitative approach to identify the factors contributing to marital dissolution in later life. 
    Method
    This study utilized a grounded theory approach.  Participants included 9 individuals over 50 experiencing or having experienced divorce (4 men and 5 women) and 12 professionals (8 psychologists and 4 sociologists) in Tehran, Iran, during the year 1402 (Persian calendar).  Participants were selected through purposive sampling.  Data collection involved semi-structured interviews, and data analysis was conducted using the Strauss and Corbin methodology and MAXQDA 2020 software.  Theoretical saturation was reached with a sample size of 21. 
    Results
    Analysis of the interview data yielded 38 categories, which were then synthesized into 15 core codes representing the causal factors influencing gray divorce.  [It would be beneficial to briefly list or categorize some of these core codes here for greater impact.  For example:  "These core codes spanned themes such as: changing expectations in later life, accumulated unresolved conflict, shifts in individual identity, and the impact of adult children."] 
    Conclusion
    The identified causal factors provide valuable information for couples, specialists, and interventionists working in the field of gray divorce.  These insights can enhance awareness, inform preventative measures, and improve the effectiveness of interventions designed to support couples facing the challenges of long-term relationships and potentially reduce the negative impact of gray divorce.
    Keywords: Gray Divorce, Causal Factors, Grounded Theory, Qualitative Research
  • Mehrana Parchami, Mansoureh Bahramipour * Pages 111-126
    Introduction

    The custody and upbringing of a child are among the most sensitive and significant responsibilities within the family institution. Raising a child requires considerable effort, particularly in adoptive families where children may have experienced trauma. This study aimed to evaluate the effectiveness of trauma-informed parenting interventions on reducing childhood trauma and enhancing parental interactional skills in adoptive families. 

    Methods

    A quasi-experimental design was employed, involving two heterogeneous groups (experimental and control) with pre-test, post-test, and a 45-day follow-up. The study population consisted of adoptive families from care centers for orphaned and abused children in Isfahan during the summer of 1402 (2023). Using purposive sampling, 40 participants were selected, with 20 randomly assigned to the experimental group and 20 to the control group. Research tools included the Childhood Trauma Questionnaire (Bernstein et al., 2003), the Parent-Child Interactional Skills Scale (Pianta, 2014), and a trauma-informed parenting training program (Bogels & Rastifou, 2013), delivered over 10 sessions of 90 minutes each. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance (ANOVA). 

    Results

    The results indicated that trauma-informed parenting interventions significantly reduced childhood trauma and improved parental interactional skills in adoptive families (p < 0.01). 

    Conclusion

    The findings suggest that trauma-informed parenting interventions are effective in mitigating childhood trauma and enhancing interactional skills among adoptive parents. It is recommended that specialized programs, such as trauma-informed parenting education, be implemented by experts to address the unique challenges faced by adoptive families.

    Keywords: Trauma-Informed Parenting, Childhood Trauma, Parental Interactional Skills, Adoptive Families
  • Setareh Mansour *, Khadijeh Abolmaalialhoseyni, Mehrdad Sabet Pages 127-144
    Introduction

    Identity and moral norms appear to play significant roles in predicting various behaviors. This study aims to predict the behavioral intention to donate blood based on moral norms and the mediating role of identity among blood donors in Tehran. 

    Method

    A total of 316 blood donors were selected from four blood transfusion centers in Tehran between 1399 and 1400 (2020–2021). The sample included 194 women, 122 men, and 207 individuals with a history of blood donation, with an average age of 31.41 years. Using a convenience non-random sampling method, data were collected using Berzonsky's Identity Style Inventory (Berzonsky, 1989) and a researcher-developed moral norms questionnaire (1399). Data were analyzed using structural equation modeling (SEM) with AMOS 21.0 software. 

    Results

    The correlation coefficients between behavioral intention to donate blood and moral norms (0.15) and identity (0.28) were significant. The direct, indirect, and total effects of moral norms, as well as the direct effect of identity on behavioral intention to donate blood, were significant at the 0.01 level (B = 0.21, 0.10, 0.31, and 0.18, respectively). 

    Conclusion

    The findings highlight the importance of identity and moral norms in motivating individuals to donate blood. These factors should be considered in strategies aimed at encouraging voluntary blood donation.

