فهرست مطالب
نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 18، زمستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/08/11
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 129-149زمینه و هدف
نظر به اینکه در خانواده های بیماران اختلال شخصیت مرزی، والدین تجربه های هیجانی دردناک فرزندشان را ناچیز و بی اهمیت قلمداد می کنند و حتی آن ها را به نقص های شخصی خود کودک نسبت می دهند، پژوهش حاضر با هدف ترکیب کمی نتایج پژوهش های انجام شده مرتبط با اختلال شخصیت مرزی در سال 1402 انجام شده است.
روش پژوهش:
پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ روش از نوع پژوهش های آمیخته است. این پژوهش با استفاده از روش فراترکیب و نرم افزار جامع فراتحلیل نسخه چهارم (CMA4) به جست وجوی مقالات مرتبط با موضوع اختلال شخصیت مرزی کودکان زیر 8 سال در پایگاه های معتبر فارسی زبان شامل پایگاه اطلاعاتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات، پایگاه جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران، سامانه جامع مجلات داخلی، پرتال جامع مقالات علوم انسانی، پایگاه مجلات تخصصی نور، کتابخانه دیجیتالی تبیان، سامانه پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران و موتور جست وجوی مرکز توسعه علوم و فناوری پیشرفته و پایگاه های اطلاعاتی معتبر خارجی شامل Springer، ScienceDirect، Google Scholar، Elsevier، Dart-Europe.eu، Etd.Lsu.edu و Zpid.de که واجد شرایط ورود به پژوهش و مرتبط با علل و عوامل اختلال شخصیت مرزی بودند، پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش شامل مقالات بازه زمانی 2013 الی 2023 معادل 1392 الی 1402 در حوزه اختلال شخصیت مرزی بوده است. بعد از بازیابی آثار بازیابی شده، تعداد تعداد 38 مقاله داخلی و 27 مقاله خارجی معیارهای بررسی پژوهش را داشتند و به عنوان نمونه بررسی انتخاب شدند.
یافته هانتیجه فراتحلیل 45 متغیر نشان داد که متغیرهای خصیصه های هیجانی اولیه، عزت نفس، افسردگی، درد روانی، روابط ابژه، تروما، ذهنی سازی، بدتنظیمی هیجان، ارزش خود، دشواری در تنظیم هیجان، ذهن آگاهی، مقابله معنوی منفی، مهارت های ارتباطی، انعطاف پذیری روان شناختی و شفقت به خود بیشترین تاثیر را بر اختلال شخصیت مرزی داشته اند. یافته ها همچنین نشان داد که ناهمگونی بین اندازه های اثر مشاهده شده دال بر وجود متغیرهای میانجی است که نتایج تحقیقات را تحت تاثیر خود قرار داده است.
نتیجه گیریبررسی پژوهش ها نشان می دهد که اختلال شخصیت مرزی با عوامل متعددی مرتبط است. این ارتباطات متقابل نشان دهنده پیچیدگی اختلال و ضرورت رویکردهای درمانی چندبعدی و متناسب با نیازهای فردی هر بیمار است.
کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، اندازه اثر، فراتحلیل کمی -
صفحات 150-160زمینه و هدف
کودکان، به ویژه کودکان دارای مادران شاغل، میزان بالایی از اضطراب را تجربه می کنند و انجام پژوهش با هدف پیش بینی و طراحی برنامه هایی برای کاهش آن ضروری است. بنابراین، هدف این مطالعه تعیین نقش مزاج کودک و پیوند عاطفی مادر و کودک در پیش بینی اضطراب کودکان 3 تا 6 ساله مادران شاغل است.
روش پژوهش:
این مطالعه ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه اجرا مقطعی از نوع هم بستگی است. جامعه پژوهش همه کودکان 3 تا 6 ساله دارای مادران شاغل شهر ارومیه در سال 1401 بودند. حجم نمونه 200 نفر بود که این تعداد با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسش نامه مزاج کودکی میانه هگویک و همکاران (1982)، مقیاس پیوند عاطفی مادر و کودک کیتامورا و همکاران (2015) و نسخه والدین مقیاس اضطراب برای کودکان راجرز (Rodgers) و همکاران (2016) بود. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.
یافته هایافته ها نشان داد که مزاج مثبت کودک (0/479-=r) و پیوند عاطفی مادر و کودک (0/596-=r) با اضطراب کودکان دارای مادران شاغل رابطه منفی و معنی دار و مراج منفی کودک (0/471=r) با اضطراب آنان رابطه مثبت و معنی دار داشت (0/001>P). همچنین، مزاج مثبت و منفی کودک و پیوند عاطفی مادر و کودک به طور معنی داری توانستند 48/3 درصد از تغییرات اضطراب کودکان دارای مادران شاغل را پیش بینی کنند که در این پیش بینی با توجه به مقدار بتا سهم پیوند عاطفی مادر و کودک بیش تر از سایر متغیرها بود (0/001>P).
نتیجه گیرینتایج حاکی از نقش موثر مزاج کودک و پیوند عاطفی مادر و کودک در پیش بینی اضطراب کودکان 3 تا 6 ساله دارای مادران شاغل بود. بنابراین، برای کاهش اضطراب آنان می توان از کارگاه های آموزشی کاهش مزاج منفی کودک و بهبود مزاج مثبت کودک و پیوند عاطفی مادر و کودک استفاده کرد.
