فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1387)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا بنی واهب، عضمت مظلوم صفحه 7
    تامین نیازهای غذایی کشور از اولویت های اساسی برنامه دولت در طی دهه های اخیر بوده و در همین ارتباط توسعه کشاورزی به منظور تولید بیشتر و تامین احتیاجات غذایی به عنوان محور قلمداد شده است.محدودیت منابع آب کشور و تشدید این محدودیت که ناشی از تداوم افزایش میزان تقاضا - در بخشهای مختلف کشاورزی، صنعت، شرب و زیست محیطی که خود متاثر از روند رو به رشد جمعیت می باشد- سبب گردیده تا حداکثر استفاده از منابع آب موجود و افزایش بهره وری و بالطبع افزایش تولید در واحد سطح مطرح گردد.در شرایط کشور ایران که آب دارای پتانسیل محدودی است، و توسعه کشاورزی تابع آن می باشد. در این ارتباط بدیهی است که آبهای استحصال شده فعلی و آب قابل استحصال پاسخگوی روند توسعه کشاورزی و تامین مواد غذایی جمعیت رو به رشد جامعه نخواهد بود، لذا آن چه که در این زمینه اهمیت می یابد مدیریت مصرف بهینه آب همراه با مدیریت تقاضا در بخشهای مختلف صنعت، کشاورزی، شرب و محیط زیست می باشد تا توسعه پایدار در کلیه بخش های اقتصادی به ویژه بخش کشاورزی را امکان پذیر سازد. این امر در مقطع کنونی از طریق اتخاذ سیاستهای کاری مناسبی میسر می باشد که از اهم این راهکارها می توان به انتقال مدیریت شبکه ها به بخش خصوصی یا بهره برداران و یا مشارکت آنان در امر بهره برداری و نگهداری اشاره نمود.
    کلیدواژگان: شبکه های آبیاری و زهکشی، مشارکت مردمی، تشکل آببران
  • مسعود تقوایی، مژگان دارایی صفحه 23
    پیامدها و زیان های پس از بحران، البته باتوجه به شدت حادثه کاملا آشکار است. فروریختن ساختمان ها، برهم خوردن تعادل و زندگی عادی جامعه. در این جا مساله این است که وقتی حادثه و یا به عبارتی بحران روی داد، پس از آن چه باید کرد و برنامه های از پیش تعیین شده را برای کاهش خسارات جانی و مالی باتوجه به اولویت اجرا نمود.
    این مقاله با مراجعه به منابع مکتوب اعم از کتاب، مقاله ها و گزارش ها و با بهره گیری شیوه اسنادی تهیه و تنظیم شده است. در مقاله حاضر مرحله پس از بحران و اقدامات لازمه در این دوره مورد بررسی قرار گرفته است. به گونه ای که با رعایت موارد ذکر شده واقدامات لازمه از فجایع آتی پیشگیری شود. لزوم بازسازی شهر در مناطق کم خطر، احداث ساختمان ها مطابق قوانین مقاوم سازی، اقدامات اجرایی در زمینه بازسازی، طرح ریزی بافت شهر به شکل مناسب که در مواقع بحران ناشی از وقوع زلزله واجد انعطاف لازم برای جریان سریع اقدامات مقابله با بحران آتی باشد و تطابق الگوهای ساخت و ساز با ویژگی های فرهنگی و زیست معیشتی ساکنین به گونه ای که توسعه های آتی فضاهای مسکونی نیز در صورت وقوع تحت کنترل دستگاه نظارتی بوده و مغایرتی با قوانین مقاوم سازی نداشته باشد.
    کلیدواژگان: امداد و نجات (اسکان بخشی)، اسکان اضطراری، آواربرداری، بازسازی، مدیریت بحران
  • پرویز رضایی، غلامحسین حیدری صفحه 37
    اکوتوریسم، به طور عمده بر منابع و جاذبه هایی استوار است که محیط طبیعی دراختیار گردشگر قرار می دهد که بهره گیری از آن هم به امکانات و شرایط مناسب نیاز دارد و هم مستلزم حفاظت از منابع طبیعی می باشد، این امر از طریق ارزیابی توان و ظرفیت محیط زیست طبیعی برای پذیرایی از گردشگران قابل تحقق است.از این رو تحقیق حاضر با عنوان «بررسی ظرفیتهای توسعه گردشگری منطقه الموت باتاکید بر اکوتوریسم» به انجام رسیده است. شناخت پتانسیلهای طبیعی منطقه و تاثیر گردشگری بر رشد و توسعه آن و همچنین شناخت قابلیتهای طبیعت گردی وجذابیتهای آن از دید گردشگران از اهداف انجام تحقیق می باشد. نقش طبیعت گردی، و پیامدهای آن از ابعاد اقتصادی، فرهنگی، و اجتماعی در منطقه مطالعاتی نشان دهنده اهمیت پرداختن به موضوع تحقیق می باشد.
