فهرست مطالب

نشریه دانش شناسی
پیاپی 13 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شکوه تفرشی، زینب صفوی صفحه 1
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی پیاده سازی نظام فایو اس در مخزن ها و بخش مرجع کتابخانه ملی ایران به انجام رسیده است.
    روش تحقیق: در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش مخزن ها و بخش مرجع کتابخانه ملی ایران است. ابزار گردآوری اطلاعات سیاهه وارسی می باشد. برای سنجش داده ها از روش خی دو و آزمون میانه استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در 9/14 درصد موارد، اصلا نظام فایو اس در مخزن ها و بخش مرجع کتابخانه ملی رعایت نمی شود، در 04/12 درصد به میزان ضعیف، 8/13 درصد به صورت قابل قبول، 8/20 درصد خوب و در 3/38 درصد موارد به میزان کامل در مخزن ها و بخش مرجع کتابخانه ملی ایران نظام فایو اس رعایت می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد وضعیت مخزن ها و بخش مرجع کتابخانه ملی ایران در وضعیت مطلوبی می باشد و امکان پیاده سازی نظام فایو اس در این بخش ها وجود دارد. همچنین مدیران بخش باید نسبت به آموزش کارکنان در درک مفاهیم فایو اس علی الخصوص s5 اهتمام بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: بخش مرجع، کتابخانه ملی ایران، مخزن ها، نظام آراستگی فایو اس، امکان سنجی
  • طلعت حسن پور، عبدالرضا نوروزی چاکلی صفحه 13
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر پذیرش نظام آرشیو دیجیتالی صدا توسط برنامه سازان صدای جمهوری اسلامی ایران در منطقه شمال غرب کشور، براساس مدل پذیرش فناوری (تم) دیویس است.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع تحلیلی است که با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 100 نفر از برنامه سازان صدای جمهوری اسلامی ایران در منطقه شمالغرب کشور در شهرهای ارومیه، تبریز، اردبیل، زنجان، قزوین، سنندج و مهاباد می باشد که با توجه به محدود بودن جامعه، از روش سرشماری استفاده شده و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که عوامل سازنده مدل پذیرش فناوری دیویس شامل برداشت ذهنی از مفید بودن، برداشت ذهنی از سهولت استفاده، نگرش نسبت به استفاده و تصمیم به استفاده از فناوری اطلاعات در این پژوهش نیز در چارچوب مدل بعنوان عوامل تاثیرگذار بر پذیرش نظام آرشیو دیجیتالی صدا توسط برنامه سازان شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    در پایان پژوهش با توجه به یافته های آن، توصیه هایی برای افزایش سرعت پذیرش نظام آرشیو دیجیتالی صدا در صدای جمهوری اسلامی ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نظام آرشیو دیجیتالی صدا، مدل پذیرش فناوری دیویس، برنامه سازان، صدای جمهوری اسلامی ایران
  • مریم سعادت، فریده عصاره صفحه 25
    هدف
    هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش کتابخانه دیجیتالی رزنت در تامین نیازهای اطلاعاتی و همچنین تعیین میزان استفاده اعضای هیات علمی از این پایگاه می باشد.
    روش شناسی: روش تحقیق به کار رفته در این پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سازمان یافته است. جامعه مورد بررسی اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد شیراز می باشد.. با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفته است.
    یافته ها
    این تحقیق نشان داد که 2/78 درصد از اعضای هیات علمی، هدف از جستجوی اطلاعات خود را کسب اطلاعات تخصصی و روزآمد اعلام کرده اند، و بیش از 80 درصد از نمونه مورد پژوهش از شبکه رزنت استفاده می نمایند.
    نتیحه گیری: روی هم بیش از 52 درصد از نیازهای اطلاعاتی اعضای هیات علمی از طریق این شبکه برآورده می شود. میان میزان استفاده گروه های مختلف آموزشی، سطح تحصیلات و مرتبه علمی اعضای هیات علمی از شبکه رزنت تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین آموزش استفاده از شبکه رزنت می تواند نقش موثری دربیشتر استفاده کردن جامعه مورد مطالعه از کتابخانه دیجیتالی رزنت داشته باشد
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی رزنت، اعضای هیات علمی، نیازهای اطلاعاتی، دانشگاه آزاد واحد شیراز، پایگاه های اطلاعاتی پیوسته
  • دکترایرج مرادی، نجلا حریری صفحه 39
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی انواع خدمات مرجع در کتابخانه های مرکزی واحد های دانشگاه آزاد اسلامی پرداخته است.
