فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 18 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود حیدری، محسن دهقان، محمدکریم خداپناهی صفحه 125
    خود ناتوان سازی عبارت از انجام یا عدم انجام کاری به منظور عذرتراشی برای شکست های احتمالی است. این سازه به دو شکل رفتاری و ادعایی دیده می شود. این رفتار می تواند تحت تاثیر سبک های فرزندپروری قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سبک فرزندپروری ادراک شده بر خود ناتوان سازی است. روش پژوهش، پس رویدادی و جامعه آن شامل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی است که از بین آنان با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس وجود حداقل 30 نفر در هر یک از سبک های فرزندپروری نمونه گیری انجام شد. نمونه پژوهش 184 نفر شامل 95 دختر و 91 پسر است. ابزار جمع آوری اطلاعات مقیاس خود ناتوان سازی و پرسشنامه سبک های فرزندپروری ادراک شده بود. داده های جمع آوری شده با آزمون آماری مانوا تحلیل گردید. نتایج نشان داد که خود ناتوان سازی رفتاری و کلی در سبک فرزندپروری استبدادی به طور معناداری بیشتر از سایر سبک های فرزندپروری است. سبک فرزندپروری و جنس نیز دارای رابطه تعاملی هستند. خود ناتوان سازی ادعایی در سبک فرزندپروری مقتدرانه در دختران بیشتر از پسران است و در سبک فرزندپروری استبدادی خود ناتوان سازی ادعایی در پسران بیشتر از دختران است. نتایج نشان دهنده اهمیت تاثیر محبت و کنترل در روابط والد فرزند بر خود ناتوان سازی است.
    کلیدواژگان: خود ناتوان سازی، سبک فرزندپروری ادراک شده، خود ناتوان سازی رفتاری، خود ناتوان سازی ادعایی
  • منصوره سادات صادقی، فاطمه انصاری نژاد، زهرا فدایی، شرمین روبن زاده، سیدمحسن ابراهیمی صفحه 139
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه نقش پیش بینی کننده سبک های تربیتی والدین در چگونگی شکل گیری خودهای واقعی، ایده آل و بایدی و نیز فاصله بین خودهای واقعی با خودهای ایده آل و بایدی در دختران و پسران دانشجو طراحی و اجرا گردید. بدین منظور تعداد 263 نفر دانشجو (136 پسر و 127 دختر) به عنوان نمونه غیراحتمالی در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های روش تربیتی و مقیاس خودگسستگی (مقیاس اندازه گیری فاصله خودها) را تکمیل نمودند.
    نتایج تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل های همبستگی نشان داد که بین نمرات انواع خودها و ابعاد محبت طرد و کنترل آزادی همبستگی معناداری وجود دارد. با استفاده از تحلیل رگرسیون نشان داده شد که سبک های تربیتی استبدادی و طردکننده در مقایسه با سایر سبک ها معتبرترین پیش بینی کننده ها برای انواع خودها و فاصله خودها می باشند، به نحوی که این پیش بینی با شکل گیری خودهای واقعی و ایده آل رابطه، منفی دارد. البته در پیش بینی شکل گیری خود بایدی با سبک تربیتی استبدادی جهت رابطه، مثبت و با سبک تربیتی طردکننده منفی می باشد. هم چنین سبک تربیتی استبدادی نقش پیش بینی کننده منفی در پیش بینی فاصله بین خودهای واقعی و ایده آل و نقش پیش بینی کننده مثبت برای پیش بینی فاصله خودهای واقعی و بایدی دارد. در تبیین نتایج بدست آمده به نقش کیفیت ارتباطات به خصوص ارتباطات نزدیک والد فرزند و نیز نقش سبک های تربیتی والدین از طریق جامعه پذیری بر شکل گیری نظام خود و فاصله های مطلوب و نامطلوب بین انواع خودها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: سبک های تربیتی والدین، خود واقعی، خود ایده آل، خود بایدی، فاصله خودهای واقعی و ایده آل، فاصله خودهای واقعی و بایدی
  • غلامرضا دهشیری، منصوره شیخی، مجتبی حبیبی عسگرآباد صفحه 159
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقدماتی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه افسردگی کودکان است. نمونه پژوهش شامل 407 دانش آموز 12 الی 14 سال (234 پسر و 173 دختر) است که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. پرسشنامه افسردگی کودکان، مقیاس افسردگی کودکان و پرسشنامه افسردگی بک در بین آزمودنی های پژوهش اجرا شد. نتایج نشان داد که پایایی بازآزمایی و همسانی درونی کل پرسشنامه افسردگی کودکان به ترتیب برابر با 82/0 و 83/0 است.
