فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1388)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله های پژوهشی اصیل
  • مهرزاد سرایی صحنه سرایی، فرهاد شاملو، حسن جهانی هاشمی، فرهاد خباز، صفرعلی علیزاده صفحه 3
    هدف

    با توجه به فرضیه رابطه میان عفونت های مزمن دستگاه عصبی مرکزی و اختلال های روان پریشی، در این پژوهش رابطه ابتلا به توکسوپلاسما گوندیی و اسکیزوفرنیا بررسی شد.

    روش

    در این بررسی مورد- شاهدی، سرم های 104 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا بستری در بیمارستان 22 بهمن قزوین و 114 فرد گواه مراجعه کننده به آزمایشگاه همتاشده از نظر آنتی بادی های IgG و IgM برای توکسوپلاسما، آزمایش شدند. برای سنجش آنتی بادی ها، آزمون ELISA به کار برده شد. داده ها با آزمون 2، آزمون دقیق فیشر و آزمون t تحلیل شدند.

    یافته ها

    3/55% از مبتلایان به اسکیزوفرنیا و 9/50% از افراد گواه دارای آنتی بادی IgG علیه توکسوپلاسما بودند که از نظر آماری تفاوت معنی دار نبود. نسبت افراد IgG توکسوپلاسما مثبت در بیمارانی که در نخستین دوره بیماری بودند (3/33%) از آنهایی که در دوره های بعدی بیماری بودند (8/59%) به طور معنی دار کمتر بود (05/0p<). هم چنین، 6/14% از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و 20% از افراد گواه دارای آنتی بادی IgM علیه توکسوپلاسما بودند که از نظر آماری تفاوت معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    بین آلودگی به توکسوپلاسما و بروز اسکیزوفرنیا رابطه همه گیرشناسی دیده نشد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندیی، توکسوپلاسموز، اسکیزوفرنیا، الایزا
  • شراره حمیدی فرد، علی فخاری، سلطانعلی محبوب، بهرام پورقاسم گرگری صفحه 10
    هدف
    از آن جا که افزایش غلظت لیپوپروتئین (a) به عنوان یک عامل احتمالی پیشرفت بیماری های قلبی- عروقی مطرح شده است، برای تعیین میزان لیپوپروتئین (a) و چربی های خون در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و مقایسه آنها با افراد سالم این بررسی انجام شد.
    روش
    این بررسی از نوع مورد- شاهدی است. سطح لیپوپروتئین (a) و چربی های خون در 35 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و 35 فرد سالم با روش های استاندارد اندازه گیری شدند. داده ها به وسیله آزمون های آماری خی دو، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    کلسترول تام و LDL (لیپوپروتئین با چگالی پایین) به طور معنی داری در بیماران پایین تر بود (74/3±65/144 در برابر 82/5±14/186 و00/3±78/72 در برابر 27/5±21/110mg/dl، 001/0p<). میانگین (a) Lp خون در بیماران 74% بیشتر ازافراد سالم بود (04/3±94/34 در برابر90/1 ±08/20 mg/dl، 001/0p<).
    نتیجه گیری
    افزایش Lp(a) ممکن است عاملی برای افزایش خطر بروز بیماری های قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به افسردگی اساسی باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی اساسی، لیپوپروتئین (a)، بیماری های قلبی، عروقی
  • زهرا جعفری، حسن عشایری، سعید ملایری، فرشید علاءالدینی صفحه 18
    هدف

    این پژوهش با هدف ساخت و بررسی روایی و پایایی «آزمون سنجش رشد شناخت، ارتباط اجتماعی و حرکت نیوشا» به عنوان یک مقیاس سنجش مهارت های شناختی، ارتباط اجتماعی و حرکت در کودکان فارسی زبان از تولد تا شش سالگی انجام شد.

    روش

    نسخه اولیه این آزمون پس از بررسی منابع مختلف، در سه زمینه رشدی شناخت، ارتباط اجتماعی و حرکت در 13 گروه سنی از تولد تا 72 ماه ساخته شد. پس از یک بررسی مقدماتی، این آزمون با مراجعه به مهدهای کودک، روی 593 کودک طبیعی از دو جنس در استان تهران اجرا شد. پایایی آزمون به شیوه بازآزمایی، پایایی بین نظرات پرسشگران، روایی محتوا، و روایی ساختار آن تعیین گردید.

