فهرست مطالب
نشریه رستنیها
سال نهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار و تابستان 1387)
- تاریخ انتشار: 1387/02/11
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحه 1این پژوهش طی سالهای 84-1382 به منظور جمع آوری و شناسایی قارچ های فیالیددار قارچزی در استان های گیلان، مازندران و گلستان انجام شد و در مجموع 57 جدایه خالص شده از مناطق مورد بررسی به دست آمد. این قارچ ها در هفت جنس شامل Acremonium، Cladobotryum، Fusarium، Sepedonium، Lecanicillium، Simplicillium و Trichoderma طبقه بندی شدند. در این میان، دو جنس Sepedonium و Simplicillium برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. گونه های Acremonium cf. recifei Cladobotryum purpureum، mycophilum، Sepedonium microspermum، Simplicillium lanosoniveum، C. و Lecanicillium wallacei برای فلور ایران جدید هستند. چند جدایه متعلق به جنس های آکرمونیوم، فوزاریوم و سپدونیوم هم بودند که با روش های در دسترس و منابع موجود قابل شناسایی نبودند. بیشترین جدایه های به دست آمده متعلق به جنس تریکودرما بودند.
کلیدواژگان: Hypomyces، Boleticolous، Agaricicolous، Aphyllophoricolous، Clavicipitaceae -
صفحه 23جنس Cyperus، دومین جنس بزرگ تیره اویارسلام می باشد که دارای پنج زیرجنس و 29 گونه در ایران است. در این تحقیق، ساختار تشریحی ساقه و برگ 10 گونه از زیرجنس Cyperus مورد مطالعه قرار گرفته است. صفات تشریحی ساقه و برگ گونه ها ارایه شده است. شکل ساقه در برش عرضی همه گونه ها سه گوش ولی در گونه C. bulbosus تقریبا استوانه ای (پنج ضلعی) مشاهده شد، بافت زمینه ای ساقه در دو گونه C. glomeratus و C. malaccensis شبکه ای و کاملا اسفنجی، در گونه C. bulbosus تقریبا بدون حفرات هوایی و در سایر گونه ها اسفنجی می باشد. در ساختار تشریحی برگ گونه های مورد مطالعه، کلرانشیم شعاعی و غلاف آوندی دولایه (لایه بیرونی فیبری و لایه داخلی پارانشیمی) مشاهده شد، همچنین در همه گونه ها (به جز C. bulbosus) حفرات هوا متشکل از یاخته های ستاره ای نیز دیده شد. متن کامل مقاله در قسمت انگلیسی ارایه شده است.
کلیدواژگان: آناتومی، Cyperus، ایران -
صفحه 24جنس Tanacetum متعلق به طایفه Anthemideae از تیره Asteraceae در برگیرنده حدود 160 گونه می باشد که عمدتا در اروپا، آسیا و شمال افریقا پراکنده اند. در بازنگری نمونه های هرباریومی متعلق به این طایفه موجود در هرباریوم وزارت جهاد کشاورزی (“IRAN”)، سه گونه جدید از این جنس به اسامی: T. punctatum، T. zahlbruckneri از استان آذربایجان و T. vulgare از استان مازندران برای اولین بار از ایران گزارش می گردند. متن کامل مقاله در قسمت انگلیسی ارایه شده است.
کلیدواژگان: Asteraceae، Tanacetum، گزارش های جدید، ایران -
صفحه 25براساس جمع آوری گیاهان طی سالهای مختلف، 580 گونه و تقسیمات تحت گونه ای از پناهگاه حیات وحش موته تشخیص داده شد. از این تعداد دو گونه بازدانه، 502 گونه نهاندانه دولپه ای و 76 گونه نهاندانه تک لپه ای است که به 63 تیره و 287 جنس تعلق دارد. در میان دولپه ای ها، تیره های (Asteraceae (14/3 درصد، (Fabaceae (10/2 درصد،(Brassicaceae (9/5 درصد، (Chenopodiaceae (7/6 درصد، (Caryophyllaceae (5/9 درصد،(Lamiaceae (5/9 درصد و در بین تک لپه ای ها، تیره (Poaceae (7/9 درصد سهم بیشتری را در فلور منطقه دارند. در میان گیاهان این پناهگاه، تروفیت ها و همی کریپتوفیت ها هر یک با 209 گونه(36 درصد) فراوانترین شکل زیستی می باشند. پراکنش 449 گونه (4/ 77 درصد) به ناحیه رویشی ایران– تورانی منحصر می گردد.
کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، کوروتیپ، استپ درمنه، منطقه حفاظت شده، ایران -
صفحه 49به منظور مطالعه تاکسونومیکی شبه گونه های شبه جنس Cytospora، حدود 400 نمونه از سراسر ایران طی سالهای 1382 تا 1384 جمع آوری گردید. در نوشته حاضر بخش دوم نتایج این مطالعه شامل معرفی هفت شبه گونه آورده شده است. شبه گونه هایCytospora intermedia، C. kantschavelii،C. leucosperma وC. ribis اعضای جدیدی برای فلور قارچ های ایران می باشند. علاوه بر آن ها، Salix aegyptiaca برای C. aurora و همچنین Pistacia khinjuk برای C. terebinthi به عنوان میزبان های جدید (matrix nova)در ایران و دنیا گزارش می شوند. گونه C. sacchari که قبلا از ایران نام برده شده، مجددا توصیف می گردد.
کلیدواژگان: قارچ، تاکسونومی، تنوع زیستی، Coelomycetes -
مایه زنی متقابل دو ژنوتیپ فسکیوی بلند با قارچ اندوفیت جنس Neotyphodium و ردیابی آن ها با نشانگر AFLPصفحه 67رابطه همزیستی بین گراس ها و قارچ های اندوفیت یکی از مهمترین همزیستی ها در طبیعت می باشد. قارچ های جنس Neotyphodium عضو تیره Clavicipitaceae هستند که با گراس های زیرتیره Pooideae همزیست می باشند. در این پژوهش، دو ژنوتیپ گیاهی انتخاب و قارچ های اندوفیت همزیست از آن ها استخراج گردید. وجود قارچ های اندوفیت در میزبان های تلقیح شده با روش های میکروسکوپی، نشانگر مولکولی AFLP و اجرای اصول کخ بررسی شدند. در این تحقیق روش گزارش شده لچ و کریستنسن با موفقیت همراه بود و تنها از طریق این روش، قارچ های اندوفیت گرفته شده از یک ژنوتیپ با موفقیت وارد همان ژنوتیپ و دیگر ژنوتیپ ها شدند. این بررسی مشخص نمود برای تشخیص وجود قارچ در میزبان های گیاهی مایه زنی شده، روش های میکروسکوپی مناسب می باشد. نشانگر AFLP وجود قارچ در بعضی از گیاهان مایه زنی شده به طور مصنوعی را تایید کرد. در حالی که در مورد بعضی دیگر از گیاهان مایه زنی شده وجود قارچ با این نشانگر تایید نشد. استفاده از اصول کخ نشان دادکه قارچ های اندوفیت در میزبان های جدید از لحاظ مورفولوژی و ظاهر تغییر نمی کنند.
کلیدواژگان: همزیستی، Clavicipitaceae Festuca، AFLP، تلقیح متقابل -
صفحه 81جهت مقایسه پاسخ دو واریته گیاه شیرین بیان در برابر تغییر شرایط محیطی، میزان آنتوسیانین، اکسید نیتریک و گلیسیریزیک اسید و همچنین فعالیت پراکسیداز در کشت کالوس Glycyrrhiza glabra var. glabra و G. glabra var. glandulifera مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور کالوس های به دست آمده از قطعات ریشه ای به مدت دو هفته تحت تیمارهای مولیبدن (mg.l-1 60)، اسید سالیسیلیک μM) 5(و تیمار توام مولیبدن و اسید سالیسیلیک قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده واریته glabra در هر سه تیمار افزایش و واریته glandulifera کاهش آنتوسیانین را نشان دادند. میزان اکسید نیتریک در هر دو واریته تحت هر سه تیمار افزایش داشت. میزان اسید گلیسریزیک نیز در دو واریته تنها در تیمارهای حاوی اسید سالیسیلیک افزایش نشان داد و نهایتا فعالیت پراکسیداز نیز در دو تیمار مذکور در واریته glabra افزایش و در glandulifera کاهش نشان داد. از آنجا که دو واریته از نظر مقادیراولیه پارامترهای اندازه گیری شده و پاسخ این دو در رویارویی با تغییرات محیط متفاوت است، لذا به نظر می رسد که توان دفاعی در دو واریته یکسان نمی باشدکلیدواژگان: آنتوسیانین، اکسید نیتریک، پراکسیداز
-
صفحه 89در این تحقیق که به منظور شناسایی قارچ های میتوسپوریک ناشناخته یا کم شناخته شده استان گیلان در دست اجرا می باشد، هشت گونه قارچ شناسایی شد.
