فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق اقتصادی و تجاری
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه شیخی*، مهراب داراب پور صفحات 11-39
    خسارات محض اقتصادی، خسارات وارده به عین یا منفعت یک مال نمی باشد. بلکه وجوه قابل تحصیل از دست رفته زیان دیده است که در نتیجه رفتار عامدانه (نقض تعهدات قراردادی) و یا اقدامات سهل انگارانه (مسئولیت غیر قراردادی)، موجب تحمیل خسارت بر ثالث و یا طرف قرارداد می گردد. یکی از چالش برانگیزترین مسائل مرتبط در خصوص این نوع از ضرر، قابلیت جبران خسارات وارده توسط زیان زننده است. از این رو، سوال مطرح در تحقیق حاضر این است که خسارات محض اقتصادی بر اساس چه اصولی قابل جبران است؟ طبق نظریه سنتی مسئولیت مدنی و تحلیل اقتصادی حقوق، خسارات محض اقتصادی قابل جبران نمی-باشد. اما دلایل و مستندات موجود حاکی از این است که بر اساس اصول ناظر بر تحلیل اقتصادی مسئولیت مدنی، خسارات محض اقتصادی قابل جبران است. از ارکان مهم تحلیل اقتصادی مسئولیت مدنی، بازدارندگی و کارآئی اقتصادی می باشد. بنابراین سوال مطرح دیگر مبنی بر این است که آیا جبران خسارات محض اقتصادی بر پایه تحلیل اقتصادی مسئولیت مدنی، منجر به ایجاد کارآئی اقتصادی می گردد یا خیر؟ تحقیق حاضر با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی، نشان داده است که ایجاد سطح بهینه ای از کارآئی اقتصادی و شرایط مطلوب در رفاه و اقتصاد جامعه، از نتایج مستقیم جبران خسارات محض اقتصادی بر پایه تحلیل اقتصادی مسئولیت مدنی است.
    کلیدواژگان: ضرر اقتصادی محض، کارآئی اقتصادی، قابلیت جبران خسارات، تحلیل اقتصادی حقوق، تحلیل اقتصادی مسئولیت مدنی
  • ابراهیم عبدی پور فرد، علیرضا دبیرنیا، ام لیلا فقیه عبدالهی* صفحات 41-72

     در هر نظام سیاسی، اجرای سیاست های اقتصادی کارآمد برای بهبود عملکرد دولت ضروری است. از سوی دیگر، انتخاب های سیاستی که دولت در اقتصاد انجام می دهد، بر میزان بهره مندی شهروندان از حقوق خود اثرگذار است و تاثیرات سرریزی هم روی حقوق بشر دارد. با این حال، این سیاست ها اغلب بدون در نظر گرفتن تاثیراتشان بر حقوق بشر تدوین و اجرا می شوند. در این پژوهش، تلاش شده است با جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی- تحلیلی به بررسی سیاست های اقتصادی دولت ها در چارچوب اصول اقتصادی حقوق بشر پرداخته شود. پرسش اصلی پژوهش این است که نسبت میان سیاست های اقتصادی دولت و تعهدات حقوق اقتصادی- اجتماعی چیست؟ نتایج پژوهش نشان می دهد، رابطه میان سیاست های اقتصادی دولت و تعهدات حقوق اقتصادی- اجتماعی، رابطه ای پیچیده و چند وجهی است؛ از یکسو، سیاست های اقتصادی دولت دارای پتانسیل تاثیرگذاری بر تحقق حقوق بشر است. از سوی دیگر، هنجارهای حقوق بشری به عنوان یک چارچوب نظری و اخلاقی می توانند اصول حاکم بر سیاست گذاری اقتصادی را شکل دهند. هدف غایی این پژوهش، بررسی این رابطه و پیشنهاد ادغام ملاحظات حقوق بشری در هسته سیاست های اقتصادی است، به گونه ای که توسعه اقتصادی با اصول اخلاقی، الزامات عدالت اجتماعی و احترام به حقوق اساسی افراد همسو گردد.

