فهرست مطالب
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1385)
- 95 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
- تاریخ انتشار: 1386/01/20
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحه 1زمینه و هدفپره اکلامپسی یکی از پیچیده ترین مسایل در طب مامایی است و تشخیص آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و استفاده از تست های تشخیصی سریع و توام با دقت در این زمینه ضروری می باشند. این مطالعه در جهت بررسی ارتباط بین نتایج آزمایش اندازه گیری پروتئین در ادرار 4 ساعته و 24 ساعته در زنان حامله انجام گرفت.روش بررسینوع مطالعه مقطعی Cross-Sectional بود. بیماران حامله ای بودند که با تشخیص اختلالات هیپرتانسیو در حاملگی، در بخش الکتیو بیمارستان بعثت سنندج در بهار و تابستان 83 بستری شده بودند. حجم نمونه 58 نفر بود و اطلاعات لازم توسط دو روش پرسشنامه و آزمایش کمی پروتئینوری به دست آمد. ابتدا یک نمونه 4 ساعته و به دنبال آن نمونه 20 ساعته جمع آوری شد، سپس نمونه 4 ساعته آزمایش گردید و با نمونه 20 ساعته مخلوط شد و نمونه 24 ساعته نیز آزمایش شد. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS win و با روش همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.یافته هااز 58 بیمار مورد مطالعه 42 نفر بدون پروتئینوری و 16 نفر با پروتئینوری خفیف بودند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که غلظت پروتئین در نمونه ادراری 4 ساعته به طور کاملا معنی داری با غلظت پروتئین در نمونه ادرار 24 ساعته همبستگی دارد (r=0.82، p<0.001). همچنین حساسیت و ویژگی استفاده از نمونه 4 ساعته بجای نمونه 24 ساعته به ترتیب 70.6 و 60.2 درصد بود.نتیجه گیریبا توجه به نتایج حاصله، به نظر می رسد که استفاده از نمونه 4 ساعته به جای نمونه 24 ساعته ادراری برای تشخیص پروتئینوری ارزش دارد هر چند جهت استفاده کاربردی از این نتایج، انجام مطالعات بیشتر توصیه می شود.
کلیدواژگان: پروتئینوری، اختلالات هیپرتانسیو، زنان حامله -
صفحه 6زمینه و هدفاستاتین ها به عنوان عوامل محافظتی نرونی پس از ایسکمی مغزی به کار می روند. به هر حال مکانیسم های عملکرد آنها همچنان ناشناخته باقی مانده است. در این مطالعه اثرات سیمواستاتین به تنهایی یا با شرایط هیپرترمی بر آسیب ایسکمی مغز بررسی شده است.روش بررسیاین مطالعه یک مطالعه تجربی بود. حجم نمونه شامل 13 گروه رت نر بالغ بود که در 4 سری آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند. گروه ها از نظر دمای مغز و رکتوم، اثر سیمواستاتین به تنهایی یا در شرایط هیپرترمی در مدل ترومبوآمبولیک سکته مغزی مورد بررسی قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری sigmastat 3.1 و تست های آماری Tukey، ANOVA و کراسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هانتایج نشان داد که دما در مغز تقریبا 0.5 درجه سانتیگراد کمتر از دمای رکتوم می باشد. نتایج همچنان تاکید بر آن دارد که سیمواستاتین به تنهایی می تواند میزان حجم انفارکتوس را نسبت به گروه کنترل به میزان 46 درصد کاهش دهد (p<0.01). ادم مغزی در گروه های کنترل و هیپرترمی به ترتیب برابر با 6.32±1.2 و 822±1.862 درصد بود بکارگیری سیمواستاتین به تنهایی یا در شرایط هیپرترمی میزان ادم مغزی را به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل (p<0.01) یا هیپرترمی (p<0.05) کاهش داده است. سیمواستاتین اختلالات نورولوژیک را بهبود داده و ادم مغزی را نیز به طور معنی داری کاهش می دهد. نتایج نشان داده اند که سیمواستاتین به طور معنی داری اختلال خون رسانی و نشت سد مغزی خونی را کاهش می دهد.نتیجه گیریاین مطالعه پیشنهاد می دهد که سیمواستاتین در مدل آمبولیک سکته مغزی در رت یک اثر محافظتی داشته و می تواند باعث کاهش نفوذپذیری سد خونی مغزی و اختلال خون رسانی در مغز دچار آسیب ایسکمی گردد.