    هم چنین همبستگی بین پرسشنامه افسردگی کودکان، مقیاس افسردگی کودکان و پرسشنامه افسردگی بک به ترتیب برابر با 79/0 و 87/0 محاسبه شد که بیانگر روایی همگرای پرسشنامه افسردگی کودکان است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل پنج عاملی پرسشنامه افسردگی کودکان در جامعه ایرانی برازش دارد. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که میانگین نمرات کل افسردگی دختران به طور معنا داری بیشتر از پسران است. هم چنین میانگین نمرات کل افسردگی آزمودنی های 14 سال به طور معنا داری بیشتر از آزمودنی های 12 سال است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه افسردگی کودکان، پایایی، روایی
  • زهرا طبیبی صفحه 179
    مقاله حاضر تحلیلی بر ادبیات پژوهشی ایمنی کودکان در ایران است. حوادث یکی از مهم ترین علل مرگ و معلولیت های کودکان ایرانی است. به منظور بهبود شرایط ایمنی کودکان بررسی علمی موضوعاتی چون میزان وقوع حوادث کودکان در ایران، علت وقوع حوادث و آموزش های ارائه شده جهت پیشگیری از حوادث کودکان ایرانی ضروری است. بررسی مطالعات و پژوهش ها نشان می دهند که کودکان زیر 5 سال بیشتر در معرض خطر حوادثی چون سوختگی ها، مسمومیت و سقوطند، در حالی که ایمنی کودکان بزرگتر از 5 سال بیشتر با تصادفات خیابانی به خطر می افتد.مطالعات معدودی به بررسی عوامل حوادث کودکان پرداخته اند و بدین ترتیب نتیجه گیری های پژوهش فعلی باید با احتیاط صورت گیرد. بررسی ها بیانگر آنند که شرایط پرخطر محیطی عامل مهمی برای رخ دادن بسیاری از حوادث کودکان است. سطح تحصیلات والدین نیز عاملی مرتبط در بروز حوادث کودکان می باشد. آموزش های ایمنی مربوط به کودکان، از طریق مدرسه، والدین، کتاب ها و برنامه های تلویزیونی ارائه می شوند. والدین مهم ترین منبع آموزش ایمنی کودکانند، در حالی که آن ها رسانه های گروهی را بهترین منبع آموزش ایمنی کودکان برای خود مطرح می کنند. هم چنین، آموزش های مربوط به ایمنی کودکان به والدین در کتاب ها گنجانده شده است. به طور کلی برنامه آموزشی جامع و مشخصی برای بهبود سطح ایمنی کودکان در کشور وجود ندارد. اما باید اشاره کرد که موضوع ایمنی کودکان هم در مجامع علمی و هم در مجامع برنامه ریزی و سیاست گذاری مورد غفلت واقع شده است.
    کلیدواژگان: علل حوادث کودکان، شیوع حوادث کودکان، آموزش های پیشگیری از حوادث کودکان
  • محمدتقی دلخموش صفحه 207
    در این پژوهش سلسله ‎مراتب ارزش های ازدواج در بین 2680 دانشجو و دانش‎آموز زن و مرد ایرانی با استفاده از مقیاس مؤلف ساخته ارزش های ازدواج (با ابعاد: محاط شدگی در برابر خودپیروی، و سلسله‎ مراتبی در برابر برابرنگری) ارزشیابی شدند.
    یافته های پژوهش نشان دادند که در مقیاس سلسله مراتب ارزش های ازدواج جوانان، ابعاد خودپیروی و برابر‎نگری در رتبه های بالاتر و ابعاد محاط‎شدگی و سلسله ‎مراتبی در جایگاه پایین‎تری قرار دارند. انتظار می‎رفت که تهرانی ها نسبت به جوانان سایر استان‎ها و دانشجویان در مقایسه با دانش‎آموزان، در ارزش های ازدواج خودپیروتر و برابرنگرتر باشند. هرچند تهرانی ها و دانشجویان خودپیروتر بودند اما، با تاکید بیشتر بر توزیع نابرابر قدرت و نقش ها در زندگی زناشویی، بعد سلسله مراتبی ارزش های ازدواج را با اهمیت‎تر می شمردند.
