فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 70، بهار 1391)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 70، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فهیمه سادات طباطبایی صفحه 6
    علم دندانپزشکی تاکنون بر اصلاح و بهبود خصوصیات مواد مصنوعی استوار بوده است. اما ظهور مهندسی بافت دندان، منجر به تغییر چارچوب محصولات اصلی، مانند مواد ترمیمی و ایمپلنت ها خواهد شد. بدون شک، علم زیست مواد با پذیرش این تکنولوژی جدید، در مرحله ای بزرگ از گذار تاریخی خود قرار دارد. هدف از این مقاله بررسی کاربردهای مهندسی بافت در شاخه های مختلف دندانپزشکی می باشد. برای رسیدن به این هدف، با استفاده از کلید واژه های dental stem cells، teeth tissue engineering، regenerative dentistry، oral surgery، periodontal regeneration و regenerative endodontics مروری بر مقالات موجود در پایگاه مدلاین انجام شد. محدوده جستجوی مقالات، عمدتا از سال 2000 به بعد بود. براساس این مطالعه مروری می توان پیش بینی نمود که هرچند مشکلات عمده ای بر سر راه مهندسی بافت های دندانی وجود دارد، اما به زودی این تکنیک، کاربردهای فراوانی در دندانپزشکی خواهد یافت.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی دندانی، مهندسی بافت دندان، دندانپزشکی رژنراتیو، جراحی دهان، بازسازی پریودونشیوم، اندودنتیکس رژنراتیو
  • آرش عزیزی، سمیرا شاه سیاه، اسماء مدهنی صفحه 14
    زمینه و هدف
    آفت راجعه دهانی یک بیماری التهابی محدود به مخاط دهان می باشد. تقریبا 20% کل جمعیت به این بیماری مبتلا هستند علت آفت کاملا شناخته نشده است. آنتی اکسیدان ماده ای است که دارای توانایی برای حفظ مولکول ها از آسیب است و می تواند شروع آن را به تاخیر اندازد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه ظرفیت کلی آنتی اکسیدان در بیماران مبتلا به آفت دهانی راجعه و افراد سالم بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع مورد مقطعی- تحلیلی بود. افراد مطالعه به صورت دو گروه انتخاب شدند: 25 بیمار مبتلا به آفت به عنوان گروه مورد و 25 شخص غیرمبتلا به آفت به عنوان گروه شاهد. هر دو گروه از لحاظ سن و جنس مشابه شدند. ظرفیت تام آنتی اکسیدان بزاق این افراد به روش اسپکتروفتومتری در دو گروه اندازه گیری شد. در نهایت داده ها با آزمون Independent sample t-test آنالیز شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار ظرفیت تام آنتی اکسیدان بزاق در گروه مورد μmol/L 64/0±64/1 و در گروه شاهد μmol/L 3/0±49/1 بود و ما بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهده نشد (464/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه تفاوت معنی داری بین ظرفیت تام آنتی اکسیدان بزاق در بیماران مبتلا به آفت دهانی و افراد سالم نشان نداد.
    کلیدواژگان: آفت دهانی راجعه، آنتی اکسیدان، بزاق
  • فاطمه مختاری، علیرضا قاطع، نعیمه غفاریان، امیرمحمد مهابادی، علیرضا رضوی صفحه 19
    زمینه و هدف
    تعیین طول دقیق کانال ریشه و باقی ماندن در محدوده آن در طی معالجه ریشه از اهمیت خاصی برخوردار است. اخیرا اپکس یاب های الکترونیکی برای تعیین طول و کاهش تعداد رادیوگرافی استفاده می شوند. هدف از این مطالعه مقایسه کلینیکی رادیوگرافی و اپکس یاب های الکترونیکی Root ZX و Novapex بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تعداد 73 دندان تک کانال مربوط به بیماران مراجعه کننده به بخش اندودنتیکس دانشکده دندانپزشکی یزد مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا بر روی دندان مزبور حفره دسترسی تهیه شد و طول کانال ریشه توسط دستگاه های Apex locator از نوع Novapex، Root ZX تعیین و سپس با قرار دادن فایل در داخل کانال، رادیوگرافی پری اپیکال به روش موازی گرفته شد. سپس اندازه های به دست آمده از دستگاه های Apex locator و رادیوگرافی پری اپیکال مقایسه شد و با آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، ویلکاکسون و T زوج شده آنالیز گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه پس از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که دستگاه الکترونیکی Root ZX در 6/46% موارد انطباق صد در صد و با پذیرش mm5/0 خطا در 8/91% موارد نسبت به رادیوگرافی پری اپیکال قادر به نشان دادن اندازه های قابل قبول بود و اختلاف معنی داری بین میانگین طول های اندازه گیری شده توسط Root ZX و رادیوگرافی پری اپیکال مشاهده نشد (17/0=P). دستگاه Novapex در 5/20% موارد انطباق صد در صد و با پذیرش mm5/0 خطا در 4/64% موارد نسبت به رادیوگرافی پری اپیکال قادر به نشان دادن اندازه های قابل قبول بود و از لحاظ آماری بین میانگین طول های اندازه گیری شده توسط Novapex و رادیوگرافی پری اپیکال اختلاف معنی دار بود (017/0=P). بین دو دستگاه Apex locator اختلاف معنی داری مشاهده نشد (061/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به دقت دستگاه های Novapex و Root ZX کاربرد آنها همراه با سایر روش ها و یا به تنهایی در خانم های باردار با وضعیت های خاص آناتومیک و به خصوص بیمارانی که مشکلات عدم تعادل عضلانی دارند بسیار سودمند است و استفاده از آن به عنوان مکملی برای رادیوگرافی پری اپیکال در تعیین طول کانال توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کانال ریشه، آپکس یاب، رادیوگراف
  • جلیل مدرسی، مهدی دستورانی *، فضل الله سلیمانی نجف آبادی، فاطمه عزالدینی صفحه 27
    زمینه و هدف