کلیدواژگان: اضطراب کودکان، پیوند عاطفی مادر و کودک، مادران شاغل، مزاج کودک -
صفحات 161-171زمینه و هدف
هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه فلورتایم بر مشکلات رفتاری و تعامل والد - کودک در کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی است.
روش پژوهش:
روش پژوهش حاضر، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی شهر بابل در سال تحصیلی 1402-1403 بودند. نمونه آماری در این پژوهش شامل 30 نفر از کودکان با اختلال بیش فعالی (15 نفر برای گروه کنترل و 15 نفر برای گروه آزمایش) بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه جایگزین شدند. ابزارگرد آوری داده ها، پرسش نامه مشکلات رفتاری کودکان کانرز (1978) و مقیاس تعامل والد-کودک پیانتا (1994) بود. در این پژوهش برای تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره در نرم افزار 24-SPSS استفاده شد.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد که آموزش برنامه فلورتایم بر مشکلات رفتاری و تعامل والد- کودک در کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی تاثیر معناداری دارد.
نتیجه گیریبرنامه بازی درمانی فلورتایم روشی کاربردی و اثرگذار بر کاهش مشکلات رفتاری و افزایش تعامل والد- کودک است. بنابراین می توان گفت که اصول درمانی فلورتایم با تمرکز بر پایه های برقراری ارتباط، مبادله عاطفی و کاربرد معنادار ایده ها، حرکت کودک را به سوی پیشرفت تحولی ساز تسهیل می نماید.
کلیدواژگان: برنامه فلورتایم، مشکلات رفتاری، تعامل والد-کودک، اختلال نقص توجه-بیش فعالی -
صفحات 172-183زمینه و هدف
برنامه فبک با هدف پرورش توانایی های ذهنی و ارتقای سطح شناختی کودکان، از طریق مشارکت فعال آنان در بحث های فلسفی و یادگیری تعاملی، به دنبال افزایش توانایی های اجتماعی، اخلاقی و شناختی آن هاست. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه فبک (فلسفه برای کودکان) بر شادکامی، کیفیت زندگی و سلامت روان کودکان 9 تا 12 سال شهر تهران انجام شده است.
روش پژوهش:
این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 2 ماهه به شمار می رود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه کودکان پایه سوم تا ششم دبستان های شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند، 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند (هر گروه 15 نفر). هر دو گروه کنترل و آزمایش پرسش نامه 29 سوالی شادکامی آکسفورد (1989)، پرسش نامه کیفیت زندگی کودکان 8 تا 12 ساله (2003) و پرسش نامه ارزیابی سلامت روان کودکان و نوجوانان (1984) را تکمیل کردند. دانش آموزان گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش با تمرینات فبک در طول 10 هفته قرار گرفتند و گروه گواه در حالت انتظار باقی ماند. پس از پایان جلسات و 2 ماه بعد از آن، آزمون های ذکرشده برای هر دو گروه آزمایش و کنترل به اجرا درآمدند. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS24 تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد تاثیر برنامه فبک (فلسفه برای کودکان) بر شادکامی، کیفیت زندگی و سلامت روان کودکان 9 تا 12 سال شهر تهران معنادار است.
نتیجه گیرینتیجه گرفته می شود که برنامه فبک (فلسفه برای کودکان) می تواند به عنوان ابزاری موثر در ارتقای شادکامی، کیفیت زندگی و سلامت روان کودکان 9 تا 12 سال مورداستفاده قرار گیرد. این تاثیر مثبت به دلیل روش های آموزشی فبک، ازجمله تشویق به تفکر انتقادی و مشارکت در بحث های فلسفی است.
کلیدواژگان: فبک (فلسفه برای کودکان)، شادکامی، کیفیت زندگی، سلامت روان -
صفحات 184-195زمینه و هدف
ارتباط کودک محورانه ای که در جلسات بازی خاص فراهم می شود، باعث می گردد که فرزنددرمانی به ابزار درمانی مطلوبی برای والدین متعلق به فرهنگ های مختلف تبدیل شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بازی درمانی دل بستگی محور و بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک بر تنظیم هیجانی کودکان دارای اختلال اضطراب جدایی انجام شده است.
روش پژوهش:
روش تحقیق حاضر شبه آزمایشی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری (سه گروهی) با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را تمامی زوج های مادر-کودک پنج تا شش ساله دختر و پسر دارای اضطراب جدایی که در منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 در مراکز پیش دبستانی و یا مهدکودک های شهر تهران ثبت نام کرده بودند، تشکیل دادند که از بین آن ها، 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش بازی درمانگری دل بستگی محور به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای و گروه آزمایش بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک نیز 10 جلسه 2 ساعته تحت آموزش قرار گرفتند. ابزار مورداستفاده در پژوهش حاضر شامل تنظیم هیجانی (شیلدز و سیچتی، 1995) بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسش نامه ازطریق نرم افزار spss-v24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) انجام گرفت.