در میان این قارچ ها گونه های Hansfordia pulvinata، Myriellina cydoniae، Phloeospora cf. ulmi،Questieriella sp.، Sarcinella questieri، Septoria cf. castaneicola وSirosporium mori به عنوان آرایه جدید برای میکوفلور ایران به شمار می آیند. همچنین گونه Sirosporium celtidis اگرچه از ایران گزارش شده است اما شرح جامعی از آن در دسترس نمی باشد و برای اولین بار از استان گیلان گزارش و شرح داده می شود.
کلیدواژگان: قارچ های ناقص، هیفومیست، سیلومیست، گزارش جدید -
صفحه 100پژوهش حاضر طی سالهای 1384 تا 1385 در بخش تحقیقات علف های هرز موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور با هدف شناسایی تنوع مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی جمعیت های پیچک صحرایی و معرفی بیوتیپ های این علف هرز در ورامین انجام شد. بذور پیچک از مزرعه تحقیقاتی ورامین جمع آوری و در گلخانه ای با شرایط کنترل شده کشت شدند. اهمیت مشخصات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی براساس 43 صفت مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی توسط تجزیه صفات به مولفه های اصلی (PCA) تعیین شد. با توجه به اقلیم گرم و خشک ورامین، بیوتیپ های پیچک بیشترین تفاوت و تنوع را در وزن خشک برگ نشان دادند. علاوه بر این، به منظور شناسایی تنوع ریختی و رسته بندی بیوتیپ ها از تجزیه خوشه ای(کلاستر) استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای، جدایی بیوتیپ ها را توسط دندروگرام سلسله مراتبی در 15 بیوتیپ (خوشه) نشان داد که موید نتایج حاصل از رسته بندی پراکنش بوته ها بر اساس ضریب رتبه در مولفه های اصلی بود. بنابراین، تنوع مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی بیوتیپ های پیچک صحرایی، تفاوت بین آن ها را از نظر سازگاری با شرایط محیطی و روش های مختلف مدیریتی، توجیه می کند.
کلیدواژگان: مورفولوژی، اکوفیزیولوژی، بیوتیپ، تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای -
صفحه 113مزارع و انبارهای جو در استان گلستان در سال 1384 مورد بازدید قرار گرفتند و به منظور شناسایی و تعیین فراوانی قارچ های همراه دانه آن، 40 نمونه به طور تصادفی جمع آوری شد. قارچ ها از دانه های این نمونه ها به روش های قرار دادن روی محیط کشت آگاردار، بلاتر انجمادی و شستشوی بذر جداسازی شدند. پس از خالص سازی 600 جدایه قارچی و مطالعه صفات ریختی آن ها، 30 قارچ متعلق به 17 جنس شناسایی شدند. فراوانترین قارچ ها به ترتیب متعلق به جنس های Alternaria، Fusariumو Aspergillus بودند. در بین آن ها شش قارچ به اسامی: Acremoniella verrucosa، Emericella variecolor، Chaetomium nigricolor، Cladosporium spongiosum، Gilmaniella humicola، Papulaspora pannosa برای اولین بار از ایران گزارش می شوند.
کلیدواژگان: دانه جو، Alternaria، Fusarium، Aspergillus، ایران -
صفحه 125نخستین گزارش از وجود گونه Seimatosporium fusisporum در ایران. محمد مهدی امینایی و جعفر ارشاد. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان و موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهراندر طول سالهای 1386-1384 چندین جدایه قارچ از لکه برگی بادام(Amygdalus communis) در مناطق سیرجان و نگار و از لکه های برگ و جوانه ها و سرشاخه های رو به زوال پسته (Pistacia vera) در مناطق بردسیر، نگار و سیرجان و از سرشاخه ها و جوانه های سیب (Malus domestica) و گلابی (Pyrus communis) در مناطق لاله زار، بردسیر و قریه العرب و از سرشاخه های انار (Punica granatum) در مناطق چترود و هوتک و از جوانه ها و سرشاخه ها و برگ های بید (Salix sp.) و انگور (Vitis vinifera) در مناطق چترود و ماهان و از شاخه های گل محمدی (Rosa damascena)در مناطق لاله زار و گلزار جداسازی گردید.