    بررسی رادیوگرافیک یک مرحله ضروری در تشخیص شکستگی های افقی ریشه می باشد. هدف از این مطالعه تعیین حساسیت و ویژگی یک رادیوگرافی پری آپیکال واحد در تشخیص شکستگی افقی ریشه بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از 30 دندان قدامی تازه کشیده شده انسان استفاده شد. دندان ها با استفاده از چکش و گیره به طور تصادفی به دو قطعه تقسیم شدند. سپس دو قطعه با چسب سیانوآکریلات به هم چسبانده شد. در مرحله بعدی دو رادیوگرافی یکی از دندان به تنهایی و یکی از دندان به همراه یک قطعه استخوان مندیبل انسانی به عمل آمد. رادیوگراف ها توسط سه دندانپزشک متخصص با استفاده از یک دستگاه نمایش اسلاید خوانده شد. پس از جمع آوری اطلاعات، آنالیز داده ها توسط آزمون قطعی فیشر انجام شد.

    یافته ها

    حساسیت و ویژگی تشخیصی یک فیلم رادیوگرافی پری آپیکال واحد در تشخیص شکستگی افقی ریشه در رادیوگرافی هایی که از دندان به تنهایی به عمل آمده بود 100% بود و در رادیوگرافی هایی که از دندان همراه با استخوان به عمل آمده بود به ترتیب 7/82% و 100% بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، در اکثر موارد با استفاده از یک فیلم رادیوگرافی پری آپیکال واحد می توان شکستگی افقی ریشه را تشخیص داد.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی پری آپیکال، حساسیت، ویژگی
  • عبدالرحیم داوری، علیرضا دانش کاظمی، موسی ابوعلی صفحه 33
    زمینه و هدف
    استرس ناشی از پلیمریزه شدن کامپوزیت تمایل به ایجاد فضاهایی در سطح بین دندان و ترمیم دارد. این امکان وجود دارد کهSurface sealantها مشکلات مربوط به ریزنشت در نواحی مارجینال را کاهش و یا از ایجاد آنها جلوگیری کنند. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر دو نوعSurface sealant (Fortify and Optiguard) بر ریزنشت ترمیم های کلاس V کامپوزیتی بود.
    روش بررسی
    23 دندان مولر سالم جمع آوری و در سطوح باکال و لینگوال دندان ها 45 حفره کلاس V ایجاد شد، به گونه ایی که مارجین های اکلوزال در مینا و مارجین های سرویکال در سمان قرار گرفتند. نمونه ها به طور تصادفی به سه گروه 15تایی تقسیم و با رزین کامپوزیت ترمیم شدند. بعد از مراحلFinishing and Polishing، ترمیم ها به جز گروه کنترل با یک Surface sealant سیل شدند. پس از تحمل شوک حرارتی، نمونه ها به مدت 4 ساعت در محلول نیترات نقره 50% قرار گرفتند. سپس نمونه ها به صورت طولی و در جهت باکولینگوال برش داده و توسط استریومیکروسکوپ چشمی به صورت Blind آنالیز شدند. ریزنشت لبه ای در لبه های اکلوزال و سرویکال مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور مقایسه ریزنشت در سه گروه از آزمون کروسکال والیس و برای مقایسه دو به دو از آزمون من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    در تمام گروه ها، در لبه اکلوزال و سرویکال درجاتی از ریزنشت مشاهده شد. در لبه سرویکال به طور معنی داری ریزنشت بیشتر از لبه اکلوزال بود (005/0P=). همچنین در لبه اکلوزال، گروه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری با هم نداشتند (66/0=P). فقط در لبه سرویکال، Fortify به طور معنی داری کمترین میزان ریزنشت را نشان داد (003/0=P).
    نتیجه گیری
    سیلانت های ارزیابی شده تاثیرات مختلفی نشان دادند و Fortifyبه طور معنی داری ریزنشت لبه ای را کاهش داد.