یافته هایافته ها دررابطه با عامل درون گروهی مقدار F محاسبه شده برای اثر مراحل (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) در سطح 0/05 برای نمرات تنظیم هیجانی معنادار است (0/05 و 2/9=F). یافته ها نشان دادند که هر دو مداخله به کاررفته در این پژوهش می توانند به طور معناداری تنظیم هیجانی کودکان دارای اختلال اضطراب جدایی را بهبود بخشند.
نتیجه گیرینتایج نشان دادند که هر دو آموزش با به کارگیری تکنیک های ویژه هر مداخله توانسته اند به همدلی موثر با کودک کمک کنند و باعث پاسخ دهی به نیازهای کودک و تنظیم هیجان شوند واین امر، توانایی و شایستگی مادر را به دنبال داشته است.
کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، بازی درمانی دل بستگی محور، بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک، اختلال اضطراب جدایی -
صفحات 196-213زمینه و هدف
با توجه به پیامدهای روان شناختی بیماری کرونا بر سلامت روان کودکان و والدین و نیز تاثیر قابل توجه آن بر کیفیت رابطه والد-کودک، پژوهش حاضر با هدف تاثیر بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک بر حساسیت مادرانه و تنیدگی والدین کودکان پیش دبستانی با مشکلات هیجانی و رفتاری منطقه ده شهر تهران در طول دوران کرونا انجام شده است.
روش پژوهش:
پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ جمع آوری اطلاعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مادران کودکان پیش دبستانی با مشکلات هیجانی و رفتاری منطقه ده تهران است که در سال 1401 مشغول به تحصیل بودند. با روش نمونه گیری در دسترس، 41 نفر انتخاب شدند و 21 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل به صورت تصادفی قرار گرفتند. سپس مادران گروه آزمایش در جلسات آموزش بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک شرکت کردند و مادران گروه کنترل در انتظار دریافت مداخله قرار گرفتند. هر دو گروه در سه نوبت پیش آزمون- پس آزمون، پیگیری (یک ماه بعداز اتمام مداخله) با فهرست رفتاری کودک (آخنباخ و رسکورلا، 1991)، پرسش نامه کیفیت مراقبت مادرانه (قنبری و همکاران، 2012) و پرسش نامه شاخص تنیدگی والدینی (آبیدین، 1992) ارزیابی شدند. جهت تجزیه وتحلیل یافته ها از آزمون تحلیل کوواریانس (آنکوا) و تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد حساسیت مادرانه گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش و میزان تنیدگی والدین (جز درخرده مقیاس روابط با همسر در حوزه والد) کاهش یافته است.
نتیجه گیریبازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک می تواند به عنوان یکی از مداخلات پیش رو در زمان وقوع بحران هایی مانند کرونا جهت بهبود رابطه والد-کودک و کاهش تنش والدگری مورداستفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک، حساسیت مادرانه، تنیدگی والدینی، مشکلات هیجانی و رفتاری، کرونا -
صفحات 214-227زمینه و هدف
این پژوهش با هدف پایایی یابی مقیاس مخاطرات روانی اجتماعی محیط کار در بین مادران شاغل در وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی کشور در سال 1402 انجام شد.
روش پژوهش:
روش پژوهش با تکیه بر روش های روان سنجی (تحلیل عاملی) و ابزار مورداستفاده مقیاس محقق ساخته مخاطرات روانی اجتماعی محیط کار (1402) بوده است. جامعه مادران شاغل در وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی کشور و نمونه آماری 480 نفر از آنان بود که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. روش تجزیه وتحلیل داده ها در بررسی ساختار عاملی، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی و در بررسی پایایی، ضریب آلفای کرونباخ بوده است.
یافته هایافته ها نشان داد ساختار نهایی ابزار در قالب 36 گویه با پوشش 6 عامل فرهنگ سازمانی، سلامت و رفاه، رفتارهای ناکارآمد، رضایت شغلی و مشارکت، تقاضای کار و عدم امنیت شغلی دارای ضریب آلفای کرونباخ به میزان 0/876 بوده و ساختار عاملی به دست آمده طی تحلیل اکتشافی از شاخص های برازندگی (CFI، GFI، RFI، NFI، IFI) مطلوبی برخوردار بوده است.
نتیجه گیریبا توجه به تایید روایی و پایایی ابزار هدف و نظر به اینکه شناسایی مخاطرات محل کار در توسعه خدمات پیشگیری موثر و مداخله زودهنگام حیاتی است، از ابزار بررسی شده در پژوهش حاضر می توان به منظور تخمین سطح مخاطرات محل کار زنان، به خصوص مادران، استفاده کرد تا در راستای آن مداخلاتی را با هدف افزایش سلامت روانی و رفاه در محیط کار فراهم کرد.
کلیدواژگان: اعتباریابی، روانی اجتماعی، مادران شاغل، مخاطرات، محیط کار -
صفحات 228-242زمینه و هدف
طلاق والدین می تواند به عنوان یک توفان عاطفی در زندگی کودکان عمل کند که به بروز مشکلات جدی روان شناختی مانند اضطراب، افسردگی و افت تحصیلی منجر می شود و سلامت روانی آن ها را به خطر می اندازد. به رغم این مخاطرات، شواهد نشان از کم توجهی به آموزش کودکان طلاق و زمینه سازی برای برطرف کردن این آسیب ها دارد.
