فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال سی و پنجم شماره 1 (پیاپی 119، بهار 1404)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بهاره نوروزی*، فاطمه باقری صفحات 1-13

    بسیاری از آزمایشگاه های تحقیقاتی پزشکی و و غیرپزشکی در سرتاسر دنیا، بی وقفه در تلاش هستند تا واکسنی موثر یا دارویی ضد ویروسی تولید کنند. دانش پزشکی حال حاضر دنیا در راستای ویروس کرونا و درمان سرطان پیشرفت های قابل توجهی داشتند. در این میان بسیاری از ترکیبات طبیعی موجود در سیانوباکتری ها، به دلیل ماندگاری و پایایی بالا، توجه بسیاری از پزشکان را به خود جلب کرده است. سیانوباکتری ها سرشار از ترکیبات زیست فعال هستند که فعالیت های بیولوژیکی متنوعی از جمله خواص ضدتکثیر، سیتوتوکسیک و ضد نئوپلاستیک را از خود نشان می دهند. بسیاری از این ترکیبات در حال حاضر در آزمایشات بالینی مورد مطالعه قرار می گیرند. در این مقاله مروری، ترکیبات زیست فعال تازه کشف شده از گونه های سیانوباکتری های مختلف که عملکرد ضد ویروسی قوی ای در برابر عفونت های قفسه سینه دارند و علاوه بر آن ترکیباتی از قبیل آپراتوکسین، سیمپلوستاتین 1، بارتولوزیدها، کایلوبولید، بیسبروموآمیدها، کارمافیسین ها و آنامیدها که دارای اثرات ضد سرطانی بر روی رده های سلولی سرطانی متعدد هستند بررسی می شوند. نتایج نشان می دهند که در حال حاضر، هیچ دستورالعمل روشنی در مورد تایید ترکیبات زیست فعال مشتق شده از سیانوباکتری ها برای درمان بیماری ها وجود ندارد. اگرچه مصرف این ترکیبات معمولا همراه با عوارض جانبی نیست، اما تحقیقات بیشتری باید روی این ترکیبات برای افزایش ایمنی و اثربخشی این ترکیبات متمرکز شود. در این مقاله مروری با مطالعه آخرین مقالات موجود، کارایی ترکیبات طبیعی موجود در سیانوباکتری ها در درمان بیماری های ویروسی و سرطانی به چالش کشیده می شود.

    کلیدواژگان: داروهای ضد ویروسی، ویروس کرونا، سیانوباکتری ها، ترکیبات ضد سرطانی
  • مریم فروتن جزی، محمد حمید*، میترا صالحی، مهرداد هاشمی صفحات 14-23
    سابقه و هدف

    مقاومت به  داروی ایماتینیب و پیشرفت بیماری حوادث چند عاملی در بیماران مبتلا به CML هستند که نه تنها توسط مسیر وابسته به BCR-ABL1  تعیین می شوند، بلکه شامل تعدادی از تغییرات ژنتیکی و اپی ژنتیکی دیگر از جمله متیلاسیون DNA  نیز می شوند. هدف ما بررسی نقش متیلاسیون ژن (DNA-Damage-Inducible Transcript 3) DDIT3  در رابطه با پاسخ به ایماتینیب، پیشرفت CML و همچنین بررسی تاثیر سیگار بر سطح متیلاسیون بود.

    روش بررسی

    50 بیمار CML در مراحل بالینی مختلف بیماری (20 بیمار پاسخ خوب و 30 بیمار مقاوم به ایماتینیب غیر جهش یافته) و 15 کنترل سالم برای بررسی سطح متیلاسیون ژن DDIT3 بوسیله آنالیز MS-HRM  (Methylation Sensitive High Resolution Melt) مورد مطالعه قرار گرفتند. 

    یافته ها

    تفاوت قابل توجهی در میانگین درصد متیلاسیون DDIT3  بین دو گروه پاسخ دهنده و مقاوم به دارو وجود داشت (8/63  درصد در مقابل 75/47 درصد؛ 002/0=P). هایپر متیلاسیون  پروموتر ژن DDIT3  در سطح 100-51 درصد خطر بیشتری برای پیشرفت به فاز پیشرفته بیماری و مقاومت به ایماتینیب نشان داد. افراد سیگاری بادرصد بالاتری از متیلاسیون ژن DDIT3  همراه بودند.

    نتیجه گیری

    یافته های ما نشان داد که هیپرمتیلاسیون ژن DDIT3 با مقاومت ایماتینیب، پیشرفت CML  و سیگار کشیدن همراه است. تحقیقات بیشتر روی تعداد بیشتری بیمار برای تایید این نتایج مورد نیاز است که می تواند به عنوان نشانگر زیستی بالقوه پیشرفت بیماری و مقاومت به ایماتینیب پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: لوسمی میلوئید مزمن، DDIT3، هایپرمتیلاسیون، مقاومت به ایماتینیب، دود سیگار
  • فهیمه نجفی، زهرا شفیعی* صفحات 24-34
    سابقه و هدف

    امروزه مقاومت آنتی بیوتیکی در برابر باکتری های مولد عفونت بسیار شایع و تولید زیستی نانوذرات جایگزین مناسبی است. مطالعه حاضر، سنتز نانوذره نقره گیاه راعی و خواص آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی آن در مقایسه با آنتی بیوتیک جنتامایسین بررسی شد.