    کلیدواژگان: Surface sealant، ریزنشت، ترمیم
  • محمدرضا خامی، انسیه اخگری، آناهیتا مسکوچی، رضا یزدانی، سیمین زهرا محبی محبی، افسانه پاکدامن، سمانه رازقی صفحه 41
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه، بررسی نیاز به آموزش و دانش خود ارزیابی دندانپزشکان در زمینه مباحث مربوط به مدیریت مطب دندانپزشکی بود.
    روش بررسی
    ابتدا با حضور 5 نفر از اعضای هیات علمی گروه سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی (دانشکده دندانپزشکی) دانشگاه تهران و چهار دندانپزشک دارای تجربه اجرایی و تحقیقاتی به روش بحث گروهی و بارش افکار، عناوین و مباحثی برای آموزش اصول مطب داری موفق به دندانپزشکان طراحی شد. در مرحله بعد پرسشنامه ای برای سنجش میزان نیاز احساس شده توسط فراگیران برای یادگیری هر یک از مباحث و همچنین سنجش نظر فراگیران در خصوص میزان دانش خودشان در خصوص هر یک از مباحث طراحی شد. پرسشنامه بین 55 نفر دندانپزشک داوطلب توزیع شد و 46 نفر پرسشنامه های تکمیل شده را برگرداندند. جهت سنجش نتایج از آزمون آماری t-test و Chi-square استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع در مورد همه موضوعات ارایه شده، بیش از دوسوم دندانپزشکان اعتقاد داشتند نیاز زیادی به آموزش وجود دارد. درخصوص موضوعات ارگونومی و سلامت حرفه ای و همچنین اورژانس های پزشکی این میزان بالای 90 درصد بود. حدود 80 درصد دندانپزشکان از دید خودشان دانش زیادی در خصوص موضوع ایمنی و کنترل عفونت داشتند. از سوی دیگر 3/54 درصد آنان دانش کمی را در مورد قوانین و مقررات مربوط به فعالیت در حرفه دندانپزشکی گزارش کردند. نیاز به آموزش و دانش خود ارزیابی دندانپزشکان ارتباطی با سن، جنسیت و سابقه کاری آنان نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    دندانپزشکان لزوم آموزش چنین مباحثی را بالا می دانستند و دانش خود را در مورد سرفصل های این دوره کم ارزیابی می کردند که نشان از لزوم اجرای دوره های آموزشی در این زمینه دارد.
    کلیدواژگان: دندانپزشک، بازآموزی، مطب داری
  • هادی قاسمی، محمدرضا خامی صفحه 48
    زمینه و هدف
    میزان تولید مقالات علمی یکی از معیارهای توسعه یافتگی کشورها است. با توجه به وجود 18 دانشکده دندانپزشکی در کشور انتظار می رود تولید مقالات علمی دندانپزشکی بسیار بیشتر باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی نظر دانشجویان تخصصی دندانپزشکی در رابطه با موانع و مشکلات تولید مقاله علمی از تحقیقات علمی دندانپزشکی بود.
    روش بررسی
    پرسشنامه خود ایفا در بین دانشجویان تخصصی تمام دانشکده های دندانپزشکی ایران در خرداد 89 توزیع شده و پاسخ ها تا آذر 89 جمع آوری شد. موانع تولید مقالات علمی به وسیله هشت جمله مورد سوال قرار گرفت. برای آنالیز آماری ازآزمون Chi-square استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع تعداد 270 پرسشنامه تکمیل شده از 14 دانشکده جمع آوری شد. میانگین سنی پاسخ دهندگان 8/3±6/29 سال بود و 53% آنها را مردان تشکیل می دادند. نزدیک به نیمی از پاسخ دهندگان اعلام کردند که دست کم یک مقاله علمی دندانپزشکی منتشر کرده اند. کمتر از نیمی از پاسخ دهندگان اعلام کردند که از نتایج پایان نامه دوره عمومی، مقاله ای منتشر کرده اند. این مطلب در زنان و در دانشجویان جوان تر بیش از سایرین صدق می کرد (05/0>P). شایع ترین موانع تولید مقالات علمی، فقدان مرکزی برای ویرایش زبان انگلیسی، فقدان انگیزه مالی، فقدان شرایط مناسب، و عدم تسلط به اصول نگارش متون علمی گزارش شدند.