روش پژوهش:
از طرح پژوهش آمیخته اکتشافی در دو بخش کیفی و کمی استفاده شد. در بخش کیفی از مرور نظام مند استفاده گردید. میدان پژوهش شامل کلیه مقالات معتبر و پایان نامه های چاپ شده به زبان فارسی در پایگاه های داده های ایرانی شامل مگیران، مرکز اطلاعات علمی، پایگاه تخصصی نور و پرتال جامع علوم انسانی در بازه زمانی 2023-2006 بررسی شد و تعداد 3296 سند بازیابی شدند. برای ارزیابی کیفیت مطالعات، از فهرست وارسی برنامه مهارت های ارزیابی انتقادی (CASP) استفاده شد و 26 سند انتخاب شدند. بسته آموزشی مشاوره ای کاهش آسیب های کودکان آسیب دیده از طلاق والدین برمبنای مرور پیشینه مطالعات تدوین شد. ده نفر از صاحب نظران حوزه مشاوره به منظور بررسی روایی محتوایی بسته به صورت در دسترس انتخاب شدند و اعلام نظر کردند.
یافته هادر بخش کیفی به شناسایی شش دسته از آسیب ها که حاصل از تحلیل مضمون داده ها شامل آسیب های روان شناختی، آسیب های جسمانی و سلامت عمومی، روابط خانوادگی، آسیب های تحصیلی، رفتارهای پرخطر در این کودکان بود، پرداختیم که به 27 زیرمضمون منجر شد. بعد از تنظیم محتوای بسته آموزشی مشاوره ای براساس رویکردهای روان شناسی CBT، DBT و ACT و مشاوره های فردی و گروهی (تلفیقی) روایی بسته تدوین شده موردبررسی متخصصان قرار گرفت که شاخص محتوایی 0/8 و ضریب توافق کاپا 0/71 به دست آمد.
نتیجه گیرییافته های پژوهش حاضر نشان دهنده طیف گسترده ای از آسیب های روانی، اجتماعی و تحصیلی در کودکان موردمطالعه است. این آسیب ها که ازطریق تحلیل کیفی داده ها شناسایی شده اند، بیانگر ضرورت مداخلات روان شناختی هستند. تدوین بسته آموزشی روان شناختی براساس رویکرد تلفیقی CBT، DBT، ACT و مشاوره فردی و گروهی گامی مهم درجهت پاسخ گویی به این نیازها محسوب می شود. این یافته ها بر اهمیت شناسایی و مداخله زودهنگام در آسیب های روانی، اجتماعی و تحصیلی کودکان تاکید دارد. رویکرد تلفیقی مورداستفاده در این پژوهش با تاکید بر آموزش مهارت های شناختی، هیجانی و رفتاری می تواند به بهبود کیفیت زندگی کودکان آسیب دیده کمک شایانی کند. همچنین، روایی بالای این بسته نشان از کارآمدی این رویکرد در ارتقای سلامت روان کودکان دارد.
کلیدواژگان: تدوین بسته، کودکان طلاق، آسیب روان شناختی، آسیب های آموزشی، فرهنگ ایرانی -
صفحات 243-259زمینه و هدف
فرایند تحلیل محتوا فرایند تبدیل کیفیت به کمیت و سپس تبدیل همین کمیت به کیفیت است این روش غالبا در پژوهش های تلفیقی و روند پژوهی بکار می رود و در رشته های گوناگون علوم تربیتی و اجتماعی از جمله علوم به ارتباطات برنامه ریزی درسی و آموزشی جامعه شناسی روان شناسی و تکنولوژی آموزشی کاربرد دارد.
روش پژوهش:
در این پژوهش از روش تحلیلی- توصیفی و کتابخانه ای استفاده شده و تمامی مقالات پایان نامه های مرتبط به طور هدفمند انتخاب و تحلیل شدند این مقاله از نوع مروری و کتابخانه ای است. در تدوین آن از جستجوهای اینترنتی با استفاده از موتورهای جستجوگر نورمگز،مگیران، ایرانداک، گوگل اسکالروهمچنین مطالعات کتابخانه ای چاپ شده در کتابها و مقالات علمی منتشر شده مر تبط با موضوع مورد مطالعه استفاده شده است راهبرد جستجوی مورداستفاده گلوله برفی بود که در این روش بر اساس تمامی کلیدواژه های درنظرگرفته شده جستجوی منابع صورت می پذیرد و بعد از پایان جستجو مقالات، تعداد هشت مقاله هوشمندانه انتخاب شدند. و همینطور از روش تحقیق مبتنی بر نظریه زمینه ای استفاده شده نظریه زمینه ای با اتخاذ پارادایم تفسیرگرایی اجتماعی استدلال استقرایی استفهامی و رویکرد قیاسی قادر است نظریه های مبتنی بر داده ارائه نماید در این روش در حین گردآوری داده ها مسیر گردآوری داده های بعدی مشخص می شود این فرایند را نمونه گیری نظری می نامند. برهمین اساس در پژوهش حاضر با توجه به ماهیت روش شناسی کیفی به به جای ارائه ی فرضیه سوال مطرح می گردد و در طرح سوالات نیز مبانی اهداف و چارچوب مفهومی پژوهش موردنظر دقت نظر پژوهشگر می باشد تا بتواند به طور کامل محدوده فضای مفهومی پژوهش را مشخص سازد.
