فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله اصیل
  • غلامرضا موسوی، علی خوانین، حمیدرضا مکرمی صفحات 239-250
    زمینه و هدف
    ترکیبات آلی فرار یکی از متداول ترین گروه آلاینده های منتشر شده از صنایع مختلف به صورت هوای آلوده هستند که به دلیل اثرات نامطلوب بهداشتی و زیست محیطی باید قبل از تخلیه در محیط تصفیه شوند. این مطالعه با هدف بررسی کارایی کربن فعال، ازن و ترکیب کربن فعال و ازن (ازن زنی کاتالیزوری) در حذف غلظت های مختلف زایلن انجام شد.
    روش بررسی
    سیستم آزمایشگاهی مورد استفاده در این مطالعه شامل پمپ تزریق سرنگی، پمپ تزریق هوا، دستگاه مولد ازن و راکتور شیشه ای حاوی کربن فعال بود. برای بررسی کارایی عملکرد سیستم ها بر حسب راندمان حذف و ظرفیت حذف با هم مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کارایی فرایند ازن زنی در حذف زایلن بیش تر از کربن فعال و ازن زنی به تنهایی بود. به طوری که زمان ظهور زایلن در خروجی و ظرفیت حذف آن در شرایط مشابه برای غلظت ppm 300 به ترتیب 4/1 و 8/2 برابر سیستم جذب روی کربن فعال به تنهایی بود. کربن فعال در حضور ازن به عنوان کاتالیزور عمل کرده و باعث افزایش راندمان تجزیه زایلن شده است.
    نتیجه گیری
    سیستم ازن زنی کاتالیزوری می تواند به عنوان روش مناسب با کارایی بالا برای حذف زایلن از جریان هوای آلوده در غلظت های بالا استفاده شود. این سیستم می تواند به راحتی برای تبدیل وضعیت سیستم های جذب کربن فعال نصب شده به ازن زنی کاتالیزوری استفاده شود.=
    کلیدواژگان: ترکیبات آلی فرار، زایلن، جذب، کربن فعال، ازن زنی کاتالیزوری
  • حسین بانژاد، وحید یزدانی، علیرضا رحمانی، سهیل مهاجری، احسان علیایی صفحات 251-260
    زمینه و هدف
    در بسیاری از نقاط خشک و نیمه خشک جهان رواناب شهری به عنوان یکی از منابع آب قابل احیا و با ارزش مطرح است. تصفیه فاضلاب شهرها، ضمن حفظ محیط زیست، سبب بهره برداری از فاضلاب، استحصال و بازیافت آب مصرفی می شود. هدف از این تحقیق ارزیابی امکان استفاده از پودر دانه های پرگرینا در عملیات تصفیه فاضلاب در مقایسه با آلوم و پلی آلومینیم کلراید (پک) است.
    روش بررسی
    آزمایش های مربوط به لخته سازی و انعقاد توسط دستگاه جار انجام پذیرفت. هم چنین اندازه گیری پارامترهای کیفی فاضلاب توسط روش های موجود در کتاب استاندارد متد انجام گرفت. لازم به ذکر است، منشا فاضلاب استفاده شده در این مطالعه، فاضلاب خانگی است.
    یافته ها
    بررسی ها نشان داد که در غلظت بهینه ی پرگرینا درصد زدایش کدورت، سختی کل، سختی کلسیم، سختی منیزیم، کل کلیفرم ها و اشرشیاکلی به ترتیب برابر 11/95، 38، 5/55، 6/46، 97 و 97 درصد است. یافته ها حاکی از افزایش راندمان مواد در صورت ترکیب پرگرینا با آلوم می باشد، شایان ذکر است که زدایش کدورت رابطه مستقیمی با درصد زدایش کلیفرم ها دارد، به طوری که با افزایش درصد کاهش کدورت میزان زدایش کلیفرم ها نیز افزایش می یابد. بیش ترین درصد زدایش اشرشیا توسط آلوم و ترکیب پلی آلومینیم کلراید با پرگرینا برابر 100 درصد است. در غلظت بهینه ی مواد فوق کیفیت فاضلاب تصفیه شده در محدوده استانداردهای محیط زیست جهت تخلیه به آب های سطحی، چاه جذب و یا استفاده در آبیاری است.
    نتیجه گیری
    نتایج برآمده از این تحقیق نشان داد این پساب را می توان در انواع روش های آبیاری به جز آبیاری بارانی به دلیل ایجاد سوختگی در برگ ها (بالا بودن هدایت الکتریکی) استفاده نمود. هم چنین با توجه به هزینه کم دانه های پرگرینا و عملکرد خوب آن در عملیات تصفیه پیشنهاد می شود که از این گیاه به عنوان جایگزینی برای پلی آلومینیم کلراید و آلوم برای تصفیه فاضلاب استفاده گردد.
    کلیدواژگان: آلوم، پلی آلومینیم کلراید، تصفیه فاضلاب، مورینگا پرگرینا
  • مهدی شیرزاد سیبنی، محمدتقی صمدی، علیرضا رحمانی، علیرضا ختایی، محمدرضا سمرقندی صفحات 261-270
    زمینه و هدف
    یکی از عمده ترین آلاینده های محیط زیست موجود در پساب صنایع مختلف از جمله آبکاری، کروم شش و نیکل دو ظرفیتی است که برای انسان و محیط زیست بسیار سمی است. لذا هدف از این تحقیق بررسی کارایی حذف فتوکاتالیستی کروم شش و نیکل دو ظرفیتی از محیط های آبی با استفاده از فرایند UV/TiO2 درسیستم ناپیوسته است.
