فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال دهم شماره 6 (پیاپی 41، بهمن و اسفند 1391)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دهم شماره 6 (پیاپی 41، بهمن و اسفند 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/13
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سمانه باقریان، فریبا برهانی، عباس عباس زاده صفحه 741
    پیش زمینه و هدف
    برقراری خط وریدی (گذاشتن کاتتر وریدی) یکی از رایج ترین رویه های تهاجمی است که سبب ایجاد درد در کودکان می گردد. درد ناشی از تزریقات در کودکان به اندازه ای اهمیت دارد که آن را استرس آورترین جنبه بیماری خود بیان می کنند. روش های دارویی و غیر دارویی مختلفی برای پیشگیری و کاهش درد وجود دارد. از جمله اقدامات غیر دارویی برای کاهش درد انحراف فکر می باشد.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی می باشد. نمونه پژوهش شامل 60 کودک 12-6 ساله مبتلا به تالاسمی دارای پرونده در مرکز تالاسمی بودند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول حباب سازی و در گروه دوم تمرین تنفس منظم انجام شد. ابزارهای گردآوری کننده اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس بررسی علائم رفتاری درد کودکان و مقیاس عددی درد بود. آنالیز داده ها با استفاده از روش های تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میانگین نمره درد در دو گروه آزمون تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0 >. P) تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که رابطه معنی داری معکوسی بین سن و درد بر اساس مقیاس عددی درد وجود داشت (rho=-0.278)،(p < 0.05) علاوه بر این بر اساس مقیاس رفتاری درد نیز اختلاف معنی داری و معکوسی مشاهده شد (rho=-0.359)،(p < 0.01). ضریب همبستگی اسپیرمن ارتباط معنی داری را بین دو معیار عددی و رفتاری نشان داد که نشان از ارتباط مستقیم و معنی دار بین این دو متغیر دارد (rho=-0.674)،(p < 0.001).
    بحث و نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش روش های انحراف فکر تمرین تنفس منظم و حباب سازی می تواند درد رویه های تزریقی را در کودکان کاهش دهد.
    کلیدواژگان: درد، حباب سازی، تمرین تنفس منظم، روش های انحراف فکر
  • فرزانه باقریه، معصومه همتی مسلک پاک، حمیدرضا خلخالی صفحه 749
    پیش زمینه و هدف
    آموزش بالینی یک بخش اساسی و مهم در آموزش پرستاری می باشد. آموزش بر اساس شیوه پییرمنتورینگ می تواند یک وسیله کمکی مفید در آموزش مهارت های بالینی باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر اجرای برنامه پییرمنتورینگ بر عملکرد بالینی دانشجویان ترم دوم پرستاری در دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی 44 نفر از دانشجویان ترم دوم پرستاری که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت سرشماری انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (21) و مداخله (23) تقسیم شدند. دانشجویان گروه مداخله علاوه بر آموزش مرسوم تحت آموزش بالینی بر اساس شیوه پییرمنتورینگ قرار گرفتند، به طوری که به ازای هر 5-4 نفر یک دانشجوی ترم 7 پرستاری به عنوان پییرمنتور نقش راهنمایی و حمایت دانشجویان را بر عهده گرفت. عملکرد بالینی دانشجویان قبل و بعد از آموزش با چک لیست مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های آماری خی دو، تی مستقل، من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد عملکرد بالینی در دانشجویان گروه مداخله که بر اساس پییرمنتورینگ آموزش دیده بودند به طور معنی داری بهتر از دانشجویان گروه کنترل بود (001/0 P=). در مقایسه دو گروه، تفاضل میانگین نمرات عملکرد بالینی دو گروه بعد از مداخله دارای تفاوت معنادار آماری بود (001/0 P=).
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش بر اساس شیوه پییرمنتورینگ بیش از روش مرسوم منجر به ارتقای عملکرد بالینی دانشجویان پرستاری می شود. بنابراین پیشنهاد می شود از این روش در آموزش بالینی استفاده شود.
    کلیدواژگان: برنامه پییرمنتورینگ، عملکرد بالینی، دانشجویان پرستاری، آموزش بالینی
  • حسین جعفری زاده، حسین حبیب زاده، یوسف محمدپور، حمیده خلیل زاده، داود رسولی، علیرضا رحمانی، سهیلا آهنگرزاده رضایی، غلامرضا مختاری صفحه 758
    پیش زمینه و هدف
    رشد هر کودک در مقابل عواملی مثل بیماری و تغذیه بسیار حساس است و حساس ترین معیار رشد، وزن است.با اندازه گیری وزن و پایش رشد هر کودکمی توان سوء تغذیه و یا بیماری ها را قبل از آنکه نشانه های آن آشکار شود و یا عوارض بعدی روی سلامت کودک بگذارد کشف نمود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع تحلیلی با طرح مورد شاهدی است که به صورت مقطعی بر روی 445 کودک 6 تا 24 ماهه که روشنمونه گیریبه صورت در دسترس و تعیین مراکز به صورت تقسیم بندیخوشه ای با طرح تقسیم اپیدمیولوژیک نقشه نقطه ای انجام گردید. اطلاعات از طریق پرسشنامه ی مدون پژوهشگر ساخته،جمع آوری و با نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مهم ترین متغیرهایتاثیرگذار بر رشد نامطلوب در این مطالعه می توان به وزن کم هنگام تولد، چندقلویی بودن، تعداد حاملگی ها و کاهش برخورداری از تغذیه با شیر مادر اشاره کرد. همچنین می توان با استناد به یافته ها متذکر شد که ارتباط آماری بسیار معنی داری با افزایش میزان تحصیلات مادر و کاهش بروز رشد نامطلوب در این مطالعه یافت شد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه می تواند باعث ارتقا مراقبت های بهداشتی اولیه در هرم سنی 6 تا 24 ماهه گردد فلذا رعایت مهم ترین عوامل موثر در رشد نامطلوب در مراکز بهداشتی درمانی باعث پیشگیری از بروز مشکلات مربوطه گردد.