یافته هاآن چه در این مقاله آمده است ابتدا به تعریفی از تحلیل محتوای آموزشی پرداخته سپس به بررسی تحلیل محتوای آشکار دربرابر تحلیل محتوای پنهان پرداخته و همچنین کاربردها ،مراحل، رویکردها و درنهایت تلاش برای بیان و ماهیت تحلیل محتوا از منظر کمی و کیفی نموده و سپس به دو منطق استقرا و قیاس و مقایسه آن ها پرداخته و آن ها را در سه گام آمادگی سازمان دهی و گزارش، انجام داده است.
نتیجه گیریاز آنجا که روش تحلیل محتوا دارای شاخه های متفاوت می باشد، مرز تفاوت ها و شباهت های آنها با هم کاملا واضح و روشن نیست،به همین دلیل و همینطور وجود رویکردهای متفاوت نیز باعث شده تا این پژوهش صورت گیرد چرا که با معرفی، تحلیل و جمع بندی روش های تحلیل محتوا به پژوهشگران کمک می شود تا بنوانند نگاه روش شناسی خود را پیدا کنند بنابر این بیشتر جنبه عملیاتی دارد تا جنبه نظری چرا که میتواند پیش درآمد استفاده و انجام روش های دیگر مانند روش نظریه داده بنیاد باشد.
کلیدواژگان: تحلیل محتوا، پژوهش کمی، پژوهش کیفی، محتوای آموزشی، آموزش از راه دور، آموزش عالی -
صفحات 260-275زمینه و هدف
انگیزش عامل کلی مولد رفتار به حساب می آید، درحالی که انگیزش تحصیلی تصور دانش آموز درباره خود و استعدادها و توانایی های فردی و کارآمدی خود است و در تعیین هدف و میزان موفقیت و شکست آن ها موثر است. هدف پژوهش حاضر مدل رابطه علی بین خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی با نقش میانجی تعامل معلم با شاگرد در دانش آموزان دختر شهر اهواز در سال 1402 بود.
روش پژوهش:
روش پژوهش حاضر با توجه به هدف آن، بنیادی، توصیفی و از نوع هم بستگی و مدل معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش کلیه دانش آموزان دختر ششم ابتدایی ناحیه 2 شهر اهواز به تعداد 500 نفر بودند که با توجه به جدول کرجسی و مورگان و نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه انگیزش تحصیلی هارتر (1980) (HEMS)، پرسش نامه خودکارآمدی عمومی شرر (1972) (GSE) و پرسش نامه تعامل معلم توسط لارداسمی و کنی (2001) بودند. داده ها با SPSS نسخه 26 و AMOS تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد ضرایب استاندارد مسیر بین خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی بین تعامل مثبت معلم شاگرد و انگیزش تحصیلی بین تعامل منفی معلم شاگرد و انگیزش تحصیلی معنی دار است. همچنین متغیر خودکارآمدی به واسطه تعامل مثبت معلم شاگرد با متغیر انگیزش تحصیلی رابطه غیرمستقیم معنی داری دارد و متغیر خودکارآمدی به واسطه تعامل منفی معلم شاگرد با متغیر انگیزش تحصیلی رابطه غیرمستقیم معنی داری دارد. با مقادیر قابل قبول شاخص های برازندگی، مشخص شد که مدل پیشنهادشده برازش قابل قبول و مناسبی با داده ها دارد. درنتیجه انگیزش تحصیلی براساس خودکارآمدی با میانجیگری تعامل معلم با شاگرد در دانش آموزان دختر شهر اهواز قابل پیش بینی است.
نتیجه گیرییافته های کلی این پژوهش نشان داد که درواقع بین خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی با نقش میانجی تعامل معلم با شاگرد رابطه معناداری وجود دارد. این امر از نیاز به تحقیقات بیشتر برای پر کردن شکاف بین انگیزش دانش آموزان و شناسایی متغیرهای تاثیرگذار بر انگیزش تحصیلی آن ها پشتیبانی می کند.
کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، خودکارآمدی، تعامل معلم با شاگرد
-
Pages 129-149Background and Aim
Considering that in the families of patients with borderline personality disorder, parents tend to trivialize their child's painful emotional experiences and even attribute them to the child's personal defects. The present study was conducted with the aim of quantitatively combining the results of research related to borderline personality disorder in 2023.
MethodsThis study is applied in its purpose and employs a mixed-method approach. Using meta-synthesis and the fourth version of Comprehensive Meta-Analysis software, it searched for articles related to borderline personality disorder in children under 8 years old in reliable Persian-language databases, including the Research Institute for Information Science and Technology database, the Jihad University of Tehran database, the Comprehensive Internal Journals System, the Human Sciences Portal, the Noor Specialized Journals database, the Tebyin Digital Library, the Iranian Research Institute for Information Science and Technology, and foreign databases including Springer, ScienceDirect, Google Scholar, Elsevier, Dart-Europe.eu, Etd.Lsu.edu, and Zpid.de, which were eligible to enter the research and related to the causes and factors of borderline personality disorder. The statistical population of the research consisted of articles published between 2013 and 2023in the field of borderline personality disorder. After retrieving the relevant works, 38 domestic articles and 27 foreign articles met the research criteria and were selected for analysis.