    روش بررسی

    بعد از جمع آوری گیاه و تهیه عصاره آبی ،  نیترات نقره mM 1 جهت سنتز نانوذره اضافه شد. تاثیر پارامترهای pH  و غلظت نیترات نقره برای بهینه سازی نانو ذره سبز به روش اسپکتروفتومتری و SEM ارزیابی شد. خواص آنتی اکسیدانی با روش های رادیکال آزاد DPPH و ABTS بررسی شد. در نهایت، خواص ضد باکتری نانوذره فوق به روش انتشار در آگار و حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کش (MBC) تعیین شد. 

    یافته ها

    نانوذرات نقره با عصاره گیاه راعی بیشترین جذب را در nm 430 نشان داد. غلظت نمک نقره و pH قلیایی بر کمیت آن تاثیر داشت. خواص آنتی اکسیدانی نانوذره حاصل  با روش های ABTS و DPPH  وابسته به غلظت بود. نتایج  نشان داد با افزایش غلظت از mg/mL 40 به mg/mL 250 میزان مهار رادیکال آزاد افزایش یافته و مقدار IC50 با روش های فوق در غلظت mg/mL 40، به ترتیب mg/mL 27/0±7/34 و mg/mL 59/0±4/47 بود. نتایج نشان داد نانوذرات نقره سنتز شده بیشترین فعالیت ضدباکتریایی را به ترتیب علیه سویه های استاندارد لیستریا منوسایتوژنز، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا انتریکا دارد.

    نتیجه گیری

    عصاره راعی قادر به احیای یون Ag+ و نانوذرات نقره است. نانوذره فوق قدرت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی قابل قبولی دارد.

    کلیدواژگان: گیاه راعی، نانو ذره نقره، ضد میکروبی، آنتی اکسیدان، سنتز سبز
  • امیر بهشتی مآل، سید محمد علوی، محسن امینی*، هدی جهاندار، فرشاد هاشمیان صفحات 35-43
    سابقه و هدف

    در این مطالعه، یک روش سریع، ساده و پیشرفته بر اساس کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا فاز معکوس (RP-HPLC) برای آنالیز کمی سولفاسالازین در پلاسمای انسان توسعه داده شد.

    روش بررسی

    سولفاسالازین با استفاده از روش ساده رسوب دهی پروتئین، بوسیله استونیتریل، از پلاسما استخراج گردید. شرایط کروماتوگرافی شامل ترکیب فاز متحرک، سرعت آن، حجم تزریق و دمای آون بهینه شد. سپس روش توسعه یافته بر اساس خطی بودن، انتخابی بودن، صحت، دقت، حد تشخیص و حد اندازه گیری معتبرسازی شد. 

    یافته ها

    جهت بررسی سولفاسالازین از ستون C18 Brisa LC2 (250 mm × 4/6 mm, 5μ) استفاده شد. شستشو در حالت ایزوکراتیک با فاز متحرکی متشکل از مخلوط استونیتریل: آمونیوم استات 10 میلی مولار با pH معادل 6/4 (70:30) و سرعت جریان 1.0 میلی لیتر در دقیقه و دمای اتاق انجام شد. شناسایی سولفاسالازین با شناساگر UV در طول موج 361 نانومتر انجام شد. نمودار کالیبراسیون سولفاسالازین در پلاسمای انسانی در محدوده 50-125/3 میکروگرم در میلی لیتر با ضریب همبستگی 9999/0r2> خطی بود. حد تشخیص و اندازه گیری روش به ترتیب 5/0 و 5/2میکروگرم در میلی لیتر محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که روش HPLC-UV توسعه یافته و تاییدشده برای تعیین دقیق سطح پلاسمایی سولفاسالازین در مطالعات فارماکوکینتیک فرمولاسیون های جدید مناسب است.

    کلیدواژگان: سولفاسالازین، RP-HPLC، پلاسمای انسانی، توسعه روش، اعتبارسنجی
  • آهو هدایت قره قیه، مالک میرهاشمی* صفحات 44-55
    سابقه و هدف

    با توجه به روند رو  به رشد جمعیت سالمندان در ایران، مشکلات مربوط به مراقبت و سلامت آنان، پرداختن به درمان های روان شناختی و موضوعاتی مثل رفتارهای خود مراقبتی و بهزیستی روان شناختی از اهمیت گسترده ای برخوردار است؛ بنابراین هدف این پژوهش اثربخشی مداخله فعال سازی رفتاری برافزایش رفتارهای خود مراقبتی و بهزیستی روان شناختی سالمندان بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون، گروه کنترل و پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه سالمندان 90-65 سال مراجعه کننده به سرای محله شهرک سعیدآباد منطقه 18 تهران در سال 1402-1401 بودند که از این میان 40 نفر به عنوان نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه بررسی توانایی خود مراقبتی سالمندان همتی مسلک پاک و همکاران (1394) و بهزیستی روان شناختی ریف (2002) در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری جمع آوری شدند. گروه آزمایش 8 جلسه پروتکل مداخله فعال سازی رفتاری کانتر و همکاران (2009) را به صورت گروهی دریافت کردند. در پایان داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری (ANCOVA) به کمک نرم افزار SPSS-26 تحلیل شدند. 

