فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 88، بهار 1387)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 88، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید جهانبخش، معصومه عدالت دوست صفحه 3
    در این تحقیق با استفاده از روش آنالیز موجک و آنالیز فوریه و تجزیه و تحلیل های آماری، نقش لکه های خورشیدی بر تغییرات بارندگی های سالانه در ایستگاه های منتخب از هفت ناحیه بارشی ایران بررسی گردید. نتایج حاصل بیانگر وجود ارتباط و همبستگی متوسط تا قوی بین لکه های خورشیدی و تغییرات بارندگی ها در ایران است؛ به طوری که میانگین بارندگی های سالانه در نواحی بارشی متناسب با چرخه لکه های خورشیدی(5، 8،11و22 ساله) نوسان های زمانی مشخصی را نشان می دهند. طی این بررسی مشخص گردید که همبستگی بین تغییرات بارندگی ها و لکه های خورشیدی در تمام نقاط ایران ثابت نبوده و بین نواحی ساحلی و داخلی در ارتباط با لکه های خورشیدی، تفاوت های قابل ملاحظه ای وجود دارد؛ بدین ترتیب که تغییرات بارندگی ها در بخشی از نواحی ساحلی شمالی ایران از چرخه فعالیت های خورشیدی تبعیت می نمایند، در حالی که نواحی داخلی و خشکی ها، واکنش کاملا معکوسی داشته، همزمان با افزایش فعالیت های خورشیدی از میزان بارندگی ها در آنها کاسته می شود. وجود خشکسالی ها و ترسالی های متناوب و متوالی متناسب با چرخه های لکه های خورشیدی، حاکی از این واقعیت است که خورشید و فعالیت های آن، نه تنها به عنوان عامل تعیین کننده و تاثیر گذار بر فاکتور بارش در کل کره زمین محسوب می شود، بلکه نقش آن در بارندگی های ایران نیز قابل ملاحظه است
    کلیدواژگان: خورشید، لکه های خورشیدی، تغییرات بارندگی های سالانه، آنالیز موجک، آنالیز فوریه، شاخص خشکسالی جدید
  • محمدرضا کاویانی، سید ابوالفضل مسعودیان، امیرحسین حلبیان صفحه 25
    در این پژوهش، چگونگی رفتار مکانی و زمانی پرفشار آزور در تراز 700 هکتوپاسکال با استفاده از داده های روزانه ارتفاع ژئوپتانسیل ساعتGMT12 پایگاه داده (NCEP/NCAR) و با تفکیک مکانی 5/2×5/2 درجه قوسی در یک دوره زمانی 55 ساله شامل 20089 روز از اول ژانویه سال 1951(یازدهم دی ماه 1329) تا 31 دسامبر سال 2005 (دهم دی ماه 1384) بررسی شد. ابتدا برای شناسایی رفتار مکانی پرفشار آزور و نحوه تعامل آن با الگوهای مجاور، میانگین ارتفاع ژئوپتانسیل ساعتGMT12 برای تمام روزهای تقویم خورشیدی محاسبه گردید. آنگاه، یک تحلیل خوشه ایپایگانی انباشتی به روش ادغام «وارد» بر روی این مقادیر انجام گرفت. برپایه این تحلیل روشن شد که دو الگوی گردشی اصلی در نیمکره شمالی قابل شناسایی است. الگوی گردشی1 که منطبق بر نیمه سرد سال است؛ در مجموع، تضعیف پرفشار آزور و سیطره بادهای غربی همراه با امواج بلند رزبای را آشکار می سازد. الگوی گردشی2 که از نظر زمانی مصادف با نیمه گرم سال است؛ اوج کنش پرفشار آزور را نشان می دهد. رخداد این الگو منطبق بر توقف بارش در گستره وسیعی از ایران است. به منظور شناسایی رفتار زمانی پرفشار آزور با انتخاب چارچوب پوش مناسب، میانگین ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 700 هکتوپاسکال برای هر یک از روزهای تقویم خورشیدی 1383-1330 محاسبه و استاندارد سازی شد. بدین ترتیب، یک ماتریس به ابعاد 1×19724 به دست آمد که شامل ناهنجاری های فاز مثبت و منفی(تشدید و تضعیف