فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد نیازی، حمید اراضی * صفحه 1
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر، صنعت نوشیدنی های ورزشی گسترش فزاینده ای داشته است و نوشابه های انرژی زا عمدتا برای افزایش عملکرد ورزشی یا کاهش آثار دهیدراسیون مصرف می شوند. به دلیل اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر نوشابه انرژی زا با دارونما بر عملکرد استقامتی، مقدار گلوکز خون، ضربان قلب و درک سختی فعالیت انجام شد.

    مواد و روش ها

    9 نفر مرد دونده استقامتی حرفه ای طی دو جلسه جداگانه (یک جلسه مصرف نوشیدنی انرژی زا و جلسه دیگر دارونما) در زمان های 15 دقیقه قبل از فعالیت (6 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و در ادامه، به ترتیب در زمان های 15، 30، 45 و60 دقیقه پس از آغاز فعالیت (2 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، ابتدا 60 دقیقه با شدت 70% بیشینه ضربان قلب (HRmax) و در ادامه، با شدت 85% HRmax تا زمان رسیدن به واماندگی روی نوارگردان دویدند.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری بین مسافت دویده شده دوندگان مصرف کننده نوشیدنی انرژی زا و دارونما مشاهده شد (05/0>P). همچنین، تفاوت معنی داری بین نوشیدنی انرژی زا و دارونما در مقدار گلوکز پلاسما در زمان قبل و بعد از 60 دقیقه فعالیت مشاهده شد (05/0>P). از دیگر نتایج، تفاوت معنی دار ضربان قلب هر مرحله نسبت به مرحله قبلی بود (05/0>P). هر قدر زمان فعالیت، بیشتر می شد، ضربان قلب نیز افزایش می یافت. تفاوت معنی داری هم بین نوشیدنی انرژی زا و دارونما در تعداد ضربان قلب مشاهده شد (05/0>P). همچنین، تفاوت معنی داری بین شاخص سختی فعالیت مصرف کنندگان نوشیدنی انرژی زا و دارونما ملاحظه شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    مصرف نوشیدنی انرژی زا فقط در لحظات پایانی فعالیت شدید می تواند بر افزایش عملکرد دویدن و کاهش RPE موثر باشد.

    کلیدواژگان: نوشابه انرژی زا، اثر ارگوژنیک، قند خون، خستگی، ورزشکاران
  • مراحم آشنگرف، ایرج نحوی، سید حمید زرکش اصفهانی صفحه 9
    سابقه و هدف

    دو روش عمده دستیابی به وانیلین طبیعی شامل استخراج مستقیم از منابع گیاهی و زیست تبدیلی میکروبی است. با توجه به کاربرد گسترده وانیلین و افزایش روزافزون تقاضا برای مصرف وانیلین طبیعی و همچنین از آنجا که استخراج از منابع گیاهی بسیار پرهزینه و زمان بر است و به تنهایی قادر به تامین بازارهای جهانی نیست، توسعه فرایندهای جایگزین مناسب الزامی است. در این پژوهش، که برای اولین بار در ایران انجام شده، کاربرد زیست تبدیلی میکروبی در ایجاد وانیلین طبیعی از ایزواوژنول بررسی شد.

    مواد و روش ها

    میزان تحمل پذیری سویه های باکتریایی جدا شده به ایزواوژنول و وانیلین، به روش رقت در آگار تعیین شد. غربال گری اولیه سویه های باکتریایی با قابلیت تبدیل ایزواوژنول به وانیلین از طریق TLC انجام شد و وانیلین حاصل به روش AOAC مورد سنجش قرار گرفت. وانیلین تهیه شده از این روش با وانیلین استاندارد طی دو روش TLC و UV مورد شناسایی قرار گرفت.

    یافته ها

    بیشترین غلظت وانیلین تولید شده (880 میلی گرم در لیتر) توسط سویه KOA1 در دمای C°30 و دور شیکر rpm 150 پس از 96 ساعت واکنش زیست تبدیلی به دست آمد. در این تحقیق راندمان مولی تهیه وانیلین طبیعی از ایزواوژنول 5/9 درصد بود.

    نتیجه گیری

    جداسازی سویه های تولید کننده وانیلین از منابع طبیعی و شناسایی اولیه این سویه ها، گام نخست در انتخاب سویه های برتر برای تولید میکروبی وانیلین از ایزواوژنول است.

