فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و دوم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/14
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فرنگیس خیالپرست، منیژه سبکدست، منوچهر کریمی، امین ابراهیمی، عبدالرحمن رسول نیا صفحه 209
    گندم دوروم یکی از مهمترین غلات دانه ریز می باشد و از دیر باز به صورت آبی و دیم در غرب ایران کشت می شود. به منظور بررسی اثر تنش حاصل از کومارین بر روی جوانه زنی و مشخصات ظاهری ژنوتیپ های بومی گندم دوروم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل ها شامل کومارین (5 سطح صفر،30،20،10، و 45 میلی گرم در لیتر) و ژنوتیپ (18 ژنوتیپ به همراه دو ژنوتیپ کرخه و یاواروس به عنوان ارقام شاهد) بود. نتایج تجزیه واریانس بر روی صفات مورد بررسی نشان داد که اثر کومارین و ژنوتیپ بسیار معنی دار بودند. بازدارندگی غلظت های مختلف کومارین بر روی رشد طولی ریشه چه و ساقه چه نسبت به شاهد مشاهده شد ولی وزن تر ریشه چه و ساقه چه و وزن تر کل گیاهچه، تحت تاثیر بازدارندگی غلظت 20 میلی گرم در لیتر و بالاتر کومارین قرار گرفت. با این وجود، اثر تحریک کنندگی کومارین بر روی درصد جوانه زنی، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه تحت تاثیر غلظت 10 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. در نهایت، ارزیابی ژنوتیپ ها نشان داد که ژنوتیپ ها در سه گروه متمایز قرار گرفتند. ژنوتیپ های بومی نسبت به ارقام شاهد از بیشترین مقاومت در برابر کومارین برخوردار بودند و از بین آنها، ژنوتیپ های شماره 9، 10 و 12 مقاوم ترین ژنوتیپ ها محسوب شدند. همچنین افزایش غلظت کومارین و مدت زمان تیماردهی ژنوتیپ ها باعث کاهش در صفات اندازه گیری شد.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ های گندم دوروم، جوانه زنی، کومارین
  • صادق شهبازی دورباش، خشنود علیزاده دیزج، بهزاد صادق زاده، وحید فتحی رضایی صفحه 221
    وجود تنوع ژنتیکی از ضروریات اجرای برنامه های اصلاحی بوده و تعیین میزان این تنوع لازمه استفاده بهینه از منابع ژنتیکی می باشد. جهت بررسی تنوع ژنتیکی گلرنگ، 20 لاین (14 لاین ایرانی و 6 لاین خارجی) با استفاده از نشانگر مولکولی RAPD و نیز صفات زراعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 87-86 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که لاین ها در همه صفات زراعی به جز تعداد طبق در بوته تفاوت معنی داری داشتند. صفات ارتفاع بوته، تعداد طبق در بوته و درصد سبز بیشترین همبستگی مثبت را با عملکرد دانه نشان داده و در تجزیه علیت نیز بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه دارا بودند، به طوریکه این صفات در مجموع 43% از کل تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمودند. تعداد 20 آغازگر در بررسی تنوع ژنتیکی گلرنگ با استفاده از نشانگر RAPD استفاده شد که 12 آغازگر توانستند نوارهای چند شکلی ایجاد نمایند. در مجموع تعداد 104 نوار چند شکل و با میانگین 7/8 نوار برای هر آغازگر بدست آمد. در تجزیه خوشه ایبر اساس صفات زراعی و داده های مولکولی، لاین ها به چهار گروه تقسیم بندی شدند. مقایسه گروه بندی ها بر اساس صفات زراعی و مولکولی تشابه اندکی (7/7%) را نشان د اد. نتایج این مطالعه بیانگر کارآمدی نشانگرهای RAPD در بررسی تنوع ژنتیکی میان لاین های مورد مطالعه گلرنگ می باشد که وجود این تنوع ژنتیکی می تواند در برنامه های به نژادی گلرنگ در دیم زارهای ایران مورد بهره برداری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، RAPD، _ خصوصیات زراعی، تنوع ژنتیکی
  • خلیل جمشیدی، داریوش مظاهری، ناصر مجنون حسینی، حمید رحیمیان مشهدی، سیدعلی پیغمبری صفحه 233
    به منظور بررسی تاثیر سیستم کشت مخلوط ذرت دانه ای و لوبیا چشم بلبلی بر روند تغییرات ماده خشک علف های هرز آزمایشی با استفاده از روش جایگزینی و افزایشی با نسبت اختلاط 1:1 (50% لوبیا + 50% ذرت)، 2:1 (33% لوبیا + 67% ذرت)، 1:2 (67% لوبیا + 33% ذرت)، (20% لوبیا+100% ذرت) و (10% لوبیا + 100% ذرت) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 86 به اجرا درآمد. دراین تحقیق تراکم مطلوب و بالای مطلوب گیاه ذرت رقم سینگل کراس 647 موسوم به محقق (75 و 90 هزار بوته در هکتار) و برای لوبیا چشم بلبلی رقم پرستو (150 و 200 هزار بوته در هکتار) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه ذرت به میزان 8844 کیلوگرم در هکتار ازکشت مخلوط افزایشی با نسبت (100% ذرت + 20% لوبیا چشم بلبلی) و بیشترین عملکرددانه لوبیا چشم بلبلی به میزان 5/640 کیلوگرم در هکتار ازکشت مخلوط جایگزینی با نسبت (33% ذرت + 67% لوبیا چشم بلبلی) به دست آمد. اثر الگوی کاشت و تراکم گیاهی بر میزان ماده خشک علف های هرز در سطح یک درصد مؤثر بود و سیستم کشت مخلوط نسبت به تک کشتی در کنترل علف های هرز بهتر بوده است. در نسبت اختلاط 67% ذرت + 33% لوبیا چشم بلبلی به روش جایگزینی، کمترین میزان ماده خشک علف هرز به دست آمد. بررسی تراکم نسبی گونه های علف هرز نشان داد که تاج خروس ریشه قرمز (Amaranthus retroflexus) با 38 درصد تراکم، علف هرز غالب مزرعه بود و علف های هرز سلمه تره (Chenopodium album)، تاج خروس سفید (Amaranthus albus)، نیلوفر پیچ (Ipomoea hederacea)، تلخ بیان (Acroptilon repens)، گاو زبان بدل (Sophora pachycarpa)، سوروف (Echinochloa crus-galli)، توق (Xanthium pensylvanicum) و علف شور (Salsola kali) به ترتیب در رده های بعدی قرارداشتند. مقادیر نسبت برابری زمین بیش از یک به ترتیب در روش کشت مخلوط افزایشی 100% ذرت + 20% لوبیا چشم بلبلی و جایگزینی 67% ذرت+ 33% لوبیا چشم بلبلی، مزیت کشت مخلوط نسبت به تک کشتی را نشان داد.
    کلیدواژگان: سودمندی کشت مخلوط، روش افزایشی و جایگزینی، _ نسبت برابری زمین، شاخص علف هرز، مجموع عملکرد نسبی
  • مریم دانش گیلوایی، قاسم کریم زاده، مجید آقاعلیخانی صفحه 243
    تنوع ژنتیکی 20 ژنوتیپ خلر بر پایه صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی در سال زراعی 86-85 بررسی شد. بعد از انجام آزمون نرمالیته، داده ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار تجزیه آماری شدند و برای مقایسه میانگین از آزمون دانکن استفاده گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ ها از لحاظ اغلب صفات مورد مطالعه اختلاف بسیار معنی داری وجود داشت. ضرایب همبستگی نشان داد که عملکرد اقتصادی بیشترین همبستگی فنوتیپی مثبت و معنی دار را به ترتیب با صفات وزن کل غلاف، وزن بوته هنگام برداشت دانه و تعداد غلاف در کپه داشت. عملکرد بیولوژیک بیشترین ضرایب همبستگی فنوتیپی مثبت و معنی دار را به ترتیب با صفات وزن بوته هنگام برداشت دانه، وزن کل غلاف، وزن پوسته و تعداد کل غلاف در کپه داشت. نتایج تجزیه علیت نشان داد که صفات وزن کل غلاف و وزن بوته به دلیل دارا بودن اثر مستقیم مثبت و قابل توجه و همچنین بالا بودن اثر غیر مستقیم از طریق صفات دیگر می توانند به ترتیب به عنوان معیار گزینش در جهت اصلاح برای افزایش عملکرد اقتصادی و بیولوژیک در خلر مطرح گردند. نتایج تجزیه به مؤلفه های اصلی نشان داد که مؤلفه های اول و دوم 1/69 درصد از تغییرات کل واریانس را توجیه می نمایند. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای3 گروه را نشان داد: در گروه اول 16 ژنوتیپ (G1-G16)، گروه دوم 3 ژنوتیپ (G17-G19) و گروه سوم ژنوتیپ G20 قرار گرفتند. این گروه بندی ژنوتیپ ها با نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفه های اصلی کاملا مطابقت داشت.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ های خلر، تجزیه چندمتغیره، _ Lathyrus sativus L، _ تنوع مورفولوژیک و فنولوژیک
  • محمدعلی ابوطالبیان، داریوش مظاهری صفحه 255
    هدف این تحقیق ارزیابی زمان خاک دهی و کشت همزمان دو مالچ زنده (جو و شبدر ایرانی) در بین ردیف های سیب زمینی برای کنترل علف های هرز و تاثیر آنها بر عملکرد این محصول بوده است. به این منظور، در یک طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های خرد شده و در سه تکرار، دو زمان خاک دهی (سه و پنج هفته پس از کاشت سیب زمینی) در کرت های اصلی و چهار تیمار مالچ زنده جو، مالچ زنده شبدر ایرانی، بدون مالچ زنده و کنترل شیمیایی در کرت های فرعی قرار گرفت. تعداد علف های هرز و تعداد مالچ زنده سه هفته پس از خاک دهی و زیست توده آنها در زمان برداشت محصول اندازه گیری شد. نتایج نشان داد زمان خاک دهی و تعداد مالچ زنده بر تعداد علف های هرز اثری نداشت اما بر زیست توده آنها به صورت معنی داری مؤثر بود به طوری که متوسط زیست توده علف های هرز در زمان خاک دهی دوم کمتر از زمان خاک دهی اول شد اما زیست توده مالچ زنده در زمان خاک دهی دوم بیشتر بودکه علت آن کنترل رشد جو در زمان خاک دهی اول بود. مالچ زنده جو نسبت به مالچ زنده شبدر ایرانی در کنترل رشد و زیست توده علف های هرز برتری خوبی نشان داد و مالچ زنده شبدر ایرانی با سرعت رشد اندکی که داشت از نظر میزان زیست توده علف های هرز در ردیف تیمار بدون مالچ زنده قرار گرفت. هر چند که در مقایسه میانگین اثر مالچ زنده بر عملکرد سیب زمینی، تیمار کنترل شیمیایی دارای برتری عملکرد بود اما در بررسی اثر متقابل زمان خاک دهی و مالچ زنده بر عملکرد سیب زمینی تیمار مالچ زنده جو کنترل شده در زمان خاک دهی اول توانست با تیمار کنترل شیمیایی برابری نماید. لذا کاشت مالچ زنده جو در اوایل فصل رشد سیب زمینی به همراه استفاده تکمیلی از یک علف کش نازک برگ پس از رویش، می تواند ضمن کاهش مصرف علف کش عملکردی برابر روش های متداول کشت سیب زمینی تولید کند.