پرفشار آزور) در هر روز بود. بالاترین ناهنجاری فاز مثبت برابر با 7/2+ در تاریخ 25 مرداد 1380 و پایین ترین ناهنجاری فاز منفی برابر با 8/3- در تاریخ 17 دی 1334 رخ داده است. میانگین شدت شاخص استاندارد شده این پرفشار در طی فاز مثبت، 84/0 و در طی فاز منفی، 79/0- بوده است. اجرای روش جدول توافقی و محاسبه آماره کای دو(2 χ) در طول دوره آماری (1383-1330) نشان داد که رخداد بارش تقریبا در 4 درصد از ایستگاه های بررسی شده(40 ایستگاه از مجموع 1066 ایستگاه)، مستقل از تاثیر سامانه پرفشار آزور است. این ایستگاه ها عمدتا کرانه ها و پسکرانه های جنوبی خزر و نواحی شمال غرب کشور را در بر می گیرند. از سوی دیگر، رخداد بارش تقریبا در 96 درصد ایستگاه های مورد بررسی(1026 ایستگاه از مجموع 1066 ایستگاه)، مستقل از تاثیر سامانه پرفشار آزور نیست و بشدت تحت کنترل پرفشار آزور در زمان حاکمیت این سامانه بر روی ایران است.
    کلیدواژگان: ایران، پرفشار آزور، ارتفاع ژئوپتانسیل، تحلیل خوشه ای، شاخص استاندارد شده پرفشار آزور، جدول توافقی، آماره کای دو(2 χ)، بارش ایران
  • کیوان نوحی، غلامعلی کمالی، افسانه مرتضوی صفحه 51
    درجه حرارت یکی از مهمترین عوامل محیطی موثر بر رشد و نمو گیاهان است. دماهای بالاتر از حد مقاومت گیاهان موجب کاهش فعالیت فیزیولوژیک آنها می گردد که اصطلاحا تنش گرمایی گفته می شود. واکنش گیاهان به دماهای بالا با نوع کشت و مرحله رشد متفاوت است. دوره بحرانی حساسیت برای گندم در زمان پر شدن دانه است؛ به طوری که در طی مرحله رسیدن چنانچه دمای بیشینه از 30 درجه سلسیوس فراتر رود و رطوبت نسبی کمینه کمتر از 30 درصد و همزمان وزش باد بیش از 3 متر بر ثانیه باشد، سبب بروز تنش گرمایی در محصول می شود. چنانچه مجموعه عوامل فوق در یک روز رخ بدهد، آن روز به عنوان روز بحرانی نامیده می شود. در چنین حالتی گندم دچار تنش گرمایی می شود؛ به طوری که دانه ها چروک خورده، وزن آنها کاهش می یابد. بررسی های همدیدی بیانگر آن است که احتمال رخداد چنین شرایطی در استان های جنوبی کشور(خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان) در طی مرحله پر شدن دانه بسیار زیاد است. از این رو، بررسی فراوانی و شدت تنش گرمایی بر این محصول استراتژیک حایز اهمیت است. در این بررسی، با استناد به دو تعریف برای روزهای بحرانی و شدیدا بحرانی و با استفاده از داده های روزانه اقلیمی، تنش گرمایی برای محصول گندم مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین تعداد روزهای بحرانی در طول دوره پر شدن دانه در مناطق عمده کشت گندم در استان خوزستان از 3 تا 9 روز و روزهای شدیدا بحرانی به غیر از ایذه از 2 تا 4 روز متغیر است. در استان هرمزگان به علت بالا بودن رطوبت نسبی در دوره حساس گندم روز بحرانی تقریبا وجود نداشته و صرفا در برخی از سال ها رخ می دهد. میانگین این روزها در میناب به یک روز می رسد. در استان سیستان و بلوچستان، میانگین تعداد روزهای بحرانی در زاهدان 5 و در خاش 4روز است. این روزها در ایرانشهر 6 و در سراوان به 12 روز می رسد که به ترتیب 2 و3 روز از آنها بشدت بحرانی است. میانگین تعداد روزهای بحرانی در دوره حساس گندم در بندر دیر و بوشهر هر کدام یک روز محاسبه گردیده است. نتایج حاصل از بررسی داده های ایستگاه های مورد مطالعه به دشت های هم اقلیم آنها تعمیم داده شده است.
