فهرست مطالب

معرفت کلامی - پیاپی 4 (زمستان 1389)

نشریه معرفت کلامی
پیاپی 4 (زمستان 1389)

  • 224 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/08/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعلی هاشمی صفحه 5
    اصالت تاریخی باور به منجی موعود، از مباحث مهمی است که در روزگار ما برخی آن را به رشته نقد کشیده اند. با بررسی توصیفی تحلیلی نخستین منابع تاریخی و روایی به این نتیجه دست یافتیم که اصالت این آموزه و انتساب آن به شیعیان عصر حضور امامان معصوم از زمان امیرمومنان علی و در تمام طول عصر حضور قابل اثبات و ریشه یابی است. آنچه بیشتر در طول این دوره در بوته اختلاف یا ابهام بوده، شناخت شخص مهدی موعود بوده است که با توجه به اوضاع دشوار سیاسی عصر حضور برای بیان معارف شیعی، روند تدریجی بیان و تثبیت برخی آموزه ها، تاکید بر انتظار و اقتضای طبیعی ابهام آلود بودن جزئیات آموزه مهدویت، تفاوت سطح معرفتی افراد و...، طبیعی می نماید و نمی تواند مشکلی بر اصالت این آموزه در میان شیعیان عصر حضور به شمار آید.
    کلیدواژگان: مهدویت، منجی، اصحاب ائمه (ع)، شیعیان نخستین
  • علی اکبر باقری صفحه 35
    «شیخیه» نام فرقه ای است که در طی دو قرن اخیر از شیعه امامیه جدا شده است. آنها طرفداران شیخ احمد احسایی اند. طرفداران شیخیه، در عین حالی که همواره کوشیده اند خود را شیعه امامی معرفی کنند، عقایدی دارند که مشکل بتوان آنها را با عقاید شیعه امامی یکی دانست. مقاله حاضر تلاشی است برای شناخت و بررسی شیخیه و بزرگان آن و معتقدات ایشان، و اینکه چه تفاوت هایی بین شیخیه با غیرشیخیه وجود دارد. در نهایت، با بررسی و تطبیق اعتقاداتی که به ایشان نسبت داده شده، با عنایت به مکتب اهل بیت، به نقد و بررسی آنها پرداخته شده است.
    شیخیه در عقاید خویش در مواردی چند دچار انحرافاتی شده اند. از آن جمله می توان به بحث معاد جسمانی و غلو در مورد جایگاه پیامبر و امامان ، رکن رابع، حیات جسمانی امام عصر اشاره کرد.
    این مقاله، به روش مطالعه کتابخانه ای و در مواردی میدانی تدوین و در مقام نقد و بررسی، از دو روش توصیف و تحلیل استفاده شده است.
    کلیدواژگان: احمد احسایی، معاد جسمانی، هورقلیا، نبوت، معراج، امامت، رکن رابع
  • سیدعبدالله حسینی صفحه 59
    «قرآنیون» جریان فکری نوظهوری در بین اهل سنت است که قرآن را یگانه منبع تشریع می داند و مرجعیت سنت را به کلی منکر است. شبه قاره هند، خاستگاه آغازین این تفکر و مصر دومین خاستگاه این جریان فکری است. اهل سنت آنان را تکفیر می کنند و آنان هم هم فرقه ها و مذاهب اسلامی را به دلیل پذیرش سنت پیامبر، منحرف و برخی از حلقات آنان همه مسلمانان را مشرک و خارج از اسلام حقیقی می دانند. آنان مدعی خلوص در دین اند، ولی بررسی آرا و نظریات و مبانی فکری آنان نشان می دهد که این جریان فکری، به شدت تجددگرا و از نظر سیاسی، غرب گرا و از نظر روشی، جزم گرا و برخی از بسیار افراطی هستند. افراد و حلقات متعددی در شبه قاره هند و کشورهای عربی این تفکر را تبلیغ می کنند که از نظر مبانی فکری و نظریات فقهی و تفسیرهای که برای آیات انجام داده اند، در واقع فرقه های متعددی هستند. اغلب تفسیرها و دیدگاه های آنان فاقد انسجام منطقی و تفسیر به رای و استدلال هایشان مغالطه ای است.
