فهرست مطالب

پایش - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1385)

مجله پایش
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1385)

  • 88 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/03/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • راهنمای نویسندگان
    صفحه 2
  • دکترزهرا محتشم امیری، محمود رضوانی، رضا جعفری شکیب، عباس جعفری شکیب صفحات 5-10
    هپاتیت C یکی از علل مهم نارسایی کبدی و پیوند کبد بوده و راه های شناخته شده انتقال این بیماری شامل دریافت خون و فرآورده های آلوده آن، اعتیاد تزریقی یا استنشاقی، رفتارهای پرخطر جنسی (شرکای جنسی متعدد، ابتلا به بیماری های قابل انتقال از راه جنسی، همجنس بازی)، خالکوبی، استفاده از تیغ و سرنگ مشترک می باشد. با توجه به بالا بودن خطر ابتلا به هپاتیت C در زندانیان، بخصوص زندانیان بند مواد مخدر و خطراتی که در درجه اول خانوده ایشان و در مقام بعدی، تمامی افراد جامعه را از جهت ابتلا پس از آزادی آنان از زندان تهدید می کند، این مطالعه در بند مواد مخدر زندان لاکان شهر رشت اجرا گردید. در یک مطالعه مقطعی، تمامی زندانیان بند مواد مخدر زندان لاکان رشت در نیمه اول سال 1382 تحت مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه ای حاوی اطلاعات جمعیتی و عوامل خطر احتمالی ابتلا به صورت خودایفا توسط همکاران طرح در بین زندانیان توزیع و از تمامی آنان یک نمونه خون جهت بررسی سرولوژیک گرفته شد. نمونه های خون در آزمایشگاه مرکز بهداشت استان تحت آزمون ELISA نسل سوم قرار گرفته و تمام نمونه های مثبت مجددا مورد آزمون قرار گرفتند. سپس داده ها جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS 11.5 تجزیه و تحلیل شدند. از آزمون c2 و Logistic Regression جهت مقایسه بین گروه ها و عوامل موثر در ابتلا استفاده گردید. در این مطالعه، 460 زندانی با میانگین سنی 34.7 ± 8.9 سال (دامنه 18 تا 65 سال) بررسی شدند. میانگین طول مدت اعتیاد در این افراد 9.6 ± 8 سال بود. 49 درصد تریاک، 18.3 درصد هرویین، 12.4 درصد حشیش و بقیه بیش از یک ماده مصرف می کردند. رفتارهای پرخطر جهت ابتلا به آنها شایع بوده: 18.6 درصد معتاد تزریقی و 56.2 درصد معتاد استنشاقی بوده و 56.1 درصد خالکوبی داشتند. 209 نفر (45.4 درصد) آنتی بادی برضد هپاتیت C داشتند که این میزان در معتادان تزریقی 88.9 درصد بود. اعتیاد تزریقی، خالکوبی و سابقه قبلی زندان با نتیجه مثبت آزمون ارتباط معنی داری داشت (P<0.05). مطالعه حاضر نشان می دهد که هپاتیت C در زندان شایع بوده و لازم است که برنامه های پیشگیری و غربالگری به همراه آموزش های لازم برای زندانیان هر چه سریع تر به اجر در آید.