    یافته ها

    در بررسی هر دو نوع پایایی، همبستگی بیش از 92% به دست آمد (001/0p<). در بیش از 91 درصد موارد، بررسی روایی ساختار، تاثیر سن بر نتایج آزمون را نشان داد. در کل 275 ماده مورد آزمون، تنها در چهار مورد بین دختران و پسران تفاوت معنی داری دیده شد (02/0>p).

    نتیجه گیری

    آزمون سنجش رشد شناخت، ارتباط اجتماعی و حرکت نیوشا، مقیاس گسترده و یک پارچه ای برای ارزیابی سیر رشد و شناسایی هر گونه تاخیر در مهارت های رشدی کودکان فارسی زبان از آغاز تولد تا شش سالگی است و از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است

    کلیدواژگان: رشد، کودکان، مقیاس، شناخت، ارتباط اجتماعی، حرکت، روایی، پایایی
  • مریم رسولی، فریده یغمایی، حمید علوی مجد، منصوره سعیدالذاکرین صفحه 25
    هدف

    از آن جا که ابزارهای کمی برای اندازه گیری سازگاری معنوی ساخته شده و هیچ یک از آنها متناسب با شرایط فرهنگی و اجتماعی نوجوانان ایرانی نمی باشد، در این پژوهش، ساخت یک مقیاس روا و پایا برای اندازه گیری سازگاری معنوی در نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی مورد توجه قرار گرفته است.

    روش

    این پژوهش، در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی برای ساخت گویه های مقیاس، با 15 نوجوان ساکن مراکز شبانه روزی مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. در بخش کمی، شاخص روایی محتوا، صوری، سازه و ملاکی مقیاس به همراه ضرایب پایایی (آلفای کرونباخ و پایایی به روش بازآزمایی) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل عاملی اکتشافی برای بررسی سازه عاملی مقیاس نشان داد که سه عامل بیانگر 29/55% واریانس بودند. همبستگی نمره های مقیاس با مقیاس نگرش معنوی در نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی 897/0 و با مقیاس امیدواری نوجوانان 274/0 بود. اندازه گیری پایایی، ضریب آلفای مقیاس را 964/0 و ضریب همبستگی بازآزمایی به فاصله 3 هفته را 712/0 به دست داد.