    روش شناسی: روش پیمایشی توصیفی است. برای گردآوری اطلاعات از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است که شامل 82 پرسش درباره منابع و خدمات مرجع می باشد. جامعه پژوهش کتابخانه های مرکزی 75 واحد بسیار بزرگ و جامع دانشگاه آزاد اسلامی است.
    یافته ها
    پژوهش بیانگر آن است که 51.5 درصد از کتابداران مرجع مرد، و 45.3 درصد زن هستند و از بین مدارک مرتبط، کارشناسی کنابداری با 28.2 درصد، و کارشناسی ارشد کتابداری با 9.8 درصد بیشترین مقدار را دارند. نتایج حاکی از آن است که از بین خدمات مرجع سنتی، تهیه فتوکپی با 21.6درصد و مصاحبه مرجع با 20 درصد بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده اند. آموزش مراجعان در 49.5 درصد از موارد به صورت غیر رسمی و آموزش فردی است. مراجعه به مخزن منابع مرجع با 27.8 مهم ترین شیوه جستجو برای یافتن پاسخ مراجعان و کمبود منابع مرجع با 18 درصد، مهم ترین علت عدم پاسخگویی به نیاز های مراجعان است.
    نتیجه گیری
    یک ساختار سازمانی برای بخش مرجع کلیه کتابخانه های مرکزی با تاکید بر دانشگاه آزاد اسلامی لازم است که در این پژوهش پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: خدمات مرجع، کتابخانه مرکزی، ساختار سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • زهره میرحسینی، دلیخا خالدیان صفحه 51
    هدف
    هدف از این پژوهش امکان سنجی ارائه خدمات مرجع الکترونیکی در کتابخانه های دانشگاهی شهر همدان است. وطی آن سعی شده است که با بررسی وضعیت و امکانات موجود در کتابخانه های دا نشگاهی و ملزومات مورد نیاز جهت ارائه خدمات مرجع الکترونیکی برای برنامه ریزی آتی در کار توسعه خدمات مرجع الکترونیکی مورد استفاده قرار گیرد.
    روش شناسی: روش پژوهش پیمایشی تحلیلی می باشد. ابزار گرد آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه سازمان یافته است. جامعه آماری مورد مطالعه 22 کتابخانه دانشگاهی و دانشکده ای در شهر همدان است. بررسی های آماری توسط نرم افزار spss و آزمون های t و خی دو (کای اسکوئر) جهت تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که کتابخانه های دانشگاهی مورد بررسی از نظر وسایل الکترونیکی و فناوری اطلاعات برای گردآوری، پردازش، ذخیره، بازیابی و اشاعه اطلاعات شفاهی و تصویری و نوشتاری در وضعیت مطلوبی قرار ندارند. همچنین مشخص شد که کتابخانه های دانشگاهی مورد مطالعه در ارایه خدمات مرجع %59 درصد در حد کم یا خیلی کم از خدمات اینترنت استفاده می کنند. یافته های دیگر تحقیق حاکی از آن است که بیش از 14 کتابخانه معادل 7/63 درصد به شیوه سنتی ارائه خدمات می کنند. همچنین ویدئو کنفرانس به عنوان ابزار ارتباطی مرجع در کتابخانه های مورد نظر کاربردی ندارد و از پست الکترونیکی و اتاق گفتگوی دیجیتالی (چت)،در ارائه خدمات مرجع هیچ خدمات مطلوبی ارائه نمی شود. از نظر نیروی انسانی ماهرنیز در ارائه خدمات مرجع در حد متوسطی قرار دارند.