    کلیدواژگان: سیاست های اقتصادی، دولت، میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، حقوق بشر
  • منصور بوستانی*، مجتبی قاسمی صفحات 73-108
    تنظیم گری و نظارت بر بازارهای مالی از چهار رکن قوانین و مقررات مالی، ساختار نهادی تنظیم بازارهای مالی، عملکرد اجرایی تنظیم گری و استقلال یا همگرایی نهادهای تنظیم گر تشکیل شده است که از میان آنها ساختار نهادی تنظیم گری دارای اهمیت ویژه ای است. پس از وقوع بحران های مالی بین المللی، کشورهای مختلف اقدام به طراحی مجدد ساختار نهادی تنظیم بازارهای مالی خود کرده اند تا با جبران ضعف های تنظیم گری در این بازارها از وقوع مجدد بحران ها جلوگیری نمایند. در ایران نیز برخی رخدادهای بی ثبات کننده در نظام مالی، بسیاری از صاحب نظران حوزه مالی را بر آن داشته است که ساختار نهادی نظارت و تنظیم گری مالی در کشور باید مورد بازبینی و بازطراحی قرار گیرد. در همین راستا، مسئله اصلی که این مقاله به دنبال بررسی آن است، بررسی ضرورت بازنگری ساختار نهادی تنظیم بازارهای مالی در ایران با نگرشی به تجربه سایر نظام های حقوقی است. هدف اصلی این مقاله آن است که با بررسی مدل های ساختار نهادی تنظیم گری مالی در سطح بین المللی، محورهای اصلی که باید در بازطراحی ساختار نهادی تنظیم بازارهای مالی در ایران مورد توجه قرار گیرد شناسایی گردد. در این بررسی مشخص می گردد که دو موضوع اصلی «همگرایی و ارتباط میان نهادهای تنظیم گر مالی» و «تقویت نظارت احتیاطی کلان بر نهادهای بازارهای مالی»، مهمترین محورهای تغییرات ساختاری در کشورهای مختلف بوده است. با بررسی ساختار نهادی تنظیم بازارهای مالی در ایران مشخص می گردد که این ساختار در ایران فاقد نهاد هماهنگ کننده تنظیم گری مالی و نهاد نظارت احتیاطی کلان بر نهادهای موجود در بازارهای پول، سرمایه و بیمه است.
    کلیدواژگان: _ حقوق اقتصادی، ساختار نهادی تنظیم مالی، بازار مالی، بازار پول، _ بازار سرمایه
  • هادی مرسی*، عارف خلیلی پاجی، حمید بهره مند، محمدرضا رحمت صفحات 109-151
    ظهور توکن های کاربردی، انقلابی در دنیای رمزارزها ایجاد کرده و فراتر از صرفا یک ابزار مبادله ای، بستری نوآورانه برای ارائه خدمات، تامین مالی و سرمایه گذاری پدید آورده است. پلتفرم های غیرمتمرکز تامین مالی جمعی مبتنی بر توکن، فرصتی بی نظیر برای پروژه های نوآورانه فراهم می کنند و سرمایه گذاران را با خرید توکن، به ذینفعان این پروژه ها تبدیل می کنند. با این حال، ماهیت نوظهور این حوزه، ضرورت شفافیت و ارائه اطلاعات کافی به سرمایه گذاران را برای حفظ سلامت و پویایی این بستر آشکار می کند. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای به بررسی الزامات محتوایی و افشانمایی سپیدنامه به عنوان ابزاری کلیدی برای ارتقای شفافیت و حمایت از حقوق سرمایه گذاران می پردازد و با الهام از قانون بازار اوراق بهادار و سند مقررات بازار رمزدارایی های اتحادیه اروپا، یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که سپیدنامه باید شامل اطلاعات جامعی در خصوص ماهیت پروژه، گروه توسعه دهنده، نحوه توزیع توکن، کاربردها و مزایای آن، مدل اقتصادی و ریسک های مرتبط باشد. الزام به انتشار سپیدنامه شفاف، گامی اساسی در جهت ارتقای شفافیت، محافظت از سرمایه گذاران در این بازار سرمایه نوظهور است. این پژوهش با ارائه چارچوب قانونی و محتوایی مدون برای سپیدنامه توکن های کاربردی، به سرمایه گذاران در اتخاذ تصمیمات آگاهانه یاری می رساند.
    کلیدواژگان: توکن کاربردی، سرمایه گذاری، سپیدنامه، قانون بازار اوراق بهادار، سند مقررات بازار رمزدارایی های اتحادیه اروپا
  • سید امیرعلی حسینی*، سید علیرضا هاشمی زاده کهنی صفحات 153-191