    نتیجه گیری

    مقیاس سازگاری معنوی در نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی، می تواند ابعاد مختلف سازگاری معنوی را در این نوجوانان اندازه گیری کند و از روایی و پایایی بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: روان سنجی، سازگاری معنوی، نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی
  • علی محمدزاده صفحه 33
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه رفتار ذخیره ای که دربردارنده موادی در زمینه گردآوری و ناتوانی در دور انداختن اموال بی ارزش است و در بسیاری از نشانگان های بالینی به ویژه در اختلال وسواسی- اجباری دیده می شود انجام شد.
    روش
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 348 نفر (142 مرد و 206 زن) به روش نمونه گیری تصادفی از دانشکده های مختلف دانشگاه علامه طباطبایی انتخاب و به کمک مقیاس احتکار وسواسی و پرسش نامه پادوآ بررسی شدند. داده ها به کمک تحلیل عاملی به روش تحلیل مؤلفه های اصلی، تحلیل رگرسیون چندمتغیری گام به گام و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    برای احراز روایی سازه ای، تحلیل عاملی به روش تحلیل مؤلفه های اصلی با چرخش پروماکس سه عامل پیشنهاد نمود که به ترتیب عامل های درهم ریختگی، مشکل در دور انداختن و گردآوری نام گرفتند. این سه عامل 82/70% واریانس کل را تبیین کردند. بررسی روایی هم زمان با اجرای هم زمان پرسش نامه وسواسی- اجباری پادوآ انجام شد و نتایج تحلیل رگرسیونی چندمتغیره گویای روایی مطلوب بود. افزون بر این، پایایی (به روش های بازآزمایی، دونیمه سازی و ضریب همسانی درونی) برای این پرسش نامه محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ویژگی های روان سنجی مطلوب، این ابزار می تواند در پژوهش های مربوط به طیف گسترده ای از اختلال های مرتبط با رفتار احتکاری از جمله اختلال وسواسی- اجباری، اختلال شخصیت وسواسی- اجباری، اسکیزوفرنیا، اختلال های خوردن، اختلال های کنترل تکانه و اختلال های روانی- عضوی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: رفتار ذخیره ای، احتکار وسواسی، اختلال وسواسی، اجباری، روایی، پایایی، ساختار عاملی
  • مهدیه ملیانی، محمدرضا شعیری، غلامحسین قائدی، مریم بختیاری، آزاده طاولی صفحه 42
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (CBT) گروهی مبتنی بر الگوی هیمبرگ بر اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) دختران انجام شده است.
    روش
    205 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه شاهد به کمک پرسش نامه اضطراب اجتماعی بررسی شدند و سپس 24 نفر با بهره گیری از مصاحبه تشخیصی ساختاریافته اضطراب اجتماعی بر پایه معیارهای تشخیصی DSM-IV، انتخاب و به تصادف در دو گروه 12 نفری گواه (8 نفر اصلی و 4 نفر ذخیره) و آزمایش (8 نفر اصلی و 4 نفر ذخیره) جای داده شدند. آن گاه روش CBT گروهی بر پایه الگوی هیمبرگ بر روی گروه آزمایش اجرا شد و در پایان دو گروه دوباره به کمک پرسش نامه اضطراب اجتماعی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    آزمون من- ویتنی تفاوت نمرات اضطراب اجتماعی را در پس آزمون دو گروه آزمایشی و گواه معنی دار نشان داد (001/0p<، 08/2-=z) که با گذشت یک ماه از پایان درمان نیز این تغییر تداوم داشت. نمرات دو گروه در زیرمقیاس های ترس، اجتناب و ناراحتی های فیزیولوژیکی در مرحله پس آزمون تفاوت معنی دار با یکدیگر نداشتند.
    نتیجه گیری
    CBT گروهی مبتنی بر الگوی هیمبرگ می تواند SAD دانشجویان دختر ایرانی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: هراس اجتماعی، درمان شناختی، رفتاری گروهی، الگوی هیمبرگ
  • فاطمه نعمتی سوگلی تپه، مجید محمود علیلو، جلیل باباپور خیرالدین، مهرنوش طوفان تبریزی صفحه 50
    هدف
    پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی تاثیر آموزش گروهی مهارت های زندگی (مدیریت خشم، جرات آموزی و آرام سازی) در کاهش نشانه های اضطراب و افسردگی بیماران قلبی، پس از جراحی پیوند بای پس عروق کرونر، انجام شده است.
    روش
    40 بیمار مبتلا به بیماری کرونری قلب در گروه سنی 65 – 35 سال که برای نخستین بار تحت جراحی بای پس عروق کرونر قرار گرفته بودند، انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جای داده شدند. ابزارهای گردآوری داده ها، پرسش نامه های اضطراب و افسردگی بک بود که پیش از آغاز برنامه آموزش مهارت های زندگی و در پایان دوره آموزشی، توسط بیماران دو گروه تکمیل شدند.
    یافته ها
    برنامه آموزش گروهی مهارت های زندگی، به طور معنی داری نشانه های اضطراب و افسردگی را در بیماران گروه آزمایش کاهش داد (001/0p<). چنین تغییری در بیماران گروه گواه دیده نشد. بین دو جنس از لحاظ اثربخشی آموزش گروهی، تفاوت معنی دار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های زندگی در کاهش اضطراب و افسردگی بیماران کرونری قلب در مرحله پس از بای پس عروق کرونر مؤثر است.
    کلیدواژگان: مدیریت خشم، جرات آموزی، آرام سازی، اضطراب، افسردگی، جراحی بای پس عروق کرونر
  • علی اکبر شریفی، رقیه داوری صفحه 57
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه تاثیر سه روش پرورش خلاقیت (بارش فکری، ارتباط اجباری و سینکتیکس) بر افزایش خلاقیت دانش آموزان پایه دوم مدارس راهنمایی شهرکرد انجام گردید.
    روش
    این پژوهش آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. برای اندازه گیری متغیر وابسته یعنی خلاقیت، آزمون های تفکر خلاق تورنس (فرم ب) به کار برده شد. در این پژوهش 80 نفر دانش آموز دوم راهنمایی (40 دختر و 40 پسر) به صورت تصادفی نمونه گیری و در چهار گروه 10 نفره (بارش فکری، ارتباط اجباری، سینکتیکس و گواه) جای داده شدند.
    یافته ها
    یافته ها تفاوت میان نمرات پیش آزمون و پس آزمون همه گروه ها به جز گروه گواه را معنی دار نشان دادند (گروه بارش فکری 05/0p<، گروه سینکتیکس 01/0p< و گروه ارتباط اجباری 05/0p<). هم چنین تفاوت میان شیوه های پرورش خلاقیت معنی دار نبود؛ یعنی هیچ یک از روش های پرورش خلاقیت نسبت به روش دیگر برتری نداشت، ولی بین گروه گواه و سه گروه آموزش تفاوت معنی دار دیده شد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    آموزش خلاقیت صرف نظر از شیوه آموزش به رشد و پرورش خلاقیت دانش آموزان کمک می کند.
    کلیدواژگان: پرورش خلاقیت، بارش فکری، ارتباط اجباری، سینکتیکس، نوجوانی
  • حسن حق شناس، محمدجعفر بهره دار، زهرا رحمن ستایش صفحه 63
    هدف
    اضطراب امتحان نوعی اضطراب وابسته به موقعیت است که می تواند موجب افت چشم گیر توانایی افراد در موقعیت سنجش یا امتحان گردد. پژوهش حاضر با هدف کارآزمایی تاثیر روش های شناختی- رفتاری با شکل آموزش گروهی بر کاهش اضطراب امتحان نوجوانان پیش دانشگاهی شهر فسا (استان فارس) انجام شد.
    روش
    30 پسر و 30 دختر در چارچوب گروه درمانی تک جنسی (پسران و دختران به طور جداگانه، هر گروه 15 نفر) در 10 جلسه گروه درمانی با روش های شناختی- رفتاری شرکت نمودند. روش های مداخله ای به صورت آموزشی دربردارنده برنامه آموزش آرامش عضلانی و شناخت درمانی رویارویی با استرس بود.
    یافته ها
    مقایسه یافته های پیش آزمون و دو پس آزمون نشان دهنده کاهش اضطراب افراد تا حد یک سوم میزان اولیه بود که چنین تغییری تا دو ماه پس از قطع روش هم چنان پایدار بود. این اثر در مورد دختران بیش از پسران بود. گروه درمانی در افزایش نمرات اعتماد به نفس شرکت کنندگان تاثیر چشم گیری داشته است (001/0p<).
    نتیجه گیری
    روش های گروه درمانی به شیوه شناختی- رفتاری می تواند در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان پیش دانشگاهی مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، مدیریت استرس، گروه درمانی، کنترل استرس