    کلیدواژگان: ایزواوژنول، زیست تبدیلی میکروبی، وانیلین
  • عاطفه اصحابی، بهناز نوذری، هادی طبیبی، میترا مهدوی مزده، مهدی هدایتی، آناهیتا هوشیار راد صفحه 17
    سابقه و هدف

    سوء تغذیه انرژی- پروتئین در بیماران همودیالیزی شایع است و تاکنون، مطالعه جامعی در زمینه شیوع سوء تغذیه انرژی- پروتئین در ایران از جمله در شهر تهران که دارای بیشترین بیمار همودیالیزی است، صورت نگرفته است. از سوی دیگر، تاکنون، مطالعه ای در زمینه شیوع انواع مختلف سوء تغذیه انرژی- پروتئین در بیماران همودیالیزی انجام نشده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی شیوع سوء تغذیه انرژی- پروتئین و انواع مختلف آن در بیماران همودیالیزی شهر تهران در سال 1387 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی از 2302 بیمار همودیالیزی بزرگسال واجد شرایط در کلیه بیمارستان های تهران 291 بیمار به طور تصادفی با استفاده از نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند. وضعیت تغذیه ای بیماران همودیالیزی با استفاده از روش ارزیابی جامع ذهنی (Subjective Global Assessment) SGA تعیین شد. رژیم غذایی بیماران با استفاده از پرسشنامه یادآمد خوراک چهار روزه (شامل دو روز دیالیز و دو روز غیردیالیز) مورد ارزیابی قرار گرفت. قد و وزن بیماران در پایان اولین جلسه دیالیز تعیین شد. همچنین بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتا بودن cc 4 خون قبل از دیالیز گرفته شد و غلظت اوره، کراتی نین، آلبومین و (C-Reactive Protein)CRP سرم اندازه گیری شد.

    یافته ها

    شیوع سوء تغذیه انرژی- پروتئین خفیف تا متوسط و سوء تغذیه شدید در بیماران همودیالیزی شهر تهران بر مبنای شاخص SGA به ترتیب معادل 5/60% و 1% بود. ابتلای بیماران همودیالیزی به انواع سوء تغذیه چنین بود: حدود 5/20% بیماران سوء تغذیه انرژی- پروتئین نوع I (دریافت ناکافی انرژی یا پروتئین، بدون وجود التهاب)، 5/65% سوء تغذیه انرژی- پروتئین نوع IIa (دریافت ناکافی انرژی یا پروتئین، همراه با التهاب) و 14% سوء تغذیه انرژی- پروتئین نوع IIb (دریافت کافی انرژی و پروتئین، همراه با التهاب). وضعیت آن دسته از بیمارانی که بر مبنای شاخص SGA فاقد سوء تغذیه انرژی- پروتئین بودند یا به عبارت دیگر وضعیت تغذیه ای طبیعی داشتند به این شرح بود: حدود 5/3% وضعیت تغذیه ای طبیعی نوع Ia (دریافت کافی انرژی و پروتئین، بدون وجود التهاب)، 34% وضعیت تغذیه ای طبیعی نوع Ib (دریافت ناکافی انرژی یا پروتئین، بدون وجود التهاب)، 5/55% وضعیت تغذیه ای طبیعی نوع IIa (دریافت ناکافی انرژی یا پروتئین، همراه با التهاب) و 7% وضعیت تغذیه ای طبیعی نوع IIb (دریافت کافی انرژی و پروتئین، همراه با التهاب).

    نتیجه گیری

    سوء تغذیه انرژی- پروتئین در بیماران همودیالیزی شهر تهران به طور قابل توجهی شایع و بیشترین نوع آن سوء تغذیه انرژی- پروتئین نوع IIa بود. همچنین، بیماران همودیالیزی که مطابق SGA فاقد سوء تغذیه هستند، باید مورد توجه قرار گیرند زیرا در این بیماران، دریافت انرژی یا پروتئین ممکن است ناکافی باشد و التهاب وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی جامع ذهنی، سوء تغذیه انرژی، پروتئین، التهاب، همودیالیز
  • معصومه مسلمی، هدایت حسینی، رامین خاکسار، اقدس تسلیمی، خاطره کفشدوزان، فرزانه شهراز صفحه 29
    سابقه و هدف

    تاکنون درباره ترکیب اسیدهای چرب در فراورده های گوشتی و تاثیر عوامل مختلف بر آن در ایران مطالعه ای انجام نشده است. در مطالعه حاضر، اثر مدت نگهداری (45 روز) و پخت اولیه (دمای C°72) بر پروفایل اسیدهای چرب 2 نوع فراورده گوشت قرمز حرارت دیده تهیه شده با 2 روغن سویا و کانولا مورد بررسی شد.