    کلیدواژگان: سلسله‎ مراتب، ارزش های ازدواج، جوانان، شوارتز
  • بنفشه امیدوار، مریم سادات فاتحی زاده، دکترسیداحمداحمدی صفحه 231
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش پیش از ازدواج بر انتظارات زناشویی دانشجویان در آستانه ازدواج و ابعاد آن است. روش این تحقیق نیمه تجربی بوده و از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بودند که قصد ازدواج داشته و در مرحله قبل از دوران عقد قرار داشتند. برای انتخاب نمونه 207 نفر از دانشجویان داوطلب شرکت در دوره آموزشی به پرسشنامه انتظارات زناشویی پاسخ دادند. 92 نفر که در این آزمون ها نمرات بالاتری داشتند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (46 نفر در گروه آزمایش و 46 نفر در گروه کنترل) قرار گرفتند. در پژوهش حاضر از روش آماری تحلیل کواریانس چند راهه استفاده شد. نتایج نشان دادند که آموزش پیش از ازدواج، انتظارات زناشویی (0001/0>P) دانشجویان در آستانه ازدواج را به طور معناداری بهبود بخشیده است. هم چنین آموزش پیش از ازدواج در دانشجویان در آستانه ازدواج، ابعاد انتظارات شامل: انتظار از همسر به عنوان دوست و حامی (0001/0>P)، انتظارات از زندگی زناشویی (0001/0>P) و انتظارات از یک رابطه ایده آل (0001/0>P) را به طور معناداری بهبود بخشیده است. هم چنین نتایج نشان دادند که تاثیر آموزش پیش از ازدواج بر انتظارات زناشویی و ابعاد آن در دختران و پسران متفاوت نمی باشد.
    کلیدواژگان: آموزش پیش از ازدواج، انتظارات زناشویی
  • معصومه باقری، حسین ملتفت، هدایت شریفیان صفحه 247
    از دو دهه گذشته موقعیت زنان از نظر تحصیل و پایگاه اجتماعی اقتصادی فراتر رفته و به دستیابی آنان در کنترل منابع و قدرت تصمیم گیری در خانواده انجامیده است. این واقعیتی انکارناپذیر است که اگر هر دو همسر در تصمیم گیری ها مشارکت داشته باشند، نتایج بهتری حاصل خواهد شد تا این که هر یک از همسران به تنهایی تصمیم گیرنده باشند.
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر اشتغال زنان بر قدرت تصمیم گیری آن ها در خانواده انجام شده است. این تحقیق از نوع پیمایشی (توصیف و تحلیل) می باشد. جامعه پژوهش زنان متاهل شهر دره شهر از استان ایلام و تعداد نمونه 300 نفر (200 زن خانه دار و 100 زن شاغل) هستند، که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. از پرسشنامه و طیف لیکرت استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها روش تحلیل واریانس و آزمون Tمورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصله به روشنی حاکی از معنادار بودن رابطه میان اشتغال زنان با قدرت تصمیم گیری در خانواده است. هم چنین نتایج نشان می دهند که اشتغال زنان سبب افزایش قدرت تصمیم گیری آن ها در امور اقتصادی، نحوه تربیت فرزندان، تعیین موالید، تعیین نحوه گذران اوقات فراغت و افزایش مشارکت سیاسی اجتماعی آنان می شود. اما میان اشتغال زنان و دید و بازدیدهای خانوادگی رابطه معناداری یافت نشد. به علاوه نتایج این تحقیق معناداری رابطه بین متغیرهای مستقل و متغیرهای وابسته را نشان داد.
    کلیدواژگان: قدرت، اشتغال، موقعیت اقتصادی، اجتماعی، خانواده، تصمیم گیری
  • محمد روشن، مصطفی مظفری صفحه 263
    طلاق، به موجب قوانین و مقررات ایران، از اختیارات مرد است و تنها در موارد خاصی زن می تواند از دادگاه درخواست طلاق نماید، که به آن طلاق قضایی گفته می شود.