    روش بررسی
    ابتدا طراحی و ساخت راکتور صورت گرفت و بعد از آن با تغییر دادن مقدار نانوذرات TiO2 و ثابت نگه داشتن بقیه عوامل موثر، مقدار بهینه TiO2 که برابر gr/L 1بود به دست آمد. سپس با ثابت نگه داشتن مقدار نانوذرات TiO2 تاثیر pH، غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی و نیکل دو ظرفیتی و زمان واکنش بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج مشخص ساخت که با افزایش زمان واکنش و مقدار TiO2 کارایی حذف در مورد هر دو یون افزایش می یابد. هم چنین مشخص گردید که کارایی حذف فتوکاتالیستی کروم شش ظرفیتی با افزایش pH و غلظت اولیه کروم کاهش می یابد، اما کارایی حذف فتوکاتالیستی نیکل دو ظرفیتی با افزایش غلظت اولیه نیکل دو ظرفیتی و pH به ترتیب کاهش و افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که می توان از فرایند UV/TiO2 به عنوان یک روش موثر در حذف کروم شش و نیکل دو ظرفیتی از محیط های آبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نانوذرات TiO2، کروم شش ظرفیتی، نیکل دو ظرفیتی، احیای فتوکاتالیزی، محلول های آبی
  • نواب دانشی، حسین بانژاد، رضا پیرتاج همدانی، هوشنگ فرجی صفحات 271-280
    زمینه و هدف
    به دلیل سمیت عناصر مس و روی، حذف این فلزات با استفاده از روش های کم هزینه و در عین حال موثر امری ضروری است. این آزمایش به منظور بررسی تاثیر فیلتر تند شنی تک لایه ثقلی بر کارایی حذف فلزات سنگین روی و مس در محیط آبی با حضور غلظت های متفاوت فسفات اانجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه یک فیلتر تند شنی تک لایه ثقلی با محیط شن سیلیسی را به کار برده است. آزمایش ها برای تمامی حالات غلظت های 25، 75، 125 و 175 میلی گرم بر لیتر از مس و روی در حضور غلظت های متفاوت فسفات توسط دبی متغیر انجام گرفت. هر حالت از محلول به بالای بستر پمپ شده و دبی تنظیم گردیده است. نمونه ها از سیال خروجی از بستر گرفته شده و سپس به سرعت اسید زنی شدند. غلظت فلزها توسط طیف نما، نشر اتمی با منبع ICP اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بیش ترین کارایی حذف برای مس و روی به ترتیب به میزان89/98 و 6/78 درصد بوده است. اثر عوامل دبی، غلظت فلز و غلظت فسفات در کارایی حذف روی و مس، اثر متقابل غلظت فسفات و دبی بر کارایی حذف مس، اثر متقابل غلظت فسفات و غلظت فلز بر کارای حذف روی در سطح 1% معنی دار است. به علاوه اثر متقابل غلظت فسفات و دبی، غلظت فلز و دبی بر کارایی حذف روی در سطح 5% معنی دار است. درنهایت، اثر متقابل دبی و غلظت فلز هم چنین غلظت فلز و غلظت فسفات اثر معنی داری بر کارایی حذف مس ندارد.
    نتیجه گیری
    فیلتر تند شنی تک لایه ثقلی با محیط شن سیلیسی می تواند به طور موفقیت آمیزی برای حذف غلظت های پایین مس مورد استفاده قرار بگیرد. برای غلظت های بالای فلز مس و یا به طور کلی جهت حذف روی در غلظت های مختلف کارایی مطلوب حاصل نگردید، اما احتمالا در این شرایط می توان با استفاده از سری فیلترهای تند شنی با عمق بیش تر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فیلتر تند شنی، مس، روی، فسفات
  • سید باقر مرتضوی، بهنام باریک بین، سید غلامرضا موسوی صفحات 281-290
    زمینه وهدف
    وضعیت زمین شناسی و یا آلودگی های حاصل دست بشر می تواند غلظت کروم 6 ظرفیتی و برخی دیگر از املاح مانند سولفات را در آب های زیرزمینی به بیش از حداکثر مجاز (50μg/L) برساند. از آن جایی که این ترکیبات خطرات عمده ای هم چون سرطان ریه، پوست وعوارض شدیدی به کلیه و کبد و حتی عوارض آلرژیک را در کودکان و بزرگسالان ایجاد می کنند، لذا هدف بررسی فرایند غشایی نانو فیلتراسیون به عنوان یک روش امیدوارکننده در حذف کروم 6 ظرفیتی هم زمان با سولفات به عنوان آلاینده تداخل کننده در فرایندهای غشایی در رسیدن به استانداردهای آب آشامیدنی است.
    روش بررسی
    به منظور بررسی تاثیر فشار، pH ونوع کاتیون و آنیون همراه در میزان حذف کروم6 و 3 ظرفیتی، غلظت های mg/L 1/0 و 5/0 کروم در محدوده غلظتmg/L 800-100 سولفات (محدوده های غلظتی در آب) تحت محدوده فشار نانوفیلتراسیون یعنی 2 تا 10 بار انتخاب گردید. آزمایش ها با استفاده از نمک های کلرور سدیم، سولفات سدیم، کلرور 6 آبه کروم سه ظرفیتی و دی کرومات پتاسیم ساخت شرکت مرک و با درجه خلوص بالای 99% و طبق دستور العمل موجود در کتاب روش های استاندارد برای آزمایشات آب و فاضلاب انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که زمانی که غلظت کروم 6 ظرفیتی کاهش می یابد، بهترین راندمان حذف در فشار 4 بار معادل 96% دیده می شود. با افزایش غلظت، پلاریزاسیون غلظتی و افزایش بار منفی غشای راندمان حذف را تا 98% افزایش داد. ولی حذف کروم 3 ظرفیتی وابسته به غلظت یونی و غیر وابسته به فشار در سیستم است. هم چنین افزایش جامدات محلول در آب باعث حذف کامل کروم6 گردید. بهترین راندمان حذف به میزان98% و در pH خنثی ومتمایل به قلیایی رخ داد.