    کلیدواژگان: علف هرز، جو، مالچ زنده، شبدر ایرانی، سیب زمینی
  • فاطمه افغانی، سید وحید اسلامی صفحه 265
    در این تحقیق اثر عوامل محیطی شامل روشنایی، دما، شوری، pH و همچنین اثر ذخیره سازی بذور در خاک بر جوانه زنی و سبز شدن بذرهای ازمک در شرایط آزمایشگاه و محیط مزرعه بررسی شد. درصد جوانه زنی بذرهای ازمک در شرایط روشنایی/تاریکی (به میزان 90 درصد) به طور معنی داری بالاتر از شرایط تاریکی مداوم (به میزان 78 درصد) بود. بذرهای ازمک قادر به جوانه زنی در دامنه وسیعی از دماهای مورد بررسی (6/15، 10/20، 15/25، 15/30 و 20/35 درجه سانتی گراد شب/روز) بودند. با این وجود درصد جوانه زنی بسته به دامنه دمایی متفاوت بود و بیشترین و کمترین جوانه زنی بذر بترتیب در دماهای 6/15 (به میزان 93 درصد) و 20/35 (به میزان 72 درصد) درجه سانتی گراد دمای شب/روز اتفاق افتاد. شوری تاثیر منفی بسیار شدیدی بر جوانه زنی ازمک داشت، به طوری که بیشترین جوانه زنی در غلظت صفر میلی مولار کلرید سدیم رخ داد (به میزان 92 درصد). افزایش غلظت شوری جوانه زنی را کاهش داد و جوانه زنی در غلظت 320 میلی مولار کاملا متوقف شد. نتایج این مطالعه نشان داد که ازمک در دامن? pH 4 تا 10، درصد جوانه زنی بالاتر از 80 درصد را حفظ نمود، به طوری که کمترین درصد جوانه زنی در pH معادل 4 (به میزان 85 درصد) و بیشترین درصد جوانه زنی در pH معادل 10 (به میزان 98 درصد) رخ داد. در آزمایش دیگری که بذرها در عمق های مختلف خاک در مزرعه دفن شدند مشخص گردید که اثر متقابل مدت و عمق دفن بذر بر میزان خواب بذرها و همچنین میزان جوانه زنی آنها در آزمایشگاه و مزرعه بسیار معنی دار بود و در کلی? عمق ها جوانه زنی بذر برای مدت 10 ماه در حد بالایی حفظ شد. همچنین پوسیدگی بذر در هیچ یک از اعماق دفن در طول مدت آزمایش مشاهاده نگردید و مشخص شد قراردادن بذرها در عمق های 10 سانتی متر و بیشتر باعث ایجاد حالت سکون در بذرها می شود.
    کلیدواژگان: خواب، ازمک، شوری، سکون، جوانه زنی
  • بهمن پاسبان اسلام صفحه 275
    این آزمایش با هدف مطالعه آثار تنش خشکی اواخر فصل روی عملکرد دانه و روغن و اجزای آن در ژنوتیپ های پاییزه گلرنگ برای کشت در اراضی کم بازده و مواجه با کمبود آب حاشیه دریاچه ارومیه در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی طی سال زراعی 88-1387 به اجرا در آمد. در این مطالعه از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار استفاده شد. تیمارهای مورد بررسی شامل آبیاری در دو سطح بدون تنش و تنش کمبود آب (آبیاری به هنگام تخلیه شدن 70 تا 75 درصد آب قابل استفاده خاک) از اواخر گل دهی تا رسیدگی دانه و ژنوتیپ در پنج سطح شامل: ارقام داخلی پدیده، زرقان، ورامین295 و دورگ های بین ارقام داخلی و خارجی کادبلیو5 (KW5) و کادبلیو8 ((KW8 بودند. در طول دوره اعمال تنش، مقدار آب نسبی برگ (RWC) و دمای برگ و در نهایت عملکرد و اجزای عملکرد دانه و روغن تعیین گردیدند. نتایج به دست آمده نشان دادند که کمبود آب باعث کاهش معنی دار RWC، قطر طبق، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و روغن و افزایش معنی دار دمای برگ گردید. همبستگی منفی و معنی داری بین دمای برگ با RWC و با عملکرد دانه و روغن و همبستگی مثبت و معنی داری بین RWC با عملکرد دانه و روغن دیده شد. بنابراین استنباط می گردد بتوان از این دو شاخص در شناسایی آثار خشکی آخر فصل و بررسی بازتاب ژنوتیپ های پاییزه گلرنگ به کمبود آب استفاده نمود. بین عملکرد دانه و روغن با ارتفاع بوته و طبق بندی، قطر طبق، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه همبستگی های مثبت و معنی داری دیده شد. همبستگی بین قطر طبق با تعداد دانه در طبق نیز مثبت و معنی دار بود. گلرنگ های دارای طبق های قطورتر با داشتن دانه های بیشتر در طبق، عملکرد بالاتری داشتند. در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه، KW8 به ترتیب با کسب 3189 و 913 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه و روغن بیشترین مقادیر را به خود اختصاص داد. KW5، پدیده و ورامین295 به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در نهایت به نظر می رسد این ژنوتیپ ها برای کشت در اراضی کم بازده حاشیه دریاچه ارومیه که همواره در معرض کمبود آب اواخر فصل قراردارند و مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه، مناسب باشند.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه و روغن، گلرنگ، تنش خشکی، مقدار آب نسبی، _ دمای برگ
  • فرشته پور آذری، پرویز احسانزاده، شاهرخ جهان بین صفحه 285
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر کمبود نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیک ژنوتیپ های گندم تتراپلویید در مزرعه به صورت کرت های خرد شده در قالب یک طرح بلوک کامل تصادفی به اجرا در آمد که در آن چهار سطح کود نیتروژن خالص (20، 80، 140 و 200 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل اصلی و هشت ژنوتیپ گندم شامل گروه ژنوتیپ های ماکارونی (شوآ و استاگاتا) و گروه ژنوتیپ های گندم پوشینه دار (سینگرد، شهرکرد، جونقان، خویگان، زرنه، اوزون بلاغ) به عنوان عامل فرعی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از بررسی تاثیر نیتروژن بر صفات مورد بررسی نشان داد که اثر کود نیتروژن بر شاخص سطح برگ، تعداد پنجه در مترمربع، عملکرد دانه و مقدار پروتئین دانه، معنی دار بود و بین ژنوتیپ ها نیز از لحاظ کلیه صفات به جز میزان کلروفیل b، عملکرد ماده خشک و پروتئین دانه تفاوت معنی داری مشاهده شد. اثر متقابل ژنوتیپ با مقدار نیتروژن برای صفات شاخص سطح برگ، کلروفیل a، b و کل، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و پروتئین دانه معنی دار بود. همچنین اثر متقابل گروه ژنوتیپ در نیتروژن برای شاخص سطح برگ، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه و درصد پرتئین دانه معنی دار بود، که نشان دهنده اثر متفاوت مقادیر کود نیتروژن بر صفات هر یک از گروه های گندم زراعی و پوشینه دار است. بالاترین مقدار در صفات وزن هزار دانه (2/45 گرم)، تعداد دانه در سنبله (4/36) و عملکرد دانه (8/5028 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (6/26درصد) به گروه ژنوتیپ های زراعی تعلق داشت. حداکثر مقدار کلروفیل کل (69/3 میلی گرم بر گرم وزن تر برگ)، تعداد سنبله در مترمربع (2/941) و درصد پروتئین دانه (16درصد) نیز به گروه ژنوتیپ های پوشینه دار تعلق داشت. با توجه به نتایج فوق چنین به نظر می رسد که ژنوتیپ های پوشینه دار تتراپلوئید تحمل بیشتری نسبت به ژنوتیپ های اصلاح شده در مقابل کمبود نیتروژن از خود نشان می دهند و می توان از این غلات قدیمی جهت کشت در مناطقی با فقر غذایی و تهیه محصولات متنوع غذایی نیز بهره گرفت.