    نتیجه گیری
    رویهم رفته از نظر منابع مالی و همچنین حمابت سازمان مادر و مسئولین مربوطه،%82 درصد کتابخانه ها علی رغم موافقت سازمان مادر با ارائه این خدمات،از حمایت مالی و بودجه ای مجزا برای این خدمات برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: خدمات مرجع الکترونیکی، ویدئو کنفرانس، پست الکترونیکی، گفتگوی دیجیتال(چت)، کتابخانه های دانشگاهی، همدان
  • الهام میری، مظفر چشمه سهرابی صفحه 65
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق تعیین سطح سواد اطلاعاتی دانشجویان سال آخر کارشناسی دانشگاه علم و صنعت ایران- واحد اراک (سال تحصیلی 88- 1387) در محیط دیجیتال است تا بتواند توجه برنامه ریزان آموزشی و پژوهشی دانشگاه را به ضرورت گسترش مهارتهای اطلاع یابی و سواد اطلاعاتی در میان دانش آموختگان جلب نماید.
    روش شناسی:این پژوهش به روش پیمایشی تحلیلی و با ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل 213 دانشجوی سال آخر کارشناسی می باشد که کل جامعه مورد مطالعه قرار گرفت و از میان آنها 83% به پرسشنامه پاسخ دادند. مبنای آزمون سواد اطلاعاتی در این تحقیق، استاندارد انجمن کتابخانه های آموزشی و پژوهشی آمریکا،استاندارد انجمن کتابخانه های نیویورک، استاندارد جامعه بین المللی تکنولوژی آموزشی و معیار های مرکز خدمات آموزشی آمریکا بوده اند. داده ها با روش های آمار توصیفی و استنباطی همچون درصد فراوانی،آزمون t مستقل و آنالیز واریانس و با کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده اند.
    یافته ها
    جامعه پژوهش در تشخیص نیاز به اطلاعات در سطحی پایین تر از حد متوسط قرار دارند، اما از نظر مهارت های دستیابی، ارزیابی و استفاده از اطلاعات، همچنین آشنایی با مسائل حقوقی اطلاعات و نیز بهره مندی از مهارتهای پیش زمینه سواد اطلاعاتی ودرک اهمیت اطلاعات در سطحی بالاتر از متوسط قرار دارند. موثر ترین عامل در سطح سواد اطلاعاتی نیز یادگیری غیر رسمی از طریق استادان و دوستان اعلام شده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه نهایی نشان می دهد که سواد اطلاعاتی دانشجویان سال آخر کارشناسی بالاتر از حد متوسط با میانگین نمره 36/2 است. به عبارتی فرضیه اول پژوهش مبنی بر پایین بودن سواد اطلاعاتی دانشجویان در محیط دیجیتال، مورد تایید قرار نگرفته است. اما فرضیه های دیگر پژوهش مبنی بر هم سطحی سواد اطلاعاتی دانشجویان رشته های مختلف تحصیلی-روزانه و شبانه و دختر و پسر- تایید شده اند.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، محیط دیجیتال، استاندارد های سواد اطلاعاتی، مهارت های پیش زمینه سواد اطلاعاتی، دانشجویان کارشناسی، دانشگاه علم و صنعت ایران (اراک)
  • لیلا نعمتی انارکی، فهیمه باب الحوائجی صفحه 77
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه میزان آشنایی و استفاده دانشجویان پزشکی دانشگاه های ایران، تهران و شهید بهشتی از کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی ایران است.
    روش شناسی: پژوهش حاضراز نوع پیمایشی و توصیفی است. برای گردآوری داده ها از روش توزیع تصادفی پرسشنامه استفاده شد که پس از بررسی روایی و پایایی در اختیاردانشجویان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی (جمعا 300 نفر) قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی نظیرجداول فراوانی، نمودارهای ستونی و محاسبه شاخص های مرکزی مانند میانگین استفاده شد. برای محاسبه آمار های لازم از نرم افزار Excel استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که میزان استفاده و آگاهی دانشجویان در هر سه دانشگاه پایین تر از حد متوسط است. افرادی که از وجود کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی آگاه نبودند. دانشجویان در هر سه دانشگاه بیشترین مشکل را نا آشنایی با این کتابخانه اعلام نمودند. در کل از میان دانشگاه های مورد بررسی دانشگاه تهران در پایگاه های Proquest، Scopus، Thomson، Elsevier وEndNoteبیشترین میزان استفاده را داشت. میانگین امتیاز توانایی دانشجویان در بهره گیری از راهبردهای جستجو برای دانشگاه ایران، تهران و شهید بهشتی به ترتیب 43/2، 89/2 و 87/2 است.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که توانمندی پژوهشی دانشجویان پایین تر ازحد متوسط است و در حد مطلوبی قرار ندارد. پیشنهاد می گردد آگاهی و توانایی پژوهشی دانشجویان را به طرق مختلف افزایش دهند.