    توسعه فناوری در سال های اخیر به ویژه هوش مصنوعی ساختار و نحوه داوری را دستخوش تغییرات کرده است. این پیشرفت ها هوش مصنوعی را قادر ساخته تا با بررسی و مقایسه آراء قضائی و تطبیق آن با یکدیگر، یک اختلاف جدید را پیش بینی نماید. به همین جهت برخی کشورها از این فناوری ، جهت حل اختلافات جزئی و کوچک بهره می برند. نوشتار حاضر بر آن است که به تبیین قابلیت تطبیق چارچوب قانونی موجود در داوری های تجاری بین المللی، برای داوری هوش مصنوعی بپردازد. هوش مصنوعی به عنوان داور با مشکلات بسیاری مانند فقدان آراء، فقدان توانایی استدلال و توجیه آرا، فقدان بی طرفی و استقلال مواجه خواهد بود. در واقع پیچیدگی های داوری و استاندارهای داوری نمی تواند توسط هوش مصنوعی بر آورده شود و بهتر است این فناوری در راستای کمک به داوران در حل و فصل اختلافات استفاده شوند. پژوهش در این مقاله با مطالعه منابع داخلی و خارجی، با مقایسه و ارزیابی ظرفیت های قانونی موجود در داوری تجاری بین المللی ، به روش کتابخانه ای و به شیوه تحلیلی- توصیفی و کاربردی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، داوری تجاری بین المللی، داور هوش مصنوعی، عدالت رباتیک، استقلال و بی طرفی داور
  • محمدامین صفرزاده بندری، یاسر مرادی* صفحات 193-216

    استفاده گسترده از چک و لزوم نظارت بر فرایند صدور تا وصول آن، موجب توجه خاص قانون گذار نسبت به این سند تجاری بوده است. مهم ترین قانون در خصوص چک، قانون صدور چک با آخرین اصلاحات است؛ چراکه با هدف جلوگیری از صدور چک های بلامحل از مبدا و حرکت به سمت تماما الکترونیکی کردن این سند، سامانه صیاد را ایجاد و ثبت چک در آن را الزامی کرد. بااین حال باتوجه به عدم فرهنگ سازی لازم و نگاه سنتی بسیاری از استفاده کنندگان از این سند تجاری، مشکل جدیدی با عنوان عدم ثبت چک در سامانه ایجاد شد که تبعات اجتماعی و حقوقی زیادی به دنبال داشت. اصلی ترین پرسشی که دراین خصوص مطرح می شود «ماهیت حقوقی برگه چک ثبت نشده از لحاظ سند مدنی یا تجاری بودن آن است». پاسخ، حقوق دارنده سند را تحت تاثیر قرار داده؛ چراکه پرسش دیگری را ایجاد کرده که «آیا امکان طرح دعوای الزام به ثبت چک در سامانه علیه صادرکننده در محاکم حقوقی ممکن است یا خیر؟». پژوهش حاضر ضمن اتخاذ روش توصیفی تحلیلی، با مطالعه منابع کتابخانه ای و قوانین موضوعه از طریق گردآوری نظرات حقوق دانان و استدلال بر اساس متن قانون، پاسخ سوالات پیش گفته مشخص گردید. نتیجه نهایی این مطالعه، پس از طرح تفصیلی ادله طرفین اختلاف، رد دلایل قائلین به تجاری بودن این سند ثبت نشده در سامانه بود که با اثبات مدنی بودن آن، مسموع بودن دعوای الزام به ثبت چک در سامانه نیز محکوم به رد خواهد شد؛ در نتیجه باید برای فرهنگ سازی الزام مردم به ثبت چک و اعتبار دادن به سامانه های بانک مرکزی کوشید.