    کلیدواژگان: گندم، تنش گرمایی، خوزستان، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان
  • اسماعیل آیتی صفحه 75
    هزینه جامع تصادفات درون شهری ایران تقریبا معادل 12/2 میلیارد دلار آمریکا در سال 1382 برآورد شده است. در هزینه جامع، هزینه هایی که اصطلاحا از دست رفتن کیفیت زندگی نامیده می شود، نیز اضافه می شود. در این مقاله، هزینه ها بر اساس تقسیم بندی مجروحان به هجده گروه محاسبه شده است. همچنین ظرفیت عملکردی از دست رفته و احتمال معلولیت دایم در میان مجروحانی که زنده می مانند، در نظر گرفته شده است. در این مطالعه، تئوری های مربوط به محاسبه هزینه تصادفات بررسی شده و راه حل های گوناگون و ارتباط هر یک با جامعه مربوطه ارائه شده است. سپس عناصر هزینه تصادفات معرفی شده و مقادیر آنها برای کشور ایران به عنوان الگوئی از جوامع در حال توسعه محاسبه شده است. هزینه تصادفات در صورتی که بدون در نظرگرفتن عامل از دست رفتن کیفیت زندگی در تصمیم های مربوط به چگونگی تخصیص منابع مبنا قرار گیرد، به شکل غیر متناسبی تحرک بر ایمنی ترجیح خواهد یافت. برای رفع این اشکال، استفاده از هزینه جامع، راه حل مناسبی است. انتخاب مناسب دیگر این است که سال های بالقوه از دست رفته، به اضافه هزینه های مستقیم در تجزیه و تحلیل های کارآیی هزینه به کار رود.
    کلیدواژگان: هزینه، درون شهری، تصادف، ایران، ایمنی، ترافیک
  • محمدحسین رامشت، علیرضا عباسی، مسعود معیری صفحه 97
    مخروط افکنه ها از بارزترین پدیده های ژئومورفولوژی جریانی هستند. بسیاری از محققان حوزه علوم زمین، حاکمیت اقلیم نیمه خشک یا نیمه مرطوب را یکی از ارکان اصلی تشکیل و تکوین این پدیده به شمار آورده اند(معتمد، 1379). زمین شناسان با تاکید برحرکات پوسته زمین، موتور اصلی ایجادچنین پدید هایی را به حرکات منطقه ای پوسته نسبت می دهند و بستر اصلی ایجاد مخروطه افکنه ها را مشروط به تغییر ناگهانی سطوح دانسته اند(Harvey،1989). در مواردی نیز مخروط افکنه ها رانشانه وجود حرکات گسلی تلقی کرده و از آنها به عنوان شاهد این گونه حرکات نام برده-اند(Hooke، 1977) و بعضا مخروطه افکنه ها را شاهدی برای ارزیابی تحرکات پوسته در متدهای بررسی تحرکات جنبا تلقی نموده اند(Bull، 1964). نکته درخور تامل پیرامون مخروطه افکنه های ایران، رابطه آنها با سیستم های شکل زای حاکم بر ایران است. ایران را می توان از نظر سیستم های فرم زای اقلیمی و نه پهنه بندی های اقلیمی رایج به چهار ناحیه متفاوت طبقه بندی نمود(اکرمی، 1385). چند و چون شکل زایی سطوح ژئومورفیک در این نواحی بستگی به چگونگی تعامل عوامل شکل زا در این سیستم ها دارد. به عبارتی می توان گفت ساختار سیستمی هایی که عوامل شکل زا همانند آب، باد، یخ،... درآن عمل می کنند، در تکوین و الگوی فرمی آن سیستم ها بشدت مؤثر خواهند بود، حتی اگرپدیده ویژه ای در دو سیستم مختلف بوجود آمده باشد فرم همسانی نخواهند داشت. برای مثال، مخروط افکنه ای که در سیستم شکل زای کانون های برودتی به وجود آمده، با مخروط افکنه هایی که در سیستم شکل زایی حرارتی شکل گرفته اند، هم از نظر شکل شناختی و هم از دیدگاه تکوینی متفاوتند.