    این تحقیق به روش توصیفی انجام شده است، اطلاعات لازم توسط پرسشنامه از ساکنین محلی و گردشگرانی که بخصوص در ایام تعطیل به این منطقه سفر می کنند جمع آوری گردیده است. نمونه گیری به روش تصادفی از بین گردشگران وساکنین منطقه در گروه های سنی زیر 20 سال، 45-20 و بالاتر از 45 سال انجام شده است. در این تحقیق بر اساس مبانی نظری و پیشینه تحقیقات، فرضیاتی مطرح شده که نتایج آزمون آماری آنها نشان می دهد:بین شاخصهای فرهنگی، اعتقاد گردشگران و اعتقاد ساکنین منطقه بر تغییرات فرهنگی رابطه ای نزدیک وجود دارد. یعنی هم گردشگران و هم ساکنین منطقه اعتقاد دارند که رونق گردشگری باعث تغییر در ابعاد فرهنگی منطقه مثل خوراک، پوشاک، آداب و رسوم و... می گردد.
    درابعاداجتماعی، از دیدگاه گردشگران و ساکنین منطقه، این اعتقاد وجود دارد که صنعت گردشگری نه تنها از ابعاداجتماعی، اثرات منفی در پی ندارد، بلکه اثرات مثبتی مانند اشتغالزایی و کاهش بیکاری، و جلوگیری از مهاجرت مردم از منطقه الموت به دیگر شهرها را بدنبال دارد.
    در جمع بندی نهایی این نتیجه حاصل شده است که توسعه و رونق اقتصادی اکوتوریسم و صنعت گردشگری در منطقه موجب پویایی و رونق اقتصادی در منطقه خواهد شد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، منطقه الموت، توسعه گردشگری
  • رضا خوش رفتار، حمید اکبری صفحه 55
    دما یکی از عناصر اقلیمی است که نقش بسزایی بر دیگر عناصر اقلیمی دارد. بررسی روند تغییرات آن می تواند در برنامه ریزی محیطی، راهگشای بسیاری از مسائل محیط زیست باشد. در این تحقیق به منظور بررسی روند و شرایط دمایی شهر کرمانشاه، ازمیانگین دمای سالانه و ماهانه طی دوره آماری (2005-1951) استفاده شده است. در ابتدا، با استفاده از روش های آماری و به کمک نرم افزار SPSS، انواع نمودارها ترسیم و سپس تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحلیلهای آماری نشان داد، دمای سالانه ایستگاه کرمانشاه بین 46/14 و 53/14 درجه سانتیگراد تغییرمی یابد. براساس آزمون کای دو ()، اگرچه دمای ایستگاه کرمانشاه در بعضی از سالها دارای نوساناتی نسبت به میانگین بود،اما در کل، روند نرمال را نشان می دهد. تحلیل احتمال وقوع دما در سطح مقادیر مختلف احتمال بر اساس فرمول تجربی ویبول و روش جدول موسوم به تبدیل z نشان داد که به احتمال 90-80 درصد دمای سالانه شهرکرمانشاه بین15-5/15 درجه سانتیگراد خواهد بود.