    کلیدواژگان: ایران، کتابخانه های دیجیتالی، دانشجویان پزشکی، پایگاه داده ها، دانشکده های پزشکی
  • مهردخت وزیرپور کشمیری، مریم سه دهی صفحه 87
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه میزان رعایت استانداردهای بین المللی ایزو در چکیده های فارسی پایان نامه های کارشناسی ارشد کتابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال و علوم و تحقیقات از سال 1380-1386انجام گرفته است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع سندی-تحلیل محتوا و کاربردی می باشد. ابزارگردآوری اطلاعات سیاهه وارسی استاندارد ایزو214 است.جامعه مورد مطالعه چکیده های فارسی پایان نامه های کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال و علوم و تحقیقات از 1380-1386 است که از میان تعداد 262 پایان نامه موجود، 156 پایان نامه به روش نمونه گیری احتمالی از نوع طبقه بندی متناسب سیستماتیک انتخاب شد. اطلاعات گردآوری شده براساس آمار توصیفی و استنباطی (آزمونt، آزمونF، آزمون کای دو) و از طریق نرم افزارآماری spssمورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که وضعیت استانداردهای چکیده نویسی درپایان نامه های هردو واحد مورد بررسی در وضعیت قابل قبولی بوده وهرچه به سال های اخیر نزدیک می شویم میزان رعایت استانداردهای چکیده نویسی درپایان نامه ها بیشتر رعایت شده است بطوری که درسال 84و85هریک با 8/14درصدو سال86با9/53درصد دروضعیت خیلی خوب می باشند.
    چکیده پایان نامه های متعلق به مردان و زنان از لحاظ رعایت استانداردهای چکیده نویسی در وضعیت تقریبا مشابه یکدیگر قرار دارد.در بررسی مقوله های موضوعی بیشترین تعداد پایان نامه مربوط به مقوله فناوری اطلاعات و ارتباط اطلاعاتی با5/20درصد می باشد. در مولفه های گزینش شده استاندارد ایزو214، بیشترین میزان رعایت استاندارد مربوط به«جایگاه چکیده» و«بیان ضمایربصورت سوم شخص» با 100درصد و کمترین میزان مربوط به «کلیدواژه های برگرفته شده از متن چکیده»با9/17درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که میان ارزیابی چکیده پایان نامه ها براساس استاندارد ایزو 214 در دو واحد مورد بررسی(میزانt =27/.-) و در دو گروه زنان و مردان (میزانt =44/.-) تفاوت معناداری وجود ندارد.
    میان ارزیابی چکیده پایان نامه ها براساس استاندارد ایزو و مرتبه علمی استاد راهنما رابطه معناداری وجود دارد (میزان کای دو=12/6)
    کلیدواژگان: چکیده پایان نامه ها، چکیده نویسی، استاندارد ایزو214، روش سندی، تحلیل محتوا، واحد تهران شمال، واحد علوم و تحقیقات، تحصیلات تکمیلی
|
  • Shokouh Tafreshi, Zainabe Safavi Page 1
    Purpose
    The purpose of this research is to evaluate the feasibility of applying “5s “system in resources and reference unit of information division of National library of Iran.
    Methodology
    In this research data are Collected through measuring. The society of this research is resources and reference unit of information division of National library of Iran. Data collected through 5 checklist that were designed and customize with 5s system standard checklist. Collected data from each s analyzed by k2 test and median test.
    Findings
    Evaluation shows that 14.9 % of total cases doesnt observe the 5s system. 12.04 % is in poor level, 13.8% is in significant level, 20.8 % is in well level and 38.3 % is in complete level of observing 5s system.
    Conclusion
    resources and reference unit of information division of National library of Iran are in a relatively good situations regarding to applying 5s system. There is possibility of applying 5s system in level below (the error) 0/05 as error in information division of National library of Iran and the hypothesis of this research confirms. Also managers should pay more attention to S5 and learning conceptions of that among employees of resources and reference unit of information division of National library of Iran.
    Keywords: Reference unit, National library, Iran, Resources, 5s system, Feasibility
  • Talat Hasanpour, Abdalreza Noroozi Chacoli Page 13
    Purpose
    This study aims to investigate influencial factors on accepting audio archive by radio program makers of IRIB in North West of Iran.