    مواد و روش ها

    فراورده ها در 5 مرحله قبل از پخت، بعد از پخت (روز 1)، روزهای 15، 30 و 45 مورد آنالیز قرار گرفتند. ترکیب اسیدهای چرب در هر فراورده با استفاده از کروماتوگرافی گازی و آشکارساز یونیزاسیون شعله ای (FID) تعیین شد. برای ارزیابی پیشرفت فساد و روند تغییرات در محتوای چربی فراورده از آزمون های شیمیایی استفاده شد که عبارت بودند از: عدد پراکسید، محتوای اسیدهای چرب آزاد و عدد تیوباربیتوریک اسید. به منظور بررسی نقش رشد میکروبی بر پیشرفت فساد، آزمون های میکروبی شامل شمارش کل میکروارگانیسم های سرماگرا و لاکتوباسیل روی فراورده ها انجام گرفت. برای مقایسه 2 فراورده از نظر ویژگی های حسی، از آزمون ترجیح دوتایی در اواسط دوره استفاده شد.

    یافته ها

    تفاوت های مشاهده شده در بهر سویا در ابتدای دوره (روز 1) در محتوای اسید لینولئیک، در روز 15 در محتوای اسید پالمیتیک و در روز 30 در محتوای اسید لینولنیک و همچنین در بهر کانولا در روز 45 در محتوای 4 اسید چرب پالمیتیک، استئاریک، لینولئیک و لینولنیک معنی دار بودند. به علاوه، اسید لینولنیک در بهر کانولا نیز در روز 30 دچار افزایش معنی دار شد. از نظر رشد میکروبی، در فراورده حاوی روغن سویا تعداد میکروارگانیسم های کمتری شمارش شد؛ ولی نتایج آزمون های شیمیایی طی دوره، روند متفاوتی را در فراورده ها نشان داد. همچنین، بهر کانولا پذیرش حسی بیشتری نسبت به بهر سویا داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، فراورده حاوی روغن کانولا در انتهای دوره از نظر کیفیت و پایداری در مقابل عوامل فساد، شرایط مطلوب تری از خود نشان داد. بنابراین، با توجه به پذیرش حسی بیشتر بهر کانولا می توان در فراورده ها روغن سویا را که امروزه در بیشتر کارخانجات کشور استفاده می شود، با روغن کانولا جایگزین کرد.

    کلیدواژگان: فرایند حرارتی، مدت نگهداری، ترکیب اسیدهای چرب، فراورده های گوشت قرمز
  • سارا حداد تبریزی، مجید حاجی فرجی، آناهیتا هوشیار راد، علیرضا ابدی، فرهاد حسین پناه صفحه 39
    سابقه و هدف

    سندرم متابولیک با شیوع اضافه وزن و چاقی ارتباط دارد و از طرفی به عنوان عامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و دیابت مطرح است. یک سوم جمعیت ایران به سندرم متابولیک مبتلا هستند که شیوع در زنان بیشتر است. در این مطالعه، رابطه سندرم متابولیک با تحلیل الگوی غذایی زنان غیر یائسه بررسی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، به روش مورد- شاهدی و با استفاده از داده های 920 زن غیریائسه 18 تا 50 ساله شرکت کننده در فاز سوم مطالعه قند و لیپید تهران (TLGS) انجام شد. سندرم متابولیک طبق تعریف فدراسیون بین المللی دیابت (IDF) در نظر گرفته شد. الگوهای غذایی با استفاده از داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک 168 قلم ماده غذایی در 26 گروه غذایی با استفاده از تحلیل عاملی، شناسایی و الگوهای غذایی غالب تعیین شد. در مرحله بعدی، افراد بر حسب سن در دو گروه مورد و شاهد همسان شدند. نسبت شانس ابتلا به سندرم متابولیک و اجزای سندرم در الگوهای غذایی، با تعدیل اثر متغیرهای اثرگذار با رگرسیون لجستیک بررسی شد.