    روش این پژوهش، مطالعه کتابخانه ای است. از آنجا که منابع مربوط به این جریان در ایران در دسترس نیست و از طرفی محور اصلی فعالیت آن در اینترنت است، سایت های اینترنتی که این تفکر را تبلیغ می کنند، از منابع عمده این تحقیق بوده است.
    کلیدواژگان: قرآنیون، قرآنیین، اهل القرآن، منکران سنت، قرآن بسندگی در دین
  • ولی الله عباسی، علیرضا قائمی نیا صفحه 85
    علم کلام، به ویژه مباحث جدید کلامی، از مهم ترین مباحث علمی است. بی شک استاد مطهری از چهره های شاخص و نوآور در اندیشه اسلامی معاصر محسوب می شود. وی در فلسفه و کلام اسلامی دارای مطالعات عمیق و گسترده بود؛ در پرتو آشنایی با فلسفه و الهیات غرب، به مسائل مهم و پرسش های اساسی این دوران توجه جدی از خود نشان داد و سهم موثری در تاسیس کلام جدید از خود بر جای گذاشت. از این رو، می توان وی را موسس کلام جدید شیعی برشمرد. این مقاله درصدد است ضمن روشن ساختن جایگاه استاد مطهری در گفتمان کلام جدید، برخی از نظریه های مهم وی درباره مباحث نوپدید کلامی را بررسی کند.
    کلیدواژگان: کلام جدید، تجدد، خاتمیت، عقل، علم و دین، هرمنوتیک، کثرت گرایی دینی
  • جواد گلی، ابوالفضل روحی صفحه 113
    سروش، قرآن را بشری معرفی کرده و کوشیده است با نسبت دادن این نظریه به معتزله، برای نظریه خود در کلام اسلامی، خاستگاهی معرفی کند. وی مدعی است که باور معتزله به حادث بودن قرآن، به بشری و خطاپذیر بودن آن اشاره دارد. هدف این نوشتار، بررسی این مدعاست که آیا نظریه معتزله درباره خلق قرآن، به نظریه سروش درباره بشری بودن قرآن اشاره دارد؟ در این مقاله، با مراجعه به آثار معتزله، منابع معتبر کلامی و آثار سروش، اطلاعات لازم گردآوری شده سپس، با روش توصیفی تحلیلی نظریات معتزله و سروش درباره قرآن تبیین شده و خاستگاه، مبانی، ادله و لوازم نظریات آنها ارائه و مورد نقد و بررسی تطبیقی قرار گرفته است. نتیجه این پژوهش این است که دیدگاه سروش با دیدگاه معتزله درباره قرآن از جهات مختلف در تضاد می باشد. بر خلاف نظر سروش، معتزلیان، خداوند متعال را خالق بدون واسطه قرآن دانسته و بشری بودن آن را مردود می دانند.
    کلیدواژگان: قرآن، مخلوق، بشری، معتزله و سروش
  • علی اصغر خندان صفحه 143
    پرسش اصلی این مقاله این است که چگونه می توان اندیشه های موحدانه و مشرکانه را در معرفت، به ویژه علوم انسانی شناخت؟ با روش بازخوانی، تحلیل و طبقه بندی اندیشه های استاد شهید مرتضی مطهری، و به منظور دستیابی به شاخصی برای تعیین تعالیم اسلامی از غیراسلامی، در این مقاله بر اصل الاصول «توحید» تکیه شده و از این اصل، دو شاخص استخراج گردیده است: اول شاخص، «از اویی»، که مرز توحید و شرک در تعالیم نظری است و از آن طریق، انحراف های بزرگ فکری زیر قابل شناسایی و نقد خواهد بود: توهم انگاری عالم وجود، مادی گرایی، ثنویت، تفویض، جبر، انکار علیت و.... آثار ناخودآگاه این نظریات، که در ذهن و ضمیر بیشتر افراد رسوب کرده، در تمام عرصه های معرفتی، از جمله در علوم طبیعی و علوم انسانی، قابل پیگیری است.