    Methodology
    This research is based on Davis’ Technology Acceptance Model Which has been done via analytical survey method. The Population of this research are 100 radio program makers in North West of Iran who are from Uramia, Tabriz, Ardabil, Zanjan, Qazvin, Sanandaj and Mahabad. These people have been asked one by one, because of limitation in members- census method. The tool which is used for data gathering is organized questionnaire.
    Findings
    Findings show that all program Makers variables in this research Acceptance Technology Model, on the use of digital archive system- voice effects are: Subjective perception of usefulness, ease of use of subjective perceptions, and attitudes toward the decision to use IT.
    Conclusion
    At the end of the study, according to its findings recommend acceptance of accelerated system for digital voice archive of the Islamic Republic of Iran is presented.
    Keywords: Digital Audio Archive System, Davi's technology acceptance model, Audio program makers of the IRIB
  • Maryam Saadat, Faride Asare Page 25
    Purpose
    The aim of this research is t evaluate the role of RoseNet digital, library to meet the information needs of the faculty members of IAU-ShirazBranch.
    Methodology
    the evaluative survey method is assigned in this research. The statistical society arethe full time faculty members of IAU-Shiraz Branch. The tool for information gathering is questionnaire. The data is analysed using descriptive and analytical statistics by Spss.
    Findings
    The research showed that 78.2% of the faculty members ‘ aim of searching information are to earn specialized and updated information, and more than 80% have used Rose Net in this respect. More than 52% of information needs of the members are met by RoseNet.
    Conclusion
    There are meaningful differentiate between the amount of usage of RoseNet by the different educational departments, education level and the scientific rank of the faculty members.
    Keywords: RoseVet digital library, IAU, ShirazBranch, faculty members, information needs. On line information data bases
  • Iraj Moradi, Nadjla Hariri Page 39
    Purpose
    The purpose of this research is to study the different reference services offerd in central libraries of Islamic Azad University.
    Methodology
    The research method is descriptive, and to gather information a researcher made questionnaire including82 questions related to different aspects of the reference sources and services has been used. The research community included 75 very big and comprehensive IAU central libraries.
    Findings
    Findings indicate that 51.5% of the reference librarians are male and 45.3 p% females, 28.2%, have B.A of LIS and 9.8 %have M.A of LIS, among whom 43 %are familiar with English language. Results shows that among traditional reference services, providing copies of document is outmost one by 21.6% and the offering the other specialized services are not in a proper state. Individual users’training is the first preference of the librarians by 41.5 % and the main reason of the librarians for not answering the user’s needs is lack of reference sources.
    Conclusion
    Finally an organizational model is presented for reference department of all central academic libraries focusing on IAU.
    Keywords: Reference service, Central libraries, Islamic Azad University
  • Zohreh Mirhosseini, Zolaykha Khaledian Page 51
    Purpose
    The purpose of this feasibility study is to investigate the offering of the electronic reference services in academic libraries of Hamedan. It is tried to review the situation, facilities and requirements of the libraries needed for electronic reference services for planning future job on developing these services.
    Methodology
    It is an analytical survey. The questionnaire is used to gather information. The statistical population is 22 university and college Libraries in the city of Hamedan. The statistical analysis is done by SPSS using Chi- Square and “T” test.
    Findings
    Research findings show that the libraries from the point of electronic and IT equipments for data collecting, processing, storage, retrieval and disseminating of information in written and oral forms are not in a good condition. It was also showed that the university libraries provide reference services with 59% percent of the limit of low or very low for using Internet services. Other research findings indicate that more than 14 libraries equal to 63/7% of the services are traditional. Also, video conferencing as a tool of communication in reference division has no use. And the e-mail and digital room conversation (chat) in reference services are not in a good condition.Skilled manpower in the reference services are moderate,
    Conclusion
    On the whole, despite the agreement of the mother organization for providing the electronic reference services, 82% percent of the libraries don’t have separate budget and financial support.
    Keywords: Electronic reference services, Video conferencing, email, digital conversation (chat), University Libraries, academic libraies, Hamedan
  • Elham Miri, Mozaffar Cheshmeh Sohrabi Page 65
    Purpose
    This research aims to determine the level of information literacy of the B.S. senior students of the Iran Science and Technology University- Arak Branch.