    کلیدواژگان: گندم ماکارونی، نیتروژن، فلورسانس کلروفیل، _ گندم پوشینه دار، عملکرد دانه
  • محسن نیازیان، رضا امیری، اباذر رجبی، محمدرضا اوراضی زاده، حمید شریفی صفحه 295
    به منظور بررسی ترکیب پذیری عمومی و خصوصی مقاومت به لکه برگی سرکوسپورا، بولتینگ و برخی صفات مهم زراعی و تکنولوژیک چغندرقند، تعداد 36 هیبرید حاصل از تلاقی 9 والد O- تایپ چغندرقند به صورت یک دای آلل 9×9 به همراه چهار شاهد در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول در سال زراعی 88-1387 مورد بررسی قرار گرفتند. هیبریدها همراه با 9 والد در یک آزمایش 49 رقمی در قالب طرح لاتیس سه گانه در 3 تکرار کشت شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین تیمارها برای کلیه صفات به جز عیار قند، سدیم، شکر قابل استحصال و ضریب استحصال شکر تفاوت معنی دار وجود دارد. بر اساس نتایج تجزیه تلاقی دای آلل، ترکیب پذیری عمومی لاین ها برای کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. همچنین ترکیب پذیری خصوصی برای صفات عملکرد ریشه، عملکرد قند، عملکرد قند قابل استحصال و پتاسیم در سطح احتمال 1 درصد و برای صفت مقاومت به سرکوسپورا و مقاومت به بولتینگ در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. در مجموع اثرهای افزایشی و غیرافزایشی در کنترل مقاومت به سرکوسپورا و بولتینگ، عملکرد ریشه، عملکرد قند و عملکرد قند قابل استحصال دخالت داشتند، اما سهم اثرهای غیرافزایشی در کنترل صفات مقاومت به بولتینگ، عملکرد ریشه، عملکرد قند و عملکرد قند قابل استحصال بیشتر بود. بهترین والد برای مقاومت به سرکوسپورا و بولتینگ RR607 بود اما این لاین از لحاظ عملکرد ریشه مناسب نبود. بهترین هیبرید برای مقاومت به سرکوسپورا، عملکرد ریشه، عملکرد قند و عملکرد قند قابل استحصال از تلاقی 452×RR607، بهترین هیبرید برای مقاومت به بولتینگ از تلاقی 261×SB-FIROZ و بهترین هیبرید از لحاظ مقاومت به سرکوسپورا و بولتینگ از تلاقی 436RR607× حاصل گردید.
    کلیدواژگان: منوژرم، دای آلل، چغندرقند، سرکوسپورا، بولتینگ
  • نفیسه سادات روضاتی، احمد غلامی، حمیدرضا اصغری، احمد بانکه ساز صفحه 305
    این تحقیق به منظور مطالعه اثر تقسیط کود نیتروژن بر شاخص های رشد و عملکرد سه هیبرید ذرت دانه ای در شاهرود اجرا شده است. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 1386 به اجرا در آمده است. کرت های اصلی شامل سه هیبرید ذرت (دبل کراس370، سینگل کراس447 و سینگل کراس499) و کرت های فرعی شامل شش تیمار تقسیط کود نیتروژن (تیمار کودی اول (N1): 45 در شروع کاشت و 135 نیتروژن کیلوگرم/ هکتار در هنگام گل دهی، (N2): شامل 90 نیتروژن کیلوگرم/ هکتار در شروع کاشت و 90 نیتروژن کیلوگرم/ هکتار هنگام گل دهی، (N3): به صورت 135 در شروع کاشت و 45 نیتروژن کیلوگرم/هکتار هنگام گل دهی، (N4): 45 در شروع کاشت، 5/67 سه هفته قبل از گل دهی و 5/67 نیتروژن کیلوگرم/ هکتار سه هفته بعد از گل دهی، (N5): 90 در هنگام کاشت، 45 سه هفته قبل از گل دهی و 45 نیتروژن کیلوگرم/ هکتار سه هفته بعد از گل دهی و (N6): شامل 135 در شروع کاشت، 5/22 سه هفته قبل از گل دهی و 5/22 نیتروژن کیلوگرم/ هکتار سه هفته بعد از گل دهی) بود. در مجموع در هر کرت 180 کیلوگرم نیتروژن خالص (392 کیلوگرم اوره در هکتار) استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که N4 و هیبرید 499 دارای بیشترین میزان وزن خشک کل (TDM) بوده اند. بیشترین میزان شاخص سطح برگ (LAI) در N4 و هیبرید 447 مشاهده شده و در N6 بالاترین میزان سرعت رشد محصول (CGR) و سرعت جذب خالص (NAR) به دست آمده است. در N3 بالاترین میزان سرعت رشد نسبی (RGR) حاصل شده است. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که برهمکنش هیبرید- تیمارهای کودی در صفت های عملکرد دانه در هکتار، تعداد بلال در بوته و وزن بلال در بوته از خود تفاوت معنی داری نشان داد. بطور کلی در آب و هوای شاهرود استفاده از هیبرید 499 به همراه تیمارهای کودی اول و چهارم پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شاخص های رشد، تقسیط کود نیتروژن، _ ذرت، عملکرد
  • محمدرضا میرزایی، علی قدمی فیروزآبادی، محمد عبداللهیان نوقابی صفحه 319
    در این تحقیق تاثیر توام میزان عناصر نیتروژن و فسفر در دو روش آبیاری شیاری و قطره ای نواری بر عملکرد و کیفیت بذر چغندرقند رقم 7233 مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت اسپیلت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های 83 و 84 در ایستگاه اکباتان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان انجام شد. روش های آبیاری در کرت های اصلی و چهار سطح نیتروژن (0، 60، 120 و180 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح فسفر (0، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار) به صورت ترکیب فاکتوریل به کرت های فرعی اختصاص داده شدند. سپس عملکرد بذر، و برخی صفات کیفی و تکنولوژیکی بذر چغندرقند مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد حجم کل آب مصرفی در آبیاری قطره ای نواری نسبت به نشتی حدود 50 درصد کاهش یافت، اما کارایی مصرف آب در روش آبیاری قطره ای نواری معادل 59/0 کیلوگرم بر مترمکعب آب مصرفی بود که نسبت به روش آبیاری شیاری به بیش از دو برابر افزایش یافت. عملکرد کمی بذر به طور معنی داری تحت تاثیر مقادیر مختلف نیتروژن و همچنین اثر متقابل نیتروژن×سال و اثر متقابل آبیاری×فسفر×سال قرار گرفت. اثر متقابل روش آبیاری×نیتروژن و اثر متقابل روش آبیاری×فسفر×سال روی جوانه زنی بذرها معنی دار بودند. اگرچه هیچ یک از تیمارها بر غلظت فسفر بذر تاثیر معنی دار نداشتند. لیکن سطوح مختلف نیتروژن و اثر متقابل فسفر×سال، بر غلظت پتاسیم بذر تاثیر معنی دار داشت. غلظت سدیم بذور نیز تحت اثر دو روش آبیاری، اثر متقابل روش آبیاری×سال، اثر متقابل روش آبیاری×فسفر×نیتروژن و سال قرار گرفت. با افزایش مصرف نیتروژن، در روش آبیاری قطره ای نواری عملکرد بذر و عملکرد بذر استاندارد افزایش بیشتری داشتند. عدم مصرف نیتروژن باعث کاهش معنی دار درصد جوانه زنی بذر چغندرقند در روش آبیاری قطره ای نواری گردید، اما در روش آبیاری شیاری با افزایش مصرف نیتروژن تفاوت معنی دار درصد جوانه زنی بذر بوجود نیامد. به طور کلی، روش آبیاری قطره ای نواری و مصرف 120 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن جهت برداشت حداکثر عملکرد بذر استاندارد و بیشترین درصد جوانه زنی و همچنین کارایی مصرف آب برای تولید بذر چغندرقند در شرایط مشابه قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: کارایی مصرف آب، بذر چغندرقند، نیتروژن، آبیاری قطره ای نواری، فسفر، آبیاری شیاری
  • محیا انصاری جوینی، محمدرضا چایی چی، رضا کشاورز افشار، سید محمدرضا احتشامی صفحه 329
    به منظور بررسی اثر روش های مختلف کاربرد باکتری های محرک رشد بر رشد و عملکرد سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید، آزمایشی در سال 1388 در مزرعه آموزشی-پژوهشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران واقع در منطقه کرج به اجرا درآمد. آزمایش با آرایش فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. در این تحقیق از سویه های 87، 162، 169 باکتری Pseudomonas fluorescence و سویه های 34، 53 و 100 باکتری Pseudomonas putida استفاده شد و تاثیر روش های مختلف کاربرد باکتری در سه سطح تلقیح بذر، محلول پاشی و کاربرد توام تلقیح بذر و محلول پاشی مورد بررسی قرار گرفت. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد علوفه، سطح برگ، ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه بودند. نتایج نشان داد که در تمامی باکتری ها روش تلفیقی محلول پاشی و تلقیح بذر بالاترین عملکرد علوفه را تولید کرد. در واقع نتایج بیانگر وجود اثر افزایشی بین دو روش کاربرد محلول پاشی و تلقیح بذر بود و در میان باکتری های بکار رفته به ترتیب سویه های 100، 87 و 162 بالاترین عملکرد علوفه را تولید کردند. درمجموع استفاده از تمام باکتری ها در این تحقیق در مقایسه با تیمار شاهد عملکرد علوفه را افزایش داد.