    کلیدواژگان: مولفه های تاثیر گذار، رشد نامطلوب و کودکان
  • زهرا جمال آبادی، سکینه سبزواری*، محمدرضا بهانشی صفحه 765
    پیش زمینه و هدف

    نوزادان بخش مراقبت های ویژه تحت مداخلات تهاجمی و دردناک قرار می گیرند. درد نوزادان پر استرس ترینتجربه ای است که توسط والدینی که فرزندآن ها در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بستری شده است گزارش می شود. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر حضور مادران بر دیدگاه آنان نسبت به کنترل درد در نوزادان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی است. حجم نمونه بر اساس مطالعه مقدماتی بر روی 20 مادر، 150 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوریداده ها پرسشنامه شامل اطلاعات فردی و24 سوال 4 گزینه ای بود که دیدگاه مادران را نسبت به کنترل درد قبل و بعد از حضور بر بالین نوزاد در طول انجام مداخلات دردناک می سنجید. پرسشنامه قبل و بعد از انجام پروسیجر با نظارت پژوهشگر توسط مادران تکمیل می شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی استیودنت و آنالیز رگرسیون جند متغیره استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده در این پژوهش SPSS18 بوده و سطح معنیداریآزمون هاکمتر از 5درصد در نظر گرفته شده است(P<0/05).

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دیدگاه قبل و بعد از مداخله اختلاف آماریمعنی داری وجود دارد (P<0/001). بر اساس یافته هایآماری این پژوهش بین سن مادران مورد مطالعه که در گروه 21-30 سال بودند قبل و بعد از حضور در بخش از نظر دیدگاه در کنترل درد اختلاف آماریواضحیدیده شد. ((P<0. 05)همچنین تفاوت دیدگاه مادران در دو مرحله حساب گردید و اثر عوامل مختلف روی آن با مدل رگرسیون خطی سنجیده شد مشخص کردید که تنها متغیر تعداد دفعات ملاقات معنی دار بود (P<0/002).

    بحث و نتیجه گیری

    از آنجائی که تمایل مادر به ماندن در کنار کودک با کاهش تعداد پروسیجرهای دردناک و استفاده بیشتر از سداتیوها افزایش می یابد باید تلاش نمود تا حد امکان تعداد مداخلات دردناک محدود شده و همچنین به علت اهمیتنقش والدین در مراقبت از نوزاد بستری مادران به مشارکت در امر مراقبت از نوزاد به خصوص در طول انجام مداخلات دردناک تشویق شوند.

    کلیدواژگان: نوزادان، مراقبت های ویژه نوزادان، مادران، کنترل درد، درد
  • محمد حسنی، جواد مجیدی صفحه 772
    پیش زمینه و هدف
    در این پژوهش رابطه بین تصمیم گیری مشارکتی(متغیر پیش بین)، رفتارهای فرا نقشی (متغیر ملاک) با توانمندسازی روان شناختی (متغیر میانجی) کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه مورد بررسی قرار می گیرد.
    مواد و روش کار
    جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به تعداد 480 نفر و نمونه تحقیق متشکل از 214 نفر کارمند زن و مرد می باشد که با شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده وبرای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی مانند شاخص هایگرایشمرکزی، شاخص هایپراکندگی و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگیو رگرسیون چندگانه استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که متغیر توانمندسازی روان شناختی و مولفه های آن یعنی: تاثیرگذاری، استقلالومعنی داری(بجز مولفهخودآرایی) نقش میانجی در رابطه بین تصمیم گیری مشارکتی با رفتارهای فرا نقشی کارکنان دارند و بین تصمیم گیری مشارکتی و توانمندسازی روان شناختی کارکنان رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد، همچنین رفتارهای فرا نقشی کارکنان به توانمندسازی و همه مولفه های آن بجز استقلال بستگی دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق توجه به توانمندسازی روان شناختی کارکنان به عنوان عامل تاثیرگذار در میزان مشارکت کارکنان در تصمیم گیری ها و بروز رفتارهای فرا نقشی آن ها حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری مشارکتی، رفتارهای فرا نقشی، توانمندسازی روان شناختی کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
  • مولود رادفر، فضل الله احمدی، مسعود فلاحی خشکناب صفحه 780
    پیش زمینه و هدف
    افسردگی شایع ترین اختلال خلقی بوده و در خصوص زمینه های ایجاد و بروز آن اجماع وجود ندارد. مدل های نظری گوناگونی برای سبب شناسی افسردگی ارائه شده است. خانواده ها برحسب پذیرش هر کدام از مدل ها، درمان های متفاوتی را دنبال می کنند، لذا شناخت تجارب افراد از زمینه و عوامل موثر بر بروز افسردگی به پرستاران کمک می کند تا خدمات و مراقبت های مناسبی را بر حسب نیازهای بیماران و خانواده شان برنامه ریزی و اجرا کنند. از این رو مطالعه حاضر با هدف تبیین تجارب خانواده ها از عوامل موثر بر بروز افسردگی انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع قراردادی انجام گرفته است. 23 نفر از اعضای خانواده بیماران افسرده که به درمانگاه روان پزشکی رازی مراجعه کرده بودند، به روش مبتنی بر هدف برای مصاحبه انتخاب شدند. مصاحبه ها به روش ساختار نیافته و عمیق انجام شد. کلیه مصاحبه ها پیاده و با آنالیز مداوم و مقایسه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نرم افزار MAXQDA2007 برای مدیریت داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    طبق تجارب خانواده ها عوامل موثر بر بروز افسردگی به طور عمده ریشه در عوامل فردی، روانی، اجتماعی و فرهنگی دارد. این عوامل در 4 طبقه اصلی استخراج شدند. «تغییر در زندگی»، «تضاد در خانواده»، «حوادث ناخوشایند» و «شخصیت آسیب پذیر» طبقات اصلی بودند. تغییر همواره همراه با استرس است. فقدان ها، دوری از عزیزان، شکست مالی و بیماری های جسمی از تغییراتی هستند که می تواند افراد را مستعد ابتلا به افسردگی بکند. علاوه بر آن اختلافات زناشویی و عدم تفاهم بین اعضای خانواده نیز منجر به تضاد در خانواده شده و زمینه ساز بروز افسردگی می شود. وقوع حوادث ناخوشایند در طول زندگی و تامین نشدن نیازها و خواسته های افراد از عوامل دیگری هستند که در بروز افسردگی تاثیر دارد. علاوه بر عوامل فوق شکل گیری شخصیت وابسته، عدم اعتماد به خود و انزواطلبی نیز از عوامل مستعد کننده افسردگی می باشند.
    بحث و نتیجه گیری
    عوامل موثر بر بروز افسردگی چند عاملی است. پرستاران با آگاهی از عوامل درک شده خانواده ها از افسردگی، می توانند آموزش روانی مطلوبی را برای پیشگیری و پیگیری درمان اجرا کنند.