  • فاطمه قره باغی، مریم آگیلار، وفایی، عباسعلی اللهیاری صفحه 70
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تبیین سازوکار هایی که از آن طریق کشمکش های والدین بر سلامت روانی کودک اثر می گذارند، انجام شد و نقش تعدیل کننده سه متغیر مهم ارزیابی کودک از کشمکش های والدین، ایمنی هیجانی در خانواده و راهکارهای مقابله هیجان مدار کودک در پیش بینی نشانه های آسیب شناختی هیجانی و رفتاری وی بررسی گردید.
    روش
    این بررسی مقطعی روی یک نمونه 413 نفری از کودکان پنجم ابتدایی شهر تهران (220 دختر و 193 پسر) که به کمک روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی نسبتی انتخاب شده بودند، انجام شد. کودکان به پرسش نامه ایمنی در سیستم خانواده و پرسش نامه ادراک کودک از تعارض والدین پاسخ دادند. برای سنجش مشکلات هیجانی و رفتاری کودک نیز مادران و آموزگاران، زیرمقیاس مشکلات از پرسش نامه توانایی ها و مشکلات کودک را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    رابطه بین احساس ناایمنی هیجانی کودک در خانواده و ارزیابی کودک از کشمکش های والدین با مشکلات رفتاری و هیجانی کودکان معنی دار بود (01/0p<). افزون بر این، نقش واسطه ای ارزیابی تعارض در رابطه میان ایمنی هیجانی با مشکلات عاطفی کودک، نقش واسطه ای مقابله هیجان مدار کودک در رابطه میان ارزیابی تعارض با نشانه های آسیب شناختی کودک و هم چنین نقش تعاملی ناایمنی هیجانی و ارزیابی کودک از ویژگی های کشمکش والدین در مشکلات رفتاری کودک، مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش بیانگر نقش ایمنی هیجانی خانواده به عنوان یک عامل محافظ محیطی و نقش ارزیابی شناختی کودک از کشمکش های والدین به عنوان یک عامل خطر درونی، در کاهش و افزایش نشانه های آسیب شناختی عاطفی و رفتاری کودکان است.
    کلیدواژگان: کشمکش میان والدین، استرس، ارزیابی، مقابله، ایمنی هیجانی در خانواده، نشانه های آسیب شناختی هیجانی، رفتاری
  • مقاله علمی کوتاه
  • سیدعباس حقایق، حمیدرضا عریضی صفحه 81
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه انواع پرخاشگری شخصیتی در نظریه کارن هورنای (بدخواهانه، قدرت خواهانه و مخاطره جویانه) با رفتارهای منفی (خطاها و تخلف ها) و مثبت رانندگی و شمار سوانح بود.
    روش
    برای این منظور، 263 نفر راننده که دارای گواهینامه پایه دوم همگانی و داوطلب شرکت در پژوهش بودند، انتخاب شده و از آنها خواسته شد به پرسش نامه رفتارهای رانندگی منفی و مثبت (NPDBQ) و پرسش نامه سه بعدی هورنای- کولیج (HCTI) پاسخ دهند. هم چنین از آنها پرسیده شد که در پنج سال گذشته چندبار دچار سانحه رانندگی (که خود آنها مقصر بوده اند) شده اند.
    یافته ها
    تحلیل رگرسیون چندگانه و ماتریس همبستگی نشان داد که هر سه نوع پرخاشگری با تخلف ها و خطاهای رانندگی رابطه مثبت و معنی دار و با رفتارهای مثبت رانندگی رابطه منفی معنی داری دارند (05/0p<). بین سه نوع پرخاشگری با شمار سوانح رانندگی رابطه معنی داری به دست نیامد، ولی جنسیت با شمار سوانح همبستگی داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    پرخاشگری، با توجه به نقش متغیر جنسیت، عامل مهمی در پیش بینی رفتارهای رانندگی و سوانح است.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، کارن هورنای، رفتار منفی و مثبت رانندگی، سوانح
  • معرفی پایان نامه ها
    صفحه 86
  • اخبار و گزارش ها
    صفحه 87
  • اخبار و گزارش هایی از دفتر مطالعات اسلامی در بهداشت روان
    صفحه 89
  • معرفی کتاب
    صفحه 91
|
  • Dr. Mehrzad Saraei, Sahnesaraei, Dr. Farhad Shamloo, Dr. Hassan Jahani Hashemi, Farhad Khabbaz, Safar, Ali Alizadeh Page 3
    Objectives