    نتیجه گیری
    برای افزایش سهم دندانپزشکی ایران در تولید مقالات علمی دندانپزشکی، باید به ظرفیت دانشجویان تخصصی دندانپزشکی توجه شده و با فراهم کردن شرایط مناسب، موانع تولید و انتشار مقاله علمی برطرف گردد. بخصوص با توجه به نتایج مطالعه حاضر، فراهم کردن شرایط ویرایش زبان انگلیسی، برقراری عوامل انگیزشی مالی و فراهم کردن محیط مناسب برای نوشتن مقاله و ارایه آموزش های نوشتن مقالات علمی باید در اولویت قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: مقاله، دانشجوی تخصصی دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی
  • افسانه پاکدامن، پریسا عارف صفحه 56
    زمینه و هدف
    مطالعه کشوری وزارت بهداشت حاکی از آن است که پوسیدگی در کودکان پیش دبستانی شیوع بالایی دارد. به دلیل اهمیت گروه های پرخطر، هدف از این مطالعه ارزیابی برنامه ارتقاء سلامت دهان و دندان جهت کودکان پیش دبستانی شیرخوارگاه آمنه بود.
    روش بررسی
    دو مرکز مراقبت از کودکان پیش دبستانی انتخاب و بر اساس دسترسی، به گروه مداخله (شیرخوارگاه آمنه) و مقایسه (شیرخوارگاه شبیر) تقسیم شد. معاینه دندانی بر روی صندلی و با استفاده از آینه و پروب یکبار مصرف با استفاده از نور چراغ قوه دستی صورت گرفت و شاخص dmfs ثبت گردید. برنامه ارتقاء سلامت دهان و دندان شامل استفاده از فلوراید موضعی پس از درمان پوسیدگی های موجود، همچنین ارایه برنامه آموزشی جهت مربیان شیرخوارگاه در گروه مداخله ارایه گردید. در گروه مقایسه پس از معاینه اولیه فقط درمان معمول دندانپزشکی ارایه شد. مقایسه شاخص کلینیکی dmfs بین دو گروه در ابتدا و پس از سه ماه صورت گرفت. آنالیز یافته ها با استفاده از آزمون آماری Mann-Whitney و رگرسیون انجام شد.
    یافته ها
    79 کودک در گروه مداخله و 51 کودک در گروه کنترل در مطالعه ارزیابی شدند. میانگین سنی کودکان در گروه مداخله برحسب سال (6/1SD=) 7/4 و در گروه مقایسه (2/1SD=) 6/4 بود. شاخص پوسیدگی در بررسی اولیه در گروه مداخله 23/10±86/6 و در گروه مقایسه 42/12±75/8 بود. میانگین شاخص dmfs بعد از مداخله در گروه مداخله 21/11±93/7 و در گروه کنترل 51/12±88/9 بوده است که با آزمون من ویتنی تفاوت معنی دار نشان نمی دهد. مقایسه در زیر گروه ها نشان داد که میانگین شاخص dmfs در گروهی که خدمات درمانی دندانپزشکی به همراه وارنیش فلوراید دریافت کرده بودند نسبت به گروه مشابه در شیرخوارگاه کنترل به طور معنی دار کمتر بوده است)05/0(Mann-Whitney U test، P<. کنترل اثر سایر متغیرها از جمله میزان پوسیدگی پایه و سن بر شاخص dmfs با آنالیز رگرسیون نشان داد که مقایسه دو گروه باید با کنترل اثر میزان پوسیدگی پایه ارزیابی شود.
    نتیجه گیری
    برنامه ارتقاء سلامت دهان و دندان شامل کاربرد فلوراید موضعی می تواند در گروه های پرخطر منجر به بهبود وضعیت شاخص های سلامت گردد.
  • عباسعلی جعفری، محمدحسین لطفی کامران *، عباس فلاح تفتی، اسماعیل خیرخواه صفحه 62
    زمینه و هدف

