فهرست مطالب

تحقیقات منابع آب ایران - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1390)

مجله تحقیقات منابع آب ایران
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید علیمحمدی، عباس افشار صفحه 1
    سیستم ذخیره سیکلی، سیستمی است ترکیبی، متشکل از دو زیرسیستم آب سطحی و آب زیرزمینی که تامین نیازهای تعهد شده را با تشکیل یک حلقه تعاملی بینابینی به وجود می آورد. جهت مدل سازی این سیستم ها لازم است ارتباط هیدرولیکی بین کلیه مولفه های آن مد نظر قرار گیرد. در این مقاله مبانی و فرمول بندی مدل بهینه سازی طراحی سیستم ارائه گردیده است. بهینه سازی پارامتر گسترده طراحی سیستم ذخیره سیکلی مورد توجه قرار گرفته و از فرم اصلاح شده و تعمیم یافته روش ماتریس پاسخ واحد جهت اتصال مدل شبیه سازی آب زیرزمینی، به مدل بهینه سازی طراحی سیستم استفاده شده است. در سیستم ذخیره سیکلی حاضر علاوه بر تعامل طبیعی و فیزیکی بین دو زیر سیستم آب سطحی و زیرزمینی، رابطه دیگری نیز از طریق یک فرمان بهره برداری بهینه بین این دو زیر سیستم برقرار می باشد. جهت آزمون مدل ارائه شده، از یک سیستم ذخیره سیکلی ساده فرضی استفاده شده است. در ادامه براساس اطلاعات رودخانه و آبخوان دشت ابهر، مطالعه موردی انجام گرفته است. جهت حل مدل از نرم افزار LINGO استفاده گردیده است. حل مدل ضمن تعیین سطح بهینه توسعه هر بخش از سیستم، اندرکنش و تعامل بخش های مختلف را جهت تعیین نیازهای متفاوت نتیجه می دهد. نکته قابل توجه اینکه نتایج بهره برداری بهینه در برخی از بخش های سیستم با رویکرد بهره برداری معمول متفاوت است.
    کلیدواژگان: سیستم ذخیره سیکلی، بهره برداری تلفیقی، تغذیه مصنوعی، بهینه سازی پارامتر گسترده، برنامه ریزی غیرخطی
  • نوید قاجارنیا، امید بزرگ حداد، صلاح کوچک زاده صفحه 21
    طراحی اولیه شبکه های توزیع آب شهری برای دوره طرح مورد نظر و همچنین طراحی فاز ترمیم و نگهداری آن ها عموما به طور کاملا جداگانه انجام می شوند. در حالیکه به نظر می رسد تاثیر طراحی اولیه بر شرایط موجود در دوران بهره برداری و تصمیمات اتخاذ شده در فاز ترمیم و نگهداری کاملا غیر قابل انکار است. در این تحقیق با تلفیق دو فاز طراحی اولیه و فاز ترمیم و نگهداری شبکه ها، روش جدیدی برای طراحی و ترمیم توام شبکه های آبرسانی ارائه شده است. این روش که طراحی پویای شبکه های توزیع آب شهری نامیده شده است، قادر به ارائه گزینه های کم هزینه تر و در عین حال مطمئن تر در مقایسه با طراحی و ترمیم جداگانه شبکه هاست. برای این منظور ابتدا یک شاخص اطمینان پذیری جدید بر مبنای منطق فازی ارائه می شود. سپس با توسعه الگوریتم چند هدفه جفت گیری زنبور عسل و به کارگیری آن در طراحی پویای چند معیاره دو شبکه به کار رفته در تحقیقات دیگران، نتایج نهایی به دست می آید. این نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت طراحی پویا بر کاهش هزینه ها و همچنین افزایش اطمینان پذیری سیستم می باشد.