کلیدواژگان: استروک، سیمواستاتین، هیپرترمی، فعال کننده پلاسمینوژن بافتی -
صفحه 18زمینه و هدفدر حال حاضر بیماری سرطان جزو سه علت اول مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و همچنین ایران است. با توجه به توزیع متفاوت سرطان در دنیا و اهمیت سرطان از نظر ابتلا و مرگ و میر، تعیین الگوی انواع سرطان به عنوان اولین قدم در راه کنترل این بیماری است. این مطالعه به بررسی اپیدمیولوژیک سرطان ها در استان کردستان می پردازد.روش بررسیمطالعه به صورت توصیفی و در نمونه های در دسترس انجام شد. برای انجام این مطالعه از سیستم ثبت سرطان ها که یک برنامه کشوری است استفاده گردید. در سیستم ثبت سرطان ها درکشور اطلاعات انواع سرطان های تشخیص داده شده در مراکر تشخیص پاتولوژی جمع آوری شده و وارد محیط نرم افزاری کشوری ثبت سرطان ها شده و کدگذاری نوع سرطان براساس ICD-O2 انجام شد. دراین مطالعه 1294 مورد سرطان در استان کردستان در سال های 1382 و 1383 از کلیه مراکز تشخیص پاتولوژی استان جمع آوری و بررسی شد.یافته هادر این مطالعه میزان بروز کل سرطان ها در سال های 1382 و به ترتیب 1383 برابر و 60 و 66.9 در یکصد هزار نفر درسال بود. 62 درصد موارد سرطان در مردان و 38 درصد در زنان گزارش شد. در مجموع در هر دو جنس سرطان پوست با 22.8%، سرطان معده با 20.5%، سرطان مری با 12.8%، سرطان مثانه با 7.5% و ریه برونش با 4.9% سرطان های شایع بودند. در مردان شایع ترین سرطان ها به ترتیب شامل معده، پوست، مری، مثانه، ریه، پروستات، کولورکتال و در زنان پوست، مری، معده، پستان و کولورکتال بود. بیشترین میزان بروز سرطان در گروه سنی بالای 75 سال گزارش گردید. بیشترین سرطان پوست از نظر هیستولوژی بازال سل کارسینوما، معده آدنوکارسینوما و مری اسکواموس سل کارسینوما بود.نتیجه گیریاز نظر هیستولوژی تفاوتی در انواع سرطان در این مطالعه با دیگر مناطق مشاهده نشد. سیمای اپیدمیولوژیک سرطان در استان کردستان تفاوت هایی با وضعیت آن در کشور دارد که لازم است مورد بررسی قرار گیرد.
کلیدواژگان: سرطان، اپیدمیولوژی، پاتولوژی، توپوگرافی -
صفحه 26زمینه و هدفعوامل متعددی از قبیل استرس های روحی، استعمال سیگار و تیپ شخصیتی A بر پر فشاری خون موثر هستند. هدف از این مطالعه ارزیابی تیپ شخصیتی A در بیماران مبتلا به پرفشاری خون بود.روش بررسیدر یک مطالعه توصیفی باروش نمونه گیری ساده 100 بیمار مبتلا به پرفشاری خون از حدود 500 بیمار عمومی مراجعه کننده به درمانگاه قلب بیمارستان سینا و شهید مدنی تبریز در فاصله زمانی 2 ماه به طورمتوالی انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک جمع آوری و بعد از جلب رضایت بیماران پرسشنامه تعیین تیپ شخصیتی الگوی شخصیتی رفتاری در مورد این بیماران تکمیل شد سپس آنالیز داده ها توسط نرم افزا SPSS با استفاده از فرمول های آمار توصیفی انجام گرفت.یافته هامتوسط سن بیماران مرد 57±11 سال و در زنان 57±8 سال بود. متوسط فشار خون سیستولیک 157±17.5 mmHg و در محدوده 120-210 mmHg بود. متوسط فشار خون در مردان 158.90 mmHg و در زنان 159.92 mmHg بود. شیوع افراد مبتلا به پرفشاری خون دارای تیپ شخصیتی A، 54 درصد و شیوع افراد مبتلا به پرفشاری خون دارای تیپ شخصیتی B، 38 درصد بود.نتیجه گیریتوصیه می شود در درمان فشار خون، تیپ شخصیتی بیماران مورد توجه و اقدامات درمانی از جمله روانپزشکی مد نظر قرار گیرد.
کلیدواژگان: تیپ شخصیتیa، تیپ شخصیتیb، پر فشاری خون -
صفحه 32زمینه و هدفخشونت خانگی یکی از مشکلات فرهنگی و بهداشتی جامعه است که شیوع آن در جوامع مختلف، متفاوت می باشد که به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم بر پیامدهای بارداری اثرگذار است. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع پیامدها و عوامل همراه با خشونت فیزیکی در زنان باردار مراجعه کننده به بخش زایمان بیمارستان های شهر سنندج است.روش بررسیاین مطالعه به صورت مقطعی انجام شد. جهت انجام پژوهش تعداد 840 نفر از زنان باردار که جهت ختم بارداری به دلیل زایمان یا سقط در بیمارستان های شهر سنندج بستری شده بودند، به صورت تصادفی سیستماتیک به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه با ساختار و پرونده های زایمانی صورت گرفت. پیامدهای بارداری شامل مرده زایی، زایمان زودرس، سقط، PROM و LBW بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.یافته هانتایج پژوهش نشان داد که 8.5% از واحدهای مورد پژوهش در دوران بارداری تحت خشونت فیزیکی قرار گرفته اند. زنانی که تحت خشونت فیزیکی قرار گرفته بودند بیشتر خانه دار (p<0.05) و دارای وضعیت اقتصادی ضعیف (p<0.01) بودند. همچنین این میزان با سطح تحصیلات پایین (p<0.03)، سابقه محکومیت کیفری، بیکاری (p<0.001)، اعتیاد به سیگار، مواد مخدر (p<0.001) و مصرف الکل (p<0.01) توسط همسر رابطه معنی دار داشت. ازدواج اجباری و حاملگی ناخواسته (p<0.04) نیز با افزایش میزان خشونت خانگی همراه بود. براساس نتایج مطالعه از بین کلیه پیامدهای بارداری، خشونت فیزیکی با سقط (p<0.05) و (p<0.04) PROM ارتباط معنی داری داشت.نتیجه گیریتوصیه می شود با غربالگری روتین خشونت خانگی در دوران بارداری و انجام اقدامات آموزشی، در جهت تغییر رفتار مردان، توانمند سازی زنان و اصلاح ساختارهای ناسالم فرهنگی جامعه اقدام نمود.