    آن چه که در بحث طلاق قضایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، ماهیت آن است چرا که بر حسب این که چه ماهیتی دارد، آثار متفاوتی بر آن مترتب می گردد. ماهیت طلاق قضایی مورد اختلاف است. گروهی بر این عقیده اند که رجعی است و گروه دیگر آن را باین می دانند، که هر یک از این نظرات ایرادات اساسی و مهمی دارند.دیدگاه سومی که در این نوشتار متناسب با خصوصیات طلاق قضایی مطرح شده، این است که چنین طلاقی را «در حکم باین» بدانیم. این دیدگاه نه تنها عیوب نظرات قبلی را ندارد بلکه گامی اساسی در جهت حفظ نهاد خانواده و احقاق حقوق زنان بوده و راه سوء استفاده های احتمالی مردان را سد می کند.
    کلیدواژگان: طلاق، طلاق رجعی، طلاق باین، طلاق قضایی، اختیار مرد
|
  • M. Heidari, M. A., M. Dehghani , M. K. Khodapanahi Page 125
    Self-handicapping (S.H.) is defined as an act of claiming or creating obstacles to provide explanation for subsequent outcomes. Self handicap-ping has two forms: behavioral and claimed. This behavior may be impacted by parenting styles. The aim of the present study is to investigate the impacts of perceived parenting style on S. H. An ex-post facto method is applied targeting a sample of undergraduate students at Shahid Beheshti University. The sample consists of at least 30 subjects in each parenting style group, reaching a total number of 184 (95 females) who completed Self-handi-capping scale and Perceived Parenting Style Questionnaire. MANOVA sho-ws that the total score of S. H. and the score of behavioral type of S. H. were significantly higher among those with an authoritarian parenting style. An interaction is also found between gender and parenting style in self han-dicapping, indicating that the claimed S. H. was more evident among girls in authoritative parenting style, while in authoritarian parenting style the clai-med S. H. is higher in boys. These results indicate that affection and con-trol seem to impact self-handicapping.
  • Sadeghi, F. Ansari, M. A., Fadai Nejad, M. A., Sh. Roben Zadeh, B. A., M. Ebrahimi Page 139
    The purpose of this study is to examine the relationship and predict-tability of parenting styles in the for-mation of real-self, ideal-self, and ought-self, as well as the actual-ideal (AI) discrepancy and actual-ought (AO) discrepancy in male and female university students. 263 students (127 females) were chosen using accessible sampling and completed questionnaires of parenting styles scale and self-discrepancy. Results reveal that there was a signif-icant relationship between different types of self scores and the dime-nsions of warmth and rejection, as well as freedom and control. Regr-ession analysis shows that author-itarian and neglecting parenting styles are more likely to predict the types of selves and their discrepancies. The correlation between real and ideal self-formation was negative. It is also revealed that there is a negative relationship between ought-self and authoritarian parenting style while a positive relationship is found between ought-self and neglecting parenting styles. Furthermore, the authoritarian parenting style can predict AI and AO discrepancies in negative and positive modes, respectively. The quality of relationships, especially parent-child relationships and the role of parenting styles on self-formation based on sociability process, are then discussed.
  • Gh. R. Dehshiri, M. A., M. Najafi, M. A., M. Shikhi, M. Habibi, Askarabad, M. A Page 159
    The purpose of the present study is to investigate primary psychometric properties of the Persian version of children's depression inventory. 407 students, 234 boys and 173 girls, aged between 12 and 14 served as the subj-ects of this study. They were selected through multi-stage random cluster sampling.The sampling group completed Chil-dren Depression Inventory, children Depression Scale and Beck Depr-ession Inventory. Results show the total CDI Test-retest reliability and internal consistency to be 0.82 and 0.83 respectively. Also, the correlation coefficients between CDI and Chil-dren Depression Scale and Beck Depression Inventory were respe-ctively 0.79 and 0.87 (p<0.01), which indicate a satisfactory convergent validity for CDI. Confirmatory factor analysis results show five factor model of CDI fit in the Iranian sample. MANOVA results indicate that on average the total score of depression for girls was significantly higher than the one for boys. Furthermore, the total average depression for subjects aged 14 was significantly higher than the one for 12 year olds.
