فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی زنان و خانواده
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریبا علاسوند* صفحات 7-26
    اندیشمندان افزون بر نگرش های نوینی که در علم می سازند، الگوهای ذهنی را نیز پدید می آورند که این الگوها ظرف تفکر دیگران قرار می گیرند. در این حالت ممکن است اتفاقی رخ دهد که برخی منتقدان از آن به «انباشت معنا» تعبیر کرده اند. انباشت معنا در طول زمان رخ می دهد؛ به ویژه اگر خط دانش دچار تحول و چالش انتقادی نشود. بررسی متون تفسیری نشان می دهد مفاهیم و واژگان مرتبط با خانواده در پاره ای موارد و متون، دچار انباشت معنا شده و از معانی اصلی و قرآنی خود در طول تاریخ تفسیر فاصله گرفته اند. این مقاله در صدد بیان عواملی است که در این تحول و تفاوت واژگانی که منجر به انباشت معنا در الفاظ و ادبیات قرآنی شده نقش داشته اند. از بررسی و مقایسه متنی میان تفاسیر متعدد دانشمندان شیعه و سنی به این موارد دست یافتیم: 1) وجود یا عدم وجود منشا معصومانه در تبیین آیات درباره زنان و خانواده؛ 2) کلان نگری و توجه به اهداف و اصول حاکم بر ازدواج و خانواده در تفاسیر جدید؛ 3) کلان فکرها و روش های علمی مفسر؛ 4) اختلاف نگرش مفسران درباره روابط زناشویی؛ 5) سیاق محوری یا استنباط قواعد کلی از آیات الاحکام
  • سعید اصفهانیان*، فائزه ناظم زاده *، بهجت تیموری نهار صفحات 27-53
    مفهوم «حجاب» از جایگاهی ویژه در تعالیم آسمانی برخوردار بوده و اثرات هفده‏ گانه آن در رشد «انسان» و «جامعه» منحصر به‏ فرد است. با پژوهشی تحلیلی و توصیفی ‏ بر محور قرآن ‏ در می‏یابیم که این اثرات در دو جهت اصلی قرار می گیرند؛ قوس صعود «الی الله » ، همانند وسیله‏ای بالابرنده، و به‏ سوی «ما سوی الله » ، بسان زرهی ایمنی بخش. در این فضا، تلقی «حجاب» به‏ عنوان رفتاری صرفا برای «زنان» و منحصر در پوشش «چادر» تلقی ناقصی است؛ «حجاب» ذیل مفهوم «تقوا» تعریف شده و نحوه تعامل خدایی مردان و زنان مومن را در تعامل با پنج حوزه «قلب» ، «نگاه» ، «گفتار» ، «رفتار» و «پوشش» تعیین می‏کند. از ابتدای ورود آدمی به «دنیا» ، مفهوم حجاب مورد تاکید بوده و هشدار نسبت به «فتنه شیطان» در این موضوع، به دلیل «سقوط» از بهشت، نخستین هشدار شمرده شده است. اینک که به مدد هنر و رسانه های لیبرالی، فرهنگ برهنگی و تبرج جاهلیت اخری در عالم خودنمایی می‏کند، لازم است تا به ‏این سوال بنیادین پاسخ دهیم که آیا هنوز باید با رویکردی «تکلیفی» به مسئله حجاب بنگریم و یا آن که با اتخا رویکردی «تبیینی» و با استفاده از ابزارهای نوین هنری و رسانه‏ای، از ظرفیت گسترده تربیتی و نجات بخش این نوشداروی اساسی بهره‏ مند گردیم؟
    کلیدواژگان: مفهوم حجاب، قلب، تقوا، حریم های پنج گانه، تبرج، جاهلیت اخری
  • سیدمحمدحسین هاشمیان*، عالمه جمالزاده صفحات 55-78
    تلویزیون یکی از رسانه های جمعی است که به دلیل ویژگی های خاص آن مخاطبان زیادی را به خود اختصاص داده و نقش بسزایی در تغییر فرهنگ و ارزش های فرهنگی جامعه ایفا می کند. در میان مخاطبان این رسانه، کودکان بیشترین و اصلی ترین اوقات فراغت خود را با این ابزار ارتباطی سپری می کنند. آنها توانایی بالایی در یادگیری مطالب دارند و هر آنچه می آموزند در ذهن شان نقش بسته و این آموخته ها هویت و شخصیت آنها را در بزرگسالی تشکیل می دهد. بر این اساس، کودکان را باید مخاطبان خاص تلویزیون دانست؛ مخاطبانی که الگوهای فکری و رفتاری شان را از تماشای برنامه های این رسانه دریافت می کنند. با توجه به اینکه تلویزیون در جامعه اسلامی به عنوان یک نهاد تربیتی شناخته شده است که نقش مهمی در تربیت و رشد کودکان دارد، نگارنده در این پژوهش با روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد «عرفی یا قراردادی» به دنبال تبیین گفتمان مطلوب رسانه ملی در حوزه تربیت کودک است که نظام معنایی این گفتمان مبتنی بر