    در این جا سعی بر آن است که با بهره گیری از فنون و داده های هندسی، توزیع فضایی مخروطه افکنه های بزرگ ایران تحلیل کمی شده و رابطه بین سیستم های شکل زا (حرارتی، برودتی و رطوبتی) و نحوه پراکندگی و الگوی تیپ شناسی آنها بازخوانی و شاخص های فرم شناختی خاصی برای هرتیپ و الگو ارائه شود. نتایج حاصل از این طرح پژوهشی که در دانشگاه اصفهان اجرا شده، نشان دهنده آن است که:- ویژگی های هندسی، الگوهای ژنتیک مخروطه افکنه های ایران را تبیین می کند.
    - الگو های ژنتیکی مخروطه افکنه های ایران از سه تیپ دلتایی، یخچالی و آبرفتی تبعیت می کند.
    - توزیع مخروطه افکنه های ایران از مدل همجواری(Neighborhoods Model) سیستم های شکل زا پیروی کرده و بعضی از سیستم های شکل زای ایران علی رغم وجود تمامی عواملی که زمین شناسان و ژئومرفولوژیست ها به عنوان شروط اولیه تکوین مخروطه افکنه ها بیان می دارند، قادر به تولید فرم های مخروطی نیستند.
    کلیدواژگان: سیستم های شکل زا، سلول های حرارتی، برودتی، رطوبتی، مخروطه افکنه، ژئومرفولوژی جریانی
  • مجتبی یمانی، ابراهیم مقیمی، علیرضا تقیان صفحه 117
    شاخص های ژئومورفولوژیک در ارزیابی فعالیت های تکتونیک ابزاری مفید و قابل اطمینان هستند زیرا از روی آنها می توان نواحیی را که در گذشته فعالیت های سریع و یا حتی کند تکتونیک را پشت سرگذاشته اند، شناسایی نمود. منطقه مورد مطالعه در بخش های مرکزی استان اصفهان واقع شده است. ارتفاعات کرکس جزیی از زون سنندج- سیرجان است. هدف از این تحقیق شناخت شواهد و ارزیابی فعالیت های تکتونیک فعال در منطقه تحت بررسی است. برای دستیابی به این هدف، علاوه براستفاده از مطالعات پیشین و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای از عکس های هوایی، تصاویر ماهواره-ا ی، نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی نیز به عنوان ابزار های تحقیق استفاده شده است. شاخص های مورفومتریک، همچون شاخص سینوزیته جبهه کوهستان، پهنای دره به عمق، گرادیان رودخانه و نظایر آن نیز برای بررسی حرکات نوزمین ساخت به عنوان تکنیک های مدلی و مفهومی به کار گرفته شده اند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که دامنه های کرکس از نظر تکتونیک همچنان فعال است؛ با این تفاوت که دامنه های شمال شرقی، بیشتر از دامنه های جنوب غربی از این فعالیت ها متاثر هستند.