    کلیدواژگان: محلول پاشی، باکتری سودوموناس، تلقیح بذر، سورگوم و عملکرد علوفه
  • علی قربانی پور، بابک ربیعی صفحه 339
    به منظور مطالعه نوع عمل ژن ها و نحوه توارث صفات فیزیکی و شیمیایی مرتبط با کیفیت ظاهری و پخت دانه برنج، تجزیه میانگین نسل ها با استفاده از تلاقی دو رقم برنج ایرانی به نام های دیلمانی و سپیدرود با خصوصیات کیفی متفاوت انجام شد. بذرهای والدینی به همراه بذر نسل های F1، F2، BC1 و BC2 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه کشت شد و دوازده صفت فیزیکی و شیمیایی شامل طول و عرض شلتوک، نسبت طول به عرض شلتوک، درصد برنج سالم و خرد، طول و عرض دانه سفید، نسبت طول به عرض دانه سفید، وزن صد دانه، مقدار آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن و مقدار پروتئین مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج تجزیه میانگین نسل ها، برای کلیه صفات مورد مطالعه مدل افزایشی- غالبیت بهترین برازش را نشان داد و برای هیچ یک از صفات، اثرات متقابل بین مکانی (اپیستازی) معنی داری مشاهده نشد. برآورد درجه غالبیت ژن ها نیز نشان داد که صفات طول شلتوک و عرض دانه سفید تحت کنترل فوق غالبیت ژن ها، نسبت طول به عرض دانه و درجه حرارت ژلاتینی شدن تحت کنترل غالبیت کامل ژن ها و سایر صفات مورد مطالعه تحت کنترل غالبیت ناقص ژن ها قرار دارند. میانگین وراثت پذیری عمومی صفات از 39/0 برای عرض شلتوک تا 93/0 برای درجه حرارت ژلاتینی شدن دانه و میانگین وراثت پذیری خصوصی صفات از 32/0 برای عرض شلتوک تا 76/0 برای مقدار آمیلوز متغیر بود. در مجموع نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که برای اصلاح جمعیت حاصل از تلاقی ارقام دیلمانی و سپیدرود از نظر طول و عرض شلتوک، عرض دانه سفید، نسبت طول به عرض دانه سفید و درجه حرارت ژلاتینی شدن بهتر است از پدیده هتروزیس و تولید هیبرید استفاده شود، اما برای سایر صفات مورد مطالعه، ابتدا می توان با انتخاب نتاج برتر حاصل از این تلاقی در طی چندین نسل، سهم ژن های با اثرات افزایشی را افزایش داد و سپس با تلاقی لاین های برتر در نسل های بالاتر، از اثرات غالبیت ژن ها نیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: عمل ژن، برنج، وراثت پذیری، تجزیه میانگین نسل ها، کیفیت دانه
  • مرضیه دادخواه، محمد مهدی مجیدی، آقافخر میرلوحی صفحه 349
    اسپرس یکی از گیاهان چند ساله خانواده بقولات می باشد که به لحاظ ارزش تغذیه ای و سازگاری مناسب مورد توجه می باشد. در این پژوهش روابط بین خصوصیات زراعی و مرفولوژیک با استفاده از روش های تحلیل چندمتغیره شامل تجزیه همبستگی، تجزیه رگرسیون و تجزیه عامل ها مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 21 توده اسپرس زراعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 6 تکرار طی سال های 1387 و 1388 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس حاکی از تفاوت آماری معنی داری بین توده های مورد بررسی برای عملکرد و اجزای عملکرد علوفه بود. نتایج نشان داد که عملکرد علوفه خشک همبستگی مثبت و معنی داری با صفات عملکرد علوفه تر، درصد ساقه و تعداد ساقه در واحد سطح داشت در حالی که همبستگی آن با تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، درصد برگ و نسبت برگ به ساقه منفی و معنی دار بود. ارتفاع بوته با عملکرد علوفه خشک همبستگی معنی دار نشان نداد ولی همبستگی آن با تعداد ساقه در بوته (به عنوان یکی از اجزاء عملکرد) معنی داری بود. نتایج تجزیه ضرایب مسیر نشان داد که صفات تعداد ساقه، درصد ساقه و ارتفاع بوته بیشترین اثر مستقیم و مثبت را روی عملکرد علوفه خشک داشتند. بر مبنای نتایج رگرسیون گام به گام صفات درصد ساقه در ماده خشک و ارتفاع بوته بیشترین تنوع عملکرد علوفه را توجیه نمودند و می توانند به عنوان یک شاخص در گزینش قابل توصیه باشند. تجزیه به عامل ها، پنج عامل پنهانی را مشخص ساخت که درکل 75 درصد از تغییرات را توجیه نمودند. در مجموع نتایج نشان داد که تنوع بالایی برای عملکرد علوفه در ژرم پلاسم مورد مطالعه وجود داشت و این صفت را می توان به طور غیرمستقیم از طریق انتخاب برای تعداد ساقه در مترمربع، درصد ساقه در بوته و ارتفاع بوته بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، روابط صفات، اسپرس، همبستگی
  • افراسیاب راهنما، کاظم پوستینی، رضا توکل افشاری، عبدالرحمن رسول نیا صفحه 359
    درک واکنش های فیزیولوژیک مرتبط با تنش شوری می تواند به شناسایی عوامل مؤثر در تحمل شوری و شناخت رهیافت های اساسی برای ثبات عملکرد در شرایط تنش و نیز انتخاب ارقام متحمل به شوری گندم کمک نماید. به همین منظور اثرات تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیک مؤثر بر عملکرد دانه و صفات مرتبط با تحمل شوری در ارقام گندم در سال 1386در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران مورد ارزیابی قرار گرفت. شش رقم گندم با تحمل شوری متفاوت (روشن، کویر، کارچیا، گاسپارد، شیراز و قدس) در یک آزمایش گلدانی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار تحت سه سطح شوری (صفر، 100 و 200 میلی مولار کلرید سدیم) قرار گرفتند. تنش شوری سبب کاهش عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، محتوی کلروفیل و فعالیت آنزیم کاتالاز شد، در حالی که افزایش فعالیت آنتی اکسیدانت های پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون ریداکتاز و محتوی مالون دی آلدهاید را به دنبال داشت. واکنش ارقام در شرایط تنش شوری با یکدیگر متفاوت بود و عملکرد دانه ارقام متحمل روشن، کویر و کارچیا در شرایط تنش کاهش کمتری نشان داد. با افزایش سطوح شوری، محتوی مالون دی آلدهاید و همچنین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت برگ پرچم به جز کاتالاز افزایش یافت. ارقام روشن، کارچیا و کویر بیشترین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و کمترین محتوی مالون دی آلدهاید و دو رقم قدس و شیراز کمترین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و بیشترین محتوی مالون دی آلدهاید را نشان دادند. بالا بودن فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت در ارقام متحمل همراه با پائین بودن میزان تولید مالون دی آلدهاید در این ارقام، به احتمال زیاد نشان دهند? ظرفیت بالاتر این ارقام جهت حذف گونه های فعال اکسیژن تولیدی و ثبات عملکرد بالاتر در مقایسه با ارقام حساس به شوری بود. با توجه به ضریب همبستگی منفی و معنی دار عملکرد دانه با محتوی مالون دی آلدهاید به نظر می رسد این صفت نقش مهمی در کاهش عملکرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: گندم، آنتی اکسیدانت، عملکرد دانه، _ پراکسیداسیون چربی، تنش شوری
  • حمید محمدی، علی احمدی، فواد مرادی، علیرضا عباسی، کاظم پوستینی، مهدی جودی، فواد فاتحی صفحه 373
    خشکی یکی از تنش های غیرزنده بسیار مهم است که رشد گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد و از این طریق عملکرد گیاه زراعی را محدود می کند. هدف از این مطالعه، شناسایی صفات زراعی مرتبط با تغییرات در عملکرد دانه گندم تحت شرایط فاریاب و تنش خشکی بود. جهت رسیدن به این هدف، عملکرد و اجزاء عملکرد 81 ژنوتیپ گندم ایرانی در قالب طرح لاتیس ساده با دو تکرار و در دو شرایط فاریاب و تنش خشکی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران (کرج) در طی سال های زراعی 87-1386 و 88-1387 آزمایش شد. تنش خشکی از مرحله ظهور سنبله شروع و تا رسیدگی فیزیولوژیکی ادامه یافت. صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن دانه در سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه و ارتفاع گیاه ارزیابی شد. پنج روش آماری شامل همبستگی ساده، رگرسیون خطی چندگانه، رگرسیون گام به گام، تحلیل عاملی و تجزیه به مؤلفه های اصلی جهت مطالعه روابط بین عملکرد دانه گندم و اجزاء آن تحت شرایط فاریاب و تنش خشکی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که از میان صفات مورد مطالعه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت مؤثرترین متغیرها روی عملکرد دانه بودند، که از مهمترین صفات زراعی برای انتخاب ارقام با عملکرد بالا تحت شرایط فاریاب و تنش خشکی محسوب می شوند. تاثیر این صفات در دو شرایط فاریاب و تنش خشکی شبیه به هم نیست، نقش عملکرد بیولوژیک در شرایط تنش خشکی کمتر محسوس بود. به هر حال در شرایط تنش، افزایش عملکرد دانه را می توان به توزیع مواد فتوسنتزی بیشتر به دانه (اندام های زایشی) یعنی شاخص برداشت بالا نسبت داد.