    کلیدواژگان: افسردگی، خانواده، پرستار، آنالیز محتوا
  • بهلول رحیمی، زهرا ابراهیمی، علی رشیدی صفحه 793
    پیش زمینه و هدف
    امروزه اغلب بیمارستان ها ثبت الکترونیکی را جایگزین ثبت های کتبی نموده و یا سیستم های اطلاعات بیمارستانی (HISs) قدیمی خود را به روز رسانی می نمایند. مطالعه ای توصیفی درباره ی پرستاران به عنوان کاربران نهایی این سیستم ها می تواند در طراحی سیستم های بهتر و دستیابی به مزایایی نظیر ایمنی بیشتر بیماران سودمند باشد.
    مواد و روش کار
    جهت سنجش دیدگاه پرستاران نسبت به سیستم های اطلاعات بیمارستانی از400 پرستار خواسته شد تا برآورد نمایند آیا با جملات مرتبط با سه مبحث گسترش نظریه نوآوری (مزایای مرتبط، پیچیدگی و سازگاری) موافق هستند یا مخالف. 303 پرسشنامه تکمیل و قابل استفاده با SPSS 18 آنالیز گردید.
    یافته ها
    بخش بزرگی از پرستاران با این که استفاده از سیستم HIS سریع تر (7/92%) و آسان تر از ثبت بر روی کاغذ است (1/90%)، در زمان صرفه جویی می کند (1/81%)، و خوانایی اطلاعات را افزایش می دهد (8/90%) موافق بودند. 55درصد موافق بروز مشکلات مرتبط با رایانه (نرم افزاری و سخت افزاری) و 5/51درصد موافق وقوع خطاهای غیر انسانی بودند. درصد کمی (9/13%) موافق بودند که سیستم منجر به افزایش عوارض جانبی دارو می گردد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاکی از دیدگاه مثبت پرستاران درباره ی استفاده از سیستم HIS به منظور بهبود مستند سازی بالینی می باشد. نتایج بیشتر می تواند به مدیران در فهم موارد موثر در گسترش HIS و استفاده و شاید کاربرد به عنوان مرجع گسترش و بهبود سیستم کمک کند.
    کلیدواژگان: پرستاران، دیدگاه، سیستم های اطلاعات بیمارستانی
  • میترا زندی، زهره ونکی، مرضیه شیوا، عیسی محمدی، نرگس باقری لنگرانی صفحه 807
    پیش زمینه و هدف
    تجارب زنان نابارور به هنگام مواجهه با راهکار حمل جایگزین و تصمیم گیری برای داشتن فرزند از این طریق، موضوعی است که در تحقیقات به آن پرداخته نشده است. شناختعمیقتجربه مادران پذیرنده ی حمل جایگزین جهت برنامه ریزی های مراقبتی آتی بسیار مهم بوده لذا، هدف از این مطالعه تبیین تجارب مادران استفاده کننده از حمل (رحم) جایگزینبه هنگام مواجهه با راهکار حمل جایگزین بوده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعهکیفی (سال 91-1389)، 11 نفر از مادرانی که برای اولین بار از حمل جایگزین کامل برای درمان ناباروری خود استفاده نموده بودند و 5 نفر از پرسنل تخصصی که مورد مشورت مادران در انتخاب روش درمان قرار می گرفتند، به صورت هدفمند از پژوهشگاه رویان و سایر مراکز ناباروری کشور انتخاب شدند. در مجموع 25 مصاحبه بدون ساختار و عمیق با 16 نفر صورت گرفت. داده هابا استفاده از روش آنالیز محتوای کیفی قراردادیتحلیل گردید.
    یافته ها
    تحلیل تجارب مشارکت کنندگان مضمون اصلی «عبور از گذرگاه پرتنش تردید و انتخاب» را نمایان ساخت که از دو درون مایه فرعی و 7 زیر طبقه شکل گرفته است. درون مایه های فرعی شامل: 1. حسرت داشتن فرزند شامل دو بعد «رنج ناباروری» و «در آرزوی مادر شدن» 2. انتخاب تنها راه امید شامل پنج بعد «جمع آوری اطلاعات از منابع مختلف»، «مخمصه تصمیم گیری»، «مقاومت و تردید در پذیرش حمل جایگزین»، «اولویت سنجی راهکارها» و «آغاز پذیرش حمل جایگزین» می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    زنان نابارور در مواجهه با تکنولوژی های کمک باروری، فرآیند دشواری را تا تصمیم گیری نهایی طیمی کنند. پرستاران تامین کنندگان مراقبت از خانواده و جامعه می باشند و می توانند نقش شایان توجهی را در ارائه اطلاعات کافی و درنتیجه پذیرش آگاهانه روش های نوین کمک باروری و همچنین حمایت عاطفی از آنان ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: پذیرش تدریجی، حمل (رحم) جایگزین، تکنولوژی کمک باروری، ناباروری
  • مریم سکاکی، معصومه خیرخواه صفحه 824
    پیش زمینه و هدف
    تغذیه با شیر مادر دارای مزایای فراوانی برای مادر و نوزاد می باشد. عوامل متعددی بر تداوم تغذیه با شیر مادر اثر منفی دارند که یکی از آن ها زایمان به طریق سزارین است. مادران سزارین شده، به خصوص در وضعیت صحیح شیر دادن به شیرخوار خود به کمک و حمایت بیشتری نیاز دارند. علاوه بر آن طی هفته های اول پس از تولد، نقش پدر و سایر اعضاء خانواده در حمایت و تشویق مادر در امر تغذیه شیرخوار بسیار پر اهمیت است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه های بازدید منزل بر تغذیه انحصاری با شیر مادر در شیرخواران مادران سزارین شده در یکی از مراکز آموزشی درمانیدانشگاه علوم پزشکی ایران، شهر تهران در سال 1387ا نجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک کارآزمایی در عرصه بود. تعداد 100 نفر از مادران سزارین شده بستری در بخش سزارین یکی از مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهر تهران به روش نمونه گیری مستمر با تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل وارد مطالعه شدند کهطی انجام پژوهش تعدادی از نمونه ها از مطالعه خارج شده و در نهایت یافته های جمع آوری شده از 67 نفر مورد بررسی قرار گرفت. ابزار پژوهش، پرسشنامه بود که پس از مصاحبه با مادران در مورد نحوه تغذیه شیرخوار تکمیل شد. چهار برنامه بازدید منزل در روزهای سه، ده و پایان ماه های اول و دوم پس از ترخیص برای گروه آزمایش انجام شد. کلیه نکات اخلاقی در پژوهش حاضر رعایت شده است. در همین روزها از گروه کنترل با مصاحبه تلفنی نحوه تغذیه شیرخوار سوال شد. سپس یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، پس از آموزش وضعیت های صحیح شیردهی، افزایش معنی داری در تعداد مادرانی که طی شش ماه اول پس از زایمان نوزاد را به طور انحصاری با شیر خود تغذیه کردند، مشاهده شد (02/0= P). میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در شیرخواران مادرانی که تحت حمایت همسر، مادر یا مادر شوهر قرار گرفته بودند به طور معنی داری بیشتر بود(0001/0 p=).