    کلیدواژگان: نوزمین ساخت، کواترنر، دامنه های کرکس، شاخص های ژئومورفولوژیک
  • کمال امیدوار صفحه 137
    یکی از انواع حوادث و پدیده های طبیعی که هر ساله باعث به وجود آمدن خسارات زیان باری در سراسر جهان می شود، وقوع سیلاب های ناگهانی و شدید است. این پدیده در ایران، بویژه در مناطق خشک و بیابانی آن بیشتر رخ می دهد. علی رغم قرارگیری مراکز پرفشار جنب حاره ای در ماه هایی از سال بر روی بیشتر مناطق کشور که عدم نزول ریزش های جوی را برای ماه های متوالی به دنبال دارد، در ماه های دیگر سال، ممکن است میزان درخور توجهی باران در مدت چند روز یا حتی چند ساعت ریزش کند و سیلاب های مخرب و زیان آوری را ایجاد نماید. استان یزد به علت موقعیت جغرافیایی و اقلیمی آن که در منطقه خشک و بیابانی ایران مرکزی قرار دارد، همواره در معرض وقوع این سیلاب ها بوده، به صورت دوره ای خسارات زیادی از این جهت متحمل می گردد. به همین سبب، شناخت چگونگی پیدایش و شناسایی الگوهای سینوپتیکی که منجر به ایجاد سیلاب ها در این استان می شود، می تواند در پیش بینی و کاهش آثار زیانبار این پدیده مفید واقع گردد. این تحقیق با استفاده از داده های بارش روزانه ایستگاه های هواشناسی استان یزد، نقشه های سینوپتیکی سطح زمین و ترازهای فوقانی جو، داده های جو بالای ایستگاه های یزد، کرمان، شیراز و اصفهان در طی دوره آماری مورد نظر در 10 نمونه بارشی سیلابی انتخابی انجام گردیده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که توقف چند روزه سیستم های باران زا می تواند به وقوع سیلاب در این استان منجر شود. کم فشارهای سودانی و دریای سرخ که از جنوب غرب کشور وارد استان یزد می شوند، در صورتی که بتوانند از آب های جنوبی کشور، گرما و رطوبت کافی کسب نموده، سپس بارندگی شدیدی ایجاد کنند، به تشکیل سیل در این منطقه منجر می شوند. ناپایداری شدیدی که در سیستم های تشکیل ترکیبی مدیترانه ای - سودانی پس از عبور از زاگرس و تغذیه رطوبتی مجدد از دریای عمان رخ می دهد، به وقوع سیلاب در استان یزد منجر می شود.
    کلیدواژگان: استان یزد، سیلاب، سینوپتیک، نقشه های هوا، بارش
|
  • Saaed Jahanbakhsh , Masoumeh Adalatdoust Page 3
    In the present paper using wavelet analysis,fourier analysis and statistical analysis we examine the role of the sunspots on the annual precipitation variation and take indicator stations of 7 precipitation regions of Iran. The results indicate that variation of annual precipitation is closely related to the variation of sunspot numbers. Mean annual precipitation in Iran; have a certain variations corresponding with 5,8,11 and 22 year sunspot cycles. Correlation between sunspot activity and annual precipitation variation is not constant and varies along coastal and inland areas in Iran.Therefore, precipitation variations at northern coastal areas in Iran, positively correlated with sunspot cycles, but this correlation in inland areas is vice versa.Existance of alternative drought and wet years that corresponding with sunspot cycles, indicate that, solar activity plays an important role in influencing the precipitation variation in Iran.