    کلیدواژگان: اسناد تجاری، الزام به ثبت، سامانه صیاد، صدور چک، قانون تجارت
|
  • Fatemeh Sjeikhi *, Mehrab Darabpour Pages 11-39
    Pure economic damages are not damages to the purpose or benefit of a property. Rather, the funds that can be acquired are lost and damaged as a result of intentional behavior (violation of contractual obligations) or negligent actions (non-contractual liability), causing damage to the third party or contract party. One of the most challenging issues related to this type of loss is the ability to compensate for the damages caused by the damage. Therefore, the question raised in the current research is, on what principles can pure economic losses be compensated? According to the traditional theory of civil responsibility and economic analysis of rights, pure economic damages cannot be compensated. But the available reasons and documents indicate that based on the principles of economic analysis of civil liability, pure economic damages can be compensated. One of the important pillars of economic analysis is civil responsibility, deterrence and economic efficiency. Therefore, another question is whether the compensation of purely economic losses based on the economic analysis of civil liability leads to the creation of economic efficiency or not? The present research using the analytical-descriptive method has shown that creating an optimal level of economic efficiency and favorable conditions in the welfare and economy of society is one of the direct results of compensation for pure economic losses based on the economic analysis of civil responsibility.
    Keywords: Pure Economic Loss, Economic Efficiency, Compensability, Economic Analysis Of Rights, Economic Analysis Of Civil Liability
  • Ebrahim Abdipour Fard, Alireza Dabirnia, Ome Leila Faghih Abdollahi * Pages 41-72

     In any political system, the implementation of effective economic policies is essential for improving government performance. Conversely, the government's economic policy choices impact citizens' enjoyment of their rights and have spillover effects on human rights. However, these policies are often formulated and implemented without considering their impact on human rights. This research, using a descriptive-analytical approach and library-based data collection, examines government economic policies within the framework of the economic and social rights principles of human rights. The main research question is: What is the relationship between government economic policies and economic and social rights obligations? The research results show that the relationship between government economic policies and human rights obligations is complex and multifaceted. On the one hand, government economic policies have the potential to impact the realization of human rights. On the other hand, human rights norms can serve as a theoretical and ethical framework shaping the principles governing economic policymaking. The ultimate goal of this research is to examine this relationship and propose the integration of human rights considerations into the core of economic policies, so that economic development aligns with ethical principles, the requirements of social justice, and respect for fundamental human rights.