سه اصل «هنجارهای رسانه ملی از دیدگاه رهبران جمهوری اسلامی» ، «اصول تربیت اسلامی کودک» و «مولفه های تربیت کودک از دیدگاه امام و رهبری» است. حاصل پژوهش این که گفتمان مطلوب رسانه ملی در حوزه کودک از عناصر «آموزش احکام و آموزه های دینی» ، «بهداشت و سلامت جسم» ، «سرگرمی و نشاط» ، «افزایش علاقه و دلبستگی به انقلاب اسلامی» ، «تقویت روحیه مشارکت جویانه» ، «دشمن شناسی» و «تقویت بنیه علمی» تشکیل شده است که همه این عناصر حول دال مرکزی «رشد و تربیت دینی و اخلاقی» قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، تربیت کودک، گفتمان، الگوی هنجاری، اصول تربیت دینی
  • شهلا باقری*، شیما سادات حسینی، نجمه محمدی صفحات 79-102
    تحولات بسیار دو سده اخیر در جهان، موجب گرایش فزاینده زنان به فعالیت های اجتماعی و اشتغال شده است. این امر که گاه منجر به تغییر نقش ها و یا تعدد نقش های اجتماعی و خانوادگی می گردد، چالش های جدیدی را به وجود آورده است. بررسی وضعیت زنان عضو هیئت علمی در مواجهه با ایفای نقش های شغلی و خانوادگی، از اهداف اصلی این پژوهش است. این پژوهش با روش کیفی و رویکرد پدیدارشناختی صورت گرفته است. روش گردآوری داده ها از طریق مصاحبه مسئله محور بوده و مشارکت کنندگان 13 نفر از اساتید خانم عضو هیئت علمی دانشگاه های تهران می باشند که بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در تحلیل نتایج از تحلیل مضمون و روش کولایزی استفاده شده است. یافته های تحقیق در چهار مضمون اصلی «نقش خانگی و ایفای نقش در خانواده» ، «نقش شغلی و ایفای نقش در دانشگاه» ، «توامانی ایفای نقش های شغلی و خانوادگی «، «مواجهه با حل مسائل و مشکلات توامانی ایفای نقش های دوگانه» طبقه بندی شد. از درک معنایی مقوله ها استنتاج گردید که اساتید هیئت علمی زن با چالش هایی در خصوص تعدد نقش های شغلی و خانوادگی مواجه هستند که در صورت اتخاذ تدابیر و راهبردهای مناسب از سوی فرد، خانواده و یا سازمان مربوطه بر اساس توصیه های الگوی دینی، به راحتی می توانند بین نقش ها و مسئولیت های خود تعادل ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: نقش زنان، تعارض نقش، مسئولیت های خانوادگی، شغلی، الگوی دینی، روش پدیدارشناسی
  • محمد مهدی کریمی نیا* صفحات 103-124
    یکی از مسائل نوپیدای فقه، مسئله «تغییر جنسیت» است. این امر علاوه بر تبدیل جنس فرد، زندگی حقوقی و فقهی وی را متحول می سازد. هدف از پژوهش، علاوه بر بیان سابقه این مسئله در فقه شیعه، و توضیح دیدگاه تورات، انجیل و قرآن کریم، بیان اقسام تغییر جنسیت است و آن گاه بوضوح دیدگاه امام خمینی در ابعاد مختلف آن توضیح داده شده است که شامل: جواز یا عدم جوازتغییر جنسیت، تاثیر تغییر جنسیت بر ازدواج، مهریه، نفقه، ولایت، حضانت، عناوین خانوادگی و ارث است. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی همراه با مراجعه فتاوی امام خمینی در تحریر الوسیله است. به عنوان یافته پژوهش باید گفت: از نظر امام خمینی تغییر جنسیت حرام نیست، ولی موجب بطلان ازدواج سابق شده، عناوین خانوادگی را متحول ساخته و سهم الارث فرد تغییر جنسیت یافته، بر اساس جنسیت جدید است. روش تحقیق، میدانی، توصیفی و تحلیلی است. برای شناخت موضوع تغییر جنسیت، ماهیت ترانس و دوجنسی ها نیاز به کار میدانی بود و برای شناخت دیدگاه امام خمینی از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تغییر جنسیت، تبدیل جنسیت، خنثی، دوجنسی، ترانس سکشوال، اختلال هویت جنسی، مسائل مستحدثه (نوپیدا)
  • محمد صالحی مازندرانی*، علیرضا فجری صفحات 125-144