    یافته ها

    مداخله فعال سازی رفتاری بر رفتارهای خود مراقبتی (18/46=F) و بهزیستی روان شناختی (74/54=F) گروه آزمایش تاثیرگذار بود. میزان رفتارهای خود مراقبتی و بهزیستی روان شناختی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافت. این نتایج پس از پیگیری دوماهه نیز ماندگار بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که مداخله فعال سازی رفتاری می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید برای افزایش رفتار خود مراقبتی و بهزیستی روان شناختی سالمندان مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، خود مراقبتی، بهزیستی روان شناختی، سالمندی
  • فرزانه شقاقی، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 56-64
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شدت و فاجعه پنداری درد زنان مبتلا به درد مزمن انجام شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران زن مبتلا به درد مزمن مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) شهر تبریز در سال 1402 بود. 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه (هر کدام 15 نفر) قرار گرفتند. اعضای گروه آزمایش درمان مختص گروه خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته دریافت کرد؛ اما گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. هر دو گروه، پیش، پس و 3 ماه پس از مداخله به پرسشنامه های 20 سوالی شدت درد مک گیل و 13 سوالی فاجعه پنداری درد سالیوان و همکاران پاسخ دادند. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه کنترل، شدت و فاجعه پنداری درد زنان مبتلا به درد مزمن را در پس آزمون کاهش داده است (001/0>P). تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شدت و فاجعه پنداری درد در مرحله پیگیری ماندگار بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند سبب کاهش شدت و فاجعه پنداری درد زنان مبتلا به درد مزمن شود؛ از این رو به احتمال زیاد می تواند راهبرد درمانی مفیدی برای بهبود شدت و فاجعه پنداری درد زنان مبتلا به درد مزمن باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شدت درد، فاجعه پنداری درد، درد مزمن
  • سارا صبوری، امیر طاهری*، شیما مصلی نژاد، فاطمه میکانیکی، آرزو چوهدری صفحات 65-69
    سابقه و هدف

    سرطان کولون از سرطان های شایع در جهان است و امروزه غربالگری  با کلونوسکوپی در شناخت زودرس و جلوگیری از پیشرفت این سرطان نقش به سزایی دارد.

    روش بررسی

    در این مطالعه گذشته نگر  و مقطعی، 160 نفر از بیماران مراجعه کننده به بخش کلونوسکوپی درمانگاه های گوارش در سال1400 و 1401 که اندیکاسیون انجام کلونوسکوپی داشتند به صورت در دسترس و طبق معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. بر اساس وجود یا عدم وجود آدنوم در کلونوسکوپی بیماران به دو گروه تقسیم و سطح سرمی گاماگلوتامیل ترانسفراز در گروه آدنوم و غیر آدنوم بررسی شد. در زنان سطح گاماگلوتامیل بالای  32 U/l و در مردان 49 U/l بعنوان سطح کات آف (cut off) در نظر گرفته شد. نتایج با نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد. 

    یافته ها

    همبستگی معنی داری بین سن و سطح گاما جی تی مشاهده نشد (031/0=R). ارتباط معنی داری بین جنسیت و سطح گاما جی تی وجود نداشت (58/0=p). اما از طرفی بین داشتن آدنوم و بالا بودن سطح گاما جی تی ارتباط معنی داری به دست آمد (002/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده نتیجه گیری می شود که سن و جنسیت در بالا بودن سطح گاما جی تی تاثیری ندارد، اما ارتباط بین این آنزیم و آدنوم معنی دار است. لذا می توان گفت که بالا بودن سطح آنزیم گاما جی تی عامل تاثیرگذاری در داشتن آدنوم است.

    کلیدواژگان: سرطان کولون، آدنوم، آنزیم گاما جی تی
  • فاطمه نقدی*، مریم سابوته، کبری بربری صفحات 70-76
    سابقه و هدف

    سپسیس نوزادی یکی از مهم ترین علت های مرگ و میر در دوره نوزادی است، که به دلیل وجود علائم غیر اختصاصی در نوزادان، نبود تست تشخیصی قطعی برای سپسیس نوزادان و عدم تکامل سیستم ایمنی نوزادان تشخیص سریع و درمان مناسب سپسیس نوزادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این مطالعه این است بیان کنیم که میزان هورمون های تیروئیدی در دوره نوزادی تحت تاثیر سپسیس قرار می گیرد و باید غربالگری نوزاد برای هورمون های تیروئید در روزهای اول تولد، بعد از بهبودی سپسیس انجام شود.

    روش بررسی

    در این مطالعه، 64 نوزاد مبتلا به سپسیس که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند و از نمونه خون وریدی آنها، سطح هورمون های TSH T4,   اندازه گیری شد . 

    یافته ها

    از تعداد 64 نوزاد مبتلا به سپسیس، 3/56%پسر و 7/43% بودند. 51% فقط علائم بالینی سپسیس را داشتند. 46% آنها تست های غیر طبیعی از جمله PCR مثبت داشتند. فقط 3% کشت خون مثبت داشتند. دیسترس تنفسی شایع ترین علامت بالینی در سپسیس بود، به طوری که 78% نیاز به اکسیژن پیدا کردند. میانگین TSH 69/5 miu/ml و TT4 3/86 ng/ml بود، که بیشتر از میانگین سطح نرمال بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در جریان سپسیس نوزادی هورمون های تیروئیدی دچار تغییر می شوند.

    کلیدواژگان: سپسیس نوزادی، هورمون های تیروئید، هورمون تحریک کننده تیروئید
  • منیژه آهنی، فرهاد ادهمی مقدم، زیبا کاظمی، محمد صاحب الزمانی* صفحات 77-85
    سابقه و هدف

    سیستم درمانی برای ارائه مراقبت با کیفیت و موثر نیازمند توسعه و تقویت نوآوری در پرستاران می باشد. مطالعه پیش رو با هدف بررسی ارتباط بین ویژگی های شغلی با رفتارهای نوآورانه در پرستاران شاغل در بیمارستان انجام شد.