کلیدواژگان: خشونت فیزیکی خانگی، عوامل خطر، زنان باردار، پیامد -
صفحه 42زمینه و هدفعفونت های منتقله از راه خون خطری بالقوه برای پرسنل بهداشتی درمانی می باشد. در بیماران تحت جراحی و اقدامات تهاجمی قلبی به علت ارتباط مستقیم با خون بیمار، آزمایش های مکرر و ترانسفیوژن فرآورده های خونی شانس انتقال این بیماری ها به دیگران قابل توجه می باشد. ویروس هپاتیت B، C و ایدز از عوامل مهم و خطرناک برای ایجاد بیماری مزمن و کشنده در بیماران و کارکنان بهداشتی درمانی می باشد که در سال های اخیر مورد توجه کلیه کادرهای درمانی قرار گرفته است. این مطالعه با هدف تعیین میزان فراوانی عفونت های HIV، HBV، HCV در این بیماران انجام گیرد.روش بررسیدر این مطالعه توصیفی کلیه بیمارانی که جهت جراحی و اقدامات تهاجمی قلبی از سال 1378 تا سال 1382 در بیمارستان امام علی (ع) کرمانشاه بستری شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز از پرونده های بیماران استخراج گردید و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون X2 و نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته هااز 6820 بیمار بستری شده درطی سال های فوق 112 مورد مثبت HCV و HBV مشاهده شد (1.6 درصد) که 89 بیمار (1.3 درصد) آلودگی HBV و 31 بیمار (0.45 درصد) مبتلا به هپاتیت C بودند (تعداد 8 نفر آلودگی توام HBV، HCV داشته اند) هیچ مورد مثبت HIV مشاهده نشد. از بین موارد مثبت 76 نفر (67.9 درصد) مرد و بقیه زن بودند، موارد مثبت در افراد خانه دار، بیسواد با سابقه بستری و سابقه عمل جراحی و در محدوده سنی 60-40 سال شایع تر بود. بین سابقه تزریق خون و هپاتیت مثبت ارتباط معنی دار ملاحظه شد (p=0.001). همچنین جراحی غیرقلبی و هپاتیت نیز رابطه معین دار داشتند (p=0.015). ولی بین سابقه اعتیاد و هپاتیت ارتباط معنی دار دیده نشد. متغیرهای سطح سواد و شغل عوامل خطر محسوب نمی گردند.نتیجه گیریشیوع هپاتیت در بیماران قلبی مشابه دیگر اقشار عموم مردم می باشد و لذا ضرورت انجام آزمایشات HIV، HBS، HCV قبل از عمل قابل تامل می باشد. پیشنهاد می شود انجام آزمایشات فوق در بیماران با احتمال آلودگی بیشتر، مورد توجه قرار بگیرد.
کلیدواژگان: hvc، hbv، hiv، جراحی قلب، اقدامات تهاجمی -
صفحه 48زمینه و هدفاز جمله اختلالات متابولیک در بیماران سندرم تخمدان پلی کیستیک مربوط به متابولیسم کربوهیدرات ها است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سندرم تخمدان پلی کیستیک و عدم تحمل گلوکز در مراجعین تخصصی زنان در شهر سنندج انجام شد.روش بررسینوع مطالعه تحلیلی با طراحی همگروهی تاریخی بود، گروه مواجهه شامل 126 نفر از زنان در سنین باروری بود که براساس معیارهای بالینی، سونوگرافی و آزمایشگاهی مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بودند. گروه شاهد (غیرمواجهه) شامل 126 خانم مراجعه کننده به درمانگاه در همان زمان بود که مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نبوده، و معیارهای تشخیصی آن را نداشتند این افراد از نظر سن، قد، وزن، تعداد حاملگی، روش جلوگیری از بارداری، سابقه سقط و سابقه مرده زایی با گروه مواجه همسان شدند. پس از انتخاب گروه ها، داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه و معاینه اخذ و در یک برگ چک لیست ثبت شد. سپس از تمامی افراد گروه مواجهه و گروه شاهد تست خوراکی تحمل گلوکز (Oral Glucose Tolerance Test) و آزمایشات FSH و LH نسبت به تجزیه و تحلیل داده ها اقدام شد.یافته هایافته ها بیانگر آن بود که سطح سرمی قند ناشتای خون و قند پس از 1 ساعت از انجام تست تحمل گلوکز در هر دو گروه از لحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشت، ولی میانگین قند پس از ساعت های 2 و 3 از انجام تست در دو گروه با هم متفاوت بود (p<0.03). همچنین تست تحمل گلوکز مختل با سندرم تخمدان پلی کیستیک رابطه داشت (17 نفر در گروه مواجهه در مقابل 2 نفر در گروه کنترل (RR=8.5، 1.85نتیجه گیریبراساس نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود اختلال در متابولیسم کربوهیدارت ها در بیماران PCO بیشتر مورد توجه قرار گیرد تا موارد مثبت زودتر تشخیص داده شوند.