    کلیدواژگان: هپاتیت C، زندان، اعتیاد
  • فربد عبادی فرد آذر، حسن انصاری، علیرضا ظهور، سیدسینا مرعشی صفحات 11-18
    هدف سیستم رایانه ای اطلاعات بیمارستانی (Hospital Information System) بهره گیری از رایانه ها و تجهیزات ارتباطی برای جمع آوری، ذخیره، پردازش، استخراج و ارتباط دادن اطلاعات مراقبتی بیمار و اطلاعات مدیریتی است. هدف از این مطالعه مقطعی که در سال 1384 انجام گرفت، بررسی نظرات کاربران در مورد سیستم رایانه ای اطلاعات بیمارستانی (HIS) در بیمارستان های تهران و کرج بود. در این بررسی با مسوولان 20 بیمارستان از بین 36 بیمارستانی که دارای سیستم رایانه ای اطلاعات بیمارستانی بودند مصاحبه انجام شد. نتایج نشان داد که گزارش ها و خروجی های مورد نیاز، مهم ترین معیارهای مناسب جهت انتخاب HIS از دیدگاه افراد تحت بررسی است. مدیریت سازمان، نحوه تامین منابع، فرهنگ سازی در سطح مدیران و کاربران و سیستم پذیری سازمان نیز مهم ترین متغیرهای مربوط به پیش نیازهای استقرار سیستم از دیدگاه کاربران شناخته شد. همچنین راحت بودن یادگیری، موثر بودن خدمات نگهداری و راحت بودن کار با برنامه، مستقل از نقش و مسوولیت کاربران، بیشترین عوامل رضایت کاربران بود.
    با دقت در یافته های این مطالعه و نیز با توجه به نواقص و محدودیت های سیستم های فعلی اطلاعات بیمارستانی در ایران، سرمایه گذاری های بیشتر مالی، انسانی و فنی برای نزدیک تر شدن به سطح انتظارات و نیازهای سازمان ها و کاربران آنها قویا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، نظرسنجی از کاربران
  • مسعود یونسیان، علی مرادی، علی حاجی، علیرضا مصداقی نیا، موسی زرگر صفحات 19-26
    موتورسواران سهم عمده ای در بروز سوانح ترافیکی دارند. اخیرا به منظور ساماندهی وضعیت عبور و مرور موتورسواران در شهر تهران، طرح ویژه ای توسط راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ به منظور تشدید مجازات موتورسواران متخلف و کاهش تبعات بعدی (از جمله تصادفات ترافیکی در خطوط ویژه اتوبوسرانی) به مورد اجرا گذاشته شده است و در همین راستا مطالعه ای با هدف ارزیابی طرح مذکور در مورد سوانح و حوادث ترافیکی طراحی و اجرا شد. این مطالعه از نوع ارزیابی قبل و بعد بوده و در سال 1383 در بخش اورژانس بیمارستان سینای شهر تهران انجام پذیرفته است. با توجه به این که در زمان انجام مطالعه، مداخله موردنظر توسط راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ صورت گرفته بود، محققین صرفا به عنوان مشاهده گر (خارجی) به ارزیابی تاثیر این مداخله بر تعداد بیماران مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان سینا پرداختند. جامعه مورد مطالعه شامل مصدومین ناشی از سوانح ترافیکی مراجعه کننده به این بیمارستان بوده است که به شیوه سرشماری انتخاب شدند. معیار ورود به مطالعه عبارت بود از مراجعه به اورژانس بیمارستان سینا در فاصله زمانی معین (18 اردیبهشت 83 لغایت 17 خرداد 83 به عنوان دوره اجرای مداخله، 18 فروردین 83 لغایت 17 اردیبهشت 83 و همچنین 18 اردیبهشت 82 لغایت 17 خرداد 82 به عنوان گروه کنترل) و داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه در سه مرحله (ماه قبل از مداخله، ماده متناظر سال گذشته و ماه بعد از مداخله) جمع آوری شدند. در این مطالعه، 1965 بیمار صدمه دیده ناشی از سوانح ترافیکی مراجعه کننده تحت بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز از پرونده ها استخراج و بر اساس نظام بین المللی طبقه بندی بیماری ها (ICD10) کدبندی شده و در نهایت با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی به وسیله نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های مطالعه نشان داد که میانگین روزانه تعداد مصدومین ناشی از سوانح ترافیکی مراجعه کننده به بیمارستان سینا در ماه اول اجرای طرح ساماندهی در مقایسه با ماه قبل از اجرای آن و ماه متناظر سال قبل افزایش یافته (P=0.008)، اما بروز صدمات شدید ناشی از تصادفات (P<0.0001) و همچنین بروز صدمات ناحیه سر و گردن کاهش یافته است (P=0.001). با توجه به نتایج به دست آمده در این تحقیق در مجموع به نظر می رسد اگرچه اجرای طرح ساماندهی عبور و مرور موتورسواران در پلیس راهور تهران بزرگ، تعداد جراحات ناشی از سوانح ترافیکی مرتبط با موتورسیکلت را کاهش نداده است، اما با ایجاد تغییراتی در الگوی بروز این سوانح موجب کاهش صدمات شدید و صدمات وارده به نواحی سر و صورت مصدومین شده است.