    با توجه به تماس مواد قالب گیری با بزاق، خون و بافت های نرم دهان، آلودگی میکروبی اولیه آنها می تواند برای افراد دارای ضعف سیستم ایمنی خطرناک باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان آلودگی باکتریایی و قارچی مواد قالبگیری رایج بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی تعداد 5 نمونه از 4 نوع مختلف مواد قالب گیری شامل آلژینات ایرانی (Iralgin)، سیلیکون تراکمی از نوع پوتی (Speedex)، سیلیکون تراکمی از نوع Light body (Speedex) و آلژینات خارجی (Cavex CA37) مورد بررسی در 1 میلی لیتر توئین 80 حل نموده و میزان 100 میکرولیتر از هر نمونه را بر روی محیط های کشت بلاد آگار، EMB و سابورو دکستروز آگار کشت داده شد. پس از انکوباسیون کشت های میکروبی در حرارت 37 درجه سانتی گراد و قارچی در 30 درجه سانتی گراد، تعداد کلنی های باکتریایی و قارچی جدا شده شمارش و به کمک تست های تشخیصی افتراقی تشخیص داده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری Kruskal-Wallis تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مجموع 75% نمونه های مورد مطالعه واجد یک یا چند آلودگی باکتریایی بودند. آلژینات ایرانی و Speedex (Putty) از آلوده ترین مواد قالبگیری و Speedex light body با سه مورد و آلژینات خارجی با دو مورد آلودگی از مواد قالبگیری با آلودگی کمتر بودند. باکتری هایی مانند گونه هایی از میکروکوکوس، استافیلوکوکوس، باسیلوس ها، کورینه باکتر، سیتروباکتر گرم منفی، اکتینومیست ها و نایسریاها از مواد قالب گیری جدا شدند. قارچ های آسپرژیلوس، پنی سیلیوم، آلترناریا، کلادوسپوریوم و سپدونیم نیز از قارچ های آلوده کننده مواد مورد بررسی بودند. تفاوت بین میزان آلودگی باکتریال آلژینات ایرانی و آلژینات خارجی از نظر آماری معنی دار بود (001/0P=). با توجه به شمارش تعداد باکتری و قارچ موجود در هر گرم ماده قالبگیری (CFU/gr) تفاوت معنی داری بین مواد چهارگانه فوق از نظر تعداد کل باکتری و قارچ جدا شده در هر گرم آن مشاهده نشد (21/0P=).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که انواعی از آلودگی های باکتریال و قارچی و بعضا فرصت طلب از مواد قالب گیری آلژینات ایرانی و Speedex putty جدا شدند که نشان دهنده آلودگی این مواد می باشد.