    روش بررسی

    در پژوهش توصیفی - مقطعی حاضر، کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال  1397 بررسی شدند. حجم نمونه 317 نفر بود. از سه پرسشنامه شامل ویژگی های شغلی هاکمن و اولدهام، رفتارهای نوآورانه کنتر و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری و  نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند. 

    یافته ها

    به طور کلی میانگین ویژگی های شغلی در 5 حیطه مورد بررسی در پرستاران در محدود خیلی خوبی قرار داشت. این ویژگی ها در حیطه تنوع مهارت (53/2±94/6) و استقلال و آزادی عمل (43/2 ± 08/7) در حد متوسط، در حیطه ماهیت شغلی (51/2 ± 56/9)، اهمیت شغلی (51/2 ± 83/10) و بازخورد نتایج (62/2 ± 01/11) در حد خیلی خوب بود. بررسی ارتباط بین ویژگی های شغلی و رفتارهای نوآورانه نشان دهنده ارتباط معنی دار بین تنوع مهارت، ماهیت شغلی، اهمیت شغلی، استقلال و آزادی عمل، بازخورد ویژگی شغلی (کل) با رفتارهای نوآورانه در پرستاران به ترتیب به میزان 407/0، 451/0، 602/0، 437/0، 568/0، 895/0 بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    بهبود ویژگی های شغلی بستر مناسبی برای رشد و شکوفایی و بروز رفتارهای نوآورانه در پرستاران فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شغلی، رفتارهای نوآورانه، پرستاران
  • فاطمه بهزادی*، شیما سادات آقاحسینی صفحات 86-92
    سابقه و هدف

    مراقبت حمایتی فراهم کردن خدمات ضروری و لازم برای زندگی با سرطان در جهت تامین انواع نیازهای بیماران در تمام مراحل بیماری است که بدون درک خوب از نیازهای بیماران رخ نخواهد داد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط نیازهای مراقبت حمایتی برآورده نشده در بیماران مبتلا به سرطان انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی روی 350 بیمار مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با استفاده از نمونه گیری در دسترس در سال 1402 انجام شد. از پرسشنامه نیازهای مراقبتی حمایتی بیماران مبتلا به سرطان (supportive care need survey) که دارای پنج حیطه نیازهای جسمی و عملکرد روزانه، سیستم سلامت و اطلاعات، حمایتی و مراقبت از بیمار، روانی و جنسی بود، استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS نسخه 26 و آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت. 

    یافته ها

    بیماران در حیطه جسمی و عملکرد روزانه نیاز  بیشتر (7/27±52/101) و درحیطه جنسی کمترین نیاز (5/33±91/53) را داشتند. بین متغیرهای وضعیت تاهل، شغل، نحوه زندگی، اعتیاد و سطح تحصیلات با نیازهای مراقبت حمایتی رابطه آماری معنی داری در بیماران مبتلا به سرطان وجود داشت (001/0<p).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد نیازهای برآورده نشده در بیماران مبتلا به سرطان در حیطه جسمی و عملکرد روزانه از میزان بالایی برخوردار است. هر چند که تایید این یافته ها به مطالعات بیشتری نیاز دارد.

    کلیدواژگان: نیاز، سرطان، جمعیت شناسی
  • فاطمه کریمی، بهشته طبرسی*، رزا هورسان صفحات 93-102
    سابقه و هدف

    بهبود شرایط روحی پرستاران تاثیر مستقیم بر روی مراقبت از بیمار، مدت زمان و روند درمان وی دارد. بدین منظور تعیین سطوح فرسودگی شغلی و تعارضات اخلاقی و همچنین تعیین ارتباط میان آنها در میان پرستاران، از جمله اهداف این مطالعه بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. در این تحقیق، تمام پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه بیمارستان های منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت جمع آوری داد ه ها از سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و پرسشنامه تعارض اخلاقی فالکو-پگرولز استفاده شد. 

    یافته ها

    میانگین تکرار فرسودگی شغلی پرستاران شاغل در بخش های ویژه 81/41 (انحراف معیار=37/15) و میانگین شدت فرسودگی شغلی 77/44 (انحراف معیار=56/15) بود. همچنین میانگین تکرار تعارض اخلاقی 27/36 (انحراف معیار=74/11) و میانگین شدت تعارض اخلاقی 27/46 (انحراف معیار=24/10) بود. در بخش دفعات تکرار، ارتباط مثبت و معناداری بین تعارض اخلاقی با فرسودگی شغلی و ابعاد آن به غیر از بعد "کفایت فردی" وجود داشت. هم چنین در بخش شدت، تنها ارتباط مثبت و معنی دار بین تعارض اخلاقی با بعد "مسخ شخصیت" فرسودگی شغلی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان دادند که تعداد دفعات تکرار تعارضات اخلاقی در پرستاران شاغل در بخش های ویژه تاثیر به سزایی در ایجاد و افزایش فرسودگی شغلی دارد. بنابراین یکی از مهم ترین راهکارهای کاهش میزان فرسودگی شغلی و تعارض اخلاقی، کاهش تعداد دفعات تکرار تعارضات اخلاقی در پرستاران بخش مراقبت های ویژه است.