    کلیدواژگان: طراحی پویا، بهینه سازی چند هدفه، شاخص اطمینان پذیری فازی، الگوریتم MOHBMO، شبکه آبرسانی
  • مجید دلاور، سعید مرید، نجمه نیکبخت صفحه 41
    مطالعه مناطق کوهستانی برفگیر و تعیین ارتفاع و بودجه برفی آنها از جنبه های مختلف، مانند بررسی آورد رودخانه و کنترل بهمن حائز اهمیت است. اما کمبود داده و دقت کم مدل های مرسوم در شبیه سازی توزیعی این حوضه ها، همواره از موانع جدی در چنین تحلیل هایی است. مطالعه حاضر به توسعه و ارایه الگوریتم مناسب به منظور شبیه سازی بودجه برفی، در شرایط مواجهه با کمبود داده می پردازد و برای محاسبه مقادیر ارتفاع و ذوب برف و رواناب ناشی از آن مدل توزیعی ارائه می دهد. در این راستا با توجه به معادله بیلان برفی و الگوریتم ذوب برف SRM، بودجه برفی منطقه به صورت توزیعی محاسبه می شود. به منظور افزایش دقت نتایج نیز در محاسبه ذوب برف از تابش تصحیح شده بر مبنای شیب و جهت، توسط الگوریتم SWIFT استفاده گردید. این مدل سپس به مدل SWAT وصل شده تا ضمن بهره گیری از الگوریتم تولید داده آن، رواناب حوضه نیز محاسبه گردد. مقایسه نتایج حاصل از مدل با داده های مشاهداتی در حوضه امامزاده داوود حاکی از دقت قابل قبول و کارایی مناسب آن در حوضه های کوهستانی می باشد.
    کلیدواژگان: مدل توزیعی، ذوب برف، ارتفاع برف، الگوریتم SRM، الگوریتم SWIFT، امامزاده داوود
  • علی رحیمی خوب، علی محمودی صفحه 51
    تبخیر- تعرق واقعی یکی از مولفه های اصلی چرخه آب در طبیعت بوده و تعیین دقیق آن در بسیاری از مطالعات مانند بیلان آبی حوضه، برنامه ریزی و مدیریت منابع آب مهم می باشد. به دلیل اثرات متقابل عوامل متعدد اقلیمی و گیاهی، پدیده تبخیر- تعرق پیچیده و غیر خطی است و لذا برای برآورد آن بر پایه داده ها و عناصر هواشناختی دیگر، باید از مدل های ریاضی پیشرفته استفاده کرد. در این مقاله، حداقل داده های هواشناسی لازم برای برآورد تبخیر- تعرق واقعی یکی از حوضه های معرف ایران، با استفاده از مدل های شبکه های عصبی مصنوعی بررسی شد. برای این منظور چهار نوع مدل شبکه عصبی با استفاده از ترکیب پارامترهای مختلف هواشناسی ساخته و نتایج آنها با مقادیر بدست آمده از روش بیلان آبی مقایسه شدند. نتایج نشان داد، پارامترهای دمای بیشینه و کمینه هوا، رطوبت نسبی و سرعت باد، حداقل داده های هواشناسی مورد نیاز برای برآورد تبخیر- تعرق هستند. میانگین جذر مربعات خطاها (RMSE) و ضریب تعیین (R2) بین مقادیر بدست آمده از مدل شبکه عصبی با ورودی های فوق و مقادیر واقعی به ترتیب 17/0 میلی متر در روز و 95/0 تعیین شدند. ترسیم مقادیر برآورد شده و واقعی نشان داد، خطای82 درصد از داده ها کمتر از 15 درصد است.
    کلیدواژگان: تبخیر، تعرق واقعی، شبکه های عصبی مصنوعی، داده های هواشناسی، حوضه معرف امامه
  • حمزه نور، سیدحمیدرضا صادقی صفحه 62
    فرسایش خاک و تولید رسوب در حوضه های آبخیز از جمله عوامل محدود کننده استفاده پایدار از اراضی و منابع آب می باشد. در این راستا تهیه رسوب-نگارها به منظور اندازه گیری دقیق مقدار تولید رسوبات معلق در حوضه های آبخیز ضروری می باشد. لیکن تهیه رسوب نگارها در سطح حوضه های آبخیز دشوار و هزینه بردار است. از این رو مدل سازی تغییرات زمانی رسوب معلق بر اساس خصوصیات زودیافت و موجود فیزیوگرافی و بارش، روشی مناسب در تبیین اقدامات حفاظت آب و خاک محسوب می شود. در این راستا تهیه رسوب-نگارهای مصنوعی در قالب رسوب نگارهای واحد لحظه ای شیوه کاربردی و قابل استفاده برای حوضه های آبخیز فاقد اطلاعات تفصیلی دبی و رسوب تلقی می-شود. حال آن که ارزیابی عمل کرد آن ها در سطح حوضه های آبخیز با شرایط مختلف کم تر مورد توجه قرار گرفته است. به همین منظور تحقیق حاضر به-منظور مدل سازی رسوب نگار واحد لحظه ای در حوضه آبخیز کجور در شرق شهرستان نوشهر با مساحت حدود 500 کیلومتر مربع صورت پذیرفت. در این روش با استفاده از آب نگار واحد لحظه ای، توزیع غلظت رسوب و رسوب مازاد، رسوب نگار مصنوعی رگبارها تهیه گردید. هم چنین برای دست یابی به رسوب نگار مشاهده ای، نمونه برداری از جریان رودخانه کجور در زمان وقوع هشت رگبار اتفاق افتاده طی دوره تحقیق در سال 1387 مد نظر قرار گرفت. نتایج مقایسه رسوب نگار مصنوعی و مشاهده ای بیانگر آن بود که روش مذکور با توجه به متوسط خطای تخمین 764، 111، 750 و 101 درصد به ترتیب در برآورد مقادیر اوج، زمان تا اوج، کل رسوب و زمان پایه رسوب نگار قادر به شبیه سازی هیچ یک از مولفه های رسوب نگارهای مشاهده ای حوضه آبخیز مورد مطالعه نبوده است.