    کلیدواژگان: دما، بارندگی، ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه، توزیع نرمال
  • محمد رحمانی صفحه 73
    امروزه یکی از اساسی ترین روش ها در جهت بالا بردن ارتباط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، یافتن مشترکات بین کشورها مخصوصا فرهنگ، زبان و... است ایران و تاجیکستان در آسیای مرکزی دارای مشترکات فراوانی در تاریخ، فرهنگ، زبان و دین هستند، از این رو علایق و پایبندی به آداب و رسوم اجداد و نیاکان موجب افزایش میزان همبستگی بین ساکنان هر دو کشور گردیده است. جشن نوروز و عشق به ادبیات مشترک و شعرای بزرگ فارسی زبان پیوند دیرینه ای را بین مردم هر دو کشور بوجودآورده است که در صورت توجه به آن می تواند در اشاعه فرهنگ ایرانی، اسلامی با حفظ هویت ملی، بصورت منطقه ای تاثیر مناسبی داشته باشد لذا در این باب ایجاد ظرفیت های لازم فرهنگی، هنری با تشکیل انجمن های ادبی و برگزاری برنامه های فرهنگی به همراه آموزش زبان فارسی زمینه و فرصت جدیدی در منطقه آسیای مرکزی برای ایران ایجاد خواهد نمود، که شاید از عمده ترین تاثیرات آن بتواند موجب حیات مجدد جاده ابریشم در منطقه گردد چرا که وضعیت جغرافیایی این کشورها و دوری از آب های آزاد دنیا ایران را به عنوان امن ترین کشور در انتقال انرژی و بازرگانی منطقه ای معرفی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، اشتراکات فرهنگی، ایران، تاجیکستان
  • امیر گندمکار، نفیسه شیخی، سمیرا احمدی صفحه 95
    یکی از اهداف مهم در مطالعات منطقه ای و آمایش سرزمین، ارزیابی خطرات فرسایشی مناطق و تعیین مقدار آن است. برای برآورد میزان فرسایش روش های زیادی وجود دارد. در این روش ها عوامل گوناگونی دخالت دارند. از جمله این عوامل می توان به فرسایندگی باران، فرسایش پذیری خاک و پوشش گیاهی اشاره نمود. با توجه به مهمترین متغیرهایی که بر هر یک از عوامل فوق و میزان کلی فرسایش موثرند، توزیع و پراکنش جغرافیائی و نحوه دخالت آنها در تغییر نرخ فرسایش خاک تبیین می شود. اگر چه روش های گوناگونی برای ارزیابی خطرات فرسایشی وجود دارد ولی مدل SLEMSA به دلیل بهره گیری از همبستگی های انحنائی، به کارگرفتن فاکتورهای موثر در فرسایش، تعیین میزان شرکت عوامل بر حسب اهمیت آنها با یک نسبت وزنی و نهایتا منظور داشتن بسیاری از تاثیرات متقابل عوامل در این مدل دارای پتانسیل های بالقوه مطلوب می باشد. در این تحقیق جهت ارزیابی فرسایش خاک در حوضه آبریز موسی آباد تیران با استفاده از مدل SLEMSA ابتدا به گرد آوری، آماده سازی و ورود لایه های اطلاعاتی نظیر عوامل توپوگرافی، اقلیمی، پوشش گیاهی و سطح خارجی زمین پرداخته شد و سپس با تلفیق این لایه ها، حوضه به 410 واحد رسوب زا (شبکه) تفکیک گردید که 200 شبکه در بالا دست و 210 شبکه در پائین دست واقع شده است. در آخر میزان خطر فرسایشی محاسبه شده و ارزش به دست آمده تحت عنوان واحد خطر فرسایشی (EHU) حوضه به شمار می آید.
    کلیدواژگان: فرسایش، انرژی جنبشی باران، رسوبدهی، مدلSLEMSA، موسی آباد
  • مسعود معیری، مژگان انتظاری صفحه 109
    سرزمین ایران بواسطه شرایط اقلیمی، توپوگرافی و ژئومورفولوژی در بسیاری از مناطق همه ساله در معرض خطر این بلای طبیعی قرار دارد به طوری که بررسی ها نشان داده است بیش از 80 % وسعت شهر های ایران در معرض وقوع سیل قرار دارد که به طور کلی 32 % از بلایای طبیعی در ایران مربوط به سیل بوده است. در استان اصفهان نیز، در طول سال های1330 تا 1383، 213 مورد سیل با شدت های متفاوت در نواحی مختلف این استان رخ داده است. در این مقاله سعی شده است بواسطه اهمیت این پدیده طبیعی در استان، با بررسی کلی سیل و عوامل موثر در ایجاد آن بر اساس مطالعات کتابخانه ای و گزارشات و جمع آوری آمار سیل های استان اصفهان در یک دوره 40 ساله و خسارات های ناشی از این سیلاب ها با استفاده از نرم افزار EXCEL، علل و عوامل موثر در ایجاد سیلاب ها و همچنین خسارتهای مختلف ناشی از این سیلاب ها در شهرستان های پر خطر این استان شناسایی شده است. به طور کلی علت بسیاری از سیلاب ها در نواحی مرکزی ایران از جمله استان اصفهان، بارندگی با شدت زیاد است. علت این بارندگی ها نیز در ارتباط با پدیده النینو و لانینا و همچنین عبور سیستم های کم فشاری است که پس از کسب مقدار متنابهی بخار از روی دریای مدیترانه، قسمت های غرب این استان را که مشرف به ارتفاعات زاگرس می باشد را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سیل، سیلاب، بلایای طبیعی، اصفهان
  • نصرالله مولایی هشجین صفحه 125
    سرگذشت خدمات مسلمانان به جغرافیا، بخشی از آن تجدید حیات فکری است که طلوع تمدن اسلامی را مشخص می کند. رشد وگسترش این تمدن با نمایان شدن روح تازه علمی که به نحوی چشمگیر خرد را بر قدرت چیره کرد پیوند نزدیک داشت. بطوریکه تا قرن نهم هجری قمری(قرن پانزدهم میلادی)، علم جغرافیا و جغرافیدانان در جهان اسلام بر تمامی دنیا تاثیرگذار بود.