    کلیدواژگان: رگرسیون خطی چندگانه، رگرسیون گام به گام، گندم، خشکی، تحلیل عاملی و تجزیه به مؤلفه های اصلی
  • پری طوسی کهل، مسعود اصفهانی، محمد ربیعی، بابک ربیعی صفحه 387
    به منظور بررسی اثر غلظت و زمان محلول پاشی کود نیتروژن مکمل بر عملکرد دانه و کارایی مصرف نیتروژن در کلزا (هیبرید هایولا 401)، آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 88-1387 در مؤسسه تحقیقات برنج کشور در رشت اجرا گردید. دو عامل غلظت محلول حاوی کود نیتروژن خالص (از منبع اوره) در دو سطح (5 و 10 در هزار) و زمان محلول پاشی در هفت سطح: 1) محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی (کدهای 06/1 تا 08/1 کدبندی سیلوستر-برادلی و میکپیس)، 2) محلول پاشی در مرحله ساقه رفتن (کدهای 01/2 تا 03/2)، 3) محلول پاشی در مرحله قبل از گلدهی (کد 9/3)،4) محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی + ساقه رفتن، 5) محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی+قبل از گلدهی، 6) محلول پاشی در مرحله ساقه رفتن + قبل از گلدهی، 7) محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی+ساقه رفتن+قبل از گلدهی، همراه با دو تیمار شاهد، بدون مصرف کود نیتروژن و کوددهی متداول خاکی به صورت در زمان کاشت، در زمان ساقه رفتن و قبل از گلدهی به میزان 180 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار منظور شدند. صفات گیاهی مورد ارزیابی شامل عملکرد دانه، میزان روغن، کارایی زراعی نیتروژن، کارایی مصرف نیتروژن، بازیافت ظاهری، کارایی فیزیولوژیک نیتروژن، شاخص برداشت نیتروژن، کارایی جذب نیتروژن و کارایی استفاده از نیتروژن بودند. نتایج نشان داد که بین غلظت های محلول پاشی و زمان های مصرف نیتروژن از نظر صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود داشت. محلول پاشی با غلظت 10 در هزار در مرحله ساقه رفتن + قبل از گلدهی بیشترین عملکرد دانه (7/4221 کیلوگرم در هکتار)، بالاترین کارایی زراعی (94/17 کیلوگرم بر کیلوگرم)، کارایی مصرف نیتروژن (45/23 کیلوگرم بر کیلوگرم) و شاخص برداشت نیتروژن (39/77 درصد) را دارا بود. محلول پاشی در غلظت 10 در هزار در هر سه مرحله، بیشترین بازیافت ظاهری و کارایی جذب نیتروژن را (به ترتیب با میانگین 71/70 درصد و 12/87 کیلوگرم بر کیلوگرم) داشتند. براساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که محلول پاشی کود نیتروژن مکمل در مراحل ساقه رفتن و گلدهی کلزا باعث تامین نیاز کودی و کمک به افزایش محصول و کارآیی مصرف کود نیتروژن در این گیاه می شود.
    کلیدواژگان: کارایی مصرف نیتروژن و کلزا، بازیافت ظاهری نیتروژن، عملکرد دانه
  • سکینه دماوندی کمالی، نادعلی باباییان جلودار، عمران عالیشاه صفحه 397
    اثرات متقابل ژنوتیپ × محیط و پایداری عملکرد ده رقم پنبه در شش منطقه از استانهای گلستان و مازندران (هاشم آباد گرگان، کارکنده بندرگز، گنبد، کلاله، بایع کلا نکاء و قراخیل قائم شهر) از طریق روش های تک متغیره پارامتری و ناپارامتری و مدل AMMI مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در طی دو سال زراعی (1385 و 1384) اجرا گردید و برای هر منطقه، تیمارها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، اثرات اصلی ژنوتیپ و محیط و اثر متقابل ژنوتیپ × محیط معنی دار بودند و 75/81% از مجموع مربعات آن، توسط دو مؤلفه اصلی اول اثر متقابل (IPC1،2) تبیین گردید. نمودار دو طرفه مؤلفه اثر متقابل اول (IPC1) ارقام و مکان ها در برابر میانگین آنها، کارایی بسیار بالایی در شناسایی الگوهای اثر متقابل ژنوتیپ × محیط نشان داد. بر مبنای نمودارهای بای پلات اجزای ژنوتیپی و محیطی اولین و دومین مؤلفه اصلی اثر متقابل و میانگین عملکرد ژنوتیپ ها و محیط ها و محاسبه آماره پایداری SIPC1 و تجزیه الگوی واکنش ژنوتیپی و همچنین، نتایج تجزیه خوشه ایبر مبنای ارزش های ژنوتیپی و محیطی اولین و دومین مؤلفه اصلی اثر متقابل، ارقام چکوروا، سپید و تبلادیلا پایدارترین واکنش را داشتند که از این بین، رقم چکوروا کمترین IPC1 را دارا بود. ارقام 43200، خرداد و ساحل بیشترین اثر متقابل را دارا بودند. ارقام 43200 و خرداد، واجد سازگاری خصوصی برای مناطق مشابه با شرایط اقلیمی کارکنده و ارقام ساحل، ورامین، نازلی و تبلادیلا دارای سازگاری خصوصی برای نواحی کلاله، گنبد، بایع کلا، قراخیل (و مناطق مشابه) بودند. در مجموع، ارقام سپید و 43200 با بالاترین عملکرد، به ترتیب به عنوان ارقامی با سازگاری عمومی و خصوصی شناسایی شدند. برعکس رقم ساحل با کمترین میزان عملکرد دارای سازگاری وسیع با مناطق نامساعد بوده و جهت کشت در این گونه مناطق قابل توصیه است. رقم چکوروا به عنوان پایدارترین رقم با عملکرد متوسط برای کلیه مناطق شمالی کشور، شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، پایداری و تجزیه AMMI، _ پنبه
  • سجاد رشیدی منفرد، محمدرضا نقوی، بهمن یزدی صمدی، هوشنگ علیزاده، حسن سلطانلو صفحه 409
    بیماری مالاریا به وسیله تک یاخته Plasmodium falsiparum ایجاد می شود. عامل بیماری به سلول های قرمز خون حمله کرده و آنها را تخریب می کند. امروزه مالاریا در بیش از یکصد کشور دنیا گزارش شده است. آرتمیزینین سسکوئی ترپنی است که از طریق دو مسیر ایزوپرنوید و موالونات در گیاه A. annua ساخته می شود. آرتمیزینین اکنون به عنوان یک داروی بسیار مؤثر و جدید کاربرد فراوانی پیدا کرده است. در این تحقیق شش ژنوتیپA. annua از نواحی مختلف استان گلستان جمع آوری شد. راه انداز ژن (راه انداز) کلیدی آمورفا داین سنتاز (ADS) مسیر بیوسنتز آرتمیزینین با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی عناصر تنظیمی PLANTcare، PLACE و TRANSFAC مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه راه انداز با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی عناصر تنظیمی نشان داد که در راه انداز این ژن عناصر تنظیمی فراوانی برای پاسخ به تنش های غیرزیستی و هورمون های گیاهی وجود دارد. همچنین با استفاده از کتابخانه EST این گیاه دو عامل رونویسی محتمل شناسایی شد. سپس با کمک روش PCR زمان واقعی بیان ژن کلیدی (ADS) این مسیر و سه عامل رونویسی در ژنوتیپ های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عامل رونویسی WRKY نقش مهمتری نسبت به دو عامل رونویسی دیگر در تنظیم بیان ژنADS بازی می کنند.
    کلیدواژگان: آرتمیزینین، In silico، _ عوامل رونویسی، PCR زمان واقعی، بیماری مالاریا
  • محمد جواد حاجی علیان، امیر یزدان سپاس، اشکبوس امینی، محمدرضا بی همتا، محمد هادی موسویان صفحه 421
    تنش خشکی به عنوان مهمترین تنش غیرزیستی نقش مهمی در کاهش عملکرد گیاهان زراعی دارد. به منظور ارزیابی لاین های گندم تحت شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی در مناطق سرد کشور و دستیابی به ارقام گندم با عملکرد بالا و متحمل به تنش کم آبی، این تحقیق با استفاده از 18 ژنوتیپ امیدبخش گندم نان زمستانه و بینابین در شش مکان (کرج، اردبیل، اراک، مشهد، جلگه رخ و میاندوآب) و در دو شرایط آبیاری نرمال و اعمال تنش قطع آبیاری پس از مرحله گلدهی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (RCBD) در دو سال زراعی 87 - 1385به اجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس مرکب دو ساله نشان داد که درهردو شرایط (تنش خشکی وآبیاری نرمال) اثراصلی سال و ژنوتیپ و اثرهای متقابل مکان × سال وژنوتیپ× مکان× سال معنی دار بود. دامنه عملکرد دانه ژنوتیپ ها در شرایط آبیاری نرمال بین 5969 تا 7073 و در شرایط تنش خشکی بین 4041 تا 5676 کیلوگرم در هکتار بود. براساس نتایج حاصله از شاخص های تحمل و حساسیت به تنش، مقایسه میانگین رتبه () و انحراف معیار رتبه (SDR) شاخص ها برای هر ژنوتیپ و مشاهده وضعیت قرار گرفتن ارقام در بای پلات Biplot)) ترسیمی، لاین C-85-3 با میانگین عملکرد دانه 5676 کیلوگرم در هکتار در شرایط تنش خشکی و با میانگین رتبه و انحراف معیار رتبه شاخص های تحمل و حساسیت به تنش به ترتیب برابر با 2/1 و 44/0 به عنوان برترین و لاین C-85-10 با میانگین عملکرد دانه 4041 کیلوگرم در هکتار در شرایط تنش و با و SDR به ترتیب 17 و 22/1 به عنوان حساس ترین لاین نسبت به تنش خشکی شناسایی گردیدند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، گندم، بای پلات، _ شاخص های تحمل و حساسیت به خشکی
|
  • Page 209
    Durum wheat is one of the most important cereals that culture in the west of Iran and dry land from long time. In order to study of chemical stress on germination of Iranian Durum Wheat by coumarin in 5 levels (0, 10, 20, 30, 45 mg/l), an experiment was conducted in randomized complete design as factorial with three replications on 20 Iranian Durum Wheat, which involve two genotypes as control (Karkheh & Yavarus). Coumarins are one of the also chemical substances that widely exist in natural and farming plants communities, and they are considered as strong inhibitor for seed germination. The production of this substance perhaps is considered as an advantage for planting species by reduce competition in adjacent plant species or by delayed germination in desirable condition. The aim of this survey was screening of genotypes aspect of better seedling establishment in stress condition. Results indicated that, coumarin and genotype had significantly effect on evaluated attributes, inhibitory effect was showed in length of root and shoot in all concentrations of coumarin. But inhibitory effect was started in fresh weight of root and shoot and total of fresh weight in seedling at 20 mg/l. While stimulating effect were showed in germination percentage, dry weight of root and shoot. Genotypes evaluation were detected that, genotypes are classified in three groups, furthermore endemic genotypes showed resistance ability against coumarin, in compare with control varieties, and the best genotypes among endemic genotypes are 9,10 and 12. Also increase of coumarin concentration and time treatment period of genotypes cause decrease in measured traits.