ResultsThe results of the meta-analysis of 45 variables showed that the variables, primary emotional characteristics, self-esteem, depression, psychological pain, object relations, trauma, mentalization, emotional dysregulation, self-worth, difficulty in regulating emotions, mindfulness, negative spiritual coping, communication skills, psychological flexibility, and self-compassion had the most significant impact on borderline personality disorder. The findings also showed heterogeneity among the observed effect sizes, indicating the existence of mediating variables influencing the research results.
ConclusionA review of the studies indicates that borderline personality disorder is associated with multiple factors. These interconnections highlight the complexity of the disorder and the necessity for multidimensional therapeutic approaches tailored to the individual needs of each patient.
Keywords: Borderline Personality Disorder, Effect Size, Quantitative Meta-Analysis -
Pages 150-160Background and Aim
Children, especially children of working mothers, experience a high level of anxiety and it is necessary to conduct research with the aim of predicting and designing programs to reduce it. Therefore, the aim of this study was determine the role of the child's temperament and mother-child emotional bonding in predicting the anxiety of 3 to 6 year-old children of working mothers.
MethodsThis study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was cross-sectional from type of correlation. The research population was all children 3 to 6 year-old with working mothers in Urmia city in 2022 year. The sample size was 200 people, which this number were selected by purposive sampling method. The research tools were Hegwit et al.'s middle childhood temperament questionnaire (1982), Kitamura et al.'s mother-child emotional bonding scale (2015) and Rodgers et al.'s parental version of anxiety scale for children (2016). The data were analyzed by Pearson correlation coefficients and multiple regression with enter model in SPSS software version 24.
ResultsThe findings showed that the child's positive temperament (r=-0.479) and mother-child emotional bonding (r=-0.596) had a negative and significant relationship with the anxiety of children of working mothers and the child's negative temperament (r=0.471) had a positive and significant relationship with their anxiety (P<0.001). Also, the child's positive and negative temperament and mother-child emotional bonding significantly could predict 48.3% of the anxiety changes of children with working mothers, which in this predicting according to the rate of Beta the share of mother-child emotional bonding was higher than other variables (P<0.001).
ConclusionThe results indicated the effective role of the child's temperament and mother-child emotional bonding in predicting the anxiety of 3 to 6 year-old children of working mothers. Therefore, to reduce their anxiety, can be used the educational workshops to reduce child's negative temperament and improve child's positive temperament and mother-child emotional bonding.
Keywords: Child's Temperament, Mother-Child Emotional Bonding, Children's Anxiety, Working Mothers -
Pages 161-171Background and Aim
This study aimed to investigate the effectiveness of the Floortime program on behavioral problems and parent-child interaction in children with attention deficit hyperactivity disorder.
MethodsThe current research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research was all children with attention deficit hyperactivity disorder in Babol City in the academic year 1402-1403. The statistical sample in this research includes 30 children with hyperactivity disorder (15 for the control group and 15 for the experimental group) who were selected by available sampling and replaced in two groups simply randomly. The data collection tool was Connors's (1978) Children's Behavioral Problems Questionnaire and Pianta's (1994) Parent-Child Interaction Scale. In this research, the statistical method of multivariate covariance analysis was used in SPSS-24 software to analyze the obtained data.
ResultsThe findings of the research showed that Floortime program training has a significant effect on behavioral problems and parent-child interaction in children with attention deficit hyperactivity disorder (P≤0.05).
ConclusionFloortime play therapy program is a practical and effective way to reduce behavioral problems and increase parent-child interaction. Therefore, it can be said that the therapeutic principles of Flortime, by focusing on the foundations of communication, emotional exchange, and the meaningful use of ideas, move the child towards transformational progress, facilitates.
Keywords: Floortime Program, Behavioral Problems, Parent-Child Interaction, Attention Deficit Hyperactivity Disorder -
Pages 172-183Background and Aim
With the aim of developing mental abilities and improving the cognitive level of children, the Fabak program seeks to increase their social, moral, and cognitive abilities through their active participation in philosophical discussions and interactive learning. The present study aimed to assess the effect of the P4C (Philosophy for Children) program on the happiness, quality of life, and mental health of children aged 9-12 in Tehran.
MethodsAccordingly, 30 individuals were selected as a sample and randomly assigned to two experimental and control groups (15 in each group). Both control and experimental groups completed the 29-itemn Oxford Happiness Questionnaire (1989), the Quality-of-Life Questionnaire for 8-12-year-old children (2003), and the Mental Health Assessment Questionnaire for Children and Adolescents (1984). Consequently, the experimental group students were trained for 10 sessions of 60 minutes with P4C exercises for 10 weeks. In addition, the control group remained in waiting mode. Following the end of the sessions and two months later, the mentioned tests were performed for both experimental and control groups. Data were analyzed in SPSS software (version 24) using analysis of covariance.
ResultsThe results indicated that the impact of the P4C program on happiness, quality of life, and mental health among children aged 9- 12 years in Tehran was significant.
ConclusionIt can be concluded that the P4C program can be used as an effective tool to promote happiness, quality of life, and mental health among children aged 9-12 years. This positive impact can be attributed to the educational methods of P4C, including encouragement of critical thinking and participation in philosophical discussions.