    در شرایط کنونی جهان اسلام، و با هدف تهیه داده های کاربردی جغرافیا در عرصه کشورهای اسلامی (در سطوح منطقه ای، ملی و ناحیه ای)، ترسیم آینده توسعه یافتگی جهان اسلام و تبیین و ارائه راهکارها و راهبردهای علمی توسعه، تجدید جایگاه و نقش جغرافیا و جغرافیدانان مسلمان متناسب با شرایط جدید، تلاش برای تولید علم در مقیاس جهانی و توسعه فناوری اطلاعات جغرافیایی، ضرورت ایجاد اتحادیه جغرافیایی جهان اسلام(I.W.G.U) پیشنهاد می شود. این اتحادیه می تواند، موجب شود تا انجمن های جغرافیایی، موسسات جغرافیایی و دانشگاه ها در کشورهای اسلامی با برنامه ریزی مناسب و بهینه و همگام با تحولات جهانی، در جهت توسعه علم جغرافیا با تاکید بر جنبه های کاربردی آن و همگرایی درون تمدنی در قالب،امت اسلامی به توسعه جهان اسلام بپردازند.
    کلیدواژگان: جغرافیدانان مسلمان، فناوری اطلاعات جغرافیایی، اتحادیه جغرافیایی جهان اسلام
|
  • Alireza Banivaheb , Esmat Mazloum M.A Page 7
    To provide the food necessities have been a major priority of government projects through recent decades. So, development of agriculture has been considered as a pivot.The lack of water resources because of rising the demand in agriculture, industry, drinking water and environment (as a result of growing population) has brought up the maximum utilization of existing water resources and the improvement of exploitation and production.In country such as Iran, which water contains a limit potential, the development of agriculture is dependent to it. Thus the existing utilized water and the utilizable one do not meet agriculture development process and growing population’s food. So management of optimum utilization of water along with demand management are important factors to make possible the firm development in economy and agriculture. Leaving the management of systems to private sector or utilizers and their participations are of the proper policies.
  • Masuod Taghvaei , Mozhgan Darabi Page 23
    Natural disasters lead to sad tragedies and very day life would be disordered after them, people would need to food, cloths, shelter, and healthcare. All nations need the crisis management in order to reduce the impacts of natural disasters, managing the relief operation, rescue, temporary settlement, and reconstruction. In this paper we study the initial level of crisis which includes safety, warning, and training.
  • Parviz Rezaei , Gholam Hassan Heidari Page 37
    Ecotourism is mainly on the basis of resources and attractions which natural environment provides for tourists and exploitation of it requires appropriate possibilities and condition, and also needs preserving natural resources. This can be fulfilled by measuring capability and capacity of natural environment for receiving tourists.That is why; present research with the title of (examination of developing tourism capacity of Alamut with emphasizing ecotourism) has been prepared.Recognition of natural potentials of area and influence of tourism in development and expansion of it, and also recognition of tourism capability and its attractions from the tourist's point of view are goals of this research. The role of tourism and its results on the economical cultural and social aspects, in studied area indicates the importance of doing this research.This research has been done in descriptive method, necessary information has been gathered by questionnaires from the local residents and tourists which travel to this are especially in vacation.Taking samples has been done randomly within tourists and area residents in the age of fewer than, 20-45and over 45. In this research some theories has been propounded on the basis of theatrical essential and research back ground, which their statistical results reveal that:Examination of cultural indicators shows that there is a relation between tourist beliefs and resident's beliefs. It means both tourists and residents believe that improvement of tourism results in some changes in cultural aspects of area like food, clothing, ceremonies and etc.In the social aspects, tourism and residents believe tourism industry not only doesn’t have negative effects but also it has positive effects like production of employment and reducing unemployment rate, and preventing people’s immigration from the area, to other cities in general, in totaling economical aspects of ecotourism on economical improvement of area this conclusion has been taken that improvement of tourism industry will lead to improving economy of area.At the end of the research, on the basis of research finding some suggestions has been proposed, for example: arrangement of local bazar, real estate agencies and one or more tours…
  • Reza Khoshraftar , Akbarie Hamid Page 55
    Temperature is one of climatic components which has significant role over other climatic elements. Analysis of its change trend in environment planning is import solution for many environment problems. In this research, in order to analyze the trend and temperature condition in Kermanshah, the average and monthly temperature applied during the statistical period (1957-2005). There for by using the statistical parameters and SPSS software, various kind of diagram is drawn and analyzed. The result from statistical analysis indicated that annual temperature of Kermanshah station ranged from 14/46 to 14/53. Based on test, although the temperatures of Kermanshah have fluctuated toward the average temperature in some years, but generally it indicates the normal trend. Analyzing the probability of temperature occurrence in different level based on webule’s experimental formula and table method indicated that, with 90-80 percent possibility, annual temperature of Kermanshah will be between 15 – 15/5.