    کلیدواژگان: موتورسواران، سوانح ترافیکی، نظام بین المللی طبقه بندی بیماری ها
  • کورش هلاکویی نایینی، علی مرادی صفحات 27-35
    براساس آمارهای معاونت راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی در سال 1381 در کل کشور 796 عابر پیاده در اثر تصادفات رانندگی جان خود را از دست داده اند که 399 نفر (50 درصد) مربوط به معابر درون شهری و 397 نفر (50 درصد) آنها مربوط به معابر برون شهری بوده است.
    با توجه به این وضعیت، مطالعه حاضر به منظور تعیین سطح آگاهی، چگونگی نگرش و عملکرد عابرین پیاده در مورد مقررات راهنمایی و رانندگی در شهر تهران انجام گرفت. مطالعه از نوع منطقی بوده و جامعه هدف، عابرین پیاده در شهر تهران بوده اند. نحوه نمونه گیری به صورت غیر احتمالی آسان بوده و حجم نمونه مورد نیاز 576 نفر تعیین گردید.
    در آنالیز تحلیلی برای تعیین ارتباط متغیرهای کیفی از آزمون کای دو و در صورت لزوم از شاخص میزان بخت (Odds Ratio-OR) و حدود اطمینان آن استفاده شد. پایایی سوالات در هر حیطه با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت.
    در مجموع 580 عابر مورد بررسی قرار گرفتند. به ترتیب 60.7، 66.7 و 54.8 درصد از افراد مورد بررسی دارای آگاهی، نگرش و عملکرد مناسب در زمینه مقررات راهنمایی و رانندگی بوده اند. پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک، آگاهی و نگرش عابرین در زمینه مقررات راهنمایی و رانندگی از نظر آماری دارای ارتباط معنی دار بود. اما ارتباط معنی داری بین نگرش و عملکرد آنها مشاهده نشد. آگاهی عابرین مورد بررسی در مورد مقررات راهنمایی و رانندگی با تحصیلات و شغل آنها مرتبط بود. همچنین ارتباط سن با نگرش و ارتباط جنس، تحصیلات و شغل با عملکرد آنها از نظر آماری معنی دار بود.
    این مطالعه نشان داد عملکرد عابرین در شهر تهران در زمینه مقررات راهنمایی و رانندگی ضعیف است. نکته قابل ذکر دیگر روند کاهشی در نسبت وضعیت مطلوب از آگاهی به نگرش و از نگرش به عملکرد است. با توجه به اهمیت نقش عوامل انسانی در وقوع سوانح و حوادث ترافیکی، بهترین روش جهت کاهش وقوع این گونه حوادث به کارگیری برنامه های پیشگیرانه و آموزشی است. با استفاده از نتایج چنین تحقیقاتی می توان به نحو بهتر و هدفمندتری چنین برنامه هایی را طراحی و اجرا نمود و در نهایت نگرش، رفتار و شیوه های زندگی مردم را در زمینه ترافیک ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: عابرین، آگاهی، نگرش، عملکرد، مقررات راهنمایی و رانندگی
  • موسی عنبری، احمد علی نوربالا، کاظم محمد صفحات 37-44
    بنابر آخرین گزارش جامع جهانی حوادث (در سال 2002)، ایران در میان کشورهای دنیا از حیث آسیب دیدگی (و آسیب پذیری) جزء هفت کشور نخست قرار دارد. با تحلیل وضعیت هفت کشور آسیب دیده همتای ایران، همچنین احتساب میزان خسارات حادثه بم، به جرات می توان گفت ایران در میان کشورهای حادثه خیز و آسیب پذیر دنیا از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
    زلزله بم به عنوان یکی از منحصر به فردترین فجایع طبیعی در تقویم حوادث عالم، علی رغم ایجاد تالم عمومی، منبع مستندی برای شناخت ابعاد حوادث احتمالی مشابه و تجربه مهمی برای آمادگی و مدیریت بهتر حوادث در کشور است.
