فهرست مطالب
International Journal of Behavioral Sciences
Volume:4 Issue: 4, 2011
- تاریخ انتشار: 1389/11/10
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحه 255مقدمهبیماری صرع، پیامدهای جسمانی و روانی- اجتماعی بسیاری برای بیماران دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری با تاکید بر نگرش های ناکارآمد ویژه صرع بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به صرع مقاوم به دارو صورت گرفت.روشبیست نفر بیمار مبتلا به تشنج مزمن و پاسخ ضعیف به دارو، به تصادف در دو گروه آزمایش (ده نفر) و گواه (ده نفر) قرار گرفتند. درمان شناختی- رفتاری طی هشت جلسه هفتگی با تاکید بر بازسازی شناختی، اصلاح تحریفات شناختی و آموزش تکنیک های رفتاری برای گروه آزمایش به کار گرفته شد. مقیاس کیفیت زندگی در صرع به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و در مرحله پیگیری برای هر دو گروه به کار برده شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هاتحلیل ها نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری افزایش معناداری داشته است.نتیجه گیریگروه درمانی شناختی- رفتاری با تمرکز بر نگرش های ناکارآمد ویژه بیماری صرع، به عنوان یک درمان مکمل در زمینه بهبود کیفیت زندگی این بیماران، دارای کارایی قابل ملاحظه ای می باشد.
کلیدواژگان: صرع مقاوم به دارو، کیفیت زندگی، نگرش های ناکارآمد، گروه درمانی شناختی، رفتاری -
صفحه 261مقدمهیافته های پژوهشی نشان می دهند که انطباق خانواده تحت تاثیر کودک کم توان ذهنی قرار می گیرد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین عملکرد خانوادگی، ویژگی های کودک و متغیر های جمعیت شناختی والدین با استرس و سلامت روانی در میان والدین کودکان کم توان ذهنی انجام شد.روش200 نفراز والدین (70 پدر و 130 مادر) مطالعه شدند، و به پرسش نامه های شاخص استرس والدین، سلامت روانی، مقیاس سنجش خانواده و پرسشنامه خصوصیات جمعیت شناختی والد و کودک پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل واریانس چندمتغیری، همبستگی و رگرسیون بررسی شدند.یافته هااز میان ویژگی های کودک، بین سن کودک، استرس والدگری و سلامت روانی رابطه منفی وجود داشت. بین شدت کم توانی ذهنی کودک و سلامت روانی رابطه منفی و معنادار بود. بین درآمد خانواده با تنیدگی والدین و سلامت روانی نیز رابطه منفی بود. همبستگی بین متغیر های نقش،حل مشکل و ابراز عواطف با سلامت روانی واسترس والدگری منفی بود. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد، متغیرهای ویژگی های کودک، عملکرد خانواده و عوامل جمعیت شناختی قادر به پیش بینی واریانس استرس والدگری و سلامت روانی هستند.نتیجه گیریمتغیر های عملکرد خانواده، ویژگی های کودک و متغیر های جمعیت شناختی با سلامت روانی و استرس والدگری رابطه دارند و قادر به پیش بینی آن ها هستند.
کلیدواژگان: سلامت روانی، استرس والدگری، کودکان کم توان ذهنی، عملکرد خانواده -
صفحه 269مقدمهجنگ به عنوان یک رویداد تنیدگی زا دارای پیامدهای درازمدت بسیار، از جمله بروز اختلالات روان شناختی نظیر اختلال استرس پس ازسانحه (PTSD) می باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه عملکرد حافظه بازماندگان دفاع مقدس مبتلا به PTSD انجام شده است.روشتعداد 30 نفر از بازماندگان جنگ مبتلا به اختلال استرس پس ازسانحه و 30 نفر از بازماندگان جنگ بدون اختلال استرس پس از سانحه و 30 نفر از افراد بهنجار که در متغیرهای سن، هوش و جنس همتا شده بودند، به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه اضطراب بک، مقیاس تجدیدنظرشده اثر رویداد و آزمون حافظه وکسلر بود. داده های به دست آمده با روش های آماری تحلیل واریانس یک راهه، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.یافته هانتایج پژوهش بیانگر تفاوت معنادار بین بازماندگان جنگ با اختلال PTSD، با دو گروه دیگر در متغیر حافظه بود و افراد مبتلا به اختلال استرس پس ازسانحه از عملکرد ضعیف تری برخوردار بودند.نتیجه گیرییافته های پژوهش حاضر در راستای یافته های سایر پژوهش ها می باشد که نشان می دهند افراد مبتلاء به PTSD علاوه بر داشتن مشکلات در بخشهای مختلف حافظه مانند حافظه شرح حال، حافظه مربوط به آینده، حافظه کاری در حافظه کلی نیز از نقص برخوردار است که در بازتوانی ها و درمان باید مد نظر قرار گیرد.