  • M.Rahmani M.A Page 73
    Today, one of the basic procedures to increase political, social and economic relationship is to found similarities between countries, especially culture, language…Iran and Tajikistan in central Asia have many similarities in history, language and religion, therefore this interests and ties to ancestral customs and traditions cause to increase attachments between Iranian and Tajik nations. Nouruz ceremony and love of joint literature and great Persian poets lead to close relationships between two nations, which can spread Islamic, Iranian culture throughout the region and therefore to establish the cultural and art capacity, and to fulfill this, it is necessary to create literary associations and to hold cultural programs and Persian language instruction, that create a new grounds and opportunities in central Asia for Iran and probably the most effect is rehabilitation of Silk Road, because of their geographical situation and long distance to free waters, will introduce Iran as safest country to transport energy and trade in the region.
  • Amir Gandomkar Ph.Dnafiseh Shaikhe, Samira Ahmadi Page 95
    One of the most important purposes in local studing and land use evaluation the hazards of erosion in various areas and determing its quantity. For evaluating erosion, there are many metods. In this methods, there are different factors such as rain erosion, value of erosion soil and plant coverage. According to important variables that have influence on above factor and total value of erosion distiribution and geographical dispersion and the way of interfering them in change rate of soil erosion also determined. Although there are different methods e for evaluating erosion hazards, SLEMSA model. Because of using curvature correlation, serving effective factors in erosion, determining value interfering factors based on their significance with a ratio of weight and finally considering all of effects in this model have optimal potential power. In this study, for evaluating soil erosion at basin watershed of Mousa Abad in Tiran by using SLEMSA modle, the first we begin to collect, prepare and enter information layers such as topography, climatological, plant coverage and outer level of the land, then with composing this layers, basin is separated to410 units of sedimentation that 220 are upward and 210 are in downward. At the end, the value of erosion hazard is measured and giving value is as unit of erosive hazard in basin (EHU).
  • M.Moayeri , M.Entezari Page 109
    With the expansion of cities and the construction of roads and highways, land otherwise permeable to water, are increasingly made resistant to rainfall absorption, the reduction of forest lands and pastures, growing at an alarming speed, also adds to the severity of the problem. Therefore, with the increase of impermeable lands in the cities on the one hand and with the decrease of pasture lands in rural areas on the other, floods increase in terms of volume and number. Floods are only natural phenomena and are as old as nature itself. What is unnatural is man,s insistence on occupying flood plains and also his ignorance or forget-fullness regarding their recurrences. Therefore, if natural phenomena are well understood and residents are trained in using such plains, damages and casualties can be reduced drastically. similarly, advanced technology can be employed to stop or reduce the occurrences of such catastrophic but natural phenomena.In this paper, we studied floods and especially floods in province of Esfahan. In the province of Esfahan floods is a one of most natural phenomena.
  • Nasrollah Molaei Heshajn Page 125
    The history of Moslems’ contribution to the science of geography is part of the intellectual renaissance which represents the advent of the Islamic Civilization. The rising and development of this civilization was in close conjunction with the emergence of a new scientific vitality which made the intellectuality conspicuously superior to power so that the science of geography and geographers of the Islamic world became influential in all over the world up to 15th century A.D.In view of the status of the Islamic world today and having the goal of providing applied geographical data, on regional and national grounds in mind, the following endeavors deem necessary: envisaging the developed Islamic world and explicating scientific development approaches and strategies; reestablishing the Moslem geographers’ position in congruent with the new era conditions; originating knowledge at global level, developing geographical information technology; and meeting the demanding situation of founding Islamic World Geographical Union (I.W.G.U).The establishment of the union will set the ground for the geographical associations, organizations and universities of the Islamic world to join their forces to develop the science of geography, through optimal and appropriate planning in intra-civilization uniformity to the world’s changing circumstances while focusing on its applied aspects within a framework of Moslem Community to ultimately develop the Islamic world.