    بحث و نتیجه گیری
    طی هفته های اول پس از زایمان، اگر مادران سزارین شده در مورد وضعیت های صحیح شیر دادن به طور صحیح و کامل آموزش داده شوند، میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر افزایش و تصور مادر از کم بودن شیر کاهش می یابد. تغذیه موفق با شیر مادر در هفته های اول پس از ترخیص با تشویق و حمایت مادر توسط ماما در منزل، همسر و سایر اعضاء خانواده در ارتباط نزدیک می باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه انحصاری با شیر مادر، بازدید منزل، حمایت خانواده، زایمان سزارین
  • معصومه شاکری، شیوا فکری، علی شهنواز صفحه 832
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت انجام فعالیت فیزیکی متناسب با دوران بارداری، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس مدل BASNEF بر میزان فعالیت فیزیکی زنان باردارانجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مداخله ای و نیمه تجربی، 280 زن باردار شکم اول به روش نمونه گیری طبقه ای-خوشه ایانتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. طراحیبرنامهآموزشیبراساسمراحلالگوی BASNEF انجام شد. محتویآموزشیبراساسنیازهایآموزشیبیمارانتدوینگردید. برای گروه آزمون کلاس های آموزشی، طیهشت جلسه 90 دقیقه ای بر اساس اجزای مدل BASNEF برگزار گردید و مادران گروه شاهد آموزش های معمول دوران بارداری را دریافت نمودند. جمع آوری اطلاعات در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار16- spss (خی دو، تی زوج، تی مستقل، آنالیز واریانس، فریدمن و من ویتنی)تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نمرات آگاهی، نگرش، عوامل قادرساز و نرم های انتزاعی در گروه آزمون بعد از مداخله تفاوت معنی داری را نسبت به گروه شاهد نشان داد. در این مطالعه اختلاف میانگین امتیاز فعالیت فیزیکی دو گروه مورد و شاهد قبل از مداخله، تفاوت معنی داری نداشت (531/0 p=) ولی پس از مداخله معنی دار بود(001/0 p<).
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه آموزش فعالیت فیزیکی بر اساس مدل BASNEF، در مادران باردار موجب ارتقاء فعالیت فیزیکی در دوران بارداری می شود، لذا برگزاری کلاس های فوق برای کلیه مادران باردار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: الگوی BASNEF، فعالیت فیزیکی، مادران باردار
  • علی اکبر شریفی، احمد علی پور، سمانه بهارلویی صفحه 841
    پیش زمینه و هدف
    اضطراب پیش از عمل جراحی با ترس و تنش همراه با برانگیختگی سیستم عصبی خودکار مشخص می شود که باعث تغییرات جسمانی و روان شناختی، افزایش درد پس از عمل جراحی و طولانی شدن زمان بهبودی می گردد. در میان روش های مختلف غیر دارویی کاهش اضطراب، موسیقی درمانی اثرات مثبت بیشتری بر کاهش اضطراب پیش از عمل جراحی دارد و این پژوهش به مقایسه تاثیر آوای قرآن و موسیقی بی کلام بر کاهش اضطراب مادران پیش از سزارین می پردازد.
    مواد و روش کار
    روش پژوهش، تجربی و از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل است. 45 از نفر زنان در انتظار سزارین به روش تصادفی در سه گروه موسیقی درمانی، آوای قرآن و کنترل قرار گرفتند. قبل از اجرای آزمایش به کمک آزمون اضطراب اسپیلبرگر، اضطراب مادران مورد سنجش قرار گرفت وسپس برای گروه موسیقی، 20 دقیقه موسیقی بی کلام و برای گروه آوای قرآن، قرآن پخش گردید. سپسمجددا آزمون اسپیلبرگر در سه گروه اجرا گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت نمرات گروه های آوای قرآن و موسیقی با نمرات گروه کنترل معنادار است و میانگین نمرات اضطراب در دو گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است. همچنین نتایج نشان می دهند که تفاوت میانگین نمرات اضطراب دو گروه آوای قرآن و موسیقی معنادار است و میانگین اضطراب آزمودنی های گروه آوای قرآن در پس آزمون کمتر است.
    بحث و نتیجه گیری
    هرچند موسیقی بی کلام منجر به کاهش اضطراب شده است اما آوای قرآن تاثیر بیشتری نسبت به موسیقی بی کلام بر کاهش اضطراب پیش از سزارین دارد.
    کلیدواژگان: زنان، سزارین، اضطراب، آوای قرآن، موسیقی
  • شهناز کهن، معصومه سیمبر، فریبا طالقانی صفحه 847
    پیش زمینه و هدف
    توانمندی زنان فرآیند توسعه توانایی و آزادی آنان در تصمیم گیری های اساسی زندگی است، خصوصا باید به آن ها قدرت تصمیم گیری، انتخاب و اختیار درباره خواسته های باروریداده شود تا بتوانند نقش و مسئولیت خود در تنظیم خانواده رااجرا نمایند. این مطالعه با هدفتبیین تجارب زنان از توانمندیدر تنظیم خانواده صورت گرفت.
    مواد و روش کار
    در این پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوی، اطلاعات از 35 زن متاهل سنین باروری واجد شرایط تنظیم خانواده طی ضبط هفت جلسه بحث گروه متمرکز و پنج مصاحبه فردی جمع آوری گردیده وتحلیل شدند.