    یافته های مقاله حاضر که حاصل یافته های یک مطالعه پیمایشی (1383) در میان نمونه ای شامل 415 خانوار از آسیب دیدگان مناطق شهری و روستایی شهرستان بم است نشان می دهد مدیریت حادثه به ویژه عملیات نجات حادثه دیدگان با تلاش های سخت کوشانه و گسترده همه نهادهای امدادی صورت گرفته است. نوع مدیریت عملیات، خودجوش و تا حدی غیر متمرکز بوده است که علی رغم مشکلات و کاستی های موجود، از نظر اکثر خانوارهای حادثه دیده و کارشناسان داخلی و خارجی، تقریبا موفق ارزیابی شده و امکانات و خدمات ارایه شده در حین حادثه، متناسب با استانداردهای جهانی امداد و نجات بوده است. مهم ترین عوامل مرتبط با کیفیت، عملیات نجات حادثه دیدگان، وضعیت نظم و امنیت منطقه، میزان هماهنگی (ارگانیک) بین نهادهای امدادی، سرعت عمل یگان های هوایی و تلاش های امدادگران بوده است.
    کلیدواژگان: حوادث در ایران، عملیات نجات، زلزله بم، مدیریت حادثه، درمان و خدمات پزشکی
  • سحر نازنجات، علی فیض زاده، شبنم اصغری، عباسعلی کشتکار، رامین حشمت، سید رضامجدزاده صفحات 45-54
    ابتلا به HIV با سرعت بالایی در جهان و ایران در حال گسترش است. در کشورهایی همچون ایران که همه گیری عمومی نشده و در گروه های خاصی متمرکز است، پیشگیری از گسترش آن به جمعیت عمومی از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این میان ضروری است اولویت بندی پژوهش ها و مداخلات پیشگیرانه، مبتنی بر شواهد علمی باشد و فراوانی محلی عوامل موثر بر ابتلا را مدنظر قرار دهد. در این طرح با انجام مرور سیستماتیک، شیوع و قدرت اثر سه عامل خطر «رفتار پرخطر جنسی»، «اعتیاد تزریقی»، و «کمبود دانش و نگرش مناسب در مورد نحوه انتقال بیماری» بررسی گردید و اولویت های پژوهشی با درنظر گرفتن فاصله اطلاعاتی موجود و مورد نیاز مشخص شد. به رغم وجود ناهمگونی اطلاعات، از نتایج متاآنالیز یا در برخی موارد سناریوهای فرضی به عنوان محتمل ترین گزینه جهت محاسبه شاخص (Generalized Impact Fraction-GIF) استفاده شد. محاسبه این شاخص نیازمند اطلاع از شیوع و قدرت اثر مشکل یا هر یک از عوامل خطر و همچنین سطح مقابل واقع شیوع می باشد. مقدار عددی این شاخص بیانگر میزان درصد کاهش بار بیماری به دنبال تغییر شیوع از میزان موجود به میزان مقابل واقع می باشد. در حالی که سطح مقابل واقع شیوع، موضوعی ذهنی است که به روش های مختلفی قابل برآورد است. در این بررسی، از 93 مطالعه موجود، 53 مطالعه دارای معیارهای انتخاب بودند. شیوع آگاهی ضعیف در جمعیت عمومی 29.3 درصد برآورد شد. GIF مربوط به مصرف تزریقی مواد در خارج از زندان ها 12 درصد، GIF مربوط به مصرف تزریقی مواد در داخل زندان ها 16 تا 75 درصد و GIF مربوط به رفتار پرخطر جنسی به علت فقدان اطلاعات ضروری محاسبه نگردید. با توجه به فاصله اطلاعاتی موجود، مهم ترین اولویت های پژوهشی برای سیاست گذاری های مبتنی بر شواهد، تعیین شیوع اعتیاد تزریقی و رفتار پرخطر جنسی (ارتباط جنسی با بیش از یک نفر برای کسب پول، حمایت، یا هر چیز دیگر یا ارتباط جنسی مرد با مرد) در جامعه و بروز HIV در این دو گروه و سایر گروه های در معرض خطر و نیز تقویت شواهد علمی برای تعیین اثر هر یک از عوامل خطر و بررسی هزینه- اثربخشی مداخله های مختلف پیشگیرانه شامل آموزش و اطلاع رسانی و کاهش آسیب می باشد.