کلیدواژگان: تخمدان پلی کیستیک، اختلال تحمل گلوکز، دیابت، نازایی -
صفحه 56زمینه و هدفاز آن جایی که سیستم عصبی انتریک پیچیده است و نیاز به شناخت بیشتری دارد، لذا تصمیم گرفت که فعالیت میوالکتریکی روده باریک را به جهت شناخت بهتر سندرم روده تحریک پذیر، با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی مدل سازی کنیم چون براساس اطلاعات تجربی، در این بیماران میزان سروتونین در سیستم عصبی انتریک افزایش یافته است و سیستم عصبی انتریک نیز بیش از اندازه فعال و حساس می شود، هدف این تحقیق اثبات موضوع پیش گفته با مدل سازی ریاضی بود.روش بررسیاز برنامه نرم افزاری MTLAB 6.5 در این پروژه استفاده شد. از جعبه ابزار شبکه عصبی برای این کار استفاده شد و شبکه های عصبی مصنوعی که معادل شبکه عصبی انتریک بودند طراحی شدند.یافته هابا استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی اندازه دامنه، زمان و تعداد اسپایک ها در شکل منحنی های فعالیت میوالکتریکی روده باریک به دست آمده که با اطلاعات تجربی مطابقت داشت.نتیجه گیریبا استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی توانستیم اثر افزایشی سروتونین را در ایجاد اختلالات حرکتی در سندرم روده تحریک پذیر، به عنوان پاتوفیزیولوژی این بیماری مورد تایید قرار دهیم. این تحقیق می تواند راهگشای مسیری برای طراحی شبکه های عصبی دیگری به منظور بررسی اثرات احتمالی داروها و یافتن روش های موثرتری در درمان سندرم روده تحریک پذیر باشد.
کلیدواژگان: سیستم عصبی انتریک، سندرم روده تحریک پذیر، سروتونین، شبکه های عصبی مصنوعی -
صفحه 63زمینه و هدفشیگلوزیس نوعی بیماری حاد گوارشی است که توسط گونه های مختلف شیگلا (شیگلا دیسانتریه، شیگلا فلکسنری، شیگلا سونه ای و شیگلا بوئیدی) ایجاد می شود. هدف از این مطالعه، جداسازی، تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی، الگوی پلاسمیدی، پروتئینی (به کمک روش SDS-PAGE) و فنوتیپ تهاجمی در بین شگیلا فلکسنرهای جداشده براساس آزمون توانایی اتصال به رنگ کنگورد بوده است.روش بررسیباکتری های مورد مطالعه براساس روش های استاندارد باکتریولوژی و بیوشیمیایی شناسایی شدند. تست تعیین مقاومت دارویی براساس روش Kirby-Bauer انجام شد. استخراج پلاسمید، با روش متلاشی شدن قلیایی انجام گرفت. واکنش های سرولوژیکی براساس آگلوتیناسیون روی لام هم با آنتی سرم مونوکلونال و هم با آنتی سرم پلی کلونال تعیین شد. سویه های مهاجم براساس توانایی اتصال به رنگ کنگورد موجود در محیط TSA مشخص شدند.یافته هااز 350 گونه شیگلای جدا شده، 142 مورد (40.57%) مربوط به شیگلا فلکسنری بود. تعداد افراد مونث و مذکر به ترتیب 41 و 59% بوده است. از 100 باکتری مورد بررسی، 95% به تتراسایکلین، 91.3% به آمپی سیلین، 86% به کوتریموکسازول و 70.3% به سفالکسین، مقاوم بودند. همه باکتری های مورد آزمایش به سیپروفلوکساسین حساسیت نشان دادند. اکثر سویه ها دارای نوارهای پلاسمیدی متعدد از 1 تا 5 نوار پلاسمیدی بوده اند. به طور کلی، 11 الگوی پلاسمیدی در شیگلا فلکسنری های جدا شده در این تحقیق مشخص شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که سروتیپ 2، شایع ترین سروتیپ شیگلا فلکسنری جدا شده (39%) بوده است. براساس نتایج این مطالعه، 46% از سویه های شیگلا فلکسنری جدا شده کلنی های کنگورد مثبت داشته و دارای همولیز کامل روی محیط خوندار بوده اند.نتیجه گیریخصوصیات تهاجمی همه سویه های شیگلا فلکسنری یکسان نیست. ضمن رعایت نکات بهداشتی جهت پیشگیری از بیماری اسهال ناشی از باکتری ها از جمله شیگلا پیشنهاد می گردد که آزمایشگاه ها در جداسازی این باکتری توجه بیشتری کنند. در ضمن، برای شناسایی سویه های بیماریزا از غیربیماریزا، از تست کنگورد که ساده، ارزان وسریع است استفاده شود. انجام آزمایش آنتی بیوگرام به منظور جلوگیری از بروز مقاومت آنتی بیوتیکی توصیه می شود.