Keywords: Children, Happiness, Mental Health, Philosophy Program For Quality Of Life -
Pages 184-195Background and Aim
The child-centered communication that is provided in special game sessions makes child therapy a desirable therapeutic tool for parents belonging to different cultures. This study aimed to compare the effectiveness of attachment-centered play therapy and parent-child relationship-based play therapy on the emotional regulation of children with separation anxiety disorder.
MethodsThe current quasi-experimental research was conducted using a pretest-posttest-follow-up method with two experimental groups and one control group. The statistical population of this research included all mother-child pairs of five to six-year-old girls and boys with separation anxiety who were registered in preschool centers or kindergartens in the 4th district of Tehran in the academic year of 2022-2023. Among them, 45 people were selected by the available sampling method and randomly assigned to two experimental groups (15 people in each group) and one control group (15 people). The experimental group of attachment-centered play therapy was trained for 8 sessions of 60 minutes, and the experimental group of play therapy based on the parent-child relationship was trained for 10 sessions of 2 hours. The tools used in the current research included emotional regulation (Shields and Cicchetti, 1995). The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaire was done through SPSS-v24 software in two descriptive and inferential sections (variance analysis with repeated measurements).
ResultsThe findings related to the within-group factor showed that the calculated F value for the effect of the phases (pre-test, post-test, and follow-up) was significant at the 0.05 level for emotion regulation scores (F=2.9 at P<0.05). The results indicated that both interventions used in this research could significantly improve the emotional regulation of children with separation anxiety disorder.
ConclusionThe results demonstrated that both training programs, utilizing specialized techniques of each intervention, were able to effectively promote empathy with the child and respond to the child's needs while providing emotional regulation, which in turn enhanced the mother's ability and competence.
Keywords: Attachment-Centered Play Therapy, Emotional Regulation, Parent-Child Relationship-Based Play Therapy, Separation Anxiety Disorder -
Pages 196-213Background and Aim
Considering the psychological consequences of COVID-19 on the mental health of children and parents and its significant impact on the quality of parent-child relationship, the present study aimed to assess the effect of filial therapy on maternal sensitivity and parental stress of preschool children with emotional and behavioral problems in District 10 of Tehran during the COVID-19 pandemic.
MethodsThis applied quasi-experimental research was conducted based on a pre-test-post-test control group design with a follow-up. The statistical population of the present study included the mothers of preschool children with emotional and behavioral problems in the 10th district of Tehran in 2022. A total of 41 people were selected by convenience sampling method. A number of 21 cases were randomly placed in the experimental group and 20 subjects were allocated to the control group. Thereafter, the mothers of the experimental group participated in Filial Therapy training sessions, and the mothers of the control group were waiting to receive the intervention. Both groups were evaluated three times: pre-test, post-test, at follow-up (one month after the end of the intervention) with the Behavior Checklist (Achenbach and Rescorla, 1991), maternal care quality questionnaire (Ghanbari et al., 2012), and the parental stress index questionnaire (Abidin, 1992). Analysis of covariance (ANCOVA) and multivariate covariance analysis (MANCOVA) were used to analyze the findings.
ResultsThe results demonstrated that maternal sensitivity of the experimental group increased compared to the control group, and the level of parental stress decreased(except in the relationship with spouse subscale in the parent domain).
ConclusionFilial therapy can be used as one of the upcoming interventions during crises, such as COVID-19, to improve parent-child relationship and reduce parental tension.
Keywords: Filial Therapy, Maternal Sensitivity, Parental Stress, Emotional, Behavioral Problems, Corona -
Pages 214-227Background and Aim
The present study aimed to validate the psychological-social risk scale of the work environment among working mothers in the Ministry of Labor, Cooperative and Social Welfare of the country in 2023.
MethodsThe research was carried out using the psychometric methods (factor analysis) and the tool used was the researcher-made scale of psycho-social risks in the workplace (2023). The study population consisted of working mothers in the Ministry of Labor, Cooperation, and Social Welfare of the country. Among this population, 480 cases were selected by simple random method. The data analysis methods used to examine the factor structure were exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis, and to examine the reliability, Cronbach's alpha coefficient was employed.
ResultsThe findings demonstrated that the final structure of the tool in the form of 36 items covering 6 factors of organizational culture, health and well-being, ineffective behaviors, job satisfaction and participation, job demand and job insecurity had a Cronbach's alpha coefficient of 0.876 and the obtained factor structure during the exploratory analysis enjoyed good fit indices (CFI, GFI, RFI, NFI, and IFI).
ConclusionConsidering the validity and reliability of the target tool and the given the fact that the identification of workplace hazards is vital in the development of effective prevention services and early intervention, the tools reviewed in the current research can be used to estimate the level of workplace risks for women, especially mothers, in order to prove interventions aimed at increasing mental health and well-being in the workplace.
Keywords: Reliability, Psycho-Social, Working Mothers, Risks, Work Environment -
Pages 228-242Background and Aim
Parental divorce can act as an emotional storm in children's lives, leading to serious psychological problems such as anxiety, depression, and academic decline, jeopardizing their mental health. Despite these risks, evidence suggests a lack of attention to the education of children of divorce and the creation of conditions to address these harms.This research was conducted with the aim of developing an educational-counseling package to reduce the psychological and educational injuries of children of divorce.