کلیدواژگان: حافظه، اختلال استرس پس از سانحه، دفاع مقدس -
صفحه 277مقدمهپژوهش حاضر با هدف آزمون ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی پرسشنامه استرس تحصیلی (ASQ) انجام شد.روشپرسشنامه استرس تحصیلی و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (ASEQ) بر روی 284 دانشجو (100 پسر و 184 دختر) که با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شده بودند، اجرا شد. به منظور تعیین روایی عاملی ASQ از روش های آماری تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی ASQ از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد.یافته هانتایج تحلیل مؤلفه های اصلی با استفاده از چرخش اوبلیمین نشان داد که ASQ از چهار عامل دشواری عملکرد تحصیلی در کلاس، دشواری عملکرد تحصیلی در بیرون از کلاس، دشواری تعامل در دانشگاه و دشواری مدیریت کار، خانواده و دانشگاه تشکیل شده است. شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار LISREL، وجود عوامل چهارگانه را تایید کرد. همچنین، نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که در این نمونه الگوی چند بعدی ASQ، یک الگوی اندازه گیری قابل قبول است. همبستگی منفی و معنادار بین نمره کلی استرس تحصیلی و نمره کلی خودکارآمدی تحصیلی، روایی همگرای ASQ را تایید کرد.نتیجه گیرینتایج پژوهش حاضر، ثبات ساختار عاملی ASQ و اعتبار این پرسشنامه را برای سنجش استرس تحصیلی در دانشجویان ایرانی نشان دادند.
کلیدواژگان: پرسشنامه استرس تحصیلی، ساختار عاملی، ویژگی های روان سنجی -
صفحه 285مقدمههدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش نوروفیدبک بر حافظه بینایی بود.روشاین مطالعه به صورت آزمایشی انجام شد. 30 دانشجو در دو گروه آزمایش و پلاسیبو مورد بررسی قرار گرفتند. دانشجویان هر دو گروه (آزمایشی و پلاسیبو) در دو مرحله پیش و پس از آموزش با پرسشنامه خرده آزمون حافظه بینایی وکسلر مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.یافته هانتایج بیانگر این بود که بعد از 20 جلسه آموزش نوروفیدبک، در گروه آزمایش بهبود چشمگیری در حافظه بینایی دیده شد. دو گروه تفاوت معنی داری ازنظر حافظه بینایی داشتند.نتیجه گیرینوروفیدبک شرطی سازی کنشگر امواج مغزی است که از طریق آن افراد یاد می گیرند به صورت ارادی امواج مغزی خود را کنترل کنند و از طریق آن عملکرد خود از جمله حافظه را افزایش دهند.
کلیدواژگان: نوروفیدبک، بیوفیدبک الکتروانسفالوگرافی، حافظه بینایی -
صفحه 291مقدمهاین پژوهش با هدف بررسی اعتبار و روایی پرسشنامه استرس شغلی مؤسسه سلامت و ایمنی انگلستان (HSE) در راستای ایجاد ابزار مناسب برای اندازه گیری استرس شغلی انجام شده است.روش749 نفر از کارکنان نظامی در طی نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از کل کشور انتخاب گردیدند. نمونه ها به پرسشنامه های HSE و GHQ پاسخ دادند. در این مطالعه پس از بررسی روایی محتوا، جهت بررسی روایی سازه و همزمان به ترتیب از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ضریب همبستگی پیرسون، آلفای کرونباخ و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 15 و Amos نسخه 16 استفاده گردید.یافته هاضریب همبستگی پرسشنامه HSE و GHQ برابر 48/0- = r بود. نتایج همچنین نشان دهنده همبستگی قوی بین عامل های استخراج شده از تحلیل عاملی و گویه های پرسشنامه HSE (92/0، 73/0، 75/0، 63/0، 87/0، 85/0، 22/0 به ترتیب برای حیطه های نقش، ارتباط، حمایت مسئولین، حمایت همکاران، کنترل، تقاضا، تغییرات) بود. اعتبار پرسشنامه نیز توسط روش آلفای کرونباخ و روش دو نیمه کردن به ترتیب 78/0 و 65/0 بود.نتیجه گیریپرسشنامه استرس شغلی HSE، پرسشنامه ای روا و معتبر برای بررسی استرس شغلی می باشد.