کلیدواژگان: شیگلافلکسنری، الگوی پلاسمیدی، باندهای پروتئینی، فنوتیپ تهاجمی -
صفحه 74زمینه و هدفکیست های طحالی به طور کلی موارد غیرمعمولی در جراحی های عمومی می باشند. در این میان کیست های اولیه و غیرانگلی طحال نیز جزو بیماری های نادر می باشند که تا کنون تعداد 1000 مورد از این کیست ها در منابع گزارش شده اند. این کیست ها غالبا اپیتلیالی هستند و در مواردی نیز اندازه ای بسیار بزرگ می یابند.
معرفی بیمار: موردی که گزارش می گردد، پسر بچه ایست 10 ساله که با شکایت غیرمعمول احساس سنگینی و بزرگی سمت چپ شکم و غیرقرینگی آن مراجعه نموده بود، که در بررسی های سونوگرافیک و CT-Scan، توده ای با ماهیت کیستیک (Simple Cyst) و قطری حدود 20cm گزارش گردید که باعث رانده شدهن احشای مجاور از جمله کلیه چپ به خلف شده بود. این بیمار پس از بررسی از نظر کیست هیداتید، کاندید اسپلتکتومی شده و پس از جراحی باز شکم با حال مناسبی ترخیص گردید. نتیجه بررسی نمونه پاتولوژی وی تایید کننده Epithelial Cyst بود.نتیجه گیریکیست های اپیتلیالی در طحال ممکن است به طور اتفاقی کشف شوند. یا به دنبال بزرگی بیش از حد و بروز عوارضی همچون هموراژی و پارگی بروز نمایند و یا همانند بیمار ما با شکایتی غیرمعمول مراجعه نمایند. باید توجه داشت که کیست های طحال با قطر بیش از 5cm را باید با مداخله جراحی درمان نمود که در صورت بزرگی بیش از حد به دلیل تخریب قسمت هایی از بافت طحال و نیز احتمال خونریزی زیاد نمی توان به صورت پارشیال اقدام به برداشت کیست و طحال نمود. در این موارد برداشت کامل طحال راه حل مناسب درمانی برای بیمار می باشدکلیدواژگان: طحال، کیست منفر غیر انگلی، کیست اپیتلیال، جراحی -
صفحه 79زمینه و هدفرتینوبلاستومای سه طرفه یا Trilateral Retinoblastoma، سندرمی بسیار نادر ولی کاملا تعریف شده می باشد که دارای منشا ژنتیکی بوده و جنبه وراثتی دارد. این سندرم شامل تومورهایی است که اغلب چند سال بعد از درمان موفق رتینوبلاستومای چشمی و بدون هیچگونه شواهدی از تهاجم موضعی مستقیم و متاستاز دوردست، در نواحی پینه آل، پاراسلارو سوپراسلار بروز می کند. اولین مورد آن در سال 1971 گزارش شد و تاکنون کمتر از 50 مورد TRB با درگیری سوپراسلار در منابع مختلف گزارش شده اند.
معرفی بیمار: بیمار مورد بررسی در گزارش حاضر یک مورد TRB با درگیری سوپراسلار بود. بیمار دختر بچه ای 2 ساله بود که با علایم استفراغ، تورم و قرمزی چشم چپ با روندی روبه رشد از 15 روز قبل و لکوکوربا و پروپتوز و بیرون زدگی چشم همراه با آبریزش چشم از 1 هفته قبل از بستری، مراجعه نموده بود. وی دارای مشکلاتی چون نابینایی و ناشنوایی نیز بود.نتیجه گیریتشخیص این سندرم با توجه به اختصاصی بودن علایم رادیولوژیک و محدود بودن تشخیص های افتراقی خصوصا در حضور کلسیفیکاسیون موضعی بدون پاتولوژی نیز مقدوراست و در زمانی که این سندروم کشنده تشخیص آن با CT-Scan مقدور گردد، به معنی پروگنوز بد بیماری بوده که میزان بقا فرد را تا حدود کمتر از 12 ماه کاهش می دهد. به دلیل پروگنوز بد این بیماران، اقدامات تشخیصی مناسب و معاینه نوزادان در بدو تولد از نظر Red Reflex و فوندوسکوپی (در موارد مشکوک) لازم به نظر می رسد. از طرفی نیز با توجه به وراثتی بودن این بیماری ژنتیکی، انجام غربالگری مناسب و مشاوره ژنتیکی در چنین خانواده هایی ضروری می باشد.