    یافته ها
    از تحلیل توصیف زنان درباره تجارب توانمندی در تنظیم خانواده چهار طبقه اصلی استخراج شد که شامل کنترل بر برنامه باروری، تنظیم خانواده مشارکتی، حفظ سلامتی در دوره باروری، دسترسی به خدمات تنظیم خانواده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که زنان دسترسی به منابع اطلاعاتی درباره تنظیم خانواده، اقتدار و مهارت در تصمیم گیری را عامل کنترل بر برنامه باروری خود تلقیمی کردند و اظهار داشتند تفاهم با همسر در خواسته های باروری و وجود پشتیبانی او در اجرایتنظیم خانواده یک عامل مهم توانمندی است. همچنین تامین سلامت زنان در طول دوره باروری با کمک بارداری های برنامه ریزی شده و روش های پیشگیری ایمن و دسترسی به خدمات تنظیم خانواده مطلوب نیز مورد تاکید قرار گرفت. لذا توانمندی زنان در تنظیم خانواده باید در متن جامعه، خانواده و سیستم بهداشتی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توانمندی زنان، تنظیم خانواده، آنالیز محتوی کیفی، کنترل باروری
  • شمسی میری غفارزاده، حسن نظری، مرتضی متذکر صفحه 858
    پیش زمینه و هدف
    بررسی حاضر با هدف شناسائی موانع موثر بر فعالیت های تحقیقاتی، از دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1389 انجام گردید.
    مواد و روش کار
    پژوهش به روش توصیفی- مقطعی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته از طریق نمونه گیری تصادفی بر روی 117 نفر در زمینه فعالیت های پژوهشی و موانع فردی، درون سازمانی، برون سازمانی، ماهیتی و نگرش آنان به مقوله پژوهش، بررسی و داده ها با استفاده از نرم افزار spss وآزمون های آمار توصیفی و طیف لیکرت آنالیز شد.
    یافته ها
    از 117 نفر مورد مطالعه، 39 نفر (3/33%) زن و 78 نفر (7/66%) مرد بودند. از دانشکده پزشکی 63 نفر، پرستاری و مامایی 28 نفر، بهداشت و پیراپزشکی 26 نفر وارد مطالعه شدند. در سه سال گذشته 9/82درصد از اعضای هیئت علمی، در اجرای طرح های تحقیقاتی دانشگاه مشارکت داشته و 9/82درصد در مجلات داخل یا خارج از کشور مقاله چاپ شده یا در دست چاپ داشته اند و 3/92درصددر یک یا چند کنگره داخل یا خارج از کشور شرکت نموده اند. اهم موانع تحقیق در دانشگاه عبارت بود از: پایین بودن بودجه طرح های تحقیقاتی، عدم برابر سازی کار ساعت تحقیق با کار ساعت تدریس در دانشگاه، بی تاثیر بودن نتایج تحقیق در تصمیم گیری مدیران و برنامه ریزان در سطح کشور، حرفه ای نبودن امور تحقیقاتی در ایران، عدم استفاده کاربردی از نتایج طرح های تحقیقاتی، عدم تعیین اولویت های پژوهشی مبتنی بر نیاز سنجی، طولانی بودن مسیر و مدت زمان تصویب طرح های تحقیقاتی.
    بحث و نتیجه گیری
    از دیدگاه اعضای هیئت علمی، فعالیت های تحقیقاتی تحت تاثیر موانع متعددی است که به اهم آنان اشاره شد. بازنگری قوانین، طراحی سیستم های کارگشا و تنظیم برنامه های منسجم در زمینه توانمندسازی و ایجاد شرایط انگیزه و علاقه به تحقیق، می تواند در حل این موانع موثر باشد.
    کلیدواژگان: موانع، تحقیق، هیئت علمی
  • محمد امین ولیزاده حسنلویی، حسن خرسندی، فهیم امینی تپوک، نیما حسینی جزنی، محمدحسین رحیمی راد، میر موسی آقداشی، سیما سرداری صفحه 867
    پیش زمینه و هدف
    عفونت های بیمارستانی از علل مرگ و میر، اتلاف هزینه و افزایش مدت اقامت بیماران در بیمارستان هامی باشند. انتخاب گندزدا و ضدعفونی کننده مناسب و به کارگیریروش های استاندارد گندزدایی می تواند در کاهش عفونت های باکتریایی نقش موثری داشته باشد. هدف از این مطالعه،ارزیابی اثر بخشی گندزداهایاپیمکس S و SC در بخش هایمراقبت های ویژه می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 672نمونه ی کشت از سطوح و تجهیزات پزشکیبخش هایمراقبت های ویژه مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) ارومیه جهت بررسی اثر بخشیگندزداهای اپیمکس S و SC در مراحل قبل و بعد از گندزدایی جمع آوریگردیده وبا استفاده از روش های استاندارد افتراقی و بیوشیمیایی مورد تشخیص قرار گرفتند. نتایج حاصله با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Excel مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج کشت نمونه ها قبل از گندزدایی سطوح و تجهیزات نشان داد که درصد آلودگینمونه های بررسی شده در بخش های وی‍‍ژه به سویه های مختلف باکتریایی، شامل 40 درصد استافیلوکوکوس ساپروفیتوکوس، 17/29درصد استافیلوکوکوس آرئوس، 17/18درصدکلبسیلا، 17/6درصد اشریشیاکولی، 34/4درصد استافیلوکوکوس اپیدرمیسو 17/2درصد پروتئوسمی باشند. بررسی های آزم ا یشگاهی نشان داد که بعد از گندزدایی توسط اپی مکس S با غلظت 3درصد و زمان تماس30 دقیقه تمامیسویه های موجود در نمونه ها از بین می روند در حالی که بعد از گندزدایی با غلظت 2درصداپی مکس SC (بیشترین غلظت پیشنهادی شرکت تولید کننده)در زمان تماس 30 دقیقه، باکتری کلبسیلاقادر به رشد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    تفاوت معنی داری بین گندزداهای اپی مکس SC و S در کنترل عفونت بیمارستانی وجود دارد. با توجه به نتایج حاصله پیشنهاد می شود جهت پیشگیری از عفونت های بیمارستانی خصوصا در بخش های مراقبت ویژه از اپی مکس S با غلظت 3درصد و زمان تماس 30 دقیقه در مقایسه با اپی مکس SC استفاده گردد.
    برای پیشگیری و کنترل عفونت های بیمارستانی پیشنهاد می گردد انتخاب مناسب گندزداها و روش های گندزدایی، حذف مخازن محیطی عفونت و استعداد و سابقه بیماران در ابتلا به عفونت های بیمارستانی مورد بررسی قرار گرفته و آموزش مداوم اصول بهداشت محیط بیمارستانی به کارکنان ذی ربط، از مهم ترینبرنامه های عملیاتی کمیته کنترل عفونت های بیمارستانی باشد.