جدایه ها از کشت نمونه ها پس از ضدعفونی سطحی روی محیط های کشت MA، PPA و OA به دست آمدند. رنگ پرگنه قارچ روی محیط کشت PDA کرم مایل به سبز بود که در مرکز با مرور زمان به رنگ خاکستری در می آمد. قطر پرگنه قارچ پس از10 روز در دمای 25 درجه سانتی گراد به 5/4-3 سانتی متر می رسید که رشد کندی را نشان می داد (شکل 1). میسیلیوم منشعب دارای بند، بی رنگ تا قهوه ای کمرنگ که به مرور زمان تیره تر می شود، آسرول ها به صورت جدا و منفرد در محیط با رنگ قهوه ای تیره تشکیل می شوند و روی برگ به صورت زیراپیدرمی با قطر 200 میکرومتر در استرومای کوچک ایجاد می گردند. کنیدیوفورها که از یاخته های بالایی استروما به وجود می آمدند بدون انشعاب و با طول 20-10 میکرومتر دیده می شدند یاخته های مولد کیندیوم holobastic است و در اثر جدا شدن کنیدیوم، حلقه هایی روی آن به وجود می آید که همواره تعدادی بدون حلقه و تعدادی دارای چندین حلقه می باشند.
-
Page 1During 2003-05 Iranian provinces in the Southern Caspian coast (Gilan, Mazandaran and GolestanProvinces, N. Iran) were investigated in order to collect and identify fungicolous species on various fungal hosts. Fifty-seven isolates were obtained and these were classified into seven genera, Acremonium, Cladobotryum, Fusarium, Sepedonium, Hypomyces, Lecanicillium, Simplicillium and Trichoderma. Among 13 species obtained, Acremonium cf. recifei, Cladobotryum purpureum, C. mycophilum, Sepedonium microspermum, Simplicillium lanosoniveum, Lecanicillium wallacei are new records for Iran. A few isolates belonging to Acremonium, Fusarium and Sepedonium (Table 1) could not be identified to species level with the available methods and literature. Trichoderma was the most frequently isolated genus.Keywords: Hypomyces, Boleticolous, Agaricicolous, Aphyllophoricolous, Clavicipitaceae
-
Page 23The genus Cyperus with five subgenus and 29 species, is the second largest genus of Cyperaceae family in flora of Iran. In this research, stem and leaf anatomy of 10 species belonging to subgenus Cyperus is investigated. The stems in transverse section of all examined species were triangular except for C. bulbosus which was subterete to polygonal. The ground tissue was spongy with numerous and large air cavities in all studied taxa, while in C. bulbosus was spongy with small air cavities or not. In C. glomeratus and C. malaccensis, ground tissue is net-like with numerous air cavities. Leaf anatomy of all studied species showed radiate chlorenchyma and 2-layered bundle sheaths (outer fibrous and inner parenchymatous). Air cavities are composed of stellate cells except for C. bulbosus.Keywords: anatomy, Cyperus, Iran
-
Page 24Three new records of Tanacetum L., namely, T. punctatum and T. zahlbruckneri from Azerbaidjan and T. vulgare from Mazandaran Provinces are reported for the first time from Iran. Illustrations and distribution map are also presented for each species.Keywords: Asteraceae, Tanacetum punctatum, T. zahlbruckneri, T. vulgare, new records, Iran
-
Page 25Mouteh Refuge covers an area of 200,000 hectars situated in the northwest of Meymeh and southwest of Delijan. Minimum and maximum of altitude are 1800 and 3000 m, respectively. The Refuge presents a variety of habitats, including stony slopes, pedimont plains, alluvial plains, salt marshes, saline rivers and springs.A total of 580 species and subspecific taxa were identified based on plant samples collected in several years. They are including two gymnosperms, 502 dicotyledones and 76 monocotyledones. Altogether, 63 families and 287 genera are known from the area. The following families have the highest number of species: Asteraceae (14.3 %), Fabaceae (10.2 %), Brassicaceae (9.5 %), Poaceae (7.9 %), Chenopodiaceae (7.6 %), Caryophyllaceae (5.9 %) and Lamiaceae (5.9 %). Therophytes and hemicryptophytes each one with 209 species (36 %) are the most frequent life forms of the Refuge. The distributions of 449 species (77.4 %) are restricted to Irano-Turanian region.Keywords: Flora, Life form, Chorotype, Artemisia steppe, Protected area
-
Page 49In a taxonomic study on form-species of form-genus Cytospora, about four hundred fungal specimens were collected from all over the Iran during 2003-2005. In this paper, the second part of the obtained results, including seven form-species are presented. Cytospora intermedia, C. kantschavelii, C. leucosperma and C. ribis are reported as new members for mycoflora of Iran. Salix aegyptiaca for C. aurora and Pistacia khinjuk for C. terebinthi are reported as new hosts (matrix nova) in the world. Also, previously reported form-species C. sacchari is redescribed in detail.Keywords: Fungi, Taxonomy, Biodiversity, Coelomycetes
-