    یافته ها

    دو الگوی غذایی غالب به دست آمد. الگوی غذایی مطلوب شامل: سبزی های خام و آب پز، میوه ها، سبزی های نشاسته ای، زیتون، سبزی های سرخ شده، لبنیات کم چرب، حبوبات، مغزها، تخم مرغ، روغن مایع، غلات کامل، ماهی، لبنیات پرچرب و مرغ بود. الگوی غذایی نامطلوب شامل: انواع نوشیدنی، انواع شیرینی، غذاهای آماده، مایونز، چیپس و پفک، روغن جامد، ترشی جات، گوشت احشاء، غلات تصفیه شده، گوشت قرمز و نمک بود. الگوی غذایی مطلوب پس از تعدیل اثر انرژی دریافتی، هزینه صرف انرژی، میزان تحصیلات، شغل، سابقه فامیلی دیابت و سکته، استعمال سیگار یا در معرض دود بودن و نمایه توده بدنی، با سندرم متابولیک (نسبت شانس: 87/0، فاصله اطمینان 95%: 73/0- 16/0، 001/0>P)، و قندخون ناشتا (نسبت شانس: 34/0، فاصله اطمینان 95%: 87/0- 13/0، 05/0>P) ارتباط معکوس داشت. الگوی غذایی نامطلوب، با سندرم متابولیک ارتباطی نداشت و از بین اجزای سندرم متابولیک فقط تری گلیسرید با الگوی غذایی نامطلوب ارتباط مستقیمی داشت (نسبت شانس: 17/2، فاصله اطمینان 95%: 32/4- 09/1، 001/0>P).

    نتیجه گیری

    الگوی غذایی مطلوب، با ابتلا به سندرم متابولیک ارتباط معکوس داشت، در حالی که الگوی غذایی نامطلوب، ارتباطی با سندرم متابولیک نشان نداد.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، الگوی غذایی، زنان غیر یائسه، تحلیل عاملی
  • مریم شمشیرساز، حبیب الله میرزایی، محمدحسین عزیزی، مهران اعلمی، امیر دارایی گرمه خانی صفحه 49
    سابقه و هدف

    نان های مسطح قوت غالب و منبع اصلی کربوهیدرات در سبد غذایی مردم کشور ما هستند. با توجه به اهمیت افزایش زمان ماندگاری و کم کردن میزان ضایعات آنها هدف این پژوهش، تولید نان غنی شده با شیر خشک سویا به منظور افزایش ارزش تغذیه ای و به تعویق انداختن بیاتی بود.

    مواد و روش ها

    از شیر خشک سویا در مقادیر 3، 5، 7 و10 % جهت تولید نان بربری استفاده شد. آزمون های شیمیایی روی شیر خشک سویا، آرد شاهد و آرد تیمار شده انجام گرفت که عبارت بودند از: رطوبت، خاکستر، پروتئین، چربی، فیبر،pH، گلوتن مرطوب و خشک، عدد زلنی، عدد فالینگ و مقدار اندازه ذرات. آزمون بیاتی به طریق تست پانل توسط 6 ارزیاب آموزش دیده در روزهای اول، سوم و پنجم انجام شد.

    یافته ها

    با افزودن شیر خشک سویا، مقادیر خاکستر، فیبر، چربی و پروتئین افزایش یافت، اما گلوتن مرطوب و خشک، عدد زلنی و عدد فالینگ کاهش یافت. اختلاف بین کلیه نمونه ها معنی دار بود (05/0>(P. ولی pH تغییر نکرد (05/0

    کلیدواژگان: شیر خشک سویا، نان بربری، بیاتی، آزمون حسی
  • مریم شمشیرساز، حبیب الله میرزایی، محمدحسین عزیزی، مهران اعلمی، امیر دارایی گرمه خانی صفحه 55
    سابقه و هدف

    با توجه به اینکه ناامنی غذایی می تواند پیشساز مشکلات تکاملی، سلامتی و تغذیه ای باشد، تعیین عوامل مرتبط با آن در هر جامعه ای ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین امنیت غذایی و عوامل اجتماعی- اقتصادی و وضعیت وزن نوجوانان و مادران آنها در شهر اصفهان طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی مقطعی بود که در آن، دو گروه مورد و شاهد با هم مقایسه شدند. این مطالعه در پاییز 1387 روی580 دانش آموز (261 پسر و 319 دختر) سنین14 تا 17 سال از 40 دبیرستان شهر اصفهان انجام گرفت. نمونه ها به روش سیستماتیک خوشه ایانتخاب شدند. پرسشنامه های عمومی و امنیت غذایی USDAاز طریق مصاحبه با دانش آموزان و مادران آنها تکمیل شد. قد و وزن دانش آموزان و مادران آنها اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS11.5 پردازش شدند و با قبول سطح معنی داری 05/0>P مورد قضاوت آماری قرار گرفتند. به منظور بررسی ارتباط امنیت غذایی و متغیرهای مورد بررسی از آزمون های آماری کای اسکور، T مستقل، ضریب همبستگی اسپیرمن و برآزش رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