    نتیجه گیری
    تحقیق نشان داد که نوع الکترولیت همراه کروم، فشار بهره برداری وpH بیش ترین اثر را در عملکرد نانو فیلتر داشته است. بر اساس نتایج به دست آمده نانو فیلتراسیون روش مناسبی در حذف هم زمان کروم و سولفات از آب است.
    کلیدواژگان: نانوفیلتراسیون، کروم 6 ظرفیتی، سولفات، حذف
  • مهدی خوشناموند، شهرام کبودوندپور، فرزاد غیاثی صفحات 291-298
    زمینه و هدف
    آلودگی منابع آب، همواره نگرانی هایی در مورد سلامت و بهداشت محصولات دریایی به خصوص گوشت ماهی و احتمال آلودگی آنها به فلزات سنگین پدید آورده است. لذا این پژوهش با هدف سنجش غلظت جیوه کل تجمع یافته در بافت های مختلف ماهی کپور نقره ای سد قشلاق سنندج به عنوان یکی از پرمصرف ترین ماهی های منطقه و مقایسه آن با استاندارد های بهداشتی موجود و نیز تاثیر آن بر سلامت شهروندان طراحی شد.
    روش بررسی
    تعداد 24 نمونه ماهی کپورنقره ای در خلال ماه های تیر تا آذر 1388 از دریاچه سد قشلاق سنندج به صورت کاملا تصادفی صید، سپس از سه بافت عضله سفید، عضله قرمز و کبد، نمونه هایی تهیه و غلظت جیوه تجمع یافته در این بافت ها با استفاده از دستگاه پیشرفته آنالیز جیوه (Model، Leco 254 AMA) اندازه گیری شد. قرمز 22/32 ± 311 و برای بافت کبد 70/28 ± 251 بر حسب 1- ng g وزن خشک بود. مقایسه میانگین های ماهانه جیوه تجمع یافته درهمه بافت ها به جز بافت عضله سفید (2332/0 =P، 52/1 = 18، 5 F) اختلاف معنی داری را از خود نشان دادند (05/0>P).
    نتیجه گیری
    غلظت جیوه کل تجمع یافته در بافت های عضله سفید و عضله قرمز کل ماهی هایی که وزن بیش تر از 850 گرم داشتند، از استاندارد تعریف شده EPA،WHO و FAO بالاتر بود. این نتایج می توانند یک هشدار جدی برای مصرف این ماهی تلقی شوند.
    کلیدواژگان: ماهی کپور نقره ای، فلزات سنگین، جیوه، بافت های عضله ای، کبد
  • مقداد پیرصاحب، علی الماسی، منصور رضایی صفحات 299-308
    زمینه و هدف
    آموزش صنوف از برنامه هایی است که در بهبود بهداشت مواد غذایی موثر است. از طرفی اطلاع از سطح آگاهی، نگرش و عملکرد بهداشتی متصدیان مواد غذایی، مدیریت بهداشت محیط را تسهیل می نماید. این تحقیق با هدف تعیین تاثیر دوره ویژه آموزش بهداشت بر آگاهی، نگرش و عملکرد متصدیان مواد غذایی صورت گرفته است.
    روش بررسی
    مطالعه به روش نیمه تجربی انجام شده و در آن آگاهی، نگرش و عملکرد 370 نفر از صنوف مختلف قبل و بعد از آموزش مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه و چک لیست بود. روش تحلیل داده ها آزمون t زوجی، 2 χ و آنالیز واریانس یک طرفه بوده است.
    یافته ها
    آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد متصدیان موثر است. به طوری که میانگین نمرات آگاهی از 03/4±55/20 به 75/3 ± 73/23، نگرش از 6/14 ± 2/107به 5/14 ± 23/112 و عملکرد از 6/7 ± 93/43 به 8 ± 11/ 46 افزایش یافت(001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد پس از مداخله آموزشی تغییر کرده و بیان گر تاثیر دوره ویژه آموزش بهداشت بر آگاهی، نگرش و عملکرد متصدیان مراکز مواد غذایی است. توصیه می گردد، آموزش صنوف بر اساس نوع صنف و به صورت همگن تشکیل شود و جهت اعطای گواهی نامه دوره، تدارک آزمون و کسب نمره حد نصاب ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، متصدیان مواد غذایی، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • فردوس کرد مصطفی پور، ادریس بذرافشان، حسین کمانی صفحات 309-318
    زمینه هدف
    آرسنیک یکی از سمی ترین و خطرناک ترین عنصر موجود در آب آشامیدنی شناخته می شود که با توجه به گسترش کاربرد آن در کشاورزی، دامداری، پزشکی، صنعت و غیره شرایط ورود آن به منابع آب و محیط زیست بسیار تسهیل شده است. آرسنیک یک ماده سمی، تجمعی و باز دارنده آنزیم های دارای گروه SH بوده و مطالعات مختلف ارتباط معنی دار بین غلظت های بالای آرسنیک در آب آشامیدنی و سرطان های کبد، حفره بینی، شش، پوست، مثانه و کلیه در مردان و زنان و پروستات و کبد در مردان را مشخص نموده است. تحقیق حاضر با هدف امکان سنجی حذف آرسنیک از آب با استفاده از فرایند شناور سازی با هوای محلول انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در تحقیق حاضر ابتدا به منظور تعیین شرایط بهینه حذف آرسنیک در روش شناور سازی با هوای محلول، مقدار بهینه مواد منعقدکننده با توجه به شرایط خاص حاکم بر فرایند فوق تعیین شد و در ادامه پس از تهیه محلول های سنتتیک آرسنیک (100،50، 200 میکروگرم در لیتر) با استفاده از ترکیب آرسنات سدیم، راندمان حذف تحت تاثیر متغیرهای مختلف شامل غلظت آرسنیک، زمان لخته سازی و شناور سازی و فشار اشباع سازی مورد بررسی قرار گرفت. در پایان غلظت آرسنیک باقی مانده به روش دی اتیل دی تیوکارمات نقره تعیین مقدار شد.