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، گندزدایی، اپیمکس S و SC، بخش مراقبت های ویژه
|
  • S. Bageriyan, F. Borhani, A. Abaszadeh Page 741
    Background and Aims
    Establishing intravenous line (IV catheter) is one of the most common invasive procedures that cause pain in these children. Injection pain in children is so important that is stated as the most stressful aspect of their disease. There are various pharmacological and non-pharmacological methods to prevent and reduce pain. One of the non-pharmacological methods to reduce pain is distraction
    Aim
    Comparison of the influence of two distraction methods (Rhythmic Breathing and Bubble Making) on the pain severity of injection procedures for school age children in Kerman Thalassemia Center.
    Materials and Methods
    The present study is a clinical trial. The research sample consists of 40 thalassemia children with 6-12 years old, who have registered in Kerman thalassemia center. The participants were randomly divided into two groups. In the first experimental group, bubble making was performed and in the second experimental group, rhythmic breathing was carried out. The data gathering instruments were included: demographic information questionnaire, the investigation scale of pain behavioral signs, numeric pain scale. The analysis of the data was carried out through descriptive and analytical analysis.
    Result
    The data indicated that there was not a significant difference between the two experimental groups in the average scores of pain (P>0. 05). There was a reverse and significant correlation between the increase of age and numerical pain scale using Spearman correlation test (rho=- 0. 278, p < 0. 05). There was also a reverse and significant correlation between the increase of age and behavioral pain scale using Spearman correlation test (rho = -0. 359, p < 0. 01). There was a direct and significant correlation between the numerical pain scale and Behavioral one using Spearman correlation (rho=0. 674, p < 0. 001).
    Conclusion
    Based on the result of this study, the two distraction methods (Rhythmic Breathing and Bubble Making) can reduce the pain of injection procedures in children.
    Keywords: Pain, Bubble making, Rhythmic Breathing, Distraction methods
  • F. Bagherieh, M. Hemmati Maslakpak, Hr Khalkhali Page 749
    Background and Aims
    Clinical education is important part of nursing teaching. The peer mentoring program is considered a learning strategy that helps nursing students with their individual and professional growth. This study was carried out to determine the impact of Peer Mentoring program performance on clinical function in second semester nursing students in Uremia Nursing and Midwifery Faculty.
    Materials and Methods
    This research is a quasi-experimental study in which 44 second semester nursing students selected through census who met inclusion criteria were randomly divided into two groups as control (21) and intervention (23). The control group received clinical education through traditional method and the experiment group through Peer mentoring program-based education. In intervention group, a 7th semester nursing student as peer mentor was assigned 5-4 second semester nursing student and, took the role of guiding and supporting them. Students’ clinical function, pre test and post test were observed via checklist. Data was analyzed by SPSS software using, Chi², independent t test, Mann Whitney.
    Result
    Students clinical function achieved by the intervention group with Peer mentoring program -based education were significantly higher than that of the control group (P = 0.000). The difference between the mean scores clinical function in the two groups was significant (P = 0.001).
    Conclusion
    Peer mentoring program -based education leads to developing nursing student's clinical function more than traditional method. Therefore, it is recommended to use this model in clinical education.
    Keywords: peer mentoring program, clinical function, nursing students, clinical education
  • H. Jafarizadeh, H. Habibzadeh, Y. Mohamadpor, H. Khalilzadeh, D. Rasoli, A. Rahmani, S. Ahangarzaderezaei, Gh Mokhtari Page 758
    Background and Aims
    The growth of each child in the face of factors such as disease and nutrition is very sensitive and most sensitive measure of growth is weight. This study aimed to determine the factors adversely affecting growth in children 6 to 24 months was conducted.
    Materials and Methods
    Information compiled by the researcher-made questionnaire, the results from previous research and the criteria for poor growth were collected and were analyzed with SPSS software. Descriptive statistics of variables and parameters for data analysis, inferential statistics were used.
    Result
    Of the children surveyed 50.3% boys and 49.7 percent of the children were girls. Gender of individuals studied was not significantly associated with poor growth. The most important variables in this study can be adversely affecting the growth of LBW, multiple nature, having reduced the number of pregnancies and breastfeeding noted.
    Conclusion
    Findings could lead to improved primary health care in the age pyramid of 6 to 24 months. Therefore, respecting the most effective factors on undesired growth in health care centers can prevent the related problems.
    Keywords: Component affect, adverse growth, children
  • Z. Jamalabadi, S. Sabzvari, Mr Baneshi Page 765
    Background and Aims

    In NICU some painful procedures can be happened for neonates. Neonates pain is a stressful experience to their parents. This research was done to determine the effect of mother presence on their views to pain control in neonates in Intensive care units.

    Materials and Methods

    This research was a quasi experimental study. The sample based on pilot study on 20 mother was 150. The instrument for data gathering was a questionnaire including demographic variables and 24 MCQ questions that measured mothers’ views about neonates pain control before and after their presence in NICU. To analyze the data, SPSS 18 was used and significant difference was lower than 0. 05.

    Result

    There was significant difference in views before and after intervention (p<0. 001). Results showed a relation between mothers age (21-30) and their views (p<0. 05). Linear regression results showed visit times had affect on views (p<0. 002).

    Conclusion

    Mothers want to stay near their children if painful procedures decrease. Therefore, we should try to limit invasive techniques and because of their important role in care, we can encourage them to cooperate doing procedures.

    Keywords: Neonates, NICU, Mothers, pain, pain control
  • M. Hassani, J. Majidi Page 772
    Background and Aims
    The present study surveys the relationships between participatory decision- making, organizational citizenship behavior, and psychological empowerment of the Urmia Medical University staff members.
    Materials and Methods
    The statistical population of the study includes the whole staff members of the Urmia Medical University comprising 480 subjects. The research sample covers 214 male and female subjects selected through stratified random sampling. The study is descriptive and of correlation type. To analyze data, the study employs descriptive statistics methods such as indices of central tendency, distributive indices, and inferential statistics including Kolmogrov- Smirnov test, and multiple regression.