کلیدواژگان: پرسشنامه HSE، روایی، اعتبار، استرس شغلی -
صفحه 299مقدمههدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی rTMS بر عملکرد اجتماعی افراد مبتلا به اختلال افسردگی عمده مقاوم به درمان دارویی بود.روشدر یک طرح شبه آزمایشی از نوع سری های زمانی تک گروهی، دوازده بیمار مبتلا به افسردگی اساسی تحت سی جلسه rTMS برروی قشر پشتی جانبی پیش پیشانی نیمکره چپ قرار گرفتند. هریک از بیماران با مقیاس خودارزیابی خودانطباقی (SASS) قبل، بعد و یک ماه ونیم پس از درمان ارزیابی شدند.یافته هاطبق یافته ها پیشرفت بیماران در مقیاس SASS پس از درمان و یک ماه ونیم بعد معنادار بود.نتیجه گیریrTMS به عنوان یک درمان ضدافسردگی جدید، بر عملکرد اجتماعی تاثیر دارد و احتمالا این تاثیرات را می توان با مدار هیپوتالاموس- هیپوفیز- آدرنال (HPA) مرتبط دانست.
کلیدواژگان: عملکرد اجتماعی، تحریک مکرر مغناطیسی ترانس کرانیال (rTMS)، قشر پشتی جانبی پیش پیشانی -
صفحه 305مقدمههدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر درمان های فراشناختی و دارویی بر باورهای فراشناختی بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری بود.روشنمونه این تحقیق شامل شصت بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری بود که از بین بیماران مبتلا در شهر اردبیل انتخاب و در دو گروه آزمایشی (فراشناختی و دارویی) و یک گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند (هر گروه بیست نفر). از دو روش درمانی فراشناختی و دارویی استفاده شد. برای جمع آوری داده ها، از مصاحبه بالینی سازمان یافته، فرم کوتاه پرسش نامه فراشناخت و پرسش نامه وسواسی- اجباری در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده های پژوهش با آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.یافته هانتایج نشان داد که بین دو گروه درمانی (فراشناختی و دارویی) و گروه کنترل در متغیرهای باورهای فراشناختی و نشانه های وسواسی تفاوت معنا داری وجود دارد. آزمون چندمقایسه ای نشان داد که درمان فراشناختی در مقایسه با درمان دارویی در کاهش نشانه های وسواسی مؤثرتر بود. همچنین روش درمانی فراشناختی بیشتر از روش دارویی در اصلاح باورهای فراشناختی مؤثر بود.نتیجه گیریاین نتایج از نقش درمان فراشناختی در کاهش نشانه های وسواسی و اصلاح باورهای فراشناختی بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری حمایت می کند.
کلیدواژگان: وسواسی، اجباری، درمان فراشناختی، درمان دارویی، باورهای فراشناختی -
صفحه 313مقدمهنماز یکی از بزرگ ترین فرایض اسلامی و عالی ترین تکلیف مکتب تربیتی اسلام است. سنجش میزان التزام به نمازهای واجب با استفاده از ابزاری معتبر امری است ممکن. هدف این مقاله معرفی مقیاس نگرش و التزام عملی به نماز است.روشجامعه آماری شامل تمامی کارکنان دانشگاه بقیه الله (عج) می باشد. حجم نمونه 427 نفر بودند که به صورت دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس جهت گیری درونی و بیرونی و مقیاس التزام عملی به اعتقادات مذهبی که به منظور تعیین روایی مقیاس نگرش و التزام عملی به نماز استفاده شدند. همچنین از روش های آماری همبستگی و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.یافته هانتایج پژوهش نشان داد ضریب اعتبار پرسشنامه از نظر همسانی درونی 92/0، ضریب بازآزمایی مقیاس با یک هفته فاصله 96/0 و ضریب تنصیفی مقیاس 87/0 بدست آمد. همبستگی مقیاس نگرش و التزام عملی به نماز، با مقیاس التزام عملی به اعتقادات مذهبی، جهت گیری بیرونی مقیاس آلپورت و جهت گیری درونی مقیاس آلپورت به ترتیب 61/0، 34/0 و 62/0 بدست آمد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان دادکه مقیاس ساخته شده از چهار عامل تشکیل شده است که جمعا 30/46 درصد از واریانس کل را تبیین می کند.نتیجه گیریمقیاس نگرش و التزام عملی به نماز با گذراندن مراحل روان سنجی و دارا بودن اعتبار و روایی قادر به سنجش نگرش و التزام عملی نمازگزاران به نماز است. بنابراین مقیاس علاوه براینکه به صورت خودسنجی برای مسلمانان کارایی دارد، می توان از آن در انجام پژوهش های گروهی استفاده نمود.