    Keywords: Economic Policies, Government, International Covenant On Economic, Social, Cultural Rights, Human Rights
  • Mansour Boostani *, Mojtaba Ghasemi Pages 73-108
    Regulation of financial markets consists of four pillars of financial laws and regulations, the institutional structure of financial market regulation, the executive function of regulation, and the independence or convergence of regulatory institutions, among which the institutional structure of regulation is of special importance. After the occurrence of international financial crises, various countries have tried to redesign the institutional structure of their financial market regulation in order to prevent the recurrence of crises. In Iran, some destabilizing events have made many financial experts believe that the institutional structure of financial regulation should be redesigned. In this regard, the main issue that this article seeks to examine is the necessity of reviewing the institutional structure of financial market regulation in Iran with an attitude towards the experience of other legal systems. The main goal is to identify the main axes that should be taken into consideration in redesigning the institutional structure of financial market regulation in Iran by examining the models of the institutional structure of financial regulation at the international level. In this review, it is clear that the two main issues of "convergence and communication between financial regulatory institutions" and "strengthening macro-prudential supervision of financial market institutions" have been the most important axes of structural changes in different countries. By examining the institutional structure of financial market regulation in Iran, it is clear that this structure in Iran lacks a coordinating institution for financial regulation and a macro-prudential supervision institution for institutions in the money, capital and insurance markets.
    Keywords: _ Economic Law, Institutional Structure Of Financial Regulation, Financial Market, Money Market, _ Capital Market
  • Hadi Mersi *, Aref Khalili Paji, Hamid Bahremand, Mohammadreza Rahmat Pages 109-151
    The emergence of utility tokens has created a revolution in the world of cryptocurrencies and has created an innovative platform for providing services, financing and investing beyond just a means of exchange. Decentralized token-based crowdfunding platforms provide a unique opportunity for innovative projects, turning investors into beneficiaries of these projects by purchasing tokens. However, the emerging nature of this field reveals the necessity of transparency and providing sufficient information to investors to maintain the health and dynamism of this platform. This research, using a descriptive-analytical method and based on library sources, examines the content and disclosure requirements of the white paper as a key tool for promoting transparency and protecting the rights of investors, and is inspired by Iran’s Securities Law and MiCA. the findings of the current research show that the white paper should include comprehensive information about the nature of the project, the development team, how the token will be distributed, its uses and benefits, the economic model and related risks. This research helps investors in making informed decisions by providing a legal framework and codified content for the white paper of utility tokens.
    Keywords: Utility Token, Investment, White Paper, Transparency, Securities Law, Market In Crypto-Asset EU
  • Seyed Amirali Hosseini *, Seyed Alireza Hashemizade Kahni Pages 153-191

    The development of technologies in recent years, particularly artificial intelligence (AI), has transformed the structure and processes of arbitration. These advancements allow AI to predict new disputes by analyzing and comparing judicial decisions. Consequently, some countries are utilizing these technologies to resolve minor and small-scale disputes. This paper aims to clarify how adaptable the existing legal framework in international commercial arbitration is to AI arbitration.However, AI as an arbitrator faces several challenges. These include the lack of precedents, the inability to reason and justify decisions, and concerns regarding impartiality and independence. AI cannot address the complexities and standards of arbitration effectively. Therefore, it is more beneficial to use these technologies to assist human arbitrators in resolving disputes. This research was conducted through a library study using an analytical-descriptive and applied approach. It examined domestic and international sources, comparing and evaluating the existing legal capacities in international commercial arbitration .

    Keywords: Artificial Intelligence, International Commercial Arbitration, Artificial Intelligence Arbitrator, Robotic Justice, Independence, Impartiality Of The Arbitrator
  • Mohammadamin Safarzadeh Bondari, Yaser Moradi * Pages 193-216

    The extensive use of cheques and the necessity of overseeing the entire process from issuance to collection have drawn particular attention from lawmakers regarding this commercial instrument. The purpose of the Cheque Issuance Law is to prevent the issuance of dishonored cheques and to move toward fully electronic documentation. Consequently, the Sayyad system was established, making cheque registration obligatory within it. However, due to the lack of cultural awareness and the traditional mindset of many users regarding this commercial document, a new problem emerged: the non-registration of cheques in the system. The primary question raised is the “legal essence of an unregistered cheque in terms of being a civil or commercial document.” The answer to the previous question impacts the rights of the cheque holder, leading to another question: “The possibility of filing a lawsuit to require the registration of a cheque?” In this research, adopting a descriptive-analytical approach, studied library resources and relevant laws and by collecting legal experts’ opinions and arguing based on legal texts, arrived at clear answers to the aforementioned questions. The final conclusion, after presenting detailed evidence from both sides of the dissension, rejects the arguments of those who consider this unregistered document as commercial. By proving its civil essence, the claim that it is possible to file a lawsuit to require the registration of a cheque will also be dismissed. Therefore, efforts should be made to promote public awareness of cheque registration and encourage trust in CBI systems.

    Keywords: Commercial Documents, Obligatory Registration, Sayyad System, Cheque Issuance, Commercial Law