    کلیدواژگان: مواد قالب گیری، آلژینات، باکتری، قارچ
  • ناصر گلشاه، حبیب حاجی میرآقا، سعید نوکار، سمیه ذیقمی صفحه 69
    زمینه و هدف
    Marginal fit (تطابق لبه ای) یک جنبه بسیار مهم از پروتزهای ثابت می باشد، زیرا باز بودن مارژین به میزان زیاد موجب افزایش تجمع پلاک، جریان مایع شیار لثه ای و تخریب استخوان و همچنین باعث ریزنشت، پوسیدگی های راجعه و بیماری های پریودنتال می شود. با توجه به اهمیت تطابق لبه ای در پروتزهای ثابت هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ای تطابق لبه ای فریم ورک های تمام سرامیکی با بیس زیرکونیا (Cercon) ساخته شده به 2 روش مختلف Direct scanning و Wax-up بود.
    روش بررسی
    یک عدد آنالوگ اباتمنت با قطر و ارتفاع 5/5 میلی متر به عنوان مدل آزمایشی انتخاب شد. بر روی مدل آزمایشی مربوطه، 20 عدد کور تمام سرامیکی Cercon به 2 روش مختلف ساخته شد (10 نمونه در هر گروه). در گروه اول که گروه Direct نامیده شد، اسکن مستقیم از مدل آزمایشی با استفاده از تکنیک Compter Aided Design/Computer Aided Manufacturing (CAD/CAM) انجام شد. سپس طراحی کور در کامپیوتر دستگاه انجام شده و دستگاه، کور طراحی شده را با تراش بلوک Cercon ساخت. در گروه دوم که گروه (CAM) Wax-Up نامیده شد، ابتدا روی مدل آزمایشی Wax-up انجام شده و سپس Wax-up انجام شده اسکن شد. دستگاه، کور را با توجه به ابعاد و شکل Wax-up با تراش بلوک Cercon ساخت. میزان عدم تطابق لبه ای هر کور ساخته شده، با کاربرد یک استریومیکروسکوپ (SZX9، Olympus، Japan) با بزرگنمایی 50 برابر و دوربین دیجیتالی متصل به آن(Mode TK، C1380E، JVC، Japan) و توسط Version 8 نرم افزار Adobe Photoshop CS اندازه گیری شد. داده ها به کمک آزمون T مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    متوسط عدم تطابق لبه ای در گروه Direct (95/3±2/85 میکرومتر) به طور معنی داری از گروه Wax-up (91/6±2/120 میکرومتر) پایین تر بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    میزان تطابق لبه ایی در سرامیک های زیرکونیا که به روش Direct scanning در مقایسه با نمونه هایی که با روش Wax-up ساخته شده بودند، بهتر و همگن تر بود.
    کلیدواژگان: تطابق لبه ای، تمام سرامیک، زیرکونیا، CAD، CAM، CAM
|
  • Fahime Tabatabaei Page 6
    Dentistry has been a field dominated by a constant improvement of synthetic biomaterials. Tissue engineering of tooth is coming to change the panel of the dental materials such as restorative materials and implants. Certainly, it is the largest transition in history of dental materials science in terms of accepting this new and exciting technology. The objective of this article is to present various implications of tissue engineering in different fields of dentistry. To achieve this goal, a review of the literature was carried out by using Medline database to search topics including "dental stem cells", "teeth tissue engineering", "regenerative dentistry", "oral surgery", "periodontal regeneration" and "regenerative endodontics". These searches were limited to articles published after the year 2000. On the basis of our literature review, we have found that although there are significant challenges in oral tissues engineering, engineered tissues will find many applications in dentistry within the next few years.
  • Arash Azizi, Samira Shah Siah, Asma Madhani Page 14
    Background And Aims
    Recurrent aphthous stomatitis (RAS) is the most common oral mucosal inflammatory disease. The frequency of RAS is as much as 20% in the general population. The cause of RAS is not yet fully understood. Antioxidant is a material which has ability to preserve molecules from damage and also can delay the start of it. The aim of this study was to compare saliva level of total antioxidant status (TAS) in RAS patients with that of normal subjects.
    Materials And Methods
    In this case-control study, 25 patients with aphthous stomatitis were considered as the case group and 25 healthy subjects as control group. The case and control groups were matched by sex and age. Total antioxidant status (TAS) saliva levels were measured in two groups by spectrophotometer. The data were analyzed with independent sample t-test.
    Results
    The mean and standard deviation of TAS in case group was 1.64±0.64 µmol/L and in control group was 1.49±0.3 µmol/L. There was not significant difference between case and control groups (P=0.464).
    Conclusion
    Results of this study showed that there was no statistically significant difference between RAS patients and healthy subjects in saliva antioxidant status levels.
  • Fateme Mokhtari, Alireza Ghate, Naieeme Ghafarian, Amir Mohammad Mahabadi, Alireza Razavi Page 19
    Background And Aims
    Working length determination and remaining this length is of great importance in root canal therapy. Recently, electronic apex locators are being used to determine working length and decrease the number of radiographs. The purpose of this study was to compare the sensitivity of Root ZX and Novapex electronic apex locators with radiography in a clinical study.
    Materials And Methods
    In this study, 73 single-canalled teeth of the patients referred to the endodontic department of the Yazd Dental School were evaluated. The access cavity was prepared and working length of the root canals were measured by using the apex locators: Root ZX and Novapex. The file was placed in the root canal and a periapical radiograph was taken using parallel technique. The working lengths obtained by apex locators were recorded and compared with those of radiographs. The data were analyzed by Pearson's correlation coefficient, Wilcoxon test and paired t-test.
    Results
    The exact measurement without any fault was 46.6% for Root ZX and 20.5% for Novapex compared to radiography. In the range of 0.5 mm fault, the results were 91.8% for Root ZX and 64.4% for Novapex compared to radiographic measurements. The difference between the average of the measured lengths by Root ZX and radiography was not significant (P=0.17). On the other hand, the results showed significant difference between the average of the measured lengths by Novapex and radiography (P=0.017). The difference between two apex locators was not significant (P=0.061).
    Conclusion
    Root ZX and Novapex with high accuracy are useful for determining working length of the root canals in pregnant patients with special anatomic conditions and patients with muscle disharmony. Therefore, the use of these apex locators combined with radiography is recommended in root canal treatment.
  • Jalil Modaresi, Mahdi Dastorani, Fazlolah Soleymani Najafabadi, Fatemeh Ezodini Page 27
    Background And Aims