    یکی از مهم ترین حقوق اجتماعی زنان، تامین امنیت اخلاقی جامعه است تا بتوانند در محیطی امن آزادانه زندگی کنند. سوال اصلی این تحقیق آن است که امنیت اخلاقی زنان و تامین آرامش روانی آنان در جامعه ایران و جامعه بین الملل تا چه اندازه مورد توجه قرار گرفته و کدام یک به این مقوله بیشتر اهمیت داده اند. در این تحقیق، ضمن بررسی اسناد بین المللی وضع شده در زمینه تامین امنیت اخلاقی مردم جهان و بررسی سیاست ها و قوانین و مقررات ایران، به مبانی وضع این سیاست ها در جامعه بین الملل پرداخته ایم و در نهایت به این نتیجه رسیده ایم که اسناد بین المللی در مقایسه با قوانین جمهوری اسلامی آن قدر جزیی و ناچیز است که اصلا به حساب نیامده و اگر جامعه جهانی بخواهد امنیت را در جوامع حاکم نمایند باید از قوانین ایران الگو گرفته و بر اساس آنها دوباره به تدوین قانون های لازم بپردازد
    کلیدواژگان: زنان، حقوق اجتماعی، امنیت اخلاقی، اسناد بین المللی
|
  • Fariba ‘Alasvand Pages 7-26
    In addion to shaping new atudes in science, thinkers make mental paradigms which become others’ thought repository. In this case, something may happen, which is called “conceptual accumulaon” by crics. Conceptual accumulaon occurs over me, especially if the line of knowledge is not subject to crical change and challenge. The review of interpreve texts shows that concepts and terms related to family have suffered conceptual accumulaon in some cases and texts and departed from their main and the Quranic meanings over the history of interpretaon. The present paper seeks to elaborate on factors which play role in this terminological change and difference, which has led to conceptual accumulaon in Quranic terms and literature. The textual review and comparison of several Shia and Sunni interpretaons resulted in following findings: (1) existence or non-existence of an infallible origin in explaining the Quranic verses related to women and family; (2) macroscopic atude and aenon to aims and principles governing marriage and family in new exegeses; (3) macro thoughts and scienfic methods of interpreter; (4) interpreters’ contradictory views about matrimony relaonships; (5) context-orientaon or deducing general rules from the verses of injuncons.
    Keywords: family literature, conceptual accumulaon, interpreters, terminological change, history of interpretaon
  • Sa’eed Isfahanian, Faezeh Nazemzadeh, Behjat Teimourinahar Pages 27-53
    The concept of “Hijab (veil)” is of special status in celesal teachings and its seventeen effects on developing “society” and “man” is unique. Using a Quran-based analycal and descripve research, we find that these effects have two main aims the arc of ascent “towards God” like elevators, and towards “everything other than God” like an immunizing armor. In such an environment, it is incorrect to regard “hijab” as behaviour only for “women” and restricted to “chador”. “Hijab” is defined under the concept of “piety” and determines how men and women interact heavenly in the five domains of “heart”, “look”, “talk”, “behaviour”, and “coverage”. The concept of hijab has been emphasized since man has descended to this world and the first warning has been the warning against “Satan’s sedion” in this regard, because of “man’s descent” from paradise. Using liberal art and media, the culture of nudity and bedizenment of the second age of ignorance is now showing off itself, so it is necessary to answer the queson whether we should sll look at hijab through a “prescripve” approach or enjoy the wide educaonal and redempve capacity of this fundamental cure through using new arsc tools and media, and adopng an “explanatory” approach.