    کلیدواژگان: ویروس نقص ایمنی اکتسابی، مرور سیستماتیک، متاآنالیز
  • فرزانه مفتون، ژیلا صدیقی، سیدعلی آذین، علی منتظری صفحات 55-62
    روش های درمانی غیرمرسوم (طب مکمل) نوعی از مداخلات پزشکی هستند که حداقل در کشور ما به طور گسترده در دانشکده های پزشکی آموزش داده نمی شوند و به طور معمول در بیمارستان ها در دسترس نیستند. این مقاله بر آن است تا نگاهی کوتاه به برخی از ابعاد حایز اهمیت روش های درمانی غیرمرسوم داشته باشد. نتایج مطالعات متعدد نشان می دهد که استفاده از این روش ها رو به افزایش است و میزان شیوع استفاده از حداقل یکی از روش های غیرمرسوم (طب مکمل) در کشورهای انگلستان 33 درصد، استرالیا 45 درصد، ایران 42 درصد، آمریکا 34 درصد، بلژیک 75-66 درصد، فرانسه 49 درصد، هلند 18 درصد و آلمان 30-20 درصد است.
    مهم ترین چالشی که امروز طب مکمل با آن روبروست، تشکیک در علمی بودن است. بر همین اساس استاندارد نمودن روش های طب مکمل با توجه به تجربی بودن آنها امری ضروری است. به نظر می رسد در راستای استانداردسازی این روش ها می توان اقدامات ذیل را پیشنهاد نمود: - شناسایی وضعیت موجود در زمینه روش های درمانی غیرمرسوم (طب مکمل)- شناسایی درمانگران دارای مهارت در این زمینه- راه اندازی سیستم اطلاع رسانی- نهادینه سازی انجام تحقیقات مستند و علمی بر روی روش های مطرح- جذب منابع و تخصیص بودجه در راستای محورهای فوق الذکرچنین رویکردی باعث ایجاد تحول و تداوم در اعتباربخشی به تمام فرایندهای درمانی غیرمرسوم (طب مکمل) خواهد شد.
    کلیدواژگان: طب مکمل، طب جایگزین، استانداردسازی، اعتباربخشی، نظام سلامت
  • محبوبه پورحیدری، آذر سوزنی، نازنین شماعیان رضوی صفحات 63-70
    هدف از این مطالعه بررسی شیوع بارداری های ناخواسته و عوامل مرتبط با آن به منظور برنامه ریزی جهت انجام اقدامات پیشگیرانه است. در این مطالعه مقطعی که در اسفند 1383 و فروردین 1384 اجرا شد، 300 مادر باردار مراجعه کننده به بیمارستان های شهر شاهرود جهت زایمان یا سقط از طریق نمونه گیری آسان مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه ای مبتنی بر هدف تهیه و از طریق مصاحبه حضوری تکمیل شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون های کای دو، من ویتنی و رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    شیوع بارداری ناخواسته 31 درصد بوده که 28 درصد در مناطق شهری و 36 درصد در مناطق روستایی رخ داده است. از این میزان بارداری ناخواسته، 56 درصد ناخواسته حقیقی و 44 درصد ناخواسته کاذب بوده است. با افزایش تعداد فرزند (P<0.0001)، طول مدت ازدواج (P<0.0001)، ازدواج در سن پایین (P=0.001)، و بالا بودن سن همسر (P=0.001) نیز شانس بارداری ناخواسته بیشتر شده و با افزایش تحصیلات همسر (P=0.021) درصد بارداری ناخواسته کمتر می شود. همچنین در افرادی که در کلاس مشاوره قبل از ازدواج شرکت نکرده اند (P=0.013) و قبل از بارداری به مراکز بهداشتی- درمانی مراجعه منظم نداشتند (P=0.041)، خطر بارداری ناخواسته بیشتر بوده است.