    Radiographic examination is a necessary step in diagnosis of horizontal root fracture. The purpose of this study was to determine the sensitivity and specificity of single radiograph for detection of horizontal root fracture.

    Materials And Methods

    In this analytical-descriptive study, 30 human freshly extracted teeth were used. Using a hammer and clamp, the teeth were divided into two sections accidentally and then sections were attached together by cyanoacrylate glue. Two radiographs were taken; with and without a piece of human mandibular bone. Afterward, radiographs were analyzed by three expert dentists using a slide show device.

    Results

    The diagnostic sensitivity and specificity of single radiograph for detection of horizontal root fracture without bone was 100%, but in radiographs of teeth with bone was 82.7% and 100%, respectively.

    Conclusion

    Based on the results of this study, in most cases, the horizontal root fractures can be detected by a single periapical radiograph.

  • Abdolrahim Davari, Alireza Danesh Kazemi, Mosa Aboali Page 33
    Background And Aims
    When composite resin polymerizes, shrinkage stresses tend to produce gaps at the tooth/ restoration interfaces. Surface sealants may reduce or avoid problems related to the marginal interface. The aim of this study was to evaluate the effect of two different surface sealants (Fortify and Optiguard) on the microleakage of class V resin composite restorations.
    Materials And Methods
    Twenty three sound noncarious molars were collected. Totally, 45 Class V cavities with the occlusal margins in enamel and cervical margins in cementum were prepared in both buccal and lingual surfaces. The specimens were randomly assigned in three groups (15 cavities in each group) and then restored with a resin composite. After the finishing and polishing procedures, the restorations in each group were covered with a specific surface sealant, except for the control samples, which were not sealed. After placing restorations, the specimens were thermocycled and then immersed in a 50% silver nitrate solution (tracer agent) for four hours, sectioned longitudinally and analyzed for leakage using a stereomicroscope in a blind manner. The marginal microleakage was evaluated at the occlusal and cervical interfaces and compared among the three groups using the Kruskall-Wallis and the Mann-Whitney U tests.
    Results
    Microleakage was found in all groups at both occlusal and cervical margins. Significantly greater leakage was observed at the cervical margins compared to the enamel margins of the material groups (P=0.005). There was no statistically significant difference among the groups at occlusal margins (P=0.66). In the cervical region, Fortify showed improved results and statistically presented the lowest degree of microleakage (P=0.003).
    Conclusion
    The used sealant materials presented different rates of effectiveness and Fortify decreased marginal microleakage significantly.
  • Mohammad Reza Khami, Ensieh Akhgari, Anahita Moscowchi, Reza Yazdani, Simin Zahra Mohebbi, Afsaneh Pakdaman, Samane Razeghi Page 41
    Background And Aims
    The aim of the present study was to investigate self-perceived need to learn practice management and self reported knowledge in this regard among dentists.
    Materials And Methods
    A group of five academic staff members of Community Oral Health Department (Tehran Dental School) and four dentists formed an expert panel to develop the content of the course. This group developed a list of topics related to principles of successful dental practice. To investigate the necessity of educating the topics and self-assessed knowledge of the topics, a questionnaire was designed and administered to 55 volunteer dentists. Forty six dentists completed the questionnaire. T-test and Chi-square test were used for statistical analyses.
    Results
    Totally more than two-third of the dentists believed that a huge need exists for education of all the topics. The corresponded figure for such topics as ergonomics and medical emergencies was about 90%. About 80% of the dentists felt that they had a vast knowledge of safety and infection control. On the other hand, 54.3% of them reported weak knowledge regarding professional rules and regulations. Self-reported educational need and knowledge of the dentists did not show significant association with their age, gender, and work experience(P>0.05).
    Conclusion
    The dentists believed in the necessity of educating such topics and evaluated their knowledge as deficient in these areas. This shows the necessity of developing courses on these topics.
  • Hadi Ghasemi, Mohammad Reza Khami Page 48
    Background And Aims
    The present study aimed to evaluate the barriers to the production of scientific dental articles in dental schools in Iran based on the opinions of dental postgraduate students.
    Materials And Methods
    A self-administered questionnaire was distributed among postgraduate students of all Iranian dental schools in June 2010. The respondents rated their agreement with eight sentences about what hinder them from producing scientific dental articles based on a 5-grade Likert scale. The data were analyzed usingChi-square test.
    Results
    Totally, 270 filled questionnaires from 14 dental schools were received. Of all respondents, 53% were male, the mean age were 29.6 ± 3.8. About half of the respondents reported at least one published article. Less than half of the respondents reported producing an article from undergraduate thesis; more women than men and more younger than older students (P<0.03). About two-third of the respondents rated absence of an English editing center, no financial incentives, no appropriate environment, and no competency for scientific writing as most prevalent barriers to the production of scientific dental articles.
    Conclusion
    To expand the share of Iran in the production of scientific dental documents, the potential of postgraduate dental students must be regarded and suitable condition for scientific writing must be provided. Specifically, based on the findings of the present study, provision of an English editing facility, establishing financial incentives, and providing the students with appropriate environment and efficient scientific writing education are of utmost importance.
  • Afsaneh Pakdaman, Parisa Aref Page 56
    Background And Aims
    High level of caries was reported in pre-school children at the national level. Due to importance of focusing on high-risk children, this study was carried out to evaluate an oral health promotion program designed for Ameneh orphan center.
    Materials And Methods
    Two centers were chosen and assigned to intervention (Ameneh orphan center) and comparison (Shobeir orphan center). Dental examination has been carried out using dental mirror and blunt probe under artificial light and dmfs index was recorded. Health promotion program including topical fluoride application after dental treatment as well as power point education session for caregivers was delivered in intervention group. Children in the other center were only received routine dental treatment. Data were analyzed using Mann-Whitney and regression tests.
    Results
    79 children in the intervention group and 51 children in comparison group were evaluated in the study. The mean age of children in the intervention group was 4.7 (SD=1.6) and in the comparison group was 4.6 (SD=1.2). The dmfs index in the intervention and comparison groups was 6.86±10.23 and 8.75±12.42 (NS), respectively. The mean dmfs after intervention in the intervention group was 7.93±11.21 and in the control group was 9.88±12.51, which showed no significant difference (P>0.05). Comparison in subgroups showed that the mean dmfs in the group received fluoride varnish in addition to complete dental treatment was significantly less than the comparison group (P<0.05). Controlling the effect of baseline caries and age on the outcome variable with regression analysis showed that the effect of baseline caries should be considered when comparing two groups.
    Conclusion
    Oral health promotion programs including topical fluoride application can be used in high-risk groups of children.
  • Abbas Ali Jafari, Mohammad Hosein Lotfi Kamran, Abbas Falah Tafti, Esmaiel Kheirkhah Page 62
    Background And Aims