    اما شاخص دوم، «به سوی اویی» است که مرز توحید و شرک در تعالیم عملی می باشد و از طریق آن می توان اندیشه های مشرکانه زیر را شناسایی و نقد کرد: بت پرستی، خودپرستی (آشکار و نهان)، پذیرش طاغوت، انواع ارزش های یک بعدی، به ویژه نظریه های انحرافی در عدالت.
    کلیدواژگان: توحید، از اویی، به سوی اویی، مطهری، نقد، معرفت
  • سیدمحمدتقی موحد ابطحی صفحه 181
    در این مقاله، رویکرد فرهنگستان علوم اسلامی به «علم دینی» به اجمال معرفی شده است. همچنین یکی از اصلی ترین مبانی آن، که در ادبیات معرفت شناسی و فلسفه علم با عنوان «اراده گرایی» شناخته می شود، با روش تحلیلی بررسی، و به برخی از اشکالات وارد بر آن، پاسخ داده شده است. در نهایت، برخی از نکات مبهم و لوازم منطقی نادرست آن و ضعف در ادله رد واقع گرایی، عدم توصیف و تبیین دقیق رویکرد ضدواقع گرایی و بی توجهی به لوازم آن و همچنین ناسازگاری این نظریه از حیث واقع گرابودن، تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: علم دین، فرهنگستان علوم اسلامی، اراده گرایی، روان شناسی گری، واقع گرایی، نسبی گرایی، قیاس ناپذیری
  • صفحه 209
|
  • Seyyed Ali Hashemi Page 5
    One of the important issues is the historical authenticity of belief in the Promised Deliverer which some criticize today. A descriptive-analytical study of the early historical and narrative sources shows that the authenticity of this doctrine and attributing it to the Shiʿah during the presence of Infallible Imams (A.S), that is from Imam ʿAli's time throughout the presence period, can be proved and its foundations can be traced. The only issue on which there was disagreement and ambiguity is determining who the Promised Mahdi himself is, which seems natural due to the political conditions of the presence period in which it was difficult for the Shiʿah to explain their knowledge, the gradual process of explaining and establishing some doctrines (on Mahdism), the emphasis on waiting (for Mahdi – A.S), the natural ground for the ambiguity of the details of Mahdism doctrine, and different levels of individual's knowledge, etc. such a difference and ambiguity cannot be considered as weakness in the authenticity of this doctrine among the shiʿas of presence period.
    Keywords: Mahdism, deliverer, the companions of the Imams (A.S), the early shiʿah
  • Ali Akbar Bagheri Page 35
    "Sheikhiyeh" is an order which separated from Twelver-Imami Shiʿah in the last two centuries. They are the followers of Sheikh Ahmad Ihsaī. Although, the followers of Sheikhiyeh try to introduce themselves as Twelver Shiʿah, they have some beliefs that are by no means similar to those of Twelver Shiʿah. The present paper tries to cast light on the Sheikhiyeh order to find what it is, its leading figures, their beliefs, and the differences between Sheikhiyeh and non-Sheikhiyeh. Finally, it examines and analyzes the beliefs attributed to them by comparing them with those of Infallible Imams.Sheikhiyeh order has gone astray in some of its beliefs including the issue of resurrection of the body, extreme views on the status of the Holy Prophet (may the blessing and peace of Allah be upon him and his progeny) and Imams (A.S), the fourth pillar, the physical life of Imam Mahdi (A.S), and following religious authorities. The research uses a library survey and, in some cases, field survey. It also uses descriptive and analytical methods.
    Keywords: Ahmad Ihsaī resurrection of the body, corps astral, prophecy, ascension, Imamate, the fourth pillar
  • Seyyed Abdullah Husseini Page 59
    "Quranites" is an new intellectual trend among the Sunnis which considers the Quran as the only source of divine legislation and totally rejects the validity of the Sunnah. This intellectual trend first appeared in India and then in Egypt. The Sunnis have anathematized them and they in return consider all Islamic schools of thought as deviant because of their relying on the Prophet's Sunnah. Some of their circles believe that all Muslims are polytheist and non-Muslims. They claim purity in religion. However, the analysis of their views, beliefs, and intellectual fundamentals shows that this intellectual trend is extremely modernist, politically pro-western, methodologically dogmatist, and some of them are extremist. In India and Arab countries individuals and circles propagate this intellectual trend which in fact forms several sects with regard to their intellectual fundamentals, legal and juristic theories, and commentaries of Quranic verses. Most of their commentaries and standpoints lack logical coherence and their arguments and interpretations of the Quran based on personal opinions are fallacious. The research method is library survey. Since the resources about this trend are not available in Iran and its main activity is found on some websites in the Internet, the websites propagating this trend are the main resources of this research.