کلیدواژگان: رتین، سلاتورسیکا، نئوپلاسم، رتینوبلاستومای سه طرفه
-
Page 1Background And AimThis study was designed to determine the presence of any correlation between 4-hour and 24-hour urine protein values in pregnant women with hypertensive disorders in Besat Hospital, in Sanandaj in 1383.Materials And MethodsThis was a cross-sectional study and included 58 inpatient pregnant women who had been initially diagnosed as having hypertensive disorders in pregnancy. Urine samples were collected in 2 successive periods. The first 4 hour and the next 20-hour urine samples were collected in separate containers. The urine volume, urine protein and creatinine concentration of the 4-hour and 24-hour samples were separately measured and the correlation between both urine samples was determined by Pearson`s Correlation Method.ResultsA total of 58 patients were entered into this study, 42 of them with no proteinuria and 16 with mild proteinuria. The value for the 4-hour urine protein was found to correlate with those of the 24-hour samples (R=0.821) in patients with hypertensive disorders in pregnancy. Also sensitivity and specifity of 4-hour urine test were 70.6% and 90.2% respectively.ConclusionTotal protein values of 4-hour urine samples correlated well with those of 24-hour urine samples (p<0.001) of the patients with hypertensive disorders in pregnancy.
-
Page 6Background And AimStatins have been used in neuroprotection after cerebral ischemia. However, their mechanisms of action remain unknown. We have previously shown the protective effect of statins after cerebral ischemic injury. We have also shown that hyperthermia can exacerbate cerebral ischemic injury and that the efficacy of tissue plasminogen activator (tPA) is reduced in the presence of hyperthermia. In this study the effect of simvastatin alone or in combination with hyperthermia on brain ischemic injury was evaluated.Materials And MethodsThis was an experimental study. Sample size comprised 13 groups of male rats. In four studies, the rectal and brain temperature of the rats were measured and neuroprotective effect of simvastatin alone or in combination with hyperthermia in thromboebolic stroke was evaluated. The collected data were analyzed by means of sigmastat 3.1 soft ware and statistical tests of ANOVA, Tukey and Krascal walis.ResultsThe results of this study showed that brain temperature was approximately 0.50C lower than that of rectum. Results indicate that simvastatin alone reduced the infarct volume by 46% compared to the control group (p<0.01). Simvastatin improved neurological deficits and reduced brain edema significantly, (p<0.05). Administration of simvastatin significantly decreased perfusion deficits and BBB permeability.ConclusionThese studies suggest that simvastatin is protective in an embolic model of stroke and can decrease BBB permeability and perfusion deficits in brain injured rats.MCA: middle cerebral artery, BBB: blood- brain barrier, tPA: tissue plasminogen activator
-
Page 18Background And AimAt the present time, cancer is among the first three causes of death in developed countries and also in Iran. Considering different distribution of different types of cancers in the world and their significance in regard to morbidity and mortality, diagnosis of different kinds of cancers will be the first step in controlling these disorders. By proper planning, we can reduce the incidence rate of all types of cancers. This survey deals with epidemiological study of cancers in Kurdistan province.Materials And MethodsThis was a descriptive study. Data were obtained from cancer registration system, which is a national program. In this system the data of all types of cancers, diagnosed in pathological centers, were collected and entered into the national soft ware program. Different types of cancers were encoded on the basis of ICD_O2. In this study 1294 cases of different types of cancers were collected from pathologic diagnostic centers in Kurdistan province in a period of 2 years (2003-2004).ResultsIn this survey the overall incidence rate of all types of cancer in 2003 and 2004, was 60 and 66.9 in 100000 people. 62% of cases were male and 38% female. Generally, the most common cancers in both sexes, were those of skin (22.8%), stomach (20.5%), esophagus (12.8%), urinary bladder (7.5%) and lung and bronchus (4.9%). The most common cancers in male patients, belonged to stomach, skin, esophagus, bladder, lung, prostate, colorectal; and in female patients, cancers of skin, esophagus, stomach, breast and colorectal carcinoma were the most frequent types, respectively. The highest incidence rate of cancers had occurred in the patients who were older than 75 years. Histopathologically the most common cancers of skin, stomach and esophagus were basal cell carcinoma, adenocarcinoma and squamous cell carcinoma respectively.Conclusionskin cancers were the most common cancers in Kurdistan province. But the total number of cases of cancers of all parts of Gastro-intestinal tract, exceeded those of all other systems. In Females, opposed to males, esophageal cancer was more common than stomach cancer. Histopathologically, there was no significant difference in the prevalence of different cancers in Kurdistan province, in comparison to other parts of the country. The epidemiologic profile of cancers in Kurdistan province is different from other parts of our country, which requires more investigation.