    یافته ها
    تاثیر شرایط بهینه بر راندمان حذف آرسنیک در غلظت های اولیه 50، 100 و 200 میکروگرم در لیتر نشان داد که بهترین منعقدکننده در حذف این عنصر، پلی آلومینیوم کلراید و در مرتبه بعدی سولفات آلومینیوم است. در غلظت اولیه آرسنیک معادل 200 میکروگرم در لیتر حداکثر راندمان حذف (4/99%) حاصل شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر آن است که روش شناور سازی با هوای محلول همراه با کاربرد منعقدکننده پلی آلومینیوم کلراید از کارایی بالایی در حذف آرسنیک از آب حتی در غلظت های زیاد برخوردار بوده و بنابراین با توجه به مخاطرات فراوان ناشی از حضور این عنصر در آب شرب، می تواند به عنوان یک گزینه مناسب حذف مد نظر متخصصین صنعت آب قرار گیرد
    کلیدواژگان: آرسنیک، شناور سازی با هوای محلول، انعقاد و لخته سازی، تصفیه آب
  • عنایت الله کلانتر، افشین ملکی، مینا خسروی، سپیده محمودی صفحات 319-326
    زمینه وهدف
    سودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس از باکتری های بیماری زای مهم هستند که طیف وسیعی از عفونت ها را ایجاد می کنند. هدف این مطالعه بررسی اثر امواج فراصوت به تنهایی و توام با آنتی بیوتیک بر روی باکتری های سودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتی بیوتیک می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه با استفاده از یک سونوراکتور مجهز شده به یک مبدل صفحه ای 42 کیلو هرتز با توان 170 وات در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. نمونه های آب از سه بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تهیه و به روش سواپ کشت داده شد. هم چنین الگوی حساسیت باکترهای مورد مطالعه نسبت به آنتی بیوتیک ها نیز بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمامی باکتری های مورد مطالعه تحت تاثیر امواج فراصوت کاهش غلظت داشتند و این روند کاهشی با افزایش زمان افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    مشخص شد که سودوموناس آئروژینوزا (گرم منفی) در مقایسه با استافیلوکوکوس اورئوس (گرم مثبت) نسبت به امواج فراصوت حساسترند. در ضمن کاربرد هم زمان امواج فراصوت و آموکسی سیلین موجب افزایش راندمان حذف باکتری ها در مقایسه با کاربرد مجزای امواج فراصوت گردید. هم چنین اختلاف قابل توجهی از لحاظ مقاومت در برابر امواج فراصوت بین سویه های استاندارد و سویه های به دست آمده از محیط ملاحظه نشد.
    کلیدواژگان: امواج فراصوت، آموکسی سیلین، سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس
  • نرجس اکاتی، عباس اسماعیلی ساری، سیدمحمود قاسمپوری صفحات 327-334
    زمینه و هدف
    جیوه یکی از عناصر سنگینی است که در محیط زیست گسترش یافته و دارای اثرات سمی بسیاری است. در حال حاضر مواجهه با متیل جیوه در مادران موضوع مهمی برای تحقیق است، به ویژه در افرادی که مصرف بالای ماهی دارند. متیل جیوه می تواند از طریق شیر مادر به کودکان انتقال یابد. هدف از این تحقیق تعیین ریسک مواجهه با جیوه در مادران سواحل جنوبی دریای خزر می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش میزان جیوه موی 70 مادر (36-17 ساله) و عوامل موثر بر آن مورد ارزیابی قرار گرفت. مادران در شهرهای نور، نوشهر، چمستان و روستاهای نور و نوشهر زندگی می کردند. به منظور ارزیابی عوامل موثر بر مقادیر جیوه پرسش نامه ای توسط مادران پاسخ داده شد. از هر مادر حداقل یک گرم مو تهیه شد. برای اندازه گیری میزان جیوه از روش آنالیز پیشرفته جیوه توسط دستگاه LECO AMA 254 Mercury Analyzer بر طبق استاندارد ASTM شماره 6722-D استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت جیوه موی مادران (1- μg g) 09/0±19/0 به دست آمد. آزمون توکی نشان داد که متغیرهای مکان زندگی (02/0=P) و مصرف ماهی (0/0=P) به طور معنی داری روی میزان جیوه موی مادران تاثیر دارند. متغیرهای سن و تعداد دندان های پر شده با آمالگام روی میزان جیوه مو تاثیری نداشتند.
    نتیجه گیری
    میانگین غلظت جیوه مو از حد نرمال WHO برای جیوه مو (1- μg g 2) و حد راهنمای USEPA برای جیوه مو(1- μg g 5) کم تر است. تجزیه و تحلیل پرسش نامه ها نشان داد که مادران اغلب ماهی هایی مانند کپور، کفال و سفید مصرف می کردند. گرچه در این پژوهش میزان جیوه در این ماهیان اندازه گیری نشد، اما با توجه به تفاوت معنی دار میزان مصرف ماهی و میزان جیوه موی مادران، آلودگی به جیوه در این نوع ماهی ها می تواند مهم ترین عامل مواجهه با جیوه در این تحقیق باشد.
    کلیدواژگان: جیوه، مو، مادران شیرده، سواحل دریای خزر
  • پیمانه عطابخش، محمد مهدی امین*، سید حسین مرتضوی، مجید یاران، عباس اخوان سپهی، اشرف سادات نوحی، محمد جلالی صفحات 335-346
    زمینه و هدف

    در این مطالعه روند حذف کلیفرم های کل و گوارشی، هتروتروف ها و شناسایی باکتری بیماری زایE.coli O157: H7 با روش های میکروبیولوژی، ایمنولوژیک و Real Time PCR در آبگیر و واحدهای تصفیه خانه آب اصفهان بررسی گردید.