    Keywords: hijab, heart, piety, five enclosures, bedizenment, the second age of ignorance
  • Seyyed Mohammad Hashemian, ‘Alemeh Jamalzadeh Pages 55-78
    Television is a mass media with many audiences due to its parcular features and has an important role in changing culture and cultural values of society. Among its audiences, children spend most of their leisure me on it. They have great ability to learn and what they learn are engraved in their mind and form their personality and identy in adulthood. Accordingly, children should be regarded as special audiences of television, who receive their thinking and behavioral models from this media. Since Islamic Republic of Iran regards television as an educaonal enty with an important role in educang and developing children, the present paper seeks to elaborate on the appropriate discourse of naonal media in the field of training children, using the qualitave content analysis method and “convenonal” approach. The conceptual system of this discourse is based on three principles of “norms of naonal media in the view of leaders of Islamic Republic of Iran”,” the principles of Islamic training of child” and “ the components of training children in Imam Khomeini’s view. The research findings show that appropriate discourse of naonal media in the field of children includes the elements of “teaching religious rules and teachings”, “physical health and hygiene”, entertainment and fun”, “increasing interest and aachment to Islamic Revoluon”, “improving the spirit of parcipaon”, “knowing enemy”, “ and improving scienfic vigor”, all of which are centered around “religious and moral growth and training”.
    Keywords: naonal media, child educaon, discourse, normal model, principles of religious educaon
  • Shahla Baqeri, Shima Sadat Husseini, Najmeh Mohammadi Pages 79-102
    Many developments in the last two centuries have made women to tend increasingly towards social acvies and employment. This had led to change or mulplicity of their family and social roles, resulng in new challenges. One of the main aims of the present paper is to review female faculty members’ condions in facing their family and professional roles. A qualitave method and phenomenological approach is used in this paper. The data are gathered through problem-oriented interview and its parcipants are 13 female faculty members of universies in Tehran who were selected through systemac sampling. The research findings are classified into four main themes of “family role and playing role in family”, “professional role and playing role in university”, simultaneity of playing family and professional roles”, and “facing with how to solve the problems of simultaneity of playing double roles”. Conceptual understanding of categories resulted in the fact that female faculty members face with some challenges in terms of mulplicity of their family and professional role and a balance can be easily made between their roles and responsibilies if proper strategies and plans are adopted by individuals, families and relevant organizaons, based on the recommendaons of a religious model.
    Keywords: women’s role, role contradicon, family-professional responsibilies, religious model, phenomenological methodology
  • Mohammad Mahdi Kariminia Pages 103-124
    Sex reassignment is one of the new issues in jurisprudence. In addion to changing one’s sex, sex reassignment changes his/her legal and jurisprudenal life. Reviewing the history of this issue in jurisprudence and explaining the view of the Torah, the Bible and the Quran in this regard, present paper seeks to elaborate on the types of sex reassignment and Imam Khomeini’s view on its different aspects. Imam Khomeini’s view includes legality or illegality of sex assignment, the effect of sex assignment on marriage, dower, maintenance, authority, custody of children, family tles, and inheritance. It uses an analycal-descripve field method and refers to Imam Khomeini’s fatwas in Tahrir al-Wasilah (Exegesis of the Means of Salvaon or Commentaries on the Liberaon of the Intercession). The research findings show that Imam Khomeini regards sex reassignment as legal. However, it nullifies previous marriage, changes family tles and inheritance share. It was necessary to do field study and use descripve-analycal method in order to know the issue of sex reassignment and Imam Khomeini’s view in this regard, respecvely.
    Keywords: sex reassignment, sex change, neutral, bisexual, transsexual, sex identy disorder, new issues
  • Mohammad Salehi Mazandarani, Ali Reza Fajri Pages 125-144
    Providing society with moral security is one of the most important social rights for women in order to live freely in a secure environment. The main queson of the present paper is to what extent bothIran and internaonal community have paid aenon to women’s moral security and mental quiescence and which one has put more importance to this issue. Reviewing internaonal documents legislated for providing people around the world with moral security and Iran’s policies and laws in this regard, this paper takes into consideraon the formulaon of these policies in internaonal community. Finally, it comes to the conclusion that internaonal documents are so weakand insignificant in comparison to Islamic Republic of Iran’s laws that would not worth considering and that if internaonal community wants to provide sociees with security, it should take Iran’s laws as its model and reformulate necessary laws according to these laws.
    Keywords: women, social rights, moral security, internaonal documents