    کلیدواژگان: رسوب نگارمصنوعی، رسوب نگار واحد لحظه ای، رسوب معلق، حوضه آبخیز کجور
  • مجید آزادی، محمدرضا شیرغلامی، سهراب حجام، فاطمه صحراییان صفحه 71
    با اینکه امروزه مدل های پیش بینی عددی وضع هوا پیشرفت قابل توجهی کرده-اند اما هنوز پیش بینی دقیق بارش نقطه ای، بسیار مشکل و چالش برانگیز است. همواره تلاش بر این بوده است که پیش بینی بارش به صورت دقیق تری با بهبود شرایط اولیه و پیکربندی مدل های پیش بینی عددی وضع هوا به دست آید. به این منظور تصحیح برونداد مدل یکی از راه هایی است که می توان انجام داد. در این پژوهش مدل میان مقیاس WRF با دو دامنه با گام های شبکه ای 45 و 15 کیلومتر برای یک دوره 6 ماهه از اول نوامبر 2008 تا 30 آوریل 2009 اجرا شده است. سپس برونداد مدل برای بارندگی های 24 ساعته با دو روش بهترین برآوردگر ساده و روش میانگین متحرک برای 205 ایستگاه هواشناسی همدید کشور تصحیح و پس پردازش شده است. داده های سه ماه اول برای آموزش و بقیه داده ها برای آزمون و مقایسه استفاده شده است. نمایه های آماری مانند درجه موازنه جرم، میانگین مطلق خطا و امتیاز مهارتی متناظر با آن برای پیش بینی های خام و بهبود یافته برای نشان دادن بهبود نتایج، محاسبه و مقایسه شده است. نتایج نشان داد که هر دو روش پس پردازش، برونداد مستقیم مدل را بهبود می بخشند؛ به گونه ای که میانگین مطلق خطا برای ایستگاه های مختلف در روش میانگین متحرک، بین 5 تا 50 درصد (با میانگین در حدود 25%) و در روش بهترین برآوردگر ساده به طور میانگین در حدود 13% بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: پس پردازش، راستی آزمایی، میانگین متحرک، بهترین برآوردگر ساده، مدل میان مقیاس WRF
  • حسن درخشان، ناصر طالب بیدختی صفحه 82
    از طریق نگاشت داده های موجود بارندگی می توان به درونیابی و نگاشت داده های ناقص بارندگی که اطلاعات بارندگی بدلایلی در آنها ثبت نشده است پرداخت. در این مقاله برای تکمیل داده های ناقص ازپنج روش درونیابی مبتنی بر توابع پایه شعاعی در یک محدوده سطح واحد استفاده شده است. برای یافتن روش مناسب درونیابی، مقدار ضریب ثابت کمینه کننده خطا (ضریب شکلC) طی یک روش اعتبار سنجی بهینه یابی از سه نمونه از توابع آزمون که در آن محدوده مورد مطالعه بصورت شبکه های مربعی 1/0 متری تا 5/0 متری در مربع با ابعاد واحد انتخاب شده اند و در اینجا حکم مشاهدات را دارند، استفاده شده است. با داشتن این ضریب شکل خاص میزان بدست آمده برای تداوم بارندگی محاسبه شده و با کارهای دیگر که در این زمینه انجام شده مقایسه به عمل آمده و به منظور بررسی دقت روش تخمین و انتخاب روش نهائی از روش های کنترل آماری شامل خطای متوسط مربعی نرمال 1(NMSE)، درصد متوسط خطای تخمین 2(PAEE) و یا مربع ضریب همبستگی3(R2)، استفاده شده است. به صورت عددی نشان داده شده است که میزان بهینه ضریب شکل بستگی به توزیع تعداد ایستگاه ها بر روی سطح واحد و نحوه شبکه بندی دارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که با افزایش تعداد ایستگاه مشاهده ای در دامنه مورد نظر اختلاف محاسبات با مشاهدات (توابع آزمون) بسیار کمتر می شود در ادامه مقدار بارندگی در یک ایستگاه خاص کاملا انتخابی در درون دامنه بغیر از ایستگاه های منظم موجود، یعنی ایستگاه واقع درنقطه (35/0،25/0) Z نیز از دو طریق توابع آزمون و محاسبات بدست آمد و نتایج بسیار رضایت بخشی حاصل گردید و پیشنهاداتی برای ادامه تحقیق داده شد.