-
Page 26Background And Aimprevalence of hypertension is about 11% among Iranian population. Many factors such as psychological stress, smoking, and type A personality influence the prevalence of hypertension. The purpose of this study was to evaluate type A personality in hypertensive patients.Materials And MethodsThis was a descriptive study. Among 500 patients referring to the cardiology clinics of Sina and Shahid Madani Hospitals in Tabriz, one hundred hypertensive patients were selected by simple sampling method in a period of two months. Demographic data collected and after securing patients` consents, personality questionnaires (TAQ) were filled out. Data entry and analysis performed by means of SPSS statistical software.ResultsFifty males and females were included in this study, mean age were 57±11 and 57±8 for men and women respectively. Systolic blood pressures were in the range of 120-210 mmHg, with a mean value of 157±17.5 Mean blood pressure (BP) was 158/90 mmHg in men and 159/92 mmHg in women accordingly. Prevalence rates of type A and B personalities in hypertensive patients were 54% and 38% respectively which showed a significant statistical difference.ConclusionThis study showed a high prevalence rate of type A personality in hypertensive patients. We recommend assessment of personality type of hypertensive patients and inclusion of supportive psychiatric measures in the treatment of patients with type A personality as an adjunctive treatment for hypertension.
-
Page 32Background And AimDomestic violence has been recognized as a public cultural and health issue that can affect pregnancy through direct or indirect mechanisms. The present study was conducted to investigate the prevalence, related factors and outcome of physical domestic violence against pregnant women in Sanandaj hospitals.Materials And MethodsThis cross-sectional study included 840 pregnant women who had been selected by systematic random sampling and hospitalized for termination of pregnancy (labor or abortion). Data were collected from constructional interview and labor documents. Consequences of domestic violence included LBW, PROM, abortion, preterm labor and still birth. The results were analyzed through descriptive and analytical tests.ResultsThe prevalence of physical domestic violence during pregnancy was 8.5%. Most cases were housewives (p<0.05) and of low economic status (p<0.01). Regarding their husbands, low education (p<0.03), unemployment, smoking, drug abuse (p=0.000) and alcohol drinking (p<0.01) had significant relationships with the prevalence of domestic violence. Cultural differences and shotgun wedding (p<0.01) were associated with higher rates of physical domestic violence during pregnancy. Women who had experienced such aggression were more likely to have premature rupture of membranes and abortion.ConclusionRoutine screening for domestic violence in pregnancy and educational measures to convince the men to change their violent conduct, empowerment of the women and reforming the defective cultural structure of the society should be taken into consideration.
-
Page 42Background And AimBlood-borne infections are important threatening problems for health care staff which needs more attention. Heart surgery and invasive heart procedures are major risks for transmission of viruses like HBV, HCV, and HIV to patients and medical staff. Therefore this study was performed to assess prevalence of such infections in these patients.Materials And MethodsThis descriptive survey included all the patients who had been admitted for cardiac surgery or invasive cardiac procedures in Emam Ali Hospital in Kermanshah from 1999 to 2003. Data collected from medical records, were analyzed by means of T and X2 tests. P. value <0.005 regarded significant.ResultsAmong 6820 cases, 112 patients had positive HBV and HCV tests (1.6 percent) with 89 HBV positive (1.3 percent) and 31 HCV positive (0.45 percent) cases. (8 patents were both HCV and HBV positive) 76 patients were male (74%), and the remainder were female.No HIV positive patient was detected. Positive cases were more common in hospitalized patients, those with history of previous surgery and blood transfusion, addicts and housekeepers. Data analysis by means of X2 test showed significant correlation between presence of HCV and HBV infection with history of transfusion (p. value=0.001) and previous surgery (P. value=0.015) but not with addiction (p. value=0.675). The variables of education level and job were not found to be risk factors.Conclusionprevalence of hepatitis among cardiac Patients is similar to general population, so performing routine HBV, HCV, HIV tests in high risk groups should be regarded more important.
-
Page 48Background And AimDisorders of carbohydrate metablolism are among metabolic disorders which can be encountered in patients with PCO syndrome. The present study was designed to assess the relationship between PCOS and glucose intolerance in patients referring to obstetric clinic in Sanansaj in 2004.Materials And MethodsThis study was a descriptive case-control study. The case group included 126 women at reproductive age with PCOS, confirmed with clinical, sonographic and laboratory data. Control group consisted of 126 women without any evidence of PCOS that were matched with the case group for age, weight, hight, pregnancy number, method of contraception, history of abortion and still birth. Oral glucose tolerance test (GTT) using a standard 75 g glucose was performed and LH and FSH were checked for all subjects. Using SPSS win soft ware, data were analyzed by means of chi-square (2) and T-tests.ResultsAccording to the results of this study the mean level of blood glucose, fasting and after 1 hour, did not show any significant differences; but after 2 and 3 hours we found remarkable differences in the glucose values between the two groups. Impaired glucose tolerance test was significantly higher in the case group. (17 vs. 2 and p=0.001 OR=9.67 Cl 2.08
Conclusion
Page 56
Background And Aim
Since enteric nervous system is a complicated network and calls for more investigations, we decided to develop a model for myoelectric activity of small intestine by use of artificial nerve networks, in order to reach a better understanding of I.B.S. According to empirical knowledge concerning I.B.S, serotonin level in enteric nervous system increases and this system becomes more excitable and active. The aim of this study was to prove these issues by use of mathematical models.Materials And Methods
MTLAB 6.5 soft ware was used in this project. Artificial nerve networks, equivalent to enteric nervous system were designed.Results
By making use of artificial nerve networks, amplitude, time and number of spikes in the myoelectric curve of small intestine were determined which were compatible with empirical information.Conclusion
Using artificial nerve networks, the effect of increased level of serotonin as a pathophysiological factor, on bowel movement in IBS was established. This study can pave the way for designing other artificial networks to assess potential effects of drugs; or developing more effective methods for treatment of I.B.S.