    در بررسی حاضر، ناامنی غذایی با بعد خانوار و رتبه تولد ارتباط آماری مستقیمی داشت(05/0>P). همچنین بین ناامنی غذایی و سطح تحصیلات والدین، جایگاه شغلی والدین و وضعیت اقتصادی خانوار ارتباط آماری معکوسی مشاهده شد(05/0>P). بین وضعیت امنیت غذایی و متغیرهای جنس، وضعیت سلامتی از دیدگاه خود، وضعیت اشتها، امتیاز Z قد برای سن، امتیاز Z نمایه توده بدن برای سن، سن والدین و BMI مادر ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت(05/0

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، عوامل اجتماعی، اقتصادی، نوجوانان
  • مژگان پورمقیم، خدیجه خوش طینت، انوشه صادقی مکی، رزیتا کمیلی فنود، بنفشه گلستان، مرتضی پیرعلی صفحه 63
    سابقه و هدف

    بیش از 80% نیترات دریافتی انسان از طریق سبزیجات تامین می شود. نیترات تجمع یافته در سبزیجات به نیتریت و نیتروز اسیدها تبدیل و در صورت ترکیب این مواد با آمین های نوع اول و دوم، نیتروزآمین ها تولید می شوند که مخاطرات بهداشتی آنها به اثبات رسیده است. از آنجا که در آخرین بررسی مصرف مواد غذایی کاهو، گوجه فرنگی و سیب زمینی بیشترین میزان سرانه مصرف را در گروه های سبزیجات برگی، بوته ای و غده ای داشتند، میزان نیترات این سبزیجات در شهر تهران تعیین شد.

    مواد و روش ها

    از کاهو، گوجه فرنگی و سیب زمینی عرضه شده در میدان مادر میوه و تره بار شهر تهران در دو فصل تابستان و زمستان به تعداد حداقل 25 نوبت نمونه گیری (در مجموع 157 نمونه) و در هر نوبت، حدود 3 کیلوگرم از هر نوع سبزی نمونه تهیه شد. آماده سازی نمونه ها شامل جدا کردن قسمت های غیرخوراکی، شست و شو با آب، یکنواخت کردن و خشک کردن به روش انجمادی بود. نمونه ها تا انجام آزمون در دمای C ◦ 18- نگهداری شدند. برای اندازه گیری نیترات از روش EC12014-2 و از آزمون های آماری ناپارامتریک Mann- Whitney، آنالیز واریانس یک طرفه Kruskal-Wallisو مقایسه چندگانه Bon-Ferroni استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نیترات اندازه گیری شده در نمونه های کاهو، سیب زمینی و گوجه فرنگی به ترتیب ppm 46/1123، 41/188 و 65/155 به دست آمد. به عبارت دیگر، میزان نیترات در سبزیجات برگی بیشتر از غده ای و سبزیجات غده ای بیشتر از بوته ای بود. میانگین تجمع نیترات در کاهو در نمونه های تابستان (ppm 57/1223) بیشتر از نمونه های زمستان (ppm82/1046) بود، ولی اثر فصل در مورد نمونه های گوجه فرنگی و سیب زمینی برعکس بود (به ترتیب ppm 25/210 و 24/264 در زمستان و 11/101 و 45/104 در تابستان). میانگین نیترات در نمونه های کاهو در هر دو فصل در محدوده مجاز بین المللی و در مورد گوجه فرنگی و سیب زمینی فصل زمستان بیشتر از حد مجاز بود.