کلیدواژگان: نماز، دین، مقیاس های دینی، روایی، اعتبار، جهت گیری مذهبی -
صفحه 319مقدمهتاب آوری توانایی انسان در مقابله با رویدادهای ناگوار و آسیب زاست. اما همه افراد به یکسان تاب آور نیستند و تاب آوری می تواند تحت تاثیر عوامل مختلف کاهش و یا افزایش یابد. یکی از این عوامل دوستی است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه کیفیت دوستی، تقابل دوستی با تاب آوری است.روش250 نفر از دانش آموزان (120 پسر و 130 دختر) سال سوم دبیرستان به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از نواحی چهارگانه شهر شیراز انتخاب شدند. برای بررسی متغیر های پژوهش از سه پرسشنامه کیفیت دوستی، تقابل دوستی و تاب آوری استفاده شده است.یافته هانتایج نشان داد که بین کیفیت دوستی، تقابل دوستی و تاب آوری رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. براساس نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام مؤلفه های صمیمیت و افشای خود، تقابل دوستی، وفاداری و اعتماد و مجاورت قادر به پیش بینی تغییرات تاب آوری هستند. در ارتباط با مؤلفه های کیفیت دوستی، دختران به صورت معناداری در صمیمت و افشای خود و تقابل دوستی بر پسران برتری دارند. همچنین نتایج نشان داد که دختران در استفاده از تاب آوری بر پسران پیشی می گیرند.نتیجه گیریکیفیت دوستی و تقابل دوستی توان پیش بینی تاب آوری را دارند. بنابراین تشویق نوجوانان به برقراری چنین دوستی هایی می تواند به ارتقا تاب آوری آنان یاری دهد. همچنین باید توجه داشت که در مؤلفه های کیفیت دوستی، تقابل دوستی و تاب آوری میان دو جنس تفاوت وجود دارد.
کلیدواژگان: کیفیت دوستی، تقابل دوستی، تاب آوری، جنس -
صفحه 327مقدمهامروزه استفاده از اینترنت در حوزه های وسیعی، در حال افزایش است و پیامدهای استفاده از این ابزار ارتباطی توجه پژوهشگران حوزه روانشناسی و جامعه شناسی را به خود معطوف کرده است. بر همین اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه عوامل خانوادگی در میزان و نوع استفاده از اینترنت است.روشدر این پژوهش توصیفی و همبستگی، تعداد 4155 نفر از دانش آموزان دبیرستان های سراسر کشور به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات عبارت بود از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، وضعیت خانوادگی، میزان و چگونگی استفاده از اینترنت.نتایجمیزان استفاده از اینترنت برای دوست یابی، دانلود عکس و فیلم، چت، دانلودآهنگ، بازی و کلیپ سکسی به ترتیب: 8/37، 40، 31، 42، 31 و 31 درصد بود. همچنین میزان آشنایی اعضای خانواده با اینترنت، میزان روابط خانوادگی و میزان نظارت خانوادگی با میزان چت، میزان استفاده از سایت های دوست یابی، با چت مخفیانه، با میزان دانلود آهنگ، با میزان استفاده مخفیانه از اینترنت، با مشاهده مخفیانه عکس و با دوست یابی اینترنتی رابطه معناداری داشت.نتیجه گیریبا توجه به امکان آسیب زایی استفاده نابجا از اینترنت برای نوجوانان و ارتباط چگونگی استفاده از آن با عوامل خانوادگی، لازم است به مصون سازی خانواده بویژه در حوزه نظارتی توجه لازم صورت گیرد.