    کلیدواژگان: توابع پایه شعاعی، نگاشت بارندگی، ضریب شکل، شبکه بندی، نقاط همسایگی
  • یوسف حسن زاده، حبیب حکیم زاده، شیوا عیاری صفحه 95
    در این مقاله الگوی جریان اطراف پایه هایی با مقاطع دایره، دوکی، بیضی، مستطیلی، مربعی و مستطیلی گرد گوشه (مستطیل- دایره) به صورت سه بعدی، با استفاده از نرم افزار Fluent شبیه سازی شده است. این نرم افزار معادلات جریان را به روش حجم محدود و الگوی مرکزیت سلول حل می نماید، جهت شبکه بندی میدان محاسباتی از شبکه های منشوری استفاده شده است. این شبکه ها با استفاده از پیش پردازندهGambit، تولید شده و سپس میدان محاسباتی با نرم افزار Fluent تحلیل شده است. در مدلسازی سه بعدی، جهت لحاظ نمودن اثر سطح آزاد روش حجم سیال1 (VOF) استفاده شده است. آشفتگی جریان با استفاده از مدل در محاسبات وارد شده است. در مدلهای سه بعدی مطرح شده، تغییرات پروفیل سطح آب و اثر تغییر شکل پایه ها در کاهش میزان تنش برشی و در نتیجه کاهش آبشستگی بررسی شده است. نتیجه محاسبات گویای آن است که مقطع دوکی و بیضی شکل بهترین نوع مقطع در کاهش تنش برشی و در نتیجه کاهش آبشستگی اطراف پایه می باشد. در این مقاطع جریان از اطراف پایه به آرامی می گذرد و آشفتگی زیادی در جریان به وجود نمی آید و جریان برگشتی که یکی از عوامل مهم آبشستگی می باشد در مقطع دوکی شکل دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: پایه پل دایره ای، پایه پل دوکی شکل، روش حجم محدود، مدل عددی، تنش برشی، نرم افزار Fluent
  • یادداشت فنی
  • غلامعباس بارانی، مصطفی یعقوب زاده، ابوالفضل اکبرپور صفحه 106
    استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور به منظور تخمین رواناب حوضه آبریز در سالهای اخیر افزایش یافته است. در این تحقیق، نقشه شماره منحنی رواناب حوضه آبریز منصورآباد بیرجند به کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)، تصاویر ماهواره لندست و سنجش از دور هندوستان (IRS) بر اساس فاکتورهایی مانند پوشش گیاهی، کاربری اراضی، گروه هیدرولوژی خاک و شرایط هیدرولوژیکی منطقه تهیه گردید. نقشه پوشش گیاهی به کمک شاخص تفاوت پوشش گیاهی نرمال شده (NDVI)، نقشه کاربری اراضی حوضه با استفاده از داده های ماهواره ای و نقشه گروه هیدرولوژیکی خاک به کمک بازدیدهای صحرائی و نقشه های خاک، شیب، زمین شناسی و کاربری اراضی حوضه تهیه گردید. نتایج نشان داد که در طی سالهای 2002 تا 2006، تراکم پوشش گیاهی حوضه کاهش یافته و مقادیر شماره منحنی و پتانسیل تولید رواناب حوضه افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: شماره منحنی رواناب، سنجش از دور هندوستان، سامانه اطلاعات جغرافیایی، شاخص تفاوت پوشش گیاهی نرمال شده
|
  • S. Alimohammadi, A. Afshar Page 1
    A cyclic storage system integrates a surface water subsystem (i. e.، river and surface reservoir) with a groundwater subsystem (i. e.، aquifer) in an interactive loop to satisfy prespecified demands. Modeling these systems need to consider the hydraulic relationship between all components. This paper presents an optimization model for design and operation of a cyclic storage system. A generalized and modified unit response matrix method is developed and embedded into the optimization model to develop design and operation parameters. This method were also used to create the link between the groundwater simulation model and the system optimization model to compute system responses to different excitations. Solution to the proposed model، in addition to the design parameters، provides the optimal operation for the defined cyclic storage system. The Abhar River and Aquifer، Iran، were used as case study. One of the key results of this study is that the release from the surface reservoir does not necessarily follow a storage rule curve as might be expected in a single reservoir system.