    نتیجه گیری

    فصل برداشت می تواند در میزان تجمع نیترات سبزیجات، عامل تاثیرگذار باشد. تحقیقات بیشتر در خصوص سایر عوامل موثر مانند واریته و سن گیاه، شرایط کشت عوامل محیطی و شرایط نگهداری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کاهو، گوجه فرنگی، سیب زمینی، نیترات، نیتریت
|
  • M. Niazi, H. Arazi Page 1
    Background And Objectives

    In recent years sport-drinks industry has developed extensively and ergogenic beverages are used for increasing performance or reduction of dehydration. The objective of this study was to investigate the effects of an energy drink upon running time, blood glucose level, heart rate (HR) and rate of persceived excertion (RPE) in in elite male endurance runners.

    Materials And Methods

    Nine elite male endurance runners participated in 2 treadmill sessions. In session 1 they took an energy drink 15 minutes before (6 ml/kg body weight), and 15, 30, 45 and 60 minutes after (2 ml/kg body weight), start of the activity. In session 2, with the same design, the runners took a placebo. The HR was 70% of the maximum value (HRmax) for the first 60 minutes, followed by 85% until exhaustion.

    Results

    The distance run when the subjects had taken the energy drink was significantly longer than when they had taken the placebo (p<0.05). In addition, there was a significant difference between the experimental and placebo sessions with regard to the plasma glucose level before and 60 minutes after start of the activity. The data also showed a significant difference in HR (p<0.05) as a function of time: the longer the activity, the higher the HR. The differences between the heartbeat and RPE of the subjects in the 2 sessions were also significant (p<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that taking an energy drink may be effective only towards the final minutes of a severe activity, increasing performance and decreasing rate of persceived excertion in male elite endurance runners.

  • A. Ashengroph, I. Nahvi, H. Zarkesh, Esfahani Page 9
    Background And Objectives

    Two main methods for obtaining natural vanillin are direct extraction from botanic sources and microbial bioconversion. Considering the widespread use of vanillin and increasing consumer-led demand for natural vanillin, and also due to the fact that extraction from botanic sources is very time-consuming and expensive, alternative ways for its production are being constantly explored. In this study, conducted for the first time in Iran, the possibility of preparing natural vanillin from isoeugenol by microbial bioconversion was investigated

    Materials And Methods

    The tolerance of bacterial strains to isoeugenol and vanillin was measured by the agar dilution method. Primary screening of strains for converting isoeugenol to vanillin was done by thin layer chromatography (TLC). Vanillin formation was measured by the AOAC method. The vanillin prepared from isoeugenol was identified by TLC analysis and compared with standard vanillin using UV spectra.

    Results

    The highest vanillin concentration (880 mg/L) was obtained by the KOA1 strain, at 30°C and 150 rpm, after 96 hours. The molar yield of vanillin produced from isoeugenol was 9.5 %.

    Conclusion

    Isolation and initial characterization of strains capable of producing vanillin from natural sources is the first step in selecting suitable strains for biotechnological production of vanillin from isoeugenol.

  • Óa Ashabi, B. Nozari, H. Tabibi, M. Mahdavi, Mazdeh, M. Hedayati, A. Houshiar Rad Page 17
    Background And Objectives

    Protein-energy malnutrition (PEM) is common in hemodialysis patients. So far, no comprehensive study has been performed on prevalence of PEM in various areas of Iran, including Tehran with the largest number of hemodialysis patients in the country. Furthermore, according to the available literature, there is no report on prevalence of various types of PEM in hemodialysis patients. Therefore, the present study was designed to investigate prevalence of PEM and its various types in Tehran hemodialysis patients in 2008.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, using systematic sampling, 291 hemodialysis patients were randomly selected from among 2302 eligible adult hemodialysis patients in Tehran hospitals. The nutritional status of the patients was determined by subjective global assessment (SGA) and their dietary intakes were assessed using a 4-day dietary recall (2 dialysis and 2 non-dialysis days). At the end of the first dialysis session, patient's heights and weights were recorded. Finally, after a 12- to 14- hour fast, 4 mL of blood were obtained from each patient before dialysis and analyzed for the serum urea, creatinine, albumin and CRP.

    Results

    The prevalence of mild-to-moderate and severe PEM based on SGA was 60.5% and 1% in Tehran hemodialysis patients, respectively. The distribution of the malnourished hemodialysis patients according to type of PEM was as follows: 20.5%, type I (inadequate energy or protein intake, without inflammation); 65.5%, type IIa (inadequate energy or protein intake, with inflammation); and 14% type IIb (adequate energy and protein intake, with inflammation). The distribution of those hemodialysis patients who did not suffer from PEM was as follows: 3.5%, type Ia normal nutritional status (adequate energy and protein intake, without inflammation); 34% type Ib normal nutritional status (inadequate energy or protein intake, without inflammation); 55.5% type IIa normal nutritional status (inadequate energy or protein intake, with inflammation); and 7% type IIb normal nutritional status (adequate energy and protein intake, with inflammation).