کلیدواژگان: اینترنت، خانواده، اعتیاد به اینترنت، چت، نوجوان -
صفحه 335مقدمههدف این تحقیق بررسی رابطه پردازش پس رویدادی و اجتناب شناختی با اضطراب اجتماعی در دانشجویان است.روشجامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویانی می باشند که در نیمسال اول سال تحصیلی 88-87 مشغول به تحصیل بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایمرحله ای 400 دانشجو (221 دختر و 179 پسر) انتخاب شدند و به پرسشنامه پردازش پس رویدادی، پرسشنامه اجتناب شناختی و مقیاس انواع واکنش هراس پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام و برنامه SPSS نسخه 16 تحلیل شدند.یافته هابین پردازش پس رویدادی و اضطراب اجتماعی در کل دانشجویان همبستگی معنادار وجود دارد. هم چنین بین فرونشانی فکر، جانشینی فکر و تبدیل تصورات به افکار و اضطراب اجتماعی در کل دانشجویان همبستگی بالایی وجود دارد اما بین حواس پرتی و اجتناب از محرک تهدیدکننده و اضطراب اجتماعی همبستگی معنادار نبود. متغیر های پردازش پس رویدادی و جانشینی فکر بهترین پیش بینی کننده های اضطراب اجتماعی محسوب می شوند به طوری که 19 درصد واریانس اضطراب اجتماعی توسط این متغیر ها قابل تبیین می باشند.نتیجه گیرینتایج نشان می دهند که مبتلایان به اضطراب اجتماعی در قبال رویدادهای محیطی به پردازش شناختی می پردازند و این پردازش پس رویدادی آن ها را به سوی اجتناب بیشتر از محیط اجتماعی سوق می دهدو تداوم اضطراب اجتماعی را پیش بینی می کند. افزایش آگاهی و استفاده از درمان های شناختی به در مان اضطراب اجتماعی و بهبود عملکرد اجتماعی آن ها کمک می کند.
کلیدواژگان: پردازش پس رویدادی، اجتناب شناختی، اضطراب اجتماعی، دانشجویان
-
Page 255IntroductionEpilepsy has a lot of physical and psychosocial consequences for patients. The propose of this research was to determine the efficacy of cognitive behavioral group therapy (CBT) with focus on dysfunctional attitudes related to epilepsy on quality of life in patients with intractable epilepsy.MethodTwenty patients with chronic and poorly controlled seizures were randomly assigned to two experimental and control groups. CBT during 8 weekly sessions was applied for the experimental group with a focus on cognitive restructuring, modification cognitive distortions and training of behavioral techniques. Quality of life in epilepsy scale (QOLIE-89) was applied as the pre-test, post-test and in the follow- up for both groups. Analysis of covariance was applied to analyze the data.ResultsThe data analysis showed that the mean scores of QOLIE-89 in experimental group significantly increased in post-test and follow-up as compared with those of the control group.ConclusionCognitive-behavioral group therapy with focus on dysfunctional attitudes, as a complementary therapy, has a remarkable efficacy on improvement of quality of life in epileptic patients.
-
Page 261IntroductionResearch findings suggest that the adjustment of a family is influenced by a mentally- disabled child. Therefore, the current study aimed at investigating the relationship between familial performance, child characteristics, demographic variables and stress and mental health among parents of children with mental disabilities.Method200 parents (130 mothers and 70 fathers) were studied; they completed the “parenting stress index”, “General Health Questionnaire”, “FAD-I” and demographic questionnaires for parents and children. Data were analyzed using multi-vitiate Analysis of Variance, correlation and regression analysis.ResultsAmong child characteristics, child age had a negative relationship with parenting stress and GHQ. Severity of child’s mental disability had a negative relationship with GHQ. The correlation between familial income with parental stress and mental health was negative. The correlations between variables of role, problem solving, emotion expression and mental health and parental stress were negative. Regression analysis showed child characteristics variables, familial performance and demographic variables of parents could predict a significant variance of parental stress and mental health.ConclusionFamilial performance, child characteristics and parental demographic variables correlate with mental health and parental stress and can predict them.