    Result
    The results revealed that psychological empowerment and three of its subcategories including impact, autonomy and meaning (but not competence) have mediating role in the relationship between PDM and OCB. Furthermore, there is a significant and positive relationship between PDM and staff psychological empowerment. Also, staff organizational citizenship behavior depends on empowerment and all its components except autonomy.
    Conclusion
    Hence, with regard to the above mentioned results, it is significant to pay close attention to staff psychological empowerment as an effective factor in staff participation rate at decision- making which in turn leads to the appearance of their organizational citizenship behavior.
    Keywords: Participation in decision making_Organizational citizenship behavior_Psychological Empowerment_staff members of Urmia M edical University
  • M. Radfar, F. Ahmadi, M. Fallahi Khoshknab Page 780
    Background and Aims
    Depression is the most common mood disorder and there is no consensus about its’ causes. Theoretical models of the etiology of depression are diverse. Families have allegiance of different treatment, based on the model they have accepted so recognition of their experiences about affecting factors to incidence of depression will help nurses to plan and implement appropriate care based on depression patient's needs and their families The aim of this study was to explain the experiences of families about affecting factors to incidence of depression.
    Materials and Methods
    This is a qualitative research that was done using conventional content analysis method. 23 family members of the patients suffering from depression referred to Razi psychiatric clinic in Tehran were selected using purposeful sampling. Unstructured and in-depth interviews were applied to collect data. The interviews were transcribed and constant comparison analysis was applied. MaxQDA2007 software was used to manage the data.
    Result
    According to family experiences, affecting factors to incidence of depression have mainly root in personal, psychological, social and cultural factors. These factors are extracted in 4 main categories. They are "change in life”, “conflict in the family”, “unpleasant events” and "vulnerable personality". Change is always accompanied with stress. Lacks, the absence of loved ones, financial failure and physical illnesses are the changes that can make people susceptible to depression. Marital disagreements and misunderstanding between family members also lead to conflict in families and predispose to depression. Unpleasant events in life time and didnt meet needs and demand are another factor that has impact on outbreak/incidence of depression. In addition, dependent personality, lack of self confidence and isolation are also risk factors for depression.
    Conclusion
    Affecting factors to incidence of depression are multi-factorial. Nurse's could implement appropriate psychological educations for prevention and fallow-up if they have aware of perceived affecting factors by families.
    Keywords: Depression, Family, Nurse, Content Analysis
  • B. Rahimi, Z. Ebrahimi, A. Rashidi Page 793
    Background and Aims
    Nowadays Most hospitals replace their paper-based medical records with Electronic Health Records or update their old Hospital Information systems (HISs). A descriptive study of nurses as end users of these systems can be helpful to design better systems and therefore achieve more advantages like more patient's safety.
    Materials and Methods
    To assay the attitude's of nurses toward Hospital Information systems, 400 nurses were asked to estimate whether they agree or disagree with a set of statements for each of the three diffusion of innovation theory attributes (relative advantages, complexity, and compatibility). 303 questionnaires were completed and analyzed by SPSS (Statistical Product and Services Solution, version 18).
    Result
    A large share of the nurses agreed that the HIS system is faster (92. 7%) and easier than paper records (90. 1%), saves time (81. 1%), and increases the legibility of the data (90. 8%). 55% agreed that the system leads to computer-related problems (software and hardware), and 51. 5% agreed that HIS leads to inhumane errors. A low percentage of the nurses (13. 9%) agreed that the system leads to more adverse drug events.
    Conclusion
    According to our results nurse's attitudes were found to be positive about using HIS system to improve clinical documentation. Moreover results can help managers understand key consideration affecting HIS development and use and may be applied as a reference for system development and improvement..
    Keywords: Nurses, point of views, Hospital Information System
  • M. Zandi, Z. Vanaki, M. Shiva, E. Mohamadi, N. Bagari Lankarani Page 807
    Background and Aims
    Infertile women's live experiences at the time of confrontation with surrogacy and decision making for having child in this manner is a subject that haven’t been paid attention in researches. The more recognition from perception and attitude of commissioning mothers is important and it can help nurses to be able to empower them. The purpose of this study is to explore and to explain the commissioning mother's experiences at the time of confrontation and decision making to start remedy.
    Materials and Methods
    In this qualitative study which has been carried out in 2010-2011, 11 commissioning mothers had gestational surrogacy for the first time (in waiting time or child rearing) selected by using purposeful sampling from Ruyan Institute and then the other infertility centers. Also to fulfill the study purpose, the researchers have interviewed with 5 infertility center's personnel for triangulating resources. Totally 25 deep unstructured interviews have been done with 16 persons. Data analysis has been done and by use of conventional content analysis method.
    Result
    Participant’s experiences expressed commonly that “mothers usually pass a period of stressful doubt and decision making’ which has been formed two main and seven subsidiary categories including 1.”The regret of having child" including two dimensions" infertility harm" and "to wish being mother" and 2. "Accepting the method as the only hopeful way" which includes five dimensions: "searching information", "decision making", "resistance and uncertainty about surrogacy acceptance", "assaying priorities" and "starting surrogacy acceptance".
    Conclusion
    Infertile women suffer heavy stress and they pass complex process for final decision making. Nurses are providers of family and society care and they could play noteworthy role in presenting enough information and new technologies which can be helpful for fertility, and as a result they can play a supportive role to their patients.
    Keywords: Surrogacy, Assisted Reproductive Technology (ART), Infertility
  • M. Sakkaki, M. Khairkhah Page 824
    Background and Aims
    Breastfeeding has many advantages for both mothers and infants. Several factors have negative effect on the duration of breastfeeding, one of them being mode of delivery. Caesarean sectioned mothers need more help and support, especially in positioning of infant on their breast. In addition, the role of partner and family during initial weeks after birth to support and encouragement of mothers, is very important. The aim of this study was to determine the effect of home visit after caesarean delivery on exclusive breastfeeding.
    Materials and Methods
    The study was a randomized controlled trial with 100 mothers who admitted in an educational hospital of Iran University Medical Sciences and gave birth through cesarean delivery. Patients were selected continually and allocated randomly in two groups of experimental and control. During the trial some of samples excluded from research and finally 67 pair of mother and infant remained. Data collection tools included a questionnaire which was completed via interview with mothers about infant’s feeding. Four home visits were performed at 3rd, 10th, 30th, and 60 th day after discharge from hospital in the experimental group. In these days the type of infant’s feeding in control group was recorded after telephone interview with mothers. Data were analyzed with the Statistical Package for the Social Sciences.