    With reference to the hypothesis of association between central nervous system infections and schizophrenia, in this study the relationship between Toxoplasma gondii infections and schizophrenia was studied.

    Method

    In this case-control study, the serums of 104 inpatient schizophrenic patients admitted to 22 Bahman Hospital in Qazvin, Iran and 114 matched control subjects were examined. IgG and IgM specific antibodies to Toxoplasma gondii were detected using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Data were analyzed using c2 test, t-test and Fisher exact test.

    Results

    55.3% of the cases and 50.9% of the controls were seropositive for IgG specific antibodies to Toxoplasma gondii and the differences were not statistically significant. The proportion of seropositive subjects was significantly lower in the first-episode patients (33.3%) than those in the next episodes (59.8%) (P<0.05). Moreover, 14.6% of the cases and 20% of the controls were seropositive for IgM specific antibodies to Toxoplasma gondii. However, the differences were not statistically significant.

    Conclusion

    An epidemiological association between Toxoplasma gondii infections and schizophrenia was not observed.

  • Sharareh Hamidifard, Dr. Ali Fakhari, Dr. Soltanali Mahboob, Dr. Bahram Pourghassem Gargari Page 10
    Objectives
    Raised lipoprotein (a) concentration is known as a probable cause of development of cardiovascular disease. Therefore, the present study was carried out to measure lipoprotein (a) in individuals with major depressive disorder and to compare them with normal individuals.
    Method
    In this case-control study, plasma levels of lipoprotein (a) and the lipid profile was measured in 35 patients with major depressive disorder and 35 normal individuals (control group) using standard methods. Data were analyzed using chi-square, Pearson’s correlation coefficient and student’s t-test.
    Results
    Total Cholesterol and LDL-c was significantly lower in patients (144.65± 3.74 vs. 186.14±5.82, and 72.78±3.00 vs. 110.21±5.27 mg/dl, p=0.001). The mean of lipoprotein (a) in patients with major depressive disorder was 74% higher than healthy controls (34.94±3.04 vs. 20.08±1.90 (mg/dl), p=0.001).
    Conclusion
    The increase of lipoprotein (a) may contribute to higher risk of cardiovascular disease in patients with major depressive disorder
  • Dr. Zahra Jafari, Dr. Hassan Ashayeri, Saeed Malayeri, Dr. Farshid Alaedini Page 18
    Objectives

    The goal of the present study was preparing and determining the validity and reliability of “Newsha Developmental Scale” as an integrated test of cognitive, social communication and motor skills of Persian speaking children.

    Method

    The first version of Newsha scale was prepared in three developmental milestones of “cognition”,�“social communication”, and “motor” in 13 age groups from birth to 72 months. After a pilot study, the test was conducted on 593 normal children of both sexes in nurseries of Tehran province. The psychometric values were determined using test-retest reliability, inter-rater reliability, content validity and construct validity.

    Results

    A correlation of more than 92% was found in both kinds of reliabilities (p<0.001). Construct validity exhibited the effect of age on test results in 91 percent of the instances. Difference between boys and girls was shown in only 4 items among all the 275 items of the scale (p<0.02).

    Conclusion

    The “Newsha Scale” is an integrated and a comprehensive scale for evaluating development process and identifying any delay in developmental abilities in Persian speaking children from birth to 6 years of age, and has an appropriate reliability and validity.

  • Dr. Maryam Rassouli, Dr. Farideh Yaghmaie, Dr. Hamid Alavi Majd, Dr. Mansooreh Saeedolzakerin Page 25
    Objectives

    There are few scales developed to measure spiritual coping, which are not fit to the special situation and culture of Iranian adolescents. Therefore, the purpose of this study was to develop a valid and reliable scale to measure spiritual coping in institutionalized adolescents.

    Method

    This methodological research was conducted in two stages: qualitative and quantitative. In the qualitative stage to develop scale items, 15 semi-structured interviews were conducted with institutionalized adolescents. In the quantitative stage (psychometric testing), content validity index, face, construct and criterion-related validity as well as reliability coefficients (Cronbach’s alpha and test-retest) were assessed.

    Results

    Exploratory factor analysis for assessing factor structure revealed that the three factors could explain 55.29% of the variance. Correlation of the scale scores with scores of “Institutionalized Adolescents Spiritual Attitude Scale” and “Hopefulness Scale for Adolescents” were 0.897 and 0.274 respectively. According to reliability measurement, internal consistency of the scale was coefficient alpha=0.964 and test-retest reliability with a 3-week time interval was 0.712.

    Conclusion

    Institutionalized Adolescents Spiritual Coping Scale measures various dimensions of spiritual coping in this group of adolescents and has a high degree of reliability and validity.