-
Page 269IntroductionCognitive models of PTSD suggest that appraisals of traumatic events affect the individuals’ response. It seems that anxiety predisposes memory deficits. The present study investigates memory performance among Iranian veterans with PTSD.MethodThirty veterans with PTSD, 30 veterans without PTSD and 30 normal controls participated in the study. All subjects were matched by sex, age, academic level and verbal IQ. A battery of psychological instruments including Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Impact of Event Scale-Revised, Wechsler Adult Intelligence Scale (Verbal IQ), and Wechsler Memory Scale (memory subscales include information, orientation, mental control, logical memory, letter numbering sequencing, visual reproduction, verbal paired associates) were administered.ResultsThe results indicate that there are significant differences in memory performance among three groups, which means the PTSD patients suffer from memory deficit.ConclusionThe findings of the current study are in line with those who found memory deficits such as prospective memory, autobiographical memory, working memory as well as general memory among people who suffer from PTSD.
-
Page 277IntroductionThe current investigation was aimed toward testing the factor structure and psychometric properties of Academic Stress Questionnaire (ASQ).MethodTwo-hundred and eighty four students (100 male and 184 female) were selected through multi-stage sampling method. Students completed the Farsi version of ASQ and the Academic Self-Efficacy Questionnaire (ASEQ). The exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis and internal consistency were used to compute the ASQ's factorial validity and reliability, respectively.ResultsThe results of principle component analysis (PC) and oblique rotation replicated the four-factor structure of the ASQ. Based on item content, factors were named difficulty with academic performance in class, difficulty with academic performance outside of class, difficulty with interaction at university and difficulty with managing work, family and university. Based on linear Structural Relations (LISREL) software, Goodness-of-fit indices of confirmatory factor analysis confirmed the 4 extracted factors. The multidimensional Scales of ASQ were shown to be an acceptable measurement model in this sample. The significant negative correlation between the ASQ total score and total score of academic self-efficacy confirmed the convergent validity of the ASQ.ConclusionThese findings speak to the robustness of the ASQ, in revealing its relatively stable structure, and consequently, to its potential usefulness as a valid measure of academic stress for Iranian students.
-
Page 285IntroductionThe present research investigates the effects of neurofeedback on visual memory.MethodThis study is an experimental study. For this reason, 30 students in 2 groups of experimental and placebo were investigated. Subjects were assessed with the Wechsler Visual Memory Scale in two stages (pre-test and post-test). Data were analyzed through ANCOVA.ResultsThe results revealed that after 20 sessions of neurofeedback training, the experimental group exhibited improvement in visual memory. The two groups had significant differences in visual memory.ConclusionNeurofeedback (NF) refers to an operant conditioning paradigm where participants can learn voluntary control of distinct parameters of their electrical brain activity as measured by the electroencephalogram (EEG). Recent research focused on healthy individuals providing evidence that subjects are able to gain some control over different EEG components and thereby increase performance levels of memory, for example.
-
Page 291IntroductionThis study aimed to analyze the validity and reliability of Health and Safety Executive (HSE) stress questionnaire in order to achieve suitable tools for measuring job stress.MethodResearch sample includes 749 military personnel who were selected by multistage sampling method from all over the country. Subjects answered HSE and GHQ questionnaires. In this study, after checking translation and content validity, we used confirmatory and explanatory factor analysis, Pearson correlation and Cronbach's Alpha in order to examine construct and concurrent validity, respectively. SPSS program version 15 and Amos version 16 were used to analyze the data.ResultsThe correlation coefficient between HSE and GHQ questioner is r=-0.48(P <0.000). The results show a high correlation between items that are extracted from factor analysis and the ones that are extracted from HSE questionnaire (0.92, 0.73, 0.75, 0.63, 0.87, 85, and 0.22 for item demands, control, managerial support, peer support, relationships, role, and change, respectively). Also, reliability is %78 and %65 using the Cronbach's Alpha and split-half method, respectively.ConclusionHSE is a valid and reliable questionnaire for studying job stress.
-
Page 299IntroductionThe aim of this study was to evaluate the effect of rTMS on social functioning in patients with major depression disorder who are drug resistant.MethodTwelve Patients with major depression disorder in a quasi-experimental one group time-series design were treated with 30 sessions of 20-Hz rTMS over the left dorsolateral prefrontal cortex (LDLPFC). All the patients were assessed with Social Adaptation Self Evaluation (SASS) before and after rTMS and 1.5 months after treatment.ResultsThe results showed a significant improvement of patients in SASS (p< 0.001) and these effects lasted 1.5 months after rTMS.ConclusionrTMS can affect social functioning in patients with major depression disorder and probably these effects are associated with Hypothalamus-Pituitary-Adrenal axis.