  • Page 221
    Genetic diversity is one of principle factors to succeed in breeding programs, so its determination is vital in the using of plant genetic resources. With the aim of evaluation of genetic diversity among safflower landraces, 20 lines (14 Iranian and 6 foreign lines) were studied for phenotypic and genotypic variations using agro-morphological traits and RAPD markers. Field study was conducted in RCBD design with three replications in 2007-08. The results of analyses of variance showed that there was significant difference among the studied lines for all agro-morphological traits characters except number of heads. Plant height, number of head and seed germination had significantly positive correlation with grain yield. These traits also showed the most direct positive effects on yield and could explain 43% of total variation of grain yield. Out of 20 primers used in RAPD analysis, 12 primers were polymorphic and produced 104 clear polymorphic bands with average 8.7 band for each primer. Cluster analyses, based on both morphological traits and molecular data, classified the lines into four groups, however, there was not great similarities between two clusters (7.7%). It can be concluded that RAPD is a suitable technique to determine genetic diversity among studied safflower lines. The existence of the great genotypic variation among safflower landraces can be exploited in breeding programs in rainfed area of Iran.
  • Page 233
    In order to study the weeds frequency and dry matter in corn and cowpea sole cropping and intercropping systems, an experiment using replacement and additive techniques was conducted using different combination of intercropping in seven levels with ratio of 1:1 (50% corn + 50% cowpea), 1:2 (33% + 67%), 2:1 (67% + 33%), (100% + 20%), (100% + 10%), 100% corn and 100% cowpea, two levels optimal and high plant density. A factorial experiment was conducted in the form of randomized complete block design (RCBD) with three replications at the research farm of Agriculture college of Zanjan University on 2007.Results showed that the maximum yield of corn (8844 kg/ha) was obtained from intercropping system with ratio of 20% cowpea additive and the maximum yield of cowpea (640.5 kg/ha) from the mxing ratio of 1:2 (33% maize+67% cowpea).The plant density and cropping pattern has influenced the dry matter of weeds. Additive intercropping systems and sole of corn was affected on weeds control and dry matter decrease those to cropping systems others. In intercropping pattern of replacement method (33%cowpea+67% corn), was obtained least of weed dry matter. Plant density and cropping pattern levels has significant effect (?=0.01) on weeds dry matter. the study of relative frequency of weed species indicated that red root pigweed (Amaranthus retroflexus) 38% with density was the dominant species and Chenopodium album, Amaranthus albus, Ipomoea hederacea, Acroptilon repens, Sophora pachycarpa, Echinochloa crus-galli, Xanthium pensylvanicum, and Salsola kali respectively were the next category. Values of LER>1 (Land equivalent ratio) more than one in intercropping systems of additive increase 100% corn+20% cowpea and replacement 33%cowpea+67% corn, the advantage to intercropping systems showed a sole cropping.
  • Page 243
    Genetic variation of 20 genotypes (15 exotic collected from ICARDA, and 5 endemic collected from various regions of Iran: Ardebil, Oshnaviyeh, Qazvin, Shahre Kord and Mashhad) were studied during the 2007-2008 growing season, using morphological and phenological traits. The resultant data were examined for normality test and were then analyzed according to randomized complete block design (RCBD) with 3 replications. Mean comparisons were carried out, using Duncan's test. ANOVA showed high significant between-genotypes differences for the most traits studied. The economic yield showed the most significant positive correlations with total pod weight, plant weight during seed harvest and total pod numbers. The same correlations were true between biologic yield and plant weight during seed harvest, weights of total pod and cortex and total pod numbers. Moreover, harvest index showed the most significant positive correlations with economic yield, total pod numbers and weight, and hundred pod weight. Path analysis indicated that the plant weight during seed harvest had a direct and positive effect on either economic yield or biologic yield. The results suggested that breeding strategies for increasing seed yield in Lathyrus should consider the presence of plant weight during seed harvest and for increasing biologic yield should consider the presence of total pod weight. The principal component analysis (PCA) showed that the first 2 components accounted for the 69.1% of total variations. Euclidean distance and group average linkage (UPGMA) phenogram constructed on the basis morphological and phenological data distance showed 3 major clusters. The first comprised of 16 genotypes (G1-G16), the second contained 3 genotypes (G17-G19), while G20 genotype was separated by the third cluster. The resulting genotypes arrangement was fully fited with that obtained from the PCA.
  • Page 255
    The recent decades emphasis on reducing pesticide use especially herbicide has led to increased interest in alternative weed control methods. The purpose of this study was to evaluate the hilling time and simultaneous interseeding of two cover crops as living mulch to control weeds in potato and to determine the impact of these actions on potato yield. A randomized complete block design as split plot with three replications was used with hilling time (two levels containing 3 and 5 weeks after potato planting) and cover crops (four levels containing barley, persian clover, no-cover and chemical control) as main and subplot treatments, respectively. The barley cover crop in the first hilling time was needed to control using sethoxydim (0.21 Kg ai ha-1).Weed and cover crop numbers were recorded three weeks after hilling time and their biomass was measured at harvest time. Generally the hilling time had no effect on weed and cover crop numbers but was effective on their biomass so that the average weed biomass in second hilling time was less than its first but the cover crop biomass in second hilling time was more than its first because of controlling barley in first hilling time. Barley cover crop was superior to Persian clover in weed control and because of slow growth of Persian clover, its weed biomass was as no-cover crop treatment. However the potato yields were highest with the chemical control but considering to hilling time and cover crop interaction on potato yield, the controlled barley in the first hilling time was to able to provide yields comparable to chemical control. Thus the results suggest that early interseeding of barley as cover crop supplemented with a postemergence narrow leaves herbicide may both control weed adequately with less herbicide and provide yields comparable with conventional potato production systems.
  • Page 265
    The effects of environmental factors on germination and emergence of hoary cress seeds were examined in laboratory and field experiments. Germinability of hoary cress under light/dark conditions (90%) was significantly higher than when seeds were incubated under continuous dark (78%). Hoary cress could germinate in a broad range of temperatures (15/6, 20/10, 25/15, 30/15, and 35/20?C). The germinability, however, was different depending on the temperature range and the highest and lowest germination percentages were in 15/6 (93%) and 35/20?C (72%), respectively. Salinity showed significant adverse effect on germination of this weed, so that the highest germinability was at 0 concentration of NaCl (92%). Increased salinity levels significantly decreased hoary cress germination and its germination completely ceased at 320 mM NaCl. This study indicated that hoary cress retained its germination percentage higher than 80% in the pH range of 4 to 10, so that the highest and lowest germinability was occurred at pH 10 (98%) and 4 (85%), respectively. Another experiment in which seeds were buried at different depths in the field showed that the effect of interaction between burial depth and duration on seed dormancy as well as their germinability in the field and laboratory was significant and seed germination percentage was remained at high levels during the 10 months of the experiment. Moreover, seed decay was not observed at any burial depths during the experiment and seed placement at burial depth of 10 cm and deeper resulted in a quiescence status of the seeds.
  • Page 275
    Safflower as an original crop in Iran has high adaptability to different environmental conditions. Iran is one of the original areas of safflower as a drought and salinity tolerant crop. Therefor, safflower can be a suitable alternative crop for cultivation in marginal areas. The aims of research were studying the late season drought effects on seed and oil yields and its components of fall safflower genotypes in marginal border areas of Oroumieh lake. The study was carried out in East Azarbaijan Research Center for Agriculture and Natural Resources, Iran (46? and 2? E, 37? and 58? N) during 2008-9. A factorial experiment including 2 irrigation levels (non stressed and drought stress during seed filling stage) and 5 safflower genotypes (Padideh, Zarghan, Varamin 259, KW5 and KW8) based on randomized complete block design with 3 replications was used. During stress period relative water content(RWC), leaf temperature and finally seed and oil yields and its components were measured. The results showed that RWC, Paniculum diameter, panicula per plant, seeds in paniculum, seed and oil yields were significantly decreased and leaf temperature was significantly increased by water deficit. Significantly negative correlations among leaf temperature with RWC, seed and oil yields were seen. Also significantly positive correlations among RWC, seed and oil yields were achieved. Therefore, it is concluded that these indices can be used for determining late season drought effects on fall safflower genotypes. Among seed and oil yields with plant and capitulum formation height, capitulum diameter, capitula per plant, seeds in capitulum and 1000 seeds weight significantly positive correlations were seen, also between capitulum diameter with seeds in capitula, positive correlation achieved. Safflower plants with having higher capitulum diameter, indicated more seeds in capitulum and finally produced higher seed yield. Among studied genotypes, KW8 with having 3189 and 913 Kg ha-1 seed and oil yields respectively, showed higher yields. KW5, Padideh and Varamin295 were in next ranks respectively. It seems that these genotypes are suitable for cultivating in border areas of Oroumieh lake with marginal soil and late season drought and areas with similar climate.