  • Ali Mohammadzadeh Page 33
    Objectives
    This study was carried out with the aim of validation of Saving Inventory-Revised (SI-R), which includes subjects related to hoarding and the failure to discard possessions that are useless or of limited value, and occur in many clinical syndromes, especially in obsessive-compulsive disorder.
    Method
    In this descriptive cross-sectional study 348 individuals (142 males and 206 females) were randomly selected from different schools of Allameh Tabatabaie University, and were evaluated using SI-R and Padoa Obsessive-Compulsive Inventory. Data were analyzed using factor analysis through principal component analysis, step by step multivariate regression analysis, and Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    To obtain structure validity, principal component analysis with Promax rotation identified three factors, namely, difficulty discarding, clutter, and hoarding. These factors accounted for 70.82% of the total variance. Examination of the validity was carried out at the same time as the administration of Padoa Obsessive-Compulsive Inventory, and results of multivariate regression analysis indicated a favorable convergent validity. In addition, validity was calculated using retest, half splitting, and internal consistency coefficient.
    Conclusion
    Considering the features of appropriate psychometrics, the aforementioned instrument can be used in researches related to a wide variety of disorders with hoarding behavior, including obsessive-compulsive disorder, obsessive-compulsive personality disorder, schizophrenia, eating disorders, impulse control disorders, and psychosomatic disorders.
  • Mahdiyeh Melyani, Dr. Mohammad Reza Shairi, Dr. Gholamhossein Ghaedi, Dr. Maryam Bakhtirari, Azadeh Tavali Page 42
    Objectives
    The present study was carried out to examine the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy with Heimberg’s model on Social Anxiety Disorder (SAD) Symptoms Reduction among female students.
    Method
    Social Phobia Inventory (SPI) was administrated to 205 female students of Shahed University and 24 individuals were selected using structured clinical interview for social phobia, based on diagnostic criteria of DSM-IV. The subjects were then randomly assigned into two groups each with 12 members: the control group (8 principal participants and 4 reserves), and the experimental group (8 principal participants and 4 reserves). Then, cognitive-behavioral group therapy based on Heimberg’s model was administered to the experimental group. In the end, both groups were again evaluated using SPI.
    Results
    Mann-Whitney test revealed a significant difference in the social phobia post-test scores in both the experimental and control groups (p<0.001, z=-2.08), which remained stable one month after the end of treatment. The scores of both groups in subscales of fear, avoidance, and phy-siological problems did not have significant difference in the post-test stage.
    Conclusion
    Cognitive-behavioral group therapy with Heimberg’s model can improve SAD in female students.
  • Fatemeh Nemati Sogolitappeh, Dr. Majid Mahmood Aliloo, Dr. Jalil Babapur Kheyroddin, Dr. Mehrnoosh Toufan Tabrizi Page 50
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of group life skills training (anger management, assertiveness and relaxation) on decreasing of anxiety and depression among heart patients, after coronary artery bypass surgery.
    Method
    In this experimental design, 40 coronary heart patients aged 35-65 years, having bypass for the first time, were selected randomly and assigned to two experiment and control groups. The instruments for data gathering in this study were “Beck Anxiety Inventory” and “Beck Depression Inventory”, which were completed by the subjects both before and after life skills training.
    Results
    Group life skills training significantly decreased the symptoms of depression and anxiety in the patients in the experimental group (p<0.001). This change was not observed in the experimental group. There was no significant difference between males and females in the effectiveness of group life skills training.
    Conclusion
    Group life skills training is effective in decreasing anxiety and depression in coronary patients after coronary bypass surgery.
  • Ali Akbar Sharifi, Roghieh Davari Page 57
    Objectives
    This research was conducted with the objective of examining the effect of three methods of creativity development (brain storming, forced association and synectics) on creativity development in second grade guidance school students in Shahrekord.
    Method
    The present study was a pretest-posttest experimental design with control group. To measure the dependent variable, namely, creativity, Torrance Tests of Creative Thinking (Form B) were used. In this study, 80 second grade guidance school students (40 boys and 40 girls) were randomly selected and divided into four groups (brain storming, forced association, synectics and control group).
    Results