    Keywords: Quranites, the people of the Quran, opponents of the Sunnah, Quran's sufficiency in religion
  • Waliullah Abbasi* Ali Reza Ghaeminia Page 85
    Theology, especially modern theological issues, is among the most important scientific issues. No doubt, martyr professor Motahhari is regarded as one of the prominent and innovator figures in contemporary Islamic thought. He had deep and vast studies on Islamic philosophy and theology. Due to his familiarity with western philosophy and theology, he seriously concerned himself with important problems and basic questions of modern period and had very influential role in founding the modern theology. Therefore, we can regard him as the founder of new Shiʿite theology. The present paper tries to clarify his position in the discourse of modern theology, and discuss some of his theories on emergent theological issues.
    Keywords: modern theology, modernization, the termination of prophecy, reason, science, religion, hermeneutic, religious pluralism
  • Jawad Goli, * Abulfazl Rouhi Page 113
    Mr. Soroush holds that the Quran is a human product and in order to support his theory in Islamic theology he attributes this theory to Mutazilites. He claims that Mutazilites believe that the Quran is something accidental and refers to its being created by man and its fallibility. The present paper tries to examine the question whether or not the Mutazilite's theory on the creation of the Quran has anything to do with Soroush's theory that the Quran is a human product. First, necessary data have been gathered from Mutazilite's works, valid theological resources, and Soroush's works, and then, the Mutazilite's and Soroush's theories on the Quran are expounded. Then the origins, basic fundamentals, arguments, and requisites of their theories are stated, criticized and contrasted. The research findings show that Soroush's standpoint on the Quran contradicts, from different sides, that of the Mutazilites. Contrary to Soroush's view, the Mutazilites believe that the Quran has been created by the Most High God and reject that idea that it is a man's product.
    Keywords: the Quran, created thing, human, the Mutazilites, Soroush
  • Ali Asghar Khandan* Page 143
    The main question of this paper is: "how can we recognize the monotheistic and polytheistic thoughts in knowledge, especially in human sciences"? This paper stressing the principle of principles, that is "monotheism", seeks to find indicators for distinguishing Islamic teachings from non-Islamic ones, by reviewing, analyzing, and classifying the thoughts of martyr professor Motahhari. The first indicator "is the state of belonging to Him (Allah)" through which it is possible to discern the distinction between monotheism and polytheism in theoretical teachings and then recognize and criticize the following great intellectual deviations: considering the world of existence as illusion, materialism, dualism, delegation, determinism, rejection of causality, etc. The unconscious outcomes of these theories rooted in the minds most people are traceable in all fields of knowledge including natural and human sciences.The second indicator is "the state of returning to Him (Allah)" which represents a boundary between monotheism and polytheism in practical teachings and by this indicator one can recognize and criticize the following polytheistic thoughts: idolatry, (covert and overt) egoism, acceptance of devil (false god or illegitimate ruler), kinds of one-dimensional values, especially deviational theories on justice.
    Keywords: monotheism, the state of belonging to Him (Allah), the state returning to Him (Allah), Motahhari, criticism, knowledge
  • Seyyed Mohammad Taqhi Mowahhed Abtahi Page 181
    The present paper briefly introduces the approach of the academy of Islamic sciences to "religious science". One of its most basic foundations, which is called "voluntarism" in the literature of epistemology and philosophy of science, has been investigated and the doubts raised about them have been resolved. Finally, some of its ambiguous points and wrong logical requirements, weakness in providing arguments against realism, its lack of giving a precise description of anti-realism approach and inattention to its requirements have been discussed and analyzed. Also, the incompatibility of this theory with respect to realistic tendency has been explained.
    Keywords: religious science, academy of Islamic sciences, voluntarism, psychologism, realism, relativism, incommensurability