    کلیدواژگان: تعارض اخلاقی، فرسودگی شغلی، پرستار، بخش مراقبت های ویژه
  • حمید رحیمی، زهرا پورمقدس* صفحات 103-111

    تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) نوعی تب خونریزی دهنده است که نوعی عامل ویروسی سبب ایجاد آن می شود. ایران در بین کشورهای آسیایی، منطقه ای بومی برای بیماری CCHF است. گزارش های مربوط به این عفونت در ایران نشان می دهد که بزرگ سالان بیش از کودکان به این بیماری مبتلا می شوند. بااین حال، کودکان روستایی و بخصوص پسران به دنبال تماس با دام و ترشحات ان، در میان سایر کودکان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به CCHF هستند. در مناطق با شیوع بالاتر، در نظر داشتن تشخیص این بیماری در کودکانی که علائم تب، پتشی و پورپوزا، اکیموز، کاهش سطح هوشیاری و همچنین سابقه تماس با دام را ذکر می کنند ضروری است. از آنجا که درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، تشخیص به موقع و بستری بیمار تنها راه موجود برای افزایش احتمال بقا در موارد شدید است. در گزارش مورد حاضر، یک مورد کشنده این بیماری در یک کودک پسر شش ساله با تائید CCHF توسط PCR بررسی می شود.

    کلیدواژگان: تب خونریزی دهنده ی کریمه کنگو، CCHF، کودکان، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • عبدالعلی شهراسبی*، فاطمه نوروزی فرسنگی صفحات 112-118
    سابقه و هدف

    شیوع سرطان های اولیه هم زمان در دهه های اخیر افزایش یافته است. بروز هم زمان چندین سرطان اولیه در یک بیمار ممکن است تحت تاثیر عوامل ارثی، محیطی، یاتروژنیک یا عوامل ناشناخته باشد. بررسی دقیق سابقه بالینی این بیماران، مرور گزارش های پاتولوژی اولیه و ارزیابی نقش روش های تشخیصی ایمونوهیستوشیمی (IHC) در برنامه ریزی درمانی از اهداف اصلی این گزارش هستند.

    گزارش مورد:

     در این مقاله، دو مورد از سرطان های اولیه دوگانه را معرفی می کنیم. مورد اول مربوط به یک خانم 46 ساله است که سابقه پزشکی یا خانوادگی قابل توجهی از سرطان و سابقه استفاده از داروهای سرکوب کننده ایمنی ندارد. این بیمار با تشخیص سرطان پستان و سرطان ریه متاستاتیک پیشرفته همراه با علائم عصبی ناگهانی مراجعه کرد. مورد دوم مربوط به یک خانم 52 ساله سابقا سالم است که فاقد عوامل خطر شناخته شده بوده و هم زمان مبتلا به سرطان پستان موضعی پیشرفته و سرطان تیروئید در مراحل اولیه شده است. وی با توده بزرگی در پستان راست و ناحیه آگزیلاری مراجعه کرد.

    نتیجه گیری

    نمونه برداری و ارزیابی بافت شناسی از توده های هم زمان در بافت های مختلف بیماران مبتلا به سرطان می تواند نقش مهمی در شناسایی سرطان های اولیه متعدد داشته باشد. علاوه بر این، تکنیک های پیشرفته ای مانند IHC در تایید تشخیص سرطان های اولیه در بیماران بسیار موثر بوده و به عنوان یک روش قابل اعتماد برای انتخاب بهترین و مناسب ترین رویکرد درمانی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: سرطان های اولیه ی چندگانه، ایمونوهیستوشیمی، IHC، درمان، گزارش موردی
|
  • Bahareh Nowruzi*, Fatemeh Bagheri Pages 1-13

    Many medical and non-medical research laboratories around the world are constantly trying to produce an effective vaccine or antiviral medicine. Current medical knowledge of the world has made significant progress in line with the corona virus and cancer treatment. Meanwhile, many natural compounds found in cyanobacteria have attracted the attention of many physicians due to their durability and high reliability. Cyanobacteria are rich in bioactive compounds that exhibit diverse biological activities including anti-proliferative, cytotoxic and anti-neoplastic properties. Many of these compounds are currently being studied in clinical trials. In this review article, newly discovered bioactive compounds from different cyanobacteria species that have strong antiviral activity against respiratory infections and also compounds such as apratoxin, simplostatin 1, bartolosides, chylobolid, bisbromoamides, carmaphysins and anamides that have anticancer activity on numerous cancer cell lines are introduced. The studies show that currently, there are no clear guidelines on the approval of bioactive compounds derived from cyanobacteria for the treatment of diseases. Although the use of these compounds is not usually accompanied by side effects, more research should be focused on these compounds to increase their safety and effectiveness. In this review article, by studying the latest available articles, the effectiveness of natural compounds in cyanobacteria in the treatment of viral and cancer diseases is discussed.

    Keywords: Antiviral Drugs, Corona Virus, Cyanobacteria, Anticancer Compounds
  • Maryam Foroutanjazi, Mohammad Hamid*, Mitra Salehi, Mehrdad Hashemi Pages 14-23
    Background

    The evolution of resistance to imatinib and disease progression are multifactorial events in CML patients. These events are not only determined by BCR-ABL1 dependent pathway but also are involved a number of other genetic and epigenetic aberrations including DNA methylation. We aimed to investigate the role of DDIT3 (DNA-damage-inducible transcript 3) gene methylation in relation to respose to imatinib, CML progression, and also investigate the impact of the smoking on methylation level.