Methodsthe present research was carried out using systematic review, therefore, the research field under study is all the valid articles and theses published in Persian language in Iranian databases including, Scientific Information Center, Noor Mags and Comprehensive Humanities Portal were investigated in the period of 1385-1402 and 3296 documents were retrieved. To evaluate the quality of the studies, the checklist of the CASP critical evaluation skills program was used and 26 documents were selected. Further, in order to develop an educational-consultative package to reduce the injuries of children affected by parental divorce, based on the review of the background of studies, solutions that included various techniques and concepts were developed. 10 experts in the field of counseling selected and expressed their opinion in order to check the content validity of the package.
ResultsFindings In the qualitative section, we identified six categories of harms resulting from the content analysis of the data, including: psychological harms, physical harms and general health, family relationships, academic harms, and risky behaviors in these children, which led to 27 subthemes. After adjusting the content of the educational-counseling package based on the psychological approaches of CBT, DBT, and ACT, and individual and group counseling (integrated), the validity of the developed package was examined by experts, and a content index of 0.8 and a kappa agreement coefficient of 0.71 were obtained. Results of the content analysis of the data.
ConclusionThe findings of the present study indicate a wide range of psychological, social, and educational harms in the children studied. These harms, which have been identified through qualitative data analysis, indicate the need for psychological interventions. Developing an educational-psychological package based on an integrated approach of CBT, DBT, ACT, and individual and group counseling is an important step towards responding to these needs. These findings emphasize the importance of early identification and intervention in children's psychological, social, and educational harms. The integrated approach used in this study, by emphasizing the training of cognitive, emotional, and behavioral skills, can significantly contribute to improving the quality of life of affected children. Also, the high validity of this package indicates the effectiveness of this approach in promoting children's mental health.
Keywords: Children Of Divorce, Educational Damage, Iranian Culture, Psychological Damage Package Editing -
Pages 243-259Background and Aim
The process of content analysis is the process of converting quality into quantity and then converting this quantity into quality. This method is often used in integrated research and research process and is used in various fields of educational and social sciences, including curriculum and educational planning, sociology, psychology, and educational technology.
MethodsIn this research, a descriptive and library method was used, and all related these articles were purposefully selected and analyzed. This article is a review type. And also the research method based on grounded theory is used.
ResultsWhat is stated in this article first defines content analysis, then examines open content analysis versus hidden content analysis, as well as uses, stages, approaches, and finally attempts to express the nature of content analysis from a quantitative and qualitative point of view, and then to The two logics of induction and analogy and comparison were discussed and they were carried out in the three steps of preparing for organizing and reporting.
ConclusionSince the method of content analysis has different branches, the border of their differences and similarities is not completely clear. For this reason, as well as the existence of different approaches, this research has been carried out, because by introducing, analysis and summarization of content analysis methods help researchers to write and find their methodological point of view, therefore, it has more of an operational aspect than a theoretical aspect, because it can be a precursor to the use and implementation of other methods such as the foundational data theory method.
Keywords: Analogical, Inductive Approach, Content Analysis, Explicit Content Analysis, Versus Hidden Content Analysis, Quantitative, Qualitative Content Analysis -
Pages 260-275Background and Aim
Motivation is considered a general factor that generates behavior, while academic motivation is a student's perception of himself, his talents and abilities, and his efficiency. It is also effective in determining their goals and the extent of their success and failure. The present study aimed to model the causal relationship between self-efficacy and academic motivation with the mediating role of teacher-student interaction in female first-year high school students in Ahvaz city in Iran during 2023.
MethodsThe present research method followed a fundamental, descriptive, correlational, and structural equation model in terms of its purpose. The research population was all 500 female sixth-grade elementary school students in District 2 of Ahvaz; among them, 220 were selected as samples according to the Krejcie & Morgan table and multi-stage randomization sampling. The research tools were the questionnaires related to Harter's Educational Motivation Scale (HEMS, 1980), Sherer General Self-Efficacy Scale (GSE, 1972), as well as the Teacher Interaction Questionnaire designed and validated by Lardasmi and Kenny (2001). In addition, the data were analyzed using SPSS (version 26) and AMOS.
ResultsThe results indicated that the standard coefficients of the path between self-efficacy and academic motivation, between positive teacher-student interaction and academic motivation, and between negative teacher-student interaction and academic motivation are significant. Moreover, the self-efficacy variable has a significant indirect relationship with the academic motivation variable through positive teacher-student interaction, and the self-efficacy variable has a significant indirect relationship with the academic motivation variable through negative teacher-student interaction. With acceptable values of the fit indices, it was determined that the proposed model has an acceptable and appropriate fit with the data. As a result, academic motivation can be predicted based on self-efficacy through the mediation of teacher-student interaction in first-year female high school students in Ahvaz.
ConclusionOverall, it was indicated that there is indeed a significant relationship between self-efficacy and academic motivation with the mediating role of teacher-student interaction, which supports the need for further research to bridge the gap between student motivation and identifying variables that influence their academic motivation.
Keywords: Academic Motivation, Self-Efficacy, Teacher-Student Interaction