    Conclusion

    The results of the present study indicate that PEM in Tehran hemodialysis patients is considerably prevalent and type IIa is the most common type. In addition, hemodialysis patients with no PEM based on SGA should also be paid attention to because they may have inadequate intake‎ of energy and/or protein and inflammation.

  • M. Moslemy, H. Hosseini, R. Khaksar, A. Taslimi, Kh Kafshdouzan, F. Shahraz Page 29
    Background And Objectives

    No studies have been done in Iran so far on the fatty acid composition of meat products and the effect of various factors on it. This study investigated and compared the effects of length of storage period (45 days) and initial cooking (at 72C) on the fatty acid composition of two types of heated 40%-beef products prepared with soya and canola oils.

    Materials And Methods

    Samples of the products were analyzed at 5 stages, namely, before cooking and on days 1, 15, 30 and 45 after cooking. Fatty acid composition of the products was determined using gas chromatography and flame ionization detector (FID). Chemical analysis (determination of peroxide value, free fatty content, and the thiobarbituric acid value) was carried out to assess the spoilage progression and fat content changes. Also, in order to investigate the role of microbial growth in spoilage, microbial tests including total psychrotrophic bacteria and Lactobacillus counts were done on the samples. Furthermore, for comparison of sensory properties of the two products, paired-preference test was used at the middle of storage period.

    Results

    Significant differences were observed in the soya batch at the beginning of storage (day 1) with regard to linoleic acid, on day 15 with regard to palmitic acid, and on day 30 with regard to linolenic acid. On the other hand, in the canola batch on day 45 the contents of the following four fatty acids were statistically different: palmitic, stearic, linoleic and linolenic acids. Furthermore, in the canola batch, the linolenic acid content also increased significantly on day 30. Microbiological examinations showed lower counts in products containing soya oil, but the results of chemical experiments showed different trends in the 2 products. Finally, the canola batch had a higher sensory acceptance than the soya batch.

    Conclusion

    Based on the findings, the product containing canola oil is the more desirable product as regards quality and resistance to spoilage. Thus, considering the higher sensory acceptance of the canola batch, soya oil, which is currently used widely in the cooking oil industry in Iran, can be substituted with canola oil.

  • S. Hadad Tabrizi, M. Haji Faraji, A. Houshiar Rad, A. Abadi, F. Hosseinpanah Page 39
    Background And Objectives

    The metabolic syndrome (MetS) is associated with overweight and obesity. It is also considered a risk factor for cardiovascular disease and type II diabetes. Almost one-third of Iranian adults are afflicted with MetS, with a higher prevalence among women. In this study the relationship of dietary pattern with the metabolic syndrome among non-menopausal women (18-50 yr) in District 13 of Tehran was determined.

    Materials And Methods

    This was a nested case-control study using the Tehran Lipid Glucose Study (TLGS) data on 920 non-menopausal women (18-50 yrs) as the case group. The control group was an equal number of subjects matched for age. Dietary intakes were assessed with a 168-iteme semi-quantitative food frequency questionnaire (26 food groups). Using factor analysis, the predominant food patterns were identified. The odds ratio of MetS (defined according to the International Diabetes Federation guidelines) and its components was calculated using logistic regression, after adjusting for confounding variables.

    Results

    Two predominant dietary patterns were identified. The desirable food pattern was characterized by the consumption of raw vegetables, fruits, starchy vegetables, olives, fried vegetables, low-fat d high-fat dairy products, legumes, nuts, eggs, oil, whole grains, fish, and chicken. In the undesirable food pattern the widely consumed food items included soft drinks, commercial fruit juices, cookies and high-sugar sweets, ready-to-eat foods, mayonnaise, snacks (potato chips and puffed corn), oil, pickles, organ meats, refined grains, meat, and salt. After adjustment for various confounding variables (energy intakes, energy expenditure, education level, job, family history of diabetes or stroke, smoking, and BMI), the desirable food pattern was found to be inversely associated with MetS (odds ratio=0.87; 95% confidence interval: 0.16-0.73, P-value <0.001) and hyperglycemia (odds ratio=0.34; 95% confidence interval: 0.13-0.87, P-value <0.05). No associations were observed between MetS and the undesirable food pattern, and of the components of MetS only triglyceride level was associated with this food pattern (odds ratio=2.17; 95% confidence interval: 1.09- 4.32, P-value <0.001).