    Materials and methods

    50 CML patients at different clinical stages of the disease (including 20 good response and 30 non-mutated imatinib resistant patients) and 15 health control were recruited for methylation levels evaluation of promoter DDIT3 gene by MS-HRM (Methylation Sensitive High Resolution Melt) analysis.

    Results

    There was significant difference in the mean (±standard deviation) of DDIT3 methylation percentage between two response groups (63.8±17.79 vs 47.75±14.18, P=0.002). DDIT3 promoter hypermethylation in 51-100% level indicated a higher risk for progression to advance phase (OR= 5.75; 95% CI: 1.40-23.49; P= 0.01) and imatinib resistance (OR= 8.5; 95% CI: 1.96-36.79; P= 0.004). Importantly, smokers were associated with a higher percentage of DDIT3 methylation (OR= 11.8; 95% CI, 2.67-52.67; P=0.001).

    Conclusion

    Our findings indicated that hypermethylation of DDIT3 gene is associated with imatinib resistance, CML progression and smoking. Further investigations on a more number is needed to confirm of these results that could be suggest as potential biomarker of disease progression and resistance to imatinib.

    Keywords: Chronic Myeloid Leukemia, DDIT3, Hypermethylation, Imatinib Resistance, Smoke
  • Fahimeh Najafi, Zahra Shafiei* Pages 24-34
    Background

    Today, antibiotic resistance against bacteria causing infection is very common and biological production of nanoparticles is a suitable alternative. In the present study, the synthesis of silver nanoparticle of Hypericum perforatum plant and its antioxidant and antibacterial properties were investigated in comparison with antibiotic gentamicin.

    Materials and methods

    After collecting plant and preparing the aqueous extract, 1 mM silver nitrate was added for nanoparticle synthesis. The effect of pH parameters and silver nitrate concentration for the optimization of green nanoparticle was evaluated by spectrophotometry and SEM. Antioxidant properties were investigated by DPPH and ABTS free radical methods. Finally, the antibacterial properties of the above nanoparticle were determined by diffusion method in agar and minimum growth inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC).

    Results

    Silver nanoparticles from Hypericum perforatum extract showed highest absorption at 430 nm. Silver salt concentration and alkaline pH had an effect on its quantity. It is worth mentioning that resulting nanoparticle has antioxidant properties so that depending on concentration it has an inhibitory effect on free radicals with ABTS and DPPH methods; in these two methods by increasing concentration from 40 mg/ml to 250 mg/ml, amount of free radical inhibition increases and value of IC50 at  concentration of 40 mg/ml with ABTS and DPPH methods is 34.7±0.27 and 47.4±0.59, respectively The examination of results of antibacterial properties, shown that synthesized silver nanoparticles had the most antibacterial activity against standard strains of Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella enterica, respectively.

    Conclusion

    Hypericum perforatum extract is able to regenerate Ag+ ion and silver nanoparticles.Super nanoparticle has acceptable antioxidant and antimicrobial power.

    Keywords: Hypericum Perforatum, Silver Nanoparticles, Antimicrobial, Antioxidant, Green Synthesis
  • Amir Beheshti Maal, Seyed Mohammad Alavi, Mohsen Amini*, Hoda Jahandar Pages 35-43
    Background

    In this study, a rapid, simple, and advanced reverse phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC) method was developed for the quantification of sulfasalazine in human plasma.

    Materials and methods

    Sulfasalazine was extracted from plasma matrices using a simple protein precipitation method by acetonitrile. Chromatographic conditions were optimized (mobile phase compositon, flow rate, injection volume and temperature of the oven). The method was validated in protein precipitated human plasma for linearity, selectivity, accuracy, precision, limit of detection, limit of quantification.

    Results

    The chromatographic separation was conducted on C18 brisa LC2 column (250 mm × 4.6 mm, 5μ) using isocratic elusion with mobile phase consisting of the mixture of acetonitrile: 10mM Ammonium acetate pH adjusted to 4.6 (30:70 v/v) with a flow rate of 1.0 ml/min at ambient temperature. Detection was carried out by UV detector at 361 nm. Calibration curves made in the human plasma were linear in the range of 3.125-50 μg/ml with the value of r2 > 0.9999. The LOD and LOQ was 0.5 and 2.5 µg/ml, repectively.

    Conclusion

    The developed and validated HPLC-UV method is suitable for accurately determining sulfasalazine levels in pharmacokinetic studies of new formulations.

    Keywords: Sulfasalazine, RP-HPLC, Human Plasma, Method Development, Validation
  • Ahoo Hedayat Qarahqayah, Malek Malek Mirhashemi* Pages 44-55
    Background

    Considering the growing trend of the elderly population in Iran, problems related to their care and health, attention to psychological treatments, and issues such as self-care behaviors and psychological well-being are important. Therefore, the aim of this research was to the effectiveness of behavioral activation intervention on increasing self-care behaviors and psychological well-being of the elderly.

    Materials and methods

    The current study was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a 2-month follow-up and a control group. Among all the elderly people aged 65-90 who visited the communication center in Saeed Abad town in 2023, 40 people were selected by convenience sampling and assigned into 2 groups of experimental and control. The self-care questionnaire of Hemmati Maslak Pak et al (2015) and the psychological well-being scale of Ryff (1989) were used to collect data at three time points: pre-test, post-test, and follow-up. The experimental group received 8 sessions of Kanter et al.'s (2009) behavioral activation intervention protocol. The data were analyzed using univariate covariance analysis (ANCOVA) by SPSS-26 software.