    Methodology
    The research method is analytical survery.The data is gatherered by an organized quastionnare,The statistical population include 213 senoir students of B.S. among whom 83% are answered the questionnaires.The basic information for the questions were extracted from Standard of US.Educational and Research Libraries Society, Standard for New York Libraries Society,Standard of International Educational Technology Society and the criteria of US.Educational Test Center.The data analysis is done by SPSS using descriptive and inferential statistics such as: frequency,independent t and variance analysis.
    Findings
    The results show that the majority of the research population are lower than average level in distinction of need to information, but in access skills, evaluation and using of information as well as orientation with juridical issues of information, skills of background literacy information and understanding of information importanceare higher than the average level.Also the most effective factor in information literacy of students is declared unofficial learning via university professors and friends.
    Conclusion
    As a rsult, information literacy of the students after statistical analysis is higher than the average level with the average number 2.36.The first hypotheses regarding the low information literacy of the students then is not confirmed, but the other hypotheses regarding the equality of information literacy of the different courses- day and night courses- and the gender equality– male and female -is confirmed.
    Keywords: Information Literacy, Digital Environment, Standard of Information Literacy, Senior Students, skills of Information Literacy, Iran University of Science, Technology, Arak
  • Leila Nemati Anaraki, Fahime Babolhavaeji Page 77
    Purpose
    The present paper aims to compare the utilization and ability of medical students in using the electronic resources of the IDL portal of Iran.
    Methodology
    The survey was conducted through a structured questionnaire circulated among 300 medical students taken from three main universities. A stratified accidental random sample method was used for selection of respondents and interacting with them. These respondents were among those available in the university campus during the survey period. The descriptive statistics methods such as the frequency tables, column graphs and calculation of the central indexes such as “average” have been used to analyze the data which have been practiced by the Excel.
    Findings
    The findings of this research demonstrate that the awareness and utilization level of the students in the three universities are lower than average. The students of the three universities declare the lack of acquaintance with this digital library as their most significant problem. Among the investigated universities, students of Tehran University use the EndNote, Elsevier, Thomson, Scopus and Proquest databases most. All the subject students express the effect of the IDL on the scientific activities as too much. The average points for utilization of searching strategies are 2.43, 2.89 and 2.87 respectively for Iran, Tehran and Shahid Beheshti Universities.
    Conclusion
    Our findings suggest that the research capabilities of students is below average. Knowledge and ability of them must be improved
    Keywords: Iran, Digital libraries, Medical Students, IDL Database, Medical Schools
  • Mehrdokht Vazirpour Keshmiri, Maryam Sedehi Page 87
    Purpose
    This research aims to compare the Dissertation abstracts of MLIS students in Islamic Azad university-Tehran North branch and Science and research branch with the ISO214 abstracting standard during the years 2001 to 2007.
    Methodology
    The methodology of the study was documentation-content analysis and applied method. For data collection, the Iso214 checklist was used. The sample population which is 156 out of 262 available dissertations is selected according to probability sampling in a classified systematic method. The collected information was analysed Based on descriptive and inferential statistics (T and F distribution test and chi-square test) by spss statistical software.
    Findings
    findings showed that controling the standard abstracts writing in dissertations of both universities had an acceptable condition, in recent years, applying the standards of abstract writing is increased, the indicated rate of 14.8 %during the years, 2005 and 2006 also the rate of 53.9 %during 2007 is a good condition. The abstracts belonging to both genders are almost in the same condition from standard point of view. In terms of subject categories, most of the dissertations belong to the field of information technology and information communication with 20.5%. The highest level of meeting the Iso 214 standard was for "location of the abstract" and "use of third person pronoun" with 100 % and the least standard meeting were "keywords taken from the abstract contents" with 17.9%. Coclusions: Analyzing data of the research indicated that there was no meaningful differences between the two groups (t distribution=-./27) and two genders of writers (t distribution= -./44) according to Iso214. There was a meaningful differences between the abstract evaluation with iso214 and different years. There is also a meaningful co-relation between the level of abstract evaluations and the professor ranks according to the Iso standard (chi-square=6/12
    Keywords: Abstract of dissertation, Abstract writing, Iso214 standard, Documentary research, Contents analysis, IAU, Tehran North branch, IAU, Science, Reseach branch, Supplementary education