    نقش شکست روش های پیشگیری از بارداری در بروز حاملگی ناخواسته بارزتر از عدم استفاده از روش های پیشگیری از بارداری است. نتایج حاصل از بررسی فوق، لزوم نظارت بیشتر بر جنبه های کیفی در ارایه خدمات تنظیم خانواده و توجه ویژه به امر مشاوره و نیز آموزش نحوه صحیح استفاده از روش های پیشگیری را مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، شیوع، عوامل مرتبط، پیشگیری از بارداری
  • محمد ابراهیم خمسه، رخساره سادات عقیلی، حمیدرضا برادران مقدم، اکرم عربی صفحات 71-74
    اهمیت کیفیت در ارایه خدمات بهداشتی، به تازگی مورد توجه بسیار قرار گرفته است. یکی از نشانه های کلیدی کیفیت در خدمات بهداشتی، رضایت بیماران است. ارزیابی کیفیت خدمات و رضایت بیماران دو موضوع کاملا وابسته و مرتبط هستند، زیرا کیفیت خدمات است که نظر بیماران و میزان رضایت آنها را تعیین می کند. میزان رضایت بیماران، وابستگی نزدیکی به سطح انتظارات آنها دارد و اگر خدمات ارایه شده بیشتر از انتظار بیمار باشد، مسلما سطح رضایت افزایش می یابد. در صورتی که اگر انتظار از خدمات، بالاتر از سطح واقعی خدمات باشد نارضایتی به وجود خواهد آمد. در واقع بررسی میزان رضایت بیماران فواید و نتایج متعددی دارد، بیمار احساس می کند نیازها و انتظاراتش مورد توجه قرار گرفته است و نیز زمینه ای برای تشخیص نقاط قوت، ضعف و مشکلات قابل رفع فراهم می کند تا ارایه کننده خدمات بتواند همچنان به عنوان رقیب در حیطه خدمات بهداشتی باقی بماند. در مجموع باید گفت اندازه گیری سطح رضایت بیماران، نقش بسیار مهمی در پیشرفت و رشد خدمات بهداشتی دارد. با توجه به اهمیت موضوع رضایتمندی، این مطالعه طراحی گردید تا میزان رضایت بیماران از خدمات ارایه شده در درمانگاه های غدد و متابولیسم بیمارستان فیروزگر بررسی گردد.
  • خلاصه انگلیسی مقالات
    صفحه 76
|
  • Mohtasham Amiri Z., Rezvani M., Jafari Shakib R., Jafari Shakib A. Pages 5-10
    Objective (s): The purpose of this study was to determine the prevalence of HCV and high-risk behaviors in drug addiction inmates.
    Methods
    We conducted a cross-sectional prevalence study of HCV infection in drug addiction inmates who were admitted to a prison in Guilan province, north of Iran, between September 2003 and October 2003. Subjects were asked questions regarding risk behaviors for HCV, and blood was drawn for HCV antibody testing using an enzyme- linked immunosorbent assay (ELISA III) and positive samples rechecked.