    Results

    There was a significant difference between the experimental and control groups in terms of self-care behaviors (F=46.18) and psychological well-being (F=54.74). These results were consistent after a 2-month follow-up (P<0.001). After receiving the behavioral activation intervention, the experimental group showed significant improvements in both self-care behaviors and psychological well-being.

    Conclusion

    This study suggests that a behavioral activation intervention can be an effective method for improving the self-care behaviors and psychological well-being of elderly individuals

    Keywords: Behavioral Activation, Self-Care, Psychological Well-Being, Aging
  • Farzaneh Shaghaghi, Hadi Smkhani Akbarinejhad* Pages 56-64
    Background

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of acceptance and commitment therapy on intensity pain and pain catastrophizing in women with chronic pain.

    Materials and methods

    This study was semi-experimental with a pretest-posttest and follow-up with a control group design. The statistical population was made up of female patients with chronic pain referred to Emma Reza hospital in Tabriz city in 2023. In total, 30 people were selected by purposive sampling method, and randomly divided into two groups (15 people each). Members of the experimental group received their treatment in eight sessions of 1.5 hours; however, the control group did not receive any treatment. Both groups answered the 20-question sleep quality Pittsburgh McGill pain intensity and 29-question Sullivan et al pain catastrophic Questionnaires, before, after and 3 months after the intervention. Data were Analyzed using ANOVA with repeated measures.

    Results

    The results showed that the acceptance and commitment therapy reduced the intensity pain and pain catastrophizing women with chronic pain in the post-test compared to the control group (P<0.001). The effect of acceptance and commitment therapy on intensity pain and pain catastrophizing was lasting in the follow-up phase (P<0.001).

    Conclusion

    It seems that acceptance and commitment therapy can reduce the intensity pain and pain catastrophizing in women with chronic pain, therefore it is likely to be a useful treatment strategy to improve the intensity and pain catastrophizing in women with chronic pain

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Intensity Pain, Pain Catastrophizing, Chronic Pain
  • Sara Sabouri, Amir Taheri*, Shima Moslinejad, Fateme Mikaniki, Arzoo Chaudhry Pages 65-69
    Background

    Colon cancer is one of the most common cancers in the world, and today screening with colonoscopy plays a significant role in early detection and prevention of the progression of this cancer.

    Materials and methods

    This retrospective and cross-sectional study was done on 160 patients referred to gastroenterology clinics who have indications for colonoscopy according to criteria. Based on the presence or absence of adenoma in the colonoscopy, the patients were divided into two groups. The serum level of gamma glutamyl transferase was checked in the adenoma and non-adenoma groups, and the results were compared. Gamma glutamyl level above 32 U/l in women and 49 U/l in men was considered as the cut-off level. The results were analyzed with SPSS software.

    Results

    No significant correlation was observed between age and Gamma GT level (R=0.031) and there was no significant relationship between gender and Gamma GT level (p: 0.58). But on the other hand, a significant relationship was found between having an adenoma and high gamma GT levels (p: 0.002).

    Conclusion

    According to results, it can be concluded that age and gender factors do not relate to the high level of gamma GT, but the relationship between this enzyme and adenoma was significant. Therefore, it can be said that the high level of gamma GT is an influential factor in having adenoma.

    Keywords: Colon Cancer, Adenoma, Gamma GT Enzyme
  • Fatemeh Naghdi*, Maryam Sabuteh, Kobra Barbari Pages 70-76
    Background

    Sepsis is one the most causes of mortality and morbidity in neonate. There are not specific signs, symptoms and definitive laboratory test for diagnosis of sepsis. There are physiologic immunodeficiency in neonate. Therefore, a specific diagnostic test and rapid treatment is very important. In this study we express neonatal sepsis affects thyroid hormones. We should do neonatal screening test after recovery of sepsis.

    Materials and methods

    We measured serum TSH and T4 in 64 neonates who had sepsis.

    Result

    56.3% were male and 47.3% were female. 51% had sign and symptoms of sepsis. Respiratorty distress was the most common sign. 78% required to use oxygen. Some had abnormal laboratory test, including 46% positive PCR and 3% positive blood culture. Mean TSH and T4 values were 5.69 miu/ml and 86.3 ng/ml, respectively. TSH and T4 were more than normal average.

    Conclusion

    Thyroid hormones change during neonatal sepsis.

    Keywords: Neonatal Sepsis, Thyroid Hormones, Thyroid Stimulating Hormone
  • Manizheh Ahani, Farhad Adhami Moghadam, Ziba Kazemi, Mohammad Sahebalzamani* Pages 77-85
    Background

    In order to provide quality and effective care, the treatment system needs to develop and strengthen innovation in nurses. The present study aimed to investigate the correlation between job characteristics and innovative behaviors in nurses working in hospitals.

    Materials and methods

    The current cross-sectional study was done on all nurses working in selected hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 1997. The sample size was 317 people. Three questionnaires, including Hockman and Oldham job characteristics, counter innovative behaviors and demographic information questionnaire were used to collect data. The data was analyzed using statistical tests and SPSS version 21 software.

    Results

    In summary, the mean job characteristics in the five fields investigated in nurses were very good. The characteristics of skill diversity (6.94 ± 2.53) and independence and freedom of action (7.08 ± 2.43) were within a good range. The job nature (9.56 ± 2.51), job importance (10.83 ± 2.51), and feedback of the results (11.01 ± 2.62) were also very good. The study also found a significant correlation between job characteristics and innovative behaviors in the studied nurses. Skill variety, job nature, job importance, independence and freedom of action, and feedback had a significant correlation with innovative behaviors at the rates of 0.407, 0.451, 0.602, 0.437, 0.568, and 0.895, respectively

    Conclusion

    The improvement of job characteristics provides a suitable platform for the growth and development of innovative behaviors in nurses.