-
Page 305IntroductionThe aim of the present research was to determine the effect of meta-cognitive and drug therapies on meta-cognitive beliefs of patients with obsessive-compulsive disorder.MethodThe sample consisted of 60 subjects selected from patients with obsessive-compulsive disorder in Ardabil City., The subjects were randomly assigned to two experimental groups and a control group. The two techniques used were drug therapy and meta-cognitive therapy. To collect data of Psychological Interview, Meta-cognition Questionnaire and obsessive-compulsive Inventory were used in two stages. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.ResultsThe results showed significant differences between therapeutic groups and control group in variables of meta-cognitive beliefs and obsessive symptoms. Multi- comparison tests revealed that meta-cognitive therapy was more effective in reducing symptoms than drug therapy. Also, meta-cognitive therapy was found to be more effective in modifying dysfunctional meta-cognitive beliefs than drug therapy.ConclusionThe results provided support for the role of meta-cognitive therapy in reducing obsessive symptoms and modifying dysfunctional meta-cognitive beliefs.
-
Page 313IntroductionPrayer is one of the largest Islamic practices and the highest educational school homework Islam. Measure commitment to the obligatory prayers, using a valid tool is possible. This article introduces a scale that has made much practical attitude and commitment to prayer, the worshipers will measure.MethodStatistical community, including all staff Baqiyatallah University of Medical Sciences. Sample size 427 patients who were selected. Research tools, including External and Internal religious orientation Alport’s scale, and the scale of self examiner factor analysis method was used obtain operating test.ResultsThe results of this study showed that the reliability coefficient view point of interval consistency was (r = 0.92), and test retest coefficient in a week duration was (r = 0.96), and half split coefficient was (r = 0.87).Content validity and face validity assessed by the clergy, psychologist, and prayers. Also correlation of scale with religious beliefs and Alport’s scale External and Internal were respectively 0.61, 0.34 and 0.62.ConclusionThis scale, able to measure attitude and being bound to prayers in Moslems.. Also we can use it for scientific research, and cultural-religious programming.
-
Page 319IntroductionResilience is a human ability to adapt in face of hardship and tragedy events. Individuals have different levels of resilience, which can be increased or decreased by different factors. Friendship can be considered as one of these factors. The aim of the present study is to determine the relation of friendship quality and friendship reciprocity with resilience.MethodThe sample included 250 students (120 boys and 130 girls) of third-year students in high school selected by random cluster sampling from four areas of the city of Shiraz. They were assessed by three questionnaires: friendship quality, friendship reciprocity (Hejazi and Zahrevan, 1380) and resilience (Conner-Davidson, 2003).ResultsThe results showed a positive and significant relation between friendship quality, friendship reciprocity and resilience. Based on the results of stepwise regression analysis, self-disclosure, loyalty and confidence, proximity and friendship reciprocity are able to predict resilience changes. In relation with components of friendship quality, intimacy & self-disclosure and friendship reciprocity, girls have significant superiority to boys. Also the results showed girls are more resilient than boys.ConclusionFriendship quality and friendship reciprocity can predict resilience. Therefore, encouraging adolescents to make reciprocal friendships can lead them to be more resilient. Also components of friendship quality, friendship reciprocity and resilience are different between two genders.
-
Page 327IntroductionNowadays, using the Internet in various areas is increasing and the outcomes of using this communicative tool have drawn the attention of researchers in psychology and sociology fields. In this respect, the object of this research is to study the relation of family factors in the amount and ways of the Internet usage.MethodIn this descriptive-correlation research, 4155 high school students were chosen country-wide in a multi-stage cluster sampling. Data collecting was done via a questionnaire which includes demography, family status and the amount and ways of Internet usage.ResultsThe amount of using the Internet for befriending, downloading pictures and films, chatting, music, games and sexual clips in order of appearance are: 37/8, 40, 31, 42, 31 and 31 percent. Also the rate of family members’ acquaintance with the Internet, the relationship between the family members and the family’s monitoring in respect of the amount of chatting, the amount of befriending websites’ usage, secretive chat, downloading music, using the Internet secretly, seeing pictures secretly and Internet befriending is statistically significant.ConclusionDue to the possibility of causing trauma for teenagers because of abusing the Internet and the relation between Internet usage with family factors and variables, it is required to pay attention to immunizing family especially in a monitoring aspect.