  • Mohammad Reza Kaviyani , Sayed Abolfazel Masoodian , Amir Hossayn Halabian Page 25
    In this research, temporal and spatial behavior of Azores high pressure was studied at 700 hPa level. This study has been done using daily data of geopotential height at 12 GMT from NCEP/NCAR database with spatial resolution of 2.5*2.5 degree in a 55 years period including 20089 days from January, 1st, 1951(Dey, 11th, 1329) to December, 31st,2005(Dey, 10th,1384). At First, mean geopotential height at 12 GMT is extracted for all days of solar calendar to determine spatial behavior of Azores high pressure and its relation to the contiguous patterns. Then, an agglomerative hierarchical cluster analysis using ward linkage method applied to it. According to this analysis two circulation patterns in the Northern hemisphere were recognized. The first pattern which is coincided with the cold half of year, shows weakening of Azores high pressure and predominance of westerlies with Rossby waves.The second pattern which is coincided with the warm half of year shows maximum activity of Azores high pressure. Occurrence of this pattern is coincided with precipitation cease in most parts of Iran. To identify temporal behavior of Azores high pressure, by selecting a suitable framework, mean of geopotential height whit in this framework at 700 hPa level was calculated and standardized for each day of solar calendar from 1330 to 1384. Thus, a matrix of size 19724*1 was obtained that shows positive and negative anomalies (strengthening and weakening of Azores high pressure) in each day. The mean intensity of Azores index is 0.84 during positive phase and -0.79 during negative phase. Applying contingency table method and calculating χ 2 statistic during statistical period(1330-1383) showed that occurrence of precipitation in about 4% of studied stations(40 out of 1066) is independent of influence of Azores high pressure. These stations are mainly encompass southrn coast of Caspian sea and North west of Iran. According to this analysis, the occurrence of precipitation in 96% of studied stations(1026 out of 1066) weren’t independent of influence of Azores high pressure and are under the control of Azores high pressure at the time of predominance of this system over Iran, intensively.
  • Keivan Noohi , Gholamali Kamli , Afsaneh Mortazavi Page 51
    Temperature is one of the most important environmental factors that affects growth and development of plants. Temperatures above the resistance limit of plants, namely called heat stress, tend to decrease the plants physiological activities. During the ripening period of wheat, when maximum temperature is above 30°C, minimum relative humidity is below 30%, and at the same time wind speed is equal to or more than 3m/s, a kind of heat stress occurs. This weather condition results to a series of adverse effects that tend to decrease yield. When such a set of aforementioned weather conditions occur in one day, that day is said to be critical. The occurrence of such critical situation in southern provinces of the country during ripening period of wheat is probable. Thus in this study using two definitions for critical days, i.e., the frequency and intensity of heat stress, and by analyzing daily data based on the available dates of plant and harvest of wheat crop, findings were examined. Results show that in main regions of wheat planting in Khuzestan province these critical days during sensitive period of wheat crop varies from 3 to 9, and on average, 4 days of that are very critical. In Zahedan and Khash in the province of Sistan and Baluchistan the mean critical days are 5 and 4 respectively. Critical days in Saravan are 12 and in Iranshahr are 6 of which 3 days in Saravan and 2 days in Iranshahr found to be very critical. In Hormozgan province critical days occur only in special years. In cities of Bushehr and Bandar-e-Daier in the province of Bushehr there is only one critical day and that occurs in sensitive period. The results are generalized to same-climate plains.
  • Esmaeel Ayati Page 75
    Traffic crashes are a major cause of human fatalities and their burden, both in social, quality of life and economic terms, create considerable emotional and real costs to society. The severities of these losses are much greater among “developing nations” being several times higher than those in “developed societies”. Inter-urban vehicle crashes due to high populated cities in developing regions cause high losses. In developing countries these accidents are mostly caused by insufficient and low standard transport infrastructure and equipment, their poor maintenance and law enforcement shortcomings. Based on increasing dialogue among the world community, there have been signs of increasing interest about developing countries’ road safety issues among researchers in developed nations. As there has been little information available with regard to Iran, this paper will be a contribution to the overall understanding of accident costing in developing countries. Inter-urban traffic fatalities in both developed and developing societies are on the top of the list of human-being losses and these accidents are the most important cause of death in the age categories of 15-25. Recent research indicates that in Iran 25 per cent of fatalities amongst this age group are caused by road crash. Transparent road safety funding decisions require an explicit value to be placed on life to allow projects with a range of outcomes in terms of saved lives and reduced injuries to be compared. As the value of lives lost and also the indirect elements of costs are the most important and at the same time the most complicated elements of road crashes’ costs, different methods have been proposed for their calculation. The methods described as “willingness to pay”, “life insurance” and “implicit evaluations” are frequently employed in developed countries for the calculation of these complicated elements. But these methods are not suitable for developing nations because almost all of them are based on the evaluation of the price of safety in the eyes of people living in a specific society. In developing nations the evaluation of safety prices among people is different “before” and “after” the crash. However in many situations, in these societies, people do not address the right value of safety “before” the incident. Thus, they bargain the safety of themselves and others with cheap prices. Therefore the best method for the calculation of the costs of road crashes in developing countries is not the “willingness to pay” method. The other two methods (gross income and court verdict) will be discussed and used in this study. The “Gross income method” and the subject of “potential years of lives lost” [PYYL] will be also considered.The comprehensive cost of Iran inter-urban motor-vehicle crashes was estimated almost equal to 2.12 billion US dollars in 2003. Comprehensive cost adds the value of lost quality of life to economic costs. This paper estimates costs by injury severity for eighteen severity classification systems. It also estimates the functional capacity loss and probability of permanent work related disability resulting nonfatal injury. In this paper theories for estimation of the cost of road crashes are discussed. Different methods and their relevance to different societies are presented. Then the elements of the cost of road crashes are introduced and estimated for Iran as an example of the developing world. Using only highway costs in safety decision making inappropriately favors mobility over safety. Comprehensive costs are one appropriate choice. Another acceptable choice is to use years of functional capacity loss plus direct costs to perform cost-effectiveness analysis.