    Keywords: Job Characteristics, Innovative Behaviors, Nurses
  • Fatemeh Behzadi*, Shima Sadat Aghahosseini Pages 86-92
    Background

    Supportive care is providing necessary and necessary services for living with cancer in order to meet the needs of patients in all stages of the disease, which will not happen without a good understanding of the needs of patients. Therefore, the present study was conducted to determine the correlation between unmet supportive care needs and demographic characteristics in patients with various types of cancer.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 350 cancer patients referred to medical centers affiliated to Tehran Islamic Azad University of Medical Sciences using available sampling in 2023. The questionnaire of supportive care needs of cancer patients (supportive care needs survey) was used, which had five areas of physical needs and daily functioning, health and information system, support and patient care, mental and sexual. Data analysis were done using SPSS version 26 and descriptive and inferential statistics.

    Results

    The patients had the most need in the physical area and daily functioning (101.52±27.7) and the least need in the sexual area (53.91±33.5). There was a significant statistical correlation between the variables of marital status, occupation, lifestyle, addiction and level of education with supportive care needs in cancer patients (p<0.001).

    Conclusion

    This study showed that the unmet needs of cancer patients are high in physical and daily functioning. Although the confirmation of these findings requires more studies

    Keywords: Needs, Cancer, Demography
  • Fatemeh Karimi, Beheshteh Tabarsi* Pages 93-102
    Background

    Improving the mental condition of nurses exerts a direct effect on patient care, duration, and treatment process. Thus, this study aimed at determining the level of occupational burnout and moral conflicts among nurses, as well as the relationship between these two variables.

    Materials and methods

    In this descriptive correlational study, the research population consisted of the nurses working in the intensive care unit of the selected hospitals affiliated to Tehran Islamic Azad University of Medical Sciences and the whole population was studied. Demographic Information Questionnaire, Maslach Burnout Inventory, and Falcó-Pegueroles Moral Conflict Questionnaire were used to collect data.

    Results

    The mean frequency of occupational burnout of nurses working in ICU wards was 41.81 (SD=15.37) and the mean intensity of occupational burnout was 44.77 (SD=15.56). The mean frequency of moral conflict of the samples was 27.36 (SD=11.74) and the mean intensity of moral conflict was 27.46 (SD=10.24). Regarding frequency, there was a positive and significant relationship between moral conflict and occupational burnout and its dimensions except for “Individual adequacy”. Besides, the results suggested that regarding intensity, there was only a positive and significant relationship between moral conflict and depersonalization dimension.

    Conclusion

    The results of study revealed that frequency of occupational burnout and moral conflict are correlated, and frequency of moral conflicts in nurses working in intensive care unit has a significant effect on creating and increasing occupational burnout. Therefore, one of the most important ways to reduce occupational burnout and moral conflict is to reduce frequency of moral conflicts in intensive care unit and on nurses working in this ward.

    Keywords: Moral Conflict, Occupational Burnout, Nurse, Intensive Care Unit
  • Hamid Rahimi Hajiabadi, Zahra Pourmoghaddas* Pages 103-111

    Crimean Congo hemorrhagic fever (CCHF) is a hemorrhagic fever caused by a viral agent. Among Asian countries, Iran is an endemic region for CCHF. Reports about this infection in Iran show that adults are more affected by this disease than children. However, rural children, especially boys, are at a higher risk of CCHF than other children due to contact with livestock and their secretions. In areas with higher prevalence, it is necessary to consider the diagnosis of this disease in children who mention the symptoms of fever, petechiae and purpura, ecchymosis, decreased level of consciousness, and a history of contact with animals. Since there is no definitive treatment for this disease, timely diagnosis and hospitalization of the patient is the only way to increase the probability of survival in severe cases. The present case report presents a fatal case of definitive CCHF in a six-year-old boy with confirmed CCHF by PCR

    Keywords: CCHF, Crimean Congo Hemorrhagic Fever, Paediatrics, PCR
  • Abdolali Shahrasbi*, Fatemeh Norouzi Farsangi Pages 112-118
    Background

    The prevalence of multiple synchronous primary cancers has increased in recent decades. The development of simultaneous multiple primary cancers in a patient may depend on hereditary, environmental, iatrogenic factors, or unknown factors. The detailed clinical history of these patients, reviewing the primary pathology reports, and the impact of immunohistochemical diagnostic methods on the planning and treatment process for these patients are the main objectives of our report.

    Case presentation

    in this article, we present two cases of dual primary cancers. The first case is a 46-year-old healthy woman with no significant past medical or family history of cancer and no history of using immunosuppressive drugs, who presented with advanced metastatic breast and lung cancers with sudden-onset neurological deficits. The second case is a 52-year-old healthy woman with no history of intervening factors and simultaneous locally advanced breast cancer and early-stage thyroid cancer, presenting with a large mass in her right breast and axilla.

    Conclusion

     Sampling from simultaneous masses in different tissues in a patient with a cancer diagnosis can play an important role in identifying multiple primary cancers. Moreover, newer techniques such as IHC have definitively proven the diagnosis of multiple primary cancers in individuals and serve as a reliable method for selecting the best and most optimal therapeutic approach for these patients s

    Keywords: Synchronous Multiple Primary Cancers, Immunohistochemistry, IHC, Treatment, Case Report