    روش بررسی

    پروفایل تغییرات کلیفرم های کل و گوارشی، شمارش هتروتروف ها، کدورت و کل کربن آلی در 8 نقطه شامل آبگیر سد چم آسمان، ورودی تصفیه خانه، ته نشینی، ازن زنی، فیلتراسیون و در آب خروجی تصفیه خانه تعیین گردید. وجود باکتریE.coli O157: H7 در نقاط هشت گانه، لجن حوض ته نشینی و آب حاصل از شست و شوی معکوس فیلترها با استفاده از روش ایمنولوژیک و Real time PCR مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در روش ایمنولوژیک با تشکیل ذرات آگلوتیناسیون، و در روش Real time PCR با پروب های نشاندار شده وجود باکتریE.coli O157: H7 در نمونه لجن حوضچه ته نشینی تصفیه خانه به اثبات رسید، در حالی که نمونه های آب فاقد E.coli O157: H7 بود. راندمان حذف کلیفرم کل، گوارشی و هتروتروف ها توسط واحد ته نشینی، به ترتیب 5/59، 49، 8/54، ازن زنی: 66، 8/45، 57، فیلتراسیون: 8/98، 98، 8/78، گندزدایی: 96، 100، 91 درصد می باشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه وجود سویه بیماری زای کلیفرم را در لجن حوضچه های ته نشینی تصفیه خانه آب اصفهان اثبات نمود. عدم وجود این سویه در آب خروجی حاکی از آن است که فرایندهای موجود در واحدهای تصفیه خانه قادر به حذف این باکتری قبل از رسیدن به مراحل انتهایی تصفیه خانه مثل فیلترها و واحد گندزدایی می باشند.

    کلیدواژگان: کلیفرم کل، کلیفرم گوارشی، E، coli O157: H7، Real time PCR، شمارش هتروتروف ها
  • محمدرضا مسعودی نژاد، محمد منشوری، مجتبی خطیبی صفحات 347-358
    زمینه و هدف
    با توجه به این که شهرهای بزرگ ایران به دلیل شرایط خاص جمعیتی، توپوگرافی، فرهنگی و اقتصادی تراکم زیادی از جمعیت در واحد سطح را در خود جای می دهند، این محیط شرایط بسیار مساعدی را برای تکثیر گونه های مختلف موش در شهرها فراهم آورده است. در این راستا طراحی، ساخت و ارزیابی تله های الکترونیکی به منظور کنترل جمعیت موش ها یکی از روش های کنترل محسوب می گردد که می تواند به موازات بقیه روش ها مورد استفاده قرار گیرد.
    روش بررسی
    در ابتدا مطالعاتی در مورد انواع موش های موجود در شهر تهران انجام گردید (ازجمله طول، وزن، خصوصیات رفتاری و..)، سپس طراحی، با استفاده از یک سیستم تولید بوهای جلب کننده آغاز شد که ابتدا جونده را به طرف تله هدایت می نماید، سپس به وسیله حسگرهای الکترونیکی وجود موش در تله ارزیابی شده و با فرامینی که به بوبین های الکتریکی داده می شود، قسمت میانی برق دار می گردد، برخورد بدن موش با صفحه برقدار باعث تجزیه الکترولیت های موجود درخون او می گردد و در مدت حدود 5-3 ثانیه تماس از بین می رود، بدن موش مرده به قسمت تحتانی تله انتقال می یابد، این قسمت دارای یک کشوی تخلیه می باشد. برای جلوگیری از برق گرفتگی با بیرون کشیدن کشو از دستگاه، برق کلیه قسمت ها قطع می گردد. اجساد که به صورت نیمه جامد در آمده اند به صورت روزانه یا هفتگی از داخل تله ها تخلیه می گردند. برای آزمایش راندمان کار دستگاه، از موش آزمایشگاهی استفاده گردید و در هر مرحله اشکالات طراحی بررسی و مرتفع شد.
    یافته ها
    با توجه به طراحی دستگاه هر بخش از تله شامل جلب کننده، کشنده و حذف کننده به طور جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفت. در این رابطه در بخش کشندگی، شامل به دست آوردن مقدار ولتاژ، نوع ولتاژ و نحوه انتقال جریان برق به حیوان ارزیابی گردید، در قسمت جلب کنندگی مشخص گردید، از بین انواع اسانس های مورد استفاده برای سه گونه تحت مطالعه، اسانس گردو بهترین خاصیت جلب کنندگی را از خود نشان می دهد، هم چنین نتایج به دست آمده نشان می دهد که ولتاژ متناوب 300 ولت با شدت جریان 15 آمپر در مدت کسر ثانیه قابلیت کشندگی بهتری نسبت به سایر ولتاژها از خود نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارزیابی های انجام شده مشخص گردید که ولتاژهای جریان مستقیم در شدت جریان های 5/2 تا 15 آمپر نتایج چندان مطلوبی در خاصیت کشندگی تله ایجاد نمی نماید. بنابراین روش استفاده از ولتاژهای مستقیم در استفاده از این تله ها مطلوب نمی باشد. هم چنین با توجه به استفاده از فرمون های جنسی جهت جلب گونه نر در انواع مختلف با توجه به پروتئین موجود در این فرمون ها به سرعت در شرایط محیطی تجزیه گردیده، لذا از خاصیت جلب کنندگی آن می کاهد، به همین دلیل به نظر می رسد با توجه به دسترسی آسان در تامین اسانس های غذایی، استفاده از این نوع جلب کننده ها مطلوبیت بیش تری دارد
    کلیدواژگان: تله، موش، شوک الکتریکی، کنترل، ارزیابی
|
  • Pages 239-250
    Backgrounds and
    Objectives
    Volatile organic compounds (VOCs) are one of the common groups of contaminants encountered in the industrial activities, emitted through air stream into the atmosphere. To prevent the human and environmental health from the adverse effects of VOCs, air streams containing VOCs need to be treated before discharging to environment. This study was aimed at investigating the catalytic ozonation process for removing xylene from a contaminated air stream.