  • Z. Tabibi Page 179
    This study is an analysis of the child safety research literature in Iran. Accidents are the most important causes of mortality and morbidity among children in Iran. The study intends to find answers to questions such as "what is the rate of various types of children's accidents in Iran?", "what are the causes of these accidents?" and "what sorts of educa-tion have been implemented in the country?" The study shows that while children under 5 are more in danger of burning, poisoning and falling, those over 5 are more vulnerable to street accidents.There are very few studies on the causes of children's accidents, which suggest that dangerous home envir-onment and parents’ level of education play a role in children’s accidents. There are some educational safety programs for children at school and on the T.V. However, there is no syste-matic approach to child safety at the public level. There are some books on child safety for parents, but they are not sufficient at all. Generally speaking, the safety of children has not been dealt with as an important issue whether in academic settings or among policy-makers.
  • M. T. Delkhamoush, M. A Page 207
    This study aims to assess the hierarchy of marital values among the Iranian youth. A sample of 2680 Iranian university and high school students of both genders completed the Marital Value Scale developed by the researcher, reflecting dimensions of embeddedness versus autonomy, and hierarchy versus egalitarianism.Findings show that in the hierarchy of Iranian youth marital values, auto-nomy and egalitarianism dimensions rank higher in comparison with the two dimensions of embeddedness and hierarchy.Although residents in Tehran, comp-ared with those residing in other provinces, expectedly rank higher in autonomy and egalitarianism, their emphasis on inequality of power distribution and marital roles result in their concern for the hierarchy dimen-sion of marital values.
  • B.Omidvar, M. A., M. Fatehi Zadeh, S. A. Ahmadi Page 231
    The purpose of this study is to examine the effect of premarital educ-ation on martial expectations of colle-ge students. The research pro-cedure is quasi-experimental with a pre-test and post-test design and control group. The statistical population consists of students who studied in Shiraz Unive-rsity of Medical Sciences. A sample of 207 students volunteered in this research and completed the marital expectations questionnaire. Then 92 students who gained higher scores in this questionnaire were selected and randomly allocated in experimental and control groups.The results were analyzed with SPSS software. They show that premarital education improves marital expect-ations (P<0/0001). Also prem-arital education improves martial expe-ctation components including expec-tation of spouse as a friend and supporter (P<0/0001), expectation of marital life (P<0/0001), expectation of ideal relationship (P<0/0001). Educational effects were not different among boys and girls.
  • M. Bagheri, H. Moltafet, H. Sharifian Page 247
    In the past two decades, the concept of women's status has been expanded from education and socio-economic status to include women's access to control over resources and decision making within the household. It is true that if both spouses parti-cipate in a decision, a better outcome may result. The purpose of this study is to investigate the effectiveness of employment of women in the decision making power within the household.The statistical sample size is 300 married women (100 employed and 200 housewives). They were selected through random sampling method in the city of Dareh Shahr in the province of Ilam. The research is of a survey type, using descriptive and analytical methods. Data are collected via questionnaires, and a Likert type scale is applied. The statistical analysis of data is based on T-test and analysis of variance.Results indicate that the decision making power within household is vividly notable among employed women. Also, they show a significant relationship between women empl-oyment and an increase in the power of economically related decisions, the way of training children, determining the number of inborn children, the way of spending leisure time activity, and an increase in the socio-political participation. As the results indicate, there is no significant relationship between women employment and visiting family relatives. In addition, there is a significant, relationship between the dependent variables and independent variables.
  • M. Roshan, M. Mozaffari Page 263
    According to the Iranian rules, divorce is within the jurisdiction of the husband, and only in special cases is the wife entitled to request divorce from the court, which is called ‘jud-icial divorce".The issue that matters in the disc-ussion of judicial divorce is its nature; which may bring different effects.There is a disagreement about the nature of judicial divorce; some believe that it is a revocable divorce while some others consider it as irrevocable. The arguments of both sides indicate significant and fund-amental flaws The third viewpoint presented prop-ortionate to the characteristics of jud-icial divorce in this paper is that this kind of divorce is to be considered as ‘irrevocable in kind’.This viewpoint not only removes the defects of the previous opinions, but also offers a fundamental step towards the protection of the family structure, the preservation of women rights and the prevention of probable abuse by men.