    Keywords: Behavioral Intention To Donate Blood, Moral Norms, Identity, Blood Donors, Structural Equation Modeling
  • Marziyeh Malekiha *, Reza Jafariharandi Pages 145-160
    Introduction
    Transitioning from university to the workforce is a primary concern for graduates, as they seek employment opportunities and strive to establish their careers. This study aims to predict self-perceived employability based on attachment styles, mentalization, and career ambition among university graduates. 
    Method
    This research employed a descriptive-correlational design. The study population included unemployed job-seeking graduates who registered at employment centers in Isfahan province between 2022 and 2024. A sample of 163 participants was selected using convenience sampling. Data were collected using the following instruments: a demographic characteristics questionnaire (researcher-made), the Self-Perceived Employability Scale (Rothwell & et al., 2008), the Attachment Styles Questionnaire (Hazan & Shaver, 1985), the Reflective Functioning Questionnaire (Fonagy et al., 2016), and the Career Ambition Scale (Otto et al., 2017). Data analysis was conducted using Pearson’s correlation coefficient and stepwise multivariate regression analysis. 
    Results
    The results revealed significant positive correlations between attachment styles, reflective functioning, and career ambition with self-perceived employability (p < 0.05). Collectively, these variables explained 84% of the variance in self-perceived employability. This indicates that self-perceived employability can be effectively predicted using attachment styles, mentalization, and career ambition. 
    Discussion
    Given the importance of employability for university graduates, it is essential to consider psychological variables, such as attachment styles, mentalization, and career ambition, in addition to professional skills and qualifications. These factors play a critical role in facilitating graduates’ successful entry into the workforce.
    Keywords: Employability, Self-Perceived Employability, Attachment Styles, Mentalization, Career Ambition, University Graduates
  • Zahra Khazaie, Asie Moradi *, Kamran Yazdanbakhsh Pages 161-176
    Introduction

    Theory of mind (ToM) and executive functions (EFs) are crucial for understanding and interpreting social behavior, potentially mitigating cyberbullying by fostering empathy. This research examines the mediating role of empathy in the relationship between ToM, EFs, and cyberbullying.

    Method

    A descriptive correlational design was employed. The study population comprised all secondary school students in Kermanshah, Iran, during the 2021-2022 academic year. A sample of 400 students was selected using convenience sampling. Data were collected using the Empathy Quotient (Baron-Cohen, 2003), the Barkley Deficits in Executive Functioning Scale (Barkley, 2012), the Cyberbullying and Victimization Experiences Scale (Antoniadou et al., 2016), and the Reading the Mind in the Eyes Test (Baron-Cohen et al., 2001). Data analysis involved Pearson correlations and structural equation modeling (SEM).

    Results

    The results revealed significant negative correlations between ToM and cyberbullying (p < .01), between EF deficits and empathy (p < .01), and between empathy and cyberbullying (p < .01).  A significant positive correlation was found between EF deficits and cyberbullying (p < .01), as well as between ToM and empathy (p < .01).  Crucially, SEM confirmed the significant mediating role of empathy in the relationship between both ToM and cyberbullying, and EF deficits and cyberbullying.

    Conclusion

    These findings suggest that deficits in ToM and EFs may increase the risk of cyberbullying, potentially due to impaired empathy.  ToM and EFs are essential for navigating social interactions.  Difficulties in understanding others' intentions and emotions, coupled with executive function deficits, may hinder the ability to interpret social cues and contribute to involvement in cyberbullying, either as a perpetrator or a victim.  Interventions aimed at enhancing ToM, EFs, and empathy may be beneficial in preventing and addressing cyberbullying.

    Keywords: Theory Of Mind, Executive Functions, Cyberbullying, Empathy, Mediation Analysis
  • Nasrin Mozaffar Sani Azar *, Touraj Hashemi Nosrat Abad, Fatemeh Namati Sogli Tapeh Pages 177-195
    Introduction
    In light of increasing social and academic challenges in modern societies, understanding the factors that influence responsibility has become crucial. This study aimed to explore the mediating role of competence perception in the relationships between attributional styles, identity, and responsibility. 
    Method
    This fundamental study adopted a descriptive-correlational design and was conducted cross-sectionally. The statistical population consisted of students from the University of Tabriz during the 2022–2023 academic year. A sample of 378 participants was selected using random cluster sampling. Data were collected using the Rotter Internal-External Locus of Control Scale (1966), the Berzonsky Identity Style Inventory (1992), the Harter Perceived Competence Scale (1982), and the Gough Responsibility Scale (1986). Structural equation modeling (SEM) was used for data analysis. 
    Results
    The results indicated that internal attribution styles, as well as informational and normative identity styles, had a significant positive influence on both responsibility and competence perception. In contrast, external attribution styles and avoidant identity styles negatively and significantly affected these variables (p < 0.05). Furthermore, the indirect effects of internal attribution styles and informational and normative identity styles on responsibility, mediated by competence perception, were positive and significant (p < 0.05). Conversely, the indirect effects of external attribution styles and avoidant identity styles on responsibility, mediated by competence perception, were negative and significant (p < 0.05). 
    Conclusion
    The findings suggest that fostering internal attribution styles and informational and normative identity styles, along with enhancing competence perception, can promote responsibility. On the other hand, external attribution styles and avoidant identity styles may hinder this trait. These results underscore the importance of psychological factors in designing educational and counseling programs aimed at cultivating responsibility.
    Keywords: Attributional Styles, Identity Styles, Responsibility, Competence Perception