    Results
    Four hundred sixty inmates participated in this seroprevalence study. The mean age of respondents was 34.7± 8.9 SD, (range from 18 to 65) years. Duration of addict was 9.6 ± 8 SD years and 51.7% were opium addict, 18.3% heroin addict, 12.4% cannabis addict and others had addiction to more than one substance. The HCV risk behaviors were common in this population: intravenous drug use (18.6%), intranasal drug use (56.2%) and tattoos (56.1%). Two- hundred nine study subjects (45.4%) were HCV antibody positive that this rate was 88.9% among IV drug abusers. The HCV-positive status was significantly associated with history of intravenous drug use, having had tattoos, and previous in mating (P<0.05).
    Conclusion
    Infection with hepatitis C is endemic in Iranian prisons. Better access to harm reduction strategies is needed in this environment and future studies should address the need for targeted HCV screening and education of prison inmates regarding risks for HCV.
  • Ebadi Fardazar F., Ansari H., Zohour A., Marashi S.S. Pages 11-18
    Objective(s)
    Taking the importance of end-user's satisfaction in the overall success of a HIS, this study was performed to assess their attitudes in different hospitals in Tehran.
    Methods
    Interviews were made with officials of 20 hospitals in Tehran. Research tool was a questionnaire in 8 parts.
    Results
    Sixty three officials entered into the study. The average age was 40.7 years and 62.1% were male. 80.5% of the respondents indicated that they were satisfied or very satisfied with HIS in their hospitals.In general several factors found to be important to the HIS users. These were: better communication and quicker and more effective access to data, reports and outputs, organization management, resources, proper training for managers and users, compliance assessment inside the organization, ease of learning and implementation, effective support, and ease of use.
    Conclusion
    The development of hospital information systems in Iran is in its early stages and despite their considerable progresses during recent years, they still require more investment in order to satisfy the administrator's and end user's expections.
  • Yunesian M., Moradi A., Khaji A., Mesdaghinia A.R., Zargar M. Pages 19-26
    Objective(s)
    Motorcyclists are responsible for a considerable part of road traffic accidents in Tehran. Recently, a specific project is planned by Tehran Traffic Police aimed on decreasing hazards attributable to motorcyclists. The main aim of this before-after study was to evaluate the effects of this project on the incidence and severity of road traffic accident injuries in Tehran.
    Methods
    Each day constituted the study unit and data about injured patients referred to Sina hospital were collected in three different time periods. The data from May 8th 2004 (the start of project) to June 7th 2004 were collected as the intervention period; and two periods were also studied: April 7th to May 7th 2004 (one month before starting the intervention), and May 8th to June 7th 2003 (the similar period of the previous year).One thousand nine hundred and sixty five patients that were injured due to road traffic accident were entered into the study. The data were extracted from hospital records and after coding using the ICD 10 were analyzed.
    Results
    Daily number of accident injuries increased in the intervention period (P=0.008), but the incidence of severe injuries (P<0.001) and also head and neck injuries (P=0.001) was decreased.
    Conclusion
    The offender motorcyclist's penalty enforcement project was not successful in decreasing the incidence of traffic accident injuries, although it caused a shift to less severe injuries in Tehran.
  • Holakoi Naeini K., Moradi A Pages 27-35
    Objective(s)
    This study was conducted to evaluate knowledge, attitude and practice of pedestrians about driving laws in Tehran.
    Methods
    This was a cross sectional study. Convenient sampling used for selection of participants. 58 points were defined using the map of Tehran. Almost three points were selected in each zone of municipality zones. Ten consecutive pedestrians passing the specified point were approached and interviewed by an interviewer. Chi square and Odds Ratio (OR) were used for the data analysis.
    Results
    Five hundred and seventy eight pedestrian were recruited in this study. Knowledge, attitude and practice were seen in 66.7, 60.7 and 54.8 percent of respondents respectively. Using logistic regression analysis, there was a significant relation between knowledge and attitude. We did not observe any relation between attitudes and practice. There was a significant relation between knowledge and education and job, and also between knowledge and age, practice and education, job and sex.
    Conclusion
    We conclude that practice of pedestrians in Tehran are weak regarding traffic laws and there is an urgent need for research and intervention in this regard.
  • Anbari M., Noorbala A.A., Mohmmad K. Pages 37-44
    Objective(s)
    To explain effective factors on rescue operation in Bam disaster management.