    Conclusion

    The desirable food pattern is significantly inversely associated with the metabolic syndrome, whereas the undesirable food pattern has no association.

  • M. Shamshirsaz, H. Mirzaie, Mh Azizi, M. Alamia., Daraei Garmakhany Page 49
    Background And Objectives

    Flat bread the main source of Iranian diet and the important carbohydrate supplier at food basket of our country. With regard to important of extension of shelf life and decrease of their wastage the objective of this study was to produce Iranian barbary bread with soymilk powder in an attempt to enhance its nutritional value and retard its staling.

    Materials And Methods

    Soymilk powder was substituted at 4 levels, namely, 3%, 5%, 7%, and 10%, for wheat flour to produce barbary bread a type of traditional, flat thick bread. The samples of soymilk powder, treated and control flours were analyzed for moisture, ash, protein, fat, fibre, pH, particle size, wet and dry gluten, falling number, and Zeleny value). Staling of bread samples was assessed by six trained panelists 1, 3, and 5 days after production.

    Results

    Soymilk powder brought about statistically significant (p<0.05) increases in the ash, fiber, total fat, and protein contents, while it decreased wet and dry gluten, Zeleny value and falling number. pH of the treated samples was not significantly affected. Results of the sensory evaluation showed that a 10% substitution of wheat flour by soymilk powder created an unpleasant odor in the bread sample, though the least value was reported for the staling of this bread sample. However, addition of 7% soymilk powder had no undesirable effect on the sensory characteristics of bread; in addition, the rate of staling was also acceptable for this sample.

    Conclusion

    Substitution of soymilk powder (at 3%, 5%, and 7% levels) for wheat flour in making Iranian barbary bread not only will enhance the nutritional value of the bread, but it will also improve its shelf-life, without any undesirable effect on its sensory characteristics.

  • M. Pourmoghim, Kh Khoshtinat, A. Sadeghi Makkei, R. Komeili Fonod, B. Golestan, M. Pirali Page 63
    Background And Objectives

    More than 80% of human dietary intake of nitrate comes from vegetables. Nitrate is converted to nitrite and nitrosacids, which can combine with primary and secondary amines, producing nitrosamines. Nitrosamines have hazardous effects on human health. Based on the results of the last National Food Consumption Survey in Iran (2002), lettuce, tomatoes and potatoes are the most widely consumed green leafy, fruit-bearing and tuberous vegetables. This study was carried out to determine the nitrate contents of these 3 vegetables on sale in the Tehran Central Fruit and Vegetable Market.

    Materials And Methods

    Three-Kg samples of lettuce, tomatoes, and potatoes, distributed in Tehran (Tehran Central Market, the Main Fruit, Vegetable and Agricultural Products Market) were taken during summer and winter 2007, at least 25 samples of each vegetable (a total of 157 samples). After separating inedible portions, the samples were washed, rinsed, minced, mixed thoroughly, freeze-dried and stored at -18◦C until analyzed. Nitrate was determined in the samples using HPLC based on the EC 12014-2 method, and Mann-Whitney nonparametric test, Kruskal-Wallis ANOVA and Bon-Ferroni multiple comparison were used for statistical analysis of the data.

    Results

    The mean concentration of nitrate in lettuce, tomatoes, and potatoes was 1123.46, 155.65, and 188.41 ppm, respectively. It is seen that the nitrate content of leafy vegetables was the highest, followed by fruit-bearing and tuberous vegetables. Nitrate accumulation in summer lettuce (1223.57 ppm) was higher than in the winter sample (1046.82 ppm), but in the case of tomatoes and potatoes it was the other way round: 210.25 and 264.64 ppm in winter and 101.11 and 104.45 ppm in summer, respectively. The average nitrate contents of lettuce in both seasons were within the internationally permitted range, while in the case of winter potatoes and tomatoes the averages exceeded the respective permitted ranges.

    Conclusion

    Nitrate accumulation in vegetables can vary according to the harvesting season. Further research is recommended to determine the effects of such factors as variety, age, agricultural practices and storage conditions.