Page 63
Background And Aim
Shigellosis is an acute gastroenteritis caused by Shigella species, including S. dysenteriae, S. flexneri, S. boydi and S. sonnei.The purpose of this study was to isolate and to determine antibiotic resistance, plasmid profile and protein bands by SDS-PAGE, and also phenotypic virulence by Congo red dye among S. flexneri strains.Materials And Methods
The isolated bacteria were identified by use of standard bacterial and biochemical methods. Antibiotic susceptibility tests were performed according to kirby-Bauer method. Plasmids were isolated by alkaline lysis method. Serological reactions were detected by slide agglutination tests with both polyclonal and monoclonal antisera kits. Virulent strains were isolated on a TSA plate containing Congo red dye. Results
From 350 isolated Shigella spp., 142 (40.57%) were S. flexneri. Of 350 patients 41% were female and 59% male. In 100 S. flexneri isolates, resistance rates to tetracycline, ampicillin, trimethoprim-sulfometoxazol and cephalexin were 95%, 91.3%, 85.6% and 70.3% respectively. All of isolates were sensitive to ciprofloxacin. Most isolates contained multiple plasmid bands (1-5 plasmid's bands). A total of 11 distinct plasmid profile patterns were identified. The results of our study showed that serotype 2 was the most common isolated serotype of S. flexeneri (39%). In this study, 46% of S. flexneri were Congo red positive and haemolysin positive on blood agar plates. A 120 KDa protein band was detected on electrophoresis gel.Conclusion
These data showed, pathogenicities of all S. flexneri isolates are not similar. Health care can prevent bacterial diarrhea due to shigella. Therefore laboratories are recommended to be more concerned about isolation of these bacteria. Congo red dye binding test is cheap, simple and rapid, so, it can be used to determine the virulence properties of S. flexneri. Antibiogram tests are recommended to prevent antibiotic resistance.
Page 74
Background And Aim
Splenic cysts are unusual in everyday surgical practice. Primary splenic cyst is a relatively rare disease, the majority of cases are classified as epithelial cyst that in some cases has a huge appearance. In the literature, only about 1000 cases of epithelial cysts of spleen have been reported. Case Report: This case is a 10-year old boy who presented with unusual complaints such as mild abdominal discomfort & sensation of fullness in the left side of abdomen together with enlargement and asymmetry. Ultrasonic & radiological examination (IV-oral abdominal CT-scan), showed a simple cyst of spleen with a diameter of 20 cm pushing the left kidney posteriorly. Test for hydatid cyst was performed and after a successful splenectomy the patient was discharged. The pathologic examination, confirmed the diagnosis of epithelial cyst.Case Report: Epithelial cysts of spleen are asymptomatic & discovered incidentally. Also they may be detected by presenting with unusual complaints or enlargement of the cyst and its complications like hemorrhage & rupture. Simple splenic cyst with more than 5 cm in diameter must be resected by surgical Intervention. Large cysts can damage spleen and increase risk of bleeding during partial splenectomy. Therefore in such cases total splenectomy is the best method of surgery.
Page 79
Background And Aim
Trilateral Retinoblastoma (TRB) is a rare, but well recognized syndrome that have a hereditary base. These tumors usually occur in the pineal, parasellar, or suprasellar regions, often several years after successful management of ocular retinoblastoma (RB) without evidence of direct extension or distant metastasis. The first report of TRB was in 1971 and fewer than 50 cases of TRB with suprasellar involvement have been reported in the literature.Case Report: Here we report a case of TRB with suprasellar involvement in a patient with bilateral retinoblastoma. The patient was a 2-year-old girl with red inflamed eye and vomiting during the last 15 days and lacrimation, leukocoria and proptosis from one week prior to admission. She was blind and deaf. Owing to special radiological signs, presence of calcification in the tumor, and limited number of differential diagnoses, diagnosis of TBR without pathological examination is possible. Conclusion
When TRB is detected in the brain CT-scan, It means that, the prognosis is very poor and survival rate will be less than 12 months. Because of poor prognosis of this syndrome, examination of the neonates and babies and checking the red reflexes and funduscopy in doubtful cases, at the time of birth are mandatory. Screening of the families of the patients with retinoblastoma and genetic counseling should be regarded necessary.