    Materials And Methods
    In the present work, a bench scale experimental setup was constructed and used for catalytic ozonation of xylene. The performance of catalytic ozonation process was compared with that of single adsorption and ozonation in removal of several concentration of xylene under the similar experimental conditions.
    Results
    The results indicated that the efficiency of catalytic ozonation was higher than that of single adsorption and ozonation in removal of xylene. The emerging time and elimination capacity of xylene for inlet concentration of 300 ppm was 1.4 and 5.8 times of those in adsorption system. The activated carbon acted as catalyst in the presence of ozone and thus attaining the synergistic effect for xylene degradation.
    Conclusion
    catalytic ozonation process is an efficient technique the treatment of air streams containing high concentrations of xylene. The adsorption systems can also be simply retrofitted to catalytic ozonation process and thereby improving their performance for treating VOCs.
  • Pages 251-260
    Backgrounds and
    Objective
    In arid and semi-arid regions of the world, urban runoff as a source of water restoration and is considered valuable. Wastewater treatment, while preserving the environment, it can be considered as water source. The aim of this study to evaluate the possibility of using powder grain Peregrina in wastewater treatment in comparing with Alum and PloyAluminum Chloride (PAC).
    Materials And Methods
    Flocculation and coagulation tests were done by Jar test. Wastewater quality parameters were measured according to standard method.
    Results
    Studies have been showed that in optimum Peregrina concentration, efficiency of turbidity reduction, total hardness, calcium hardness, magnesium hardness, total E. Coli are 95.11, 38, 55.5, 46.6, 97 and 97 percent respectively. It is noted that turbidity reducing directly related with coli form reduction. As, with increasing turbidity reduction, coliform reduction is increased. The most reduction of E. coli with combination of Alum, Ploy Aluminum Chloride and Peregrina was 100 percent. In optimum concentration of Alum, Ploy Aluminum Chloride and Peregrina, the quality of treated wastewater would be in the range of environmental standards. Therefore, treated wastewater can be entering to surface water and reuse as irrigation water.
    Conclusion
    The results derived from this study showed that the treated wastewater can be use in a variety of irrigation except sprinkler irrigation due to burn the leaves of plants. (high electrical conductivity).Also, the low cost of seed Peregrina and good performance in the refining operations, it is suggested that Peregrina as a replacement for poly aluminum chloride and an alum to be used for wastewater treatment.
  • Pages 261-270
    Backgrounds and
    Objectives
    Industrial wastewater included the heavy metal is one of the important sources of environmental pollution. Hexavalent chromiumand divalent nickel are founded in plating wastewater which is harmful for human health and environment. Therefore, the purpose of this research is investigation of photocatalytic removal of hexavalent chromium and divalent nickel from aqueous solution using UV/TiO2 process in a batch system.Materials and
    Methods
    At first, reactor was designed. Then, optimumdosage of TiO2 was obtained equal to 1 g/L, with variation TiO2 dosage at constant pH and initial concentrations of hexavalent chromium and divalent nickel. The effect of pH, contact time and initial concentration of hexavalent chromium was studied at the constant amount of TiO2 (1gr/L).
    Results
    The result showed that photocatalytic removal efficiency increased with increasing reaction time and TiO2 dosage. In addition, it was found that removal efficiency of hexavalent chromium was decreased by increasing initial chromium concentration and pH. But, photocatalytic removal efficiency of nickel ion was increased and decreased by increasing of pH and initial nickel concentration, respectively.
    Conclusion
    The results showed that UV/TiO2 was an effective method in removal of hexavalent chromium and divalent nickel from aqueous solutions
  • Pages 271-280
    Backgrounds and
    Objectives
    Due to copper and zinc elements toxicity, a greatly attention to removal of those in order to reduce environmental pollution exist. This experiment was conducted to investigate the study of the effect of gravity single layer rapid sand filter on heavy metals (zinc and copper) removal efficiency in aquatic condition in different phosphate concentration.
    Materials And Methods
    this study applied a gravity single layer rapid sand filter with silica sand media. Experiments conducted for all of the states of Cooper and Zinc concentration in 25, 75, 125 and 175 ppm at different phosphate concentration present by varied discharge. Each state of Solutions pumped on top of the bed and discharge adjusted. Samples taken fromeffluent then acidified immediately with nitric acid. Metals concentration perused by atomic emission spectrometer with ICP source. Collected data analyzed by SPSS software.
    Results
    Founds from this study shown that maximum removal efficiency for copper and zinc was 98.89%and 78.60%respectively effect of discharge,metal concentration and phosphate concentration factors in removal efficiency of zinc and cooper, discharge and phosphate concentration bilateral effect on cooper removal efficiency, phosphate concentration andmetal concentration bilateral on zinc removal efficiency, are significant in 1%. In addition, phosphate concentration and discharge bilateral effect, metal concentration and discharge bilateral effect are significant on zinc removal efficiency in 5%. Finally, bilateral effects of discharge and metal concentration also metal concentration and phosphate concentration have not significant effect on cooper removal efficiency.
    Conclusion
    Gravity single layer of rapid sandy filter with silica sand media in order to cooper removal in low concentration can be used successfully. This method in high concentration of cooper and also different concentration of zinc had not successful result; but in this condition, may be use of a series of filter with more depth
  • Pages 281-290
    Backgrounds and
    Objectives
    Geological situation and/or anthropogenic contamination contain an increased concentration of ions such as hexavalent chromium as well as some other dissolved components such as sulfate in the upper of the establishedMCLs (50µg/L). In this paper، simultaneous removal of Cr (VI) and sulfate from water was investigated using nanofiltration as a promising method for reaching drinking water standards.
    Materials And Methods
    For varying pressure، pH، anion and cation solution effect، Sulfate and Cr (VI) concentration which have chosen were levels found in drinking water sources (Cr=0. 1- 0. 5mg/L) and (SO4-2= 100-800mg/L). Experiments were performed using NaCl، Na2SO4،K2 Cr2O7and anhydrous CrCl3. 6H2O which prepared with de mineralized water on procedure detailed in standard methods. All salts were purchased from Merck Corporation with purity over 99''.