Page 67Mutual relationship between pasture grasses and Neotyphodium fungal endophytes is of great importance in grass improvement. Two endophyte containing tall fescue genotypes (75 and 83) and their endophyte free ramets were used in this study. Endophytes were isolated from tall fescue genotypes 75 and 83 and used in three methods of inoculation including Latch and Christensen approach, insertion of mycelium into the seeds, and Johonson-Cicales approach. Endophytes were detected in new host using microscopic examination of stained tissues, AFLP marker and Koch’s postulates. Results showed that Latch and Christensen approach was the only successful technique by which cross inoculation in the two tall fescue genotypes was feasible. Success in inoculation seems to be highly dependent on splitting procedure and seedlings age. Detection methods used to confirm the presence of inoculated endophyte in plants indicated that microscopic examination is highly accurate in detecting endophytes in new host.Keywords: Symbiosis, Clavicipitaceae, AFLP, Festuca, Cross Inoculation
-
Page 81To investigate responses of Glycyrrhiza glabra var. glabra and G. glabra var. glandulifera to molybdenum and salicylic acid, we measured four stress biochemical parameters: anthocyanin, nitric acid, glycyrrhizic acid and peroxidase activity in callus tissues. Callus tissues obtained from seedlings root cultures were treated by 60 mg. l-1 molybdenum and 5 µM salicylic acid alone or together for two weeks. Anthocyanin content enhanced in all treatments in glabra but it decreased in glandulifera. Molybdenum and salicylic acid had enhanced the level of nitric oxide production in both varieties. Peroxidase activity and glycyrrhizic acid were only affected by salicylic acid. An enhancement in glycyrrhizic acid level observed in treatments containing salicylic acid. The effects of salicylic acid on peroxidase activity were particularly interesting as they were completely opposite between two cases of varieties: enhanced effect for glabra and inhibitory effect for glandulifera. Significant differences in monitored parameters between two varieties and different responses to new conditions may confer to these varieties specific tolerance defence mechanism.Keywords: Nitric oxid, Anthocyanin, Peroxidase
-
Page 89During a study several species of mitosporic fungi which have been collected from Guilan Province were examined and seven species viz.: Hansfordia pulvinata, Myriellina cydoniae, Phloeospora cf. ulmi, Questieriella sp., Sarcinella questieri, Septoria cf. castaneicola and Sirosporium mori were found to be new records for Iran mycoflora. Moreover, Sirosporium celtidis is described and illustrated for the first time from GuilanProvince.Keywords: Imperfect fungi, Hyphomycetes, Coelomycetes, New record
-
Page 100Many polymorphisms exist in field bindweed (Convolvulus arvensis L.) populations. These differences that appear especially in their flower and leaf cause to different biotypes of this weed that are different in view of dry weight, rate- and flowering period. This research was accomplished during 2005 to 2006 at Weed Research Department, Iranian Plant Protection Research Institute for identification of morphological and physiological variations of field bindweed population and introduction of these weed biotypes in Varamin. The analysis of the character was done by Principal Component Analysis (PCA) and Cluster Analysis (CA) based upon 43 morphological and physiological variables. The most important variable was Leaf Dry Weight. Results of this experience showed 15 biotypes in Varamin. The variability in morphological and physiological of these field bindweed biotypes may explain their different adaptability as the environmental conditions and different management practices change.Keywords: Convolvulus arvensis, morphology, Physiology, Biotype, Principal component analysis, cluster analysis
-
Page 113Barley fields and storages in GolestanProvince (northeastern Iran in south bank of the Caspian Sea), surveyed in 2005 and 40 grain samples were randomly collected for identification of fungi associated with them. Fungi were isolated from these samples by agar plating, deep freezing blotter and seed washing methods. Some six hundred fungal isolates were obtained, among which 30 species belonging to 17 genera were identified. Predominant species belonged to genera Alternaria, Aspergillus and Fusarium. Six species are new records to the mycoflora of Iran as follows: Acremaniella verrocusa, Emericella variecolor, Chaetomium nigricolor, Cladosporium spongiosum, Gilmaniella humicola and Papulaspora pannosa.Keywords: Barley grain, Alternaria, Aspergillus, Fusarium, Iran