  • Page 285
    In order to study the effect of nitrogen level on physiological characteristics, grain yield and yield components of tetraploid wheat genotypes, a split plot Randomized Complete Block Design field experiment with three replications was conducted in 2007 at Research Farm of Isfahan University of Technology. Four levels of nitrogen fertilizer (20, 80, 140 and 200 kg/ha) were chosen as main plots and eight tetraploid wheat genotypes, consisting a group of six hulled wheat (Singerd, Shahekord, Jooneghan, Khooygan, Zarneh and Ozonbolagh), T. turgidum subspp. dicoccum, and a group of two free-threshing durum genotypes (Shoa and Ostagata), T. turgidum subspp durum, as sub plots. Measurements were made on physiological characteristics such as LAI, chlorophyll fluorescence and leaf chlorophyll content. After harvest, yield and yield components, total dry weight, harvest index and percent of protein were evaluated. Results showed that there were significant differences between nitrogen levels in LAI, grain yield and protein content. There were statistically significant differences between genotypes for all measured characteristics except for total dry matter, chlorophyll B and protein content. Significant interactions of genotype × nitrogen were detected for LAI, chlorophyll content, ear per m2, number of grain per ear, yield and grain protein. The interactions between groups and nitrogen on LAI, number of grain per ear, grain yield and protein content were significant. Maximum 1000 grain weight (45.2g), number of grain per ear (36.4), grain yield (5028.8 kg/ha) and harvest index (28%) were seen in durum groups and maximum leaf chlorophyll content (0.097 mg/ml), number of ear per m2 (941.2) and protein content (16%) were observed in hulled groups of genotypes. All of the measured characteristics except for number of grain per ear, grain yield and harvest index decreased with nitrogen deficit in durum wheat genotypes. Grain yield and number of ear per m2 for hulled wheats increased with decreasing nitrogen level. It was concluded that at least with hulled wheat group used here, the latter wheats could be more resistant to environmental constrains such as nitrogen deficit, compared to the modern durum genotypes. In addition, hulled tetraploid genotypes may have the potential for food producing purposes in marginal and stressfull conditions.
  • Page 295
    To evaluate general and specific combining ability for resistance to bolting and Cercospora leaf spot, 36 hybrids derived from crosses between 9 sugar beet lines along with four checks were planted in Safiabad Agricultural Research Center (Dezful) in 2008-2009. The experimental design was a triple lattice design with three replications. Analysis of variance showed significant differences among genotypes for all of the traits with exception of sugar content, sodium, white sugar content and purity. Analysis of combining ability using Griffing's method II indicated that general combining ability of the lines was significant for all of the traits in probability level of 1%. Also, specific combining ability was significant for root yield, sugar yield, white sugar yield and potassium in probability level of 1% and for resistance to bolting and Cercospora leaf spot in probability level of 5%. In general, both additive and non-additive effects were effective in controlling the resistance to Cercospora and bolting, root yield, sugar yield and white sugar yield. However, resistance to bolting, root yield, sugar yield and white sugar yield were found to be mainly determined by the non-additive gene effects. The best parent for resistance to Cercospora and bolting was RR607, however, its root yield was not suitable. The best hybrid for resistance to Cercospora, root yield, sugar yield and white sugar yield was F1 of RR607×452. Furthermore, the best cross for resistance to bolting was SB-FIROZ×261. Nonetheless, cross of RR607×436 produced the best hybrid for resistance to bolting and Cercospora.
  • Page 305
    This research has been done for studying the effect of split application of Nitrogen fertilizer on growth indexes and yield of three hybrids of grain corn in Shahrood. A split plot experiment based on randomized complete block design with four replications was carried out in 2007. Three hybrids of corn (double cross 370, single cross 447, single cross 499) were placed in main plots and split application of nitrogen which was containing the six treatments (N1: 45 Kg Nitrogen/ha in planting time, 135Kg Nitrogen/ha in flowering time, N2: 90 Kg Nitrogen/ha in planting time, 90 Kg Nitrogen/ha in flowering time, N3: 135 Kg Nitrogen/ha in planting time, 45 Kg Nitrogen/ha in flowering time, N4: 45 Kg Nitrogen/ha in planting time, 67.5 Kg Nitrogen/ha three weeks before flowering, 67.5 Kg Nitrogen/ha three weeks later flowering, N5: 90 Kg Nitrogen/ha in planting time, 45 Kg Nitrogen/ha three weeks before flowering, 45 Kg Nitrogen/ha three weeks later flowering, N6: 135 Kg Nitrogen/ha in planting time, 22.5 Kg Nitrogen/ha three weeks before flowering, 22.5 Kg Nitrogen/ha three weeks later flowering) were placed in sub plots. In total, in each treatment 180 Kg/ha pure Nitrogen (392 Kg/ha Nitrogen) has been used. Results show that hybrid of 499 and fourth fertilizer treatment has had the highest total dry matter (TDM). Also, the highest leaf area index (LAI) has been shown in hybrid of 447 and fourth fertilizer treatment and the highest crop growth rate (CGR) and net assimilation rate have been achieved in sixth fertilizer treatment. In third fertilizer treatment the highest relative growth rate (RGR) has been obtained. Analyses of data variance showed that hybrids had significant effect on grain yield in hectare, number of ear in bush and ear weight. Fertilizer treatments had significant effect on grain yield in hectare, number of ear in bush, ear weight, biological yield and weight of 100 grains. Also the effect of interaction of hybrid-fertilizer treatments has significant effect on grain yield in hectare, number of ear in bush and ear weight. The highest grain yield in hectare was shown in hybrid of 499 with first and forth fertilizer treatments. Based on obtained results, the highest number of single-ear bushes has been shown in hybrid of 499. The highest weight of ear was achieved in hybrid of 499 with first fertilizer treatment. Finally, in total, application of hybrid of 499 with first and forth fertilizer treatments is. ..
  • Page 319
    In the present experiment, the effects of nitrogen and phosphor fertilizer application in two methods of furrow and trickle irrigation on the yield and quality of sugar beet seed cultivar 7233 were studied. The experiment was conducted as a split factorial in a completely randomized block design with three replications during 2003 and 2004 in Hamedan province. Main plots were allocated to irrigation methods (furrow and trickle irrigation systems) and sub plots to four nitrogen levels (0, 60, 120, 180 kg/ha) and three phosphor levels (0, 30, 60 kg/ha). Yield, quality and technological particular of sugar beet seed were evaluatged. The results of combined analysis showed that total consumed water in trickle irrigation system relative to furrow irrigation decreased about 50%, however, water use efficiency in trickle irrigation was 0.59 kg/m3 and twice as much as furrow method. By increasing nitrogen in trickle irrigation relative to furrow irrigation, the highest sugar beet seed yield and sugar beet seed yield standard was achieved. In trickle irrigation, nitrogen application did not reduce significantly germination percentage of sugar beet seed. However, by increasing nitrogen level in furrow irrigation method no significant difference for germination percentage was detected. Yield seed was affected by nitrogen and also by the interaction of nitrogen × year and irrigation × phosphor × year interaction. The interaction between irrigation systems with nitrogen levels and interaction effect of irrigation × phosphor × year were significant. Seed phosphor concentration was not affected by any treatment. Seed potassium concentrations were affected by nitrogen levels and the interaction effect of phosphor and year. Sodium content of sugar beet seeds were affected by irrigation method, interaction of irrigation × year and the interaction of irrigation × nitrogen × phosphor × year. In conclusion, to produce maximum standard sugar beet seed with good germination percentage under high water use efficiency, trickle irrigation systems with application of 120 kg/ha, nitrogen fertilizer may suggest for similar conditions.
  • Page 329
    To evaluate the effect of different application methods of different strains of PGPR on sorghum forage production, a field experiment was conducted in Research Farm of College of Agriculture of University of Tehran in Karaj during 2009. The treatments were arranged factorially and the data was analyzed based on a complete block design with three replications. The treatments comprised of three Pseudomonas putida (strains:34, 53 and 100) and three Pseudomonas fluorescence (strains: 82, 162 and 169) which were applied either by seed inoculation, foliar spray application or integrated application (inoculation and foliar spray). The results showed that the integrated application over yielded the forage production over other application methods for all different bacteria strains. The results supported the synergistic effects of integrated application method on forage yield as well as leaf area, leaf dry weight and stem dry weight. The highest forage yield was obtained by bacteria strains of 87, 100 and 162 in integrated application method.