  • Mohammad Hossayn Ramesht , Ali Reza Abbasy, Masood Moaiery Page 97
    Alluvial Fans are manifests of fluvial geomorphology. In Iran these is a clear relation between Alluvial Fans and morphogenetic systems. Iran may divide into four different parts from morphogenetic point of view. Development of Alluvial Fans is some what different in every morphogenetic region. In this paper we try to evaluate some geometric and spatial characteristics of major Alluvial Fans of Iran. Meanwhile we will study the relationship between these characteristics and morphogenetic systems.
  • Mojtaba Yamani , Ebrahim Moghimi , Ali Reza Taghian Page 117
    Geomorphological indicators are usefull and confident implements in tectonical activities assessment. Using these indices one can identify regions that experienced rapid or gradual tectonic activities. The study area locates in the middle of Isfahan province. Karkas mountain is situated in Oroomieh - Dokhtar zone. The orogeny still continue to act in Iran and influence this area. The goal of this study is to assess active tectonic in Karkas slopes. In this study, aerial photographs, landsat ETM data and topographic and geological maps in various scales were used. Geomorphological indicators such as mountion front sinuosity, proportion of the valley width to its height, the indicator of stream length –gradient, drainge asymmetry factor have been used to estimate the rate of tectonic activity in the slopes of Karkas. The analysis and investigation of these parameters and indices showed that this area is tectonically active, but theses forces are stronger in the northeast slopes than the southwest shopes.
  • Kamal Omidvar Page 137
    One of the natural phenomena which results to harmful damages all over the world every year, is the occurrence of severe flood. This phenomenon also occur in Iran, especially in dry and desert regions. In spite of placing subtropical high pressure centers during some months of year on most parts of country followed by lack of atmospheric precipitations for consecutive months, considerable amount of rainfall can be occur in other months and result to harmful and destructive flood.Yazd province is subject to flood because of its climatic and geographical situation which is located in dry and desert region of central Iran, and incur great damages in this regard periodically. Therefore, understanding the process, its occurrence and identifying synoptic patterns resulting to flood in this province can be useful in forcasting and reducing the harmful effects of this phenomenon. This research has been conducted using daily precipitation data in Yazd stations, surface and upper levels synoptic maps, also upper atmospheric data in Yazd, Kerman, Shiraz, Esfahan and Bandar Abbas stations during the intended statistical period for 10 selected flood samples.The results of this study show that the presence of cylones for several consecutive days may result in the occurrence of flood to this province. Red sea and Sudan low pressure systems which enter Yazd province through the south western part of the country, if allowed to take sufficient heat and moisture from southern waters, result to flood. Mediterranean- Sudan compound systems which obtain moisture again after passing Zagros possesses severe instability, create flood in Yazd province. The intensity of floods depends on the arrangement of synoptic patterns of atmospheric systems.