    Since impression materials usually contact with saliva, blood, and oral soft tissues, their microbial contamination are harmful in immunocompromised patients. The aim of the present study was to determine the bacterial and fungal contamination in common impression materials.

    Materials And Methods

    In current lab trial study, 5 different samples from each 4 impression materials were homogenized in 1 ml Tween 80 and then 100µl of each sample were cultured onto blood agar, EMB, or sabouraud dextrose agar. Bacterial and fungal cultures were incubated at 37º C and 30º C, respectively. The isolated bacterial and fungal colonies were enumerated and identified using specific diagnostic media and tests. Data were analyzed using Kruskal-Wallis test.

    Results

    Totally 75% of samples had one or several bacterial contaminations. Iranian alginate and Speedex (putty) were the most contaminated samples. On the other hand, Speedex (light body) and foreign alginate showed lower contamination. Species of Micrococcus, Staphylococcus, Bacilluses, Corynebacteria, gram negative Citrobacter, Actinomycetes and Neisseria were isolated from the analyzed impression materials. Aspergillus, Penicillium, Alternaria, Cladosporium and Sepdonium were the fungi isolated from impression materials. Statistical significant difference was shown between bacterial contamination of Iranian and foreign alginates (P=0.001). There was no statistical significant differences between the bacterial and fungal isolated colonies (CFU/gr) of 4 tested impression materials (P=0.21).

    Conclusion

    Several opportunistic bacteria and fungi were isolated from impression materials especially from Iranian alginate and Speedex putty which indicated their contamination.

  • Naser Golshah, Habib Hajimiragha, Saeed Nokar, Somayeh Zeighami Page 69
    Background And Aims
    Since a large marginal opening allows more plaque accumulation, gingival sulcular fluid flow and bone loss, microleakage, recurrent caries and periodontal disease, marginal fit is of great importance in fixed restorations. The aim of this study was to compare the marginal fit of zirconium-based all ceramic (Cercon) frameworks, made by two different approaches (Direct and Wax-up scanning).
    Materials And Methods
    An abutment analog, with 5.5 mm width and height, was selected as an experimental model. Twenty all ceramic cores were made for this model (10 specimens per each group). In the first group (Direct), experimental models were scanned directly using Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing (CAD/CAM). The core was then designed with the aid of a computer and machined. In the second group (Wax-up or CAM) a wax-up pattern was made on the experimental model and then scanned and milled from Cercon blocks. The marginal discrepancy of each specimen was recorded using a stereomicroscope (SZX9, Olympus, Japan) and digital camera (Mode TK, C1380E, JVC, Japan) and then measured by Adobe Photoshop CS software. The data were analyzed using T-test.
    Results
    Mean marginal discrepancy of Direct group (85.2±3.95 µm) was significantly less than that of Wax-up group (120.2±6.91 µm).
    Conclusion
    Improved marginal fit of zirconia ceramics was found with the direct model scanning compared with that of Wax-up scanning using CAD/CAM.