    Methods
    This was an interview-based study. A sample of 415 individuals from Bam were entered into the study.
    Results
    Bam rescue actions were based on international rescue standards. The findings showed that the success of the rescue functions in Bam was related to factors such as, human agencies, social order and safety, organizational integration and some infrastructures facilities.
    Conclusion
    Organizational coordination, safety in the damaged origin, community participation and some infrastructures facilities like electricity, fuel and etc. were important factors that contributed to the high quality rescue operation in Iran.
  • Nedjat S., Feizzadeh A., Asgharie Sh., Keshtkar A.A., Heshmat R., Majdzadeh S.R. Pages 45-54
    Objective (s): In each society dealing with the HIV/AIDS problem requires a unique response considering the relative effect and magnitude of different risk factors on that society. Generalized Impact Fraction (GIF) is a measure that can be used for this purpose.
    Methods
    Using a systematic review of reports on three risk factors for HIV/AIDS in Iran, namely poor knowledge and attitude, injecting drug use, and unsafe sexual practices; we tried to find the prevalence and effect size of each in the country. These findings were summarized and used as an input for calculating GIF, when considered as appropriate. Identified information gaps were considered as research priorities.
    Results
    Ninety three reports were reviewed; among them 53 met the inclusion criteria and provided the necessary information on prevalence. The prevalence of poor knowledge was 29.3% in general population; GIF was 12% for injecting drug use outside prisons, and 16%- 75% for injecting drug use inside prisons. There was not sufficient information to calculate GIF for high-risk sexual behavior (sex work).
    Conclusion
    Based on the systematic review, main research priorities for evidence-based decision making should help reaching a better understanding of the magnitude of injecting drug use and sex work in the country, incidence of HIV among these and other most-at-risk populations, and strengthen background evidence and cost-effectiveness of any preventive interventions, such as health communication and education programs and harm reduction measures.
  • Poorhidary M., Sozany A., Shamaiian N Pages 63-70
    Objective(s)
    The aim of this study was to determine the prevalence of unwanted pregnancy and their correlates.
    Methods
    This was a cross- sectional study. The sample in this study included 300 pregnant women admitted to hospital of Shahrood for delivery or abortion during March to April 2005. A self made questionnaire was used for data collection and completed through personal interview. Data were analyzed using descriptive statistics, Mann Whitney, X2, and logistic regression.
    Results
    The overall prevalence of unwanted pregnancy was 31.3% (27.7% urban and 36.2% rural). Of these 56.3% were real and 43.7% unreal unwanted. There were significant association between unwanted pregnancies and number, children, duration of marriage, mother's age, early marriage, and father's age. Risks of unwanted pregnancy increased in persons who did not participate in the pre-marriage counseling and irregular visits to health center, during pregnancy.
    Conclusion
    The results of this study indicate that there is need for more care on quality aspects of family planning services and specific attention on counseling and training programs.
  • Khamseh M.E., Aghili R., Baradaran H.R., Arabi A Pages 71-74
    Objective(s)
    The purpose of this study was to measure patient's satisfaction of medical care delivered in outpatient clinics of endocrinology and metabolism in Firoozgar teaching hospital Tehran, Iran.
    Methods
    This was a cross-sectional study. One hundred and fifty-nine patients participated in the study. A self-administered questionnaire was employed. The questions consisted of seven domains: general satisfaction, technical quality, interpersonal aspect, communication, financial aspect, time spent with doctor, access, availability and convenience.
    Results
    The analysis showed that 69.8% of patients were female. The mean age of participants was 42.6 years and 17% have enjoyed secondary education. There was no significant statistical relation between age, sex, educational level and patients satisfaction, however a significant statistical relation observed between technical quality and sex (P=0.02) and access and age (P=0.03).
    Conclusion
    Although the level of satisfaction of patients referring to outpatient clinics of endocrinology and metabolism was high but there was no significant statistical relationship between age, sex, educational level and patients satisfaction.