    Keywords: Cyclic storage system, Conjunctive use, Artificial recharge, Distributed parameter optimization, Nonlinear programming
  • N. Ghajarnia, O. Bozorg Haddad, S. Kouchakzadeh Page 21
    In water distribution networks the initial and rehabilitation design are usually perform separately. However, it seems that the influence of the initial design upon the future condition of the network performance during operational years and rehabilitation activities are undeniable. Therefore, by combining the initial and rehabilitation designs, a new method is presented in this paper. This method called Dynamic Design of water distribution networks is capable of introducing cheaper and more reliable long term designs in comparison with normal initial design and rehabilitation design of networks. To assess this method, a fuzzy reliability index is introduced. Then by developing the multi objective version of the honey-bee mating optimization algorithm and applying it on two sample networks, final results of the multi objective dynamic design method is presented. Finally, this paper showed the positive performance and influence of dynamic design method on decreasing the design costs and increasing system reliability.
    Keywords: Dynamic design, Multi objective optimization, Fuzzy Reliability Index (FRI), MOHBMO algorithm, Water distribution network
  • M. Delavar, S. Morid, N. Nikbakht Page 41
    Study of the snowpack in the mountainous catchments is important from different aspects including the assessment of river yield or the avalanche control. Lack of data and low accuracy models for distributed simulation, especially on issues related to snow depth and cover, are however serious obstacles in such analysis. This research aimed to develop an appropriate algorithm for snowmelt and snow pack distributed simulation, in ungauged snow capped catchments. In this regard the snowpack of the region was spatially simulated, using snow balance equation and SRM (Snow Runoff Model) snowmelt algorithm. Additionally, the SWIFT algorithm was embedded in the model incorporating slope and aspect for calculation of radiation. Finally, the model is linked to the SWAT model to use its data generation capabilities and also calculate runoff. Comparison of the model with observation data in Imamzadeh Davoud catchment, Iran, showed acceptable performance of developed algorithm in mountainous basins relying only on readily available data.
    Keywords: Distributed model, Snow melt, Snow depth, SRM algorithm, SWIFT algorithm, Imamzadeh Davood
  • A. Rahimikhoob, A. Mahmoodi Page 51
    Actual evapotranspiration (ETa) is one of the major components in the hydrologic cycle and its accurate estimation is of paramount importance for many studies concerning hydrologic water balance and water resources planning and management. Evapotranspiration is a complex nonlinear phenomenon depending on several interacting climatological and crop factors. This paper determines the minimum climatic data required for estimating ETa in a representative catchment (Emame, Iran) using artificial neural networks (ANNs) technique. Four combinations of weather parameters were considered as input data and the resulting values of ETa were analysed and compared with those of water balance method. The study indicated that maximum and minimum air temperature, relative humidity, and wind speed are the minimum climatic data required for estimating ETa. With these input data, the root mean square error (RMSE) and the coefficient of determination (R2) for the comparison between observed and estimated ETa are 0.17 mm d-1 and 0.95, respectively,. Plotting measured values of ETa versus predicted values suggests that 82 percent of the values lie within a scatter of ±15%.