    Results revealed significant differences between pretest and posttest scores of all groups except the control group (brain storming, p<0.05 synectics, p<0.01 forced association, p<0.05). Also, the difference between the methods of creativity development was not significant in other words, none of the creativity methods were superior to the others. However, there was a significant difference between the control group and the three training groups (p<0.001).
    Conclusion
    Regardless of the method, creativity training can lead to an increase in students creativity
  • Dr. Hassan Hagh-Shenas, Mohammad Jafar Bahredar, Zahra Rahman-Setayesh Page 63
    Objectives
    Test anxiety is a situation dependent anxiety that can cause a significant reduction in the ability of people in dealing with tests or assessments. The present study was designed to investigate the effect of cognitive-behavioral methods in the form of group education on the reduction of test anxiety in high school adolescents in the city of Fasa (Fars province, Iran).
    Method
    30 boys and 30 girls in a unisex group therapy scheme (boys and girls separately, each group containing 15 individuals), participated in 10 group therapy sessions with cognitive-behavioral methods. Intervention methods included programs for training muscle relaxation and cognitive therapy for confronting stress.
    Results
    Comparison of the results of the pretest and post-test revealed a decrease in the level of anxiety in the subjects to one third of the primary level, which remained constant until two months after dis-continuing the approach. The effect was higher in girls than in boys. Group therapy had a significant effect on the increase in the scores of participants’ self-esteem (p<0.001).
    Conclusion
    Different methods of cognitive-behavioral group therapy can be effective in decreasing test anxiety in high school students.
  • Fatemeh Gharehbaghy, Dr. Maryam Aguilar-Vafaie, Dr. Abbas Ali Allahyary Page 70
    Objectives
    The present study represents an attempt to explain the mechanisms by which, parental conflict, a stressful life event in children's lives, may have an impact on children's psychological health. For this purpose, besides examining predictive relationships between in-dependent and criterion variables, we also evaluated the mediating and moderating interactions of three important variables, children's appraisals of parental conflict and emotional security in the family and their emotional coping strategies, indicative of perceived insecurity in the family, in the prediction of children's psychopathological symptoms.
    Method
    This research used a stratified random sampling procedure with 413 fifth-grade primary school-children in the city of Tehran (220 girls & 193 boys).To assess children’s perceived emotional security in the family, their emotional coping strategies and their perception of parental conflict, the Security In the Family System (SIFS) Scale and the Children’s Perception of Interparental Conflict (CPIC) Scale was administered to them. To assess children’s affective and behavioral difficulties, mothers and teachers answered the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ).
    Results
    Findings reveal a significant relationship between the children’s feeling of insecurity in the family as well as children’s appraisal of interparental conflicts on children’s affective and behavioral symptoms (p<0.01). In addition, the mediating role of appraisal in the relation between emotional security and affective symptoms, the mediating role of the emotional reaction in relation to conflict appraisal with the psychopathological symptoms of the child, as well as the interactional role of emotional insecurity and child appraisal of parental conflicts, were confirmed.
    Conclusion
    Results indicate that in the context of parental conflict, children’s appraisal of interparental conflict is a risk or vulnerability factor and family emotional security is a protective factor for children’s psycho-pathological symptoms.
  • Sayyed Abbas Haghayegh, Dr. Hamid Reza Oreyzi Page 81
    Objectives
    The purpose of the current research was to investigate the relation of varieties of personality aggression types according to Karen Horney’s theory (Malevolence, Power, and Strength) with negative (errors and violations) and positive driving behaviors and frequency of accidents.
    Method
    For this purpose, 263 volunteer drivers with generalized driving license (base two) were selected. The subjects completed Negative and Positive Driving Behavior Questionnaire (NPDBQ) and Horney-Coolidge Tridimensional Inventory (HCTI). They were also asked to indicate the number of accidents in which they had been faulty in the last 5 years.
    Results
    Results of multiple regression analysis and correlation matrix showed that all three kinds of aggressions had positive and significant correlation with violations and errors and negative and significant correlation with positive driving behaviors (p<0.05). There was a negative and significant correlation between aggressions and driving behaviors. There was no significant correlation between the aggressions and the frequency of accidents. However, gender had a significant relation with frequency of accidents.
    Conclusion
    Different types of aggressions, regarding gender, have important role in prediction of driving behaviors and accidents.