  • Page 339
    In order to study the gene actions and heritability of the physical and chemical characteristics associated with appearance and cooking quality of rice grain, generation mean analysis was performed using a cross between two Iranian rice cultivars, Deylamani and Sepidroud, having different quality characters. Seeds of the parental lines and F1, F2, BC1 and BC2 generations were grown in randomized complete block design with three replications in farm. Twelve chemical and physical traits including: paddy length, paddy width, paddy length to width ratio, head rice percent, broken rice percent, white grain length, white grain width, white grain length to width ratio, 100-grain weight, amylose content, gelatinization temperature and protein content were measured. The analysis of variance showed significant differences between generations for all studied traits. According to generation mean analysis, additive dominance model was fit for all traits and the epistatic effects were not significant. Degree of dominance showed that the paddy length and white grain width were controlled by over-dominance, white grain length to width ratio and gelatinization temperature by complete dominance and the other traits by partial dominance effect. Average broad-sense heritability ranged from 0.36 to 0.93 for paddy width and gelatinization temperature, respectively, and average narrow-sense heritability varied from 0.32 to 0.76 for paddy width and amylase content, respectively. In conclusion, the results of this study showed that to improve paddy length, paddy width, white grain length to width ratio and gelatinization temperature in population resulting the cross between Deylamani and Sepidroud, the heterosis and hybrid production method will be suitable, but for other studied traits, selection after crossing can be used at first to increase the favorable genes and then hybridization between the lines with good performance will be performed to utilize the dominance gene effects.
  • Page 349
    Sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.) is a perennial forage legume has recognized for its feed value and high stability. This experiment was conducted to investigate the relationship among morphological and agronomic traits using multivariate statistical methods including correlation, regression and factor analysis. Twenty one accessions of Sainfoin were evaluated in a randomized complete block design with 6 replications during 2008 and 2009. Analysis of variation showed that there was significant variation for forage yield and its components. Results indicated that dry yield was positively correlated with fresh yield, stem percent and number of stem per square meter while it was negatively correlated with flowering date, leaf percent and leaf to steam ratio. Forage yield had no correlation with plant height but plant height was correlated with number of stems per plant (as a component of forage yield). The result of path analysis indicated that number of stem per plant, stem percentage and plant height had the most direct and positive effects on dry matter yield. On the basis of stepwise regression analysis, stem percentage and plant height justified the majority of dry matter yield variation and can be used for indirect selection of forage yield. Factors analysis identified five hidden factors which justified more than 75 percent of the total variation. Results indicated that there was a wide genetic diversity for forage yield in this germplasem and indirect selection based on number of stem per meter square, stem percentage and plant height would be effective for improving forage yield.
  • Page 359
    Understanding of physiological responses of salt tolerance might be lead to identify main salt tolerance mechanisms and essential approaches for improving grain yield stability, and also to select salt tolerant wheat cultivars. Thus, the effects of salinity were investigated on grain yield and some of the characteristics related to salt tolerance. Six wheat cultivars (Roshan, Kavir, Karchia, Gaspard, Shiraz and Qods) differing in salt tolerance at three salinity levels (0, 100 and 200 mM NaCl) were used in a pot experiment, using a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. Salt stress caused to decrease grain yield, biomass production, chlorophyll content, and catalase activity, while it caused to increase the activity of peroxidase, ascorbate peroxidase and glutathione reductase and malondialdehyde (MDA) content. Cultivars showed different responses to salt stress. Cultivars Roshan, Kavir and Karchia showed lower yield losses. With increasing salinity treatment levels, MDA content and antioxidant activity increased except for catalase. Cultivars Roshan and Kavir were showed the highest antioxidant enzyme activity, but the lowest MDA content. Cultivars Qods and Shiraz were showed lowest antioxidant enzyme activity, but the highest MDA content in flag leaf blade. In salt tolerant cultivars, a higher antioxidant enzyme activity was accompanied with lower MDA content, resulting higher capacity to eliminate active oxygen species and yield stability. Correlations coefficient analysis exhibited increasing of antioxidant enzyme activity in salt stress condition with no considerable effect on grain yield, while chlorophyll and MDA content illustrated negative correlation with grain yield and so a main role in yield.
  • Page 387
    The effect of concentration and time of supplementary nitrogen fertilizer spray application on grain yield and nitrogen use efficiency in rapeseed (Hyola401) as a second crop in paddy fields were evaluated in a field experiment conducted in randomized complete block design with 3 replications at Rice Research Institute of Iran (Rasht) in 2008. In this experiment two factors, concentration of solution containing nitrogen fertilizer (urea) at two levels (5 and 100.00) and application time in seven levels: 1-seedling stage at 6-8 leaves (1.06-1.08 Sylvester-Bradley and Makepeace coding system), 2: beginning of stem elongation (2.01-2.03), 3: pre-flowering (3.9), 4: 1.06-1.08 + 2.01-2.03, 5: 1.06- 1.08 + 3.9, 6: 2.01-2.03 + 3.9, 7: 1.06-1.08 + 2.01- 2.03 + 3.9, plus two control treatments a: zero nitrogen fertilizer b: conventional fertilization (180 kg.ha-1) at seed sowing, stem elongation and prior to flowering in equal rates. Plant characteristics (grain yield and oil content) were measured and nitrogen agronomic efficiency (NAE), nitrogen use efficiency (NUE), nitrogen apparent recovery fraction (NRF), nitrogen physiological efficiency (NPE), nitrogen harvest index (NHI), nitrogen uptake efficiency (UPE) and nitrogen utilization efficiency (UTE) were calculated. Results showed a significant difference between concentration and times of nitrogen spray application effect on grain yield, agronomic efficiency, and harvest index of nitrogen. Spray application of nitrogen (100.00) in 2.01- 2.03+3.9 stages (Treatment #6) produced the maximum grain yield (4221.7 kg.ha-1), agronomic efficiency (17.94 kg.kg-1), use efficiency (23.45 kg.kg-1) and harvest index (77.39%) of nitrogen. Spray application of nitrogen (100.00) at all growth stages produced the maximum Apparent recovery Fraction and uptake efficiency (70.71% and 87.12 kg.kg-1, respectively) of nitrogen. According to the results of the present experiment, it seems the spray application of supplementary nitrogen fertilizer at beginning of stem elongation and prior to flowering stages, may help to provide fertilizer needs and help to nitrogen fertilizer use efficiency and grain yield enhancement.
  • Page 397
    Uniparametric, non-parametric methods and AMMI model (Additive main effects and multiplicative interaction) were used to evaluate the yield stability of ten cotton cultivars at six regions of Golestan and Mazandaran provinces (Baye kola, Gharakheil, Kalaleh, Khan bebein, Karkandeh, Hashem Abad) during two successive years (2005 & 2006). The experiment was conducted in randomized complete block design (RCBD) with 4 replications. The results of varied methods were different. The main effects of genotype, environment and Genotype x Environment interaction effect were statistically significant, and 81.75% of variation was explained by the first two interaction principal components (IPC1, 2). Biplot of IPC1 and the mean of traits for cultivars and locations had good efficiency for detecting of Genotype x Environment interaction effect patterns. Based on biplot diagram of genotypic and environmental components, IPC1 and IPC2 interaction with mean yield of the genotypes and environments, computation of stability criterions of AMMI model (SIPC1), genotypic reaction pattern analysis, and also cluster analysis results, the Gukorova, Sepid and Tabladila cultivars had the most yield stability over environments. Gukorova had the lowest IPC1. Khordad, 43200 and Sahel showed the most interaction effects. 43200 and khordad cultivars were identified with specific adaptation for Karkandeh and similar regions. Varamin, Nazily, Tabladila and Sahel cultivars had specific adaptation for east of Golestan (Kalaleh, Khan bebein) and Mazandaran province (Baye kola, Gharakheil). Sepid and 43200 were identified as high yielding cultivars with general and specific adaptation, respectively. Inverse, Sahel cultivar with lowest yield had broad stability with non-fertile regions. Gukorova was the most stable cultivar with moderate yield all over Golestan and Mazandaran.
  • Page 409
    Malaria disease is caused by unicell of Plasmodium falsiparum. The unicell attacks to red blood cells and destroyed them. Nowadays, malaria has been reported in more than 100 countries. The artemisinin is a sesquiterpene that is produced by two isoprenoid and mevalonate pathways in Artemisia annua. Artemisinin as a new and effective drug is been used for various applications. Artemisia annua is an annual plant and native to Asia and most probably China. In this study, six different Artemisia annua genotypes were collected from Golestan province. Amorpha-4, 11-diene synthase (ADS) promoter was analyzed by using different cis-elements database of PLATcare, TRANSFAC and PLACE. The result showed that there are different cis-elements responding to plant hormones and abiotic stress in ADS promoter. We also identified two new putative transcription factors in EST library of Artemisia annua then studied the expression of ADS gene and three transcription factors by using real time PCR technique. The results showed that WRKY transcription factor has more important role than other transcription factors.
  • Page 421
    Drought stress as the most important abiotic stress plays a significant role in reduction of crops yield. This study was conducted at six agricultural experimental stations (Karadj, Ardebil, Arak, Mashhad, Jolgerokh and Miandoab) during 2006-08 cropping seasons. Experiments were carried out under normal irrigation and post-anthesis drought stress conditions using 18 wheat genotypes. Experimental design in all locations at both conditions was RCB with three replications. Results of combined ANOVA in normal and stress conditions showed significant effect for genotype and year, and also for location?? year, and genotype? location? year interactions. Mean grain yield of the genotypes under normal irrigation was from 5969 to 7073 kg ha-1, however under stress condition this range was between 4041 to 5676 kg ha-1. Based on stress tolerance and susceptibility indices per se and ranking parameters (R and SDR) of the indices for each genotype, C-85-3 with mean grain yield of 5676 kg ha-1 under drought stress condition, and R=1.2 and SDR= 0.44 was determined as the most tolerant genotype. The most susceptible genotype was C-85-10 with mean grain yield of 4041 kg ha-1 and R=17 and SDR=1.22.