    Result
    According to the results, after teaching good positioning, there was significant increasing in ratio of mothers who breastfed their baby exclusively during six month after birth (P=0. 02). The number of mothers who perceived milk insufficiency, decreased significantly and there was significant differences in exclusive breastfeeding during six month postpartum in two groups (P=0. 000).
    Conclusion
    During the initial weeks postpartum, if cesarean sectioned mothers were taught good positioning during feeding baby, the rate of exclusive breastfeeding increases and mother’s perception of milk insufficiency decreases. Successful nutrition with mother’s milk during first week after birth is associated with support and encouragement of midwife, partner and family at home.
    Keywords: Exclusive breastfeeding, Home visit, cesarean delivery, family support
  • M. Shakeri, Sh Fekri, A. Shahnavaz Page 832
    Background and Aims
    Regular physical activity is an important role in pregnancy, therefore this investigation was carried out in order to assess thee effect of educational program based on BASNEF model on the pregnant mothers` physical activity.
    Materials and Methods
    This pre- and post-intervention quasi-experimental study was conducted on 280 pregnant women expecting their first child. They were randomly divided into two groups of experimental &control. Mothers in experimental group were trained both theoretically and practically in 8 sessions (90sceconds), while those in control group received routine care only. Data collected in pre and post test, then the 2 groups were compared. Data was analyzed by repeated measures of ANOVA, Friedman, Mann-Whitney U, and independent and paired t -tests by using SPSS-16 software.
    Result
    After the intervention, mean scores of BASNEF Model variables were significantly increased in the experimental group compared to the controls after intervention. There was not any significant difference in physical activity between the two groups of pre-intervention (p=0. 531) but there were significant differences after the intervention between the 2 groups (pConclusion
    Findings showed that physical activity education based on BASNEF model had a positive effect on mothers’ physical activity. Implementing this program as a continuous intervention in all health care centers for all pregnant mothers is recommended.
    Keywords: BASNEF model, physical activity, pregnant mothers
  • A. Sharifi, A. Alipour, S. Baharloei Page 841
    Background and Aims
    fear and anxiety before surgery characterized with the stress with arousal of the autonomic nervous system that causes physical and psychological changes, increased postoperative pain and prolong recovery time.
    Materials and Methods
    method is experimental pretest-posttest with control group. 45 women waiting for cesarean section were assigned randomly in three groups (music therapy, voices of the Quran and control group). All groups were tested with the Spielberger's State Anxiety Inventory, before intervention. Then 20 minutes the instrumental music for music group and voices of the Quran for voices of the Quran group was played. Spielberger's State Anxiety again was performed in three groups..
    Result
    The results showed that difference of scores in the Quran voices and music groups with the control group scores was significant and anxiety scores in both groups against the control group was declined. Also the results show that the difference in anxiety scores between the two groups of voices of the Quran and music is significant and mean of anxiety scores in voices of the Quran group in posttest lesser than mean of scores in music group.
    Conclusion
    Although the music reduces anxiety, but the voices of the Quran greater than music, reduces anxiety before a cesarean section.
    Keywords: women, cesarean section, anxiety, the Quran voices, Music
  • Sh Kohan, M. Simbar, F. Talaghani Page 847
    Background and Aims
    Women's empowerment is a process of the expansion in women`s ability and freedom to make strategic life choices, especially empowering them for decision making about family planning and fertility desires. The study Aimed to comprehend the experiences of women about empowerment in family planning.
    Materials and Methods
    In this qualitative study, data were gathered from 35 married women who eligible for contraception use at childbearing age. Seven focus group discussion sessions and five individual interviews were recorded and analyzed using qualitative content analysis method.
    Result
    Analysis of data showed that four main category as a meaning of empowerment in family planning in view of participants: 1- control over fertility plan 2- partnership in family planning 3- maintaining health 4- access to family planning services.
    Conclusion
    in view of participants, with knowledge about family planning and autonomy for decision making they gain control over their fertility plan. Couples agreement in fertility desires and partner`s support in implementing family planning result in a partnership for family planning. Planned pregnancy, safe and appropriate contraception methods help women to maintain their health. Access to desired contraception methods during couple counseling and well treatment of side effects occur in use of contraception methods were highly emphasized. Thus to achieve empowerment in family planning we need to be planning it in the family, society and health systems.
    Keywords: women empowerment, family planning, control over fertility, qualitative content analysis
  • Ma Valizade_H. Khorsandi_F. Amini Tapok_N. Hosseini Jazani_Mh Rahimi Rad_M. M Aqdashi_S. Sardari Page 867
    Background and Aims
    Nosocomial infections cause death, increase costs and the patient’s length of stay in hospital. Proper use of disinfectants and anti-septics have an important role in reducing infections. The aim of this study was the evaluation of efficacy of Epimax S and Epimax SC disinfectants in intensive care units (ICU) of Urmia Imam Khomeini Hospital.
    Materials and Methods
    In Thiscross-sectionalstudy, 672 samples were collected from different surfaces and medical equipments of intensive care units before and after disinfections. Cultured samples were identified using differentiation and biochemical standard methods. The results were analyzed using SPSS and Excel softwares.
    Result
    Culture results of samples prior to disinfection of surfaces and equipment, showed that Contamination of the samples to different bacterial strains in intensive care units including 40% Staphylococcus saprophyticus, 29.2% Staphylococcus aureus, 18.17% Klebsiella, 6.17% E. coli, 4.34%, Staphylococcus epidermidis, and 2.17% Proteus. Laboratory studies showed that all the strains present in the samples are destroyed after disinfection by Epimax S with a concentration of 3% and contact time of 30 minutes, while Klebsiella was able to grow after disinfection with a concentration of 2% Epimax SC (recommended maximum concentration by manufacturer) and contact time of 30 minutes.
    Conclusion
    There are significant difference between Epimax S and Epimax SC in hospital infection. According to the results, Epimax S of 3% with contact time of 30 minutes recommended control for prevention of nosocomial infections, especially in the intensive care unit, compared to Epimax SC. It is recommended that proper selection of disinfectants and disinfection procedures, elimination of environmental reservoirs of infection and the patients talent and experience at risk for nosocomial infections are evaluated for the prevention and control of hospital infections.Environmental health principles continuing education of hospital staff should be one of the operational programs of hospital infection control committee.
    Keywords: Nosocomial infections, Disinfection, Epimax S, Epimax SC, Staphylococcus Saprophyticus, Staphylococcus Aureus