    Results
    The results for hexavalent chromium experiments showed that when the concentration decreases، the chromate anions were given a better retention to 4 bars (96''). But when the concentration increases، concentration polarization led to increased removal of Cr (VI) (98''). For Cr (III) the influences of the ionic strength as well as the concentrations were strongly dependant on rejection but operating pressure were found weak. In addition، with increasing total dissolved solids، perfect rejection of chromium was seen. The effect of pH showed that better retention was obtained at natural and basic pH.
    Conclusion
    This study indicates that the nature of anions and cations، driven pressure and pH have significant effect on nano filtration operation. Research findings show that it seems nano filtration is a very good promising method of simultaneous removal of Cr (VI) and sulfate from water.
  • Pages 291-298
    Backgrounds and
    Objectives
    There have been always concerns regarding to consumption of aquatic products، particularly fish، due to the possibility of heavy metals bioaccumulation in aquatic creatures organs، throughout the world. Aresearch project was carried out to assess the level of concentrated total mercury in different tissues of Silver carp as the most consumed fish from Sanandaj Ghesglagh reservoir in the region. Materials and
    Methods
    Twenty four silver carp were captured randomly during July to December 2009. Prior measuring mercury concentrations in white muscle، red muscle and liver tissues by AdvancedMercuryAnalyzer (Model; Leco، 254AMA) on the dry weight basis، biometry procedure was done.
    Results
    Mean accumulated mercury in white muscle، red muscle and liver tissues were 367 (S. E. ± 26. 43)، 311 (S. E. ± 32. 22) and 251 (S. E. ± 28. 70) ng gr -1 on the dry weight basis، respectively. Pair comparisons between the level of concentrated mercury in all tissues، except white muscle tissues (F5، 18 = 1. 52، P = 0. 2332) showed a significant difference (P < 0. 05).
    Conclusion
    The level of accumulated mercury in muscle and liver tissues of all samples weighted above 850 grams were higher than the established limits by WHO، FAO and EPA. Our results emphasis that the consumption of silver carp from Sanandaj Gheshlagh Reservoir might place the health of all those peoples who live in the region at risk.
  • Pages 299-308
    Backgrounds and
    Objectives
    Arsenic is one of the most toxic and dangerous elements in drinking water that with increase in its application in agriculture، development of applications in agriculture، livestock، medicine، industry and other cases its entry to water resources and environment is much easier. Arsenic is a poisonous، cumulative substance and inhibitor of SH group enzymes and various studies revealed a significant correlation between high concentrations of arsenic in drinking water and liver cancer، nasal cavity cancer، lungs، skin، bladder and kidney cancer in men and women and prostate and liver in men. The aim of this was survey of arsenic removed from water using dissolved air floatation mechanism.
    Materials And Methods
    At present study in first step for determination best conditions of arsenic removal by dissolved air floatation method، optimum amount of coagulants determined and then synthetic solution of arsenic (50، 100 and 200 µg/L) prepared using sodium arsenate. In third step arsenic removal efficiency under various variables such as arsenic concentration، flocculation and floatation time and saturation pressure were analyzed. Finally residual arsenic concentration was determined by the silver diethyl dithiocarbamate method.
    Results
    Effect of optimum condition on arsenic removal efficiency at various initial concentration 50، 100 and 200 µg/Lshowed that the best coagulant for removal of arsenic is polyaluminumchloride. Also maximum efficiency (99. 4%) was obtained in initial concentration equal 200 µg/L.
    Conclusion
    It can be concluded that dissolved air floatation method with poly aluminum chloride as coagulant have high efficiency for arsenic removal even at high concentrations and therefore this method can be used for removal of arsenic from water as a suitable and safe option.
  • Pages 309-318
    Backgrounds and
    Objectives
    Arsenic is one of the most toxic and dangerous elements in drinking water that with increase in its application in agriculture، development of applications in agriculture، livestock، medicine، industry and other cases its entry to water resources and environment is much easier. Arsenic is a poisonous، cumulative substance and inhibitor of SH group enzymes and various studies revealed a significant correlation between high concentrations of arsenic in drinking water and liver cancer، nasal cavity cancer، lungs، skin، bladder and kidney cancer in men and women and prostate and liver in men. The aim of this was survey of arsenic removed from water using dissolved air floatation mechanism.
    Materials And Methods
    At present study in first step for determination best conditions of arsenic removal by dissolved air floatation method، optimum amount of coagulants determined and then synthetic solution of arsenic (50، 100 and 200 µg/L) prepared using sodium arsenate. In third step arsenic removal efficiency under various variables such as arsenic concentration، flocculation and floatation time and saturation pressure were analyzed. Finally residual arsenic concentration was determined by the silver diethyl dithiocarbamate method.
    Results
    Effect of optimum condition on arsenic removal efficiency at various initial concentration 50، 100 and 200 µg/Lshowed that the best coagulant for removal of arsenic is polyaluminumchloride. Also maximum efficiency (99. 4%) was obtained in initial concentration equal 200 µg/L.
    Conclusion
    It can be concluded that dissolved air floatation method with poly aluminum chloride as coagulant have high efficiency for arsenic removal even at high concentrations and therefore this method can be used for removal of arsenic from water as a suitable and safe option.
  • E. Kalantar, A. Maleki, M. Khosravi, S. Mahmodi Pages 319-326
    BackgroundsAand
    Objectives
    Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus are important pathogens that producewidespread infections. Purpose of this studywas to evaluate the antimicrobial effect of ultrasonic irradiation (US) alone and in combination with antibiotic on antibiotic resistance Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus.
    Materials And Methods
    In this study ultrasonic irradiation (US) in a laboratory-scale batch sonoreactor with low frequency (42 kHz) plate type transducer at 170W of acoustic power was used. The Water samples, were taken from different wards of the 3 teaching hospitals which were affiliated to the Kurdistan University of Medical Sciences to isolate Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus and also to determine their antimicrobial susceptibility pattern.