    Keywords: Actual evapotranspiration, Artificial neural networks, Meteorological data, Emame representative catchment
  • M. Azadi, M. R. Shirgholami, S. Hajjam, F. Sahraian Page 71
    Despite the fact that the quality of forecasts from numerical weather prediction (NWP) models has increased in recent years, yet exact forecast of precipitation is a difficult and challenging task. In order to obtain more accurate precipitation forecasts, efforts have been made to improve the models, formulations, and the accuracy of the initial conditions. One important alternative is to improve the model output via postprocessing. In this paper, the WRF model was applied for a six month period from 1 November 2008 to 30 April 2009 with two nests using 45 and 15 Km grid. The model outputs were then postprocessed for 24-hour precipitation forecasts for 205 synoptic stations over Iran using two methods of the moving average (MA) and the best easy systematic estimator (BES). Data for the first three months were used for training and the rest of data were used for the test and comparison. Statistical scores including degree of mass balance (DMB), mean absolute error (MAE) and its corresponding skill score were calculated for both direct and postprocessed outputs. Results showed that both methods improve the direct outputs of the model. The MA method decreased MAE for different stations from 5 to 50 percent. The mean of MAE decrease for all stations was about %25. In the BES method the average value of MAE for all stations is around 13 percent.
    Keywords: Postprocessing, Verification, Moving average, Best easy systematic estimator, WRF model
  • H. Derakhshan, N. Talebbeydokhti Page 82
    In many water engineering studies, there is a need to fill lost rain data using mapping tools. In this research this has been done by 5 types of RBFs; the data used were extracted by 3 test functions in which the support domain varied from 0.1 by 0.1 meter net to 0.5 by 0.5 meter net with different numbers of stations in a unit area domain. The c parameter was optimized by cross validation method and the Normalized Mean Square Error (NMSE), Percent Average Estimation Error (PAEE) and Coefficient of determination (R2) were the statistical controlling tools for choosing suitable RBF function type. Compared to other works in literature, this work had a better performance in mapping. It is also shown that the c parameter that optimizes the RBF function is highly dependent on the support domain size; the finer the resolutions of support domain, the better the results achieved. The attribute was also found for an arbitrary station point, Z (0.25, 0.35) to show the model capability for an irregular domain. This work may be compared with meshless methods for further research.
    Keywords: RBFs, Mapping, Shape parameter, Support domain, Resolution
  • Y. Hassanzadeh, H. Hakimzadeh, S. Ayari Page 95
    In this paper, the 3-D flow pattern around the pier with different sections is simulated using Fluent software. The pier sections modeled in this study included circular, spindle, oval, rectangular, square, and combined (rectangle - circle) sections. The software solves the flow equations using finite volume and pattern of cell centralism. Prismatic networks were used for computational lattice field. These networks were produced using the pre-processor Gambit. The computational field was then analyzed using the Fluent software. The Fluid Volume Method (VOF) is used to involve the free surface in three-dimensional modeling. Flow turbulence has been entered in the calculations using k – e model. In three-dimensional models, the effect of changes in water surface profiles and piers shape were investigated on decreasing shear stress and thus reducing scouring. The results indicated that spindle and elliptical cross sections have the largest effect in reducing shear stress and thus scouring around piers. The low velocity flow is formed around these piers and no large disturbance and no return flow, as important factors in scouring, are observed for spindle shaped piers.
    Keywords: Circular pier, Spindle shape pier, Finite volume method, k–e Numerical model, Shear stress, Fluent software
  • G.A. Barani, M. Yaghoubzadeh, A. Akbarpour Page 106
    Geographic information systems and remote sensing techniques have been increasingly applied in watershed runoff estimation in recent years. In this research, the runoff curve number map of Birjand’s Mansourabad watershed, eastern Iran, was prepared using geographic information system (GIS), landsat images, and the Indian remote sensing (IRS) images based on the factors of hydrologic soil group, land use, land cover, and the hydrologic conditions. The land cover map was determined using Normalized Difference Vegetation Index, (NDVI); the watershed land use map was produced by satellite data; and the hydrologic soil group map was produced using field survey and watershed soil, slope, geology, and land use maps. Results showed that during the period of 2002 to 2006, land coverage density has decreased and consequently the curve number of watershed and its runoff production potential has increased.
    Keywords: Runoff curve number, Indian remote sensing, Geographic information system, NDVI