    Results
    Our results showed that Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus were affected by the ultrasound and the bactericidal effect increased with time.
    Conclusion
    It was found that P. aeruginosa was more susceptible to the ultrasonic treatment than S. aureus. The combination of US with an antibiotic (amoxicillin) enhanced killing of both bacteria over the use of US alone. There were no differences in resistance to ultrasound between isolated strains and standard strains from persian type culture collection.
  • N. Okati, A. Esmaili Sari, M. Ghasempouri Pages 327-334
    Backgrounds and
    Objectives
    Mercury is a heavy metal that is widespread in the environment and has many toxic effects. At present, MeHg exposure on women remain an important issues for researching, especially those of continuous uptake in high-fish consumption.MeHg can be transferred to infant through breast milk. The objective of this study was to characterize the risk of Hg exposure in mothers in south of the Caspian Sea.
    Materials And Methods
    In this study mercury in hair of 70 breast-feeding women (17-36 years old) and influencing factor on it, were assessed. Mothers lives in nur, nowshahr and chamestan cities and villages of Nur and Nowshahr. In order to researching on influencing factors, mothers fill questionnaires. Hair samples (about 1 gr) were obtained from mothers. The mercury was measured by LECOAMA254AdvancedMercuryAnalyzer (USA) according toASTM, standard NO.D-6722.
    Results
    Total mean mercury concentration in mothers hair obtained 0.19±0.09 (μg gr-1). Tukey test show that the influence of the variables place of live (p=0.02), fish and sea food consumption of mother (P=0.00) were significantly affected on hair mercury concentration of mothers. The other factors (age and number of dental amalgam filling) had no significant effect on mercury levels in hair of mothers.
    Conclusion
    Total mean mercury concentration in mothers hair were lesser than normal dose recommended byWHO (2μg g-1) and EPA reference (5 μg g-1). Analysis of questionnaires showed that three kinds of fish including carp, golden mulle and kutum. Although were often used in this study, mercury concentration in fish was not determined, but in according to significate relation between fish consumption and mercury concentration in mother#s hair, pollution with mercury in the fish can be the main factor of mercury exposure in this study.
  • P. Atabakhsh, M.M. Amin, H. Mortazavi, M. Yaran, A. Akhavan Sepahi, A. Nouhi, M. Jalali Pages 335-346

    Backgrounds and

    Objectives

    Total and Fecal coliforms (TC and FC), heterotrophic plate count (HPC), were counted by microbiological method and E.coli O157:H7 were detected through immunological and Real time PCRmethods inwater intake and all of units of Isfahanwater treatment plant (IWTP).

    Materials And Methods

    The microbial profile including TC, FC, and HPC, were monitored and turbidity and total organic carbon were analyzed in 8 locations of water intake, and unit operation and processes of IWTP, including, inlet, sedimentation, ozonation, and filtration and finished water. Immunological method through anti-serum kits and molecular method of RT-PCR were used to detect E.coli O157:H7 in the 8 locations and also the sludge of the sedimentation basin and filters backwash water of IWTP.

    Results

    Survival of E.coli O157:H7 in sludge sample of sedimentation basin was indicated by formation of agglutination particles in immunological method and through indicator probes in the RT-PCR method. However, E.coli O157:H7 was not detected in water samples of other units of IWTP. The removal percent of TC, FC, and HPC were: 59.5, 49, and 54.8 % in sedimentation basin; 66, 45.8, and 57 % in ozonation;: 98.8, 98, and 78.8 in the filtration; and 96, 100, 91% in disinfection, respectively.

    Conclusion

    This study approved the existence of the pathogenic coliform, E.coli O157:H7 in thesludge of sedimentation basin. Absent of E.coli O157:H7 in the finished water indicates that the existing units of IWTP could eliminate these pathogenic bacteria, before reaching the final units of the plant, including the filters and disinfection.

  • M.R. Massoudi Nejad, M. Manshouri, M. Khatiby Pages 347-358
    Objectives
    since large cities of Iran due to specific population, topographic, cultural and economical conditions have a numerous population per surface unit,, results in everincreasing population and it.s accumulation and have prepared favorable conditions for increasing various mice and rats species in these cities. Efforts, designing, construction and evaluation of electronic traps for mouse and rat controlling is one of the controlling methods which may be studied beside the other methods.
    Materials And Methods
    At first the types and species of mice and rats in Tehran city were studied (including length, weight, behavior characteristics etc.). Next, using a system producing attractive fragrance attracts mouse and rat to the trap. Then, using electronic sensors, mouse presence with commandswhich is sent to electrical bobbins evaluates.Later, themiddle section becomes electrically activated. Contacting the trap, the animal will die within 3 to 5 seconds contacting. Mouse corpse will transfer to the beneath section of trap. This section includes a drawer to be emptied daily or weekly. Preventing electric shocks, the power of all the sections will go with drawing out the drawer. Testing efficiency of the device, it was tried first with lab mice thus in each level of experiences the problems were solved.
    Results
    According to the design, each section of the device including attraction, killing and removing sections were evaluated separately. For instance, in killing section, the amount of voltage and its type also the method of electricity transfer to the animal was evaluated. In addition in attraction section the variety of fragrances were compared and it was found that walnut fragrance gave the best result for all the animal samples attraction. Also, the results showed 300 volts current voltage with 15 Amperes current intensity, has the best killing efficiency in less than a second than other voltages.
    Conclusion
    According to the different evaluations, it was clear there were no good results of killing in 2.5 to 15Amperes direct current intensity. Thus using direct currentmethods in these trap devices were not practical. In addition, using sexual fragrances for attraction males, in several species were tested and results showed that the proteins in these fragrances became decomposed very fast in environmental conditions and the attraction nature of these substances decreased. For this reason it seams according to its easy availability, food fragrances as attraction substances are more practical and useful.